2015-08-12 1058 瀏覽
最近喜歡了游水這運動,人長大了自然要保養,保持健康;現在都市人都沒有甚麼運動,所以我每星期都至少游三次水。要游水,我喜歡到沒有太多人的地方;而西營盤的中山泳池,可以說是比較少人知道的地方;和維園,九龍公園泳池比較,我想這裏真的是世外桃園。而每次我到中山泳池游水,我必然會到金記吃早餐,最喜歡那碗麥皮。來到這裏,你叫麥皮早餐必定沒有錯,整體都有上上水準,而且很懷舊;現時舊店已經很少,因為價錢太平,租太貴,上環早前有間百利冰室,做了一年多便結業,實在可惜。而金記則剛好相反,他們本來有一小店,做了一段時間之後,就在隔離打通了再開多一間,讓我們這等食客坐得更舒服。我現時多喜歡到新店,座位闊落,而且冷氣勁足夠。每天早上,我都會飲凍咖啡,提提神;雖然有開美容店的客人提醒我早上不要喝凍飲,因為人的身體機能好像熱蒸爐一樣,早上全速開動,但喝凍飲則好像讓它停下來,長期會對健康有影響。蛋治也是做得甚好,雖然沒有聯華那個三文治那樣無敵及美味,但已是中上之作。最精采是那個麥皮。其實麥皮每間餐廳都一樣,分別在於鮮奶;而以金記做得最為出色。這樣子的懷舊餐廳,讓人吃得很有感覺;尤其是早上剛起床,去到這裏,精神為之一振

我現時多喜歡到新店,座位闊落,而且冷氣勁足夠。

這樣子的懷舊餐廳,讓人吃得很有感覺;尤其是早上剛起床,去到這裏,精神為之一振。
餐牌用波板,也算是一個特色。
下次來到西營盤,不妨來這裏感受一下懷舊的氣氛。
題外話/補充資料: 來這裏最好叫麥皮,包你滿意。
2015-08-05
$31 (早餐)
2015-08-10 889 瀏覽
最近公司好忙,而且姐姐又放假,搞到每日都好似返兩份工咁,所以今個星期六堅持休息一天,早前見有人介紹呢間餐廳,聽講在筲箕灣有好多年歷史,最近搬近了屋企,步行20分鍾可到達, 所以決定去試下。因為我們去新舖,剛剛裝修好一個星期,所以感覺比普通的茶餐廳整潔好多,餐廳的裝修比較簡單,但係亦具濃厚的懷舊感覺,好似砂糖都用懷舊的漱口杯去存放,而牆上亦都用了懷舊的碗碟去裝飾。至於餐牌的設計都好特別, 用了乒乓球棒的 concept 去做.  唔知係咪因為老闆鍾意打乒乓球呢. 食物方面,看羅宋湯好似好好味, 但我個人覺得多了茄膏,而且偏酸。至於牛肉通粉及多士,味道好懷舊,出面的茶餐廳現在都比較難吃到。沙律比預期中大碟, 食落有強烈的蛋黃醬,裏面的薯仔做法同出面的餐廳好唔同,食落去感覺係剛剛熟及爽口,我好鍾意, 所以我特登問了老闆,佢話薯仔係餐廳每朝新鮮煮,把它們煮到剛剛熟,而其他的茶餐廳一般會把薯仔擺隔夜, 所以好多時都會出水及沒有爽口的感覺, 雞扒係即叫即炸, 所以上桌時候香口惹味。 總括講,餐廳裏面的食物, 好有懷舊風味,個味道亦唔錯,可能因為隔離鋪係新開關係,廚房出菜比較慢了一些,
總括講,餐廳裏面的食物, 好有懷舊風味,個味道亦唔錯,可能因為隔離鋪係新開關係,廚房出菜比較慢了一些,希望下次會有改善啦.  由於今天沒有試推介, 下次一定會再來.
2015-08-01
  • 香煎香草雞扒配沙律
放工食飯,想不到在哪裏食,不過記得早已收藏過「金記冰室」,正評似乎挺多,加上西港島綫已開通,於是便乘地鐵一來。豈料西營盤站的設計教人容易迷路,而且不熟悉西營盤的我,得花一些時間才能找到「金記」的招牌。未進店前,真的不知這一晚的晚飯時間,金記會否「爆棚」呢?只希望不會。豈料甫進店,環境挺讓我感到意外—不是因為人多,而是因為店鋪門面細!地方也較為擁擠。幸好找到位置。看到照片上的一點點就想像到金記的設計應該有一點懷舊,用着特別的燈泡。雖然環境仍然有一種「懷舊」的味道,但始終是重修,那種「懷舊」是設計出來的,不是它原有的。而樓面只有1個年輕小伙子「一腳踢」—落單、上菜、收餐具、收錢,甚至盛湯。真讓人慨嘆小店難以經營啊!不過—10分鐘後另一位男店員,上了年紀的,回來了,好像去了換零錢?跟餐羅宋湯。老實說,若非跟餐西湯只有羅宋湯,我肯定會點忌廉湯。無它,羅宋湯那種又稀又酸的味道絕不討好。不過金記的羅宋湯則教我喜愛至極—它不算極稀,而那種酸味不會太搶,反而微微的辣味,拌着蔬菜,教我忘懷。凍奶茶(上載至OpenRice後卻自動旋轉了?)味道還好的,喜歡小小的,一粒粒的冰。是日晚餐主角—農夫一口包($5

