2021-08-16 63 瀏覽
夜晚想食點心就去左朋友成日推介既鋿晶館,呢到係自家製品牌黎,7點幾去到都好多人呀! 朋友話呢到師傅係米芝連酒店做過,所以食物質素好有保證,所以我都好大期望! 所有點心都係即場叫完即刻做,好新鮮,所以就要預番少少時間等啦! 我同朋友叫左籠蝦餃,皮夠薄,蝦肉都好多,仲要大大粒架! 之後都叫左叉燒腸,好滑,入面叉燒既比例都好多,唔會話頭尾都冇料。叉燒包唔會乾,入面好多料,好香,可能係即整既關係,上台個陣係好熱,大家要要小心D食啦! 咸水角脆卜卜,好香口。另外,粉果同樣做到皮薄足料,好食呀!
2021-08-16 379 瀏覽
沙咀道及大涌道這一帶都很少有酒樓點心食,這段時間見沙咀道新開了一間食點心的鋿晶館,於是今日午飯就過來試下,入到餐廳見到都很多客,原來餐廳是自家製品牌,所有點心現場即點即做,是手作點心,而且師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富,感覺上是信心保證,無怪乎坐滿了人。餐廳裝修比較有特色,新潮優雅。齒頰留香脆蘿蔔腸香脆蘿蔔腸驟眼看落似炸兩,看落白滑夠薄通透,但裏面的料就大不同,入口先感覺表面腸粉的軟滑,下一層就是香脆的口感,再裏面有一條條的白蘿蔔及蝦仁,蘿蔔的鮮甜、軟滑香口的口感集於一身 ,食落感覺美味又特色! 咱家秘製叉燒包叉燒包經常食,這裏的自家製的叉燒包也絕不遜色,叉燒軟淋甜鹹適宜也有較多的叉燒汁,食落香甜,非常美味!黑鬆露北菇燒賣王燒賣王份量都算大粒,黑鬆露咸香咸香的,黑鬆露燒賣王入口帶爽,肉質鮮甜中配上黑鬆露的鹹香,令整個黑鬆露北菇燒賣王更鮮味!紫金名醬蒸鳳爪鳳爪蒸得夠淋夠入味,鼓味很重,比平時食的鳳爪感覺更入味,另還有一種特別的香!好姐潮州粉果自家製味道果然不同,紅姐潮州粉果 裏面非常足料有瘦肉、花生粒……等

餐廳裝修比較有特色,新潮優雅。

齒頰留香脆蘿蔔腸

咱家秘製叉燒包

黑鬆露北菇燒賣王

紫金名醬蒸鳳爪

好姐潮州粉果
自家製味道果然不同,紅姐潮州粉果 裏面非常足料有瘦肉、花生粒……等,很足料飽滿,食落多重口感又有少少瘦肉的鮮味!

脆炸北海道牛奶,平時飲茶比較少食,亦都不是所有酒樓都有這個個特色點心,所以今日點了這個脆炸北海道牛奶,脆炸北海道牛奶入口隻覺外脆香,內裏牛奶鮮嫩嫩滑,奶味香濃,當真美味!

2021-08-09 41 瀏覽
平時好鐘意周圍搵茶樓飲茶🫖唔洗嘆咖啡嘆茶一樣咁chill🥴今次發掘到喱間餐廳😍聽講間餐廳既師傅係日本東京嘅富麗華就職多年專為高官達人同明星服務返香港之後係多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗超豐富🤩🤩點可以唔來試試佢!👯‍♂️間餐廳既點心都係自家製手作點心現場即點即做唔係工廠一大log出嫁😋😋🍤咱家脆皮蝦多士 $38喱個蝦多士真係超級正😍😍😍面頭仲有大量芝麻,好香😍炸到好脆而且蝦既數量都唔少又大大舊,極抵食🤩🥢黑松露北菇燒賣王(两粒) $17間餐廳好貼心點心可以揀两件😚岩曬我同媽咪來食唔怕眼闊肚窄😇黑松露好香😍燒賣用粒好足,啖啖料😋🍚大澳鹹魚雞粒飯 $28諗住佢做點心出色做唔到飯都一樣咁好食😝媽咪話個鹹魚好香而且唔會太鹹我媽咪係鹹魚既忠實fans,佢都話好食大家千祈可以錯過!雞粒好滑一d都唔老加上飯粒粒分明真係💯🥟月半彎晶瑩鮮蝦餃(兩粒) $19飲茶點可以唔叫蝦餃但真係唔係間間酒樓都整得好味🤭喱間既蝦餃皮薄餡靚果然師傅既來頭唔講得笑😆😆🍞香噴噴招牌流沙包$26媽咪同我都好鐘意食流沙包見到流心果下好治癒😍🥪齒頰留香脆蘿蔔腸 $30喱個腸粉真冇得輸😚個腸粉有d似炸两但佢入面又有蘿蔔絲
平時好鐘意周圍搵茶樓飲茶🫖
間餐廳既點心都係自家製手作點心
現場即點即做唔係工廠一大log出嫁😋😋

