2024-07-22 341 瀏覽
約左朋友去荔枝D2 Place行街,順便慶祝佢生日,佢話想食燒肉,同事之前食過呢間話唔錯喎.....🌟銀座炎蔵燒肉🌟來自銀座的燒肉店,品嚐到日本產A4黑毛和牛及其稀有部位。傳統日式嘅裝潢,雅緻嘅卡位,有私隱度,入到門口見到凍櫃擺放住唔同和牛部位,又有清酒櫃。無油煙味,抽風系統幾好。燒爐火候控制得啱啱好,燒肉時唔會一下子燒燶。🐂炎蔵和牛「極致」6點拼盤**$588拼盤有和牛肉腿肉、和牛上等肋肉、和牛龜之甲、和牛芯芯、和牛貝身(腹牛柳)、和牛友三角原來和牛嘅部位有咁多別稱可以分得咁細緻和牛芯芯別稱‘’夢幻赤身‘’,是最稀有的部位,也是日本燒肉店超人氣稀有商品。肌肉脂肪中飽和脂肪酸含量很低、口感好正🔥店員教先燒厚身的,再燒薄身的🔥和牛肉油脂分布均勻,肉質甘甜細膩肉汁多,燒到全熟亦唔會鞋口,仍然軟腍🔥我最鐘意點少少燒肉汁,再夾燒香嘅京葱同吃,肉味即時提升,好香口..🐂上等牛舌**$88我地揀左薄切,厚切係$138,肉質嫩滑帶爽口,有豐富的膠原蛋白。..🐙海鮮三味**$188三味有帆立貝、蝦、魷魚看得見的新鮮我呢個海鮮控最啱食,1次過滿足曬我3個食海鮮嘅願望!大大隻虎蝦,慢慢燒熟,肉質鮮甜彈牙。

🌟銀座炎蔵燒肉🌟

🐂炎蔵和牛「極致」6點拼盤**$588

原來和牛嘅部位有咁多別稱
可以分得咁細緻

🔥店員教先燒厚身的,再燒薄身的

🔥和牛肉油脂分布均勻,肉質甘甜細膩
肉汁多,燒到全熟亦唔會鞋口,仍然軟腍

🐂上等牛舌**$88
🐙海鮮三味**$188
三味有帆立貝、蝦、魷魚
看得見的新鮮

我呢個海鮮控最啱食,1次過滿足曬我3個食海鮮嘅願望!大大隻虎蝦,慢慢燒熟,肉質鮮甜彈牙。帆立貝原粒片開2片,所以比較易燒熟。魷魚又係大大隻,燒到面頭微焦及見到縮細左就剛好食得,點啲海鹽提鮮真係幾好食!!
真正大滿足的烤肉餐!!🔥

2024-07-19 209 瀏覽
放假都唔一定要北上消費,香港其實都有好多地方值得去,好似位於茘枝角嘅D2 place, 商場入面仲有一間高質素日式燒肉餐廳-銀座炎蔵燒肉,餐廳佈置優雅,座位寬敞舒適,店員服務一流。和牛極致6點拼盤,6款不同部位牛肉,每款口感不同,重點是餐廳因應不同部位,有不同切割厚薄,燒烤入口味道感覺不同。和牛龜之甲,薄切肉,入口比較有咬口,味道濃郁。和牛笹身,厚切,肉質軟嫩,油花分明,口感軟嫩而且多汁,好食。和牛肋肉,厚切,味道濃,入口感覺較有咬口。餐廳除了和牛燒烤以外,亦有大量海鮮,蔬菜選擇。

和牛龜之甲,薄切肉,入口比較有咬口,味道濃郁。

和牛肋肉,厚切,味道濃,入口感覺較有咬口。

餐廳除了和牛燒烤以外,亦有大量海鮮,蔬菜選擇。
2024-07-15
2024-07-18 231 瀏覽
去完日本旅行,一直對燒肉念念不忘🥺,今個周末就去咗一間來自東京銀座人氣超高嘅和牛烤肉料理店「銀座炎蔵燒肉」 止咳😆「銀座炎蔵燒肉」提供元祖正宗日本黑毛和牛,所有部位都精挑細選,今次點了雅◎特盛,包括了和牛4點拼盤、和牛西冷薄切大判燒、雞肉和豬肉盛合,2個人剛好,能夠品嘗各種部位。✨✨雅◎特盛 $938✨✨和牛西冷薄切大判燒最愛大判燒,一大塊和牛西冷,有專人負責燒,肉質柔軟、味甜多汁、霜降出眾,再沾上生蛋漿,回味無窮😌🐮和牛4點拼盤包括了和牛不同稀有部位,有牛尾筋、牛冧肉、和牛鞍下、和牛羽下,每種部位味道口感都各有不同🐷夢之大地豚三味有三種不同部位的日本產豬豚肉,油香豐富🐔日本產鷄肉三味有雞腿肉、雞爽肉和雞柳,基本沒有太多調味,能夠品嘗到肉質本身的鮮甜。

