2017-05-30 172 瀏覽
朋友聞得荃灣開了間金記冰室,提議去晚飯試下,幾個朋友一去到都覺得裝修清雅,有別於其他餐廳、快餐,地方寬敞,近年食肆小有。大家口味不同,所以點了數個菜式,先飲了例湯,雖是例湯,但有別於其他地方,濃濃的香味,未飲已聞到,入口好味。生薑鮮檸蜜不辣又清香,蠔王鮑片很好味,配上爽口西蘭花,清香可口。泰式可樂豬扒軟綿可口,豬扒薯條香脆,古法蒸魚很特別,清新美味,虫草花蒸雞清香味美,梅花扣肉煲,扣肉入口即溶,梅菜滋味,最後要多一份流心西多,非常美味,每份菜式都份量十足。各人想再試其他都無能為力,決定相約下次再來嘗試其他美食!
各人想再試其他都無能為力,決定相約下次再來嘗試其他美食!
泰式可樂豬扒
梅花扣肉煲
生薑鮮檸寧
  • 虫草花蒸雞
  • 生薑鮮檸蜜
說到老字號的茶餐廳,當然少不了要算上金記茶餐廳了!係荃灣開咗分店,住竹日人一戈咁近,又點可以唔去食? 耐唔時就有新菜式推出,今勻當然新舊菜式都要試啊! 老公很喜歡食金記的蛋撻,雖然晚飯時段,都急不及待先食個蛋撻頂下口癮先~~曲奇皮,鬆化得很! 呢度有唔少特別懷舊的飲品。當中要數黑牛了!即是可樂加朱古力雪糕啊~~ 我就點了谷古熱飲! 晚餐還附上了勁蕃茄的羅宋湯哦~~老公話未飲過茶餐廳的羅宋湯咁足料呢~~ 生炒骨,我的至愛!粒粒的炸粉,很薄,而且呢酸甜度剛好,很合胃口!最正就係,熱辣辣炒起!正! BB乳鴿 炸得金黃色的,而且一丁點油都無哦~~食起上黎香口非常,但肉質很嫩滑。一人一隻也不會覺得過份哦~~ 就算不點任何東西,也很好味哦~~ 雞煲,呢度新推菜式!份量也太足了吧?!而且啊,香氣很勁!十分惹味呢~~ 這是麻辣雞煲,食起上黎辣度十足!而且啊,雞肉每一舊都入晒味。雞肉也嫩滑得很!真想再加入肥牛食呢~~XDD 金記冰室 荃灣川龍街118號百悅坊地下及一樓 G/F&1/F, Optimall, 118 Chuen Lung Street, Tsu

耐唔時就有新菜式推出,今勻當然新舊菜式都要試啊!

我就點了谷古熱飲!

BB乳鴿

就算不點任何東西,也很好味哦~~

金記冰室

荃灣川龍街118號百悅坊地下及一樓
G/F&1/F, Optimall, 118 Chuen Lung Street, Tsuen Wan

2017-05-26 184 瀏覽
呢日同一班朋友來此暢聚,食物好味種類多,略評如下:1. 梅菜回肉:豬肉夠腍,梅菜不鹹,味道剛好,送飯一流,可能遷就健康人士關係,扣肉偏瘦,多些肥肉更佳,價錢$88能減10元更適中2. 蟲草花蒸雞:雞件很滑口,夠入味,配蟲草花夠香又清新,汁料好味,尚算不俗3. 魚香茄子燜牛仔骨:牛仔骨燜得夠腍身,嫩滑,茄子同樣出色,整體合格有餘4. 泰式可樂豬扒:這個絕對好正,豬扒經過可樂的化學反應,效果特別,入味,豬扒無渣,份量夠,好正5. 蒸紅鮪(忘記影相):魚身約一欣剛好,肉質滑口,鮮味十足,配料加魚汁好好味,可連送兩碗大飯食物好食,菜單仲有好多,下次再試
呢日同一班朋友來此暢聚,食物好味種類多,略評如下:

