2018-10-13 393 瀏覽
今日係我期待以久既鐵板燒,我同朋友想試好耐!都夾唔到時間,今日夾到梗係豪一豪佢啦!(今次要好好記錄底,大家請原諒小女子見識少 ~ 哈哈)去到樓下原來要行上一層坐 LIFT...香港既土地問題 ... 都真係 ... any肥,上到去一邊係壽司枱,之後有 3個鐵板燒區,仲有好幾間房,想有私人既空間都唔錯 ~~ 我地今次坐左你第一張枱,我地仲留意到,Serve 我地既師傅有名牌架 ~~ 唔通我地咁好彩有個高級既理我地 !!坐底睇左好耐...對於選擇困難症既我地 ... 都真係好難選呀 !! 最後選左好耐,不如食龍蝦啦 !! 我地就叫左 伊勢海老鐵板燒餐啦 !! 我地等食期間已經見到好吸引,龍蝦好大隻下 ~~ 每人半隻,仲有人地果份 A5和牛 !! 哈哈 ~~首先黎左前菜,Wasabi酸汁沙律,同你先開一開胃,個醬汁好清新,唔會俾 Wasabi 搶哂d味 !! 菜好新鮮,最愛車厘茄 ~~ 呵 !!半生熟帆立貝,會唔會太好食呀 !!!! 好甜呀 ~~~ 師傅話半生熟令海鮮既甜度提高 !! 果幾粒三文魚子亦有提高咸度,配合得好好呀 !!再黎就係師傅處理左好耐既 法國丸牙鱈魚,師傅好勁呀 !! 將

再黎就係師傅處理左好耐既 法國丸牙鱈魚,師傅好勁呀 !! 將魚皮拆出,再將魚皮煎到紙咁薄 !! 勁脆呀 ~~~ 而魚既處理係首先煎完再將佢落左入去勁多洋蔥整既汁入面炆煮,個鱈魚油份好高,入口都即溶,我地有問師傅係咪除左味淋之外就得洋蔥,師傅話係秘密 !! 太好味喇 !! 好味到我想連湯汁都飲埋佢 !! 個擺盤既水草都食得架,好爽口帶好少既咸味 !! 朋友問我係咪傻左 ... 我話正常放得出黎都應該食得 !! 你諗下 ~~ 日本人係唔會浪費食物架嘛 !! 最後菊花我冇試架下 ~~ 哈哈

到左我地最期待既 海膽汁煮伊勢海老喇 !!!!!!!!!!! 龍蝦先生一隻,我地每人分半隻,師傅又係用半生熟既處理法,我地好變態呀 !! 見到龍蝦旭 ~~ 一直係道叫 !! 哈哈 ~~ 師傅仲用海膽黎做個汁,再將佢兜幾野入味 !! 坦白講 ~~ 呢個我覺得有少少浪費左 !! 可能自己屋企食會食到盡 ~~ 哈哈 (都話我未見過世面啦 ... ) !!個龍蝦頭就唔要我覺得...浪費呀 !! 可以建議下整湯都好呀 ...

Any肥番正題先,好好味呀 !! 龍蝦因為好新鮮,勁彈力 !! 海膽味有少少搶左龍蝦既主位,但都 OK呀 !! 個擺盤條龍鬚好可愛 ~~ 哈哈

仲有我地第二主角 ~~ A5和牛柳,首先師傅俾我地睇下件牛柳先生,好想同佢講可唔可以俾大件少少我地 !! 哈哈 ~~ 佢問我地要幾熟,初時朋友問我3成得唔得,心諗咁高級既牛 OK 啦 !! 點知可以幫我整熟少少呀 !! 會會太窩心呀 !!! 初時仲諗 ... 點分開呢 ... 原來我太天真 !! 哈哈 ~~

伴菜仲有南瓜同露荀,仲有一堆師傅已經處理好既 蒜薯片,哈哈 ~~ 我地係道笑 !! 點解蒜會有咁大粒架 ~~ 好好味呀 !!! 勁香蒜味 ~~ 又唔會食到個口好臭 !! 我地仲細細聲話 ... 可唔可以問師傅拎多幾塊 (當然請笑啦) !! 哈哈 ~~ 南瓜同露荀吸哂牛柳既牛油,勁香,本身南瓜都好甜,而露荀最老既部份師傅已經處理好,整件事都好舒服 !! 入口好爽 ~~ 又甜

去到尾聲喇 ... 好唔捨得 !! 呢個係清酒煮蜆,個湯帶甜,蜆亦都好爽口 ~~ 又番轉頭 !! 如果用個龍蝦頭黎整湯 ~~ 成件事就好完美喇 !!!

再黎就係和牛炒飯,因為小女子...對紅羅白有敏感,事先已叫師傅幫我走左,如果唔係咁細粒 ... 我都唔知點夾出黎 !! 但係我其差尾著 ... 唔記得同行朋友唔食蔥,好快咁答左師傅可以落蔥,哈哈 ~~ SORRY 呢 !!

