2022-03-30 45 瀏覽
又係疫情食中午,今日去咗尖沙咀亞士厘道上年開嘅OMAKASE. 已經係第四五次去,真係好抵食。松 780 + 10 %《刺身七款》清酒煮鮑魚北海道牡丹蝦北海道生蠔大吞拿魚腩鱈魚白子金目鯛間八《壽司七貫》🍣🍣白蝦石垣貝針魚銀雪魚剝皮魚北海道海膽日本神戶牛《手卷》吞拿魚手卷刺身真係好驚喜😋絕對值得一試🥳分量足夠,每一件都大大件。$780就有北海道生蠔🦪真心推介。其他地方絕對冇咁抵食。食材新鮮。出邊千幾蚊一位都冇咁好食。尖沙咀呢間絕對係我近期覺得最抵食嘅一間日本餐廳。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

松 780 + 10 %

《手卷》
吞拿魚手卷

2022-01-28
2022-03-30 32 瀏覽
今日係自從今次疫情第五波開始後,我第一次出街食壽司!絕對值得紀念!真係好懷念壽司同刺身呀!朋友推介我黎逸壽司😁,試咗個全日自選壽司既12件set ($198),有個沙律、味噌湯;follow Instagram 仲送左個芥末八爪魚既小食。個芥末八爪魚好好食!芥末味剛剛好,仲伴有唔少青瓜絲同芝麻,送既小食都咁有誠意同水準!12件壽司我選左吞拿魚腩、吞拿魚、真鯛、深海池魚、池魚、油甘魚、赤蝦、魴鮄、火炙金線鯛、芥末八爪魚軍艦、蔥吞拿魚腩軍艦。我覺得咁多款中以吞拿魚腩最好食,亦都係唯一一款只限選一件;仲有赤蝦同芥末八爪魚軍艦都係我嘅心水推介,赤蝦夠大隻同爽!店舖空間非常闊落,座位只有15個,係呢個時候坐得安心舒服好重要呀,唔錯。
今日係自從今次疫情第五波開始後,我第一次出街食壽司!絕對值得紀念!真係好懷念壽司刺身呀!

芥末八爪魚小食

我覺得咁多款中以吞拿魚腩最好食

2022-03-25 91 瀏覽
繼續掛住日本,只好讓味覺遊日本。今日比較多嘢做,晏左少少食lunch,要食d精緻d嘅慰勞吓自己。諗起亞士厘道有間壽司店,有時經過見到細細間咁,幾有日本feel,今日過晒lunch hour 去應該唔多人掛。果然只得1、2枱客,啱晒我想靜靜地抖吓食餐好嘅🥰自選12件壽司都係$198,選左幾件之後,選擇困難症發作,見店面無咩人,即管問吓壽司師傅有咩推介,師傅很好人,立即給我介紹,但我真係唔多識去揀,叫師傅幫我決定(突然間食套餐變左食Omakase😅) 真心要讚呢度嘅工作人員,無論壽司師傅或者侍應都非常友善,態度親切,剩係呢點都足以令我再次幫襯。講返壽司,每一件都係師傅用心、細心處理嘅手握壽司,最後12件上枱嘅壽司包括吞拿魚腩壽司、吞拿魚壽司(赤身)、深海池魚壽司、三文魚腩壽司、䓤吞拿魚蓉軍艦、蟹籽軍艦、金線鯛壽司、池魚壽司、真鯛壽司、金目鯛壽司、赤蝦壽司、最後係帶子壽司,雖然部份係由壽司師傅幫我發板,但完全唔會係揀晒d平價壽司俾我,每一件都非常、非常美味。壽司飯見到粒粒分明,但同時由於師傅力度掌握得好,無論我點夾,舊飯都唔會散開,仲有飯嘅size非常適中,一口一啖,唔洗張大嘴巴,唔會失儀。
繼續掛住日本,只好讓味覺遊日本。
刺身亦很新鮮,吞拿魚腩同三文魚腩,入口果份油香,真係好正! 平時我係唔會食吞拿魚嘅,但今日呢件吞拿魚壽司,都讓我有驚喜,單睇顏色,朋友教過我,偏向深紅色就係新鮮,我面前呢件就係朋友指果種深色,難怪入口嘅鮮味,真係令我回味;第一次食金目鯛同金線鯛,果份魚嘅鮮香味同三文魚果種感覺好唔同,油脂含量適中,肉質細腻,淡淡地滲出的鮮味,感覺很不錯;蟹籽軍艦都要一讚,每粒被咬破果種爽脆感真係唔係一般壽司連鎖店可以食到;難得嘅係連葱吞拿魚蓉軍艦,都食到吞拿魚嘅鮮。唔識用太多形容詞去形容呢12件壽司嘅鮮味,簡單嚟講就係鮮、甜、香、爽、好味😋
單看店舖門面,感覺有點日式平民食肆,但食物質素絕對係高質,今日呢餐遲來的午餐絕對無揀錯。
前菜:芥辣八爪魚
葱吞拿魚蓉、蟹籽
金線鯛
  • 吞拿魚腩
2022-03-23 33 瀏覽
行行下見到間.. 壽司店,都幾多人叫嚟食 ,唔知你哋食過未 ?我就叫咗一Set 全日自選壽司 12件 $198吞拿魚腩梁海池魚火炙金線鯛三文魚腩火炙帶子帶子池魚北寄貝赤蝦八爪魚玉子蟹籽軍艦前菜食落都新鮮,幾爽口,麵豉湯都好啱香港人,唔會太濃。精緻得嚟用心,粒粒飯都黏住,唔會一夾就散,不論魚或其他海鮮每份都好足料彈牙,火炙都喺啱啱好,唔會熱太過猛,食落超溝足。而好有日本手勢,會喺入面加Wasabi,增加鮮味。計落 每件都喺 $16.5, 其實都幾抵食,唔知又啱唔啱你口味呢 ?

