2021-07-18 42 瀏覽
食點心唔需要去酒樓既而家盛行點心餐廳 快靚正底 相對上仲無咁嘈吵添鋿晶館 位於荃灣 裝修整齊兩個人食叫左6樣野點小得 我最愛既炸物濟寧蒜香蝦春卷$284條 新鮮炸好 香脆不在下話 絕不油膩 內裏有蝦蘿蔔菜 蝦唔算細 味道夠 點蘸汁更好味齒頰留香脆蘿蔔腸$30初時以為同其他炸既腸粉一樣但佢就特別在 除左有一層脆皮外 內裏係條條蘿蔔絲 蘿蔔十分軟淋 兩者十分夾鮮蝦菜苗餃$273隻 隻隻都肥大 皮薄 皮煙韌 餡料多明顯見到蝦在內黑松露北菇燒賣皇兩粒$27特別在 客人可選擇兩粒或者四粒如果好似我地兩個人 叫四粒就未必食到咁多野喇燒賣屬大粒size 表面有黑松露初時一兩啖只食到黑松露味其他就發現 原來蝦味都好重蝦餃兩隻$19蝦餃味道正常 粉皮都唔算厚 最緊要係好夠熱叉燒包$18有3大個 叉燒甜 真係蜜汁叉燒 而且餡料足夠總括黎講 抵食 樣樣都熱辣辣 而且部份點心 可以選擇兩件或四件 人數小都可以食多幾種
食點心唔需要去酒樓

蝦餃味道正常 粉皮都唔算厚 最緊要係好夠熱

叉燒包$18
有3大個 叉燒甜 真係蜜汁叉燒 而且餡料足夠

2021-07-11 43 瀏覽
嚟到荃灣呢度人山人海,今晚晚餐是飲夜茶,唔係好多人等位,好快就有得入去啦,餐牌有好多選擇,有好多點心,有好多懷舊小食,請問師傅背景陳酒精於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多加咪知蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富,我真是好幸運。這款懷舊豉汁鳳爪排骨飯,呢度很懷舊,粒粒分明,滿分!黑松露冬菇燒賣,別的餐廳吃不種這種味道,很香很濃郁!自家製叉燒包,皮薄而且叉燒半肥瘦多汁!香脆蘿蔔腸粉,好特別牙,與炸兩感覺類似,多料而且香脆可口!仲有多款套餐選擇燉湯都值得一試,價錢合理,真係值得一試。😊😊😊😊

這款懷舊豉汁鳳爪排骨飯,呢度很懷舊,粒粒分明,滿分!

黑松露冬菇燒賣,別的餐廳吃不種這種味道,很香很濃郁!

自家製叉燒包,皮薄而且叉燒半肥瘦多汁!

香脆蘿蔔腸粉,好特別牙,與炸兩感覺類似,多料而且香脆可口!
2021-07-11 34 瀏覽
呢一晶自家製品牌,即叫即做嘅手作點心聽落十分吸引😍日本南瓜雜豆粥$14粥煮得香綿,配上香甜嘅日本南瓜🎃同埋雜豆,口感同埋味道豐富蠔皇鮑汁雞腳$18我對鮑汁雞腳簡直係情有獨鍾😍😍 呢度蠔皇鮑汁雞腳煮得非常入味😋😋 叉燒焗餐包$16啱啱焗出嚟嘅餐包熱辣辣😍🤩 軟淋既餐包配上鹹鹹甜甜嘅叉燒🤩好豐富京式紅油抄手$16竟然早市有啲一道菜色🤣 我哋都即刻叫佢試吓細膩滑嫩的餛飩皮,包裹著多汁入味的肉餡😍 醬汁有著辛香,非常開胃潮州蒸粉果兩件$12皮薄餡料多,一口咬下,略帶嚼勁,富有口感家鄉鹹水角$12炸得色澤金黃,口感外脆外軟,咸中甜味
呢一晶自家製品牌,即叫即做嘅手作點心聽落十分吸引😍

