2011-01-02 12 瀏覽
平安夜和聖誕節,我和CM很少會食聖誕大餐,這兩年我都選擇留在家自己準備食物,靜靜地過。今年剛巧我病了,更加沒胃口和心機外出。聖誕日,精神不太好,但又想出外走走,希望可以提起精神。口淡淡,沒食慾,連粥都不想食,只是很奇怪的想食金華的菠蘿油。為了讓我振作起來,CM便二話不說的和我到金華。聖誕日店內人流不算多,我倆很容易便找到位~我只要了菠蘿油和熱咖啡,饑腸轆轆的CM放棄了菠蘿油,要了雞扒炒公仔麵和菠蘿冰。很幸運地等了5分鐘,菠蘿油便出爐了,牛油香撲面而來,我立即食慾一振,看著那半溶的牛油,極為誘人~ 趕緊拍完照便往嘴裡送。菠蘿皮香脆如昔,麵包熱辣辣又香甜軟熟,加上微鹹且溶化於麵包中間的牛油,真的救回我一命。飲著幼滑甘香的咖啡 (茶餐廳咖啡而言,這家真的做得不錯~),那微苦和甜美的菠蘿油絕對是天作之合~ 食完極為飽足~! 這亦是我當天唯一的正餐了~CM凝視我那滿足的神情,的確有點疑惑,問我這份午餐(份量)夠了?我自幼稚園起每天上學都是在樓下的街坊麵包店買麵包食,不是菠蘿包便是雞尾包,均為我的最愛~ 寒冷的天氣,加上身體不適,倒是兒時美食最能令我滿足,是反樸歸真的歡樂~CM的雞扒炒公仔麵相對就

未打開已見到半溶的牛油向我招手~

打開牛油香撲鼻~

炒得不均勻和偏鹹的公仔麵

CM的雞扒炒公仔麵相對就失色多了,雞扒是典型的茶記出品,入味且夠嫩滑,亦不會很肥膩;炒公仔麵炒得有點求其,單看顏色已知其炒得不均勻,且用上鹹豉油炒(有些店會用自製的甜豉油,甜度調較得不太高便行了),太鹹了~ 雖然夠鑊氣、麵亦彈牙,但醬汁令人有點卻步,是整碟炒麵的敗筆。

咖啡依舊香滑,菠蘿冰則很清甜~

CM原屬意飲菠蘿涼粉冰,但冬天沒涼粉供應,幸好仍有菠蘿冰。其實只是簡單的罐頭菠蘿加糖水,簡單得你我在家都能做到。CM卻對這類食品情有獨鍾,或者這就是我倆相似之處。

聖誕日和身邊人食著簡單的美食,享受反樸歸真的快樂,感覺更實在~
2010-12-25
未打開已見到半溶的牛油向我招手~
打開牛油香撲鼻~
咖啡依舊香滑,菠蘿冰則很清甜~
2011-01-01 11 瀏覽
行完街街,同友人 離開前唸住飲杯野就走啦。去金華嘆杯熱奶茶,好忙啊。完全無位,唔緊要啦, 等一等。坐底叫兩杯奶茶,馬上就到。熱熱奶茶好香,好濃。 果然系冠軍奶茶。 不過距地真系好好忙啊,個個伙計不停系我旁邊行,不停地踢到我地d野 (地方好窄,我放d 戰利品系地下)。仲差d倒到杯野落去,驚驚。 我地飲唔夠5分鐘,個伙計就已經叫人企系我地旁邊等位啦。 哎~ 。 仲唸住嘆陣嗝,個客望住我地,個伙計d態度好似又嫌我地左住距地啊,快快飲完好快快走啦。 好無耐,最后都系未真正品嘗杯奶茶就要走人啦,唔通嫌我地吃得少,要趕客?? 但一杯$12 唔平啦。

