2014-10-06
今年係癢癢週年, 遇啱呢期忽然想食醬蟹, 一於就book『醬缸』食返餐!!出名快full啦, 所以早半個月左右已經book定位(留定蟹蟹), 還好我習慣鍾意早食飯, 所以呢個鐘數無難度~呢日差唔多時間就同男友仔黎到, 呢個鐘數竟然都已經有半滿客人!?舖位細細, 所以坐位唔多, 都有少少迫迫地, 好在book咗位o者, 呵呵~安排好入座之後, 我同男友仔就開始研究食咩好!Menu既選擇其實算少, 不過都有齊韓食必食食物, 燒烤都有架~店員先放低4個小前菜: 涼拌海帶, 薯絲, 冬菇, 泡菜然後我地就一邊食前菜, 一邊睇 menu….響我地揀緊既時候, 預留咗既醬油蟹就偷偷地爬咗上枱, 嘿嘿!!!所以我地加速決定好食咩, 再快快手落埋單…因為得2粒人既關係, 而個醬蟹又有飯跟, 所以只係點多咗一樣野: 炆牛肋骨落完單之後, 預備開動之際…. 咦!! 咪住!! 隻蟹好似唔多對路既!?呢隻…. 唔係醬油蟹喎!! 呢隻係【辣】醬油蟹!!!?同店員溝通之後, 我諗係自己落booking果時講錯咗定啦……無辦法啦, 因為蟹係預定既, 錯咗都無得換嚕~唔打緊啦, 都係醬油蟹o者, 照食!!!開動啦!!
安排好入座之後, 我同男友仔就開始研究食咩好!
店員先放低4個小前菜: 涼拌海帶, 薯絲, 冬菇, 泡菜
呢隻…. 唔係醬油蟹喎!! 呢隻係【辣】醬油蟹!!!?
無辦法啦, 因為蟹係預定既, 錯咗都無得換嚕~
唔打緊啦, 都係醬油蟹o者, 照食!!!
開動啦!!
蟹膏甘甜鮮味, 蟹肉飽滿, 而且鮮味十足!!!!
肉眼所見, 辣既醬油蟹其實就只係多咗韓國辣醬去拌醃, 辣度夠但又唔會搶晒蟹既鮮甜味, 讚!!
當我地差唔多食完隻醬蟹之後, 個牛肋骨就上枱啦~~~~~
呢個小菜既醬汁偏甜味, 但係又唔會太over, 係食咸味醬油蟹之後既好選擇~
最頂係一少堆已經煮到吸晒味又好淋既洋蔥, 正!!
然後就係一件又一件… 大大件既牛肋骨, 每一件都係軟淋入味, 接近入口即溶, 正!!!
而且小砵子入面唔會有花巧既配菜去佔位, 就只有1-2件細切既紅蘿蔔同埋白蘿蔔, 無論紅定白, 都係同洋蔥一樣, 軟淋吸晒味, 正!!
雖然只係一蟹一牛肋骨, 但係已經飽死咗我地2個, 哈哈~
男友仔自此愛上醬油蟹, 佢仲話快D再book, 要再黎, 哇哈哈哈!!!
呢個週年過得好快樂~~~~~~~
整體食味非常滿意, 服務態度亦好好, 係家庭式經營, 加油!!