我就叫咗一Set 全日自選壽司 12件 $198
赤蝦
八爪魚
玉子
蟹籽軍艦

前菜食落都新鮮,幾爽口,麵豉湯都好啱香港人,唔會太濃。
而好有日本手勢,會喺入面加Wasabi,增加鮮味。
2022-03-20 17 瀏覽
»《ʏᴀᴛꜱᴜꜱʜɪ》𖠿 。゜.尖沙咀抵食壽司盛午市的餐單,價錢大約是$100-$400,也有廚師發辦點的所有丼飯均配有面豉湯及沙律~◍◡◍————————————﹆ 特上壽司盛 $238 ۵ 大拖羅۵ 深海池魚✨۵ 油甘魚۵ 火炙蜜柑鯛۵ 池魚۵ 火炙金線鯛۵ 赤貝۵ 牡丹蝦✨۵ 海膽۵ 三文魚籽-全部魚塊厚切非常滿足部位也可以整體漁貨很新鮮品質不錯
唯一美中不足是大拖羅油份過重 吃到筋位其到其他人沒有這種情況 應該是自己不幸不過以這個價錢來說 可以接受(∩´͈ ᐜ `͈∩)
»《ʏᴀᴛꜱᴜꜱʜɪ》𖠿 。゜
尖沙咀抵食壽司
全部魚塊厚切非常滿足部位也可以
整體漁貨很新鮮品質不錯
唯一美中不足是大拖羅油份過重 吃到筋位
其到其他人沒有這種情況 應該是自己不幸
不過以這個價錢來說 可以接受(∩´͈ ᐜ `͈∩)
2022-03-16 271 瀏覽
尖沙咀阿士厘道向來多野食今日來個early dinner試左呢一兩年突然跑出主打平價omakase 既逸壽司點左一個12自選壽司套餐($198)有足足31款壽司選擇師傳仲特別幫我轉左幾件精選應該連口罩都遮蓋唔到我係度偷笑😆·套餐仲包左一款前菜今日前菜係枝豆⇶上排壽司排序由左至右⇶ღ大拖羅入口油脂感好正 · 入口即化ღ赤身肉質紅潤 · 口感較實ღ 油甘魚口感軟嫩 · 充滿脂香ღ 三文魚腩發揮正正常常 · 油脂感唔錯ღ 三文魚腩發揮正正常常 · 油脂感唔錯ღ池魚入口質感爽脆帶鮮甜味⇶上排壽司排序由左至右⇶ღ 牡丹蝦蝦肉鮮甜 · 肉質軟綿帶彈性 ღ帶子師傳切法令帶子口感更為爽彈ღ火炙金線鯛 望落金光閃閃 · 火炙過後更加鮮甜ღ火炙蜜柑鯛吃蜜柑長大既鯛魚 · 肉質帶清甜味ღ火炙金目鯛清淡而不帶腥味 · 肉質Q嫩ღ火炙面珠登火炙後油脂跑哂出黎 · 而肉質帶彈性 · 口感一港不得不讚佢地壽司飯無論調味定黏度都唔錯微酸而口感軟硬適中༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:以$198呢個價錢可以食12件壽司仲要係師傅現場手握絕對超值又抵食
尖沙咀阿士厘道向來多野食
今日來個early dinner
試左呢一兩年突然跑出
主打平價omakase 既逸壽司

