2015-06-09 3856 瀏覽
打極電話都唔會通,唯有walk in book(4月份嘅事)如果要7:30要等度7月,8:30就可以6月頭,所以我簡左尋晚去食,我早左8點去度,已經大約有10個人排隊,我見其實入面有吉位(大約6-8個位到),我相信係留比已book位的人,咁我就入去試下問下可否入得,佢地回覆我book 左8:30未夠鐘唔可以入,叫我向門口等,8:30會叫我(很死板,唔會轉彎),但我同朋友掛住傾計冇睇時間,8:38望下電話,入面又有位,但冇人叫我地囉 ,我地又出聲,先入去.一坐低我地就叫左佢出左主菜醬油蟹先,跟住好快就放左碟前菜.跟住主菜上了試過其他韓食店,呢間蟹膏比較香,撈飯一流,蟹肉也較甜.跟住我再叫左米酒,佢地會將膠樽倒落個水壺度,別有一番風味.仲有叫左豆腐湯,我至愛嘅味道,都算足料有两隻蝦,豆腐口感都滑,辣辣地好開胃.(不過好後悔同蟹一齊叫,因為上菜太快,食完蟹個湯都凍哂,下次再嚟嘅時候一定要蟹差不多食完先再叫湯)整體來講食物係唔錯嘅,不過座位就差D,位同位之間太逼,張枱又太細,我叫左咁少野,都放唔落,已經要放埋人地張枱.服務就....你預左冇啦,咁樣會開心d....
打極電話都唔會通
我地又出聲,先入去.

一坐低我地就叫左佢出左主菜醬油蟹先,跟住好快就放左碟前菜.
跟住主菜上了
醬油蟹
試過其他韓食店,呢間蟹膏比較香,撈飯一流,蟹肉也較甜.

跟住我再叫左米酒,佢地會將膠樽倒落個水壺度,別有一番風味.
米酒
豆腐湯
整體來講食物係唔錯嘅
,不過座位就差D
2015-06-08
2 分鐘 (堂食)
米酒
豆腐湯
2015-05-31 3137 瀏覽
近期好似熱捧韓國醬油蟹,於是冒住中毒嘅風險,約埋班朋友去試試傳說中好好食嘅醬缸。呢度食蟹要預早兩日預訂,好啦咁就訂啦,點知由中午12點打電話到下午6點,打左10幾個電話先打得通,好不容易訂了3碟醬油蟹,但星期六不設訂位的,咁我地唯有等佢開門啦。星期六下午5點鐘落大雨,我地一行六人嚟到等開門,門口已經有大約10幾個人排緊隊等緊位,到5點半準時開閘啦。入座了,內裡簡單裝修,地方真係淺窄,坐落去想轉一轉身都難,無計啦,香港地租金昂貴,係咁架啦,最緊要好食。叫了個阿豬媽上我地訂左嘅鎮店之寶-醬油蟹,$258一碟有2隻,size唔係算大,伴碟有辣椒和洋蔥,跟一碗紫菜飯。急不及待試下個蟹蓋先,放左啲白飯落去食,少少蟹膏伴以白飯,味道還可以,蟹膏嘅鮮甜配白飯係一流嘅美食。蟹身不算多膏,醬油略淡口味,咸味不足,鮮味欠奉,無驚喜兼失望,名過於實。我地一致認為對醬油蟹感到失望,亦不寄望其他菜式會有驚喜,所以食過蟹就埋單走人,去附近nxway食個k buffet好過了