🍤咱家脆皮蝦多士 $38
喱個蝦多士真係超級正😍😍😍
面頭仲有大量芝麻,好香😍
炸到好脆而且蝦既數量都唔少
又大大舊,極抵食🤩

🥢黑松露北菇燒賣王(两粒) $17
間餐廳好貼心點心可以揀两件😚
岩曬我同媽咪來食唔怕眼闊肚窄😇
黑松露好香😍
燒賣用粒好足,啖啖料😋

🍚大澳鹹魚雞粒飯 $28
諗住佢做點心出色
做唔到飯都一樣咁好食😝
媽咪話個鹹魚好香而且唔會太鹹
我媽咪係鹹魚既忠實fans,佢都話好食大家千祈可以錯過!
雞粒好滑一d都唔老加上飯粒粒分明

見到流心果下好治癒😍

🥪齒頰留香脆蘿蔔腸 $30
喱個腸粉真冇得輸😚
個腸粉有d似炸两
但佢入面又有蘿蔔絲,所以口感比炸兩更豐富😋
2021-08-09 1333 瀏覽
今日和媽媽去飲茶,因為媽媽一直想我和她飲茶,就看看在荃灣家附近有沒有點心小店,原來在沙咀道新開了一間點心店,可說是很易找,店裏寬敞光猛,一到下午lunch時間就大排長龍!好彩我們是11:30左右到💕也避開了神運的公公婆婆人潮。茗茶每位$5,好香濃的鐵觀音茶,用鐵壺裝起,保温一流,可叫店員無限添加水,點心即點即做需要等候,一邊飲住熱茶慢慢等就啱晒!齒頰留香脆蘿蔔腸,腸粉皮白滑,夠薄,通透,餡料有鮮炸脆口的油炸鬼,裏面包着彈牙的下粒和蒸得剛好的蘿蔔,條條分明!配上甜豉油,食完一舊接着一舊😍百吃不厭鹹水角,外脆內軟裏面的豬肉很有咬口,值得一試!熱呼呼香噴噴的咱家秘製叉燒包也上枱了!一定要趁熱食,叉燒包口感鬆軟,麥汁味道香甜,豬肉肥瘦比例剛好,連平時不吃叉燒包的媽媽也很喜歡!紫金名醬蒸鳳爪非常入味雞腳炆得很軟身配上招牌花生🥜一流啊!飲茶必點的都定是燒賣!黑松露北菇燒賣王大大粒,熱辣辣,口感爽彈,黑松露味道剛剛好,讓蝦味更鮮甜。鮮蝦菜苗餃,晶瑩剔透的餃皮口感十足,爽口的蝦肉鮮味又大有豆苗清新的味道。這家點心店CP值高,價錢親民,一定會再幫襯!

齒頰留香脆蘿蔔腸,

百吃不厭鹹水角,外脆內軟裏面的豬肉很有咬口,值得一試!

紫金名醬蒸鳳爪非常入味雞腳炆得很軟身配上招牌花生🥜一流啊!

飲茶必點的都定是燒賣!

