2022-04-25 174 瀏覽
8點鐘嚟到唔使等位,座位唔係好多,得吧枱10幾個位,諗住快食,冇乜期望,點知有驚喜😆兩個人食咗32件壽司都係$700幾埋單😄 今日特別想食壽司,見有自選壽司,就冇嗌到Omakase,食完好滿足😙坐低職員就上咗一份小食(枝豆),自己寫紙落單交俾職員,壽司即嗌即整,有幾位壽司師傅,上菜速度都算快,每位師傅都有唔同切法,有唔同體驗😁上菜時師傅都會介紹推薦食用次序👍🏻—————————————————————•螢光魷魚🦑$68 有5️⃣隻熟嘅螢光魷魚仔,唔會腥,細細隻每隻都好飽滿,但對比起壽司,呢樣就有少少唔抵食⭐️8️⃣件火灸壽司盛🔥🍣$188 有7️⃣款魚+1️⃣件帶子火炙過嘅壽司魚油更香,燒到少少熟啱晒唔食生嘢嘅朋友🔥吞拿魚腩,吞拿魚面頰肉,左口魚邊🔥呢3款都好有魚油香,入口即化,食完都唔會”漏”😋👍🏻•12件自選壽司🍣$198 嗌咗兩次😆😋吞拿魚腩入口即溶🤩🦐甜蝦都算大隻,好鮮甜新鮮帶子鮮甜爽口👍🏻🦐赤蝦好大隻夠晒彈牙🔥火炙左口魚邊好香魚油,入口即化😋👆🏻👆🏻👆🏻呢5款都可Encore👇🏻👇🏻👇🏻🤩

—————————————————————
螢光魷魚

火炙過嘅壽司魚油更香,燒到少少熟啱晒唔食生嘢嘅朋友
🔥吞拿魚腩,吞拿魚面頰肉,左口魚邊🔥
呢3款都好有魚油香,入口即化,食完都唔會”漏”😋👍🏻
火灸壽司盛

吞拿魚腩入口即溶🤩
🦐甜蝦都算大隻,好鮮甜
新鮮帶子鮮甜爽口👍🏻
🦐赤蝦好大隻夠晒彈牙
🔥火炙左口魚邊好香魚油,入口即化😋
👆🏻👆🏻👆🏻呢5款都可Encore👇🏻👇🏻👇🏻🤩
火灸壽司盛
12件自選壽司
12 pieces of sushi 🍣 自選壽司12件 $198 自選壽司有差唔多30種選擇,而今次就揀咗刺身為主,包括有吞拿魚腩、吞拿魚、火燒三文魚腩、三文魚🐟、油甘魚、深海池魚、真鯛、魴鮄、火炙金線鯛、火炙左口魚邊🐠、池魚、北寄貝,望住師傅整火炙壽司嘅時候已經聞到燒刺身嘅香味🤤,而炙完嘅刺身油香更加出幾正,另外全部壽司都根竹日本正宗嘅食法刺身同飯中間已經有Wasabi🌶,淨係點少少日本甜豉油已經可以帶出刺身嘅酸甜同埋酸酸地煙煙銀銀嘅壽司米🍚呢個set 仲包埋麵豉湯同埋沙律🥗,麵豉湯入面有豆腐、洋蔥🧅同埋海帶,非常足料,而片頭有大大粒超甜蕃茄嘅沙律用咗少少酸嘅麻醬做醬汁🍅,食落去係個開胃又健康嘅前菜啊
12 pieces of sushi 🍣
自選壽司12件 $198

