2023-01-20
荃灣沙咀道臥虎藏龍小店有米芝蓮質素即叫即整手作點心作為荃灣人,已經食過呢間手作點心好多次,已經係我飲茶必去嘅地方,我中意佢地所有點心即叫即整,服務態度好,啲姐姐好親切!好啱傾,今次去先聽啲姐姐講,話佢地師傅曾經喺日本東京富麗華做咗好多年,serve親都係明星、名人、富豪咁,返嚟香港仲喺米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,怪唔之得咁好食,同埋啲點心咁presentable!又靚又好味齒頰留香脆蘿蔔腸 $35最中意食呢間嘅腸粉,之前一直叫開叉燒腸,已經覺得勁好食,今次第一次試蘿蔔腸,腸粉依然好嫩滑,入面有包住炸蘿蔔絲脆脆,外脆內軟組合,完美配搭黑松露北菇燒賣皇 (4粒)$34呢間可以叫兩粒或四粒,由於我同老公都好中意食,所以今次叫夠四粒!上一枱已經聞到好香黑松露味,燒賣比坊間酒樓更大粒,一咬開覺得好彈牙,肉質厚實有口感,有大大碌鮮蝦碌,好鮮美。月半彎昌瑩鮮蝦餃(4粒) $39大大粒蝦餃,鮮蝦爆量,餡飽滿實在,皮薄要小心夾爛呀,又係比坊間大粒20%,蝦身爽脆彈牙,食得出超新鮮。外皮煙韌,我自己食咗三粒。濟寧蒜香蝦春卷 $36好大份量,食完勁滿足,餡料有好香蒜味,炸得香酥脆口,要小心辣親呀,因
有米芝蓮質素即叫即整手作點心
齒頰留香脆蘿蔔腸 $35
黑松露北菇燒賣皇 (4粒)$34
月半彎昌瑩鮮蝦餃(4粒) $39
濟寧蒜香蝦春卷 $36
好大份量,食完勁滿足,餡料有好香蒜味,炸得香酥脆口,要小心辣親呀,因為佢炸好就上枱,最好等幾分鐘先食。
咱家秘製叉燒包$21
果然係自家製品牌,師傅自家搓嘅包皮,食落香甜鬆軟,一打開見到勁足料,爆醬爆叉燒,肥瘦適中。叉燒醬也調味不錯,鹹甜得宜。
店名:鋿晶館
地址 :荃灣沙咀道130號地舖(香車街街市附近)