醬油蟹
題外話/補充資料: 同埋始終覺得生食蟹肉不及熟食嘅絲絲蟹肉質感,生蟹係好似啫喱咁嘅口感,個人認為還是覺得熟蟹好食點。
2015-05-16
25 分鐘 (堂食)
2015-05-27 3110 瀏覽
一個月內第二次到醬缸食醬油蟹,並不是因為易book 了,眾所周知這裡的電話是打唔通的,通了也無人聽……所以幾個月前親身book 時,為免預約了的日子朋友臨時有事,就book 兩個日子,最後月頭成功食到第一次,月尾又再同另一位朋友食。其實我無食過第二間既醬蟹,韓國料理都常食,醬油蟹既第一、二次都係呢度食。上次三人行食兩隻蟹,今次二人行食兩隻蟹。可能係一人一蟹既關係,今次好仔細咁食每一啖蟹肉,再加上上次經驗,小妹覺得蟹糕撈飯係最好食既,所以今次差唔多每啖肉或糕都撈埋飯一齊食….真係好好好味呢……其實我本身唔係非常鍾意食蟹,但那軟綿綿既生蟹糕加蟹肉,撈埋微暖既紫菜飯,再配上重點既醬油汁,相信呢個就係咁多人排長龍,或者等幾個月都要食既原因。除左隻蟹,其實旁邊既配菜都好好食,例如蒜頭、洋蔥、青紅椒,我同朋友都食到lam lam 脷。至於其他菜式,今次我同朋友再encore 我月頭已食過既芝士海鮮年糕。這個海鮮年糕,味道是好的,有兩隻青口、小粒帶子、魚片、魷魚、泡菜,芝士也好味,但相比醬蟹,確實沒有很WOW的感覺。總括而言,醬缸的醬油蟹是很出色的,其他菜色且有待慢慢發掘。喜歡食醬油蟹既朋友,很值得

總括而言,醬缸的醬油蟹是很出色的,其他菜色且有待慢慢發掘。喜歡食醬油蟹既朋友,很值得試試。訂位秘訣:平日親身預訂 (蟹一定要預訂,平日walk in 基本上係唔會有蟹食),星共六/日只可walk in, 下午5:30開始排隊機會較大
2015-05-26
  • 必點醬油蟹
2015-05-19 3160 瀏覽
與好友難得飯聚,苦惱該吃甚麼之時,友人自告奮勇,到醬缸排隊。其實笨妹對韓國菜並沒有甚麼興趣,但聞說韓國醬蟹非常有名,有飯之賊的稱號,便答應到醬缸赴約。醬缸的座位先到先得,人齊方可入座,友人早到,我們總是在隊伍的最前方,但下午六時四十五分,人龍已經有三至四個舖位。原來,醬蟹需要兩日前預訂,而最後一份walkin蟹,亦剛被人點了(只是下午六時半,黑氣可夠重),而醬缸的訂座熱線是絕對虛設,幸運接通了,也沒有人聽的哦,想吃醬蟹的話,大家順道經過店面時預訂吧!當店裡有客人用餐完畢,老闆便會先把菜單交給在門等候多時的客人,先點菜,後入座。但由點菜到入坐,仍需要十分鐘左右,幸好現在只屬初夏,尚可接受。終於到笨妹與笨友入座了!舖面非常細小,小得連活動也要小心翼翼,生怕動作稍大也會撞到正在用餐的同道中人。當你坐上店員為你安排的位置,連桌上預先擺放的前菜仍來不及吃,第一道菜已出現了!與其他博客的前菜不一樣,應該是每天隨機的,左下角看似是腐皮的,實際上是魚蛋。搶閘現身的,是生醬海蝦。店員會先悉心幫你剪好生蝦,拌飯的時候便非常方便。大家可以按自己的口味,加入辣椒、蒜頭、檸檬汁等材料,但不會吃辣的朋友,加辣椒前

大家可以按自己的口味,加入辣椒、蒜頭、檸檬汁等材料,但不會吃辣的朋友,加辣椒前要想清楚,日前成功挑戰譚仔小辣的笨妹,只是加一小片辣椒「都辣到我噴火啊!!!!」

但這個醬蝦的醬汁並不算特別,而生海蝦也不過如平日在日本料理店吃的蝦刺身一樣,只是因為醬蟹/蝦是「較新鮮」的烹調方法,才那麼多人慕名而來吧!(同樣是生蟹,笨妹對中式的醉蟹較感興趣)
「水冷麵」,炎氣天氣的消暑佳品。與過去吃別家水冷麵的方法不同,醬缸的店員會為你送上黃芥末和醋拌食。