點左一個12自選壽司套餐($198)
有足足31款壽司選擇

以$198呢個價錢可以食12件壽司
仲要係師傅現場手握
絕對超值又抵食
2022-03-13 25 瀏覽
再訪呢間高質壽司小店「逸壽司」,上次同屋企人黎食Omakase, 今次自己來試試佢嘅lunch set餐廳午市提供好多選擇,除咗自選三色丼、火炙系列定食之外,連omakase都有得食。我一個人自私食就揀左十貫壽司🍣🤣因為當日帶子無來貨,師傅就用最新鮮嘅象拔蚌代替😍睇得出師傅好用心,每一件壽司都係最新鮮同精緻😚🌟特上壽司盛(10枚)$238🍣海膽 ~ 好creamy 好香,口感奶滑而又濃郁,而且入口即溶,味道相當鮮甜🤤🍣三文魚籽 ~ 經醬油醃製的三文魚籽入口爽滑,一咬即破,魚油滲進口中,濃郁的醬油味滲出點點甜香,完全沒有腥味😋🍣吞拿魚腩 ~ 油脂分佈好平均,食落去入口即溶,完全無筋,魚味好濃郁,食完滿滿幸福🥰🍣深海池魚、油甘魚、真鯛、池魚 ~ 厚切又有咬口,魚肉好彈牙,夠晒鮮味🤩🍣火炙金線鲷~火炙之後魚味更突出味道更香濃🍣牡丹蝦 ~ 蝦肉非常彈牙,清爽及鲜甜😚🍣象拔蚌 ~ 肉質鲜嫩、爽脆又滑溜總結呢一set 「特上壽司盛」用料全部都非常新鮮,食完包你會想再encore😆 味蕾的享受彷彿自己去左日本🇯🇵旅行🧳一樣🥳下次要再訪食埋三色丼先至得🤩

我一個人自私食就揀左十貫壽司🍣🤣

🌟特上壽司盛(10枚)$238

🍣火炙金線鲷~火炙之後魚味更突出味道更香濃

🍣牡丹蝦 ~ 蝦肉非常彈牙,清爽及鲜甜😚

🍣象拔蚌 ~ 肉質鲜嫩、爽脆又滑溜

味蕾的享受彷彿自己去左日本🇯🇵旅行🧳一樣🥳
下次要再訪食埋三色丼先至得🤩
2022-03-12 20 瀏覽
認識我嘅朋友都知道我好鍾意食壽司,今日難得出尖沙咀當然都係要食壽司🍣😋今日試下佢哋嘅梅set omakase $380,如果你嘅budget多啲可以試竹或松,仲有得食埋刺身。首先有榨菜漬1.金目鯛2.北海道帶子大大粒嘅帶子帶有柚子味3.赤貝赤貝刺身好大件,口感爽口,配上檸汁好清新。4.深海潛魚腩5.北海道牡丹蝦6.銀鱈魚7.海膽味道鮮甜,口感好creamy8.沙癲魚配紫蘇葉9.鯖魚10.大拖羅最後仲有蔥吞拿魚腩手卷,窄身手卷容易咬!題外話:follow呢間店ig,可以有小食送

首先有榨菜漬

1.金目鯛

2.北海道帶子
大大粒嘅帶子帶有柚子味

3.赤貝
赤貝刺身好大件,口感爽口,配上檸汁好清新。

4.深海潛魚腩

5.北海道牡丹蝦

6.銀鱈魚

7.海膽
味道鮮甜,口感好creamy

8.沙癲魚配紫蘇葉

9.鯖魚

10.大拖羅

最後仲有蔥吞拿魚腩手卷,窄身手卷容易咬!

