2020-05-08 1034 瀏覽
疫情期間每日都留係屋企食,有時揀外賣都揀到頭都大埋,今日就揀左開係位於楊屋道街市附近既一間懷舊冰室做早餐冰室係樓上一層,地面門口就擺左一系列新鮮出爐既麵包櫃,每日定時定候就會有唔同麵包出爐,堂食外賣都得疫情期間防疫措施好緊要, 一上到餐廳我見到每張枱都圍左格板,每張枱之間都好有空間,俾食客安心感覺叫左外賣大約等左8分鐘就攞得,值得一提店員都把外賣包裝得很好,而且外賣袋上亦印上懷舊Logo.返到屋企打開外買袋先發現原來每碗湯粉湯麵餐廳都自動自覺幫我分湯,沒有另外收分湯費,外賣返到屋企依然保持水準我叫左吉列魚柳炒雙蛋餐,魚柳同埋炒蛋既份量係其他茶記/快餐店既兩三倍!再加埋個厚多士同飲品超飽超滿足

2020-04-22
早餐
2020-05-01 455 瀏覽
今日放假一個人,下午就落樓下茶餐廳食個午餐算啦,見到有間金記裝修幾靚,咁就上一層試下啦。望下個menu, 都係以中餐為主,見到有個蓮藕炆腩仔,都唔使諗其他啦,就佢啦,凍奶茶唔該!首先係個餐湯,蕃茄湯,都無咩料,但係都好有蕃茄味道,之後個飯好快就到啦,蓮藕都幾爽口,不過腩仔就少左d,得兩舊,個汁送飯幾好,好快就食晒啦。跟住就到餐飲啦,冰鎮凍奶茶,個奶茶都唔錯,冰鎮之下奶茶唔會溝稀咗,好香茶味,之後食完就返屋企啦。

2020-04-21 788 瀏覽
最近疫情相對嚴重,於是我跟太太當日來到金記冰室買外賣餐廳內環境古式古香,很有懷舊的冰室風格由於餐廳提早6時關門,很多東西已賣光,於是我們便點了兩份咖哩及三文治咖哩雞扒意粉~~~~~~雞扒炸的非常香脆,更是外脆肉嫩而咖哩汁濃郁而有層次,帶一點微辣,很不錯意粉軟硬亦適中咖哩豬扒意粉~~~~~~同樣有不錯的意粉及咖哩,配上煎香又多汁的豬扒金記三文治~~~~~即是公司三文治,厚厚的幾層,午餐肉炒蛋蕃茄以及濃厚的沙律醬,非常配合又有口感
最近疫情相對嚴重,於是我跟太太當日來到金記冰室買外賣

餐廳內環境古式古香,很有懷舊的冰室風格

~~~~~~

咖哩雞扒意粉
雞扒炸的非常香脆,更是外脆肉嫩
而咖哩汁濃郁而有層次,帶一點微辣,很不錯
意粉軟硬亦適中

~~~~~~

咖哩豬扒意粉
同樣有不錯的意粉及咖哩,配上煎香又多汁的豬扒

~~~~~

2020-04-15
金記三文治
我家附近,幾年前進駐了一間樓上茶餐廳 --- 金記冰室,給我的感覺很特別,開在熙來攘往的荃灣楊屋道街市旁, 但上樓後卻是那麼的寧靜, 舒適。這日心血來潮,想食金記的咖哩牛腩,下班回家前,來到金記買外賣回家,和先生一起分享。來到門口, 職員先幫忙探熱,我再坐下選晚餐, 剛坐下,職員就送來熱茶, 想不到買外賣也有這麼好服務,哈哈。咖哩牛腩意粉~回到家,打開外賣的包裝,香味撲鼻而出,咖哩香辣有層次,入口後辣勁慢慢滲出,刺激食慾。 牛腩肉質肥美,有咬口卻又不韌牛筋炆得非常軟淋。份量極多,估計男生食完,都會覺得很飽。簡簡單單一餐,已令人吃得愜意和滿足。值得一讚的是,金記的外賣合密封能力超強,咖哩一點也沒溢出,以後買外賣,金記是首選。

我家附近,幾年前進駐了一間
樓上茶餐廳 --- 金記冰室,
給我的感覺很特別,
開在熙來攘往的荃灣楊屋道街市旁,
但上樓後卻是那麼的寧靜, 舒適。

這日心血來潮,想食金記的咖哩牛腩,
下班回家前,來到金記買外賣回家,
和先生一起分享。

來到門口, 職員先幫忙探熱,
我再坐下選晚餐, 剛坐下,
職員就送來熱茶,
想不到買外賣也有這麼好服務,哈哈。

咖哩牛腩意粉~

