2011-07-26 95 瀏覽
行魚街路過進入金華冰廳,真的可說是車水馬龍~絡繹不絕~裡面真的太擁擠(畢竟旺角可說是全世界人口密度最高的地區嘛)這堆入來,幾多位啊?草草的就勉強安排了位置,安排不到嗎?就安排他們在餐廳中間企(這是有入沒出營商手法)有時卡位都未坐暖,就有好幾個搭枱的人來坐~飯就要草草吃完了,快快地走,絕對盡顯出香港生活顛沛的一面~吃了快餐中的金華豬扒飯~那些咖喱汁與其他正宗咖喱不同,很特別,反而豬扒就單單一塊,鼓油鹽調味過的煎豬扒~三把兩撥都食完了~食飯其間不斷有侍應舉起一盆二盆的新鮮出爐包~點了個墨西哥包~吃落~美味極了~脆皮面很入味~很濃郁~包身外脆內軟,洽度好處~所以這餐廳前面小部份用來分銷麵包呢~!我覺得~這餐廳鋪面太細,客人來到只為食,食完又不方便坐坐,涼涼,篤篤電話~那些快餐其實可以加添配菜,那怕是生菜菜心薯仔蘿蔔都好,因為整個飯沒菜,真的很肉食呢~
行魚街路過進入金華冰廳,
真的可說是車水馬龍~絡繹不絕~
裡面真的太擁擠(畢竟旺角可說是全世界人口密度最高的地區嘛)
這堆入來,幾多位啊?
草草的就勉強安排了位置,
安排不到嗎?就安排他們在餐廳中間企(這是有入沒出營商手法)
有時卡位都未坐暖,就有好幾個搭枱的人來坐~
飯就要草草吃完了,快快地走,絕對盡顯出香港生活顛沛的一面~
金華豬扒飯
吃了快餐中的金華豬扒飯~
那些咖喱汁與其他正宗咖喱不同,很特別,
反而豬扒就單單一塊,鼓油鹽調味過的煎豬扒~
三把兩撥都食完了~

食飯其間不斷有侍應舉起一盆二盆的新鮮出爐包~
點了個墨西哥包~
吃落~美味極了~
脆皮面很入味~很濃郁~
包身外脆內軟,洽度好處~
所以這餐廳前面小部份用來分銷麵包呢~!

我覺得~
那些快餐其實可以加添配菜,那怕是生菜菜心薯仔蘿蔔都好,
因為整個飯沒菜,真的很肉食呢~
2011-07-26
3 分鐘 (堂食)
金華豬扒飯
2011-07-25 9 瀏覽
呢間野菠蘿包聞名終於有機會試試我冇乜胃口so只食菠蘿包bf就食satay 牛肉通 加奶茶個包真係新鮮出爐但一入口就覺得皮雖然脆但呢點一般包店絕對做到(當個包係岩岩出爐時)但呢間個皮太甜覺得佢一味死甜冇乜特別失望仲有間野好多大陸人環境認真麻麻~bf個通粉就ok d囉 但冇康年咁好食
呢間野菠蘿包聞名
終於有機會試試
我冇乜胃口so只食菠蘿包
bf就食satay 牛肉通 加奶茶
失望之作
個包真係新鮮出爐
但一入口就覺得皮雖然脆
但呢點一般包店絕對做到(當個包係岩岩出爐時)
但呢間個皮太甜

環境認真麻麻~

bf個通粉就ok d囉 但冇康年咁好食
2011-07-19
2011-07-21 49 瀏覽
今日因工事來到太子做野 , 見 d 食評及門面 d 雜誌推介 , 甘就决定試下la ..點知出事..入到去坐底, 等左成8分鐘冇人埋...當時只有 6枱有 4 企堂...佢地淨係掛住吹水..好la , 舉手話下 order , 好快回覆: 等等 la ..過多2分鐘 , 終於下左 order ..淨係叫左個蛋撻同一抔凍奶茶話明要小奶小甜..個蛋撻好快黎..微熱..一啖吃落去........wa...好好好甜呀 差差差差 !!!!等抔凍茶等左成10分鐘....終於黎到...下....吾係下話???????同我講笑乍?????我話要小奶小甜..佢竟然黎抔多多奶多多甜 一抔普通凍奶菜都係攪成甘.....真係冇說話好講.......本來想就甘埋單算當跌左錢 , 但心有不甘話比 d 企堂知 , 換黎係拿拿聲攞走抔野...過左3分鐘竟然 ..............................就甘倒 d 熱茶落抔凍奶茶.....d 冰冇曬!!!! What is it ????????????????求其成甘...即走!!!!!! , 當$19 跌左

差差差差 !!!!