但一杯$12 唔平啦。
2010-12-28
5 分鐘 (堂食)
2010-12-27 29 瀏覽
認識呢間餐廳係因為佢曾經上過港聞版:有客人入到黎坐左一陣都無伙記落單, 個客嬲得滯走左,點知出到門口, 老闆要求收番最低消費,因此鬧上差館....云云boxing day 去開金魚街,同行友人忽然興起,要去呢度食, 無計未入去, 門口已被買出爐蛋撻既人擠得水洩不通, 好彩一入去有搭枱既卡位,餐廳入面超逼, 寫明最低消費$12, 小妹要了西多一件, 友人叫左菠蘿油+奶茶, 食物真係好一般, 西多剛炸得arm arm 好,唔會軌箏箏, 中間有花生醬, 無咩特別 只係港式茶餐廳應有既水準,個菠蘿包更比不上如聖安娜既一般既麵包店(不過呢度貼住聲稱西多同菠蘿油係餐廳既馳名野)大抵係呢度d麵包可能剛出爐既關係, 人人都話好食, 不過sorry, 小妹真係唔識欣賞,八/九十年代既港式茶餐廳, 好多都有自家出爐既麵包, 一樣好好食, 呢度既有咩咁特別d 呢??可能依家茶餐廳唔係太多有出爐麵包,物以罕為貴, 港人既羊群心理 ??

(不過呢度貼住聲稱西多同菠蘿油係餐廳既馳名野)

八/九十年代既港式茶餐廳, 好多都有自家出爐既麵包,
一樣好好食, 呢度既有咩咁特別d 呢??
可能依家茶餐廳唔係太多有出爐麵包,物以罕為貴,
港人既羊群心理 ??
2010-12-26
1 分鐘 (堂食)
2010-12-22 128 瀏覽
下午茶時間黎到,真係超級多人!等外賣的人排晒隊,店入面都坐滿人。不過好彩無人等位,岩岩好就有兩個位,搭檯都係一定架啦,其實呢種氣氛都幾特別!我同男朋友兩個人,叫左兩個菠蘿油、一個蛋撻同一杯熱奶茶。本來想叫雞翼蛋撻下午茶餐,不過唔想食太飽,下次有機會再試。蛋撻($4):好好食!我平時唔食酥皮蛋撻,但都覺得好好食。個皮好酥但又唔會漏,上檯時亦熱熱地,所以好好食。菠蘿油($6):幾好食,但比蛋撻遜色,亦唔係特別好食。可能因為新鮮出爐,包上層皮好脆,唔似有些層皮淋既。食到有少少檸檬味,係因為牛油?不過因為個包熱,牛油溶得好快,我鍾意食牛油一半溶一半唔溶的菠蘿油熱奶茶($12):唔係特別好飲,個人認為有點怪,可能都係飲慣西式的奶茶。價錢唔平,蛋撻貴出面一倍,菠蘿油同熱奶茶都比其他冰室及茶餐廳貴。下午茶時段咁多人,服務普普通通,至少伙記們都無話開口叫人走,相比起其他好食但服務其差的店舖,這裡已經好很多!而且伙記們好厲害,好似記得晒所有單咁![by女朋友]
我同男朋友兩個人,叫左兩個菠蘿油一個蛋撻一杯熱奶茶。本來想叫雞翼蛋撻下午茶餐,不過唔想食太飽,下次有機會再試。

[by女朋友]
蛋撻
菠蘿油
2010-12-20
蛋撻
菠蘿油
2010-12-18 45 瀏覽
今日同mami去試咗菠蘿油,五香雞翼餐,餐蛋通,紅豆冰同熱奶茶個人認為菠蘿油凍咗會好食d,因為塊牛油溶咗令到個包好似濕咗水咁,好難食!雞翼餐跟嘅酥皮蛋撻熱辣辣同埋d蛋幾足料,唔會稀lenlen.隻雞翼其實唔係咁重五香粉味!個通粉就普通茶餐廳嘅味道.紅豆就夠哂大粒同腍度適中,好味!!(但花奶唔夠)奶茶係暖嘅,唔知係咪冇人要而俾咗我哋,完全係失準!!現場感受到d伙記好忙,不停落單同出包整體都唔錯,下次再嚟tea
紅豆就夠哂大粒同腍度適中,好味!!(但花奶唔夠)