凍奶茶
凍奶茶(上載至OpenRice後卻自動旋轉了?
)味道還好的,喜歡小小的,一粒粒的冰。
農夫一口包
是日晚餐主角—農夫一口包($58)。別看相中的「農夫包」細少得像普通「豬仔包」,它大得教我無法吃光!農夫包用上蕃茄汁和豬扒。蕃茄汁味道較淡,但比較自然,不像味精調味過的。豬扒反而失色了—沒—跟汁料一樣,味道很淡之餘,而且肉質一般,似乎未拍得未夠鬆軟!麵包呢?不算太脆,太軟了,口感也一般。而這個農夫包原來「暗藏玄機」—拿走蕃茄和豬扒,原來麵包內還包着飯!咦?其實還不是「焗麵包豬扒飯」?哈。不過,飯也不算太出色—吸收了茄汁,因而令飯質變得較軟,但因為蕃茄汁味道不夠濃,使飯也沒甚麼蕃茄味,只是吸收了汁的飯。
題外話/補充資料: 最後,這個包吃不完。雖然整體來說不算太出色,但羅宋湯來說算是較用心做的—不是隨便的用罐頭湯,也不是「蕃茄雜菜湯」,那種味道是用心製作的味道。希望這種小店可以繼續生存,當然下一次再來則會品嚐別的。
2015-06-18
凍奶茶
2015-08-01 957 瀏覽
金記,老牌冰室經過好多次都無入來幫襯,因為每次都排哂長龍無計啦~ 餐廳座位實在有限..好消息是,金記擴充了! 就係隔離舖咋當然要去幫襯下餐牌好特別,係用一塊乒乓球拍做一拎上手不自然要「打」下但其實乒乓球拍同金記有咩關係?午餐包例湯,有中湯/羅宋湯揀,我就揀了中湯~~湯唔算好濃味,但我覺得咁就証明無落(好多)味精好像是叫....「夏威夷豬扒飯」(其實即是茄汁豬扒飯)豬扒肉質很好,唔會太硬,最重要無用粉「拿」到D肉鬆哂茄汁味道亦適中,不會太酸!值得一讚的是菠蘿全都大大粒,可惜我唔食菠蘿,就益左我的同伴喇!最後以金記冰室的特色杯作完結吧。
金記,老牌冰室
經過好多次都無入來幫襯,因為每次都排哂長龍
無計啦~ 餐廳座位實在有限..
好消息是,金記擴充了! 就係隔離舖咋
當然要去幫襯下
餐牌好特別,係用一塊乒乓球拍做
一拎上手不自然要「打」下
但其實乒乓球拍同金記有咩關係?