請番呢個飯 ~~ 個和牛既油份簡直提升左成件事 !! 太香喇 ~~~ 不過入口味道唔太夠,咸少少就 Perfect 喇 !! 不過蔥都真係加左分 ~~

最尾黎個雪芭清哂D油既感覺 ~~ 我選左柚子,朋友選左鹽味,鹽味好得意 !! 除左我覺得藍色得意之外,味道都幾得意,咸咸地 !! 我個柚子好
Fresh ~~ 本來仲搶心唔夠飽,我地中途仲話叫師傅俾大塊牛柳 (當然講笑啦 ~~),眼闊肚窄呀 !! 哈哈 ~~

最後我地傾開仲問侍應哥哥,呢道午餐係咪冇 ? 原來唔係架 !! 仲好抵食添 ~~ 下次我諗我想試 lunch 呀 !!
2018-10-03
  • 海膽汁煮龍蝦
  • 和牛炒飯(日本產米)
  • 熊本縣產A5和王牛
2018-10-13 114 瀏覽
誰都不曾留住你 別太清高離開請你早 傷心一輩子來問你怎彌補某日向他人提及過去我又掉下去深淵看似有些回憶跟情緒還是未能石沉大海我,其實很怕。不是沒有把自己放下,是過去抓著我不放。原來又半年了,你也找到了她,我還在那邊迷了路,像甚麼的活著?鉄人旨花,在多年前也聽過主打即席鐵板燒,店內空間也頗寬敞,分為壽司吧及鐵板燒位置,鐵板燒位置是半圓,一位廚師對大概8位客人,店內放置櫻花作裝飾,椅子也是以木製為主。服務生的服飾統一,整齊給客人一種專業的感覺,甫坐下奉上餐單簡單介紹菜式,我倆選了伊勢海老二人套餐,最重要是龍蝦……前菜--芥末三文魚籽帶子及沙律前菜先來一點清新的感覺,為主菜舖排一下,芥末並不嗆鼻,帶子表層煎香,肉質保持嫩身,入囗易於齒開,加上三文魚籽滿溢鮮味,為帶子提味。沙律用上蘆筍鮮嫩清甜。法國犬牙鱈魚因法國捕撈船捕撈後在法屬留尼汪島加工、包裝,也有被稱作法國犬牙鱈魚,但實際上捕撈海域都是在南極洲周圍。而廚師的烹調是用上鰹魚汁煮沸加入用牛油炒香的洋蔥製成醬汁,醬汁帶洋蔥的鮮甜味。鱈魚皮煎香脆,囗感如餅乾,魚肉煎至剛好熟度,色澤保持白晢,加上些放,調味已經可以,入囗不必多嚼著已經可以滑進喉嚨
誰都不曾留住你 別太清高
離開請你早 傷心一輩子來問你怎彌補

某日向他人提及過去
我又掉下去深淵
看似有些回憶跟情緒
還是未能石沉大海

前菜--芥末三文魚籽帶子及沙律

法國犬牙鱈魚

鱈魚皮煎香脆,囗感如餅乾,魚肉煎至剛好熟度,色澤保持白晢,加上些放,調味已經可以,入囗不必多嚼著已經可以滑進喉嚨,魚肉鮮味,伴碟用上花瓣能畫面更吸引。
海膽汁煮龍蝦
用上海膽煮成醬汁比較能提味,龍蝦原隻連殼在鐵板上,先拆去觸角煎香作伴碟裝飾,龍蝦在鐵板上不消一會兒已半熟透,廚師拆肉除殼分件繼續炒香,加入鹽及胡椒簡單調味。

龍蝦肉爽口味道鮮甜,加上食用玫瑰花,畫面更唯美。
鹿兒島A5和牛配蔬菜
鹿兒島A5和牛是四成熟,微微焦香的表層,肉質嫩身入囗即溶,油脂滿溢帶油光,配上三種食法:海鹽、芥末、蒜片……最愛還是配芥末,微嗆辣感可解膩感。蒜片有點硬身,因為是預先炸起的。蔬菜有青椒、蘑菇、南瓜,蘑菇汁液滿佈囗腔,南瓜軟腍帶甜,青椒微辣少少嗆鼻。
和牛炒飯
混入各種蔬菜色澤鮮艷,加上雞蛋令炒飯香氣提升,米粒分明囗感煙韌有嚼勁,和牛略帶油脂香氣。
甜品:黑糖雲呢拿雪糕
黑糖味香濃,入囗不算太甜,雲呢拿味也沒有被蓋過去,雪糕算細滑,但沒有很特別。

因為當天的𨋢壞了,所以在門口會有店員帶你從後門樓梯步行上去,雖然有點小意外,但店員安排也很好,會提醒要小心梯級。
一直好想找一間高質鐵板燒為好友慶祝生日。今次不負所望,鉄人旨花的食材新鮮、質素高,鐵板燒師的手藝亦非常精湛。鐵板燒區有三組鐵板燒檯,每檯鐵可坐八個人,空間寬闊,與其他食客不會太親密。可以近距離欣賞鐵板燒師的手藝。今晚選了伊勢海老鉄板燒(二人前)$2088。芥末沙律(手作前菜)清新爽脆的蔬果混入芥末沙律醬,清新醒神。半熟帶子伴三文魚籽(手作前菜)帶子外層煎香,非常厚肉。三文魚籽卜卜脆。法國犬牙鱈魚鐵板燒師先煎香鱈魚,然後巧手地把皮和肉分開。魚皮煎得又薄又脆。魚肉則放入煎pan與洋蔥、日本醬油在鐵板上慢煮。肉質滑溜,脂肪層厚,入口油香四溢。花瓣都食得㗎。海膽汁煮龍蝦 前臂咁大隻的龍蝦,未食已經好驚喜。鐵板燒師先煎香龍蝦,然後起出龍蝦肉,再加入牛油、海膽、白酒一齊煮。龍蝦鮮味十足,肉質結實彈牙。熊本縣產A5和王牛成吋厚的熊本縣產A5和王牛,油花真的好美。先食原味,入口即溶,牛味濃郁。沾少許岩鹽,鮮味更強。最後加少許新鮮芥末,有解膩的作用。燒薄片獨子蒜,好似薯片咁脆,蒜味濃烈。清酒煮蜆蜆湯清甜,入面有一片新鮮獨子蒜片,入口爽脆,蒜的辣味有後勁。和牛炒飯(日本產米)色香味十足,飯粒分明,香口味美