日本南瓜雜豆粥
粥煮得香綿,配上香甜嘅日本南瓜🎃同埋雜豆,口感同埋味道豐富

蠔皇鮑汁雞腳

京式紅油抄手

竟然早市有啲一道菜色🤣 我哋都即刻叫佢試吓

潮州蒸粉果兩件

皮薄餡料多,一口咬下,略帶嚼勁,富有口感

家鄉鹹水角
炸得色澤金黃,口感外脆外軟,咸中甜味
🫖🫖☀️☀️飲早茶我咁早起唔到身㗎😛😛所以午市嚟幫襯!之前上環呢個位 本身都係做酒樓睇嚟而家轉左手🤔🤔裝修唔係特別新 入面仲有超級懷舊嘅海鮮魚缸🎏🎏黑松露鮮蝦燒賣蟲草花湯鮮竹卷日本櫻花蝦腸粉🥟🥟淨係睇個名都覺得食材用料一啲都唔渣唔會馬虎~甜品~👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳原來呢度嘅點心全部都係即叫即做 包保100%新鮮!自家製品牌食得出點心師傅嘅用心 而且呢度嘅廚師都有好多做過大酒店大餐廳嘅經驗~所以食品質素都唔差👐🏻👐🏻
🫖🫖☀️☀️飲早茶我咁早起唔到身㗎😛😛所以午市嚟幫襯!

之前上環呢個位 本身都係做酒樓睇嚟而家轉左手🤔🤔

裝修唔係特別新 入面仲有超級懷舊嘅海鮮魚缸🎏🎏

黑松露鮮蝦燒賣

蟲草花湯鮮竹卷

日本櫻花蝦腸粉🥟🥟

淨係睇個名都覺得食材用料一啲都唔渣唔會馬虎~

甜品

2021-07-02 60 瀏覽
平日朝早要返工去唔到飲茶,晚餐都可以照食點心架姐😛荃灣見到間點心小店,木系設計好明亮,不過注意嘅係2人去食多數都要搭枱架啦。入到去聽侍應介紹話呢到嘅師傅有好豐富經驗,分別係日本、米芝蓮酒店同連鎖酒樓都做過。聽完就更期待啦,點餐後得知點心係即叫即整,所以相對要返多啲時間👻🔸 蒜香蝦春卷(HK$28)炸物小食方面試左呢款春卷,外皮炸得好香脆,蝦肉都算大舊,食落仲有少少嘅蒜香味飄出🍤🔸 香脆蘿蔔腸(HK$30)想食特別啲款式嘅腸粉,就可以試試呢款啦。滑滑嘅腸粉入面有炸成網狀嘅蘿蔔,中間仲有甜甜地嘅蘿蔔蓉,食得多幾舊都唔覺膩🔸 秘製叉燒包(HK$18)叉燒包嘅包皮自家製得黎同出面食開嘅口感有啲唔同,包裡嘅叉燒大大塊食落好香呢🔸 南翔小籠包(HK$27)小籠包嘅外皮厚薄適中,入面唔算超爆汁,不過食個陣都要小心啲太熱呢。每一個小籠包底下都有塊薄瓜,配返食都唔錯🔸 上湯牛肉球(HK$30)有上湯浸住嘅牛肉球好少見呢,牛肉食落都好彈牙,清清地嘅口感
蒜香蝦春卷

🔸 蒜香蝦春卷(HK$28)
蒜香蝦春卷

🔸 香脆蘿蔔腸(HK$30)
秘製叉燒包

🔸 秘製叉燒包(HK$18)
南翔小籠包

🔸 南翔小籠包(HK$27)
上湯牛肉球

🔸 上湯牛肉球(HK$30)
有上湯浸住嘅牛肉球好少見呢,牛肉食落都好彈牙,清清地嘅口感
秘製叉燒包
南翔小籠包
2021-07-01 79 瀏覽
酒樓比到茶客嘅係坐好耐,唔理啲嘢好唔好食,傾計可以傾幾個鐘,所以好嘈好嘈,除非去高檔貴價酒樓,又係另一迴事。「鋿晶館」的出品係走懷舊味道的款式,絕對可以媲美以前出名的米猪連點心店。蝦餃飽滿脹卜卜,內藏兩隻鮮蝦,蝦味鮮甜。燒賣外觀不吸引,但豬肉味濃,並非味精的味道。蘿蔔腸粉,真係估佢唔到,內脆外軟,超級推薦👍。鮮蝦腐皮卷,又係估佢唔到,熱騰騰脆卜卜,內涵不多不少,超好味😋。叉燒包/珍珠雞和小籠包,不過不失。

