餐廳: 銀座炎蔵燒肉
資訊:

2025-05-30 90 瀏覽
行開先發現D2 place原來有間日式燒肉過江龍,平日晚飯仍然keep住有人流,坐低就望到和牛雪櫃,一舊舊靚肉放晒出睇😆 Menu有好多款肉選擇,唔想諗就叫咗和牛「極致」6點拼盤,油花好靚,有牛肩、牛柳、肋肉唔同部位,放上鐵網一燒陣陣牛脂香氣真係不得了!咬落去,入口即化,肉汁爆晒出嚟,濃香又唔膩🥰 另外加咗一碟上等牛舌,牛舌一向係我燒肉必食,呢碟厚薄啱啱好,燒一燒外脆內嫩🤩 而再追加嘅和牛肋肉同樣係油花分佈平均,燒嘅時候牛脂慢慢溶出食燒肉點可以唔叫飯😛 例牌叫個紫菜飯,米飯混咗香脆紫菜碎同少少醬油,清新又開胃,完美中和和牛嘅油膩感🤭 將燒好嘅和牛放上飯面,肉汁滲入米飯,啖啖都係幸福整體嚟講肉嘅質素好滿意,想收工時間即刻體驗到地道日式燒肉,係唔錯嘅選擇。

2025-05-25 61 瀏覽
今次再嚟「銀座炎藏燒肉」番尋味:先嚟一個「泡菜三味」同「韓國泡菜」開開胃先, 佢地嘅泡菜唔會過咸,啱啱好,夠正宗,每次嚟到是必點菜式;再嚟一碟「蕃茄沙律」,沙律菜必定係超新鮮就唔使特別mention, 嗰原隻剝皮蕃茄就要講下la,每口蕃茄都好Juicy, 好多茄鮮汁,好Fresh. 正👍🏻!跟住主角出場嘞, 「和牛肋肉」、「和牛鞍下」「和牛世身」、燒一片食一片,真係好滋味,熱辣辣,慢慢咀嚼,享受真牛味,美食真係可以減壓ga. 「和牛世身」最推介,牛嘅脂肪比例較多,燒嘅時候部分脂肪被燒走,剩返嘅脂肪好香好好味🤤;我朋友想食D飽肚野,就叫左個「和牛咖哩烏冬」,再加個「和牛炒飯」share食, 估唔到個烏冬咁好食,我之前去日本都食過相同味道,加埋餐廳嘅裝修,真係以為自己去咗日本😆, 「和牛炒飯」都好正,啖啖牛味及蛋香味。我同朋友掃清光所有食物,大大大滿足😌,「銀座炎藏燒肉」我一定會再番嚟搵你👍🏻另外,想讚讚此店的所有服務員,有禮貌有笑容,服務專業,店內環境舒適❤️
今次再嚟「銀座炎藏燒肉」番尋味:

日本過江龍燒肉一直受盡港人歡迎,估唔到荔枝角D2 Place入面都有間咁正嘅燒肉~ 裝修跟足日本總店,混合咗江戸時代町屋風格同舊時銀座懷舊風,仲有紅白花紋屏風間隔,一入去就似咗身處銀座咁!🌟 和牛笹身 $198即係牛肩胛骨內側近頸位嘅稀有部位,每隻牛得兩條,超矜貴!肉質嫩滑得嚟脂肪少,帶淡淡甜味,厚切仲見到靚靚霜降紋,燒完入口軟嫩多汁,油香爆棚!🌟 上等牛舌 $98雖然唔係最頂級嘅牛舌芯,但一客6片,爽彈又嫩口,簡單蘸少少鹽花已經好正!🌟 夢之大地豚三味 $188一次過試勻豚肋肉、豚里肌同豚肩胛三個部位!肋肉油脂香濃,另外兩款偏瘦但肉味十足,完全冇豬羶味,彈牙得嚟唔輸和牛!🌟 海鮮三味 $188有大蝦、帆立貝同魷魚,全部新鮮到震!帆立貝鮮甜多汁,蝦肉結實仲有爆膏蝦頭,魷魚燒到剛好嘅話超彈牙,海鮮控必點!🍹 菠蘿乳酸梳打 $42食燒肉點可以冇嘢飲解膩?呢杯梳打微甜清爽,乳酸味唔會太假,解熱氣一流!