芥末沙律(手作前菜)
清新爽脆的蔬果混入芥末沙律醬,清新醒神。

半熟帶子伴三文魚籽(手作前菜)
帶子外層煎香,非常厚肉。三文魚籽卜卜脆。

清酒煮蜆

和牛炒飯(日本產米)
色香味十足,飯粒分明,香口味美,忍不住吃下一大碗。

柚子雪葩

柚子雪葩

2018-10-12 106 瀏覽
🎈堂家姐29+1 生日快樂🎈 要好好慶祝一下🥁,知佢鍾意食日本野,而且佢又未食過鐵板燒。一於俾個Surprise 佢,一早訂左台19:00 。 佢事前多次問我食咩,我都唔肯講😶佢今晚食得好開心超級滿足。 然而這間餐廳食物及服務確實很高水準,值得推介🏅-餐廳環境寬敞環境雅致,劃分了Omakase / 鐵板燒區。 職員態度友善親切,為我們奉上熱茶、餐牌及籃子放物品。-鐵板燒有set menu / 散點我們點了伊勢海老鐵板燒, 因為大家都很喜歡龍蝦。-🌟手作前菜先來沙律及火炙帆立貝新鮮嫩綠的沙律菜、爽口多汁的車厘茄,加了醋及少量wasabi,味道清新。經微微火炙的帆立貝,肉質十分爽彈嫩口,內裡口感仍像刺身般的軟熟。而且上面加了粒粒咸香味濃的三文魚籽,口感有層次感。-進入戲肉了,看著師傅為我們精心烹調每一道菜,每一個細節都看得很治癒。🌟法國犬牙鱈魚犬牙鱈魚是深海魚,皮下脂多骨膠原豐厚🤤師傳會先將魚皮挑起,另煎至金黃香脆肉質白滑嫩口;配上甜甜爽口炒香了的洋蔥絲味蕾的極尚享受而且,賣相也很講究仿如藝術品。 最特別的是加入了日本溫室玫瑰及薄荷葉,可以一併吃下的👍🏻-🌟海膽汁煮龍蝦龍蝦相當有份量!龍蝦
餐廳環境寬敞環境雅致,劃分了Omakase / 鐵板燒區。

職員態度友善親切,為我們奉上熱茶、餐牌及籃子放物品。
鐵板燒有set menu / 散點
我們點了伊勢海老鐵板燒, 因為大家都很喜歡龍蝦。
🌟手作前菜
先來沙律及火炙帆立貝

新鮮嫩綠的沙律菜、爽口多汁的車厘茄,
加了醋及少量wasabi,味道清新。
🌟法國犬牙鱈魚

犬牙鱈魚是深海魚,皮下脂多骨膠原豐厚🤤
師傳會先將魚皮挑起,另煎至金黃香脆
肉質白滑嫩口;配上甜甜爽口炒香了的洋蔥絲
味蕾的極尚享受
🌟海膽汁煮龍蝦

龍蝦相當有份量!
龍蝦膏和海膽汁做醬汁,特別鮮味
粒粒飽滿的龍蝦肉薰滿了蝦膏醬
蝦肉為七分熟,十分爽口甜美
每一口都有一份滿足感動
實在太好吃了
還加了一顆吃得的溫室玫瑰🌹做裝飾
可見其用心講究👍🏻
🌟熊本縣產A5 和王牛

和王牛比和牛更矜貴, 今晚居然有幸品嚐到。我們覺得很幸福。和王牛我們選擇了六成熟,中間肉質呈粉嫩,油花細緻,色澤較深
每一粒有一定既厚度,煎至外脆內軟既口感,那種油脂肉香令人一試愛上。
配料有多種選擇,現炒蒜片夠香脆、
喜瑪拉雅山岩鹽、櫻桃蘿蔔配手磨wasabi 及
燒汁。 我自己就最愛岩鹽配和牛。用岩鹽作簡單的味道提昇,又不會蓋了和牛的鮮香。
🌟和牛炒飯

用日本米炒飯粒粒金黃飽滿,飯粒爽身不油膩
和牛切粒炒香,加埋香蔥、雞蛋🥚、紅蘿蔔等材料。每一口味道濃郁,有種幸福既感覺
🌟清酒煮蜆

蜆肉新鮮、湯底味道清甜
帶點酒香很暖胃呢
🌟甜品

最後來一客甜品很滿足👍🏻
當晚有三種選擇:黑松露豆腐雪糕、柚子雪葩、海鹽雪糕。 我選擇了海鹽雪糕。
天藍色的雪糕,質感滑奶味濃;配上脆脆添口感👍🏻
餐廳食物很有水準,而且環境高尚舒適。
我們這頓晚餐大滿足。

2018-10-10 92 瀏覽
相信每個人的身邊都總有些吃貨朋友/同事,三不五時就會跟你說哪間餐廳的什麼什麼很好食,最近又到哪裡試了新菜式等等… 我有個朋友最近迷上了吃鐵板燒,試了好幾間不同的餐廳,令到我突然也很想食! 在他介紹下,試了銅鑼灣這間頗為出名的鉄人旨花。 餐廳位於大廈的二樓,平日是有電梯直接到達餐廳,但用餐當天發生了一段小插曲:該大廈的電梯固障,電梯暫停使用。幸好餐廳特意安排了員工在大廈底層,帶領我們從樓梯走上去。 踏入餐廳的第一個感覺是:富有日本風格,舒適的店舖。餐廳入面用了不少日本清酒和花卉作擺設,令食客有種身處於日本的感覺。而且,坐位與坐位之間保持適當距離,更有私人空間。 一坐下,服務生便立即奉上熱茶和餐牌,並稍作介紹。 我們二人最終選擇了$2088的伊勢海老鉄板燒。這個套餐有魚有龍蝦,還有和牛,食物配搭相當全面。 開始主菜前,先食前菜開開胃。這個套餐的前菜是野菜沙律和芥末醬配火炙帆立貝蟹子。 沙律汁有點柚子和芥末味,很清新。帆立貝經輕微炙燒,增加其本身的香味,再配上日式芥末醬,很開胃。 第一道菜是法國犬牙鱈魚。 據當日為我們主理鐵板燒的貓師傅說,餐廳剛換了這道菜式不久。之前采用的是東星斑,但為了提

