2019-03-12 57 瀏覽
天氣最近又回冷,打邊爐又心癮起!今次試吓呢間位於尖沙咀嘅高質邊爐☺-🔸 火焰龍蝦鍋🦞應係全晚焦點!大大隻龍蝦斬件配上濃郁蕃茄蔬菜湯 勁惹味開胃!大推薦呀!食完龍蝦先打邊爐 其實都飽咗一半🙈 🔸 紫菜響鈴🔔打邊爐叫響鈴是常識吧呢度嘅響鈴係新鮮即叫即炸👍🏼大大條非常新鮮🥰特別在裏面包有紫菜☺雙重口感 再索晒啲濃湯 可以encore啊💖🔸 桶豪個人太喜愛食豪!桶豪是另人必點!大大隻 新鮮 嫩口 豪味香濃 整體唔錯👌🏻🔸黑松露墨魚丸&雲呑雙拼另一推薦之選~ 大大粒手打墨丸配上淡淡黑松露味 整體感覺提升咗😍雲呑餡料飽滿 內裏保持肉汁同彈牙口感👍🔸總結: 呢度屬高質邊爐,用料唔馬虎,整體用心啊!😊
天氣最近又回冷,打邊爐又心癮起!
今次試吓呢間位於尖沙咀嘅高質邊爐☺

🔸 火焰龍蝦鍋🦞
應係全晚焦點!大大隻龍蝦斬件
配上濃郁蕃茄蔬菜湯 勁惹味開胃!
大推薦呀!食完龍蝦先打邊爐 其實都飽咗一半🙈

🔸 紫菜響鈴🔔
打邊爐叫響鈴是常識吧
呢度嘅響鈴係新鮮即叫即炸👍🏼
大大條非常新鮮🥰特別在裏面包有紫菜☺
雙重口感 再索晒啲濃湯 可以encore啊💖

🔸 桶豪
個人太喜愛食豪!桶豪是另人必點!
大大隻 新鮮 嫩口 豪味香濃 整體唔錯👌🏻

🔸黑松露墨魚丸&雲呑雙拼
另一推薦之選~ 大大粒手打墨丸
配上淡淡黑松露味 整體感覺提升咗😍
雲呑餡料飽滿 內裏保持肉汁同彈牙口感👍

🔸總結: 呢度屬高質邊爐,用料唔馬虎,整體用心啊!😊
2019-03-11 67 瀏覽
今日,同另外三位朋友,一行四人去打邊爐,我地去左近住佐敦既餐廳食打邊爐,我地四個人坐卡位,好舒服!值得一提既係,呢度會好貼心咁比個袋比客人裝住外套,以防外套吸哂打邊爐既味。呢得呢到,當然要試啲特別啲同出面無既湯底,我地揀左火焰龍蝦海鮮鍋。侍應會先加酒將啲料燒一燒先,呢個時候就會有火焰喺上面,視覺效果好靚!跟住就會倒濃濃既龍蝦湯汁落去!啲龍蝦食得差唔多之後,侍應會再加湯,跟住得湯滾左之後就可以開始加料架啦!呢個係黑松露蟹肉餃同埋黑松露鮮蝦雲吞,鮮製餃子散發濃濃既黑松露味!仲有手切安格斯肥牛,勁新鮮!呢個黃金炸魚皮係必食既,勁香口!炸芋頭
跟住就會倒濃濃既龍蝦湯汁落去!
仲有手切安格斯肥牛,勁新鮮!
呢個黃金炸魚皮係必食既,勁香口!