蝦餃飽滿脹卜卜,內藏兩隻鮮蝦,蝦味鮮甜。
燒賣外觀不吸引,但豬肉味濃,並非味精的味道。
蘿蔔腸粉,真係估佢唔到,內脆外軟,超級推薦👍。
叉燒包/珍珠雞和小籠包,不過不失。

蘿蔔腸粉
鮮蝦腐皮卷
晶瑩鮮蝦餃
叉燒包
珍珠雞
小籠包
2021-07-01
5 分鐘 (堂食)
蘿蔔腸粉
鮮蝦腐皮卷
晶瑩鮮蝦餃
叉燒包
珍珠雞
小籠包
2021-06-28 49 瀏覽
有時因為返工冇得飲早茶,所以有日夜晚去左呢間係荃灣新開嘅一間點心專門店食個點心😛。佢哋所有點心都係現場即點即做嘅手作點心,師傅仲大有來頭曾經係日本富麗華做點心師傅回港後仲係米芝連大型酒樓做主管。佢哋點心唔錯之餘嘅炸物又真係好食~環境都坐得幾舒服濟寧蒜香蝦春卷鍾意香口嘢嘅人春卷真係必點,外皮真係好香脆,滿滿嘅蝦肉帶d蒜香味,Good!齒頰留香脆蘿蔔腸平時飲茶我都鍾意叫呢個腸,腸粉嘅外皮包住好香脆嘅米網卷入面有蘿蔔絲,真係食得出係新鮮炸👍🏻黑松露北菇燒賣王燒賣係豬肉餡入面北菇味唔係太勁唔會搶左黑松露嘅味。月半彎晶瑩鮮蝦餃皮簿之餘,蝦肉係爽口👍🏻另外仲食左佢哋粉果、叉燒包同金錢肚質素都唔錯嫁

濟寧蒜香蝦春卷

齒頰留香脆蘿蔔腸

黑松露北菇燒賣王

燒賣係豬肉餡入面北菇味唔係太勁唔會搶左黑松露嘅味。

月半彎晶瑩鮮蝦餃

皮簿之餘,蝦肉係爽口👍🏻

另外仲食左佢哋粉果、叉燒包同金錢肚質素都唔錯嫁

2021-06-28 954 瀏覽
具說此茶樓是日本東京富麗華多年專為高管達人和明星服務的.亦曾經在多間米芝蓮酒店做主管的點心師傅..那麼厲害的當然不能錯過..▫️下午茶▪️胡麻茄子🍆$16有點點像日式風味的涼拌開胃菜-茄子🍆軟淋淋光脫脫的去皮盛盤🍽再淋上胡麻醬吃下並帶上小小芥末的口味.開胃得很🤤🤤▪️叉燒焗餐包$16一場來到的必備菜式😼 現在能在茶樓看到叉燒焗餐包的出現真的少之有少😮‍💨 熱騰騰即叫即做🔥的小餐包..稍為放近嘴邊都要小心翼翼的怕被燙傷嘴巴👄🥵表面上滿滿都是苙癡癡的蜂蜜醬🍯軟綿綿的包身.豐富誘人的叉燒.令人食指大動👅▪️鮮蝦炸雲吞$16以鮮蝦陷料現炸的雲吞🥟酥脆的春卷皮咬下卜卜脆的👄配上一點點甜酸醬更美味可口😻不過餡料則較小的..吃炸皮的部分較為多.吃得多都會感到「熱氣」..還是少吃多滋味😌▪️豉汁煎釀孖寶$16如同煎釀三寶沒分別的菜式·港式小食的必吃🧚🏻‍♀️ 三寶是茄子🍆&尖椒x2..魚肉餡料一點腥味也沒有😻 青椒爽口.讓人心動不斷💗💓不過魚肉就有點欠缺彈牙的感覺..▪️京式紅油炒手$16 被香濃紅潤的小餛飩迷著眼睛👀看似簡單的菜式. 吃起來..讓人一口又口的停不下來😈 雲吞內裡是豬肉配小白菜的餡料. 新鮮嫩多汁.