午餐包例湯,有中湯/羅宋湯揀,我就揀了中湯~~
湯唔算好濃味,但我覺得咁就証明無落(好多)味精
豬扒飯
好像是叫....「夏威夷豬扒飯」(其實即是茄汁豬扒飯)
豬扒肉質很好,唔會太硬,最重要無用粉「拿」到D肉鬆哂
茄汁味道亦適中,不會太酸!
最後以金記冰室的特色杯作完結吧。

2015-07-31
2015-06-20 1997 瀏覽
13.5.2015潮流興懷舊, 令一些舊事物得以保存下來. 就好像許多年前位於筲箕灣的金記冰室, 雖然結業了, 但也得以在西環重新開業. 金記冰室就在港島太平洋酒店的附近, 並不算難找. 店子小小的, 是舊式茶餐廳的格局.聽聞這裡的羅宋湯很讚, 果然名不虛傳! 深橙色的湯, 質地異常濃稠, 酸度與辣度也很強烈. 用湯匙一滔, 可看到有不少蕃茄, 紅蘿蔔, 椰菜等湯料在內, 很足料.   海陸空雜扒鐵板餐有齊了豬扒, 牛扒, 雞翼, 香腸, 蕃茄, 薯條, 更有一塊煎蛋鋪在扒的表面. 在侍應生倒下黑椒汁之後, 我們就開始切切切了. 哇, 原來弄穿那塊煎蛋之後, 蛋汁流出來, 可令各款肉類增添一層滑溜感覺. 至於豬扒和牛扒, 皆是肉質緊緻卻不失軟腍, 吸收了黑椒汁就更為惹味. 是了, 別忘記那墊在最底部份的薯條, 因它不單止油香滿溢, 更沾上了黑椒汁, 是精華之所在哩.咖哩牛腩農夫包散發著香濃咖哩味, 但吃著又不覺太辣. 牛腩是出奇地軟腍, 連農夫包也都不難切開. 農夫包沾上咖哩汁後, 確是滋味.另一咖哩項目---咖哩雞扒撈公仔麵, 亦不能錯過. 咖哩汁爬滿了雞扒與公仔麵, 每吃一啖, 香
13.5.2015
另一咖哩項目---咖哩雞扒撈公仔麵, 亦不能錯過. 咖哩汁爬滿了雞扒與公仔麵, 每吃一啖, 香濃的咖哩味道也充滿著口腔. 要讚的是, 公仔麵是煮到剛好的, 還留著點彈牙感. 另外, 雞扒是已經切好了一塊塊的, 很貼心哩.
聽說金記冰室在灣仔開了分店, 有機會一定要再去.
2015-06-11 2007 瀏覽
Traditional old Hongkong-style Cafe reopened in Sai Wan, is attracting a group of people who are always running after the classic and qualified dining place. I love the old poster hanging there, 20/30's fashion is saying a lot of that-year stories, which are absolutely fantastic to the young generation like us. Actually, our grand-generation could have more romantic than us A visit to Hongkong-style Cafe, of course, cannot miss the most normal but most popular choice, all-day set! Starting from
A visit to Hongkong-style Cafe, of course, cannot miss the most normal but most popular choice, all-day set! Starting from the 'red soup', it's already not that normal and often served in today's Cafe's in Hong Kong. Highly recommend Kam Kee's red soup, for its super authentic and rich flavor.
Starter is omelette with simple ham slices and a half-sandwich baked with butter. Thin rice noodle with liver, spring onion and fresh ginger slices. It tasted quite light and almost plain in flavor; which I appreciate the original taste from the good soup and to stay healthy by reducing artificial seasoning, but it would be better to have more seasoning. To talk about the liver, texture is the most important thing, crispy, rich and tender; Kam Kee's liver is qualified.
Fried Chicken Leg, it's good size, and attractive looking in a very deep fried looking. To our surprise, it's not deep fried with flour; instead, it's more traditional Chinese way, to have the chicken leg marinated in the special salty and sweet Cantonese sauce first, until the chicken absorbs the sauce by every piece; then slight fried it to make the looking dark honey brown, and to give a super mouth-watering smell. Everyone love it, and highly recommend to try!
Indonesia-style (sweet) curry with beef in bread, it's creamy and super rich in taste, with the melted cream and special Indonesia-style curry. Texture is a little sticky and you could find the almost-melted onion slices in the curry even; it's an impressive flavor of sweet curry and inspiring spices. The beef is awesome! Very tender even in big chops. To have it with the hot crispy bun, it's probably the must-order item for every visitor (the portion is enough to serve two).
  • Fried Chicken Leg
  • Red soup
2015-06-01 1461 瀏覽
見呀J同so so 食完都話好。我又黎食下。二話不說。叫左個農夫包餐。先黎個羅宋湯。叫左多料。上到黎真係有好多菜係入面。洋蔥蕃茄椰菜紅蘿蔔。平衡下之前個牛腩包。個湯足料之外仲好濃郁。應該係加左蒜既關係。好香。酸味剛好唔會嗆同假。飲完唔會口渴。幾好。飲完個湯冇幾耐個包就黎啦。唔係就咁一個包加咖哩牛腩。而係面加左芝士再焗。包脆。芝士同咖哩都好香!咖哩汁杰身。充滿薯仔同洋蔥蓉。牛腩炆得夠。用條脷一壓就開。包入面既汁係未必夠食曬個飽嫁。不過哥哥仔會自動食到咁上下比多碗汁你點包黎食。幾好服務。意猶未盡。就食埋隻炸脾。樓下都講過嫁啦。呢到係先滷後炸既做法。取巧咩?又唔係喎。做法唔同姐。個皮炸完之後變得又脆又薄。而浸滷水令到隻比好入味之餘肉汁豐富。佢豐富既程度係令我唔小心仲滴到件衫。題外話個招牌真係好金澄澄。夜晚老遠都睇到!