奶茶係暖嘅,唔知係咪冇人要而俾咗我哋,完全係失準!!
現場感受到d伙記好忙,不停落單同出包
整體都唔錯,下次再嚟tea
2010-12-17
  • 菠蘿包
下午茶A 熱奶茶 $24好愛它的雞翼,那種咸香味令人很想一再放它入口,盡管知道那會致肥。蛋撻是種傳統的味道,蛋味香濃又夠滑,撻皮既不是千層酥皮又不是餅乾皮。只覺其酥脆可口,但卻不懂細緻描述。也許,這就是老字號帶來的感覺。菠蘿包 $4菠蘿包皮脆又甜度適中,大大個很飽肚,吃完大滿足。每逄出爐即被搶購一空,伙記們都像有限額似的,聽到 “菠蘿包出爐!” 的喊聲時,回一句 “菠蘿包 X 個,我既。” 有趣的風味。總不會讓客人漏單,如見你等久了,會主動問一下包包來了沒,沒來的話會先道歉再即刻為你找來。真不明白怎麼可能記得了那一枱叫了多少個包包。老闆、老闆娘、連伙記們都很親切,雖然每天都是人潮不斷﹐但還是語氣親切的問你幾位再招呼你入坐,會體諒老人家盡可能不會要他們走太遠,但如果客人們不願意坐近門口位置他們都會願意再安排,大多時間都會聽到他們跟客人閒話家常,很有老店的人情味。人客太多了,每每都要 “搭枱”,但,大家都不介意,畢竟,食物的質量才是最吸引的原因。擠在一起用餐,都是一種風味。
下午茶A 熱奶茶 $24
下午茶A

好愛它的雞翼,
那種咸香味令人很想一再放它入口,
盡管知道那會致肥。
蛋撻是種傳統的味道,
蛋味香濃又夠滑,
撻皮既不是千層酥皮又不是餅乾皮。
只覺其酥脆可口,
但卻不懂細緻描述。
也許,
這就是老字號帶來的感覺。

菠蘿包 $4
菠蘿包

菠蘿包皮脆又甜度適中,
大大個很飽肚,
吃完大滿足。

每逄出爐即被搶購一空,
伙記們都像有限額似的,
聽到 “菠蘿包出爐!” 的喊聲時,
回一句 “菠蘿包 X 個,我既。”
有趣的風味。
總不會讓客人漏單,
如見你等久了,
會主動問一下包包來了沒,
沒來的話會先道歉再即刻為你找來。
真不明白怎麼可能記得了那一枱叫了多少個包包。
老闆、老闆娘、連伙記們都很親切,
雖然每天都是人潮不斷﹐
但還是語氣親切的問你幾位再招呼你入坐,
會體諒老人家盡可能不會要他們走太遠,
但如果客人們不願意坐近門口位置他們都會願意再安排,
大多時間都會聽到他們跟客人閒話家常,
很有老店的人情味。
人客太多了,
每每都要 “搭枱”,
但,大家都不介意,
畢竟,
食物的質量才是最吸引的原因。
擠在一起用餐,
都是一種風味。
2010-12-16
菠蘿包
下午茶A
2010-12-13 10 瀏覽
未行到去門口已經見到一條長龍排隊買包包啦... 但好彩剛有人走, 我地就坐左一邊卡位 熱辣辣既菠蘿包一盤一盤共... 係我頭上不停新鮮出爐, 真係有d 驚order左蛋撻及菠蘿油各一個, 凍檸茶, 豬軟骨湯米, 熱鴛鴦菠蘿油既包身鬆軟及微熱, 菠蘿皮超碎, 蛋撻熱辣辣, 正, 凍檸茶無特別媽媽話佢地既熱鴛鴦都唔錯呀...
未行到去門口已經