2022-04-19 46 瀏覽
.行經尖沙咀 突然之間好想食壽司🍣朋友就拉我去呢一間度食呢間叫左逸 壽司🍣入邊座位唔算好多 但都坐得舒服😌吧枱前可以睇到師傅去整壽司🍣.廚師發辦總共有12件壽司🍣每件都好新鮮架 最鍾意就係食帶子同埋海膽超級有鮮味同埋入口即溶😋.望落去好似好少咁 得12件 但食完都好飽!師傅仲會好細心介紹每一件壽司叫咩名多到我都唔係好記得係咩有啲魚係一入口即溶 好正😆 好想再去一次呢😚.🥢逸 壽司 (尖沙咀)📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈地下A2A及A2B號舖
行經尖沙咀 突然之間好想食壽司🍣
朋友就拉我去呢一間度食
呢間叫左逸 壽司🍣
入邊座位唔算好多 但都坐得舒服😌
吧枱前可以睇到師傅去整壽司🍣
廚師發辦總共有12件壽司🍣
每件都好新鮮架 最鍾意就係食帶子同埋海膽
超級有鮮味同埋入口即溶😋
望落去好似好少咁 得12件 但食完都好飽!
師傅仲會好細心介紹每一件壽司叫咩名
多到我都唔係好記得係咩
有啲魚係一入口即溶 好正😆
好想再去一次呢😚
🥢逸 壽司 (尖沙咀)
📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈地下A2A及A2B號舖
2022-01-28
2022-04-15 42 瀏覽
$380包十貫壽司+碎蔥拖羅手卷+湯有幾樣前菜 美中不足就係 冇甜品😭😭 但呢個價位嚟講好合理😬循例介紹幾款我印象最深刻嘅壽司´•ᴥ•`蜜柑鯛師傅介紹話會有甜甜地 好似柚子蜜嘅味 我仲傻更更以為係調味嚟 好彩師傅再耐心解釋係蜜柑鯛自帶甜味 小妹見識淺薄 第一次見同食蜜柑鯛 真係好神奇 魚肉自帶蜜柑味 由日本養殖 坊間真係好少見 師傅再輕輕燒一燒 魚油逼曬出嚟😭´•ᴥ•`銀雪魚又係輕輕一燒魚油爆燈嘅魚😭銀雪魚壽司真係Omakase先食到食壽司郎同單點個啲真係唔會有師傅表示係最靚嘅銀雪魚bb先做到呢個魚香效果 睇相都見到魚脂銀雪魚壽司 可遇不可求🥺´•ᴥ•`海膽師傅強調採用日本小川海膽見我影相仲拎埋板海膽個盒比我影證明冇花冇假😂😂😂認真之前食過啲價位唔低嘅Omakase 都中過海膽伏 腥腥地今次呢個價位海膽竟然意外地好食而且堆左好厚海膽 一啖擺落口絕對比海膽鮮味籠罩全個口腔 鮮甜!都要頭盔番只反映當日質素 因為師傅都表示一水水會有唔同 雖然牌子影響比較大 而師傅表示小川日本牌非常有保證( ・⌓・̥ )´•ᴥ•`大拖+碎蔥拖羅手卷大拖睇相可以見到非常肥美拖羅手卷雖然冇標明係大拖 但都好肥美
$380包十貫壽司+碎蔥拖羅手卷+湯

證明冇花冇假😂😂😂
今次呢個價位海膽竟然意外地好食

´•ᴥ•`大拖+碎蔥拖羅手卷
大拖睇相可以見到非常肥美
拖羅手卷雖然冇標明係大拖 但都好肥美(。・ω・)ノ
大拖冇筋唔洗點咀嚼 但又爭少少先去到入口即融感覺 但整體都係水準之上 油脂甘香亦夠厚
拖羅手卷大大舊夠曬飽
裡面亦放左大大舊拖羅⸜( *⁼̴́ω⁼̴̀* )⸝
作為結尾非常滿足
惟獨可能影耐左相令紫菜唔夠脆
大家記住師傅比你就即食!!

午市定食更抵食!
2022-04-15 28 瀏覽
今日午餐同同事去左後巷覓食發現到間新開嘅壽司店價錢唔太貴有個自選壽司套餐十二件都唔駛$200坐低左揀好野食見到有個like 社交平台可以送小食我地當然唔會錯過原來小食係榨菜醬油漬有榨菜小黃瓜同干貝唇爽口!壽司到喇~望落去好新鮮!我揀左幾款火炙壽司喜歡火炙過後魚油更豐腴嘅感覺☺️壽司醋飯唔鬆散而且酸味調得好同刺身好夾👍推介幾款回本之選火炙左口魚邊非常非常油潤,好好食!魴鮄鮮甜爽口炙燒金線鯛好甘香估唔到俾我地誤打誤撞搵到間正野下次一定會再黎食!
今日午餐同同事去左後巷覓食