在他介紹下,試了銅鑼灣這間頗為出名的鉄人旨花。

一坐下,服務生便立即奉上熱茶和餐牌,並稍作介紹。

第一道菜是法國犬牙鱈魚。

據當日為我們主理鐵板燒的貓師傅說,餐廳剛換了這道菜式不久。
之前采用的是東星斑,但為了提昇客人的用餐體驗,他們特意選擇了這個更高級的法國犬牙鱈魚。

這種鱈魚沒有小刺,肉質白而嫩,油脂豐富,吃起来口感爽滑,味道非常鮮美!

好的食材固然重要,但師傅的烹調手法也不可忽視。貓師傅當日便花了不少功夫去烹調這道菜式。

先用牛油炒香洋蔥,再將洋蔥轉移到一平底鑊,與味醂等調味料一同煮到入味。

與此同時,將鱈魚煎香。師傅先將魚皮煎至香脆,然後就將整塊魚皮從魚扒中分離獨自煎,直至魚皮的兩面都卜卜脆。鱈魚肉煎至半熟時,再加入洋蔥同煮,確保魚肉不會過熟。最後,再進行擺碟裝飾,整個過程行雲流水。

特別欣賞師傅特地將魚皮和魚肉分開處理這個步驟!
因應鱈魚不同的部位,采用不同的方法去料理,這就是專業!

而製成品,當然美味!
魚肉比平時的銀鱈魚爽口彈牙,魚皮煎得像炸魚皮般鬆脆,洋蔥更加是吸收了魚的鮮味,很好吃。

當我們開始進食鱈魚時,師傅已著手準備下一道料理:海膽汁煮龍蝦。

原隻龍蝦切開一半後就放上鐵板煎,煎香一面後再將龍蝦肉拆開,切粒, 最後再加入海膽汁炒。

醬汁除了海膽外,還加了蝦膏,味道又鮮又香濃,配上肉質彈牙的龍蝦肉,鮮上加鮮!

吃完海鮮,終於到了我最期待的熊本縣產A5和王牛。

烹調途中,師傅提到,這裡的和牛是得獎和牛,令我更加期待。
愈好的食材,烹調手法就愈簡單,只用鹽和黑椒調味最能展現出和牛最原本的味道。

和牛煎至五成熟,外皮煎到少少香脆,中間的肉還是粉嫩嫩的,一口咬下去,肉味和牛脂味一涌而出。相比起神戶和牛,這里的熊本和牛的油脂分佈較適中,不會過於油膩之餘又充滿油脂香,我很喜歡。

吃法很簡單,輕輕沾上岩鹽,便可以食到它的原汁原味。另外,還可以點日本芥末或醋,主要用以減輕和牛的油膩感。

除了和牛美味,配菜的大啡菇,露筍和南瓜也很不錯,尤其是大啡菇。

接著,就輪到清酒煮蜆。

小小一碗清酒煮蜆,但卻起到清一清味雷的作用,蜆湯清甜中帶點酒香,喝完喉嚨很舒服。

喝完湯,整個晚餐已接近尾聲。和牛炒飯便是最後一道主菜。

炒飯是一道家常菜,但要炒得好,並非想像中容易。
貓師傅的和牛炒飯就真的顯示到他的實力,加入和牛粒的炒飯不但粒粒分明,還一點也不油膩,和牛的油脂溶入每一粒飯,但依然保持乾身,縱然已經很飽,但一點也不願意放棄這碗炒飯。

到了甜品環節,我們二人要了海鹽雪糕和黑糖雪糕。

海鹽味較清淡,牛奶味較突出;黑糖味較濃郁,牛奶味相對較淡,各有各好。
2018-10-10 1315 瀏覽
宜家係灣仔返工, 黎銅鑼灣食飯既次數都多左, 今日黎到係銅鑼灣既鐵人旨花, 其實一直都想試好耐, 不過成日都搵唔到籍口同男朋友講. 之前我考完試佢話要請我食餐好的, 我就二話不說地簡左呢間了!呢間餐廳主要係食鐵板燒同omakase, 今次我同男朋友就選擇咗食伊勢海老鐵板燒2人前, 野食都幾多, 而且好有質素!前菜分別係芥末沙律同埋半生熟帶子配芥末醬汁, 芥末沙律唔會太濃烈, 感覺好fresh半生熟帶子配芥末醬汁帶子上既三文魚籽十分鮮甜, 食落帶有咸香, 配一齊食令味道更好法國犬牙鱈魚賣相十分好, 從Menu 上見到係手寫上去, 睇返之前既食評係汁煮東星斑, 經理亦過黎特登介紹呢係因為不時都會更改菜單, 令客人保持新鮮感! 犬牙銀鱈魚油脂比較豐富, 但食落唔會覺得太油膩. 因為魚質油脂比一般魚豐富, 所以魚肉更香口更嫩滑! 師傅將魚皮煎到好香脆, 另外配上味醂煮的醬, 連下面既洋蔥都好好味呢度食野絕對係視覺 & 味覺既享受! 一邊可以睇住廚師係我地面前煮野食, 真係睇到我好滿足呢!! 海膽汁煮龍蝦呢個真係好好食!! 正因為龍蝦係新鮮, 龍蝦肉質相當之彈牙有口感, 廚師仲好大膽以海膽汁配龍

