2017-11-20 1065 瀏覽
成日都聽人地講鉄人旨花有幾高級又幾正,今晚就真係聞名不如見面,掹車邊有朋友帶我去見識見識。鉄人有兩間分店,分別係銅鑼灣同西環,今晚我地就去左銅鑼灣分店,地址係係謝斐道肇明大廈,銅鑼灣地鐵站C出口,幾分鐘路程,方便易搵。呢度裝修雅致,行日本風格,環境寬敞又舒服,仲有唔同size既獨立房提供,可以包箱滿足晒想要私人空間既又或者係一大班開party既朋友。呢度仲會隨住日本既季節或者節日黎另加佈置,搞搞氣氛tim,好似今晚就係秋日既紅葉佈置Menu餐廳主打日本鐵板燒、omakase、刺身同壽司。好可惜今晚個omakase師傅放假,冇緣品嚐,所以就決定食個蝦夷鮑魚鐵板燒套餐開始前,師傅會準備食材再大顯身手,包你同時有視覺、味覺同嗅覺既享受手作前菜前菜就提供左兩款沙律,分別有雜菜沙律同薯仔沙律,薯仔沙律仲好有口感tim紅酒煎鵝肝呢個煎鵝肝可以話係披住個黃金薄衣,煎得外面香脆,但係內裡就仲有顆粉色嫩心,入面就鮮嫩粉紅,食落好似牛油既質地咁慢慢溶化,個種油香仲會係個口入面停留日本蝦夷鮑魚蝦夷飽魚係貴價既黑飽魚,size有成隻手掌咁大,厚身彈牙,食落鮮甜有咬口,師傅仲將個鮑魚膽汁混埋d海帶一齊炒黎伴底,

Menu
餐廳主打日本鐵板燒、omakase、刺身壽司。好可惜今晚個omakase師傅放假,冇緣品嚐,所以就決定食個蝦夷鮑魚鐵板燒套餐

手作前菜

紅酒煎鵝肝

日本蝦夷鮑魚
蝦夷飽魚係貴價既黑飽魚,size有成隻手掌咁大,厚身彈牙,食落鮮甜有咬口,師傅仲將個鮑魚膽汁混埋d海帶一齊炒黎伴底,所以食落就更加原汁原味

熊本縣產A5和王牛
呢個熊本A5和王牛唔係度度有得食,仲要係和牛之王,除左油脂分佈均勻,肉味重,佢仲係入口即溶,食落成口都充斥住牛味,而且師傅功架好好先可以做到外面香脆,裡面咁嫩滑,至於伴碟既蒜片就超級香脆,仲好似薯片既口感

和牛炒飯
呢個炒飯用左日本珍珠米,除左炒得乾身,唔油膩之外,食落飯粒分明,仲有蛋香味,而且和牛粒味濃又有口感,正

清酒煮蜆
呢個清酒煮蜆好似睇緊師傅做魔術表演咁,佢係個金色既鋁紙盆入面點火,當個火熄左既時候,就會呈上呢個蜆肉。蜆肉size比較大,厚身鮮甜而且冇沙,加上清酒浸煮,味道一流

甜品
今晚既甜品係鮮果布甸,水果新鮮,布甸清甜,有助分解油膩感
2017-10-31