喜歡火炙過後魚油更豐腴嘅感覺☺️

壽司醋飯唔鬆散
而且酸味調得好同刺身好夾👍
推介幾款回本之選
火炙左口魚邊非常非常油潤,好好食!
魴鮄鮮甜爽口
炙燒金線鯛好甘香

估唔到俾我地誤打誤撞搵到間正野
下次一定會再黎食!
2022-03-29
10 分鐘 (堂食)
2022-04-14 31 瀏覽
見今日天氣咁好去尖沙咀行下啦咁順便搵下睇下有乜好嘢食😋,見到個廚師發板嘅lunch set,又唔係好貴咁我試下啦🤗。「逸壽司」店舖唔係好大,🇯🇵係一間專業做刺身壽司店,師父喺你面前做壽司,做完一件就放喺你面前畀你食😋,食午餐都食出新高度,係日式廚師發板先有👍🏻👍🏻咁我set先嚟前菜,個前菜都好好味,酸酸甜甜辣辣地咁,充分咁刺激你嘅味覺嗅覺,咁你陣間食壽司嘅時候食出佢刺身個精華所在,👍🏻👍🏻👍🏻個set有十款壽司每一款都非常之新鮮甜美,齒頰留香。我就特別欣賞佢個蜜柑鯛,師父話呢條魚本身已經有咁嘅味道,唔係後加落去,真係食到啲蜜柑嘅味道💯好特別👍🏻👍🏻仲有佢個bb銀雪魚,銀雪魚都成日食,🐟🐟bb銀雪魚真係第一次食,係好嫩滑好嫩滑好嫩滑,食到入口即溶嘅感覺,仲有銀鱈魚本身嘅鮮甜味道,真係一絕👍🏻👍🏻👍🏻💯另外特別鍾意佢個北海道海膽,好耐都未食過咁鮮甜嫩滑嘅海膽壽司,不論顏色光澤嫩滑程度都比其他本地好食,簡直令人回味無窮。👍🏻👍🏻👍🏻💯仲有特別鍾意食佢個鮮鯖魚壽司,好鮮甜好鮮甜,鯖魚都成日食,但係今次係新鮮到齒頰留香,我到依家都回味緊嗰種味道👍🏻👍🏻👍🏻💯,我懷疑以前食嗰啲都係啲過期食品😂😂最

個set有十款壽司每一款都非常之新鮮甜美,齒頰留香。

最後用手捲做一個結尾,滿足感十足。近來午餐食omakase都比較流行,可以食到一間咁高質素,性價比又高嘅廚師發板,真係有驚喜,下次叫埋啲朋友一齊嚟食🤗🤗
環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
  • 廚師發板
2022-04-13 60 瀏覽
留意到網上介紹,這裡的OMAKASE的性價比非常划算,便和朋友相約一起使用消費卷。店內裝修充滿日本風格,開放式廚房設計,乾淨又衛生。前菜先來芝麻醬沙律一客,沙律菜新鮮冰爽,原粒的車厘茄好清甜;還有一客日式青芥辣八爪魚和螺肉,爽口開胃。還有一客枝豆作小食麵豉湯裡面有豆腐、蔥花和昆布,較喜歡這碗的味道不咸。三款Omakase各具特色,選擇最便宜的一SET,性價比好高。Omakase Ume 梅 - $380有十件壽司,師傅逐件遂件製作,新鮮又細心,還會講解一下食材和魚類的特別之處。原來店家的食材均由日本新鮮空運到港。1.    金目鯛柔軟清淡,肥而不膩2.    北海道牡丹蝦肉質紮實彈牙,相當鮮甜有味3.    赤貝鮮甜、有海潮香氣4.    間八一款紅鰤的深海魚,韌中帶脆口5.    蜜柑鯛是帶柚子味的一種鯛魚,輕輕火炙魚皮更香6.    銀鱈魚特別用上BB魚才能生吃,火炙出豐富魚油香,入口好滑帶化7.    北海道海膽用上著名的日本小川出品好可靠,入口味道濃郁,好甘甜8.    平常吃得多煙燻鯖魚,這個新鮮的生鯖魚比較少見,配昆布漬更提升魚鮮風味9.    針魚是新鮮沙甸魚,燒出濃郁魚