半生熟帶子配芥末醬汁
法國犬牙鱈魚

呢個真係好好食!! 正因為龍蝦係新鮮, 龍蝦肉質相當之彈牙有口感, 廚師仲好大膽以海膽汁配龍蝦
兩者配合埋一齊都幾夾熊本縣產A5和牛王
係和牛當中, 熊本和牛相比起神戶和牛的油脂味冇咁重, 感覺較為溫和, 岩晒d 唔鐘意食太油既朋友! 五成熟的口感啱啱好, 味道甘香, 有少少入口即溶的感覺, 呢個我同男朋友都大讚好香好好食啊!
和牛炒飯(日本產米)
呢道炒飯就最考師傅的功夫, 炒飯的質地乾身, 粒粒分明, 配以和牛碎粒, 令整個炒飯都好有牛油香, 好味.
清酒煮蜆
清酒加上昆布高湯, 能化解一下先前和牛既油膩口感
海鹽雪糕 黑糖雲尼拿雪糕
2款雪糕都好特別的! 海鹽雪糕食落好有奶香味, 黑糖雲尼拿就較甜, 兩者質地都幾好

今日食得好滿足既一餐啊! 整體食物不錯, 而且因為日本人對野食就係抱有一份執著, 每碟菜既擺盤都好靚, 令人睇到都覺得好開心!  服務都好周到,有介紹菜式既醬汁同食法, 坐得都算舒服, 希望有機會可以再黎喇
2018-10-04
2018-10-09 72 瀏覽
今日同個老朋友聚餐,大家都想揾個地方安安靜靜 又可以慢慢享用晚餐既地,好好傾下大家既近況。於是我就記得2015曾經到訪過鐵人旨花進餐,味道一直好懷念 只係一直無一個藉口再好,於是我就提議去鐵人旨花,朋友亦一口答應左,就訂左今晚去食 去趕左Blue Monday 哈哈。.撞岩今日大厦既電梯壞左,本身都打算揾過第二間啦,點知餐廳既安排好好 有安排到員工係大厦既樓行招待,親自帶領我地由後樓梯上去,員工沿途一直有提醒要小心 因爲樓梯比較婑同舊,而且有為電梯故障一直say sorry,非常有禮貌。.上到餐廳,我同朋友都研究緊個meun,經理就推介我地食伊勢海老套餐,見到套餐既重點係龍蝦!我就抗拒唔到啦。首先上左個前菜沙律同三文魚子帶子先,沙律菜好新鮮,而醬汁除左有醋既味道亦有少量wasabi既味道,十分開胃,帶子亦好鮮甜 完全唔需要沾醬油 因為本身已經有三文魚子既天然咸味。食完前菜,開始上套餐既主食啦,第一道菜係南極鱈魚,好老實 開頭對魚無乜太大既期望 覺得都唔會有太大驚喜,見到師傅一開頭係炒洋蔥就更加一臉問號 因為我本身唔太鐘意食洋蔥所以諗咁樣既配搭會唔會好怪呢。食物上到枱 我夾左一舊魚 魚既

食完前菜,開始上套餐既主食啦,第一道菜係南極鱈魚,好老實 開頭對魚無乜太大既期望 覺得都唔會有太大驚喜,見到師傅一開頭係炒洋蔥就更加一臉問號 因為我本身唔太鐘意食洋蔥所以諗咁樣既配搭會唔會好怪呢。食物上到枱 我夾左一舊魚 魚既肉非常厚實 無散開,食落口 洋蔥既味道好濃郁但並唔反感,洋蔥既甜味反而提升左魚既鮮味,非常驚喜!

食完鱈魚,我最期待既龍蝦終於要黎啦!見到原隻龍蝦擺係我面前已經流晒口水啦,師傅好細心去處理龍蝦,不過可惜既係無用龍蝦既殼去煮湯,因為我貪心到連殼都唔想浪費 哈哈,講返龍蝦 本身爽口就已經不在話下 再加上海膽既sauce,令鮮味更加豐富。

另一個重頭戲亦相繼出場啦,就係A5和牛!未煮之前已經見到脂肪比例好好,師傅好細心問我地牛肉既生熟程度,亦建議我地如果唔怕太生就四成熟 嘩!牛肉入口即溶,牛味亦好濃,再沾少少岩鹽 夾住炸左既蒜片一齊食既感覺係過份既🤤