✨✨雅◎特盛 $938✨✨

和牛西冷薄切大判燒

🐮和牛4點拼盤

🐷夢之大地豚三味

有三種不同部位的日本產豬豚肉,油香豐富

🐔日本產鷄肉三味

2024-07-11
去開呢頭上堂,上完堂好肚餓又想食燒肉,朋友介紹呢度啲和牛好高質,啱晒我牛魔王。銀座炎蔵燒肉採用日本和牛,肉質細膩、脂肪分佈均勻,每一塊肉都經過精挑細選,確保顧客能夠享受到最純粹的和牛風味。每一次用餐都成為一次難忘的高級美食體驗。 我哋叫咗三份和牛肋肉:肉質豐腴,每一口都滿載著和牛的精華,從初嘗時的柔軟,到咀嚼後的醇厚餘韻,無不體現出和牛肋肉的卓越品質,令人陶醉不已。 之後試吓和牛世身:一個名字便透露出其尊貴地位的部位,是和牛身上最為稀有的部分之一。肉質緊實卻不失嫩滑,脂肪與肌肉的比例恰到好處,營造出無與倫比的口感。每一口都讓人沉醉於其獨特的風味之中,彷彿在舌尖上演繹了一場肉質與脂肪的完美協奏曲。 和牛友三角:藏於和牛身上的秘密寶藏,這一部分的肉質特別柔軟,脂肪豐富,但由於產量極低,因而顯得格外珍貴,頂級食材中的瑰寶。高溫下輕輕煎烤,其脂肪緩緩融化,肉質入口即溶,好高質,令每一位品嘗過的人都會為之心動,久久無法忘懷。

2024-06-29
  • 和牛肋肉
  • 和牛世身
  • 和牛友三角
2024-07-11 232 瀏覽
今日返工好攰,放工一於食餐好,經過D2 place one, 見到有間日本和牛燒肉好吸引,一於試一試。我們order了炎藏二人餐,入邊有沙律、泡菜、上等牛舌、炎蔵和牛「極致」4點拼盤、虎蝦、和牛咖哩飯、2杯飲品和雪糕,完全唔洗諗😆食物好快送到,先來韓式泡菜、沙律、蝶豆花青檸梳打和巨峰提子乳酸梳打上等牛舌,肉質鮮嫩多汁,超級軟熟之後當然係主角和牛、牛羽下、牛內腿肉、牛尾筋肉和牛鞍下。全部燒到半生熟放入口,油脂豐富,而且分佈平均,咀嚼時油膩滲出,充滿脂香。點埋燒肉汁真係👍牛味極香濃,每一款都好味道虎蝦有手掌咁大隻,新鮮美味,口感鮮嫩多汁和牛咖哩飯,咖喱甜甜哋,又唔辣,仲有幾粒和牛,加埋一齊食好正最後唔少得甜品,沖繩海鹽雪糕和3.5牛奶軟雪糕,非常滿足
上等牛舌,肉質鮮嫩多汁,超級軟熟
虎蝦有手掌咁大隻,新鮮美味,口感鮮嫩多汁
最後唔少得甜品,沖繩海鹽雪糕和3.5牛奶軟雪糕,非常滿足
2024-07-08
2024-07-07 205 瀏覽
今日星期六,約咗朋友食午餐, 12點幾去到銀座,坐得好闊落,一入去會有個櫃展示佢哋唔同嘅和牛部位!我自己最鍾意就係佢哋可以揀選唔同嘅部位,自己可以食自己鍾意嘅,而我本身就冇咩有特別喜愛,所以就揀咗和牛三款拼盤,廚師發辦三款和牛你試!另外揀咗一隻霜降加赤身,可以試到油花重嘅,亦都可以試到比較瘦嘅牛!午市就係牛肉會細份d,我自己特別鍾意食和牛羽下,雪花重,燒完之後再入口,係牛油重,又未至於即溶,但係有一舊有筋另外和牛內腿肉都唔錯,雖然係赤身,但都幾好食!牛肋肉可能比較較普通,但係我同朋友都比較鍾意食,啱啱呢個部位係有少少油花,亦有少少瘦嘅部份,啱啱好!