炸芋頭
  • 火焰龍蝦海鮮鍋
  • 手切頂級肥牛
2019-03-11 35 瀏覽
周日晚上一定要吃一餐好的啦!打边炉一定不会错过啦!朋友推荐火焰龙虾海鲜锅,今天跳完舞后过来试试。他们6点开门,我提前10分钟就到门口了!等着吃饭,哈哈😄店里面环境不错,而且有小的隔间,感觉很私密,四个朋友坐下来,聊聊工作,聊聊生活,特别开心!龙虾海鲜火锅,整只龙虾超级新鲜,师傅用上等的日本清酒🍶烹饪🍳整个过程也是一种体验!大家都举起手机📱拍下小视频,很炫!火焰🔥之后,师傅加了海鲜汤🥣大家先用汤泡饭,吃上一轮之后,再加入🍅番茄汤,煮配菜!我们点了肥牛跟蔬菜,金针菇,虾饺等等等等咸蛋黄鲨鱼皮,绝对是店家的推荐!老板说好多客户,有时候专门过来,要一份,一杯清酒🍶几个朋友聊聊天……生活就是这样,有肉有酒有美食!
周日晚上一定要吃一餐好的啦!打边炉一定不会错过啦!

大家都举起手机📱拍下小视频,很炫!

2019-03-09 60 瀏覽
舊同事要定期約食飯,大家互相updated 近況,平時食西餐多,今日人比較多轉左去打邊爐,地點係佐敦付近,方便得黎無尖沙咀咁多人地方整潔款式十分多醬料任加好彩全部人都食得辣,點了個中辣的四川麻辣火鍋一睇個樣都知好辣,好紅好多辣椒,連D煙都feel到辣蜂巢豆腐,夠入味,食麻辣煲唔少得佢鴨血,大大件,質地比較實,煲好耐都唔會散,而且勁吸味黑松露餃,只需淥大約40秒,特別香味重黑松露鮮蝦雲吞$58好爽口彈牙,麻辣味掩蓋不了黑松露香味西洋菜帶子餃,好好味極上本地手切牛,好重肉味,脂肪比較少口感連重這個是招牌的咸蛋黃魚皮,幾乎每枱也有一份魚皮怖滿咸蛋黃,香味十足另外紫菜響鈴也是十分出色,剛剛炸起,上枱仲係暖身,而且十分脆口,味道滿分原來經理解釋是因爲全店也堅持用自家制作及靚食材,真的很有心,大表支持
舊同事要定期約食飯,大家互相updated 近況,
平時食西餐多,今日人比較多轉左去打邊爐,
地點係佐敦付近,方便得黎無尖沙咀咁多人
地方整潔
款式十分多
醬料任加
好彩全部人都食得辣,
點了個中辣的四川麻辣火鍋
一睇個樣都知好辣,
好紅好多辣椒,連D煙都feel到辣