🌟 和牛笹身 $198
即係牛肩胛骨內側近頸位嘅稀有部位,每隻牛得兩條,超矜貴!

🌟 上等牛舌 $98

🌟 夢之大地豚三味 $188
一次過試勻豚肋肉、豚里肌同豚肩胛三個部位!

🌟 海鮮三味 $188
有大蝦、帆立貝同魷魚,全部新鮮到震!

🍹 菠蘿乳酸梳打 $42
2025-05-22 56 瀏覽
位於荔枝角D2 Place w隱蔽角落,竟然有間咁正嘅和牛燒肉店呢度地方好大座位寬敞,環境乾淨,好適合一大班朋友聚會。餐廳主打高品質既和牛,肉質鮮嫩,油花分布均勻,真正入口即溶C特別推薦他們的“和牛芯芯",燒烤後香氣四溢,口感滑順。今次我地2人食左唔同既lunch set!** 和牛芯芯**油花超靚,一睇就知係高質和牛!輕輕一燒,入口即溶,牛油香爆棚~** 和牛貝身**油脂分布好靚,重牛味,滿足**上等牛舌燒到外脆內嫩,咬落去超彈牙,加少少檸檬汁或者蔥鹽,味道即刻昇華!**•白桃乳酸梳打**飲落好清爽,白桃嘅甜味加乳酸微微酸香,超級開胃~**菠蘿乳酸梳打**酸甜味更突出,仲有少少果肉感,配濃味燒肉超夾!
呢度地方好大座位寬敞,環境乾淨,好適合一大班朋友聚會。

今次我地2人食左唔同既lunch set!

** 和牛芯芯**
** 和牛貝身**油脂分布好靚,重牛味,滿足
上等牛舌

**•白桃乳酸梳打**
飲落好清爽,白桃嘅甜味加乳酸微微酸香,超級開胃~

**菠蘿乳酸梳打**
酸甜味更突出,仲有少少果肉感,配濃味燒肉超夾!
2025-05-22 29 瀏覽
要介紹一間在荔枝角的燒肉店叫「銀座炎蔵燒肉」。這家燒肉店來自日本東京銀座,主打日本和牛,並提供多款罕有部位!店內環境寬敞,位於 D2 Place ONE 商場裡🪄定食前菜 🍱套餐非常豐富,前菜包括泡菜、沙拉菜和湯,還有一碗香噴噴的日本米飯🥩 和牛上等肋肉和牛上等肋肉油花平均,肉質軟嫩🍗 日本產雞腿肉雞腿肉非常嫩滑,新鮮無雪味,口感極佳,絕對值得一試!🐟 雞泡魚乾 外脆內嫩,鹹香得來又不膩,完美的下酒小食📍 地址:荔枝角 D2 Place ONE 🍽️ 推薦:和牛上等肋肉、雞腿肉、雞泡魚乾

定食前菜 🍱

🥩 和牛上等肋肉
和牛上等肋肉油花平均,肉質軟嫩

🍗 日本產雞腿肉
雞腿肉非常嫩滑,新鮮無雪味,口感極佳,絕對值得一試!

🐟 雞泡魚乾
外脆內嫩,鹹香得來又不膩,完美的下酒小食

📍 地址:荔枝角 D2 Place ONE
🍽️ 推薦:和牛上等肋肉、雞腿肉、雞泡魚乾
2025-05-22 39 瀏覽
餐廳裝修都好似去咗日本咁,座位闊落,枱與枱之間唔會好擠迫,適合同朋友傾偈,又唔會好嘈吵,乾淨企理,推風系統都好好,最怕食燒肉地下係會立痴痴,呢度完全唔會,值得稱讚!炎藏和牛6點拼盤有和牛肋肉、和牛貝身、和牛羽下、和牛龜之甲、上後腰脊肉一次過可以食六種牛,每款大概有三至四件,兩個人食啱啱好,可以食到和牛唔同嘅部位,全部選用高質靚和牛,每塊和牛油花色澤都好靚,肉質軟腍入口即溶,肉味仲好濃郁,牛排肉肉汁最豐富,好好味呀。和牛炒飯粒粒分明,炒到粒粒金黃色,加埋和牛牛汁,平時唔係好食飯嘅我,我都食咗好多!燒雪魚片香口香脆,沾上沙律醬更加好食!帆立貝肉質爽口彈牙,夠鮮甜!日本雞腿肉肉嫩富彈性,雞肉味豐富,燒到雞皮脆卜卜,但係肉質唔會嚡厚,燒出黎嫩口,好食!