芝麻醬沙律
芝麻醬沙律
日式青芥辣八爪魚和螺肉
日式青芥辣八爪魚和螺肉

枝豆

還有一客枝豆作小食
麵豉湯

麵豉湯
裡面有豆腐、蔥花和昆布,較喜歡這碗的味道不咸。

Omakase Ume 梅 - $380

鯖魚

針魚

9.    針魚是新鮮沙甸魚,燒出濃郁魚香
大吞拿魚腩

10.  大吞拿魚腩如雪花般的脂肪分佈,超重魚油脂的甘香,入口即溶
蔥吞拿魚腩手卷
蔥吞拿魚腩手卷

最後,以蔥吞拿魚腩手卷作為完滿的結束,吞拿魚腩蓉幼細香滑,口感軟綿綿,又充滿魚油的油香。
2022-04-13
2022-04-12 37 瀏覽
魚無魚味,唔知食咗乜!基本野連鼓油亦唔係嗰回事,無冷氣,連杯茶都無茶味囉,一個午餐「逸」收$258其實重可以有好多選擇。最好食只有個三文魚籽軍艦!最後上咗個三文魚手卷味道重有點發臭😡個前菜芥辣八爪魚係第二選擇比我食曬!其他真係令我好失望😮‍💨 試一次就知有幾親民?仲有呢個裝修比爭x 還要差,其實都無得比,爭x講明平,但呢間呢?
  • 芥末八爪魚
2022-04-10 27 瀏覽
尖沙咀亞士厘道一向都多野食, 最近亦多咗好多美食選擇😋想食日本刺身/壽司,呢間可以推介🥳餐廳採用吧枱設計,除咗可以見到師傅親手製作,亦可以讓師傅介紹各款食材前菜榨菜及芥辣八爪魚🐙酸酸辣辣,八爪魚又好爽甜,夠哂醒胃我同朋友分別點咗兩款, 特上壽司盛喺師傅為客人選取最新鮮時令嘅食材特上壽司盛牡丹蝦:甘甜肥美鱲魚:白肉爽口,發出淡淡甘甜深海池魚:肉厚嫩滑,油脂香濃池魚:肉質緊實爽甜火炙金目鯛:燒出油脂嘅香氣😌魚味更突出火炙銀雪魚:魚肉油份豐腴又唔覺膩拖羅:油脂細膩豐盈,魚味滿滿,入口即溶帶子:豐厚又爽彈,入口鮮甜,師傅喺上面海膽軍艦:海膽甘香甜美,口感軟滑,入口即化😍三文魚籽軍艦:每粒都漲卜卜,晶凝通透,味道香濃自選壽司12款 火炙左口魚、拖羅、深海池魚、真鯛、帶子等~~~ 選擇多,又可以自己揀喜歡嘅壽司,食材新鮮唔馬虎,都好抵食

尖沙咀亞士厘道一向都多野食, 最近亦多咗好多美食選擇😋
想食日本刺身/壽司,呢間可以推介🥳

榨菜及芥辣八爪魚🐙
酸酸辣辣,八爪魚又好爽甜,夠哂醒胃

特上壽司
牡丹蝦:甘甜肥美

鱲魚:白肉爽口,發出淡淡甘甜

深海池魚:肉厚嫩滑,油脂香濃

池魚:肉質緊實爽甜

火炙金目鯛:燒出油脂嘅香氣😌魚味更突出

火炙銀雪魚:魚肉油份豐腴又唔覺膩

拖羅:油脂細膩豐盈,魚味滿滿,入口即溶

帶子:豐厚又爽彈,入口鮮甜,師傅喺上面

海膽軍艦:海膽甘香甜美,口感軟滑,入口即化😍

三文魚籽軍艦:每粒都漲卜卜,晶凝通透,味道香濃

自選壽司12款
火炙左口魚、拖羅、深海池魚、真鯛、帶子等~~~
選擇多,又可以自己揀喜歡嘅壽司,食材新鮮唔馬虎,都好抵食
呢間壽司度有好多款唔同嘅壽司套餐~喺店內相遇到朋友仔🤣超巧合🤣 一齊品嚐壽司🍣  套餐包括味噌湯, 沙律, 前菜~ 壽司以木盤盛上附上, 每塊壽司裡附有wasabi🔥 值得一贊喺師傅刀工一流, 每塊魚生嘅刀刻痕乾淨利落👍🍣特上壽司盛 $238 一共有10款壽司 🔸吞拿魚腩, 深海池魚, 油甘魚, 間八, 金目鯛, 池魚, 帶子, 牡丹蝦, 海膽軍艦, 三文魚籽軍艦🦪帶子鮮甜~🍣三文魚籽粒粒都好大粒🤩🦐牡丹蝦比赤蝦仲大隻, 透透哋色好鮮! 🍣12款自選壽司 $198 🔸吞拿魚腩, 深海池魚,油甘魚, 真鯛, 火祭左口魚邊, 帶子, 赤蝦, 芥辣八爪魚軍艦, 蔥吞拿魚軍艦, 魴鮄, 三文魚腩, 火炙金線鯛🔥火祭左口魚邊超香🍣吞拿魚腩, 深海池魚, 油甘魚, 每款魚油味好濃🦐赤蝦大大隻啖啖肉
12款自選壽司