之後食既就係和牛炒飯,味道就不過不失,但顏色十分豐富,同埋師傅落左好多既蔥一齊炒,令炒飯好香,食落唔會太膩。

去到晚飯既尾聲,有一個清酒煮蜆湯去清一清食物既油膩,湯十分既清甜,應該係烹煮左一段時間 因為酒既味道都揮發晒 入口唔會有酒既苦味 留低既係清甜味再加蜆既甜。
今晚係一個好好既體驗,今晚係一個女師傅主理,我之前一直無試過女師傅既手藝 結果同樣地專業而且仲多左一份幽默係到,多數既男師傅都比較沉默,今晚師傅時不時會講笑 同十分有禮貌,會叫我地enjoy 又會一一講解同問我地意見 我地非常享受今晚既晚餐,希望快啲再有機會黎用餐
2018-10-08
早餐
  • A5和牛
  • 南極鱈魚
2018-10-08 78 瀏覽
好耐冇食過日本野,朋友話不如試下廚師發板啦,上網就搵到呢間。雖然係樓上鋪,但因為有大大個招牌所以非常容易搵到。上到去,安排左坐係廚師前面,睇住廚師準備美食,真係一大享受啊!由於係廚師發板,所以每一道菜呢我都唔知係咩黎嘅,非常之有驚喜。咁首先前菜係,番茄同八爪魚,慢煮既八爪魚軟熟,冇過多既調味。之後就係刺身,包括有池魚,赤貝同油甘魚,三種入口就已經知道非常新鮮,鮮味十足。少食刺身嘅我一啲都唔覺得有腥味。當然唔少得仲有壽司啦,上壽司之前送上一道非常清新嘅柚子蘿蔔,就算我平時唔太食蘿蔔既人,都愛上左,因為爽口得黎,亦都好香柚子味。壽司每一件都睇得出廚師既用心,唔同既魚有唔到既配菜,白蝦加上手指青檸,又加多一份清香。另外,我最鍾意就係秋刀魚,好肥美啊,令我念念不忘。食到咁上下,整返碗蜆湯,暖下個胃,雖然個湯好清淡,但充滿蜆既鮮味,蜆肉亦都非常飽滿。最後,當然就係甜品啦,柚子味雪芭同豆腐雪糕,兩張味都係好清爽解油膩,係完美既Ending 啊!

2018-09-29 2444 瀏覽
鐵板燒黎講呢, 價錢好貴既食過, 好平既都食過。唯一取決既係廚師手藝。香港講得出係好食既鐵板燒一間係紅磡, 另一間係銅鑼灣。食野先!半生熟帶子配芥末醬汁 (手作前菜) 同平時食既刺身級帶子感覺差無幾, 口感多咗份焦脆同時亦多咗份鮮味。廚師即席烹調, 又有得睇既同時又有得食, 一次過滿足兩個願望呀。汁煮銀雪魚外表如圖, 魚皮非常之脆, 估唔到咁薄既一塊皮仲保留到魚同魚油既香。至於魚肉亦都非常嫩滑, 鮮甜既醬汁充斥住魚肉既內外, 真係做到鮮甜味美。雪場蟹腳會唔會因為早兩日食咗啲「雪藏蟹腳」, 所以覺得佢個蟹腳特別好食呢?但我估廚師對食材既運用先係主要原因!肉質鮮甜而且味道好新鮮, 蟹殼經過處理易拆易食。品賞每道精雕細琢既同時都會感受到廚師另一份細心。讚!熊本縣產A5和牛A5級和牛, 食材非常高質。目測不足三成熟, 肉質保持鮮嫩。一啖入口雖然未有入口即溶既快感, 濃郁既牛肉味同牛油香味同時間佔據咗味覺, 口感非常滿足。和牛炒飯歡樂既時間過得特別快, 廚師既最後表演。坦白講食唔到有牛味, 味道上有淡淡既蟹膏香而且白飯炒到粒粒分明。碗仔細細咁都幾飽肚。清酒煮蜆餐廳製作, 一個字「甜」!口感首先係

半生熟帶子配芥末醬汁 (手作前菜)

汁煮銀雪魚

雪場蟹腳

熊本縣產A5和牛

清酒煮蜆
餐廳製作, 一個字「甜」!口感首先係鮮甜既湯汁, 然後就係肉質既嫩滑, 跟住係食材本身既鮮甜味。三隻唔係好夠喉喎!

日本清酒雪糕
比較淡既清酒味, 食起上黎似豆腐味雪糕, 雪糕口感清新再加上少少脆米同食。為今餐劃上一個完美既句號。(如果可以食多球就好)

2018-09-27 153 瀏覽
日本後返黎一直念念不忘鉄板燒,男友識做地搵到呢間位於銅鑼灣嘅鉄人旨花,話比我回味一下😋餐廳格調充滿日式嘅風味,四周盡是花嘅佈置。餐廳清楚劃分唔同嘅area,刺身區、鉄板燒區同VIP房。我地揀左個中價位嘅set - 伊勢海老鉄板燒。野菜沙律❤️沙律菜爽脆新鮮,果醋酸酸地,食落好開胃!火炙帆立貝配三文魚籽❤️帆立貝好厚肉,兩面微微炙燒過,入口好香,三文魚籽入口即融,口感鮮味十足!汁煮東星斑❤️師傅煎香東星斑兩面,再爆香洋蔥同淋上燒汁。魚肉厚身、肉質嫩滑,魚皮更係煎到卜卜脆👍🏻海膽汁伴龍蝦❤️龍蝦大隻又生猛,上鉄板時仲郁緊!師傅超順熟咁將龍蝦起肉,再將海膽同龍蝦汁煮成醬汁。龍蝦鮮甜啖啖肉,海膽汁超香濃,味道層次豐富👏🏻熊本縣產A5和王牛❤️和王牛紋理清晰,師傳會先詢問我地要幾成熟,然後將和牛切粒煎熟再伴上蘆荀、南瓜同大啡菇上碟。和牛牛味香濃,入口油香四溢☺大啡菇非常juicy!和牛炒飯❤️飯炒得乾身且粒粒分明👍🏻炒飯有唔同配料,伴隨切細左和牛粒同蛋一齊炒,除左帶點和牛油香更係充滿蛋香。清酒煮蜆❤️清酒加上昆布高湯,蜆肉鮮味更出!而蜆肉都肥美清甜~

我地揀左個中價位嘅set - 伊勢海老鉄板燒。

野菜沙律❤️
沙律菜爽脆新鮮,果醋酸酸地,食落好開胃!