炎藏和牛6點拼盤
有和牛肋肉、和牛貝身、和牛羽下、和牛龜之甲、上後腰脊肉

和牛炒飯

燒雪魚片
香口香脆,沾上沙律醬更加好食!

帆立貝
肉質爽口彈牙,夠鮮甜!

日本雞腿肉
2025-05-22 43 瀏覽
約左朋友食燒肉,今次揀左近屋企嘅銀座炎藏!入到嚟真係覺得自己返左家鄉😌!呢到唔止肉嘅質素高質,連小食同甜品都好出色!炸甜蝦每一隻蝦仔都炸得好乾身,上面灑左啲調味粉好惹味!食到停唔到口😆!燒味琳魚乾自己燒覺得特格好食🤣,燒幾十秒就食得!牛油粟米粒粟米好甜,牛油🧈燒溶咗撈埋食好邪惡😈!燒肉叫左和牛友三角、和牛世身同和牛上等胁肉,三款都好高質!最後我地仲叫柚子雪糕同沖繩海鹽雪糕,好fresh,一啲假甜都無,好味到震!🥹

呢到唔止肉嘅質素高質,連小食同甜品都好出色!

炸甜蝦

燒味琳魚乾
自己燒覺得特格好食🤣,燒幾十秒就食得!

牛油粟米粒
粟米好甜,牛油🧈燒溶咗撈埋食好邪惡😈!

燒肉叫左和牛友三角、和牛世身同和牛上等胁肉,三款都好高質!

荔枝角嘅日式燒肉天堂:銀座炎蔵燒肉話說我同朋友前排去咗荔枝角 D2 Place ONE 嘅銀座炎蔵燒肉,真係食到我哋讚不絕口!呢間店係東京銀座過江龍,主打高質和牛燒肉,環境又靚又舒服,係荔枝角食燒肉嘅隱世好選擇。入到去,成個地方都係木系裝修,好有日式風情,卡位之間隔得好闊落,有屏風分開,私隱感十足,坐得超級舒服。店員一入座就遞上茶,暖暖地好親切,飲完即刻覺得放鬆晒。揀咗個二人套餐,好豐富呀!先嚟啲開胃小食辛奇首先上枱係辛奇,一碟辣辣地嘅小食,開胃到飛起!咬落脆脆地,有少少酸甜味,帶點微辣但唔會嗆喉,食完即刻胃口大開。燒肉之前嚟呢款小食,真係暖胃又醒神,perfect!炎藏沙律跟住有炎藏沙律,清新得黎好refreshing!裏面有生菜、番茄,咬落脆卜卜,菜好新鮮,醬汁唔濃,啱晒解燒肉嘅膩。食完一啖,口腔即刻清爽晒,配燒肉真係一流。燒物:燒肉魂嘅精髓上等牛舌講到燒物,上等牛舌真係必點!佢燒到外焦裏嫩,牛味濃到爆燈,咬落彈牙又juicy。牛舌切得薄薄嘅,燒一陣就出晒焦香,店員仲建議我哋撒少少鹽,咁樣牛肉味更突出。食落口感豐富,啖啖肉香,燒肉迷一定愛死!炎藏和牛4點盛重頭戲係炎藏和牛4點盛,一
荔枝角嘅日式燒肉天堂:銀座炎蔵燒肉

先嚟啲開胃小食
辛奇

炎藏沙律

燒物:燒肉魂嘅精髓
上等牛舌

炎藏和牛4點盛
重頭戲係炎藏和牛4點盛,一次過試晒4款和牛,款款都係驚喜!油花分佈超平均,肉質嫩到入口即溶。我最愛係和牛羽下,油脂香濃,燒到半生熟,咬落即化,牛味爆棚。仲有肋肉,肉味濃郁又有咬口,食到停唔下來。每款和牛都好有特色,質素高到不得了!