題外話:follow呢間店ig,可以有小食送
  • 梅  Omakase
🔸吞拿魚腩🔹油甘魚🔸火灸金線鯛🔹火灸左口魚邊🔸三文魚🔹三文魚腩🔸池魚🔹赤蝦🔸玉子🔹蟹子軍艦🔸葱吞拿魚腩軍艦🔹帶子店舖一入去就係板前坐位,坐位唔多,可以睇到壽司師傅整壽司。小店設計令每個客人都可以well take care。試左12件自選壽司,一定要點吞拿魚腩(每set只可以點一件),超肥美,入口即溶,魚油甘香,無筋。油甘魚同樣推介,魚香十足,鮮味非常。另外火灸左口魚,少少燶邊份外香口。最後要食玉子,自家製玉子係壽司店嘅靈魂。而手握壽司飯,鬆軟程度一致,濕潤度適合。店舖用料高質,價錢合理親民。
🔸吞拿魚腩
🔹帶子

葱吞拿魚腩軍艦,
火炙左口魚邊
2022-03-09 19 瀏覽
今日終於試咗呢間壽司店,舊年年中主打平價Omakase ,不過今次唔係食佢就廚師發板,先試吓佢Lunch D 壽司set 。入到餐廳,裏面只有壽司吧枱,全部人就圍住個壽司吧食,好有日本feel。壽司set大約$178-$238,我就最高級嘅特上壽司盛。本身有帶子,師傅話有今日有新鮮赤貝,有冇興趣轉。我就話Omakase🤣個set主打都係魚為主,最好嘅係深海池魚同大拖羅,赤貝果然新鲜,勁爽脆,海膽都算係咁。我鍾意佢係每舊壽司裏面都已經上咗wasabi,同日本一樣,每個壽司捏得好結實,睇住佢係面前新鮮整嘅壽司係特別好食😋。

入到餐廳,裏面只有壽司吧枱,

拖羅壽司
赤貝壽司
海膽軍艦
拖羅壽司
  • 特上壽司盛
2022-03-05 31 瀏覽
喺海防道附近上去平台,韓國餐廳隔離有間日本野👀見到幾乾淨企理,menu又唔會花多眼亂,唔係幾多錢一舊密密麻麻個d👍而係全日自選壽司$1xx就可以自己揀10-12款😍最吸引嘅係眼前見到師傅同刺身,我已經見到帶子超大粒🤣所以要叫兩粒當中有幾款靚靚魚,係必食:吞拿魚腩、深海池魚、真鯛、左口魚,整體全部都新鮮,有心思,刀功了得,厚切界花靚仲有前菜麵豉湯同沙律,可以下次黎埋食廚師發板omakase~

整體全部都新鮮,有心思,刀功了得,厚切界花靚
2022-03-05 21 瀏覽
呢間開喺我公司附近,新開嗰時都想試吓,但疫情太誇張,我都好耐冇出過去食飯,到而家真係忍唔住出去食壽司😂環境舒服,佢有啲午餐定食都幾平,一百蚊都唔洗~有沙律🥗同昆布味增湯係我等緊壽司既時候佢比左碟前菜我食應該係醃青瓜同黃瓜,脆脆地又酸酸地好開胃❤️我就叫左12件自選壽司🍣$198-吞拿魚腩油甘魚真鯛魴鮄火炙左口魚邊 x2火炙金線鯛火炙三文魚腩深海池魚赤蝦蔥吞拿魚腩軍艦辣味帶子軍艦-我最愛嘅左口魚邊冇令我失望真係好好食😋油香充斥着我口腔😍同埋佢啲火炙全部都好香好帶得出油香👍🏻刺身好新鮮,赤蝦啖啖肉又黏口❤️拖羅入口即化🤤要細嚼慢咽脂肪分布平均🥺其他都有好多出面冇既款,都唔錯好鮮味😋呢度性價比好高🤩咁都唔洗二百蚊超值!✌🏻難得出黎食飯,食到好食好感動🥺
環境舒服,佢有啲午餐定食都幾平,一百蚊都唔洗~
有沙律🥗同昆布味增湯
係我等緊壽司既時候佢比左碟前菜我食
應該係醃青瓜同黃瓜,脆脆地又酸酸地好開胃❤️
我就叫左12件自選壽司🍣$198
深海池魚
赤蝦
蔥吞拿魚腩軍艦
辣味帶子軍艦
刺身好新鮮,赤蝦啖啖肉又黏口❤️
拖羅入口即化🤤要細嚼慢咽脂肪分布平均🥺
其他都有好多出面冇既款,都唔錯好鮮味😋
呢度性價比好高🤩咁都唔洗二百蚊超值!✌🏻
難得出黎食飯,食到好食好感動🥺