火炙帆立貝配三文魚籽❤️

汁煮東星斑❤️

海膽汁伴龍蝦❤️

熊本縣產A5和王牛❤️

和牛炒飯❤️

清酒煮蜆❤️
清酒加上昆布高湯,蜆肉鮮味更出!而蜆肉都肥美清甜~
2018-09-25
2018-09-27 120 瀏覽
難得升左職,同同事黎食餐好嘅!餐廳裝修好別緻,花花嘅裝飾讓人猶如置身於日本。店員好細心的幫我地放袋入櫈下嘅藤籃:我地揀左個伊勢海老鉄板燒,每一道菜式都會為我簡介一下。前菜:野菜沙律+火炙帆立貝配三文魚籽沙律菜好新鮮,爽脆清新。帆立貝微炙燒過,仍然鮮味十足!而且配搭芥末醬,口味創新開胃~汁煮東星斑師傅出場!只見佢非常純熟,先將魚皮弄出,再煎香東星斑嘅兩面,最後淋上洋蔥燒汁,而魚皮則壓扁煎至脆口。魚肉新鮮嫩滑,同燒汁味道好夾!海膽汁伴龍蝦又係師傅表演嘅時候, 只見佢三扒兩撥 就已經將龍蝦起肉,十分有功架👏🏻 龍蝦大隻又厚肉,食物中不乏口感,非常彈牙! 最正係個海膽汁,好鮮味好濃🤤熊本縣產A5和王牛牛肉相當重量級,師傅好細心咁先問我哋要幾成熟,然後再將兩邊煎香切成肉粒, 未入口已經 聞到 好香嘅牛味,食落仲好juicy! 夾埋一齊食,中和油膩感👍🏻和牛炒飯個飯炒得好乾身,又唔會太油,有埋 細細粒嘅牛肉粒,食落好有口感!,而且炒得好香好有鑊氣,我同同事好快就ko咗!😂清酒煮蜆淡淡嘅酒味, 蜆幾大隻好肥美,仲要少少海水味,yummy!! 👍🏻

前菜:野菜沙律+火炙帆立貝配三文魚籽
沙律菜好新鮮,爽脆清新。

汁煮東星斑

海膽汁伴龍蝦

2018-09-25 138 瀏覽
聽人講呢間鐵板燒好出名,我又未食過鐵板燒,所以決定黎試一次!入到黎,waiter既服務態度好好,好熱情👍每道菜都詳細介紹菜品既產地同食法,真係服務好好~我地叫左伊勢海老龍蝦 二人set - 2088 廚師係我地面前即場幫我地整嘢食,睇住佢整既成個過程同埋好靚既擺盤~真係一種好正既體驗同高級享受呀( ̄▽ ̄)首先前菜係salad🥗同帆立貝,salad好開胃,帆立貝好甜配上魚子,真係令人食慾大開!到主角之一龍蝦啦😝龍蝦大大隻,一人有半隻,仲幫我地起曬d肉出黎,食得好舒服😌龍蝦啖啖肉好新鮮加埋特製海膽汁好夾,好快就比我清曬了👍A5和牛真係好正,之前去日本旅行都必食和牛,所以對和牛情有獨鍾😂和牛同廚師講要五成熟,d和牛真係擺入口咬落去已經係溶曬咁,原汁原味已經超級好食!加埋少少鹽,d牛味更加出!真係好正!回味無窮仲有東星斑,佢將d皮切出來整到好脆!d魚加埋d洋蔥,好正,d鮮味都出曬黎👍真係好高質!和牛粒炒飯-d飯炒到粒粒分明,入面除左有和牛粒,仲有紅蘿蔔粒,雞蛋,洋蔥,蔥花同炸蒜粒,顏色好豐富,個口感又有層次!真係食得又睇得~清酒煮蜆-蜆係十分之甜同鮮!完全冇沙,清酒味唔會好濃,飲到既係蜆既鮮同

我地叫左伊勢海老龍蝦 二人set - 2088

真係一種好正既體驗同高級享受呀( ̄▽ ̄)

和牛粒炒飯-

清酒煮蜆-
蜆係十分之甜同鮮!完全冇沙,清酒味唔會好濃,飲到既係蜆既鮮同甜味!真係令人好回味

甜品-柚子雪葩
柚子味好清爽,入面仲夾住一d柚子皮既絲,好味呀

• 清酒煮蜆
  • 和牛炒飯
  • 熊本縣產A5和王牛
  • 伊勢海老鉄板燒
  • 伊勢海老
  • 和牛炒飯(日本產米)
  • 汁煮東星斑
2018-09-25 152 瀏覽
話說好耐無帶女朋友出黎食好嘢啦😂大家都好忙,難得有時間出來放鬆下,拍下拖,當然要帶佢食下好嘢啦😂聽朋友介紹話鉄人旨花既鐵板燒好高質,於是就黎試一試呢間鐵板燒上到去,d職員都好熱情好好服務態度,未食心情已經係唔錯啦😂我地叫左個二人套餐,入面分別有龍蝦,東星斑,A5和牛等等,一定可以滿足你個口同埋胃首先要介紹下呢度得獎既A5和牛,個廚師問我地需要幾成熟,我地就叫左五成,因為和牛太熟就唔太好味。d和牛超級嫩真係入口即溶,加埋d蒜片令和牛多左d味都好正!仲可以加少少鹽令牛味更出!龍蝦當然都係主角之一!廚師幫我地將龍蝦殼拆曬,起曬d肉比我地,等我地食落去可以啖啖肉,仲要好新鮮又大隻d龍蝦!仲加埋d海膽汁,真係好夾,多重滋味!仲有東星斑都係一流!首先因為食材好新鮮,所以都特別好味!廚師將肉同埋魚皮分開,然後將魚皮整到好脆!d肉加埋洋蔥,令到個味唔單止鮮味,可以有更多味道。最後亦有和牛粒炒飯,所以必定食到飽😍😛加埋個湯,好滿足了😌下次會再黎食👍👍👍