▫️下午茶

▪️胡麻茄子🍆$16

▪️叉燒焗餐包$16

▪️鮮蝦炸雲吞$16
豉汁煎釀孖寶

▪️豉汁煎釀孖寶$16
京式紅油炒手16

▪️京式紅油炒手$16
被香濃紅潤的小餛飩迷著眼睛👀看似簡單的菜式. 吃起來..讓人一口又口的停不下來😈 雲吞內裡是豬肉配小白菜的餡料. 新鮮嫩多汁..👍🏻 是鹹香微辣的味道😝..不過餛飩有點厚實..

▪️日本南瓜🎃雜豆粥$14
營養豐富的小粥🥣內裏包含著多款小豆子:紅豆·扁豆·赤小豆·蓮子…是一款非常健康的菜色🏃🏻‍♀️豆味十足,不用吃得多都充滿着飽足感.還有南瓜🎃增加口感..健康的款式還是不太合適我的胃口🙇🏼‍♀️
豉汁煎釀孖寶
京式紅油炒手16
  • 胡麻茄子🍆
2021-06-25 46 瀏覽
今日lunch去鋿晶館試吓佢哋嘅點心,叫咗陳皮牛肉球、鮮蝦腐皮卷、虎皮尖椒釀魚肉、蝦餃、黑松露燒賣、椒鹽涼瓜、黑椒金錢肚。落單即造,唔洗十分鐘已經有得食,全部熱辣辣,即刻加分!牛肉用上湯浸住上,好特別嘅食法,味道唔錯;食腐皮卷時要小心,剛炸起上碟,足料鮮蝦加莞茜同韮黃,堅惹味!虎皮尖椒有少少辣但仍然食到煎到金黃色嘅足料魚肉,正!蝦餃皮薄餡靚,鮮蝦配勝瓜,幾特別清新;燒賣夠份量配香味十足嘅黑松露,絕配!金錢肚香辣惹味,蘿蔔墊底,索晒啲汁好好食;如果鐘意食涼瓜,一定要叫椒鹽涼瓜,成籃上份量多,堅香脆好味,必吃之選!整體來講,點心款款都好味,埋單唔洗二百蚊,今時今日飲餐茶,呢個價錢食咁多個點心,唔算太貴,最緊要係坐得舒服、食得開心、服務又貼心。
2021-06-25
1 分鐘 (堂食)
  • 椒鹽涼瓜
  • 虎皮尖椒釀魚肉
  • 鮮蝦腐皮卷
2021-06-21 46 瀏覽
所有自家製品牌手作點心即叫即做,好彩都唔洗等好耐,落完單一陣就有得食。😋月半彎晶瑩鮮蝦餃同黑松露北菇燒賣皇有四粒同兩粒揀。鍾意佢可以揀食幾多粒,咁樣我就可以食多幾款點心喇。月半彎晶瑩鮮蝦餃睇落脹卜卜,入面蝦大大粒,真材實料,鮮味十足。雖然皮厚但係夠軟。黑松露北菇燒賣皇加左一點黑松露喺燒賣上,感覺矜貴。豬肉加上北菇口感豐富。鳳爪排骨金鳳飯睇落去好似好細份但原來都幾多飯。鳳爪同排骨比例剛好,排骨唔會紅。想來點香脆的可以試試濟寧蒜香蝦春卷濟寧蒜香蝦春卷入面除左有蝦重有紅蘿蔔絲。春卷外層好脆,加左蒜蓉好香口。點埋酸酸嘅醬汁食更滋味!😋齒頰留香脆蘿蔔腸外面係軟滑腸粉,入面有網狀脆片,外軟內脆。白蘿蔔放在正中央,味道清甜。整體黎講,點心水準不俗!👍🏻同店員吹水先知道原來師傅餐飲經驗豐富。曾經喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管,黎香港之前重喺日本中餐館工作多年,就連明星都試過佢嘅手勢!唔怪之得d點心咁好味啦!👏🏻👏🏻