單是看着有冰塊飄浮的「麵湯」 ,已經感到「涼㓎㓎」,初次伴醋進食,滿開胃,而黃芥辣亦滿配的冷麵,算是悶熱天氣的好選擇。
「海螺伴」,簡單來說,是個超辣的沙律!連嗜辣的笨友也說熬不下去。螺肉的口感滿差,並沒有那種爽爽的感覺,而是像口香糖一般煙韌⋯⋯但內藏少量雪梨片,雪梨的甜味中和了韓式辣醬的辣道,如果雪梨可以多一點,應該可以消滅敵人!可惜我們只吃了一半就舉白旗了。

題外話/補充資料: 總括而言,醬缸有點名過於實,人均消費接近$250,絕對有比它更好的選擇。但由於這次沒有嚐到令人慕名而來的醬油蟹,所以並不能以這次的經驗作準。 當笨妹對吃不到的醬蟹朝思夜想時,出現了「醬油蟹或藏肺吸蟲可上腦」的新聞,如無意外,怕死的笨妹不會吃了。大家點醬蟹以前,也要三思哦!
2015-04-16 9359 瀏覽
要是不訂枱,排隊排到傻的餐廳,真的不能說笑差不多兩小時的等候時間,目的就是吃上一隻韓式正宗的「醬油蟹」記得想吃生醃醬油螃蟹的朋友必須要兩日前就要預定,否則只能看著別人吃得津津有味,而自己就在流口水了。周六是可以不用訂枱,直接到餐廳門口排隊即可前菜-不過不失的四款前菜泡菜醬油蟹(辣)-失望的辣味醬油蟹完全不入味之餘,有點被騙的感覺醬油蟹(不辣)-一打開蟹蓋就不難發現滿滿的蟹膏蟹膏配上紫菜飯再沾上醬油,味道一流軟綿綿的蟹肉好清甜,十分滋味海鮮豆腐湯(推介)-出色,夠辣,重料熱呼呼,上枱時還冒煙的-Miss F
要是不訂枱,排隊排到傻的餐廳,真的不能說笑

記得想吃生醃醬油螃蟹的朋友必須要兩日前就要預定

否則只能看著別人吃得津津有味,而自己就在流口水了。

周六是可以不用訂枱,直接到餐廳門口排隊即可
前菜
-不過不失的四款前菜
泡菜醬油蟹(辣)
-失望的辣味醬油蟹
完全不入味之餘,有點被騙的感覺
醬油蟹(不辣)
-一打開蟹蓋就不難發現滿滿的蟹膏
蟹膏配上紫菜飯再沾上醬油,味道一流
軟綿綿的蟹肉好清甜,十分滋味
海鮮豆腐湯(推介)
-出色,夠辣,重料
熱呼呼,上枱時還冒煙的
-Miss F

2015-04-06 10644 瀏覽
Trandition Korea restaurant which is a very small restaurant. Probably need to wait 30mins and the most popular crab need to pre-order. Otherwise you may not order the crab. Each dish served with 2 crab and one bowl of rice. The taste of this crab is nice. I have try this tradition Korea Crab un Korea. Avtually the taste very smiliar with the one i ate in Korea. This is pork. Taste are very sweet and tasty. And it is necessary to eat with rice too. The staffs service need improvement. And actual