見呀J同so so 食完都話好。我又黎食下。

二話不說。叫左個農夫包餐。先黎個羅宋湯。叫左多料。

題外話個招牌真係好金澄澄。夜晚老遠都睇到!
2015-06-01
5 分鐘 (堂食)
  • 農夫包
2015-05-31 1473 瀏覽
人在寂寞總是很容易懷念過去,一個寂寞的晚上會勾起對某人的思念,想起從前無話不說的日子,想起一起做夢的美好的時光,今天我就帶著思念去冰室緬懷舊日的足跡。金記冰室在1967年是位於筲箕灣的大排檔,但後來難以經營而結束,直到2013經被重新包裝及保育才於西環重開,這個金漆招牌和某些物品都是從大排檔中搬過來的,甚有懷舊味道。羅宋湯餐湯是羅宋湯,用料十足的羅宋湯充滿雜菜,配上濃稠的湯,酸酸甜甜的,非常開胃。咖哩農夫包咖哩味道濃郁,不算辣,單吃都可以,薯仔夠入味,而且剛剛好,不硬不腍,而牛腩則夠腍,肉質軟嫩,配上外脆內軟的農夫包,份量大得要四人才吃得下。海陸空雜扒我們有選擇困難,於是點了雜扒,墊底的薯條,熱騰騰的,吸盡了黑椒汁,非常香脆惹味口。牛扒肉質軟嫩,更有雞翼及腸仔等,再配上錦上添花的蛋汁,推介。咖哩雞扒撈公仔麵雞扒皮香肉滑,配上咖哩非常香口又夠惹味,公仔麵也煮得剛剛好,不會過腍。懷念昔日香港的美食可以在冰室中尋回,懷念昔日跟別人的美好的時光只好埋在心裏。_______________________我懷念的 我懷念的是無話不說 我懷念的是一起做夢我懷念的是爭吵以後 還是想要愛你的衝動我記得