回到家,打開外賣的包裝,
香味撲鼻而出,咖哩香辣有層次,
入口後辣勁慢慢滲出,刺激食慾。

咖哩牛腩

牛腩肉質肥美,有咬口卻又不韌

意粉

牛筋炆得非常軟淋。

份量極多,
估計男生食完,都會覺得很飽。

咖哩牛肉

簡簡單單一餐,
已令人吃得愜意和滿足。

值得一讚的是,
金記的外賣合密封能力超強,
咖哩一點也沒溢出,以後買外賣,
金記是首選。

2020-04-15
咖哩牛腩
咖哩牛肉
  • 咖哩牛腩意粉
2020-04-14 311 瀏覽
平時係我返工嗰頭午餐都會外出食飯,不過近排就暫時外賣居多回公司食都相當方便同衛生,而平時食開嘅飯堂都集中係沙咀道同川龍街一帶,是日午餐又同埋同事來左呢度買外賣,講緊就係金記冰室大家都或者食過佢今日係餐牌上就點了幾款招牌美食,分別有鮮茄濃汁焗豬扒飯、金記生炸雞髀配沙律同特製豬扒包,當然要點番杯熱奶茶一邊食咁至完美配搭,等一陣可以攞一返到公司即刻逐一品嘗各款美食,先來有呢款特製豬扒包,飽滿香嫩豬扒配上香脆麵包,食落啖啖肉滿口油香滲出到另一款係金記生炸雞髀配沙律,獨立包裝分開上保証食到熱辣辣炸雞髀,入口皮脆肉嫩超惹味,再配啖開胃沙律一邊食最後係我其中一款必點美食鮮茄濃汁焗豬扒飯一揭開已聞到香濃鮮茄味蓋滿整個焗飯上,先食啖鮮甜茄肉配埋濃郁芝士特別滋味一邊食住呢塊口感十足大豬扒再食埋個炒鈑底已經飽滿,又品嚐完一個美味午餐。
最後係我其中一款必點美食鮮茄濃汁焗豬扒飯
一邊食住呢塊口感十足大豬扒
再食埋個炒鈑底已經飽滿,又品嚐完一個美味午餐。
外賣自取
  • 鮮茄濃汁焗豬扒飯
  • 金記生炸雞髀配沙律
  • 特製豬扒包
為了減少在外逗留的時間,最近,BeautySearch 這出色的「無飯主婦」經常出入超級市場及街市,目的當然是買餸回家煮飯仔!但對於甚少下廚的 BeautySearch而言,每日考慮煮甚麼,真的一點也不容易喔! 上星期在街市買餸期間,正苦惱「今晚食乜餸」之際,看到《金記冰室》 舖面前的鹵水檔,不如今晚就選它吧! 順道也住這裡的「樓上雅座」吃個午餐。 蝦子餅二話不說,點選了一客馬來咖喱雞球,沒辦法啦,試問怕吃辣的我又怎會在家中下廚煮咖喱呢!? 不過,咖喱的香氣的確非常吸引,雖然味道稍為偏辣,但吃起來似乎令人特別開胃,蝦子餅連大大碟的白飯也吃得光光的。再搭配粉葛湯健脾袪濕,絕對是養生食療之選。 加配一碟芥蘭苗,嫩綠新鮮,十分爽口,而且芥蘭素具強效的抗氧化作用,支援細胞生長健康,有保肝排毒的功效。 而我則點算久違了的生炸雞脾配沙律,大大隻的雞脾熱烘烘上桌,外皮炸得金黃香脆,肉質相當嫩滑,啖啖肉,十分Juicy,絕對不可錯過。 最後加多一碟金粒西多配雪糕,一口一粒,十分方便,添加上香滑煉奶,味道提升,更為滋味! 當然,不會忘了為今晚加餸 - 陳皮蒜子鹵水鴨,雖然只是半隻

順道也住這裡的「樓上雅座」吃個午餐。

再搭配粉葛湯健脾袪濕,絕對是養生食療之選。

當然,不會忘了為今晚加餸 - 陳皮蒜子鹵水鴨,雖然只是半隻,份量也不少,忍不住先吃兩件...... 真的惹味香口,非常入味,又不會予人太咸的味道,啖啖鴨肉中有著陳皮的清香,不油不膩,恰到好處。
2020-03-08 244 瀏覽
最近都無點出去食飯,今日陪媽咪去街市買餸經過依間茶餐廳🍴 見到好似幾靚幾有特色。樓下買嘅係麵包同埋外賣斬料,樓上就係堂食嘅茶餐廳因為時間尚早所以我哋下午茶餐同一罐茶餐廳一樣,餐牌有好多選擇咖喱豬扒飯$42好香椰汁味, 咖喱味唔算好辣,而且豬扒都幾厚鮮茄濃汁焗豬扒飯 $45即叫即焗豬扒飯,配上炒底嘅飯,粒粒金黃色,豬扒夠軟腍。沙嗲牛肉即食麵配火腿奄列多士 $48食落有陣陣花生醬香料味,顏色夠深,食落味道少許偏鹹,麵質爽身。咖喱雞扒飯$56雞扒熱辣辣,勁Juicy。奶茶☕️黎到茶餐廳,不得不飲嘅奶茶,飲落幾香滑,但略嫌唔夠熱。