The staffs service need improvement. And actually there are not enough staffs for the restaurant.
2015-04-05 9198 瀏覽
記得有天去探妹妹她從手機中給我看了之前和朋友吃飯的一間位於佐敦的韓國餐廳相片對我說這間小店很誇張的,要吃它的醬油蟹需要預早訂而且五、六不設訂檯服務還給我看了那條長長的人龍,當時我沒有太在意因為心想要排隊的餐廳我應該也不會有太大機會吃到吧!誰不知不足一星期我那班喜歡周圍去搵食的同事剛巧又在討論著想試試這間吃醬油蟹的餐廳但礙於因為我這個只想星期五或六才外出聚餐的麻煩人所以最後還是選擇了不能訂檯的星期五去吧!那天因為我和另一同事放假關係所以我們六點半先去那裡邊排隊邊等其他同事及和蝦子餅放工趕過來同事六點半前到達時也已經開始出現人龍了她說前面大約有十多人已在排隊第一輪我們因為還沒有人齊所以錯過了入座機會當所有同事到達時大概是八點半之後約九點最終可於第二輪入座了!我們大家都讓着肚子餓,一坐底先奉上四小碟韓國前菜隨即店員就會問我們有否訂蟹,我們說有之後她們就會先上醬油蟹給我們我們訂的是不帶辣的醬油蟹,它們還有另一款是辣味的蟹肉經過醃製後肉質會變成了帶點漿口的啫喱狀我吃的那一隻也有蟹羔,但不算很多我自己是第一次吃,對於這質感也覺得頗新奇,但就不知是否正宗了但聽其中一位同事說她在韓國吃過的醬油蟹會比較
記得有天去探妹妹

對我說這間小店很誇張的,要吃它的醬油蟹需要預早訂

而且五、六不設訂檯服務

還給我看了那條長長的人龍,當時我沒有太在意

因為心想要排隊的餐廳我應該也不會有太大機會吃到吧!

誰不知不足一星期

但礙於因為我這個只想星期五或六才外出聚餐的麻煩人

所以最後還是選擇了不能訂檯的星期五去吧!
那天因為我和另一同事放假關係

同事六點半前到達時也已經開始出現人龍了

她說前面大約有十多人已在排隊

第一輪我們因為還沒有人齊所以錯過了入座機會

當所有同事到達時大概是八點半

之後約九點最終可於第二輪入座了!
我們大家都讓着肚子餓,一坐底先奉上四小碟韓國前菜

我們訂的是不帶辣的醬油蟹,它們還有另一款是辣味的

蟹肉經過醃製後肉質會變成了帶點漿口的啫喱狀

我吃的那一隻也有蟹羔,但不算很多

但聽其中一位同事說她在韓國吃過的醬油蟹會比較鹹及會再鮮味一點
另外,醬油蟹還會配上紫菜飯一齊上菜的
把蟹羔及醬油汁加上紫菜飯,這個組合我是非常地喜愛,太...好...吃了!

飯粒是我喜愛的硬身飯及粒粒分明的珍珠米,呵呵呵∼絕配絕配!
除了蟹之外,我們還點了其他菜

這個海鮮芝士年糕份量很大,年糕QQ的很好吃

那些弄不斷的芝士更是我最愛

海鮮類我看得見的有蝦、青口、小小的帶子等等,還看到有一隻雞蛋

整鍋的顏色看似很辣,但其實也是普通辣度吧!
泡菜煎餅味道也可以

但如果可以煎得再脆身一點的話應該會更好吃!
原本同事們想叫燒牛助骨,但好像在menu又看不見

問店員有沒有煮熟了的牛肉菜式

她就指著這款蒸排骨,名叫排骨,但其實是牛骨來的

牛骨炆得十分入味,肉質很淋,加上白、紅蘿蔔

看似小小的一鍋但原來份量也很足
海鮮豆腐湯送來時還正在滾著,熱辣辣的喝一口湯是我一向喜歡的嘗湯模式

湯還是襯熱喝才是最美味的,如果放涼了的話就會被我減分了啊!
這款鐵板炒雞肉一般般啦

都是叫來想填飽肚子的一道菜
最後加上韓國米酒一支,酒精只有6%,加上味道帶甜,所以很易入口

店員姨姨會把酒倒在一個雪凍了的小水煲

用來盛酒的碗子同樣也是雪凍了的啊,好!飲勝!
提提大家:

醬油蟹需於最少兩天前預訂

五,六及公眾假期不設訂檯

星期日全日休息

必須人齊方可入座

題外話/補充資料: 醬油蟹需於最少兩天前預訂 五,六及公眾假期不設訂檯 星期日全日休息 必須人齊方可入座
2015-03-27
120 分鐘 (堂食)
  • 醬油蟹
  • 海鮮芝士炒年糕
  • 蒸排骨
2015-03-15 11288 瀏覽
朋友推介,佢話呢間韓國野好正,身為韓迷,梗係要黎試下先啦!坐低左之後 望一望menu 就諗都唔諗叫左我最愛既海鮮辣豆腐鍋!唔好見個湯好紅,以為好辣!原來假架~!豆腐好滑又入口又爽,同我向韓國食既一樣嫁!個鍋好足料,有2隻蝦啦八爪魚啦仲有蜆添!蜆因為見佢未開晒,所以放左佢晌底慢慢再煮下 ,差唔多食剩3分1既時候佢就開晒喇!!!因為好好食,個鍋同飯都食到一乾二淨!呢個價錢食到正宗韓國味道真係抵食兼好快會再黎試!!不過就會試下其他!相信其他都唔錯既,總之無介紹錯啦!如果大家都係韓迷一定要黎試下,哈哈希望你地都鍾意啦!如果你地都覺得正我就開心啦!

2015-03-11 10434 瀏覽
多得朋友努力打電話,終於成功預留兩隻醬蟹 (如要book 位就要等兩個月先食到), 好彩office離佐敦唔係太遠, 所以收工黎立刻飛奔到過去, 6:30抵達後等候半小時便可入座!主角登場!!打開蟹蓋, 蟹膏頗多而且顏色鮮艷, 淨係睇樣已經覺得非常吸引, 之後用蟹蓋內的膏配上紫菜飯同醬汁味道真係一絕!! 而蟹肉質地都算爽口, 食落有D 似生蝦, 口感唔錯~值得一提係個醬油味道好特別, 非常鮮甜, 就算食完晒蟹都想用D醬油黎撈飯食! 由於6點幾就食飯, 同朋友都唔係太餓, 所以只係另外叫左個泡菜煎餅, 味道ok但可惜煎得唔夠脆; 見到有幾檯客都叫左芝士年糕鍋同部隊鍋, 個賣相都幾吸引, 下次再黎的話可以試下。

主角登場!!
2015-03-06 10723 瀏覽
自從在韓國回來後, 一直對當地的特色食品-醬油蟹念念不忙~ 回港後, 聽到很多朋友說有一間叫醬缸的小店的醬油蟹和韓國的可以媲美! 當然非常蠢蠢欲動想試, 但又聽說這間小店不是你想什麼時候食都可以. 話說BOOKING要排到2個月後, 而且店舖電話是不會有人接聽的~   要親身去訂位才可以呢...所以一直都沒機會嚐試! 直到有位好友原來和老闆娘很熟, 可代為BOOK位, 而且也不用等很久~ 終於有機會食啦~  因朋友是3月份生日的, 所以一行4人就當這餐是生日飯! 幫忙BOOK位的朋友, 預早忙我訂了2隻醬油蟹 (一定要預訂啊) 本來是想訂4隻的喇, 因為我們有4個人, 但朋友說還有其他菜也很不錯的~ 建議點2隻就夠了, 那當然是聽他的~ 去到, 店裡很逼, 6點半已開始有人在門外排隊, 我們坐在較門口的位置, 首先上了前菜, 有薯仔絲, 菜, 冬菇, 泡菜. 之後上的就是期待已久的醬油蟹啦啦啦~ 看樣子很不錯的說~ 手機食先後, 就開動了~ 拿開蟹蓋後, 就叫到蟹膏~ 眾人已急不及待要試了~ 味道和我在韓國食的有8成似, 肉質雖沒有韓國的爽口, 但都可以. 好好味啊~ 終於食返韓國