🍣特上壽司盛 $238 一共有10款壽司

🦪帶子鮮甜~
🍣三文魚籽粒粒都好大粒🤩
🦐牡丹蝦比赤蝦仲大隻, 透透哋色好鮮!
池魚
銀雪魚
牡丹蝦壽司
吞拿魚腩壽司
帶子壽司
三文魚籽軍艦

🍣12款自選壽司 $198

🔥火祭左口魚邊超香
🍣吞拿魚腩, 深海池魚, 油甘魚, 每款魚油味好濃
🦐赤蝦大大隻啖啖肉

吞拿魚腩壽司
帶子壽司
三文魚籽軍艦
2022-04-08 188 瀏覽
前段時間朋友介紹這間平價壽司店,今天順路來到有機會一試了~吃了個大滿足的Lunch😋不得不說,這裡的各種套餐都非常划算,連omakase都只是$380起!這次午餐就選擇一個比較便宜的$198 12件壽司套餐,同樣大滿足首先有味噌湯和幾款前菜——沙律﹑芥辣八爪魚🐙和枝豆芥辣八爪魚十分有咬感而且辣度很夠,開胃一流!★★★★12件自選壽司 $198壽司種類也有很多選擇,還有些比較少吃到的日本時令食材😍每件都肉質緊緻,帶著不同的獨特魚香和透亮色澤。特別推介吞拿魚腩,是只限選1件的喔,厚厚一件,油脂豐盈,入口嫩滑即化帶子也非常彈牙有口感而火炙吞拿魚經微微燒過後更是油香四溢😍個人還是比較偏愛火炙過後的金線鯛和左口魚邊,口感軟嫩,充滿脂香,大愛總的來說食物質素都是超乎預期有驚喜,而且份量非常夠飽!逸 壽司整體評分★★★★地理環境★★★★★尖東站過去10分鐘左右都算方便餐廳整齊簡潔,全吧檯設計可以看到師傅專心準備食材座位間隔也算寬鬆,枱底也有勾袋位置服務★★★★★親切友善有禮,店員不時細心幫忙添茶師傅亦用心介紹食材食物★★★★食物新鮮,高質,份量足價位$$$
前段時間朋友介紹這間平價壽司店,今天順路來到有機會一試了~
吃了個大滿足的Lunch😋

首先有味噌湯和幾款前菜——沙律﹑芥辣八爪魚🐙和枝豆
芥辣八爪魚十分有咬感而且辣度很夠,開胃一流!

★★★★12件自選壽司 $198
壽司種類也有很多選擇,還有些比較少吃到的日本時令食材😍
每件都肉質緊緻,帶著不同的獨特魚香和透亮色澤。
帶子也非常彈牙有口感
而火炙吞拿魚經微微燒過後更是油香四溢😍
總的來說食物質素都是超乎預期有驚喜,而且份量非常夠飽!