求其成甘...即走!!!!!!
, 當$19 跌左

多奶多甜,完全冇茶味!!!!!!! 一啖都嫌多!!!!
2011-07-05
18 分鐘 (堂食)
$19 (早餐)
2011-07-19 27 瀏覽
屈指一算,超過三年時間沒來過太子的金華,吃個菠蘿油和奶茶。士別數載,人氣仍然很盛,現今多了一批大陸客,店內的普通話此起彼落。可見香港除了名牌店,化粧品店之外,陸客依然喜愛地道美食。菠蘿包加牛油當然叫菠羅油,又是由小吃到大的產物,加一杯熱奶茶,這就是這天的早點,價錢為$20。上一篇金華食評,寫得有點長氣,順理成章成為編輯推介。今次不再賣弄,先說菠蘿包恰巧出爐不久,新鮮滾熱辣,外層的酥皮如龜裂一樣,香脆又鬆化,而且不會吃到一褲都是菠蘿包酥皮碎。熱辣的包身,香甜鬆軟,混合了半溶半硬的牛油,那種感覺妙極。奶茶的茶味極甘,但茶身略薄一點,奶味很淡,頗為不平均的奶茶。早前美國的新聞網CNN,將皮蛋選為全球最嘔心食物之首,大抵他們沒有吃過鏞記的皮蛋吧。金華的菠蘿油,便受到CNN之推介。與其說地道港味吐氣揚眉,不如說:美食,從來,亦不應,分國界,分貴賤。
屈指一算,超過三年時間沒來過太子的金華,吃個菠蘿油和奶茶。

熱辣的包身,香甜鬆軟,混合了半溶半硬的牛油,那種感覺妙極。

2011-07-12 12 瀏覽
七月上旬(炎熱)之前在港土茶記吃了個變奏版的健怡菠蘿飽,覺得不酥不鬆的菠蘿皮始終還是欠缺了甚麼.這天經過旺角的金華冰廳,想起它有全港數一數二好吃的菠蘿飽,平日也比較少來這邊,所以也不用考慮太多就進去坐下吃個飽再算.適逢下午茶時間,這裡人極多.要了個新鮮出爐的菠蘿飽,拿來時還是熱的.飽身微甜,質感軟滑,不會太空虛或太實淨;上面的酥皮更是極品,光是靠近就已經聞到濃烈的酥香味;質感酥而不硬,也脆,但不脆弱,軟硬度是剛剛好的.三人分著吃會比較健康,但其實如果是因此吃這個而致肥,也算肥得值得!菠蘿飽,就是要這樣-那管甚麼肥膩甚麼不健康,總之要用豬油整的鬆脆酥皮,才算好吃!
七月上旬(炎熱)

其他
2011-07-11 13 瀏覽
小妹好日都唔出旺角 因為唔鍾意旺角咁人多車多今次跟住個朋友入左黎食野 對我黎講真係誤打誤撞食到好野開頭見到個門面係好傳統既茶餐廳 仲要叫做"冰廳"心諗到底入面有冇好野食架呢?不過覺得好肚餓就跟住朋友行左入去tea time時間 都坐滿人 好彩咁岩有人食飽走 所以唔駛等位我叫左 雞批($9) 同埋 豬扒菠蘿包 ($15)雞批唔駛1分鐘就送到批皮係香同鬆化既 不過餡料方面就雞肉唔多同埋味道唔夠香濃 感覺Pie&Tart既雞批更好味雞批食到一半既時候 豬扒菠蘿包就黎到見到個包有手板咁大 有d擔心食唔哂 haha原本落單既時候同阿姐講要豬扒包 不過阿姐推介我食豬扒菠蘿包而且同價第一啖咬落去 就覺得好彩有聽阿姐講! 菠蘿包熱辣辣 菠蘿皮脆脆甜甜 配上夾住既鬆軟豬扒 加埋爽口生菜蕃茄 沙律醬 味道出奇地夾! 成件事加埋變得非常好!!一啖有齊咸咸甜甜爽爽脆脆既口感!! 比起食M記果d漢堡包健康有益得多啦~到最後食哂成個包 帶住滿足既心情離開 嘩而家講起都肚餓tim~襯住放假過2日再去食過先
小妹好日都唔出旺角 因為唔鍾意旺角咁人多車多
今次跟住個朋友入左黎食野 對我黎講真係誤打誤撞食到好野
開頭見到個門面係好傳統既茶餐廳 仲要叫做"冰廳"
心諗到底入面有冇好野食架呢?
不過覺得好肚餓就跟住朋友行左入去

tea time時間 都坐滿人
好彩咁岩有人食飽走 所以唔駛等位

我叫左 雞批($9) 同埋 豬扒菠蘿包 ($15)
雞批唔駛1分鐘就送到
雞批食到一半既時候 豬扒菠蘿包就黎到
見到個包有手板咁大 有d擔心食唔哂 haha
第一啖咬落去 就覺得好彩有聽阿姐講!