蜂巢豆腐,夠入味,食麻辣煲唔少得佢

鴨血,大大件,質地比較實,
煲好耐都唔會散,而且勁吸味

黑松露餃,只需淥大約40秒,
特別香味重

黑松露鮮蝦雲吞$58
好爽口彈牙,麻辣味掩蓋不了黑松露香味

西洋菜帶子餃,好好味

極上本地手切牛,好重肉味,脂肪比較少
口感連重

這個是招牌的咸蛋黃魚皮,幾乎每枱也有一份
魚皮怖滿咸蛋黃,香味十足

2019-03-09 55 瀏覽
一班朋友飯聚梗係唔少得打邊爐,之前同朋友試過醉胡爐覺得好正,今次就介紹其他朋友一齊試無論鍋底定食物都好多選擇今次我地就試椰子雞煲,店員首先會即場烹調湯底,呢個都係準備相機既時刻椰子雞湯好鮮甜,有好清甜既椰子味牛拼盤細份,有牛舌、牛胸爽、安格斯手切牛同極上手切牛,牛舌牛胸都好爽口,手切牛就好有牛味,肉質嫩滑西班牙黑毛豬豚肉,肥瘦均勻,食落一d都唔覺得肥膩黑栢葉新鮮,煮到卷埋左就食得麻辣牛肉餃、芝心牛丸、韭菜餃,餃子餡料豐富,芝心牛丸有爆漿芝心,好好味紫菜響鈴,中間加入紫菜令響鈴層次豐富左,冇咁單調魚麵,份量多又滑又彈牙雜菌拼盤,淨係冬菇都已經好大粒,好吸引薯粉唔係粗薯粉,細細條易咬d蔬菜拼盤乾淨企理,食落亦好新鮮
無論鍋底定食物都好多選擇
椰子雞湯好鮮甜,有好清甜既椰子味
西班牙黑毛豬豚肉,肥瘦均勻,食落一d都唔覺得肥膩
黑栢葉新鮮,煮到卷埋左就食得
紫菜響鈴,中間加入紫菜令響鈴層次豐富左,冇咁單調
魚麵,份量多又滑又彈牙
雜菌拼盤,淨係冬菇都已經好大粒,好吸引
薯粉唔係粗薯粉,細細條易咬d
蔬菜拼盤乾淨企理,食落亦好新鮮
2019-03-08 46 瀏覽
在尖沙咀行完街,朋友突然話想食火鍋,經過望到個招牌(醉胡爐),見個名和裝修格局都好有格調,所以一行五人,一支箭咁就入坐了😅!哈哈!可能太肚餓吧!七點半時間,人流開始多了!但環境很闊落,所以都坐得很舒服😌!😋商討完一輪之後,決定叫火焰龍蝦海鮮鍋,先焗後炒,洋蔥番茄被火焰一下,已發揮了其香味,再加上龍蝦和蜆的鮮味,令整個湯變得香濃!先飲一飲湯再打邊爐吧!🦞🦞😋火鍋配料方面,當然要叫牛肉啦!呢碟極上本地手切牛,脂肪分佈均勻,只需烚一烚,入口即溶軟滑,美味無比🐂🐂😋冰菜新鮮幼嫩,烚一烚食落好脆口,第一次食,覺得好好味!🥬🥬😋手工水餃和雲吞,皮薄餡料豐富,好大隻又鮮味,果然係自家製!🥟🥟香港其實都有好多唔同類型的火鍋店 , 又四川,日式,粥底和蒸氣,應有盡有,但要搵一間真正食完之後,再想回頭食的!就真係唔 容易!😊

2019-03-07 44 瀏覽
這幾天,天氣漸漸轉冷,整個人懶洋洋😌,又不想煮飯,好想打邊爐😊,剛好出咗糧,當然要食餐好啦!放工一於約埋三五知己,去《醉胡爐》烚吓烚吓先!地方都好大,四位,六位卡位座,大圓枱都有!八款調味料和豉油都很齊全,一邊混醬料!朋友一邊落單!火焰龍蝦海鮮鍋之前已經食過,今次就試吓招牌鮮椰青雞鍋🤔!新鮮椰子和鮮雞,先焗一焗然後火焰一下,香味已經好撲鼻,再加上整個椰青水和雞湯,店員說:等待煮滾就可以立即品嚐雞湯!超清甜,飲得出椰子和雞的鮮味,然後再把湯底打邊爐,簡直完美!😋即炸響鈴,超吸引,因為響鈴內包了紫菜,令整個口感更加鬆脆,再給收湯底精華,不得了👍🏻👍🏻炸支竹,亦是為了吸收湯底精華而點的火鍋配料!😅脆鯇腩-骨唔多,而且爽口,放在鍋內煮耐了都唔會散開,👍🏻!青檸梳打-夠酸多氣,青檸味重,好鍾意,因為飲完好醒神!👍🏻
地方都好大,四位,六位卡位座,大圓枱都有!
八款調味料和豉油都很齊全,一邊混醬料!朋友一邊落單!
火焰龍蝦海鮮鍋之前已經食過,今次就試吓招牌鮮椰青雞鍋🤔!
炸支竹,亦是為了吸收湯底精華而點的火鍋配料!😅
脆鯇腩-骨唔多,而且爽口,放在鍋內煮耐了都唔會散開,👍🏻!
青檸梳打-夠酸多氣,青檸味重,好鍾意,因為飲完好醒神!👍🏻
2019-03-07 1072 瀏覽
今日落左成日雨,街都無得去,攪到心情都差差地。見夜晚停左雨,就約朋友一齊食晚飯。出到尖沙咀,大家行左一陣美麗華,傾下想䭍女啲咩,有朋友想食海鮮,有朋友想食火鍋,why not both?😂😂😂所以我地即刻上網搵下附近有咩好野食,見到呢一間叫醉胡爐,岩晒我地要求,所以就去食呢間。一去到門口,已經有店員接待,等左一陣就入去坐。成間鋪既燈光都好浪漫,好有感覺,哈哈,同女朋友黎岩晒👍🏻呢間餐廳都幾多野食,睇 Menu都睇左一陣。我地叫左兩個鍋底,先椰子雞鍋同埋火焰龍蝦火鍋。店員首先會響我哋面前炒熟啲配料,過程中會加入酒,令到火鍋出現火焰的效果,好睇又好食👍🏻👍🏻過左一陣,兩個湯底就整好,出面啲火鍋店會即刻開波打邊爐,但呢一間,店員會叫我地飲左啲湯先,可見佢地對湯底信心好高。我就聽佢地講,飲返碗先,點知,一飲就停吾到口,勁好飲,試過就知。飲到無晒湯,之後店員會加返湯比我地,係加蕃茄湯同埋雞湯👍🏻👍🏻強力推介大家飲晒啲湯先開波打邊爐😂我地叫左好多野食,最出識既係紫菜响鈴,出面食吾到,好脆但又吾韌,吸左啲湯之後,好好味,但記得吾好放咁耐湯。👍🏻之後重有一碟本地肥牛,好新鮮好有牛味👍🏻其他啲餸都係好新