咖哩雞扒撈公仔麵

我記得那年生日 也記得那一首歌

記得那片星空 最緊的右手 最暖的胸口

誰記得 誰忘了

2015-05-27 1239 瀏覽
有朋友到訪, 想吃得隨便一點, 晚上找到西營盤站附近的金記冰室, 餐廳由外到內都走懷舊風格, 看看餐牌介紹才知原來前身是筲箕灣的大排檔,1967年進舖;2012年尾結業後, 在2013年品牌被重新包裝及保育而重開.心血來潮想吃炸雞脾, 未吃過這裡的出品, 即管一試~ 結果超驚喜! 這隻炸脾是先滷水再炸,表皮脆卜卜,雞肉卻仍嫩滑, 食落很入味!招牌豬潤麵餐多款套餐當中, 我毫不猶疑選了豬潤米! 因在港島區的茶餐廳當中比較少見. 豬潤份量下得慷慨也做得爽口。只是湯底與普通火腿通粉無異, 我還期望會有濃濃的豬潤味呢~ 另外配的火腿奄列也煎得滑溜兼有蛋汁, 好吃!餐飲加錢要紅豆冰, 最喜歡紅豆煲至半沙半豆, 用飲管吸啜即可, 甜度適中. 拌勻後更美味!馬來咖哩牛腩農夫一口包等了十來分鐘, 主角出場了~ 心想, 如此巨大, 何來”一口包” 呢? 當中包括牛腩、咖哩、薯仔, 還另上咖哩汁, 面頭更有芝士鋪面, 一點也不馬虎~牛腩炆得夠火候, 入口鬆化, 撕點麵包同吃, 滋味無窮, 老公出盡全力也吃未能完成.香港情懷鐵板餐:海陸空跟薯條伴黑椒汁見鄰枱有客人柯打鐵板餐, 那股香氣又勾起了小時侯的回憶,
心血來潮想吃炸雞, 未吃過這裡的出品, 即管一試~ 結果超驚喜! 這隻炸脾是先滷水再炸,表皮脆卜卜,雞肉卻仍嫩滑, 食落很入味!
招牌豬潤麵餐
多款套餐當中, 我毫不猶疑選了豬潤米!
馬來咖哩牛腩農夫一口包
香港情懷鐵板餐:海陸空跟薯條伴黑椒汁
見鄰枱有客人柯打鐵板餐, 那股香氣又勾起了小時侯的回憶, 旋即追加一客海陸空(雜扒)餐與友人共享. 先試試跟餐的羅宋湯, 哇~! 茶餐廳也竟這樣認真, 一舀滿是紅蘿蔔及蕃茄, 材料豐富, 味道很濃很濃, 喝罷也沒有口乾感, 水準之作.
海陸空來了! 除了煎蛋,大大塊牛扒, 豬扒, 腸仔, 更有雞全翼及波浪薯條, 差一點食力也撐不住. 哈~ 店員準備下汁前, 我們幾個同時以餐紙擋著衣服, 這個情境很久不見了~ 由於份量太多, 我們要逐層逐層吃. 牛扒很薄又入味, 豬扒夠腍身, 起碼沒有我討厭的鬆肉粉味. 底下的波浪薯條千萬不要錯過, 一邊吸收了黑椒汁,另外再蘸上茄汁, 香脆無比, 吃個不停.
食物整體有水準, 而且製作比很多茶記來得認真, 應該餐有再來的機會~
2015-05-16
2015-05-26 1285 瀏覽
比起港鐵通車,西環更接近西隧尾站回家,到西環食飯返屋企快過去銅鑼灣食~這晚到金記冰室吃頓便飯,從前在東區的時候未試過,反而這次來試「復刻」的,就在電車路旁這裡不少裝飾和陳設都是在舊舖搬來的,所以絕無那種「扮舊」的騎呢感覺,反而是忠於原著的,店小小,但人流不絕,甚至有等位情況出現,以一間冰室的晚市來說,很好的成績牆上既掛著舊日的海報和告示牌,同時也有新文舊印的介紹,包括不了傳媒的報導據悉這裡的羅宋湯很有一手,個人認為辣勁比坊間的要高,湯料中也發現不少辣椒,蔬菜也足料;一人一碗很快解決來這等舊店,吃一個懷舊風的牛形鐵板餐是常識,雜扒餐雞牛豬都有了,但鐵板不算很熱,下洋蔥汁沒有「炸炸聲」,不過要一讚這裡的洋蔥汁超級多洋蔥,與一般大家看到「橙色杰身汁」完全是兩碼子的事乾炒三絲意,很少吃上這玩意,腿絲肉絲芽菜絲,加點醬油快炒而成,乾爽不油膩,魚子醬也吃了不少;我們三大一小也可以多點一個咖哩牛舌飯試試,咖哩是粗身偏啡的那種,只有一粒薯仔,通通就鋪滿牛舌了,雖然自已愛吃咖哩薯仔,不過牛舌帶嚼勁也是心頭好;而男生最愛的鮮油多,如果牛油再厚一點就好了,冰火冰火的效果也做對了
2015-05-25 965 瀏覽
自從港鐵延伸到堅尼地城站後, 在港島區工作的我, 也多到那邊食飯,早前就到了西營盤的金記冰室食晚飯.來到冰室, 當然要點一些懷舊食品.我先點了紅豆冰.紅豆冰椰子味幾夠濃,而紅豆也夠軟, 我最怕硬的紅豆, 紅豆份量也不少.點了這裡出名的馬來西亞咖喱農夫一口包, 餐湯要羅宋湯.羅宋湯最怕淡而無味, 清如水, 但這裡不但味道夠香濃, 酸中帶點辣,夠醒胃, 最愛佢夠足料.農夫一口包上枱已被賣相咖喱香味所吸引.切開時感覺法包好脆.咖喱夠惹味, 而且牛腩好稔, 又夠入味, 真係食不停口.而餐飲朋友點了熱奶茶, 佢話味道尚算香濃, 也夠滑.我地另外點了炸雞脾.炸雞脾同我平時食開有點不同. 外表不是好脆卜卜. 只有微微脆, 原來先用甜豉油煮好, 再去炸, 所以特別入味, 雞肉夠嫩滑.食了咁多肉, 點了薯條沙律. 我最愛粗薯條, 入口非常熱, 即叫即炸, 配上沙律一齊食, 就無咁熱氣. 平日較少到這些歷史悠久的地方食飯, 感覺幾新鮮.

