2011-05-19 9 瀏覽
(怎麼忽然一天內多了那麼多人寫這裡的呢? )去完羅坤發吃麵之後, 四處走走, 怎知轉個彎便見到金華冰廳的招牌, 既然一場來到, 又有胃納 (我還未吃早餐的呀, 算是補吃吧), 豈能不去吃個菠蘿包。店門外放著一盤盤菠蘿包, 人人都「擁」那個包櫃在買包; 瞥見近門口那邊有座位, 便速速閃入去。店裡的顧客大約有 5 成是自由行 (手中拿著地圖/旅遊書的便是, 很易認), 兩三成是附近的街坊/熟客, 其餘的, 便是像我這般無啦啦「舂」入來/慕名而來的人。餐牌基本上不必看, 來到不吃菠蘿包吃什麼? (菠蘿油囉, 可恨我沒有那麼大個胃...)菠蘿包 $4.5 一個, 不知算貴還是便宜 (也有很久沒吃過了), 都很巨型, 雖然不是很熱但也是暖的, 因為實在是貨如輪轉, 我一面吃一面見到有菠蘿包被搬出店面出售, 所以是沒有時間給放涼, 已給我吃掉。包面的脆皮金黃色, 吃時咔咯作響, 富酥香, 不愧為菠蘿包名店。底下的包厚身細密有彈性, 甜度比坊間一般菠蘿包稍高。加埋杯香濃港式茶走 ($13), 便是訪港必吃的地道食製了。P.S. 我也想玩那個杯底找公仔的遊戲, 但我的杯底是沒有公仔的...可能是我喝
(怎麼忽然一天內多了那麼多人寫這裡的呢?

店門外放著一盤盤菠蘿包, 人人都「擁」那個包櫃在買包;
瞥見近門口那邊有座位, 便速速閃入去。
餐牌基本上不必看, 來到不吃菠蘿包吃什麼?
(菠蘿油囉, 可恨我沒有那麼大個胃...