另外和牛內腿肉都唔錯,雖然係赤身,但都幾好食!

2024-07-06 242 瀏覽
週末行完D2 place 扭蛋市集見到3樓有間銀座炎藏燒肉就入去試下 主打高質日本產A4黑毛和牛同稀有部位🐮午市定食首先奉上前菜有檸檬柚子蕃茄菜沙律🥗泡菜昆布味噌湯偏清湯 超多芝麻 🥩和牛極致定食$248 かいのみ 和牛貝身くらした 和牛鞍下カルビ 和牛肋肉🥩Enzo和牛羽下貝身燒肉定食$198 はねした和牛羽下かいのみ 和牛貝身色澤紅潤🥩好少全部肉質燒完都咁腍 入口即溶油脂花紋分布均勻🔥燒到油份咋咋聲 但唔會過於油膩 燒肉控覺得貝身同牛肋肉最有和牛味🐮另外追加幾款單點 🐮上等牛舌$48 🐔日本產雞腿肉$48 🐷夢之大地豬肋肉$48 每份3-4片份量剛好 可以試多幾款
Enzo和牛羽下貝身燒肉定食

🐔日本產雞腿肉$48 🐷夢之大地豬肋肉$48
每份3-4片份量剛好 可以試多幾款
Enzo和牛羽下貝身燒肉定食
2024-07-04 145 瀏覽
去日本旅行其中一個重要環節一定係食燒肉,而家銀座炎蔵焼肉過左黎香港開分店去唔到旅行都可以去止下咳啦~👅上等牛舌牛舌薄切但都好爽口,油脂分布均勻,食落好香口。🥩和牛西泠薄切大判燒入口即溶,肉質嫩滑,油脂好豐富,輕輕燒下2邊已經食得,點埋生雞蛋食令肉質更滑🐔日本產雞頸柳呢串雞頸柳比雞脾肉口感更爽口同彈牙,食落好惹味。🐮炎蔵和牛「極致」4點拼盤4點拼盤有一次過可以食晒四款和牛嘅唔同部位,每款都係稀有部位,各有特色🥚月見紫菜飯(配蘭王蛋)紫菜酥脆香口,配蘭王蛋既金黃色蛋黃,食落好香蛋味。🍹巨峰提子&菠蘿乳酸梳打乳酸梳打好清新,提子味道好濃郁,唔會太甜,夏天飲真係透心涼。

👅上等牛舌
牛舌薄切但都好爽口,油脂分布均勻,食落好香口。

🥩和牛西泠薄切大判燒

🐔日本產雞頸柳
呢串雞頸柳比雞脾肉口感更爽口同彈牙,食落好惹味。

🐮炎蔵和牛「極致」4點拼盤

🥚月見紫菜飯(配蘭王蛋)
紫菜酥脆香口,配蘭王蛋既金黃色蛋黃,食落好香蛋味。

🍹巨峰提子&菠蘿乳酸梳打

2024-07-02 127 瀏覽
朋友響荔枝角返工知道D2 Place最近有間好好食嘅燒肉 就帶咗我去試喇餐廳門口有部影相機可以影低你着和服嘅樣入到餐廳入邊環境好寬敞乾淨企理同朋友決定散叫叫咗一個炎藏和牛極致六點拼盤拼盤可以試到六款唔同嘅和牛都係一啲稀少嘅部位-牛冧肉-牛尾根-和牛上等肋肉-呢款牛嘅油脂分佈都好平均佢係被譽為燒肉店不可或缺嘅肉品赤身 (大腿四頭筋)-和牛芯芯細膩柔軟-和牛龜之甲油脂分布比較少 口感清爽-和牛羽下個名聽落都覺得好聽油脂分布特別靚 -和牛西冷薄切大判燒西冷成塊面咁大 牛味超級濃油脂分布10分均勻 入口即溶 店員話燒好之後 可以配上日式雞蛋一同食用提升咗牛嘅味道食住入口即溶 牛味香濃既和牛真係好幸福因為真係太好味 仲有當然唔少得一碗紫菜飯食一啖牛肉再食一啖紫菜飯特別滋味🤤-魷魚大大條嘅魷魚好新鮮燒製咗之後更加好食就算唔需要加上任何調味都已經食到佢嘅鹹香味店員好貼心 會時刻留意幾時需要換過個燒盤叫埋買一送一既黑白生啤新鮮 好飲又抵飲呀太滿足喇
朋友響荔枝角返工知道D2 Place最近有間好好食嘅燒肉

