餐廳: 銀座炎蔵燒肉
資訊:

見到D2 Place有新開日式燒肉店,原來係日本過江龍燒肉店叫 #銀座炎蔵燒肉,原本係銀座,初登陸香港,啱晒我呢個燒肉控,即刻call齊幾個同事去試新嘢。我哋當日中午去食,裝潢走日式簡約風、環境寬敞舒適,剛巧當日比中午時間早去,有幸被安排坐在最入面VIP Room,私隱度較高。我哋叫咗下面4個黑毛和牛定食:L1: 和牛極致定食(3種):可以一次試齊好幾款和牛🤩L6: 和牛西冷薄切大判燒&赤身定食:可以叫店員幫忙燒,佢哋能夠掌握時間,等我哋品嘗最佳火侯的和牛😋L7: 和牛上等肋肉定食:入口即溶,無得輸😍L9: 北海道夢之大地豚肉盛合定食:豚肉不比和牛遜色😙同場加映:店舖門口有得玩AR和服拍照駅,可揀選自己喜愛嘅和服拍照,影完有QR code可以Download番張相,食完嘢再影埋相先走,大滿足🥰
L1: 和牛極致定食(3種):可以一次試齊好幾款和牛🤩
L7: 和牛上等肋肉定食:入口即溶,無得輸😍
L9: 北海道夢之大地豚肉盛合定食:豚肉不比和牛遜色😙

前菜
巨峰提子乳酸梳打
和牛上等肋肉定食
和牛西冷薄切大判燒&赤身定食
和牛極致定食(3種)
北海道夢之大地豚肉盛合定食
2022-10-17
5 分鐘 (堂食)
和牛上等肋肉定食
和牛西冷薄切大判燒&赤身定食
和牛極致定食(3種)
北海道夢之大地豚肉盛合定食
2022-10-21 411 瀏覽
我自己好鍾意食燒牛肉,成日都想揾一間好味嘅燒牛肉餐廳😎咁啱係D2 行就見到呢餐廳外觀好精緻,同埋餐廳外面有Photo Booth 玩,所以吸引咗我入去試😄和牛西冷薄切 , 和牛助肉 , 和牛芯芯 同埋牛牛羽下 嘅口非常好,令到我好回味~ 真好好味~
我自己好鍾意食燒牛肉,成日都想揾一間好味嘅燒牛肉餐廳😎
早幾日同friend行D2Place見到銀座炎藏燒肉,喺門口都聞到人哋嘅燒肉味🤤望到menu價錢都ok就走入去試吓啦!我哋趁多人就嗌唔同肉share嚟食,其中嗰塊和牛西冷勁大塊,但我哋驚唔識燒會嘥咗舊和牛,就問職員姐姐可摸耳幫手燒🤣好彩有專業嘅職員幫手燒到啱啱好,食落油花比例啱啱好,唔會燒到乾爭爭咁!好味又抵食~~另外要讚吓餐廳嘅抽風做得唔錯!最怕燒燒吓肉燒到成面煙㗎嘛!呢間燒肉店回頭率極高,叫多啲人一齊燒肉,試哂成個menu嘅肉就正喇😆🫶🏻

另外要讚吓餐廳嘅抽風做得唔錯!最怕燒燒吓肉燒到成面煙㗎嘛!

2022-10-20
10 分鐘 (堂食)
2022-10-21 290 瀏覽
平時都中意去D2Place行吓不過成日都覺得無乜嘢好食~~最近唔止開咗MOS burger,喺佢對面仲開咗間由日本嚟嘅🌟銀座炎蔵🌟!之前去東京旅行嘅時候都有去過呢間食燒肉,一直對呢種滋味念念不忘🤤但又飛唔到⋯點知!!終於比我喺香港搵返佢~~今次同fd去咗食lunch 呢間餐廳有lunch set 提供,最平嘅A4和牛set都係$148起,仲有埋泡菜、湯同埋飯,真係超抵食!!今次咁耐無見炎蔵,一於就食豪啲叫咗個$298嘅和牛西冷配赤身定食,仲加咗個牛舌!個西冷和牛油香十足,輕輕燒香已經超嫩滑,佢仲配埋蘭王一齊上,個蛋香令個牛更嫩,建議必點😆牛舌輕輕一燒已又香又爽脆,係我最鍾意嘅味道呀🫶🏿好彩有點regular,否則真係怕唔夠個fd爭😆
平時都中意去D2Place行吓
不過成日都覺得無乜嘢好食~~

最近唔止開咗MOS burger,
喺佢對面仲開咗間由日本嚟嘅🌟銀座炎蔵🌟!
之前去東京旅行嘅時候都有去過呢間食燒肉,
一直對呢種滋味念念不忘🤤
但又飛唔到⋯
點知!!終於比我喺香港搵返佢~~