這家點心店CP值高,價錢親民,一定會再幫襯!
  • 黑松露北菇燒賣皇
  • 鮮蝦菜苗餃
  • 百吃不厭鹹水角
2021-08-06 59 瀏覽
又來荃灣食點心啦,今次再戰鋿晶館,皆因呢度除左環境坐得舒適之外,野食真係一流好食。晚市都好多野揀,我們點了好幾款喜歡的,有黑松露北菇燒賣皇,鮮蝦菜苗餃,月半灣晶瑩鮮蝦餃,咱家脆片蝦多士同濟寧蒜香蝦春捲,真係豐富極了。呢度既點心樣樣望落去都非常之精緻,味道水準相當之高,黑松露控絕對要是黑松露北菇燒賣皇,大大粒真係好抵食。鮮蝦菜苗餃同月半灣晶瑩鮮蝦餃做得相當晶瑩通透,味道也棒棒的,口感極佳,絕對高質點心。我們第一次試的咱家脆片蝦多士就成為新歡,真係好脆好香好好味,下次一定會再叫。呢度食飽飽仲可以慢慢嘆茶,未來食過既就一定要來試下啦。
呢度食飽飽仲可以慢慢嘆茶,未來食過既就一定要來試下啦。
2021-07-14
5 分鐘 (堂食)
2021-08-06 140 瀏覽
今日朋友生日,知佢鍾意飲茶,所以相約飲茶。由於近日天氣不好,經常下大雨,所以揀咗一間近朋友家的。呢間點心菜館裝修很企理,坐位也很舒服。餐館主打即製點心,全部現場由名廚自家製。由於即叫即蒸,所以要需時大概廿分鐘,記得耐心等待啊。此外,還有多款住家蒸飯及養身燉湯供應。想要食個飯、飲個靚湯,呢度係不錯選擇。講到飲茶,蝦餃燒賣當然必食。「月半彎晶瑩鮮蝦餃」同「黑松露北菇燒賣皇」,可以點二隻,照顧到我哋人少少又想食多幾款點嘅人。蝦餃皮除了要夠薄,一定要有微微帶煙韌,食落口感先至正,佢就有呢個效果,配埋鮮蝦正到不得了。燒賣亦都出色,入口北菇香味濃郁,坦白說很久未食過咁香濃香菇味嘅燒賣啦。再配上適量黑松露,讓燒賣更加提鮮。「老爺鮮蝦腐皮卷」,單看賣相,已經相當不錯。入口皮薄脆,完全沒有油膩感。而且餡料豐富,有鮮蝦,仲有紅蘿蔔絲、菜絲等等。「馳名南翔小籠包」,想食到好味有湯汁小籬包,真係唔係周圍有。估唔到呢度嘅小籠包足可以媲美專門店。每個小籠包都皮薄,隔住皮都見到裡面充滿肉汁。果然,咬開真係肉汁多到漏,至於肉餡既新鮮而又不會好多肥豬肉,好味。另外,再食咗個「鮮蝦菜苗餃」,菜苗餃真係用豆苗整架。至於「鳳
今日朋友生日,知佢鍾意飲茶,所以相約飲茶