月半彎晶瑩鮮蝦餃
睇落脹卜卜,入面蝦大大粒,真材實料,鮮味十足。
雖然皮厚但係夠軟。

黑松露北菇燒賣皇
加左一點黑松露喺燒賣上,感覺矜貴。豬肉加上北菇口感豐富。

鳳爪排骨金鳳飯

想來點香脆的可以試試濟寧蒜香蝦春卷

濟寧蒜香蝦春卷

齒頰留香脆蘿蔔腸

整體黎講,點心水準不俗!👍🏻
2021-06-18 51 瀏覽
聽男朋友講呢間餐廳點心好食,於是去試吓。我哋下晝三點幾嚟到,唔使等位冇乜人。我地嗌咗5籠點心加蒸飯,個人覺得最好食係流沙奶黃包!!必食~ 蝦多士好大份,幾新穎嘅點心。蝦餃好食,但略嫌皮有少少厚。蘿蔔腸粉見好多人嗌,食落唔算好有驚喜,但熱辣辣脆卜卜幾香口。蒸飯不過不失,同平時茶樓食嘅差唔多。

蝦多士好大份,幾新穎嘅點心。

蝦餃好食,但略嫌皮有少少厚。

蒸飯不過不失,同平時茶樓食嘅差唔多。
2021-06-12 58 瀏覽
街坊小店,新鮮自家製點心,食得出既用心足料,❤️黑松露北菇燒賣皇 黑松露味就唔係好出,但個豬肉餡就係用新鮮豬肉包,豬肉肥瘦均勻🧡月半灣晶瑩鮮蝦餃 大大粒彈牙蝦肉,皮又夠薄,即叫即蒸,高水準靚蝦餃💛叉燒腸蝦腸 好滑滑滑滑,加埋甜甜地鼓油,絕對係必食!不過有次去食,唔係熱辣辣蒸好出黎,就稍為冇咁好食…💚花膠螺頭燉赤肉 非常足料,唔會好重藥材味,但又好滋補feel既燉湯P.S. 食完出到門口先發覺原來有燉湯餐(燉湯+菜+飯)但入面張點心紙冇寫😳
街坊小店,新鮮自家製點心,食得出既用心足料,
  花膠螺頭燉赤肉
蝦腸
叉燒腸
2021-04-27
  花膠螺頭燉赤肉
蝦腸
叉燒腸
這晚趕著回家,把車停在路邊便在這點心小店用個便餐。它以廣東點心為主,但菜牌上也有不少特色美食,所以點了這幾個:1. 蜆蚧鯪魚球:炸得還不錯,但加了太多麵粉,沒有彈牙,只有煙韌, 缺少了鯪魚球應有的口感!2. 蝦多士:整塊大多士在鍋中炸出來的,然後再改細份,所以多士邊還是白麵包,加上芝麻不能牢牢沾在麵包上,影響賣相、口感,有其“形”而沒有其“實”,製作失敗。3. 蘿蔔糕:比較正常,味道還可,水分適中,所以煎出來不會難開 一塊塊。4. 燒乳鴿:菜單上顯示38元,抵到爛,但上枱時發現它其實有發育不健全之嫌,超級細,但才38元,沒什麼好投訴,況且味道尚可。