去到, 店裡很逼, 6點半已開始有人在門外排隊, 我們坐在較門口的位置, 首先上了前菜, 有薯仔絲, 菜, 冬菇, 泡菜. 之後上的就是期待已久的醬油蟹啦啦啦~ 看樣子很不錯的說~ 手機食先後, 就開動了~ 拿開蟹蓋後, 就叫到蟹膏~ 眾人已急不及待要試了~ 味道和我在韓國食的有8成似, 肉質雖沒有韓國的爽口, 但都可以. 好好味啊~ 終於食返韓國8成的味道, 也很滿足~~ 醬油蟹很跟足韓國食法, 配以紫菜飯, 可放上蟹蓋和膏加少少醬油, 一齊食~ 正呀喂~~~
我們還點了鐵版牛肉, 燒牛肋骨 (推介啊), 芝士年糕. 鐵版牛肉, 味道是甜甜的, 味道不錯, 但沒有很特別, 送飯倒是很適合! 燒牛肋骨真係好正~ 燒得剛好, 而且一點都不滿un, 味道也很野味! 我個人不太好芝士, 但朋友說味道也可以, 總括來說, 好味!

題外話/補充資料: 我想我還是會再來的, 如果我的朋友可以再幫我BOOK位~哈哈~ 味道較其他韓國餐廳地道, 招牌醬油蟹也沒令我失望. 只是地方較少, 很逼, 而且店員, 不知是否是韓國人, 溝通上也很少少困難. 但價錢都算合理! 如可以電話BOOKING就更好了~
2015-03-05
慶祝紀念
生日
2015-03-04 9481 瀏覽
早係個幾星期前已經決定同朋友小團年食韓菜,見這店係openrice咁高分,就揀左佢喇為左唔洗排隊,係呢個幾星期,一有時間就打電話,但一係就斷線,一係就長響冇人聽,相信好多人都同我遇到同一個問題,因為當日排係我後面嘅人都係咁講,所以想食咩,你就即場排隊罷六半黎到,前面有幾位等緊,六點九時店員問佢地搭七半交枱有冇問題。心諗:睇餐牌連食,要九個字內完成,好趕啫……雖然趕,但佢地好在佢地做到,因為接佢地枱嘅食客就係我地……想食醬蟹就要訂,訂就要打得通電話,換言之係無得食嘅前菜Kimchi除左菜可以任添外,其他都係食完即止嘅……我覺得佢個冬菇同薯仔都係好味㗎嗎,又冇得添點左個水冷麵,泡菜煎餅,芝士海鮮年糕煱水冷麵:麵幼細,冰凍嘅麵質煙un,同上個月我去首爾食嘅味道一樣,帶少少微酸,佢再俾左支芥辣自己添加作為第一道菜最適合不過喇泡菜煎餅:非常非常普通,唔辣,唔講唔知係泡菜煎餅,無乜味……普通煎餅一個芝士海鮮年糕煱:好多好多芝士係面呀!係芝士迷一定好興趣, 厚厚嘅一大層係面,之不過佢呢隻芝士冇乜味,而且食唔夠兩舊就開始滯。 不過呢隻芝士好處就係,唔食芝士嘅同枱朋友都可以食到年糕,因為佢唔會黏住啲年糕
雖然趕,但佢地好在佢地做到,因為接佢地枱嘅食客就係我地……
想食醬蟹就要訂,訂就要打得通電話,換言之係無得食嘅
前菜Kimchi除左菜可以任添外,其他都係食完即止嘅……
我覺得佢個冬菇同薯仔都係好味㗎嗎,又冇得添
點左個水冷麵,泡菜煎餅,芝士海鮮年糕煱
作為第一道菜最適合不過喇
芝士海鮮年糕煱:好多好多芝士係面呀!係芝士迷一定好興趣, 厚厚嘅一大層係面,之不過佢呢隻芝士冇乜味,而且食唔夠兩舊就開始滯。 不過呢隻芝士好處就係,唔食芝士嘅同枱朋友都可以食到年糕,因為佢唔會黏住啲年糕又冇乜芝士味(同行其中一位朋友就係唔食芝士㗎喇)
再加上年糕一齊食……滯上加滯
不過味道係不錯嘅。