呢間餐廳都幾多野食,睇 Menu都睇左一陣。

鮮椰青雞鍋
火焰龍蝦海鮮鍋

紫菜炸響鈴

之後重有一碟本地肥牛,好新鮮好有牛味👍🏻
極上手切本地肥牛

其他啲餸都係好新鮮
好滿意今餐,好抵食👍🏻👍🏻,一定會再去試埋其他鍋底😂😂
2019-03-06
5 分鐘 (堂食)
鮮椰青雞鍋
火焰龍蝦海鮮鍋
紫菜炸響鈴
極上手切本地肥牛
今日放工又落佐尖沙咀搵野食,無他既,全因呢區選擇夠多又近屋企,每每都會搵到間好野。行下行下,就俾呢個湯鍋 $1 既宜傳海報吸引佐!$1 一隻雞, $1 一個餸都有見過,但係 $1 一個湯鍋真係真試過!仲要唔係一般既清雞湯沙爹湯,而係火焰龍蝦海鮮湯!睇圖真係好足料好大鍋,咁正,緊係要入內一試啦。大約7:00,餐廳已經坐滿足9成既客人,平日來說,真係好厲害,而目測9成9既客人都係食緊個火焰龍蝦海鮮湯既,看來宣傳效力果然夠強!打係餐牌 (餐紙) ,除佐宣傳緊既火焰龍蝦海鮮湯外,其實都仲有其他既湯鍋可以揀,價錢就由 $268 到 $368 不等,而今次做緊宣傳既火焰龍蝦海鮮湯原來係最貴既 368!除佐湯鍋外,其他既餸料都好多選擇,而價錢亦都唔貴。除佐火鍋配料外,亦有一大張熟食既餐紙。飲品選項亦都好多。揀好湯鍋,點好配料後,就係等食既時間。火焰龍蝦海鮮湯 $1湯鍋先上,裡面有龍蝦,大量既海鮮配料,仲有洋蔥,蕃茄,等等。鍋先到,但湯後上,原來店員會先幫我地開爐炒香海鮮配料,再用酒帶出香味,做出火焰既效果,再加入湯料,真係未食先興奮呀!個湯底係超級濃既龍蝦湯,濃郁既程度真係比得上酒店級。店員教我地可

行下行下,就俾呢個湯鍋 $1 既宜傳海報吸引佐!

仲要唔係一般既清雞湯沙爹湯,而係火焰龍蝦海鮮湯!