上到去,d職員都好熱情好好服務態度,未食心情已經係唔錯啦😂

最後亦有和牛粒炒飯,所以必定食到飽😍😛
加埋個湯,好滿足了😌
下次會再黎食👍👍👍
2018-09-25 123 瀏覽
餐廳主打鐵板燒同omakase。因為book左食omakase,我地被安排去壽司枱。一枱有兩個師傅,serve約10個人。一坐低,服務員先爲我地倒茶,好似係綠茶,但太淡唔係幾飲到茶味。然後師傅就問下我地既口味,例如有咩唔食既,好讓佢準備。好快就有前菜啦!好豐富!師傅為我地逐一介紹,包括有靜崗縣蕃茄、蟹肉啫喱同和牛海膽卷!蕃茄紅卜卜好新鮮,生食都已經好甜!蟹肉啫喱加入左醋,酸酸地,超開胃,係我最喜歡既前菜!和牛微微炙過,味道好香,裏面仲有啲生生地,食落去不會太韌👍內裏既海膽係口入面爆開,啲鮮甜味出哂黎,真係好滿足!第一道菜黎啦,係龍蝦刺身:原隻龍蝦上,個頭仲識郁,超新鮮!鮮龍蝦肉肉質爽口,味道我反而覺得熟既龍蝦味更出。配上wasabi,再沾少少檸檬汁、青檸汁,好refreshing!第三道係刺身:池魚配海膽:勁厚切,仲有兩大舊海膽,鮮味加倍!喉黑:微微炙過,超香甜赤貝:非常爽口,又不會太腥然後有炙燒拖羅:大大舊拖羅,放係紫菜上面!舊拖羅係超肥味,一啖放落個口到,啲油脂係口入面溶化,好享受啊!第三道菜係燒東星斑:皮燒得好脆好香口,而肉質較為結實。建議皮同肉一齊食,會更美味。期間師傅比左碟柚

第一道菜黎啦,係龍蝦刺身

第三道係刺身
池魚配海膽:勁厚切,仲有兩大舊海膽,鮮味加倍!
喉黑:微微炙過,超香甜
赤貝:非常爽口,又不會太腥

然後有炙燒拖羅:

第三道菜係燒東星斑:

期間師傅比左碟柚子蘿白:
有別於平時食既醃既蘿白,有濃郁既柚子味,刺激下味蕾🤤個人好中意,開胃又解濟,好快比我清哂😂

接住係最期待既壽司盛宴(共8款):
1.蝦仔配海膽:係用左十幾隻蝦仔,食落去係漿住個口咖
2.深海池魚:師傅話池魚既油脂最頂級既,爽口!
3.火炙金目鵰:經過火炙後,吃起來更香
4.火炙明太子帶子再配上三文魚子:口感好豐富,係我既最愛啊❤️
5.鯖魚:用薑蔥辟去腥味,不錯啊~
6.獅魚:配黑椒,原本仲以為係黑松露😂好高貴既感覺
7.吞拿魚:上面沾了少許吞拿魚眼,令吃起來更滑
8.新鮮秋刀魚:第一次生食秋刀魚!味道較熟既秋刀魚淡,但不會太腥

食完壽司已經好飽,仲有一個迷你海膽壽司丼:
上層鋪滿哂海膽,超creamy同鮮甜。師傳仲係海膽上面沾左少少蟹內子醬,令味道更豐富😍海膽控表示很滿足!

最後一道菜係蟹湯:真彩實料,見到有蟹咖真係😍好重既海水味勁鮮甜!

甜品有黑糖雲尼拿、海鹽雪糕同友人share:雪糕好重奶味!可惜黑糖味唔係好食到。而海鹽都唔錯,少少咸咸地😋不過有少失望係想試柚子雪葩竟然冇😭

第一次試omakase 感覺好新奇有趣!menu乜都冇得個價錢剛開始會擔心有咩食🙈但樣樣菜都好驚喜,而且好豐富。師傅仲會不斷講解食材,感覺自己長知識了😳
2018-09-23 181 瀏覽
Omakase係由廚師跟據當天時令食材而發辦既日本料理,夠晒驚喜!廚師好清楚咁介紹每款食材同製法,留意到我地食到一半開始飽,好貼心咁將壽司飯份量減半!今次除左試到龍蝦刺身,仲食到好多唔同既魚生,第一次生食秋刀魚同鯖魚阿!前菜: 和牛海膽、蟹肉啫喱、靜岡縣蕃茄 龍蝦刺身:係面前即劏 ,上碟既時候隻龍蝦仲郁緊嫁,肉質非常彈牙爽口!刺身盒:赤貝、喉黑、池魚燒拖羅:非常甘香,油脂豐腴,油份多到流落我手到🤣燒東星斑:肉質結實但比較淡味;炙燒過後既魚皮焦香,但有點韌🙊壽司:海膽白蝦、明太子帆立貝、深海池魚、獅魚、秋刀魚、鯖魚、火炙金目雕、呑拿魚醬油壽司。每款壽司都好精緻,師傅係調味方面亦花盡心思!我最愛既係獅魚壽司,比較爽口😆海膽杯:有海量海膽配上蟹內子甜品:海鹽雪糕/黑糖雪糕海鹽雪糕比較好食,黑糖雪糕頗甜但又唔係好食得岀黑糖味🙊Shika Omakase ($1580/person)

前菜: 和牛海膽、蟹肉啫喱、靜岡縣蕃茄

刺身盒:赤貝、喉黑、池魚

燒拖羅:非常甘香,油脂豐腴,油份多到流落我手到🤣

海膽杯:有海量海膽配上蟹內子

甜品:海鹽雪糕/黑糖雪糕
海鹽雪糕比較好食,黑糖雪糕頗甜但又唔係好食得岀黑糖味🙊

Shika Omakase ($1580/person)