味道出奇地夾! 成件事加埋變得非常好!!
一啖有齊咸咸甜甜爽爽脆脆既口感!!

比起食M記果d漢堡包健康有益得多啦~
到最後食哂成個包 帶住滿足既心情離開

嘩而家講起都肚餓tim~
襯住放假過2日再去食過先
2011-07-02
  • 豬扒菠蘿包
2011-07-06 17 瀏覽
加左價,牛油又薄切左...真係人怕出名$6加到$7仲要牛油減半,已經唔係一個好菠蘿油,一係就加多$2啦,大佬呀菠蘿油係要厚切牛油架!!!已轉食康年,大家都唔係厚切牛油,但係就平你$1味道又差唔多
加左價,牛油又薄切左...真係人怕出名
已轉食康年,大家都唔係厚切牛油,但係就平你$1味道又差唔多
2011-06-19
5 分鐘 (外賣自取)
2011-07-05 21 瀏覽
今天是7月1日的中午時份, 明顯人流不如平時假期的爆原來有廿多萬人迫去維園所以落得遊閒逛旺角 午餐也未吃, 所以肚子咕咕叫,剛巧經過金華就被那剛出爐的而且體形豐滿的菠蘿而包吸引著視線 於是徐徐步入了也金華的主店內 雖然不是第一次光顧, 但今日人流好似像比假期有過之而無不及隊排在店內, 出現迫上加迫的情況 等了不到五分鐘已有食客離開 雖然坐了單邊四人枱, 但枱子比一般茶記更窄更迫 菠蘿包 $4.5 : 一向覺菠蘿包唔係講到咁極品, 雖然皮是香脆, 麵包亦鬆軟, 但認為味道略淡,不過剛出爐既麵包差極都有個譜既 雞蛋菠蘿包 $15 : 唔知價原來此包價位和豬扒菠蘿一樣價, 最爆是坐我對面的食客居然也說呢個包加多隻蛋要加 $10.5, 明搶!! 蛋是預煎好的唔熱更搵笨 西多 : 無試, 無意見, 不過十枱有八枱都有, 相信又係名物 熱奶茶 : 茶味香唔澀夠滑, 溫度亦唔錯 唔使十分鐘完成
今天是7月1日的中午時份, 明顯人流不如平時假期的爆
原來有廿多萬人迫去維園
所以落得遊閒逛旺角

午餐也未吃, 所以肚子咕咕叫,
剛巧經過金華就被那剛出爐的而且體形豐滿的菠蘿而包吸引著視線

於是徐徐步入了也金華的主店內
雖然不是第一次光顧, 但今日人流好似像比假期有過之而無不及
隊排在店內, 出現迫上加迫的情況
等了不到五分鐘已有食客離開
雖然坐了單邊四人枱, 但枱子比一般茶記更窄更迫
不過剛出爐既麵包差極都有個譜既

熱奶茶 : 茶味香唔澀夠滑, 溫度亦唔錯

唔使十分鐘完成
2011-07-01
5 分鐘 (堂食)
  • 奶茶
2011-06-16 24 瀏覽
其實金華已經是我的飯堂, 因公司在附近食物又OK, 加上本人不太喜歡食正餐, 此地方一來可以配合到我, 其他同事又可以食到佢地要食的東西!今日好想食西多士, 所以就叫了一件西多, 蛋TART, 兩個同事就ORDER 了快餐芺蓉蛋飯, 一個叫雞扒菠蘿包!當然D飯來先, 比我們想像中細, 因在外的芺蓉蛋會是COVER底部的飯比手掌還大, 但此飯的芺蓉蛋好細我想只用上一隻雞蛋做, 料方面有火腿, 少少的ROAST PORK, 芽菜, 兩粒蝦仔, 見到覺得唔飽, 味道沒有特別!至於個雞扒包來到, 好吸引雞扒好JUICY, 有番茄, 生菜加SALAD CREAM 真是人人食過笑哈哈終於到我個西多士出現啦, 好靚! 食飯個兩個同事見到口水都留出, 金黃色!!! TASTE VERY GOOD!因食的過程太快及比較多人, 影唔到相, 不過我下次補番因太GOOD啦!!!蛋TART 可能不是太HOT, 只可說OK!飲品不多TALK, 因TASTE GOOD!
, 味道沒有特別!