食物好食,菜單仲有好多,下次再試
2017-05-25
2017-05-13 368 瀏覽
金記開到荃湾,想比較下紅茶冰室同佢边間比較好食,試左……豬膶面正,爽口,奄列蛋老左少少,多士正,奶茶可改進,下次試下沙牛面先,好似幾好,價格都算正路。感覺红茶稍勝,但红茶無豬膶面,所以要試埋沙牛面先可作準
2017-05-06 437 瀏覽
今晚去了荃灣新開的懷舊冰室金記冰室吃晚飯,冰室裝飾正如名字所言懷舊,枱面的擺設亦有特色,有蓋的溏瓷杯亦是好多人以前童年常用,用乒乓波放設計的菜譜更是吸晴,很有心思。先來一個例湯,濃濃的香味,真材實料,滋味之選!生薑鮮檸蜜的薑不太辣,飲完暖在心中,欖菜肉鬆四季豆清香可口,乾炒豬扒烏冬香口惹味,而咸魚雞粒炒飯味道討好,咸香好味!星洲豬扒軟滑可口,雞煲的豬肝十分好味,本來怕腥的我也覺很好吃,可惜得兩片,只搶得一片! 古法蒸魚的汁令人引不住撈晒,太好味! 乳鴿香脆可口,清哂! 全店所有菜都真材實料,煮法亦沒有加味精,點解知?因為餐後不覺口乾,沒有狂飲水!整晚雖然客人多,但座位亦安排得舒適,服務員態度亦佳,期待下次嚐試其他菜式!
先來一個例湯,濃濃的香味,真材實料,滋味之選!
生薑鮮檸蜜
乾炒豬扒烏冬
星洲豬扒
啫啫雞煲
2017-05-03 323 瀏覽
I have a chance visiting 金記冰室in Tsuen wan last month and it's quite an experience. It's located next to a bustling market and have to walk up 3-storey wood plank staircase. Decoration is like in the 70's in HK or 80's in Shenzhen. Sitting config is pretty normal and it's spacious. Lighting luminosity matches well with the decoration, didn't see energy saving bulb at all. The menu is interesting, in a ping pong paddle shape, nicely printed with illustration.We ordered a beef loin dish which is pr

We ordered a beef loin dish which is prepared in an old-fashioned style and the taste was traditional. That reminded me of the noisy Chinese restaurant in the 60's --in my secondary school days.

We also had 乾炒牛河which was a medium size dish, not too oily, but smelled a little scorched, likely due to strong burning cooker, overall taste was good and acceptable.

We had 鹹魚雞粒炒飯,that's a good one, taste of salty fish was just right, fried rice was just palatable.

乳鴿 dish tasted great, quite juicy, not too dried, it's my thumb up comment.

西蘭花帶子dish, the taste is normal, nothing special, scallop quality is of common level, small size--not too impressive.

京葱牛仔骨 dish, the short rib with black pepper is very relish, meat quality is good and it's aromatic... Think I'll come back for this.
2017-05-02 252 瀏覽
之前食過灣仔分店唔錯,難得荃灣開左分店而且見最後一日假期,於是便同男友黎食下午茶!餐廳要上1樓,樓下就賣新鮮出爐麵包,我們點了1份炸雞肶公仔麵同芝士白汁焗龍利柳意粉(迷你)!先講我個意粉,份量同白汁太小,男士一定唔夠食!龍利柳出奇地新鮮嫩滑,又唔乾,好味炸肶好乾,可能炸耐左,但勝在熱辣辣,男友就話公仔麵太梗,林番d會正常好多,唔個價錢配呢個質素一般啦,建議餐跟多埋抄蛋就抵d, 哈!餐飲熱咖啡同奶茶算有水準P.S落單個姐姐態度好好,值得表揚!