P.S. 我也想玩那個杯底找公仔的遊戲, 但我的杯底是沒有公仔的...可能是我喝茶走沒有用黑白淡奶
$17.5
  • 菠蘿包
2011-05-18 39 瀏覽
其實「金華」的有名出品,自己也不知嘗試過多少遍,但之前一篇有關它的食評都未寫過,只因它實在太有名氣,幾乎每個曾上過 Openrice 的人都一定知道「金華冰廳」的大名,也知道它的招牌菜是什麼,所以自己一直都不曾寫過它,心想,橫豎已有那麼多有關它的食評,多自己一篇,少自己一篇又有什麼所謂呢。不過最近「黑白淡奶」搞了一個推廣活動,名為「好味尋杯底」遊戲。只要在推廣期間到使用黑白淡奶瓷杯的餐廳飲咖啡或奶茶,便可以把杯底的漫畫圖案拍下來,再把照片上載到有關的網站領取電子認購信,憑券到指定的OK便利店,再加$19,便可換到插畫黑白奶茶杯碟套裝一套。哈!這玩意還不錯呢!既然如此,「金華」所用的又正好是黑白淡奶瓷杯,那就來吃個美味菠蘿油,喝杯香滑熱奶茶做早餐,順便湊湊熱鬧,玩玩遊戲,過過癮吧!瓷杯的主題從四十年代開始,一直到現在,共有七款,前六款的顏色是黑白的,最後的一隻則是彩色的,要是集齊一套,相信都幾得意呢!可惜這推廣活動我也是最近才知,所以這天喝過奶茶後一看,那漫畫主題竟已到了六十年代,主題是「奶茶蛋撻絕配」,那拿著絲襪奶茶和菠蘿包的漫畫公仔十分酷似肥肥沈殿霞呢!這裡的熱奶茶是好喝的。熱騰騰的
堪稱區內最有名的冰廳
這「好味尋杯底」遊戲都幾得意
這次的杯底插畫主題是「奶茶蛋撻絕配」
這裡的熱奶茶是好喝的
。熱騰騰的奶茶散發著濃濃的奶茶香,加點砂糖攪勻後,呷上一口,滑滑的奶茶溜進口腔之中,醇厚的味道在口腔中盤旋,正是迎接忙碌工作之前的一位良伴
水準中上的熱奶茶
良伴又豈能得一個呢?店中名物「菠蘿油」又豈能缺少?細細塊的 Anchor 牛油在大大個的菠蘿包的裡面,雖然在比例上似乎不太恰當,也似乎不大夠喉,幸好這天的牛油頗為冰凍,夾在暖暖的菠蘿包中與菠蘿包一起啖進口中,口感仍然不俗
!這裡的菠蘿包確是水準之作,面層的菠蘿皮不會因為客人大口啖之而跌在檯面上,確實十分酥脆鬆化,菠蘿包身也鬆軟可口
,可惜這天的波蘿油並非剛剛出爐,所以包身只是微溫,不夠熱燙,未能與冰凍的鮮牛油造成冷熱交融的效果,令自己稍感美中不足
好吃招牌菠蘿油
這頓「菠蘿油 + 熱奶茶」早餐雖則簡單,已能為自己在忙碌的工作前帶來充足的能量,有美味的食味可嚐,又有有趣的遊戲可玩,挺不錯呢
簡單而美味的早餐
$20 (早餐)
堪稱區內最有名的冰廳
這「好味尋杯底」遊戲都幾得意
這次的杯底插畫主題是「奶茶蛋撻絕配」
水準中上的熱奶茶
好吃招牌菠蘿油
簡單而美味的早餐
  • 菠蘿油,熱奶茶
2011-05-17 15 瀏覽
到金魚街買魚糧行過又見有新鮮蛋撻出爐,於是走到幾出名嘅金華冰廳一心買個蛋撻試吓,正當排隊時又有菠蘿包出爐,咁就買咗一個酥皮蛋撻同一個菠蘿油,當然就喺街食咗先夠新鮮,先食菠蘿油個面好脆可能剛出爐,麵包本身幾香又唔會發得包身太漲令入口似食風幾好,而牛油由於包身幾熱D牛油都溶咗唔少,不過又令個包身食起呢幾滑,而最正係個面D皮點咬都無咩跌落嚟,食完到個蛋撻食落個皮都幾鬆,不過D蛋淡D唔知係唔係食完個菠蘿油關係,所以覺得普普通通。
2011-05-17
2 分鐘 (外賣自取)
「算吧啦!」是一齣只得三間戲院會上映的戲, 雖然昨天才第一天上畫, 可是我們都怕落畫會快過放假日, 所以拿拿林睇為上着。 左計右計丈夫今天的時間最能配合, 所以選擇嘉禾旺角11:35am那場。 睇戲前先吃早餐, 左望右望未開市的比開市還多.....後來丈夫望見對面樂園有人客食緊麵, 逐上前.....我拉住他....因為我見到樂園隔離喺金華。 一間我昨晚才讀過Openrice裏的贏iPad2遊戲才認識的一間店鋪, 在我亳無準備下出現了。 我一定要拜訪一下奪獎無數的金魚街聚腳點。10:45am左右, 店內擠滿食客....幸好眼明腳快的丈夫見到盡頭(廚房入口位)有張卡座。 早餐只得一款, 就是從A雪菜肉絲, B沙爹牛肉,C香煎餐肉, E優質火腿, F蜜汁义燒, G炸菜肉絲...(無D!!??) 選一款來配米粉, 公仔麵或通粉。 送: 火腿腸仔和煎蛋, 再送: 馳名咖啡或奶茶, 凍飲加$2 其實質數都很普通。為什麽? 因為好戲在後頭新鮮出爐菠蘿油...Anchor牛油細塊得緊要, 不過菠蘿包的糖酥皮不會一咬即碎, 帶點檸檬味。 麵包質地也很飽滿。新鮮出爐椰撻很久沒吃過椰撻, 此椰撻