今次同fd去咗食lunch

西冷和牛薄切
牛舌

2022-10-21
西冷和牛薄切
牛舌
2022-10-21 209 瀏覽
估唔到荔枝角都搵到好嘢食.竟然喺D2 Place搵到間燒肉店.原來佢喺香港首間#銀座炎蔵燒肉#佢啲牛肉真係好正,入口即溶,😍Side dish 又好嘢味,入邊坐位又舒服,真係可以再encore!
估唔到荔枝角都搵到好嘢食.
竟然喺D2 Place搵到間燒肉店.
原來佢喺香港首間#銀座炎蔵燒肉#
佢啲牛肉真係好正,入口即溶,😍
Side dish 又好嘢味,
入邊坐位又舒服,真係可以再encore!
Beef
Side  dish
Beef
Side  dish
2022-10-21 238 瀏覽
炎蔵燒肉在日本很出名,難得在香港開了分店,午餐當然要來這邊吃。這次跟朋友點的是L1 和牛極致定食和L6 和牛西冷薄切大判燒&赤身定食,各點了兩個,額外點了一盤牛舌。先說肉的部分,牛肉的香氣都在口齒間徘徊,和牛很軟嫩而且肉味濃郁,牛舌口感Q彈,個人推薦L6的和牛西冷薄切,雪花分佈均勻,油脂豐富,尤其在沾上韓國雞蛋後口感更順滑。另外,以套餐的形式,沙拉、泡菜、肉品一應俱全,還有附上味增湯,可以吃的很飽,餐點CP值很高, 空間寬敞舒適不會人擠人的,還有專人代烤的服務。最重要的是,店裡通風做得很好,沒有油煙味。下次可以再去。
  • 和牛西冷薄切大判燒&赤身定食
  • 和牛極致定食
  • 牛舌
2022-10-21 203 瀏覽
唔知大家鐘唔鐘意食烤肉? 現在不用飛往東京,都可以隨時在香港享受真正的日本和牛燒肉大餐,是我最近在香港品嚐個勝價比極高的美食。呢間日式燒肉店位於荔枝角D2 place,環境寬敞,座位舒適,價錢亦都相宜,牛肉質素好好。品嚐日本原風味的日本燒肉,回想對上一次在日本食和牛大餐已經超過三年,可以在這餐廳再次吃到真正日本的風味感覺,十分滿足。日本炎藏,原來是日本人氣超高的和牛烤肉料理。餐廳提供日本高級和牛,和牛大紋路清晰如大理石,經炭火炙烤出油脂,肉質嫰滑,入口即化的奢華口感讓味蕾不再挑剔。套餐內還包含各式小菜和主食,搭配清爽解膩的香甜密瓜,讓您從這一口開始,愛上炎藏,愛上它們的和牛。每枱客人給予新鮮牛脂肪代替食油,目的是用最天然方式來濕潤燒烤的肉塊,更能適當地鎖定肉汁,增加天然油香配合特色醬汁。餐廳店員也提供專人燒肉服務,十分專業。可以坐定定品嚐多款日本和牛稀有部位,上等三筋、霜降牛腿肉、背側肉、三角五花、牛腿芯肉、牛肩肉,套餐有附沙拉、海鮮拼 跟牛等,三五知己過來燒一燒,真係一大享受😎。佢哋嘅和牛相當高質😍可以做到入口即溶嘅感覺,這間燒肉店絕對是荔枝角人氣燒肉之一!可以再來。

2022-10-20
5 分鐘 (堂食)
2022-10-15 478 瀏覽
黑毛和牛拼盤:背側肉、三角五花、上等三筋、霜降牛腿肉、牛腿芯肉、牛肩肉開胃前菜有兩盤,和風生菜沙拉跟醃漬蘿蔔+小黃瓜,酸鹹開胃,不會辣,醃漬蘿蔔的調味有點偏韓式黑毛和牛的肉色比較粉嫩,神戶牛則偏鮮豔的亮紅色;黑毛和牛口感吃起來以彈性為主,油花的富足感比神戶牛低一些黑毛和牛拼盤 還附上芥末調味,讓和牛配上日本芥末獨特辛香,增添黑毛和牛風味,我覺得黑毛和牛比較重口感,神戶牛則重肉的鮮甜跟油花;我們是比較偏愛神戶牛,因為我們就是重肉味啊!!!在烤黑毛和牛的時後,就明顯感受到油花的差異,前面烤神戶牛的時候,油花肉汁就像汗水一樣狂冒出。

黑毛和牛六點盛
前菜:牛蒡、麵豉醬蒜頭