最近都無點出去食飯,今日陪媽咪去街市買餸
經過依間茶餐廳🍴 見到好似幾靚幾有特色。
樓下買嘅係麵包同埋外賣斬料,樓上就係堂食嘅茶餐廳

因為時間尚早所以我哋下午茶餐

同一罐茶餐廳一樣,餐牌有好多選擇

咖喱豬扒飯$42
好香椰汁味, 咖喱味唔算好辣,而且豬扒都幾厚

鮮茄濃汁焗豬扒飯 $45
即叫即焗豬扒飯,配上炒底嘅飯,粒粒金黃色,豬扒夠軟腍。

沙嗲牛肉即食麵配火腿奄列多士 $48

咖喱雞扒飯$56
雞扒熱辣辣,勁Juicy。

奶茶☕️
黎到茶餐廳,不得不飲嘅奶茶,飲落幾香滑,但略嫌唔夠熱。
2019-09-29 1521 瀏覽
今日要到荃灣工作,先在楊屋道街市對面的金記食早餐。店面很大,一般都到較裏面的位置坐,比較涼快。點了鮮牛肉米粉,轉面,雙蛋轉腸蛋。上枱時牛肉還有點紅,泡著湯,熟度剛好,面夠彈牙,很特別的是加了薑絲,這個配搭不錯。多士我喜歡它還暖的,軟綿綿的,加上香滑奶茶,非常滿足。
今日要到荃灣工作,先在楊屋道街市對面的金記食早餐。

店面很大,一般都到較裏面的位置坐,比較涼快。

2019-09-20
2019-09-27 718 瀏覽
午餐黎咗呢間冰室食飯整間舖頭裝修設計都好有心佢扮返舊式冰室個種感覺例如 紅燈罩 白色綠色既地板好懷舊 老一輩就會好有回憶叫咗個午餐 有湯有野飲 $55湯有得揀中湯、西湯揀咗西湯 羅宋湯黎 都幾多料馬來西亞咖哩雞扒飯飯同咖哩分開上 好多咖哩汁 對於我呢啲愛汁既人黎講直頭唔洗叫多汁都滿足到咖哩好香濃 有椰汁香唔係好辣既咖哩 但味道香甜惹味咖哩裡面有薯仔+雞扒薯仔入哂咖哩味 好好食雞扒就一般啦 但有咖哩香味搭救食物味道好 坐得幾舒服 相信會再黎食午餐
午餐黎咗呢間冰室食飯
雞扒就一般啦 但有咖哩香味搭救
食物味道好 坐得幾舒服
相信會再黎食午餐
2019-09-19 681 瀏覽
今天去了荃灣楊屋道街市買餸,之後去了金記冰室食晏。星期日都有午市套餐,真好!經濟實惠。 套餐包例湯,中、西各選了一個。西湯是羅宋湯,幾夠味。中湯是老黃瓜湯,味道就偏淡。 餐飲各叫了一杯熱啡和熱奶茶,正宗茶餐廳出品,味道OK。 【肉絲炒麵】份量幾大碟。啲茨汁滲進炒麵之後,原來較硬較脆的粉麵變軟化起來,變成又有硬又有脆的口感。 【枝竹魚柳飯】份量一樣係大份,食完感到非常飽。枝竹好厚,吸收咗啲汁就好好味。至於魚柳就係熱辣辣,外脆內軟,水準不錯。

餐飲各叫了一杯熱啡和熱奶茶,正宗茶餐廳出品,味道OK。

【肉絲炒麵】

【枝竹魚柳飯】

2019-09-18 239 瀏覽
早上要到荃灣全完小學工作,從西鐵站行過去有點遠,先到楊屋道街市對面的金記冰室食早餐。點了彷鮑魚絲火腿通粉,配雙蛋,這裏可轉,我轉了腸蛋,牛油多士,熱奶茶。通粉夠彈牙,湯底味濃。牛油多士能看到塗了滿滿的牛油,最重要夠熱。

2019-09-18
2019-09-10 506 瀏覽
香港人最愛既港式早餐茶餐廳方便.快捷.簡單. 完全符合香港人上班一族既style,真係快靚正~~~招牌鮮牛肉湯麵餐番工前食個湯麵加番杯熱奶茶,真係醒神哂 好少茶餐廳有鮮牛肉湯麵食,大部份都係沙嗲牛肉麵多!所以金記呢個早餐對我黎講都幾吸引,炒蛋好滑,多士都烘得好香!再加番杯熱奶茶茶走,好滑口好香濃,正!