餐館主打即製點心,全部現場由名廚自家製
。由於即叫即蒸,所以要需時大概廿分鐘,記得耐心等待啊

此外,還有多款住家蒸飯及養身燉湯供應
。想要食個飯、飲個靚湯,呢度係不錯選擇。

講到飲茶,蝦餃燒賣當然必食

。再配上適量黑松露,讓燒賣更加提鮮

月半彎晶瑩鮮蝦餃

黑松露北菇燒賣皇

老爺鮮蝦腐皮卷

。每個小籠包都皮薄,隔住皮都見到裡面充滿肉汁

馳名南翔小籠包

另外,再食咗個「鮮蝦菜苗餃」,菜苗餃真係用豆苗整架
。至於「鳳爪排骨金鳳飯」採用米皇金鳳,飯軟硬適中,味道同様不錯
。呢間真係抵食又好味,絕對性價比很高

點心
馳名南翔小籠包
鮮蝦菜苗餃
鳳爪排骨金鳳飯
2021-08-05 35 瀏覽
荃灣廣場附近一直以來都有好多特色小店,今次嚟到依家新開張嘅餐廳,主打各種特色點心,係自家師傅設計,即叫即整,質素超有水準✨✨原來師傅仲喺東京好出名嘅中國餐廳富麗華做咗好多年,每樣點心都食得出巧手妙思💥鮮蝦菜苗餃( $27 )🥟🦐🥬首先讚下佢哋嘅餃類做到真正嘅皮薄餡靚,菜苗餃粒粒飽滿,每一隻都有足料大蝦🦐🦐菜苗亦都好鮮嫩多汁😋好姐潮州蒸粉果( $18 )傳統嘅點心來講粉果就算係人人鍾意食嘅,同菜苗餃一樣佢個皮做得好靚🌟🌟薄得來包着滿滿嘅餡料,晶凝通透,內涵超級豐富齒頰留香脆蘿蔔腸( $30 )🥕呢隻脆蘿蔔腸係我每次見到必嗌嘅點心,腸粉皮煙韌帶米香,第一層包住金黃嘅蘿蔔絲🌞內裏又再包含軟滑嘅蒸蘿蔔條,層層口感豐富,加埋甜豉油點綴不得了😙香噴噴招牌流沙包( $26 )🔥流沙包圓轆轆,包體做得好靚,急不及待搣開佢,流沙立即流出,甜甜鹹鹹滋味十足紫金名醬蒸鳳爪( $26 )呢度嘅蒸鳳爪唔會蒸得太淋,仲食到鳳爪彈牙嘅口感😍百吃不厭鹹水角 ( $22 )每一粒都脹卜卜,超級脆口🥠除咗點心之外佢哋嘅燉湯都幾出名,但今次食得太飽了下次再過嚟試吓啦🤰🏻🤰🏻

百吃不厭鹹水角 ( $22 )每一粒都脹卜卜,超級脆口🥠

2021-08-05 43 瀏覽
-鋿晶館🍽-飲茶通常聽到都係晏就去飲但有時放工都會想食下點心🤣而家有好多點心餐廳晚市都有點心食😉-🥢月半灣晶瑩鮮蝦餃 $19/2粒有時2個人食叫唔到蝦餃燒賣因為一籠有成4粒🤣而家d點心鋪可以俾人2粒咁叫👍蝦餃大大粒仲真材實料好多蝦肉🦐😋-🥢好姐潮洲蒸粉果 $18小編早餐都好鐘意食粉果因為個花生涵好好食🤣呢個好姐粉果皮夠煙韌涵料又夠多👍-🥢鮮蝦菜苗餃 $28呢個菜苗餃必食!個人覺得仲好味過蝦餃🤣因為佢個餃入面有勁香既蒜茸菜苗夠哂重口味😍-🥢黑椒醬皇金錢肚 $30金錢肚就正常但黑椒味太重🤔同蘿蔔好老勁多根🤣-🥢百吃不厭咸水角 $22小編至愛咸水角飲親茶都要食🤣好鐘意佢入面咸咸地個涵加埋個少少甜既脆皮好味😋推!-🥢老爺子古法馬拉糕 $22好耐冇食馬拉糕就試下😂平時好少特登叫因為多數食叉燒包😂呢個馬拉糕唔食好甜但又陣陣香味又鬆軟😍-🥢齒頰留香脆蘿蔔腸 $30本身以為係炸蝦腸🍤但原來係蘿蔔絲但一樣咁好食個炸蘿蔔絲好甜😋
鋿晶館🍽