-牛尾根

-和牛上等肋肉
-呢款牛嘅油脂分佈都好平均
佢係被譽為燒肉店不可或缺嘅肉品

赤身 (大腿四頭筋)
-和牛芯芯

叫埋買一送一既黑白生啤
新鮮 好飲又抵飲呀

太滿足喇
2024-06-26 227 瀏覽
呢間餐廳嚟自東京銀座的燒肉店,嚴選日本產A4黑毛和牛同稀有部位作招徠🇯🇵💗和牛極致定食($248)定食提供和牛貝身同和牛笹身兩款部位,和牛呈大理石紋油脂分佈,肉質軟嫩細膩,入口充滿豐潤的油香,同時肉味香濃🐃午市定食均配潰物、沙律、湯及日本米飯🍱💗上等牛舌(+$48)薄切牛舌脆嫩有彈性👅💗和牛羽下(+$98)羽下肉嘅油花分佈更細緻更多,入口爆發豐富油脂,入口即溶🥩💗汁燒鹿兒島和牛丼定食($138)丼飯足足有6大片鹿兒島和牛,非常足料,而且和牛片非常軟嫩🐮加上有和風汁煮成嘅泮蔥🧅甜甜嘅醬油味超好拌飯🍚

💗和牛極致定食($248)
定食

💗上等牛舌(+$48)
薄切牛舌脆嫩有彈性👅
💗和牛羽下(+$98)
羽下肉嘅油花分佈更細緻更多,入口爆發豐富油脂,入口即溶🥩
和牛羽下•上等牛舌
上等牛舌

💗汁燒鹿兒島和牛丼定食($138)
汁燒鹿兒島和牛丼定食
定食
和牛羽下•上等牛舌
上等牛舌
汁燒鹿兒島和牛丼定食
2024-06-20 164 瀏覽
呢間係由日本開到嚟香港嘅過江龍燒肉店位置好方便 就喺D2 Place One 一出地鐵站就到一入到嚟就見到放滿和牛嘅雪櫃全部都清楚睇到日本和牛標籤 唔使驚用其他國家用嚟扮日本和牛我地叫左舞盛合 已經包括和牛 豚肉 雞肉盛合和牛盛合有四款和牛全部油花都好靚又唔會太重油花 唔怕好快滯當中和牛肋肉嫩得嚟有啲咬口 好想食多幾件豚肉同雞肉盛合都各有三個部位雞頸肉肉質嫩得嚟又有啲爽脆 有驚喜海鮮都幾抵 我地叫左原隻魷魚同帆立貝魷魚都幾易燒 自己都燒到柔軟有彈性嘅口感石鍋拌飯食左咁多肉 配個有好多爽口配菜嘅拌飯都唔錯
呢間係由日本開到嚟香港嘅過江龍燒肉店

海鮮都幾抵 我地叫左原隻魷魚同帆立貝
魷魚都幾易燒 自己都燒到柔軟有彈性嘅口感

石鍋拌飯
食左咁多肉 配個有好多爽口配菜嘅拌飯都唔錯

Order:1⃣️和牛羽下必叫部位!!!燒到半生熟咁擺入口👍🏻保證入口即溶😋油脂分佈超靚超均勻🥩完全俾佢驚艷到😍我同另一半都食到讚不絕口2⃣️和牛笹身呢個部位油脂較多😌質感較嫩~而且每塊都大大舊食到好滿足呀🤤3️⃣和牛肋肉呢個部位爽口多汁😎但又唔會乾!推薦俾鍾意有咬口嘅朋友👫🏼4️⃣ 上等牛舌即使食咗2次我依然會encore嘅部位😝身為牛舌愛好者🤩呢款菜不但有香濃牛舌味👍🏻仲超級軟熟!咬落去真係好幸福☺️5️⃣ 海鮮三味同樣會encore多次嘅菜式🫶🏻一碟有齊由帶子、鰕、魷魚性價比超高🥳而且店員好貼心提醒我地帶子個殼要keep住🐚咁先可以保留返帶子汁~食落都juicy啲📍 銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)地點:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖🌟平均消費:$498
Order:

3️⃣和牛肋肉
呢個部位爽口多汁😎但又唔會乾!推薦俾鍾意有咬口嘅朋友👫🏼

4️⃣ 上等牛舌

5️⃣ 海鮮三味
同樣會encore多次嘅菜式🫶🏻一碟有齊由帶子、鰕、魷魚

📍 銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)
🌟平均消費:$498
今日同朋友來了這間來自東京過江龍的日式燒肉店,他們主打高質日本和牛燒肉,可以一次過品嚐到多款和牛稀有部位。除咗和牛外,還有海鮮、雞肉同豚肉等等…款式選擇好多😋🐮炎蔵和牛「極致」6點拼盤 這個拼盤有齊6款不同部位嘅牛,每一款都極高水準👍🏻豐富的雪花紋,肉質口感細嫩,每一口都散發出香濃牛香。我特別喜歡和牛上等肋肉,入口油脂好豐富,迅速溶化感覺。另外和牛上肋肉,肉味香濃也不錯👍🏻🐷夢之大地豚里肌肉質鬆化嫩滑,帶着淡紅的光澤,燒熟後帶著微微焦香,口感仍然保持嫩滑。🐮上等牛舌大大片薄切牛舌,輕輕燒一會上色即可,稍微撒上一點鹽調味已經好多食😋有彈性口感軟嫩。🍙紫菜飯+ 蘭王蛋食燒肉配一碗紫菜飯簡直是無敵組合🤭貪心點!!!我額外添加🥚蘭王蛋拌飯吃❤️完美🍑白桃乳酸梳打🍍菠蘿乳酸梳打味道清新,解喝一流💦

🐮炎蔵和牛「極致」6點拼盤

🐷夢之大地豚里肌

🐮上等牛舌

🍙紫菜飯+ 蘭王蛋
食燒肉配一碗紫菜飯簡直是無敵組合🤭
貪心點!!!我額外添加🥚蘭王蛋拌飯吃❤️完美

🍑白桃乳酸梳打
🍍菠蘿乳酸梳打
味道清新,解喝一流💦
2024-06-13
2024-06-14 147 瀏覽
今日俾我喺D2 Place發掘咗一間燒肉寶藏餐廳😈相當高質,餐廳環境非常闊落,坐得又舒服😊而且午市定食嘅燒肉餐10分豐富😍我同朋友一人嗌咗一個燒肉定食套餐,每個餐包咗沙律、清湯、白飯同泡菜小食✌🏻沙律配上柚子醋汁,相當開胃🫶🏻泡菜唔係太辣,酸酸甜甜辣辣用嚟解膩一流🤭黎重點啦,就係我哋嘅燒肉💋和牛極致定食,包括咗三款肉,其中一款和牛羽下,冇得頂😳另一款和牛心心都好吸引,所有牛肉肉味都勁濃,入口即化,非常高質😎黑毛和牛.北海道豚.日本產雞盛合定食,呢個成盒一次滿足晒大家三個願望,燒完先知道原來佢唔淨止牛肉出色,連雞肉同豚肉都好高質☺️絕對對得住呢個價錢☺️忍唔住再追加份上等牛舌,牛舌薄薄但勁大塊,入口非常脆口,係我鍾意嘅口感😚然後我哋追加菠蘿乳酸梳打同白桃乳酸梳打,遊戲又酸酸地,加上佢哋真係有果肉,真材實料😋今次用餐體驗非常開心🤩推薦大家嚟食🤭

黎重點啦,就係我哋嘅燒肉💋

今次用餐體驗非常開心🤩推薦大家嚟食🤭
2024-06-09
2024-06-14 105 瀏覽
第一次試呢間日本燒肉,雖然價錢唔平,但係真心高質素和牛西冷薄切&赤身定食勁大塊西冷,一放落去嘅時候牛脂已經不停冒出,好香,因為切得薄身嘅關係,所以佢都好快就熟,在沾上旁邊嘅蛋液,好香牛脂味,真係一分錢一分貨,貴得有價值,牛肉好嫩滑,配飯食一流,旁邊嘅赤身,牛香亦都好重,但係就比較韌豚肉定食,豬肉嘅份量都幾多,差唔多有四至五塊肉,放上烤爐,好快都食得,本身以為豬肉會比較硬身,點知出奇地淋而且好滑,呢個有驚喜我哋另外散叫咗兩樣和牛肋肉,同埋牛舌,兩種完全係唔同嘅口感,牛肋肉比較厚身,要花啲心機去燒,但係入邊係爆汁,好多牛肉汁,好重牛肉味牛舌就比較嫩滑一啲,同平時食開嘅牛舌都好唔同
勁大塊西冷,一放落去嘅時候牛脂已經不停冒出,好香,
因為切得薄身嘅關係,所以佢都好快就熟,
配飯食一流,旁邊嘅赤身,牛香亦都好重,但係就比較韌

本身以為豬肉會比較硬身,點知出奇地淋而且好滑,呢個有驚喜

牛舌就比較嫩滑一啲,同平時食開嘅牛舌都好唔同