香港人最愛既港式早餐茶餐廳

招牌鮮牛肉湯麵餐
番工前食個湯麵加番杯熱奶茶,真係醒神哂

好少茶餐廳有鮮牛肉湯麵食,大部份都係沙嗲牛肉麵多!
再加番杯熱奶茶茶走,好滑口好香濃,正!
2019-07-31
2019-09-01 561 瀏覽
好開心進入荃灣一間茶餐廳,有老夫子同大蕃薯歡迎我地,話說係楊屋道買完餸,有點肚餓我同友人兩個等朋友車,所以襯還有時間食個快餐,樓下提供新鮮出爐麵包,再上幾層先到餐廳,環境裝修有懷舊感覺,簡單午餐叫左佢地推介的金牌乾炒鮮牛河同無冰凍奶茶,朋友選擇左沙爹牛肉麵跟火腿庵列厚多士。可愛老夫子漫畫紙牌公仔迎賓每層也有自己嘅特色。上到餐廳安排我地坐底,menu插晒係枱面供客人選擇食什麼。比我見到呢個牛河巧吸引,所就決定試試佢。凍奶茶 味道已調到最完美,無冰夠凍無得自選甜度,不過試飲後覺得唔錯喎,唔會過甜,味道茶香有緻同順喉香滑。基本功火腿庵列跟普通餐廳食嘅味道同一般差不多。多士就唔夠脆。沙爹牛肉麵,牛肉軟淋帶香濃沙爹配公仔麵都非常惹味。用上鮮牛肉夠鑊氣熱辣辣,調味色澤剛好,每條河粉都均勻顏色,望到都好有信心。
可愛老夫子漫畫紙牌公仔迎賓

每層也有自己嘅特色。

上到餐廳安排我地坐底,menu插晒係枱面供客人選擇食什麼。

比我見到呢個牛河巧吸引,所就決定試試佢。

凍奶茶

沙爹牛肉麵,牛肉軟淋帶香濃沙爹配公仔麵都非常惹味。

2019-08-31
2019-08-19 315 瀏覽
最近金記和老夫子搞咗個cross-over,有經典的乾炒牛河同埋厚切焗豬扒飯食,今日中午經過金記就一於試下。飲品要咗一杯凍忌廉朱古力和一杯熱奶茶。忌廉朱古力比較甜,奶茶夠香滑。乾炒牛河賣相OK,仲插咗一支老夫子個小旗仔。碟粉啲色水都夠均勻,但是,味道無想像中好味,味道偏淡,而且唔夠鑊氣。至於焗豬扒飯就插咗支大蕃薯的小旗仔,賣相亦唔錯,唔食得都睇得。食落番茄味好濃,芝士幾 “漏”,食咗一半已經食唔落,好在豬扒幾腍,食得晒。

2019-07-31 372 瀏覽
每次經過餐廳門口都見到格局很有懷舊風味、好有時光倒流的感覺!但未曾嘗試過⋯今次相約朋友一起去品嚐一下~當到樓上舖頭就好似回到70-80年代初的時候、燈飾設計用了以前用來照雞蛋🥚既燈、餐牌用了乒乓球🏓️拍形狀非常特別!於是我們便點了芝麻黑糖醋骨、西蘭花腰果蝦仁、泰式可樂雞中雞、豉汁炒蜆、清蒸海班、沙嗲金菇牛肉煲、是日例湯~味道方面就覺得黑糖醋骨糖可能落多左太甜、麻麻地!西蘭花腰果蝦仁就腰果很脆、蝦仁幾爽口、感覺清新!可樂雞中雞就有好香可樂既味道、幾入味喔!豉汁炒蜆/清蒸海班很新鮮、好鮮味!沙嗲金菇牛肉煲就沙嗲汁好香可以用來拌飯、牛肉好林!例湯就好像回到家有媽媽煲湯的感覺!整體來說覺得都算不錯👍
  • 沙嗲金菇牛肉煲
  • 豉汁炒蜆