其實質數都很普通。

為什麽? 因為好戲在後頭
新鮮出爐椰撻
很久沒吃過椰撻, 此椰撻與平常椰撻不一樣。 平常椰撻是油皮底, 金華的椰撻是酥皮底, 還要酥皮底的size只是位於整個椰撻的中間位置, 面頭完完全全是原椰蓉。 非常豐滿, 酥皮底咬落響聲清脆, 椰蓉甜得來帶清而不膩。 $7有星級椰撻享受

飽餐後出去收銀台付款, 眼見附近有不少與飲食有關的獎狀, 還有幾張與明星的合照, 難怪坐在收銀台的老闆娘都較非一般, 特別明艶照人......難道隨時準備明星光臨!
2011-05-13
$35 (早餐)
  • 椰撻
2011-05-09 25 瀏覽
今天同朋友4個人去食下午茶,叫了4個下午茶餐,我食了沙嗲牛肉面,味道一段,當大家吃完後,就火速收野,問我地食物到齊未,這是我都心知不妙,一定叫我地走。果然,我地4個連飲品都未飲完,大家都係飲了一半,就叫出面等位的人入來等。這個動作即是叫我地走啦!我話過以後都不會幫襯這趕客走的餐廳

我話過以後都不會幫襯這趕客走的餐廳
2011-05-09
2011-05-06 54 瀏覽
早上近9點點..個頭無乜邊幾間有早餐..就試左呢間..酥皮蛋達 4$ -無乜特別...自行選擇試唔試沙嗲牛麵 -好一般...早餐係咁上下..之於有無跟 蛋個d..我竟然記不起..係幾日前既事..反而要講下 波羅白.. 暫時黎講食過最好一間..(查實食埋應該唔過5間 茶餐廳食波羅白)個皮真係好咬落好鬆脆...要曲奇脆又有..要波羅包原有口感同味又有...正呀..但我加左油落去 由4.5->7 就變得麻麻地..唔算表現到塊油既改變之處..我諗最梗要熱多過有無油啦...
早上近9點點..個頭無乜邊幾間有早餐..就試左呢間..
酥皮蛋達 4$ -無乜特別...自行選擇試唔試
我諗最梗要熱多過有無油啦...
$28 (早餐)
2011-05-02 9 瀏覽
明知道公眾假期什麽地方在旺角也不會人少的了,加上此茶餐廳的菠蘿油奶茶那樣出名,也一定會出現人山人海的情況,但是為了試試那菠蘿油是否如其他網友所說的那樣好味道,也要冒著排長龍也受侍應指指點點,也想試試其味道。出乎意料,我們入去之時所有枱還是滿的,不過起碼沒有太多人在等候,所以我們盡然可以被安排為等候的第一位,沒有錯,有一位侍應好像交通警一樣的指揮交通,我們被指示到一旁等候,並且說成是等候的第一位,有枱就可以坐,果然厲害的是一張臺可以坐下三到四班不相識的人,效率是超過100%。說回食物才是此處的精要,下午茶有三數選擇,不過我們還是選擇了最出名的蛋撻和菠蘿油加凍檸茶來吃。菠蘿油喲不是那種熱辣辣出爐的,也許是時間上不太合適,所以沒有那種燙手的菠蘿飽,但是對我來說,入面的那片黃色的牛油還是慢慢在融化的,所以可以見到菠蘿飽又不是凍冰冰的那種,所以還是值得讃的。而蛋撻也是好味道的,酥皮,半熱的,一啖啖入口已經可以感到一股股滿足感。不知道是否香港人已經習慣了對面的人一定是您不認識的,所以無論您的吃相如何難看,也沒有人會怪您,但是對國內之自由行同胞來說,或許有點不太習慣,每每顯示出不太滿意的神情,但是無

不知道是否香港人已經習慣了對面的人一定是您不認識的,所以無論您的吃相如何難看,也沒有人會怪您,但是對國內之自由行同胞來說,或許有點不太習慣,每每顯示出不太滿意的神情,但是無論您如何不滿,對他們生意那麼好來說,一樣會客似雲來,您看看他們所指示的那條長龍就知道如何好生意的了,一次又一次的出爐蛋撻和菠蘿包排隊搬出來。

最後還想讃的是那杯凍檸茶,不知道是否師傅所用的茶葉有秘法煉製,茶味特別正,喝完發現跟一般的不一樣,所以不一定要喝奶茶來送菠蘿包,凍檸茶也是一個好選擇。

我對入面負責指揮交通那位樓面致敬,他一句說話可以重覆三次以上,您又會發現他會有意無意之中會對您不敬,不過,我們就是喜歡吃的朋友,那又何妨?