早前就到了西營盤的金記冰室食晚飯.

來到冰室, 當然要點一些懷舊食品.

我先點了紅豆冰.
紅豆冰椰子味幾夠濃,
而紅豆也夠軟, 我最怕硬的紅豆, 紅豆份量也不少.
點了這裡出名的馬來西亞咖喱農夫一口包, 餐湯要羅宋湯.

夠醒胃, 最愛佢夠足料.
農夫一口包上枱已被賣相咖喱香味所吸引.
而餐飲朋友點了熱奶茶, 佢話味道尚算香濃, 也夠滑.

我地另外點了炸雞脾.

平日較少到這些歷史悠久的地方食飯, 感覺幾新鮮.

2015-05-23 838 瀏覽
有時,好味的東西,也不一定見得上要去很高級的地方。當我麻甩一點,我也是喜歡到舊式茶餐廳食上地道的香港風味!自金記搬後,都未有時間再去試!趁著假日,就去食下吧!平時,我是絕對不會飲蘿宋湯,因為不喜歡很假的蕃茄味!但金記這個蘿宋湯就勁足料!個蕃茄酸度剛剛好,而且很濃郁的湯,飲上就是足料!很麻甩地食上了雜扒!正名是叫「海陸空雜扒」餐吧!XD當然,會有牛扒、雞扒、豬扒、魚柳、雞翼及腸仔等等,很大份的一個鐵板扒,兩個女孩子,可以Share黎食。再叫多一樣份量少一點的吧?看到有多多多多大份了吧!首先,要大讚這裡的雞翼!是先卤過再去炸的,所以雞翼是十分入味!朋友說這裡的雞脾也是這個方法整,下次一定要黎試一試!!再黎,牛扒也勁晒嫩滑,不會因為鐵板放得耐而變得老~~ 薯條,也很香脆,食得出是新鮮整起先放上鐵盤的。咖喱牛腩農夫包,絕絕絕對要試上!咖喱牛腩上枱時,是十分的香!而牛腩是十分嫩及淋,很入味的牛腩。基本上,是老人家都可以咬到了!就連個薯仔,也十分入味好食!而個農夫包實在是太正了!外層香脆,內裡軟軟的,有層薄薄的牛油, 點上配制的醬汁,特別好食!最後再配上一杯香滑奶茶,晚餐就很滿足了!!