前菜
📍逸 壽司 今日黎到壽司點 座位喺吧枱🤓 望到不同新鮮嘅材料😍 如果like佢哋嘅社交平台, 仲有時令小食送🥰 係一味菜❣️ 今日揀左$198 12件自選壽司🍣 賣相味道都唔錯💕 仲有沙拉麵鼓湯作前菜✨-(第二頁開始順次序🤓)✨ 銀雪鯛 ✨ 甘鯛✨ 蒽吞拿魚腩軍艦 👑👑👑✨ 吞拿魚腩 👑👑👑✨ 吞拿魚✨ 魴鮄 🐟🐟✨ 北寄貝✨ 火炙三文魚腩 👑👑👑✨ 赤蝦 🐟🐟✨ 真鯛✨ 深海池魚✨ 火炙左口魚邊-❥ ❥ 蒽吞拿魚腩軍艦嘅吞拿魚腩真係完勝一切🥰 入口即溶☺️ 唔太油膩至於好香好新鮮🥰 脂肪分佈都好平均🤓 滿滿幸福感💕 強烈推薦!!!!!!!😍❥ ❥ 火炙三文魚腩都係必食❣️ 有火炙過嘅通常都魚味十足🔥 口感更豐富☺️ 三文魚腩好肥美🥰 滿口油香!!!❥ ❥ 魴鮄我係第一次食🐟🤣 超級新鮮!!! 有種好清爽嘅感覺✨ 做壽司好夾!!! ❥ ❥ 赤蝦都係好新鮮☺️ 食完油脂感滿滿嘅壽司之後食呢個覺得好清爽可口💕 蝦味好濃🦐-#逸壽司 #壽司 #尖沙嘴美食 #尖沙嘴 #tstfoos #tsimshatsui #tsimshatsuifood #sushi

📍逸 壽司

(第二頁開始順次序🤓)
✨ 銀雪鯛
✨ 真鯛
✨ 深海池魚
✨ 火炙左口魚邊

2022-02-27 21 瀏覽
☆ 逸 壽司尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈地下A2A及A2B號舖✦ 梅呢個Set包壽司十貫、手卷同麵豉湯金目鯛北海道牡丹蝦赤貝蜜柑鯛間八銀雪魚針魚鯖魚北海道海膽大吞拿魚腩蔥吞拿魚腩蓉手卷師傅即場製作,上枱之後又好用心講一次每一款壽司,同埋會講下食嘅次序,每一款都好新鮮,呑拿魚腩個魚油香味食完都仲有留係口,海膽好鮮甜完全唔捨得成舊放入口,蜜柑鯛幾得意慢慢咬嘅時候真係食到少少蜜柑味,赤貝好爽口又唔腥,每一款都好正!最尾嘅手卷係我至愛之一,用佢結尾真係一流。特別講下個麵豉湯,雖然好簡單,但係有大量昆布,正中我下懷,所以我好歡喜(*¯︶¯*)除左呢款omakase set之外,佢仲有2款價錢貴少少嘅set,有埋刺身可以食,滿足唔同人要求。
☆ 逸 壽司
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈地下A2A及A2B號舖

✦ 梅
呢個Set包壽司十貫、手卷同麵豉湯

金目鯛
北海道海膽
大吞拿魚腩
蔥吞拿魚腩蓉手卷

2022-02-22 33 瀏覽
12件自選壽司$198呢個可以話係超高性價比👏🏼👏🏼200唔使有12件壽司🍣仲會送埋面豉湯、小食、同沙律🥗小食芥末八爪魚作為前菜 唔嗆 煙煙韌韌 口感幾得意 分別有吞拿魚腩、吞拿魚赤身、油甘魚、深海池魚、真鯛、魴鯛、火炙金線鯛、火炙左口魚邊、 火炙三文魚腩、帶子、池魚、同甜蝦火炙類壽司🔥🍣燒得勁香🤤啲油脂燒哂出嚟 超級滿足 金線鯛帶子好滑 厚身 吞拿魚腩油脂豐富 好厚又冇筋 好滿足☺️甜蝦夠鮮甜 黏黏地同富膠質 質素唔錯
12件自選壽司$198

小食芥末八爪魚作為前菜 唔嗆 煙煙韌韌 口感幾得意