金錢肚就正常但黑椒味太重🤔同蘿蔔好老勁多根🤣

🥢百吃不厭咸水角 $22

🥢老爺子古法馬拉糕 $22

🥢齒頰留香脆蘿蔔腸 $30
又係我銅鑼灣食神,微服出巡嘅時候,今日佢好遠呀去到荃灣,有人話鋿晶館(荃灣)嘅好地方,聽聞係自家製品牌,我就要試吓啦。睇開我食評嘅人都知道我會講停車的事,門口附近泊街可以,都好方便哪,如果呢度冇位轉入後街都仲可以,有政府位,睇你好唔好彩,都係果句怕抄牌,就泊停車場。依間野必試嘅係點心全部即場即點即做!手做點心,師傅曾經喺外國富麗華擔任,返到香港之後都做過好多間咪知蓮食府。食物有水準!飲品方面由於我唔飲茶,都係所以叫咗嗰個羅漢果嘅凍飲。襯餐一流,飲食飲食,飲食嘅配搭好重要,非常好配襯。最難忘係叉燒包一食落口就知道酒店水準。可以share,每樣試少少我最鍾意,高質!全部都好食,自己睇相,其他就下次乜都要試吓,評語係經過試吓絕對冇問題!裝修方面,就大眾街坊囉,。都好舒服,旺就未必有位!算好嘢,成日冇位!我最注重嘅服務,呢間餐廳都好熱誠好勤奮,好像我年青的時候!可知我係咪豬蓮食評家,都係有果句講果句!整體都好,我嘅評語,係行過未試過一定要試吓!直情包冇錯!單講食物真係有咪豬年一星!可以一試!

裝修方面,就大眾街坊囉,
。都好舒服,旺就未必有位!算好嘢,成日冇位!

整體都好,我嘅評語,係行過未試過一定要試吓!直情包冇錯!

單講食物真係有咪豬年一星!可以一試!
2021-07-29 32 瀏覽
上次朋友去食過話唔錯😎所以今次去開荃灣即刻嚟試吓見到好多人都有嗌濟寧蒜香蝦春卷$28講真咬落去春卷真係皮薄餡靚😍非常新鮮感覺到真係即叫即炸另外仲有嗰叫齒頰留香脆蘿蔔腸我另一半覺得呢個非常之好食,外軟內脆如果鍾意食香口嘢嘅朋友應該都會鍾意食呢兩隻味之後見到佢個月半彎晶瑩鮮蝦餃$19可以叫兩粒,又幾好喎所以都叫咗兩粒試吓,入邊真係好多蝦😂仲好食過傳統酒樓😁之後再叫多咗個蒸粉果同埋鳳爪,見到佢哋寫住即製點心即叫即製,其實大概等咗15分鐘左右都上晒~~都算快下午茶來講其實都好滿足😊
上次朋友去食過話唔錯😎
所以今次去開荃灣即刻嚟試吓
見到好多人都有嗌濟寧蒜香蝦春卷$28
講真咬落去春卷真係皮薄餡靚😍
非常新鮮感覺到真係即叫即炸
另外仲有嗰叫齒頰留香脆蘿蔔腸
我另一半覺得呢個非常之好食,外軟內脆
如果鍾意食香口嘢嘅朋友應該都會鍾意食呢兩隻味
之後見到佢個月半彎晶瑩鮮蝦餃$19
可以叫兩粒,又幾好喎所以都叫咗兩粒試吓,入邊真係好多蝦😂
仲好食過傳統酒樓😁
下午茶來講其實都好滿足😊

• 濟寧蒜香蝦春卷
  • 月半彎晶瑩鮮蝦餃
鋿晶館係自家製品牌~喺上環同荃灣店都有分店架!據說點心師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,翻到香港之後有喺多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富!而所有點心現場即點即做 熱辣辣咁樣上枱!😽🌟 蜜汁秘製叉燒包 ($20)叉燒包係小編飲茶必叫!入口軟綿綿 再加上滿滿嘅叉燒餡料😍 味道適中🌟 黑松露鮮蝦燒賣 ($20)燒賣大大粒!食落啖啖蝦肉🍤 再配上黑松露口感豐富🥰🌟 鋿晶館蝦餃皇($20)蝦餃皮食落煙韌 但唔會話好痴牙😅 而蝦肉彈牙有咬口💛🌟 大白菜蒸鯪魚球 ($25)鯪魚球食落唔會有魚腥味 份量亦都十分足夠 食落香口🌟 黃金蜂巢芋角 ($25)鐘意食炸物嘅大家要留意啦!因為係新鮮制作 芋角一咬落十分香脆! 但食落芋頭味唔算太重~🌟 蟲草花湯鮮竹卷 ($25)鮮竹卷食落好有層次同咬口!入面仲包有唔同嘅餡料~ 再配上蟲草花湯營養價值十足!以上為午市價錢*另收加一服務費味道:🌕🌕🌕🌕🌘環境:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟 蜜汁秘製叉燒包 ($20)