睇圖真係好足料好大鍋,咁正,緊係要入內一試啦。

除佐湯鍋外,其他既餸料都好多選擇,而價錢亦都唔貴。

除佐火鍋配料外,亦有一大張熟食既餐紙。

飲品選項亦都好多。

揀好湯鍋,點好配料後,就係等食既時間。

火焰龍蝦海鮮湯 $1

個湯底係超級濃既龍蝦湯,濃郁既程度真係比得上酒店級。

店員教我地可以先飲龍蝦海鮮湯,然後才開始火鍋

因為個湯夠哂濃,所以飲完都已經飽佐3成。

飲完龍蝦湯,就可以叫店員幫忙加湯,原來添加既唔係清水,唔係清湯,亦都係唔係龍蝦湯,而係同樣濃郁既蕃茄湯。

加入蕃茄湯後同樣好味,好清好甜。

飲完幾碗湯後我才記起要「混醬」,醬料選擇都夠多,生蒜,炸蒜,辣醬,等等一應俱全,但係其實我「混完醬」之後都無乜點用過,始終個湯底夠濃已經好夠味。

安格斯手切肥牛 (小) $228

火鍋,肥牛總唔少得既,雖然我地只有2個人食,但係都order佐一碟小既手切肥牛。

雖然呢碟肥牛係小既,但係其實都比起一般既餐廳大碟,每人都食我10幾片,而且佢都切得好厚身,牛味濃郁,每一塊既肥牛既脂肪比例都好完美。

脆鯇腩 $138

脆鯇腩係另一款我食火鍋好鐘意order既。

白鳝,鯇魚片,脆鯇腩,我都總在過當中最少選一款,所以都算得上係成過好多間餐廳既鯇腩。

今次食到既絕對有9分以上,魚腩夠厚身外,佢都真係好夠脆,食落勁爽口,加上啖啖肉,真係高質。

稻庭烏冬 $38

烏冬用上日式烏冬,雪到硬一硬先落出黎,但放湯好快食得。

烏冬夠彈性,配埋個甜甜既蕃茄龍蝦湯底真係perfect match 。

粟米 $38

蔬菜方面,因為飲完個湯同埋食完幾個配料後,已經好飽,所以就order佐一碟粟米。

份量都算幾多,一客有8件,而呢舍粟米都好高質,粟米粒食落好甜,係糖心粟米粒!

可樂 $18

飲品就一罐可樂要 $18,都幾貴,不過個湯底收你 $1 ,點都要俾餐廳賺下啦,俾都俾得好爽。
2019-03-04
2019-03-05 32 瀏覽
一班朋友飯聚一定要打邊爐,唔想食任食咁hea就搵左間高質素d既邊爐,決定豪食一餐鍋底好多選擇,今晚想清清地,大家就揀左椰子雞煲椰子雞煲會用新鮮椰子水,加上湯即場烹調,煮好既椰子雞湯味好香好清甜黑毛豬豚肉,肥瘦分佈均勻,食到豚肉既香味又唔會覺得肥膩黑柏葉,陸到一縮埋就食得,好爽脆冰豆腐,靚既湯底一定要有吸味系列,煲到咁上下索晒d湯味好正紫菜響鈴,又一索湯系列,加上紫菜味真係有別一般既響鈴韭菜餃,麻辣牛肉餃,芝心牛丸,每款都好新鮮好味雲吞餡包到大大粒,好有誠意午餐肉係友人最愛,用既係靚午餐肉魚麵,新鮮彈牙有好香魚味雜菌拼盤有多款菇類,相當新鮮薯粉就要煮耐少少去入味,煙煙韌韌好有咬口
鍋底好多選擇,今晚想清清地,大家就揀左椰子雞煲
黑毛豬豚肉,肥瘦分佈均勻,食到豚肉既香味又唔會覺得肥膩
黑柏葉,陸到一縮埋就食得,好爽脆
冰豆腐,靚既湯底一定要有吸味系列,煲到咁上下索晒d湯味好正
紫菜響鈴,又一索湯系列,加上紫菜味真係有別一般既響鈴
韭菜餃,麻辣牛肉餃,芝心牛丸,每款都好新鮮好味
雲吞餡包到大大粒,好有誠意
午餐肉係友人最愛,用既係靚午餐肉
魚麵,新鮮彈牙有好香魚味
雜菌拼盤有多款菇類,相當新鮮
薯粉就要煮耐少少去入味,煙煙韌韌好有咬口
2019-03-04 42 瀏覽
我自己食過一次,我朋友都食過一次,大家都選不絶口今次係新年飯局,又再一次光顧醉胡蘆最吸引之處係個原汁原味椰青雞湯底原隻椰青放係你隔離,連雞湯用鮮雞係你面前即炒加少少酒點火,好香,又有氣勢之後成個椰青倒落個煲椰青十分清甜最後再加雞湯雞湯又鮮又濃郁每人未打邊爐先飲左2碗$338 安格斯手切肥牛(大) 牛肉味好重好濃,而且牛肉好軟身油脂分怖十分平均,係一等一既靚牛肉豬潤新鮮,質地較爽帶小小粉經理推介自家製咸旦黃魚皮好多咸旦黃,魚皮又脆,真係想自己食晒仲有呢份手工響鈴,加左紫菜,加强左口感十分香脆脆魚腩,好爽口,好鮮味十足次次都讚嘆,可以品嚐到如此高質素美食~~
我自己食過一次,我朋友都食過一次,大家都選不絶口
今次係新年飯局,又再一次光顧