因食的過程太快及比較多人, 影唔到相
, 不過我下次補番因太GOOD啦!!!

蛋TART 可能不是太HOT, 只可說OK!

飲品不多TALK, 因TASTE GOOD!
2011-06-15
  • 雞扒菠蘿包
  • 西多士
2011-06-06 21 瀏覽
本來唔想寫, 但過咗幾日仍然覺得唔寫會令使多人受騙, 所以我決定花時間寫呢篇食評!話說星期六當日, 我有個台灣朋友黎咗, 佢話想試吓香港地道野食.香港地道野食有乜? 咪就係茶餐廳! 上openrice 睇, 旺角呢間最出名, 好, 就決定去呢間!去得茶餐廳, 都唔會預有咩服務態度, 但絕對冇諗過要俾人鬧!!話說佢地果度排隊係要係餐廳入面排既, 我地一入到去, 有個金毛伙記問我幾多位, 我話三位.跟住佢就指左我地企係一個位置.過左冇幾耐又問, 前前後後總共問左4次.跟住我前面啲人坐左張卡位,然後金毛又問(??!!) 我地幾位.我亦冇乜野咁再次答佢話三位.然後對答如下:金毛:三位企前啲啦!!然後我就向餐廳入面既卡位行入去, 跟住佢居然好大聲咁從後喝我!金毛: 你幾位呀?! (我: 三位.) 三位你企過黎啦!! 人地坐卡位你行過做乜啫!! 都唔關你事!我:你叫我企前啲吖嘛!金毛:呢邊先係前面吖嘛! 你行過去做乜啫!! 唉!!我:哦, 原來係咁, 多謝哂我個台灣朋友全程目擊該伙計的惡劣態度, 佢好唔開心咁同我講, 點解啲態度可以咁咗, 如果係台灣, 一早就俾啲客駡死, 這是不可能出現的情況.其

跟住佢就指左我地企係一個位置.
過左冇幾耐又問, 前前後後總共問左4次.
我亦冇乜野咁再次答佢話三位.
然後對答如下:
金毛:三位企前啲啦!!

我:你叫我企前啲吖嘛!

金毛:呢邊先係前面吖嘛! 你行過去做乜啫!! 唉!!

我:哦, 原來係咁, 多謝哂

其實當時如果唔係同我個台灣朋友一齊, 我一定會即走.
我入得黎食野, 我唔要求你好好服務, 但冇理由要俾人駡.
同埋一樣野好重要, 就係佢啲食物既質素, 絕對唔足以要我受佢氣!!

除咗菠蘿油新鮮出櫨脆卜卜好味之外, 啲蛋tart 根本係普通貨色, 大把餐廳好過佢, 至於杯奶茶仲離普, 啲茶味淡到呢, 完全冇水準!

又要俾錢, 又要受氣, 啲野食又唔係好食, 我下次點都唔會帶啲外國朋友來, 因為成件事真係好失禮.
茶餐廳有茶餐廳既文化, 但鬧客人就完全接受唔到!

絕對唔會幫襯, 冇下次, 最憎啲餐廳紅左之後當啲客係水魚, 食物質素下降不特止, 仲要零服務, 金華冰室絕對係呢類餐廳既代表之一, 比起澳牛有過之而無不及
2011-06-04
10 分鐘 (堂食)
2011-06-06 17 瀏覽
當日早上心血來潮, 想起很久沒吃的菠蘿油, 心裡掙扎了一會... (天使)肥爆呀! 夏天已到了... (魔鬼)久不久一次, 沒關係啦! ... 結果還是敵不住美食的引誘, 和豬特意去吃菠蘿油! 以前的我不太喜歡批類.. 但自從大約一個月前吃過灣仔某處的雞批後愛上了! 所以當日也要來個雞批比較一下~ 豬也叫了個麵餐, 雞扒也大大塊, 不錯... 我倆的菠蘿油和雞批同時到達... 先說雞批, 豬和小妹都很喜愛"批", 牛油味夠濃, 又香又脆又厚, 讚! 美中不足是餡料太少, 幾乎吃不到雞, 只有少量火腿.... 而菠蘿油呢, 初時我們以為包涼了所以感覺遜色了... 沒有以前那種"嘩" effect... 當然這可也是其中的原因, 所以我倆覺得下次要分開了... 但當離開店子時看到雜誌相才知道, 真是令我倆失望的是那塊牛油薄了一半! 差點忘了這個包的賣點是那塊厚厚的牛油! 唉... 生意難做, 要維持成本但又不能大幅加價的前題下, 唯有把食材減少... 那塊牛油, 真的不如當年那麼厚, 以玫菠蘿油也不如當年那樣驚為天人了...