🌟 黑松露鮮蝦燒賣 ($20)
燒賣大大粒!食落啖啖蝦肉🍤 再配上黑松露口感豐富🥰

🌟 鋿晶館蝦餃皇($20)
蝦餃皮食落煙韌 但唔會話好痴牙😅 而蝦肉彈牙有咬口💛

🌟 大白菜蒸鯪魚球 ($25)
鯪魚球食落唔會有魚腥味 份量亦都十分足夠 食落香口

🌟 黃金蜂巢芋角 ($25)

🌟 蟲草花湯鮮竹卷 ($25)

以上為午市價錢
*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌘
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-07-22 1003 瀏覽
平日因為返工都好少機會可以飲到早茶今日難得放假去荃灣行街,梗係去飲下午茶啦餐廳係自家製品牌~~所有點心現場即點即做😍即製手作點心 😎唔駛等好耐就有得食😍我哋叫咗月半彎晶瑩蝦餃 (佢有四粒同埋兩粒揀)好耐冇試過食到充滿咁多蝦嘅蝦餃😍(我哋叫咗兩粒)本身諗住再追單多兩粒但係又想試其他點心)😂之後再嗌左潮州蒸粉果同埋佢哋自家嘅秘製叉燒包講真個粉果都真係有驚喜!佢個皮做得好薄非常之好食😋 同埋食即製新鮮叉燒包真係唔同D 驚喜未完😍叫埋蒜香蝦春卷,同埋齒頰留香脆蘿蔔腸相信呢個蝦春卷係暫時食過最香脆嘅春卷!蘿蔔腸亦係皮薄餡靚😋 因為一般好多時腸粉入邊包住一d趣卜卜嘅餡多數都會好濕,但係佢完全保留到脆口感覺,外軟內脆😋好好食!最後食埋紫金名醬蒸鳳爪😋個鳳爪汁唔會過甜,味道啱啱好!加上鳳爪肉質新鮮 忍唔住一隻又一隻😂坦白講以呢個價錢食到呢個質素嘅點心真係好有驚喜~~ 而且服務員嘅態度亦好好,所以同佢地傾咗兩句先至知道師傅原來曾經喺日本工作多年,仲要係服侍達官貴人嘅😳,返到香港之後又係好多米芝連餐廳同埋高級酒店嗰度做主管,唔怪得知啲點心咁高水準啦😂下次一定再會過嚟食😋
平日因為返工都好少機會可以飲到早茶
今日難得放假去荃灣行街,梗係去飲下午茶啦
餐廳係自家製品牌~~所有點心現場即點即做😍
即製手作點心 😎
唔駛等好耐就有得食😍

我哋叫咗月半彎晶瑩蝦餃 (佢有四粒同埋兩粒揀)
好耐冇試過食到充滿咁多蝦嘅蝦餃😍
(我哋叫咗兩粒)
本身諗住再追單多兩粒但係又想試其他點心)😂
之後再嗌左潮州蒸粉果同埋佢哋自家嘅秘製叉燒包