菠蘿油既包身鬆軟及微熱, 菠蘿皮超碎
, 蛋撻熱辣辣, 正
, 凍檸茶無特別
媽媽話佢地既熱鴛鴦都唔錯呀...
2010-12-11
  • 蛋撻
2010-12-10 19 瀏覽
金華的包真的寫個正字比佢。最起碼,多人幫襯,包一定新鮮和熱辣辣,熱辣辣的包比起現在連鎖式冷冰冰的西包,吸引力太得多。任何包凍了也只會落得一個硬字,相比起熱熱辣辣的包,包身軟熟,麵包味濃厚。這是新鮮出爐之分別。每次有新鮮出爐的包,D店員呀姐或呀哥一定會單手抬著盤包底叫小心呀,第二隻水(幫)住,由店內的廚房送到店前。這裏熱辣辣熱得隔著紙袋也未能食到,因為熱到辣手。我來這裏只會吃菠蘿包,並不代表其他包不好吃。只是我比較喜歡熱辣辣菠蘿包,熱辣辣對於一個菠蘿包來說尤其重要,菠蘿皮是菠蘿的靈魂,凍了的菠蘿包皮硬度十足,咬下去只會整損口角。相反來說,軟而香的菠蘿包蛋皮香得來又易碎成一粒粒,可以和麵包好好的溶合在一起。還有的,便是茶餐廳的紙袋,拿著紙袋食著熱辣辣菠蘿包,加上紙袋的味道,特別有風味。除了包外,其他的並不覺特別,食過早餐和午餐,麵飯和一般茶餐廳差不多,所以現在一個熱賣的包已賣到近五元呢!
金華的包真的寫個正字比佢。

2010-11-26
$4.5 (其他)
2010-12-05 28 瀏覽
去開金魚街買魚仔成日都見到黎間茶餐廳門口企左好多人等買蛋撻睇睇下魚仔有D肚餓於是醒起佢入去試試WAH..入面多人都不得了好迫好迫等左一陣先有位入到去睇佢牆上貼既野先知原來佢係蛋撻, 菠蘿油, 西多士好出名我每樣都有叫佢D菠蘿油真係新出爐要等幾分鐘先有GA菠蘿油個皮好夠脆好好味不愧為得獎菠蘿油仲有一讚佢既奶茶好夠滑..好好味
去開金魚街買魚仔
WAH..入面多人都不得了
好迫好迫
等左一陣先有位
入到去睇佢牆上貼既野
先知原來佢係蛋撻, 菠蘿油, 西多士好出名
我每樣都有叫
仲有一讚
佢既奶茶
好夠滑..好好味
2010-12-04
最初係想黎弼街食媽咪朱古力粒粒雞旦仔但新進駐百度半店既媽咪雞旦仔已經無賣了可能無乜人知道而無人買掛所以黎左金華買菠蘿油食初頭以為係巴士站旁果間鴻X冰廳添最初黎到幾驚d菠蘿包賣哂因為望左一輪先見到入面放左一盤只剩幾個既菠蘿包但唔使一分鐘搬出了一盤再一盤剛剛出爐既菠蘿包呀嘩正我覺得第一盤色水白d焗得唔夠燶但眼見阿姐將一個個入了紙袋又好快有人買所以我膽粗粗的指住第二盤較濃既話想要果d哈哈, 阿姐好好人, 佢真係肯比我要第二盤果d喎我要了菠蘿油$6阿姐就係第二盤焗得較濃較靚當中夾了一個入去放鮮牛油差唔多分分鐘都有新出爐菠蘿包因為賣得太快了賣完一盤又一盤新出爐一盤又一盤真係好食到不得了熱烘烘的新出爐真係新出爐我好似第一次食到真正剛剛出爐既菠蘿包乍(係剛剛,剛剛出爐...)就因為剛出爐d鮮牛油好快就溶哂了溶左既鮮牛油香香滑滑帶少少咸味既感覺菠蘿包包身夠乾夠鬆化咬落去軟綿綿壁左包裡d空氣出來扁左感覺唔同其他店果d實的的似一大舊麵粉咁金華菠蘿油真係超棒菠蘿皮夠闊夠厚夠脆食落去有d曲奇加蛋香既味道真係好好味呀!人地話菠蘿包正宗食法係壓扁來食有人告訴我這是因為壓扁可以避免咬落去令菠蘿皮掉落之後再買左個外賣
最初係想黎弼街食媽咪朱古力粒粒雞旦仔