虎蝦2本
除咗牛,虎蝦2本都好出色!燒到外脆內嫩,蝦肉彈牙又鮮甜,帶少少炭火香。蝦燒得啱啱好,唔會過火,咬落多汁又satisfying,連蝦殼都香脆可口,食完真係回味無窮。

主食同甜品:完美收尾
和牛咖喱飯
食咗咁多肉,點少得主食?和牛咖喱飯真係搶!咖喱汁香濃微辣,帶點甜味,仲有好多和牛粒,入口即化,完全唔韌。配上日本米飯,飯粒飽滿,咖喱滲入每粒飯,食落啖啖滿足,係燒肉後嘅完美ending。

檸檬雪葩2客
甜品有檸檬雪葩2客,清涼又解膩!檸檬味好濃,酸酸甜甜,口感滑溜似雪糕又有冰沙感,食完燒肉嚟一啖,口腔即刻refresh晒,好正!

菠蘿乳酸梳打 & 草莓番石榴乳酸梳打
飲品方面,菠蘿乳酸梳打同草莓番石榴乳酸梳打都係解渴之選。菠蘿嗰款有淡淡果香,乳酸酸甜好開胃;草莓番石榴嗰款就果味清新,啖啖都好refreshing,配燒肉真係無得輸。

銀座炎蔵燒肉嘅食物質素超高,每道菜都好有水準,環境舒適又有格調,服務仲貼心,係荔枝角燒肉控嘅天堂!鍾意和牛同日式風味嘅朋友,記得去試吓啦,保證唔會失望~
2025-05-20 8 瀏覽
之前知D2幾多手作店,後來發現有不少優質的餐廳,自然想湊近慶祝的好選擇。之前妹生日帶她來食好西。快特地挑選一間日式燒烤店。裏邊選擇很多,濰坊便選了個套餐快另外再加湯,飲料,及沙律。也加了海鮮三食!非常豐富~首先來到就是牛的套餐,由廚師決定當日吃牛的那些部位。另外也叫了牛舌。只能說這加牛肉的質量當真很不錯。牛香味很重,而且入口即化,非常易入口,所以絕對沒有失望。快另外海鮮生食有帆立貝,蝦及魷魚。只能說沒想到魷魚作為日式燒烤那麼好吃,非常惹味而且香脆。蝦的話相信大家都不陌生,快最重要是蝦肉新鮮陣口。帆立貝也是很鮮甜。沙律與湯也是有一定水準,價錢也是正常價位,不用擔心。飲料自然也很不錯,說真的這間店坐得舒服,食物質量也高,所以很適合特別日子過來。

之前妹生日帶她來食好西。

2025-05-14 18 瀏覽
🔥【和牛控必收!這家燒肉定食CP值突破天際啦~】 最近在D2挖到一家超犯規的日式燒肉店,一吃直接列入我的「肉食清單TOP3」!這次點了兩款和牛定食,吃完只想說:老闆你牛肉給這樣真的不會虧錢嗎?! 🥩「和牛上等辣肉定食」198元 辣味噌醃過的粉嫩和牛超大片,烤香氣直接噴發🔥 肉質軟嫩到筷子差點夾不住!醬汁超唰嘴,配上半熟溫泉蛋拌飯⋯⋯夭壽!差點連碗都舔乾淨(笑) 🍖「和牛雙赤燒肉定食」188元 這款完全展現和牛雪花魅力!薄切肉片鋪滿滿,淋上特製赤燒醬甜鹹鹹超對味~最誇張是那個「入口即溶」感,牛油香在嘴裡化開的瞬間,隔壁桌阿姨都聽到我喊「哇賽」了🤣 定食還附生菜沙拉、味噌湯跟小菜,重點是白飯煮得粒粒分明超加分!結論:這價位能吃到這種等級的和牛真的跪了!肉質完全對得起價格,吃完嘴角還會不自覺上揚那種😋 大推給想奢侈又怕荷包哭的小資族~記得提前訂位,我週末去差點擠不進去啊! 📍店名私訊問我~怕太紅以後吃不到(喂)
🔥【和牛控必收!這家燒肉定食CP值突破天際啦~】