其間電話都有響過,問老闆娘做乜唔聽,佢解釋話:因為我要好似而家咁同啲客人傾計呀嗎,唔傾個時咪聽囉
哦!明白哂喇

總括而言:如果卜到枱又訂到醬蟹的話先會再黎食,因為其他食物我覺得都ok不過唔值得排咁耐隊囉
佢啲醬蟹價錢都ok, 二百幾蚊兩隻再跟飯,同上次我係首爾食嘅價錢差唔多,所以真係好想試下
2015-02-16
今次要介紹的,是佐敦地鐵站附近的韓國餐廳醬缸。醬缸是一個由韓國人開的小店,一向人氣十足。今次主要是去食午市套餐,價錢由$48至$58不等,視乎不同的套餐,沒有加一。醬缸午市沒有訂枱服務,所有客人都要在門外等位。縱然如此,我們食醬缸的欲望仍沒有減退。午市輪候的時間不算長,大概十五分鐘便可入座,老闆娘在門外時已給我們menu和替我們落單,很貼心。今次我們選擇了豆腐湯飯和韓式拌飯。醬缸是一間小店,內裏的座位都擠得滿滿,雖然座位有點擠迫,但食物質素高,會令你忘記了你正身處於這小小店面內進食如此美食。3小碟前菜 Free~韓國菜一般都有前菜,以小碟盛載泡菜,薯仔,冬菇等食材。今餐當然亦有3小碟,今次有泡菜,薯仔和小白菜。正宗韓國的泡菜超好味,有少少辣,但一食就停不下來。豆腐湯飯 $48這個豆腐湯用料十足,有蜆肉,翠肉瓜,金菇,魷魚,洋蔥等,豆腐湯的上面有隻半熟蛋,個人喜歡用熱湯倒在蛋上,令它完全熟。另有白飯,撈飯食最惹味。但豆腐湯頗辣,不吃辣的朋友要留意。拌飯 $48很多人都吃過石鍋飯,撈起各種配料,香噴噴,又有飯焦。但幾乎和石鍋飯配料一樣的韓國拌飯你又試過未?拌飯有蛋,芽菜,紅蘿蔔絲,紫菜,加

今次要介紹的,是佐敦地鐵站附近的韓國餐廳醬缸。

3小碟前菜 Free~

豆腐湯飯 $48

拌飯 $48

拌飯有蛋,芽菜,紅蘿蔔絲,紫菜,加上韓國辣醬,經簡單攪拌後便可進食。雖然拌飯沒有石鍋飯般香口,但我特別喜歡這裏的拌飯,用料十足,每一啖都有能吃到各種的配料。隨拌飯會附一個海帶湯,清清淡淡,配拌飯一流。
百物騰貴,即使現在吃一個茶餐廳都要三四十,倒不如多付少少錢,去品嘗正宗韓國菜。

2015-02-11
15 分鐘 (堂食)
  • 拌飯
2015-02-25 8392 瀏覽
這店是一位韓精朋友介紹~她指他們的醬油蟹價錢不貴而且跟得上在韓國食的味道~我認為人一世點都要試下食生蟹, 所以決定拜訪一下這間不論訂枱及蟹都極度繁複的小店。在WALK-IN訂蟹時, 經老闆娘的指點下, 我跟朋友那天下午還未開晚市前已在門口排隊等位, 所以一開晚市時我們屬頭圍用餐人士~食早飯不用多講食韓國菜餐前涼拌一定不會少的味道還可以啦~不過沒有我想試食的甜薯~跟手接住就是我們今次的主角~醬油蟹蟹膏配上熱熱的紫菜飯再加上少少醬汁味道不錯~蟹算多膏, 而且蟹肉很鮮嫩不太腥除了醬油蟹外, 我們在排隊入坐時經熟客推介~我們亦分別叫了以下的食物: 牛肋骨~ 雖則有點貴, 但煮的火喉剛好, 很入味嫩滑可口, 不俗泡菜海鮮湯~ 味道一般總括來說, 味道還可以, 價錢合理, 若排隊不用太耐, 還是可以考慮再食的~