2021-06-01
2021-06-09 900 瀏覽
話說呢間【鋿晶館】收藏已久,對上一次由於要排長龍,成功嚇退咗我朋友。今次再帶雙親來吃。雖然佢都有唔少缺點,但係我都會大大力推介佢!~~~先講缺點1. 地點隔涉:地點屬於鐵路、巴士、小巴均不就腳之處,附近又有車房,環境甚差。相信過得黎既,一係鄰近街坊,一係特登過黎食佢(例如我)。2. 等位:烈日當空要戶外排隊,無遮無掩,汗流浹背。是日特登揀1點幾,午飯高峰已過,仍要稍等一會。帶老人家黎都係一大風險。3. 環境:座位真少,是日坐的位置更加有冷氣機滴水,濺濕我腳背。4. 服務:阿姐們屬於真性情,帶有一副烈女狠勁,加個水啪一下合蓋,嚇一跳。入座時一個阿姐招手嗌入座,另一個阿姐卻大聲喝有位未,點架?真係小小崩潰。打單又漏咁一個。5. 小部分的食物不好吃:法蘭西焦糖燉蛋($18)Sorry係我錯,响中菜點心館嗌焦糖燉蛋,我不中伏誰中伏?又硬又實又無味,唔夠滑焦糖又少又唔平均。馳名南翔小籠包($27)不正宗,皮太厚,蒸過龍。(全家上海人,抱歉這個不入我眼)~~~講優點1. 點心好好食,師傅水準高超百吃不厭咸水角($22) 吃得出新鮮炸起,表面金黃色,脆卜卜,皮厚度適中。內餡剛剛好,肉汁多,暫時係食過
話說呢間【鋿晶館】收藏已久,
對上一次由於要排長龍,成功嚇退咗我朋友。
今次再帶雙親來吃。
雖然佢都有唔少缺點,但係我都會大大力推介佢

先講缺點
1. 地點隔涉:地點屬於鐵路、巴士、小巴均不就腳之處,
附近又有車房,環境甚差。
相信過得黎既,一係鄰近街坊,一係特登過黎食佢(例如我)。

2. 等位:烈日當空要戶外排隊,無遮無掩,汗流浹背。

真係小小崩潰。打單又漏咁一個。

5. 小部分的食物不好吃:
法蘭西焦糖燉蛋($18)

法蘭西焦糖燉蛋

Sorry係我錯,响中菜點心館嗌焦糖燉蛋,我不中伏誰中伏?

又硬又實又無味,唔夠滑焦糖又少又唔平均。

馳名南翔小籠包($27)

馳名南翔小籠包

不正宗,皮太厚,蒸過龍。(全家上海人,抱歉這個不入我眼)
講優點

1. 點心好好食,師傅水準高超

百吃不厭咸水角($22)

吃得出新鮮炸起,表面金黃色,脆卜卜,皮厚度適中。
內餡剛剛好,肉汁多,
暫時係食過數一數二好吃,諗唔到仲有咩可以挑剔。

脆炸北海道牛奶($20)
有3件,表皮比較鬆化,
中間長條形嘅鮮奶,入口非常滑溜
甜而不膩幾好食。

咱家脆皮蝦多士 ($38)

咱家脆皮蝦多士

呢個好欣賞,面頭好多芝麻好香口,
芝麻對落係蝦肉打成半醬狀,
中間同底係餅,
好似Pizza厚批咁,食落有炸饅頭既質感,脆既,附有沙律醬。
應該係半煎炸,但面頭芝麻唔燶,都幾考功夫,個餅底好香脆,成件事好Match。大推!
(順帶一提,佢嘅外觀同菜單見到嘅完全唔同,不過冇乜所謂。)

脆皮炸乳鴿 ($38)

脆皮炸乳鴿

望落色水不佳,但食落有驚喜。
首先溫度夠熱,食落好香口,醃得好入味,基本上唔洗蘸任何野已經好好食。
加入肉質保持到嫩滑。
平日好中意食乳鴿嘅母親大人都盛讚。

老爺鮮蝦腐皮卷($32)

老爺鮮蝦腐皮卷

呢個都幾好食,個皮由於炸嘅,好脆,但由於個底冇墊吸油紙,稍為油咗啲。

黑鬆露北菇燒賣皇(4粒)($32)

黑鬆露北菇燒賣皇(4粒)