是否像一所食物工廠,入來沖沖的吃完就自然被催促離開,然後又一批人客近來坐在您的位置,流水作業,貨如輪轉。
蛋撻+雞翼下午茶
菠蘿油(不是熱辣辣那種)
2011-05-02
15 分鐘 (堂食)
蛋撻+雞翼下午茶
菠蘿油(不是熱辣辣那種)
  • 菠蘿油配凍檸茶
2011-05-02 20 瀏覽
“金華冰廳” 一間位於九龍旺角區無人不知的老名牌港式茶餐廳, 有馳名的菠蘿油, 酥皮蛋撻,港式奶茶,鴛鴦…..等. 女友因家居附近, 每次我到旺角都會相約下午茶, 而她都會選擇來金華. 但可以肯定的是…這裡絕不適合來聊天的地方. 只能匆匆來杯港式奶茶,一個菠蘿油或一件酥皮蛋撻. 這類港式茶座我至今還未能懂得欣賞和享受!金華不論任何時段都有新鮮出爐的菠蘿油, 夾著一塊微鹹的牛油, 微甜酥脆熱騰騰的菠蘿飽,口感很奇特!只可惜多次光顧都感到牛油不夠冰鎮.未入口已開始溶化,美中不足!酥皮蛋撻, 酥皮有足夠層次口感, 但蛋味略嫌不足.奶茶不過不失! 一般而已!
酥皮蛋撻, 酥皮有足夠層次口感, 但蛋味略嫌不足.
奶茶不過不失! 一般而已!

ok! 不過不失!
一般~
10 分鐘 (堂食)
$20.00 (下午茶)
ok! 不過不失!
一般~
  • 蛋撻
2011-04-21 32 瀏覽
路經買左個菠蘿包,熱辣辣,好好味於是再帶男朋友黎試試菠蘿包都係熱辣辣,好好味但男友既菠蘿油就凍冰冰,真係好失望因為凍既關係,男友原來食唔到有幾好味但熱奶茶就抵賺啦~~~
路經買左個菠蘿包,熱辣辣,好好味
於是再帶男朋友黎試試
菠蘿包都係熱辣辣,好好味
但男友既菠蘿油就凍冰冰,真係好失望

因為凍既關係,男友原來食唔到有幾好味
但熱奶茶就抵賺啦~~~
外賣自取
  • 菠蘿包
  • 熱奶茶
經過太子, 忍唔住要O黎金華食返個菠蘿包...因為肥O左, 唔敢食菠蘿油...今日唯有食住菠蘿包先...起初以為$$, 原來$4.5, 都幾貴...不過大大個包, 同新鮮熱辣辣, 抵返晒...個包係熱熱地既, 大大個, 好重手...味道唔晒講當然係好啦, 個皮又脆又唔會散, 包又唔似其他麵包舗用太多發粉令到個包漲大但其實內裡空心...不過無O左塊牛油, 始終差好多...無O左咸咸甜甜O既感覺...無O左牛油O既香同滑...唉...下次就算肥, 都唔好理咁多...都係揀返菠蘿油...因為菠蘿包同菠蘿油實在差太遠啦...
經過太子, 忍唔住要O黎金華食返個菠蘿包...
因為肥O左, 唔敢食菠蘿油...今日唯有食住菠蘿包先...

起初以為$$, 原來$4.5, 都幾貴...
不過大大個包, 同新鮮熱辣辣, 抵返晒...