嘩正

我覺得第一盤色水白d焗得唔夠燶
但眼見阿姐將一個個入了紙袋又好快有人買
所以我膽粗粗的指住第二盤較濃既話想要果d
哈哈, 阿姐好好人, 佢真係肯比我要第二盤果d喎
我要了菠蘿油$6

真係好食到不得了
熱烘烘的
新出爐真係新出爐
我好似第一次食到真正剛剛出爐既菠蘿包乍
(係剛剛,剛剛出爐...)
就因為剛出爐

人地話菠蘿包正宗食法係壓扁來食
有人告訴我這是因為壓扁可以避免咬落去令菠蘿皮掉落
之後再買左個外賣下午茶
老板好好人, 都成6:00pm都仲有得賣
下午茶: 五香雞翼+酥皮蛋撻+熱鴛鴦少奶 $24 唔使加$1
就係因為個五香字而賣既炸雞全翼
本身想買炸雞脾(無左個五香字)
雖然老板話炸雞脾都有五香味
佢仲透露兩樣都係鹵水左之後再炸
但穩陣d都係試左雞翼先
因為只有雞翼先寫左"五香" 呢個詞
五香雞翼

真係有陣類似五香粉既五香味喎
超香, 味道都佳
茶餐

酥皮蛋撻: 酥皮夠酥, 唔散
蛋槳夠黃, 有蛋味
熱鴛鴦少奶: 都係一般茶餐廳質素
帶酸酸地味既咖啡味
茶味ok香濃
除了即磨咖啡
我都係不喜歡一般茶餐廳既咖啡, 因為帶酸味
菠蘿包$4
菠蘿油$6
炸雞脾/雞翼$14
以呢個價錢有咁既質素係旺角區係超值!
2010-11-30
1 分鐘 (外賣自取)
$6菠蘿油
僅溶剩一小角既鮮牛油
壓扁少許來食, 咬落去牛油已溶哂了
又一盤新出爐既菠蘿包
五香雞翼
2010-11-23 17 瀏覽
上星期3, 有日下晝去左弼街既金華冰廳試下.依到好多人架, 好多人買佢既菠蘿油同蛋撻, 所以佢密密出爐, 夠晒新鮮熱辣.我叫左雞翼併蛋撻, 連埋野飲都係20$, 抵~2隻雞翼, 5香味幾重幾好食, 但重點係個蛋撻, 黎時熱到唔可以用手托住~ 酥皮熱辣辣香口鬆脆, 中間蛋漿又唔會太甜, 又好有蛋香, 正~唔怪之後咁多人幫襯啦~另外叫左個6$既菠羅油~熱呼呼皮脆包包入面又軟熟, 入面塊牛油又幾厚, 咬落去既質感幾正~新鮮出爐無耐特別好味~@@
上星期3, 有日下晝去左弼街既金華冰廳試下.
我叫左雞翼併蛋撻, 連埋野飲都係20$, 抵~