呢嗰燒賣都算真材實料,面頭嘅黑鬆露幾香口。符合預期。

活拆生剝鮮蝦腸($35)

活拆生剝鮮蝦腸

有少少俾佢個名吸引左,食落的確喺新鮮彈牙,腸粉皮都夠薄夠滑。

2. 冇加一

打完單先發現原來係冇加一,咁計番條數就好抵啦。其實而家都好少餐廳無加一,實屬難得。

3. 茶水豐儉由人

佢入座有得揀鐵觀音或者普洱,5蚊一位。想advance d都有玫瑰烏龍呀、陳皮普洱呢啲,22蚊位
我初頭以為係熰住要揀呢啲貴價茶,原來唔係。

4. 選擇多

除咗點心之外,其實佢嘅蒸飯、燉湯都幾吸引,不過我個胃容量有限,下次再試。

總結
呢間嘅點心可以話同區入邊比較出色

係實而不華,食落又有驚喜嗰種。加上唔洗加一,都幾抵食。
3個人嗌咗咁多嘢都係$277,抵食
美中不足嘅係餐廳實在太細,座位有限,安排座位上少不免容易有爭執,服務亦唔算好規範。
不過暇不掩瑜,短時間內應該會再來。
奉勸一句:黎得要自備寬大的心胸,同埋耐熱既身體(排隊用)。
2021-06-09
8 分鐘 (堂食)
咱家脆皮蝦多士
脆皮炸乳鴿
老爺鮮蝦腐皮卷
黑鬆露北菇燒賣皇(4粒)
活拆生剝鮮蝦腸
  • 百吃不厭鹹水角
係OPENRICE見到啲介紹話個點心師傅來頭好勁😂,係日本東京富麗做左好多年,又管過香港米芝蓮酒店同啲連鎖酒樓集團。見唔貴又唔遠就試下,如果好食就真係抵啦😎。齒頰留香脆蘿蔔腸 $30啲點心係男朋友嗌嘅,所以食嘅時候我都唔知其實係咩嚟,本身仲以為係炸両😂。原來係炸蘿蔔糕,真係超級脆。可以話係咁多款點心裏邊我覺得最好食嘅一款💗。感覺上呢度嘅點心應該係自家製嘅,因為係大集團難少少食到咁特別既野食😛。百吃不厭鹹水角 $22(無圖)我諗應該係即點即做,真係超級熱,熱到係上菜之後要等幾分鐘,等佢攤凍先擺得入口咁熱😎。鹹水角啲粉團好煙韌,炸到圓碌碌好好食,$22有三粒好抵食🥰。香噴噴招牌流沙包 $26又係超級熱,搣開一半嘅時候啲奶黃包流晒出黎🤪。甜度中等,唔會太甜,唔會話食得好濟🤣。上湯鮮竹卷 $28哇個上湯幾好啵,唔太鹹🤟🏻。個鮮竹卷又幾重腐皮味喎,浸左陣係個上湯到都唔會爛。裡面啲料好好食😋。月半彎晶瑩鮮蝦餃 $19粒蝦餃真係好好食,係原!隻!蝦!估唔到粒粒蝦都咁大,個隻晶瑩剔透好乾淨☺️。唔知係咪就係用啲蝦餃Serve過啲達官貴人同明星🤟🏻。黑松露北菇燒賣皇 $17似係手作野黎。同蝦餃一樣,燒賣都

齒頰留香脆蘿蔔腸 $30

百吃不厭鹹水角 $22(無圖)

香噴噴招牌流沙包 $26

上湯鮮竹卷 $28

月半彎晶瑩鮮蝦餃 $19

黑松露北菇燒賣皇 $17
似係手作野黎。同蝦餃一樣,燒賣都係超級好味,粒蝦好大。我覺得可以兩粒四粒咁樣賣都幾貼心🤪。

紫金名醬蒸鳳爪 $26
隻隻皮光肉滑,又大大隻,膠質重,食落好多骨膠原。個醬都好濃郁,又幾好食😍。份量都唔少,抵食喎!

埋單$168(無加一)
2021-05-27