個包係熱熱地既, 大大個, 好重手...
不過無O左塊牛油, 始終差好多...
無O左咸咸甜甜O既感覺...
無O左牛油O既香同滑...
唉...
下次就算肥, 都唔好理咁多...
都係揀返菠蘿油...

因為菠蘿包同菠蘿油實在差太遠啦...
2011-04-10
2 分鐘 (外賣自取)
$4.5 (下午茶)
2011-04-09 18 瀏覽
今天當下午茶, 試了4樣金華最有名的包點菠蘿油: 個包新鮮滾熱辣, Anchor牛油本身又好食, 必吃之選菠蘿豬排包: 兩樣九唔搭八的東西加在一起=九唔搭八的味道雞批: 曲奇餅皮好夠味, 就是內裏的肉個人喜歡多點汁的, 但總體來說還是不錯蛋撻: 餅皮就無用再講, 就是蛋糊味道太淡, 扣了不少分最好笑的是樓面邊傳菜邊唱歌不太好的是人太多, 食完就被人禮貌的暗示要埋單走人想跟朋友吹水還是另擇地方吧
今天當下午茶, 試了4樣金華最有名的包點

菠蘿豬排包: 兩樣九唔搭八的東西加在一起=九唔搭八的味道
蛋撻: 餅皮就無用再講, 就是蛋糊味道太淡, 扣了不少分

最好笑的是樓面邊傳菜邊唱歌
不太好的是人太多, 食完就被人禮貌的暗示要埋單走人
想跟朋友吹水還是另擇地方吧
2011-04-08
  • 雞批
2011-04-05 23 瀏覽
第一次O黎金華, 無理由唔食佢O地O既招牌菠蘿油, 叫O左菠蘿油, 雞批, 蛋撻各一件雞批: 個皮好厚, 係頗甜O既牛油曲奇餅皮...如果唔好牛油曲奇餅皮O既人, 會覺得好漏...但係我好, 所以我覺得好好味...餡有雞肉, 磨菇同洋洋, 汁唔算多, 所以唔會好漏菠蘿油: 大大個包, 賣相相當吸引...入面塊牛油唔太凍, 等O左一分鐘, 都未溶, 咬O左兩啖...我決定都係食雞批先, 點知雞批差唔多食完, 塊牛油已不知不覺溶晒, 再食返菠蘿油, 牛油與菠蘿包融為一體, 正到不得了, 好有衝動想再叫多個, 因為真係好好好好味, 果然名不虛傳 蛋撻: 雖然都你馳名, 但係我覺得普通啦, 可能因為我唔鍾意食酥皮, 而且個蛋漿太淡...由於人比較多, 坐就麻麻舒服, 大部份人包括我O地都係一食完就走...服務一般啦, 勝在食物上得快...菠蘿油太好味, 一定有下次

菠蘿油太好味, 一定有下次

2011-04-05
2011-03-30 6 瀏覽
新年時同外國回來渡假嘅表妹過嚟旺角行街, 撞啱金華已經啟市,所以帶表妹嚟試下...餐廳裡面十分擠湧, 好似門口剛好有兩個位, 正, 唔駛等表妹試左蛋撻, 覺得好香同好好味, 而我就叫左沙爹牛治, 另外我地仲share左一個菠蘿油...先講菠蘿油, 個飽夠熱, 不過牛油唔夠凍, 好快就溶晒嘞.另外可能太嘈嘞, 沙爹牛治換左碎牛治...咪一件正常嘅碎牛治囉, no comment總括嚟講, 係一間正常嘅茶餐廳囉

餐廳裡面十分擠湧, 好似門口剛好有兩個位, 正, 唔駛等

先講菠蘿油, 個飽夠熱, 不過牛油唔夠凍, 好快就溶晒嘞.
另外可能太嘈嘞, 沙爹牛治換左碎牛治...