2010-11-17
  • 蛋撻
2010-11-17 7 瀏覽
榮獲全港茶餐廳奶茶最好冠軍,應該不錯,於是同老公去試試。 人真係好多,幸好我哋等咗15分鐘就有位。 環境坦白講有d污穢(典型香港茶餐廳特色),坐得唔舒服,要快落單,食完唔可以留要即刻走,人客穿流不息,生意好得不得了。 價錢合理,食物有水準,奶茶有茶香,好飲。 雞扒炒出前一丁,唔油膩夠鑊氣。 落單叫菠蘿飽和蛋撻,要等20分鐘才有,一大盤出唔洗三分鐘即刻分晒,好誇張。 但等係值得,菠蘿飽熱烘烘,皮脆包軟,一流,加埋杯熱奶茶,正正正!

2010-11-13
15 分鐘 (堂食)
  • 熱奶茶
2010-10-12 14 瀏覽
要同其他人孖桌子, 好迫!!!D 飯好凍唔食都要收費錢 $12 Minimum Charge $12/person菠蘿包 Pineapple Bun $4 , ok la
要同其他人孖桌子, 好迫!!!
D 飯好凍

唔食都要收費錢 $12
Minimum Charge $12/person
菠蘿包 Pineapple Bun $4 , ok la

Minimum Charge to SIT
2010-10-08
2 分鐘 (堂食)
Minimum Charge to SIT
2010-10-11
星期六下晝食lunch, 諗唔到有咩好食,於是就諗住去茶餐廳。原本我提議康年,但同事就話近近地金華。一行三日,點幾鐘去到,人多到不得了!人頭湧湧,全場滿座。剛好有卡位離開,於是我地就即刻坐低。有午餐、常餐同炒粉麵。價錢合理。我地三個都係食午餐,有湯有餐飲,$28。例湯係椰子紅蘿蔔豬肉湯,好味,椰子味很香。原本係窩蛋免治牛飯,但我唔鍾意窩蛋,於是轉jor煎蛋。不過原本落單係要意粉,點知又變jor飯。不過見個伙記矇矇地咁,費事再換ge話連隻煎蛋都無埋。飯幾挺身,粒粒分明,鍾意硬飯ge我覺得唔錯。煎蛋比窩蛋實在好多,同事個窩蛋要搵一搵先搵到。不過個免治牛肉醬就一般,唔夠味,較淡。環境真係唔好,除了迫之外,仲會食食o下有人捧住成盤蛋撻/ 波蘿包o係你個頭上經過~
原本我提議康年,但同事就話近近地金華。
一行三日,點幾鐘去到,人多到不得了!人頭湧湧,全場滿座。
剛好有卡位離開,於是我地就即刻坐低。
有午餐、常餐同炒粉麵。價錢合理。
我地三個都係食午餐,有湯有餐飲,$28。
例湯係椰子紅蘿蔔豬肉湯,好味,椰子味很香。
原本係窩蛋免治牛飯,但我唔鍾意窩蛋,於是轉jor煎蛋。
飯幾挺身,粒粒分明,鍾意硬飯ge我覺得唔錯。
煎蛋比窩蛋實在好多,同事個窩蛋要搵一搵先搵到。
不過個免治牛肉醬就一般,唔夠味,較淡。

2010-10-06 34 瀏覽
10月4日上午, 老公放假, 湊左個女返學就出來行街, 第一站來旺角, 先吃早餐, 我們叫了:1, 雪菜肉絲通粉加腸仔煎旦 加熱奶茶,好似$212,菠蘿油$6總結: 雪菜肉絲,好味,新鮮, 通粉太淋,吾好食, 菠蘿油好好味,又熱又脆又香, good 下次剩吃包和飲野

1, 雪菜肉絲通粉加腸仔煎旦 加熱奶茶,好似$21

2,菠蘿油$6

總結: 雪菜肉絲,好味,新鮮, 通粉太淋,吾好食,

菠蘿油好好味,又熱又脆又香, good

下次剩吃包和飲野
2010-10-04