🥩「和牛上等辣肉定食」198元

🍖「和牛雙赤燒肉定食」188元

📍店名私訊問我~怕太紅以後吃不到(喂)
2025-05-08 12 瀏覽
好多香港人最鐘意食日本菜,但唔係成日都飛到,在港日式餐廳就好幫到我止吓癮。荔枝角D2 Place有好多餐廳/小店選擇,我bookmark咗銀座炎藏燒肉一排,同朋友夾到時間就食🤤我最想試嘅係大判燒,一大片西冷和牛,燒落實又香又滑可惜當日sold out除咗燒肉(和牛、日本豬、日本雞等),呢度亦有唔少主食同一品料理我習慣燒肉配飯食,所以叫咗個月見紫菜飯(配蘭王蛋)我哋叫咗牛舌、和牛極致四點拼盤+日本產豚三味牛肉質素好好,脂肪好香,燒起上嚟好滑龜の甲呢個部位有啲似薄切肥牛豚五花都好好食,一定要燒到焦脆😍呢個部位係和牛羽下,超級淋,推薦!燒魷魚係好被低估嘅菜式,強烈推薦💪🏻我哋仲叫咗日本產雞腿肉,好juicy好食燒雞需要多少少耐性,好值得的🥺

我最想試嘅係大判燒,一大片西冷和牛,燒落實又香又滑
可惜當日sold out

我習慣燒肉配飯食,所以叫咗個月見紫菜飯(配蘭王蛋)

我哋叫咗牛舌、和牛極致四點拼盤+日本產豚三味

牛肉質素好好,脂肪好香,燒起上嚟好滑
龜の甲呢個部位有啲似薄切肥牛

豚五花都好好食,一定要燒到焦脆😍

呢個部位係和牛羽下,超級淋,推薦!

燒魷魚係好被低估嘅菜式,強烈推薦💪🏻

我哋仲叫咗日本產雞腿肉,好juicy好食
燒雞需要多少少耐性,好值得的🥺

• 上等牛舌
  • 和牛肋肉
  • 日本產雞髀肉
  • 和牛羽下
早前同老婆去荔枝角D2 Place,試吓過江龍「銀座炎藏燒肉」!呢間來自東京銀座嘅名店,主打日本A4黑毛和牛同稀有部位,仲有超猛火炭爐,一入座已經聞到陣陣肉香,即刻開動!  炎藏和牛「極致」6點拼盤 😍👏🏻拼盤有齊6款和牛部位,每款3塊,擺盤勁靚和牛芯芯:超稀有部位!肉質細嫩得嚟帶少少咬口,牛味濃郁到爆,簡單蘸海鹽就已經無敵!  臀肉蓋:油脂分布均勻,燒到微焦時入口即化,肉汁多到漏,配埋wasabi食更加正!  和牛鞍下:霜降紋理超靚,油脂香濃但唔膩,燒完啖啖都係幸福感覺!  和牛貝身:肉質軟嫩,帶微微甜味,燒到五成熟係最完美,入口即溶!  和牛笹身:赤身部位但唔會韌,牛味突出,鍾意濃郁口感嘅朋友必試!  和牛上等肋肉:油脂超豐富,燒完香氣撲鼻,咬落去肉汁四濺,係成個拼盤嘅高潮!日本産豚肩胛雖然主打和牛,但豚肩胛都唔輸蝕!肉質彈牙,燒到金黃微焦,蘸埋燒肉汁,甜香惹味,CP值高!😋青瓜泡菜爽脆開胃,微辣帶甜,同濃郁嘅和牛超夾,食完即刻refresh成個味蕾!👀月見紫菜飯配蘭王蛋食燒肉點可以無飯,日本米飯加蘭王蛋黃,撈勻再鋪滿紫菜,一啖飯一啖和牛,簡直係完美組合! 🙊荔枝烏龍茶:清香解膩,
炎藏和牛「極致」6點拼盤 😍👏🏻
拼盤有齊6款和牛部位,每款3塊,擺盤勁靚