壽司
整體評分★★★★

地理環境★★★★★
尖東站過去10分鐘左右都算方便
餐廳整齊簡潔,全吧檯設計可以看到師傅專心準備食材
座位間隔也算寬鬆,枱底也有勾袋位置

服務★★★★★
親切友善有禮,店員不時細心幫忙添茶
師傅亦用心介紹食材

食物★★★★
食物新鮮,高質,份量足

價位$$$
2022-04-04
今日係尖沙咀做嘢,🤩發現亞士厘道呢間壽司🍣店價錢💰激抵,$198就可以自選12件壽司🍣,平得來質數絕對唔差,十分之超值👍!呢度有幾款🤤平價 omakase,又有自選三色丼🍚同套餐🍱,梗有一款啱你🥰心水。Late lunch 時間人比較少,唔洗排隊😂。入面裝修簡潔,🤩全部 bar 枱位可以欣賞壽司🍣師傅嘅手藝。自選壽司🍣嘅款式都唔少,而且除咗12件🤤,亦可以選擇10件,不過我就覺得12件💰抵食啲!沙律🥗新鮮爽脆,又有埋麵豉湯🥣,等緊壽司🍣師傅整壽司嘅時候可以😌食住先,好開胃。經過壽司師傅👨‍🍳一番努力之後12件壽司🍣一齊上枱,😍賣相吸引,十分之豐富🥰!赤蝦🦐十分鮮甜,肉質爽滑🤤,甜蝦🍤好大隻🤩味道濃郁鮮味👍十足。我揀咗三款🔥火炙壽司🍣,火炙左口魚邊、火炙金線鯛同埋火炙三文魚腩,佢哋經過🔥火炙迫出🐟魚油,十分之甘香🤤。特別係🔥火炙金線鯛🍣,少少🤏魚油香包圍住🥰鮮甜結實又彈牙嘅🐟魚肉,高質美味😋!吞拿魚腩壽司🍣上面件刺身🤩大大件,絕無欺場👍,肉質鮮嫩肥美🤤,獨有嘅拖羅鮮味😋十分之突出,我就係用佢來為呢一餐🥰畫上一個完美嘅句號。

2022-04-07 50 瀏覽
難得me time 要對自己好d 去間網上大受好評嘅日本壽司店 @yatsushi.hk 🍣 餐廳🍴裝修極具日式🇯🇵風格,好似去到日本街頭壽司店😁 好鐘意bar檯位啊!圍住料理師傅👨‍🍳吧枱設計😍可以放下手機欣賞廚師用心的烹調和乾脆利落的刀工🔪! 上菜時 師傅仲會介紹翻食材 🍱我挑選左性價比較高全日套餐($198)自選12件手製壽司食🥰 仲有各種高級食材壽司🍣比你選擇~❤ 有部份食材真係比較少食到嘅日本時令食品 🐟我挑選了吞拿魚腩🍣,油甘魚,火炙金線鯛,火炙左口魚邊,池魚,帶子等等 整體 刺身新鮮 切得肥厚 口感軟嫩 壽司飯量同黏度剛好粒粒分明 🍚🐟吞拿魚腩 靚拖羅油脂分佈平均 woo~入口即溶😍 帶子 好肥美大大粒 上面輕輕切幾刀好滿足 🦐赤蝦 好彈牙 肉質鮮甜 火炙左口魚🔥燒完油脂味香口😋😋 油甘魚 味道一流,鮮甜肥美,竟然一啲都唔腥 芥辣八爪魚🐙,開胃一流! ✨原來晚市餐廳 仲有高質素 廚師發板~ 下次開翻晚市要試埋呀! #hkfoodie #foodie #foodgasm #foodporn #foods #食好西 #好食推薦 #開心食 #followforfol

餐廳🍴裝修極具日式🇯🇵風格,好似去到日本街頭壽司店😁
上菜時 師傅仲會介紹翻食材 🍱

仲有各種高級食材壽司🍣比你選擇~❤

有部份食材真係比較少食到嘅日本時令食品 🐟

🐟吞拿魚腩 靚拖羅油脂分佈平均 woo~入口即溶😍
帶子 好肥美大大粒 上面輕輕切幾刀好滿足
🦐赤蝦 好彈牙 肉質鮮甜
火炙左口魚🔥燒完油脂味香口😋😋
油甘魚 味道一流,鮮甜肥美,竟然一啲都唔腥
芥辣八爪魚🐙,開胃一流!

#hkfoodie #foodie #foodgasm #foodporn #foods #食好西 #好食推薦 #開心食 #followforfollowback #壽司 #loveeating #好西 #日本料理 #食盡天下 #90s食盡天下
#香港美食 #foodiehkig #foodiehkgirl #尖沙咀美食 #尖沙咀 #foodiehk #hkfoodieblogger #hkfoodig #hkfoodielife #hkfoodbloggers
全日自選12件壽司套餐
帶子
毛豆
全日自選12件壽司套餐
帶子
毛豆
2022-04-06 15 瀏覽
生日慶祝餐🥳🥳而家無左晚市唯有食午餐慶祝啦~好彩拎左年假先可以中午食咋!朋友同左我去試佢公司附近嘅一間壽司店話抵食又有質素喎我地中午時段去果然爆場等左一輪先有得入座一入座已經上左個小食俾我地試下味道好特別用榨菜做到好似海蜇嘅爽口感覺朋友話佢個自選壽司套餐正所以一人揀左一份試下壽司選擇都幾多而且都幾唔會只得平價款我地就梗係揀回本之選啦~賣相果然幾靚仔壽司睇落好油潤壽司醋飯味道唔錯刺身都好新鮮!尤其火炙左口魚邊超超超油膩~好好食!食十二件真係唔夠喉🫣🫣仲係全日都有得點餐做晚餐都唔失禮朋友仔果然好介紹!
生日慶祝餐🥳🥳
而家無左晚市
唯有食午餐慶祝啦~
好彩拎左年假先可以中午食咋!