醉胡蘆最吸引之處係個原汁原味椰青雞湯底
原隻椰青放係你隔離,連雞湯

用鮮雞係你面前即炒
加少少酒點火,好香,又有氣勢
之後成個椰青倒落個煲
椰青十分清甜

最後再加雞湯
雞湯又鮮又濃郁
每人未打邊爐先飲左2碗

$338 安格斯手切肥牛(大)
牛肉味好重好濃,而且牛肉好軟身
油脂分怖十分平均,
係一等一既靚牛肉
豬潤新鮮,質地較爽帶小小粉
經理推介自家製咸旦黃魚皮
好多咸旦黃,魚皮又脆,真係想自己食晒

仲有呢份手工響鈴,加左紫菜,加强左口感
十分香脆
脆魚腩,好爽口,好鮮味十足

次次都讚嘆,可以品嚐到如此高質素美食~~
2019-03-03 37 瀏覽
前幾日同一班同事去咗尖沙咀打邊爐,之前食嗰間胡蘆喺尖沙咀有另一間分店叫醉胡蘆。其實食嘅嘢同另外一間差唔多,都係主打打邊爐!今次我哋就食咗鮮椰青雞鍋!首先俾咗一個醬料盤($22)揀返自己需要嘅醬,但要留意辣椒油會比較辣唔好落太多!鮮椰子雞鍋 $288雞件唔算太多, 但重點會係喺佢個椰青度! 完個椰青倒落鍋,仲有一大樽椰汁🥥!胡爐牛拼盤$388最好食係嗰個牛仔粒,牛仔粒唔使烚到好熟,肉汁好多,牛味濃!紫菜炸響鈴$88 呢隻響鈴入面夾住一塊紫菜,食落多左一個層次,又唔會太油!手唧鮮魚麵$68鮮魚麵唔係間間打邊爐有得食,入面連少少魚骨都無,又幾香魚味!份量幾足!另外,職員又有幫我地唧麵,幾好服務!
其實食嘅嘢同另外一間差唔多,都係主打打邊爐!
今次我哋就食咗鮮椰青雞鍋!

鮮椰子雞鍋 $288

胡爐牛拼盤$388

最好食係嗰個牛仔粒,牛仔粒唔使烚到好熟,肉汁好多,牛味濃!

紫菜炸響鈴$88
呢隻響鈴入面夾住一塊紫菜,食落多左一個層次,又唔會太油!