咪一件正常嘅碎牛治囉, no comment

總括嚟講, 係一間正常嘅茶餐廳囉
2011-02-05
$30 (早餐)
2011-03-29 19 瀏覽
香港人也熱衷於飼養寵物,亦對應了食友所言的「人心難測,禽畜有情」,不過如果公私兩忙的話,論貓狗也是難以打理,反而觀賞水族魚是一個不錯的選擇,正因如此,位處於旺角的水族街,也應運而生。正值上週日為家中的小龜添置器材,也順便探訪附近的食肆,多以平民化的茶餐廳為主,較為知名的,除了有近日的新貴「民華餐廳」之外,另一間以菠蘿包而馳名的「金華冰廳」,亦是一個人氣之選。其實曾於某個週日下午途經附近,那時已想入內光顧,結果見到門外排隊輪購菠蘿包的人龍,加上內堂爆滿之下,立即打起退堂鼓。上週日剛好旺角下著雨,時間也正值是早餐與午餐的交替期,人流不算太多,此時不入,還待何時?! 這裡馳名的菠蘿包,已有不少食友介紹過,除得到本地傳媒垂青之外,連CNN也曾專程報導,既然一場來到,加上肚子有點餓,亦想試多一點東西,也久沒品嚐一個港式早餐了,今次一於滿足兩個願望。其實優質的菠蘿包也不算難找,七元一個的菠蘿油也屬偏貴,不過這裡的出品,也真有點水準。個子也真夠大,散發出陣陣香氣,餐包部份也呈現軟熟之感,入口亦不會黏牙,而判其優劣的,還是上面那層網紋狀的甜酥皮,這裡的出品堅挺之餘,入口上也見鬆化,不會吃到一碟也是碎,
除菠蘿包外,其他款式也多,據聞墨西哥亦佳
早餐加菠蘿油,價錢一目了然
用平常心看待這菠蘿油,真心一讚
其實優質的菠蘿包也不算難找,七元一個的菠蘿油也屬偏貴,不過這裡的出品,也真有點水準。個子也真夠大,散發出陣陣香氣,餐包部份也呈現軟熟之感,入口亦不會黏牙,而判其優劣的,還是上面那層網紋狀的甜酥皮,這裡的出品堅挺之餘,入口上也見鬆化,不會吃到一碟也是碎,加上甜度適中,難怪主流的口評甚佳。

論歐日的麵包已攻陷大半個市場,正是物以罕為貴,一個優秀的傳統麵包師傅,看在眼裡更顯珍貴。

用菠蘿包夾上厚身的牛油,是一個頗為成功的吃法,除引人食慾的乳香味道之外,也發揮出「鹹甜相間」的匹配效果,以前有所謂的冰火菠蘿油(註:不要心邪),用極燙的菠蘿包配合冰凍的牛油,卻不知太熱之下,會迅速地溶解牛油,吃不著半溶軟滑的效果,個人而言,稍為過了頭一陣出爐的熱氣,用餘溫來夾上牛油,效果更佳。
雖然茶味不算重,這奶茶也是滿意
熱奶茶據聞也是不錯,始終是屹立多年的老牌冰廳,水吧師傅應該有點功架。試後覺得茶味不算太重,但就帶點回甘餘韻,茶身也滑,整體尚佳,想這奶茶味道,也能配合到麵包的味道。
沙爹牛肉米,也很久沒品嚐此味了
早餐的內也有一碗沙爹牛肉米,清淡的湯底,配上爽身的米粉,上面的牛肉份量也多,味道亦很惹味,自不是甚麼貴價貨色,勝在帶點嚼頭,不韌之餘還嚐出一點肉味,算是不賴。
合格的腸仔煎蛋
最後還有煎荷包蛋配腸仔火腿等,除了弄製滑蛋有點難度之外,這等水吧之物也不需要高超廚功,賣相雖然一般,吃得不油膩,加上煎蛋不破,也不太苛求了。