日本産豚肩胛
青瓜泡菜
月見紫菜飯配蘭王蛋
荔枝烏龍茶:清香解膩,完美中和燒肉嘅油膩感。👍🏻
草莓番石榴乳酸梳打:酸甜清爽,果味爆棚,女仔必嗌!👏🏻

銀座炎藏嘅和牛真係無得輸,尤其「極致」拼盤,每款部位都有驚喜,油脂香同肉汁完美平衡,食到舔舔脷,係會encore嘅燒肉店!
試食活動
同朋友上完瑜伽堂補充體力,喺D2 Place 搵到依間係隱蔽角落既日式燒肉店👑和牛極致定食(HK$248):分別有和牛上等肋肉,和牛肋肉同臀蓋肉, 前者油脂最香,其次中間係油脂肉香剛剛好👑和牛炒飯定食(HK$128):做到炒飯嘅粒粒分明,仲有蛋香同牛肉香,好滿足😍✅黑毛和牛,北海道豚.日本產雞盛合定食(HK$158)唔是每款都配有前菜,海帶湯,飯同沙律~兩個女仔做完運動食三個餐真係有d 少Over,😆😂但都冇晒野清晒🤣

✅黑毛和牛,北海道豚.日本產雞盛合定食(HK$158)

• 和牛炒飯
近排跟同朋友黎左荔枝角D2 Place的一間想食好耐既餐廳~銀座炎藏燒肉試下佢既午市套餐,一直都有聽講過呢一間嘅午餐好抵食,今次嚟到都係覺得有驚喜!這間來自日本的燒肉店,主打高質和牛烤肉,裝潢走高級日式路線,整體環境舒適寧靜,牛肉嘅質素都非常好,真係食得返喺日本食過嘅味道。今次我地點左了幾款人氣之選:和極致定食($248)和牛上等肋肉定食($198)日本產雞腿肉($48)上等牛舌($48)首先上場的和牛極致定食,肉質鮮嫩多汁,油花分佈均勻,入口即溶,肉香濃郁。而和牛上等肋肉定食的油脂比例恰到好處,配上醬汁,真係回味無窮。日本產雞腿肉外皮燒得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,調味恰到好處。至於上等牛舌,厚度適中,口感富彈性,醃製入味,搭配蒜片更添風味。每款定食套餐均附送和風沙律及味噌湯,配菜新鮮,份量適中!整體而言,銀座炎藏燒肉的午市套餐性價比高,用料講究,而且價錢唔算貴,坐落都舒服,服務態度都好好,推薦!

今次我地點左了幾款人氣之選:
和極致定食($248)
和牛上等肋肉定食($198)
日本產雞腿肉($48)
上等牛舌($48)

每款定食套餐均附送和風沙律及味噌湯,配菜新鮮,份量適中!

2025-04-05
2025-04-23 2 瀏覽
如果鍾意喺舒適環境下享受高質燒肉,荔枝角D2 Place呢間燒肉店係真心推介👍🏼 首先講和牛上等肋肉定食($198),呢款定食真係大滿足😋 前菜已經超豐富,有泡菜、沙律同暖粒粒牛骨湯,飯係用靚靚日本米,質感粒粒分明👏 重頭戲當然係和牛上等肋肉,每塊厚切肉都油花勻稱,咬落去油香滿溢,肉汁鮮甜,口感超細滑🤤至於和牛極致定食($248),內含三款不同部位嘅和牛肉,分別係肋肉、芯芯同薄片,每款都有紙條標明,細心指數破表✨ 唔同部位嘅和牛有唔同口感同層次,厚切肋肉嫩中帶香,芯芯肉質豐盈,薄片嘅油脂更細膩輕盈,簡直係一場牛肉味覺之旅🐄 配餐仲有沙律、泡菜、牛骨湯同飯,堅飽肚飲品揀咗菠蘿乳酸梳打同白桃乳酸梳打,兩款都充滿果香,氣泡刺激嘅口感幾爽口🍍🍑 最後我地追加咗和牛龜之甲,呢個牛肉部位少見,肉質鮮嫩又特別,絕對係額外亮點💯成餐飯唔單止好味,店內環境仲十分舒適,佈置充滿和風,服務又貼心周到,如果鍾意和牛,呢度你一定唔會失望! 🥩✨