手唧鮮魚麵$68
另外,職員又有幫我地唧麵,幾好服務!
2019-03-01 70 瀏覽
暑假去加拿大食左好多好好味嘅龍蝦一直都念念不忘好掛住見到$1蚊火焰龍蝦海鮮鍋就好任性甘衝左入去😂 其實係佢門口易拉架個個圖吸引左我一坐低侍應就放低左調味架俾我地佢個沙茶醬幾惹味主角來了 係龍蝦呀初頭心諗$1龍蝦想佢俾啲咩你 見到呢煲野即刻覺得不得了個煲入面有龍蝦 卜卜蜆 仲有啲配菜侍應好好人會提你小心啲會整污糟你件衫之後佢就開始煮熱啲食材由於佢係用銅煲 傳熱快 所以唔係等好耐一倒清酒落去 係火焰龍蝦欣賞指數 100分之後佢再加湯落去煮個食法係首先飲湯 食龍蝦同個蜆 再加湯打邊爐個湯係真正嘅濃蝦湯 好濃好鮮味 啲蜆都幾大隻 好新鮮 隻隻都脹卜卜個龍蝦啖啖肉 師傅已經幫你整裂左啲殼好易食 個鉗真係不得了 好大隻好好味飲到甘上下 佢幫你加蕃茄湯就可以開始打邊爐嗌左超多野 影相都唔影得甘多佢個個紫菜響鈴超正 即叫即製索晒龍蝦湯啲味 正👍🏽👍🏽 黎到一定要試手切安格斯肥牛都好正好靚雪花 唔會太肥花雕杞子滑牛一樣甘正 牛浸花雕有陣酒香味 食落去好滑 仲食到有酒味不得不提 個手打墨魚丸真係好驚喜手打墨魚丸彈牙係好應該 但佢最正係中間爆漿流沙咸蛋 😍😍侍應話今晚個鱔好肥 即管試下黎到見到已經流晒口水
暑假去加拿大食左好多好好味嘅龍蝦

唔駛諗 下次一定會再食過😋😋

• 火焰龍蝦海鮮鍋
  • 紫菜炸響鈴
2019-02-26 71 瀏覽
成日覺得一個火鍋嘅成敗取決於佢嘅湯底亦都係有時點解要出街打邊爐因為有d湯底真係好難喺屋企複製!呢間醉胡爐嘅冬瓜花膠雞翅鍋就係其中之一!未滾偷偷打開煲蓋已經喺心入面哇左出黎成隻雞喺入面再加上面一咋魚翅絲同金華火腿絲滾埋更加不得了可能因為真材實料愈煲個湯底愈濃郁就算落個烏冬都超入味!入面仲有一圈冬瓜喺入面調和返雞湯嘅燥我地四個人見到咁大隻雞喺入面都唔敢嗌太多餸不過都嗌左兩碟肉香港少有得叫嘅鴨血特別推介黑松露墨魚丸好香口唔會淥完冇左浸味仲有新鮮即炸嘅紫菜響鈴卷上枱嘅時候仲熱架
成日覺得一個火鍋嘅成敗取決於佢嘅湯底
亦都係有時點解要出街打邊爐
因為有d湯底真係好難喺屋企複製!
呢間醉胡爐嘅冬瓜花膠雞翅鍋就係其中之一!

未滾偷偷打開煲蓋已經喺心入面哇左出黎
成隻雞喺入面
再加上面一咋魚翅絲同金華火腿絲
滾埋更加不得了
可能因為真材實料
愈煲個湯底愈濃郁
就算落個烏冬都超入味!
入面仲有一圈冬瓜喺入面

唔會淥完冇左浸味
仲有新鮮即炸嘅紫菜響鈴卷
上枱嘅時候仲熱架
2019-02-25 103 瀏覽
呢間位於尖沙咀嘅餐廳係中式同日式混合嘅菜式你小編同女朋友order左一份二人餐,其中我認為最好食嘅就係佢嗰塊牛扒根據餐牌佢哋係寫住熊本和牛嚟嘅,食落真係幾好食同埋小編帶咗三成熟另外刺身方面都好新鮮好正,飲品就買咗一杯雞尾酒同埋一杯果汁,佢呢間餐廳有好多菜式俾我哋揀,而且都係西式同日式混合的,例如炸薯條咁樣,佢哋會用日式嘅烹調方法去製造,其實都值得我哋去嘗試一下因為香港都比較少呢一類日式同西式混合烹調嘅菜式。

5 分鐘 (堂食)