2015-02-15
呢日係情人節,為左唔比餐廳搶錢,所以就選擇食韓國野。大家請留意,呢間餐廳電話係打唔通,但醬油蟹又要2天前預約,完全比佢玩死,搞到我最後要放假親自去book。好彩情人節係星期6。不設預約,如果唔係應該勁早full, 於是我同女朋友5點半已經黎排隊等位,最後好好彩5點45已經入得。因為太早,所以我地冇乜胃口,所以叫既野食唔多。
期待以久,我同女朋友都未食過既醬油蟹($258 一份)終於黎啦。一打開隻蟹,d膏流出黎,同埋第1次食生蟹,好緊張。好快侍應就過黎幫我地將d 辣椒同洋蔥剪成一塊塊,可以方便調味,又教我地將d 紫菜飯放入蟹蓋,撈埋d 膏一齊食。於是我地就試下將小小飯,放入蓋裡面,同夾小小蟹膏放入去一齊撈,再加d醬油,。啖啖充滿麻油味既紫菜飯加上蟹膏一齊食,果種味道真係難以形容,但可惜蟹膏不算多,好彩本身紫菜飯都好好味,所以只加蟹既醬油撈黎食,已經好正。食完蓋,之後就係食蟹身,d 肉好透明,真係好生,我之前未試過食,所以都好驚。但咬完一啖之後,口感真係好正,咬一啖之後吸幾吸就可以啜到d肉出黎,食落其實d似jelly..味道好鮮甜。
但我自己就覺得258一份都算幾貴下,可能我對生蟹未至於瘋
因為太早,所以我地冇乜胃口,所以叫既野食唔多。
但我自己就覺得258一份都算幾貴下,可能我對生蟹未至於瘋狂既地步,所以未必會成日再黎食。
炒大片五花肉 ($148)- 份量都好大,好多芽菜同肉,但味道偏甜,完全不辣。
豬肉泡菜湯 包一碗白飯($78)- 相信係食咁多間最難飲既泡菜湯。 感到到好多味精,好"o拿” 喉,只有辣味。冇乜泡菜味。
最後埋單都53x, 應該唔會再encore..但醬油蟹確實不錯。有機會去韓國既話一定會試。