P.S落單個姐姐態度好好,值得表揚!
2017-05-01 257 瀏覽
聽朋友說主打懷舊的金記冰室,在荃灣開了分店,便老公去嘗試一下。入口有一點難找,以及要步行上一層,「運動」完當然要吃大餐。餐牌是一塊乒乓波板,很有特式。 餐廳的裝潢大概都是參考舊時的家庭設施,大紅燈、大招牌、綠白相間的階塼,令我想起小時候的舊居。試了特飲,除了很喜歡他的杯子外,他的蛋白杏仁茶很濃郁,真的有很不少蛋白在杯底,很滋潤。令我想起以前樓下冰室的味道 送的乳鴿。總括小菜不過不失, 價錢公允,下次可以再試試早餐。

餐牌是一塊乒乓波板,很有特式。

送的乳鴿。

總括小菜不過不失, 價錢公允,下次可以再試試早餐。
2017-05-01 183 瀏覽
機緣巧合下 有一日行過楊屋道街市買送 見到一間裝修得幾靚嘅餐廳 就諗住搵日同屋企人走去試下 門口有條好長嘅樓梯 就好似返咗去60年代咁樣 上到去之後地板同裝修都好有60年代感覺 餸菜方面樣樣都幾大碟同幾抵食 嗰次我哋食咗牛仔骨 中式牛柳 鹹魚雞粒炒飯 喺中式牛柳方面 汁嘅味道好濃郁 而且餐廳都非常之有誠意 配菜都落咗好多洋蔥 令到成碟嘢更加惹味 而且工作人員工作嘅效率亦都非常迅速 好快就將野食送到 好快就食飽曬 員工工作效率高 態度都值得加分

2017-05-01 204 瀏覽
日前和朋友到金記冰室晚饍,到達店目前一看,嘩需行二三十級上二樓,才有得食,真有點猶豫,們朋友說及小菜很美味,無得彈,於是一於上去歎。來一客啫啫雞煲,開蓋一看,雞件很多,夠諗夠惹味,配料同樣美味,如蒜子﹑葱﹑冬菇絲,又香又有甜味。再來大葱牛仔骨,牛仔骨唔韌,無渣,夠入味,大葱我以為應有澀味,誰知清香有甜美,正!再來西蘭花帶子,西蘭花灼熟程度剛好,夠爽口,帶子夠滑口又諗身,兩者同樣很新鮮,如剛摘下來,由水撈上來一樣,美味!跟着再蒸一條細鱗魚,肉質實,有嚼口,魚汁蒸得很惹味,配料同樣精彩,撈汁都可連食三碗飯,但如要滑口則忽選細鱗魚,咦!有星洲豬扒,再來一客試下,豬扒未到已聞到咖哩味及辣椒香味,挾件一試,夠身,同樣醃得入味,火喉夠,熱辣辣香噴噴,可惜食落有少許筋,及較大件,如切細件些較好。意猶未盡意王再來一碟乾炒牛河及鹹魚雞粒炒飯,牛河夠乾身,牛肉少許韌,無乜渣,夠火喉,好味!正,炒飯鹹魚仔及雞粒夠足料,飯粒夠完整,乾身,唯一油減些及份量多一些較好

2017-04-20
2017-04-30 311 瀏覽
千里迢迢,當花了近一小時來到遠一遠的荃灣,又是大鄉里的覓食時間 固然不缺人氣熱選,冰室三文治、彩色芝士多士、文青咖啡廳及街頭小吃等等任君選擇 只是入夜之後,這些均非我們的晚飯之選,不過最近中伏太多,不想再度帶來驚嚇 走到平日人來人往的川龍街,晚上變得清靜寂寞得多,向著燈光前行,看到熟悉的名字 與以前到訪的分店不同,位於荃灣川龍街的金記大得很,而且在地下一層竟見供應飽點 所售的均是舊時冰室常見的蛋撻、雞批及雞尾包等,可惜當日未有機會相遇 拾級而上,來到餐廳正廳,發現桌上有嵌入式電磁爐,一閱餐牌,原來連雞煲都有 不過此處並非火鍋飯店,未見火鍋點菜紙,大抵只售雞煲,不會供應其他配料了 雖然不是川菜名館,但作為街坊餐廳的金記竟亦有供應辣子雞 $78 如非標榜名物,否則對於茶記出品不會定太高標準或抱過大期望,正正路路則可 辣子雞為帶骨雞件,辣度不算高,乾爽不至硬柴,還算惹味夠下飯 少不得我喜歡的酸甜系列,京都骨 $68沒有多少骨的成分,若說京都豬扒還比較相符 香口之餘表面有輕微脆感,而肉質不至乾韌難嚼,入味時鹹度恰到好處 醬汁量不多,剛好裹面,不然可以用來伴飯,開胃好物莫過於酸甜醬汁嘛