三十元的一個「全餐」,整體印象偏好,加上地區風情等助力,難怪成為熱店一間。其餘的拿手東西,還有雞批、墨西哥、西多士和紅豆冰等,總找到機會品嚐一番。唯一美心不足的,是老闆娘的待客態度,在電視上認到她的模樣,剛好那天有兩位生客來此避雨歇腳,兩個麵包加一杯飲品,結果兩位食客就給當眾問侯,說到打開門口做生意需要「維皮」,求的也只是一個最低的消費額,但做得太出面,雙方也是沒趣。
2011-03-27
$30 (早餐)
除菠蘿包外,其他款式也多,據聞墨西哥亦佳
早餐加菠蘿油,價錢一目了然
用平常心看待這菠蘿油,真心一讚
雖然茶味不算重,這奶茶也是滿意
說來慚愧,小妹登記左做openrice會員咁耐,一篇食評都未打過...原因係因為我唔係次次食完都會影低相,久而久之,令到我既開飯page封哂塵=___= 雖然我無打食評,但成日keep住留意openrice動向咖,哈哈!哈哈! 好啦,由而家開始,真係要的起心肝,打食評,同一眾網上食家交流一下!好,第一篇就打金華啦,因為第一幅搵到既就係佢奶茶既相~___~我去金華目的,只係為左試下佢杯奶茶係咪真係有咁掂...因為小妹都中意飲奶茶,所以會周圍搵下邊到有靚奶茶飲~~~奶茶,第一樣最緊要既野,當然就係d水要夠熱啦~~ 正所謂,「水滾就茶靚。」金華既奶茶,茶既熱度都頗夠,第一啖呷落去都幾有茶味,奶同茶既比例亦配合得宜,真係算是一杯唔錯既奶茶~~至於,菠蘿油,唔駛講咁多,有食過既食友都知,金華既菠蘿包的確係與眾不同~~佢做到個"菠蘿"皮係同個包相連的,唔似得平時既麵包鋪賣既咁易散~~令你食既時候唔會咁狼狽~~的而且確係一個好包~~~我去食金華只會食菠蘿油~~因為我認為塊牛油真係個包個靈魂~無左佢,就缺少左份油脂既美味~~雖然脂肪含量同反式脂肪真係高,但好味既野永遠係唔健康咖啦~唯有食少D啦~___
說來慚愧,小妹登記左做openrice會員咁耐,
一篇食評都未打過...
原因係因為我唔係次次食完都會影低相,
久而久之,令到我既開飯page封哂塵=___=

我去金華目的,只係為左試下佢杯奶茶係咪真係有咁掂...
因為小妹都中意飲奶茶,所以會周圍搵下邊到有靚奶茶飲~~~

令你食既時候唔會咁狼狽~~
的而且確係一個好包~~~

我去食金華只會食菠蘿油~~
因為我認為塊牛油真係個包個靈魂~
無左佢,就缺少左份油脂既美味~~
雖然脂肪含量同反式脂肪真係高,
但好味既野永遠係唔健康咖啦~
唯有食少D啦~___~
一定要食菠蘿油先正^___^

我其實都只係食過3次佢既菠蘿油,計埋今次~~
我頭2次都冇入去金華坐低食,原因係: 我實在唔中意同人逼啦,我認為食野係一種享受,要好急咁食,咁不如我拎起手慢慢歎好過~
澳牛我都係咁,次次都淨係蛋治烘底拎走,慢慢食,舒服好多!

佢個五香雞翼個人認為好普通,冇其他食友形容得咁正@@
不吃也罷~~

而金華既蛋撻,個人就認為好唔掂啦!!!
大把地方既蛋撻做得好過佢啦!!
第一,塊酥皮一d都唔酥皮~~
此話何解呢??
佢d酥皮根本就食唔到一層層,反而好似食緊一"餅"野咁..
酥皮已經好肥,有好多牛油同反式脂肪,但依然都會有人食,原因係佢鬆脆既口感令人忍唔住...
但係金華既蛋撻絕對令唔到我為左佢而增加自己既身體風險~~

個人認為,做蛋撻做得幾好既係位於長沙灣既新華茶餐廳~~~
但一定要新鮮出爐wor!!
唔熱既蛋撻真係千其唔好買-___-""

好啦,打住咁多先~~我要再努力d打多d啦~~
我要儲食評YOYO~
2011-02-07
8 分鐘 (堂食)
  • 熱奶茶