很麻甩地食上了雜扒!正名是叫「海陸空雜扒」餐吧!XD

基本上,是老人家都可以咬到了!就連個薯仔,也十分入味好食!
最後再配上一杯香滑奶茶,晚餐就很滿足了!!

2015-05-02
2015-05-20 726 瀏覽
古祖呢個term我係台灣d blogger 度學番來, 就係古老,元祖咁上下意思吧…..我回顧一下最近的食文, 幾時有試過細細品嚐一間老店呢? 係呢個時候, 有朋友約我去食金記冰室……其實西營盤對本村姑來說真係勁遠,不過呢區先有古祖味道吧!原來這不是原鋪, 不過一塊鏡一張椅都是從舊店搬來,這也是香港的見証, 香港人的精神就係去到邊都可以適應到吧(笑), 一坐下已有一種回到小時候的感覺,2聽講仲有電影借呢個場拍~~~看一下菜牌, 一場黎到冰室, 食紅豆冰是常識吧(唔好打面)紅豆挺身有咬口,但又軟硬適中, 很不錯來個羅宋湯先嘩,竟然很稠身, 夠酸, 很多料, 真是好有老鋪風範, 是小時候的味道:海陸空雜扒鐵板呢張相就係倒緊汁”沙”一聲果個moment 影既, 呢個moment 就係食鐵板既精髓所在! 古祖既味道係店只一定要係我面前倒汁!!!!!小時候, 成日要老豆帶我食鐵扒架, 呢個真係同以前一樣,而且d 扒一d都唔韌, 黑椒汁香得黎唔辣特別大推係薯條, 呢個鐵扒d 薯條真係超級無敵咁好食!!!!於是為左個薯條, Rei 又好厚面皮咁要求大家點一個雞脾薯條…….個雞脾有驚喜, 竟然是滷過水

其實西營盤對本村姑來說真係勁遠,不過呢區先有古祖味道吧!
看一下菜牌, 一場黎到冰室, 食紅豆冰是常識吧(唔好打面)
紅豆挺身有咬口,但又軟硬適中, 很不錯

來個羅宋湯先
海陸空雜扒鐵板
個雞脾有驚喜, 竟然是滷過水再炸, 所以好深色:
但非常夠味, 而且咁樣就一定無雪味, 正!(也非常邪惡, bye bye 啦,我條腰)
食過古祖野, 食下馬來咖哩牛腩農夫一口包
個包真係好脆, 牛腩好有牛味, $62 包湯包野飲, 連價錢都好古祖風,勁~~~~~~
朋友又見咖哩雞扒撈公仔面先三十幾蚊, 又話好抵, 又叫:
今次個汁加埋d公仔面竟然覺得甜, d 雞很滑, 不錯
呢d 價錢真係好抵
呢一餐又令我又少少反思: 而家有幾多地方仲食到細個既味道呢? 有d野唔係下下係新先好既……金記冰室呢d 食店, 當下我地真係要好好珍惜~~
再ps: 你地上次同屋企人出街食飯又係幾時呢? 活在當下吧!
就此, 多謝收看(鞠躬)
2015-05-11
  • 鐵板扒餐
2015-05-19 624 瀏覽
一九六七年我還未出世但這間金記冰室已座落於筲箕灣的大排檔直至2012年難敵成本壓力下無奈結業幸好有心人將品牌重新包裝保育後2013喺西環重生我們才可繼續緬懷舊日足跡,這天跟新舊友人一同懷舊一番~還要多謝新朋友Franco送我澳門的cute cute可口可樂~ 金漆招牌好易認~菜牌用上漫畫介紹好有心思喔!! 須然係重新包裝但不乏懷舊味道我呢D70後好有feel呢^0^ 想當年咁耐係時候食嘢喇~先來飲品甜魔媽媽的是紅豆冰Matthew仔竟然唔欣賞呢位小朋友口味好奇怪,而我一見有唂咕二話不說點了來喝須然未夠兒時的濃味但足夠令我上樂一天~我哋3大1細(食量絕對係4個大人)叫咗4個餐先飲餐湯羅宋湯媽濃郁到我都不敢試(怕牛味太勁)交比友人品嚐吧~另外中湯飲到老火湯的味道例湯嚟講唔錯~Matthew睇完漫畫菜牌便嚷著吃漢堡包好好好叫個吉烈魚柳漢堡包給他~看那肥嘟嘟的小手已有所動作了~笑料一單Matthew媽媽徵求他同意下吃了一口漢堡包怎料他即時爆喊怪媽媽吃得大啖(其實只係咬了一少口)可愛到爆haha~我揀咗咖哩豬扒撈公仔麵真係冇揀錯公仔麵非常乾身沾著香而不辣的咖哩同吃美味得很,豬扒亦夠淋滑仲有那粉粉
金漆招牌好易認~
菜牌用上漫畫介紹好有心思喔!!
想當年咁耐係時候食嘢喇~

