2018-10-10
宜家係灣仔返工, 黎銅鑼灣食飯既次數都多左, 今日黎到係銅鑼灣既鐵人旨花, 其實一直都想試好耐, 不過成日都搵唔到籍口同男朋友講. 之前我考完試佢話要請我食餐好的, 我就二話不說地簡左呢間了!呢間餐廳主要係食鐵板燒同omakase, 今次我同男朋友就選擇咗食伊勢海老鐵板燒2人前, 野食都幾多, 而且好有質素!前菜分別係芥末沙律同埋半生熟帶子配芥末醬汁, 芥末沙律唔會太濃烈, 感覺好fresh半生熟帶子配芥末醬汁帶子上既三文魚籽十分鮮甜, 食落帶有咸香, 配一齊食令味道更好法國犬牙鱈魚賣相十分好, 從Menu 上見到係手寫上去, 睇返之前既食評係汁煮東星斑, 經理亦過黎特登介紹呢係因為不時都會更改菜單, 令客人保持新鮮感! 犬牙銀鱈魚油脂比較豐富, 但食落唔會覺得太油膩. 因為魚質油脂比一般魚豐富, 所以魚肉更香口更嫩滑! 師傅將魚皮煎到好香脆, 另外配上味醂煮的醬, 連下面既洋蔥都好好味呢度食野絕對係視覺 & 味覺既享受! 一邊可以睇住廚師係我地面前煮野食, 真係睇到我好滿足呢!! 海膽汁煮龍蝦呢個真係好好食!! 正因為龍蝦係新鮮, 龍蝦肉質相當之彈牙有口感, 廚師仲好大膽以海膽汁配龍
係和牛當中, 熊本和牛相比起神戶和牛的油脂味冇咁重, 感覺較為溫和, 岩晒d 唔鐘意食太油既朋友! 五成熟的口感啱啱好, 味道甘香, 有少少入口即溶的感覺, 呢個我同男朋友都大讚好香好好食啊!
呢道炒飯就最考師傅的功夫, 炒飯的質地乾身, 粒粒分明, 配以和牛碎粒, 令整個炒飯都好有牛油香, 好味.
清酒加上昆布高湯, 能化解一下先前和牛既油膩口感
2款雪糕都好特別的! 海鹽雪糕食落好有奶香味, 黑糖雲尼拿就較甜, 兩者質地都幾好
今日食得好滿足既一餐啊! 整體食物不錯, 而且因為日本人對野食就係抱有一份執著, 每碟菜既擺盤都好靚, 令人睇到都覺得好開心! 服務都好周到,有介紹菜式既醬汁同食法, 坐得都算舒服, 希望有機會可以再黎喇