2018-10-13
今日係我期待以久既鐵板燒,我同朋友想試好耐!都夾唔到時間,今日夾到梗係豪一豪佢啦!(今次要好好記錄底,大家請原諒小女子見識少 ~ 哈哈)去到樓下原來要行上一層坐 LIFT...香港既土地問題 ... 都真係 ... any肥,上到去一邊係壽司枱,之後有 3個鐵板燒區,仲有好幾間房,想有私人既空間都唔錯 ~~ 我地今次坐左你第一張枱,我地仲留意到,Serve 我地既師傅有名牌架 ~~ 唔通我地咁好彩有個高級既理我地 !!坐底睇左好耐...對於選擇困難症既我地 ... 都真係好難選呀 !! 最後選左好耐,不如食龍蝦啦 !! 我地就叫左 伊勢海老鐵板燒餐啦 !! 我地等食期間已經見到好吸引,龍蝦好大隻下 ~~ 每人半隻,仲有人地果份 A5和牛 !! 哈哈 ~~首先黎左前菜,Wasabi酸汁沙律,同你先開一開胃,個醬汁好清新,唔會俾 Wasabi 搶哂d味 !! 菜好新鮮,最愛車厘茄 ~~ 呵 !!半生熟帆立貝,會唔會太好食呀 !!!! 好甜呀 ~~~ 師傅話半生熟令海鮮既甜度提高 !! 果幾粒三文魚子亦有提高咸度,配合得好好呀 !!再黎就係師傅處理左好耐既 法國丸牙鱈魚,師傅好勁呀 !! 將
再黎就係師傅處理左好耐既 法國丸牙鱈魚,師傅好勁呀 !! 將魚皮拆出,再將魚皮煎到紙咁薄 !! 勁脆呀 ~~~ 而魚既處理係首先煎完再將佢落左入去勁多洋蔥整既汁入面炆煮,個鱈魚油份好高,入口都即溶,我地有問師傅係咪除左味淋之外就得洋蔥,師傅話係秘密 !! 太好味喇 !! 好味到我想連湯汁都飲埋佢 !! 個擺盤既水草都食得架,好爽口帶好少既咸味 !! 朋友問我係咪傻左 ... 我話正常放得出黎都應該食得 !! 你諗下 ~~ 日本人係唔會浪費食物架嘛 !! 最後菊花我冇試架下 ~~ 哈哈
到左我地最期待既 海膽汁煮伊勢海老喇 !!!!!!!!!!! 龍蝦先生一隻,我地每人分半隻,師傅又係用半生熟既處理法,我地好變態呀 !! 見到龍蝦旭 ~~ 一直係道叫 !! 哈哈 ~~ 師傅仲用海膽黎做個汁,再將佢兜幾野入味 !! 坦白講 ~~ 呢個我覺得有少少浪費左 !! 可能自己屋企食會食到盡 ~~ 哈哈 (都話我未見過世面啦 ... ) !!個龍蝦頭就唔要我覺得...浪費呀 !! 可以建議下整湯都好呀 ...
Any肥番正題先,好好味呀 !! 龍蝦因為好新鮮,勁彈力 !! 海膽味有少少搶左龍蝦既主位,但都 OK呀 !! 個擺盤條龍鬚好可愛 ~~ 哈哈
仲有我地第二主角 ~~ A5和牛柳,首先師傅俾我地睇下件牛柳先生,好想同佢講可唔可以俾大件少少我地 !! 哈哈 ~~ 佢問我地要幾熟,初時朋友問我3成得唔得,心諗咁高級既牛 OK 啦 !! 點知可以幫我整熟少少呀 !! 會會太窩心呀 !!! 初時仲諗 ... 點分開呢 ... 原來我太天真 !! 哈哈 ~~
伴菜仲有南瓜同露荀,仲有一堆師傅已經處理好既 蒜薯片,哈哈 ~~ 我地係道笑 !! 點解蒜會有咁大粒架 ~~ 好好味呀 !!! 勁香蒜味 ~~ 又唔會食到個口好臭 !! 我地仲細細聲話 ... 可唔可以問師傅拎多幾塊 (當然請笑啦) !! 哈哈 ~~ 南瓜同露荀吸哂牛柳既牛油,勁香,本身南瓜都好甜,而露荀最老既部份師傅已經處理好,整件事都好舒服 !! 入口好爽 ~~ 又甜
去到尾聲喇 ... 好唔捨得 !! 呢個係清酒煮蜆,個湯帶甜,蜆亦都好爽口 ~~ 又番轉頭 !! 如果用個龍蝦頭黎整湯 ~~ 成件事就好完美喇 !!!
再黎就係和牛炒飯,因為小女子...對紅羅白有敏感,事先已叫師傅幫我走左,如果唔係咁細粒 ... 我都唔知點夾出黎 !! 但係我其差尾著 ... 唔記得同行朋友唔食蔥,好快咁答左師傅可以落蔥,哈哈 ~~ SORRY 呢 !!
請番呢個飯 ~~ 個和牛既油份簡直提升左成件事 !! 太香喇 ~~~ 不過入口味道唔太夠,咸少少就 Perfect 喇 !! 不過蔥都真係加左分 ~~
最尾黎個雪芭清哂D油既感覺 ~~ 我選左柚子,朋友選左鹽味,鹽味好得意 !! 除左我覺得藍色得意之外,味道都幾得意,咸咸地 !! 我個柚子好
Fresh ~~ 本來仲搶心唔夠飽,我地中途仲話叫師傅俾大塊牛柳 (當然講笑啦 ~~),眼闊肚窄呀 !! 哈哈 ~~
最後我地傾開仲問侍應哥哥,呢道午餐係咪冇 ? 原來唔係架 !! 仲好抵食添 ~~ 下次我諗我想試 lunch 呀 !!