辣子雞為帶骨雞件,辣度不算高,乾爽不至硬柴,還算惹味夠下飯

提到流心西多 $28,自然而然會想起西環有名的周記,曾經專程一嚐,卻未有滿意表現
近日金記也推出了流心西多,好奇試試,顯然地流心不夠澎湃,只可算融心
但奶黃流沙餡的粉潤感十足,鹹香甜意比例恰到好處,西多士亦富有蛋香且綿密可口
以餡量及流心表現無疑比不上周記,但是味道及質感上確有加分,倒要看個人取向了

其實我把蛋白杏仁茶 +$8(餐)當成飯後甜品,平常單點糖水十幾廿蚊都走唔甩
沒有過重刺激感,杏仁茶味道來得自然,當然不喜歡的人也未會因而轉換口味
蛋白份量不少,對版之傑亦大大增添嚼感,甜度不高,比較清潤的晚飯句點
2017-04-28 180 瀏覽
晚餐時間,係荃灣行開見到新開金記,銅鑼灣 灣仔都有,竟然開埋入黎荃灣,梗係入去試試😋 好創意既menu 😎 真係拎左黎 當乒乓球牌黎拍下男朋友個頭😂😂最開心係飲到勁勁勁勁耐無飲既黑牛 仲要係用玻璃瓶既可樂真係好飲好多 好有誠意😍雪糕又勁大球🤤 如果可以少d 冰 就好啦😙 真係好貪心😂各個小菜都唔差 份量都幾夠 白飯大大碗 連勁大食既男朋友都嗌好飽 所以我都分左大半碗飯比佢 如果唔係點食送有無發現 個豆豆少左d 因爲唔記得影 就已經偷食左必試 : 星洲豬排😽 豬排夠軟 連出名成個啊婆 咬唔開野既人都食到 仲要出奇地夾味😙

最開心係飲到勁勁勁勁耐無飲既黑牛
仲要係用玻璃瓶既可樂

有無發現 個豆豆少左d 因爲唔記得影 就已經偷食左

2017-04-25
  • 星洲豬排
  • 黑牛😋
2017-04-19 302 瀏覽
约家人食飯,係楊屋道買海鮮上去近近比,買咗约六佰幾蚊,有蟹、濑尿蝦、沙白、中蝦、一條雜班、鮮尤,加多兩個餸(黑椒洋蔥牛仔骨、泰式可樂洋蔥豬扒)有羅送湯送,埋單竟然加工费只收每碟廿八蚊,oh my god!结果埋單加飲品及加一和兩味餸,只收三佰幾,抵..........
佰幾,抵..........
2017-04-04 431 瀏覽
新開張試下。沙爹牛肉幾好味,好濃,落足調味(不過比較油膩)。早餐多士係甜方包黎,坊間少見ddd。整体。。。中間上少少,飲品好大杯味道都唔錯,茶唔苦。而且勝在地方新同乾淨囉。
早餐C
2017-04-04
2017-04-03 517 瀏覽
金記冰室已開到荃灣了,今天開始試業,新店響川龍街百悦坊商場,不過入囗響河背街,地下賣各式各樣新鮮出爐麵包及蛋撻,因為此店自設麵包工塲,而樓上可坐超過160人。難得有新鮮出爐蛋撻,所以點了一件牛油皮蛋撻($4)、一件酥皮蛋撻($4)及一杯立頓奶茶($16),點解食咁少?因為身上得$30.......立頓奶茶,奶茶夠熱、味道夠濃,都算香滑,順口得滯,唔記得叫凍飲。牛油皮蛋撻,個牛油皮似曲奇般脆口,蛋漿仍然是熱的,你想食嗎?酥皮蛋撻,等了一會才到,原來剛剛出爐,酥皮鬆化可口,蛋槳熱到辣口的,新鮮出爐蛋撻,那有不好吃的理由?見到好多枱中間都有個電爐,原來遲啲有鷄煲賣.......到時要試下。窮L食一茶兩撻,共$24。
麵包
麵包
立頓奶茶
牛油皮蛋撻
酥皮蛋撻
窮L食一茶兩撻,共$24。
2017-04-03
立頓奶茶