朋友同左我去試佢公司附近嘅一間壽司

朋友話佢個自選壽司套餐正
所以一人揀左一份試下
壽司選擇都幾多
而且都幾唔會只得平價款
我地就梗係揀回本之選啦~

賣相果然幾靚仔
壽司睇落好油潤
壽司醋飯味道唔錯
刺身都好新鮮!
尤其火炙左口魚邊
超超超油膩~好好食!
食十二件真係唔夠喉🫣🫣
仲係全日都有得點餐
做晚餐都唔失禮
朋友仔果然好介紹!
2022-03-29
下午茶
今日森仔見早左工,就去食好d獎勵一下自己🤣去到尖沙咀周圍逛下果時,見到間日本壽司店喺網上都大受好評,就一於試一試佢!餐廳🍴叫做逸壽司店🍣首先,餐廳位置便利,在尖沙咀地鐵站行過去只需5分鐘。餐廳🍴內部極具日本🇯🇵風,猶如去到日本🇯🇵本道的專門壽司店😁其採用多種木製品,再加上柔和的黃光,令人十分舒服😌而座位採用圍住料理師傅👨‍🍳的吧枱設計,讓所有客人也能夠清楚看到廚師用心的烹調和乾脆利落的刀工😄上菜時,師傅也可簡單介紹一下食材,有時間會和客人談起日本食材的風味😆森仔挑選左一個性價比較高的午市套餐($198),自選12件手製壽司食🥰此套餐包含各種高級食材壽司🍣,可供客人任君選擇,挑選最心儀的❤️同時,送贈前菜炸菜和芥辣八爪魚🐙,開胃一流!還有,一碗熱辣辣的海帶麵豉湯👍🏻👍🏻暖入心。當中,我挑選了吞拿魚腩,油甘魚,火炙金線鯛,火炙左口魚邊,池魚,帶子等等🤣🤣有部份真係比較少食的日本時令食材😍森仔個人最愛以下頭四名壽司🍣🥇吞拿魚腩一向拖羅係日本刺身至寶😍😍絕佳美味,森仔一向最愛的😊佢肥美鮮甜不在下話,果種入口即溶真係超級正斗🥰同時,師傅烹調的醋飯酸度口感適中,而手握力度恰好!刺身和飯團融為一體😍😍
今日森仔見早左工,就去食好d獎勵一下自己🤣
餐廳🍴叫做逸壽司店🍣

首先,餐廳位置便利,在尖沙咀地鐵站行過去只需5分鐘。
其採用多種木製品,再加上柔和的黃光,令人十分舒服😌

同時,送贈前菜炸菜和芥辣八爪魚🐙,開胃一流!

還有,一碗熱辣辣的海帶麵豉湯👍🏻👍🏻暖入心。

有部份真係比較少食的日本時令食材😍

森仔個人最愛以下頭四名壽司🍣
🥇吞拿魚腩
一向拖羅係日本刺身至寶😍😍
絕佳美味,森仔一向最愛的😊
佢肥美鮮甜不在下話,果種入口即溶真係超級正斗🥰

🥈火炙左口魚邊
左口魚邊新鮮美味,經師傅加上醬汁,再用火槍火炙後,更加係不得了!
那溫暖的口感,再加炙燒後的油脂口感,又係有入口即溶的感覺😍正至不得😌
每一口也帶來味蕾的享受😎

🥉油甘魚
此個油甘魚帶給森仔不少的驚喜!
因為從來森仔也不鍾愛食油甘魚,覺得較腥,也不大肥美。
而此油甘魚味道一流,鮮甜肥美,一丁點腥味也沒有,令我愛上了😍😍

🏅帶子
大大粒的帶子,滿有口感。
師傅還細心的輕輕切上幾刀,方便進食。
當中的鮮甜突顯了帶子的獨特味道👍🏻👍🏻👍🏻😎食唔停口😂

整體而言,餐廳的質素能媲美廚師發板的餐廳。以此價錢食到這種質素,抵食!😍