不用多講食韓國菜餐前涼拌一定不會少的
餐前涼拌
味道還可以啦~不過沒有我想試食的甜薯~

跟手接住就是我們今次的主角~醬油蟹

牛肋骨
泡菜海鮮湯
泡菜海鮮湯~ 味道一般

題外話/補充資料: 若有食客想試食這店的, 訂枱/蟹時要注意訂枱只能訂星期一至四(只限2個月內的日子, 若已FULL, 你只能再WALK-IN訂枱或嘗試打長期無人接的電話號碼訂枱), 星期五,六只做WALK-IN, 星期日休息。訂到枱的你不要以為一定可以食到醬油蟹, 蟹是要另外訂的, 即是平日訂枱時要食蟹的要順手訂定; 打算星期五、六WALK-IN的你都要訂蟹喔~你可能會話那我去到太多人排隊食不到那怎麼辦呢﹖朋友, 蟹是可以外帶喔~但為免掃興, 訂了蟹的還是乖乖的早點到店外排隊吧~
2015-01-31
2015-02-25 6543 瀏覽
一直都好愛醬缸嘅海鮮豆腐湯,今日又黎食午餐,不用多想,都係叫海鮮豆腐湯。海鮮豆腐湯上枱時仲滾到bok bok 聲,非常之熱辣辣。最喜歡個湯底,好有層次,唔係齋咸/齋辣。辣度好適中,唔會蓋過湯底鮮味。海鮮就有蝦、蜆、魷魚、帶子仔,翠肉瓜同洋蔥,份量非常足!仲有一隻蛋同好多豆腐,撈飯真係一流!每一次都會將所有湯飲晒!正,回味無窮!
海鮮豆腐湯上枱時仲滾到bok bok 聲,非常之熱辣辣。
海鮮就有蝦、蜆、魷魚、帶子仔,翠肉瓜同洋蔥,份量非常足!
仲有一隻蛋同好多豆腐,撈飯真係一流!
每一次都會將所有湯飲晒!正,回味無窮!
2015-02-17 5538 瀏覽
早前去韓國錯過了的醬油蟹,今天有機會試一試了。呢間小店都算巴閉,不接受電話預約,一係就排隊walk-in,一係就親身到店。朋友仔們好有誠意,12月就訂左位,等到2月終於有得食啦!賣相都幾好,大大隻。其實我對生蟹既印象一般,因為林patpat又無咩味。醬油蟹質感同日本的生蟹差不多,但就爽身好多。除左蟹蓋,蟹身都有幾多膏的。個呀豬媽教我地用D膏同紫菜飯撈埋一齊食;我就比較鍾意分開,更加嘆到D膏既鮮甜,有種飄飄然既感覺。紫菜飯就用泥伴醬油,辣椒,同樣美味。之後就食部隊鍋,味道不錯但份量不算大堆頭另外還點了海鮮餅同醬油蝦,不過不失,沒什麼大驚喜。如果唔洗等咁耐,我都好想再encore!
早前去韓國錯過了的醬油蟹,今天有機會試一試了。

朋友仔們好有誠意,12月就訂左位,等到2月終於有得食啦!
醬油蟹質感同日本的生蟹差不多,但就爽身好多。
除左蟹蓋,蟹身都有幾多膏的。
個呀豬媽教我地用D膏同紫菜飯撈埋一齊食;
我就比較鍾意分開,更加嘆到D膏既鮮甜,有種飄飄然既感覺。

紫菜飯就用泥伴醬油,辣椒,同樣美味。
之後就食部隊鍋,味道不錯但份量不算大堆頭
另外還點了海鮮餅同醬油蝦,不過不失,沒什麼大驚喜。
如果唔洗等咁耐,我都好想再encore!
  • 醬油蟹