驚喜未完😍叫埋蒜香蝦春卷,同埋齒頰留香脆蘿蔔腸

下次一定再會過嚟食😋
2021-07-22
1K
2021-07-20 682 瀏覽
鋿晶館是自家製品牌,點心標榜即點即做,想起新鮮熱辣的點心,令人食指大動。店面雖細,但裝潢骨子,牆壁上的點心造型霓虹燈,十分可愛。師傅經驗豐富,曾就職於東京富麗華,回港後在多間酒店及酒樓集團做主管,點心質素令人期待。齒頰留香脆蘿蔔腸 $30 雪白的腸粉,入口充滿彈性,薄薄的腸粉皮包裹著香脆的炸蘿蔔絲,金黃酥化, 沾上甜甜的豉油,增添美味。咱家秘製叉燒包$18叉燒包脹卜卜,包皮鬆軟,大口咬下,香甜、惹味的叉燒粒緩緩流出,舐舐脷爆燈。月半彎晶瑩鮮蝦餃兩粒$19鮮蝦餃晶瑩剔,剛蒸起熱燙燙,包裹著滿滿的鮮蝦,質感爽口彈牙。鮮蝦菜苗餃$27 菜苗餃十分飽滿,餃皮滑溜、煙韌,爽口的鮮蝦,配上嫰滑的菜苗,口感清爽。百吃不厭鹹水角$22 鹹水角炸至金黃色,圓碌碌,空氣感十足,咬下去吱嚓聲,內裏包裹著豬肉碎、韭菜、蝦米、冬菇,十分足料,油香四溢。紫金名醬蒸鳳爪$26蒸鳳爪十分入味,用上紫金醬,入口濃郁蒜,微微帶辣,輕輕一咬已骨肉分離,充滿骨膠原,十分滋味。大澳咸魚雞粒飯$28雞汁的油香滲入米飯之中,每口米飯濕潤,把白飯拌勻,散發著咸魚的鹹香,鮮香撲鼻,令人飽意滿足。

齒頰留香脆蘿蔔腸 $30

大澳咸魚雞粒飯$28
  • 鮮蝦菜苗餃
  • 百吃不厭鹹水角
2021-07-20 54 瀏覽
【Dim.Sum 點心】依家有新派點心店食點心真係好方便,唔駛去酒樓排長龍等位,又可以食到即叫即製點心🤩 餐廳係自家製品牌👍,而且師傅曾就職於日本東京富麗華多年🎏,專為高管達人和明星服務,回港後係多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管👨‍🍳,經驗豐富😍,呢度點心新鮮即製,食嘅時候熱辣辣,特別好食😋😋😋 🔆月半彎晶瑩鮮蝦餃 $19好足料,大大隻蝦係入面,真係皮薄餡靚😍 🔆黑松露北菇燒賣皇 $17香菇味加上黑松露香味,令到燒賣好吸引 🔆好姐潮州蒸粉果 $18好懷舊嘅潮州粉果,好姐好似返左黎,呢度最出色就係個皮好薄,加埋傳統餡料,真係好正👍 🔆齒頰留香脆蘿蔔腸 $30腸粉包住脆脆嘅炸蘿蔔絲,好有炸兩嘅口感,又有蘿蔔嘅香味 🔆濟寧蒜香蝦春卷 $28炸春卷入面有蝦肉,再加蒜香,而且脆炸又唔油膩😋

🔆月半彎晶瑩鮮蝦餃 $19
好足料,大大隻蝦係入面,真係皮薄餡靚😍

🔆黑松露北菇燒賣皇 $17
香菇味加上黑松露香味,令到燒賣好吸引

🔆好姐潮州蒸粉果 $18

🔆齒頰留香脆蘿蔔腸 $30
腸粉包住脆脆嘅炸蘿蔔絲,好有炸兩嘅口感,又有蘿蔔嘅香味

🔆濟寧蒜香蝦春卷 $28
炸春卷入面有蝦肉,再加蒜香,而且脆炸又唔油膩😋

2021-07-19 41 瀏覽
外送上黎食物仍然夠熱,又唔會出水或變軟爛,蒸點好吃。牛肉球滑口唔起筋,鯪魚球香口,蜆芥惹味。蝦餃、招牌流沙包水準中上,外送食落口有堂食水準。金錢肚同鳳爪調味佳,入味而唔會過鹹。蝦多士芝麻勁多,但蝦肉稍嫌太薄一層,面包都香口又唔硬。叉燒腸好食,叉燒半肥不瘦,腸粉幼滑順口。
外送上黎食物仍然夠熱,又唔會出水或變軟爛,蒸點好吃。

牛肉球滑口唔起筋,鯪魚球香口,蜆芥惹味。
蝦餃、招牌流沙包水準中上,外送食落口有堂食水準。
金錢肚同鳳爪調味佳,入味而唔會過鹹。
蝦多士芝麻勁多,但蝦肉稍嫌太薄一層,面包都香口又唔硬。

叉燒腸好食,叉燒半肥不瘦,腸粉幼滑順口。