另外中湯飲到老火湯的味道例湯嚟講唔錯~
我揀咗咖哩豬扒撈公仔麵真係冇揀錯公仔麵非常乾身沾著香而不辣的咖哩同吃美味得很,豬扒亦夠淋滑仲有那粉粉的薯件真係食得好滋味大推呀~
另一大推美食咖哩牛腩農夫包只售$62跟上羅宋湯好抵食巨大身型絕對夠兩人食用,牛腩我就幫唔倒手但我試了包包好有咬口店員更貼心地跟多碗咖哩汁給點包用抵讚~
最後一份係Q版西多士餐配雞翼同紅豆冰本身係炸雞翼我哋要求轉瑞士雞翼也可小店就係有呢種人情味雞翼還給輕輕煎過這又多一重口感不錯喎,須話Q版但根本就係正常size仲要係我最愛冇夾饀的西多超yummy
吃完咸食我嘅甜胃又叫肚餓好啦去找甜品餵飽妳下篇再見^0^

2015-05-11
  • 咖哩豬扒撈公仔麵
2015-05-19 514 瀏覽
可愛的金記!住在西環的我,很喜歡 金記冰室,餐廳前身位於筲箕灣的大排檔,直至2012年尾結業後,品牌被重新包裝及保育,2013年才於西環重開。店舖很小,採用舊式裝修,很喜歡這種獨特的感覺。要向大家介紹這裡的波蘿油,可惜每天只到中午就沒有了!有得買一定要買啊!今天我就第一次來吃晚餐啊!這裡真的搬了當年金記的珍貴物品,看起來更懷舊可愛。擺設都很值得欣賞。店內的舊式漱口杯變身成糖盅!這裡有我從沒見過的飲料。。。牛肉汁??anyway 我最後無試過,大家有機會又夠膽可叫泥試下。在等朋友。先叫左個炸雞脾。美味無比。先用瑞士汁煮完再炸。外脆內滑。又大隻。一個下午茶一件正曬!晚市枱枱都有叫馬來咖哩牛腩農夫包,枱枱食到索索聲。我都當然不例外要吃啦。到枱勁大個。好香呀。面包香脆。牛腩香軟。面包真的好好味。仲有一碗咖哩跟咖。價錢又抵,大大個咖哩麵包再加飲品,都是$62,兩個人加個小食都夠飽!呢度的羅宋湯都好出色。香濃美味。已經好少有機會飲到咁有心機的餐湯了。朋友叫左個鐵板海陸空雜扒餐!好足料,雞蛋,腸仔,豬扒,雞扒。。。多到滿曬個鐵板。超適合大胃王啊!這裡是很多驚喜的懷舊冰室,不過泥呢度記得要早。因為9:
可愛的金記!
今天我就第一次來吃晚餐啊!
店內的舊式漱口杯變身成糖盅!
面包香脆。牛腩香軟。面包真的好好味。仲有一碗咖哩跟咖。
這裡是很多驚喜的懷舊冰室,不過泥呢度記得要早。因為9:00就收舖咖喇!還有這裡的服務也很好啊!