豬也叫了個麵餐, 雞扒也大大塊, 不錯...

2011-06-04
雖然「金華」的菠蘿包質素甚高,極多好評,但即使已成名店,也不可忽視服務的吧!服務,不應該是這樣的。事緣老婆仔這天中午前往買外賣「菠蘿包」,打算回家享用。「阿姐,唔該一個菠蘿包。」她客氣地對賣麵包的阿姐說。那位阿姐於是把早己袋好的一袋「菠蘿包」隨手遞給她。她接過那袋「菠蘿包」之後,摸一摸那袋子,發覺那「菠蘿包」竟是凍的,於是她便對那位阿姐說那「菠蘿包」是凍的,想換一個熱的代替。「嘖!」一聲嘆息從那位阿姐的口中吐出,然後極不情願地別過臉從盤子上把另一個稍為溫暖的「菠蘿包」遞給老婆仔。硬受了一記的老婆仔之後付款給另一個收銀的阿姐,不吐不快地向這阿姐說了一句:「換個熱些的菠蘿包啫,使唔使咁晦氣呀!」之後便懷著憤怒和不快的心情離開。這天在家吃晚飯的時候,她便向我訴苦,吐露這天她所受的冤屈氣。正為了這緣故,我決定暫時不寫其他的食評,先為她一吐這口烏氣。是的,我知道一間出了名的食肆,難免會客人多多,難以經常保持最佳的服務,而最佳的例子,莫過於在 Openrice 中得到最多好評的「澳洲牛奶公司」。但即使這樣,一間實至名歸的名店,維持最基本的良好服務態度------待客有禮,始終是必須的吧!假如服務態

服務,不應該是這樣的

事緣老婆仔這天中午前往買外賣「菠蘿包」,打算回家享用。

「阿姐,唔該一個菠蘿包。」她客氣地對賣麵包的阿姐說。

那位阿姐於是把早己袋好的一袋「菠蘿包」隨手遞給她。

和不快
的心情離開。

這天在家吃晚飯的時候,她便向我訴苦,吐露這天她所受的冤屈氣

。但即使這樣,一間實至名歸的名店,維持最基本的良好服務態度------待客有禮,始終是必須的吧!假如服務態度像那位賣麵包阿姐那樣差勁的話,就算食物多好吃也沒有用啦

1 分鐘 (外賣自取)
2011-05-29 23 瀏覽
一入去已人山人海多人都爆,一張圓細枱坐6個人,就算閒日4點左右都無咩位坐,個個都係吃牛油菠蘿包,超脆同超熱,食到好易跌晒,好狼狽,加埋杯凍奶茶就啱晒.價錢都貴過一般茶餐,食完急急腳走,
一入去已人山人海
多人都爆,一張圓細枱坐6個人,
就算閒日4點左右都無咩位坐,
個個都係吃牛油菠蘿包,
超脆同超熱,
食到好易跌晒,好狼狽,
加埋杯凍奶茶就啱晒.
價錢都貴過一般茶餐,
食完急急腳走,
2011-05-25
5 分鐘 (堂食)
2011-05-25 17 瀏覽
工作關系,經常經過金華,openrice好評如潮,其實我看不外如是。金華波羅確實ok.但未至於好食到不得了,因為佢地D波羅包呀、椰撻好好賣,一出爐就賣哂,永無擺半日先賣出去。出爐野熱辣辣梗好食D格,外面其他茶記既出爐面包一D都唔輸蝕。如果特登無雷公咁遠過去食就真係一D都唔值得。仲有佢地除左波羅包、椰撻之外,其他野真係不知所謂。平心而論金華真係普通過唔普通。服務方面、全港九新界既茶記都係咁架啦,無客就話之你坐天光,人逼時自然想你快D走,好正常。
如果特登無雷公咁遠過去食就真係一D都唔值得。
2011-05-23
2011-05-23 30 瀏覽
買麵包都要排長龍, 於是排下試試食, 買了一個墨西哥包, 用紙袋裝, 拿了一陣, 袋已出油, 而包是涼的, 包面的脆皮仍然脆, 咸咸地, 包就不是太多油, d油是由包面滲出, 包大大大, 十分厚身, 新鮮有彈性, 不太甜, 好味道.
2 分鐘 (外賣自取)