2010-08-07 54 瀏覽
滿月酒,$1388,原本對迎囍有 d 期望,話晒都係稻香集團嘛。頭盤乳豬半隻,半邊是海哲,怪怪的,又唔係全體,又唔係拼盤,乳豬常有的問題,就是偏咸,海哲尚算爽。雞絲翅,好生粉水,翅呢…… 一碗搵到一條。魚係蒸斑,但係斬件蒸,而且魚唔新鮮。炸子雞好唔掂,雞肉霉霉哋。其餘菜式都 ok啦。飯係泡飯,蟹子炒米粉,個樣麻麻,但味道都唔錯。最特別係生果,冰鎮菠蘿,菠蘿唔特別,特別在凍鎮,大熱天時食兩片確然幾正,總好過有時晚飯過後,果 d 暖暖地嘅西瓜。開始時所言,因為有 d 期望,所以結果有 d失望。
雞絲翅,好生粉水,翅呢…… 一碗搵到一條。

魚係蒸斑,但係斬件蒸,而且魚唔新鮮。
炸子雞好唔掂,雞肉霉霉哋。
其餘菜式都 ok啦。
飯係泡飯,蟹子炒米粉,個樣麻麻,但味道都唔錯。
開始時所言,因為有 d 期望,所以結果有 d失望。

2010-07-05 56 瀏覽
琴晚一家人到迎囍食晚飯, 心諗稻香集團酒樓既品質有保証, 唔會衰得去邊啦, 點知...1) 每碟餸既分量都好少, 石斑兩味既斑塊只有五片, 而炆頭腩就大部份都係骨頭. 半隻燒雞切開得十件左右, 都唔知究竟係隻雞太細定係切得太大舊.2) 牛尾煲既牛尾勁硬, 完全咬唔入, 咬得入既又黏牙, 唉~3) 西瓜汁好稀, 唔甜, 早知係咁叫汽水仲好 (起碼唔會有溝左水既感覺).最離譜既係我地叫左上湯焗龍蝦居然等左半個鐘都未黎, 於是我地問侍應可唔可以幫我地跟下張單, 佢就答我地: "好吖, 我幫你跟一跟"然後望下我地張點菜單就走左去. 如是耆我地又等左10分鐘, 再問另一位侍應同一個問題, 而佢既答案同動作亦同之前一位既一樣; 又再等10分鐘, 我地又再問, 又另一位侍應答我地既說話同動作亦係一樣!!! 等左足足一個鐘頭我地連龍蝦殼都見唔到, 於是我地問第四位侍應究竟我地碟龍蝦去左邊?! 佢既答案亦係一樣!!! 天啊~~~ 係咪佢地既training教左一定係咁講 + 咁樣做但就唔會去廚房check下?! 呢次我地好, 於是我叫侍應叫經理過黎, 我地要埋單走喇, 又等左5分鐘左

, 於是我叫侍應叫經理過黎, 我地要埋單走喇, 又等左5分鐘左右經理先生問我地發生乜野事, 我地將件事講哂俾佢知同埋表明我地唔要碟龍蝦麻煩佢cancel左去, 我地要埋單走喇! 就係呢個時候, 神奇既事情發生 - 上湯焗龍蝦終於出現!!! 但我地話唔要喇因為等左一個鐘頭有多, 而我地亦趕住走 (因為第二朝啲小朋友要返學嘛), 於是經理先生幫我地cancel左去又講左好多次唔好意思, 我地都明白唔關佢事, 但佢班侍應咁樣做野真係好趕客囉!
2010-07-04
2010-03-02 36 瀏覽
年初三,到小妮子的契媽處拜年,契爺一定要我們吃過晚飯才走,打亂了我們在大埔掃街的計劃,難得有空入大埔,當然想甚麼也試試,但盛情難卻,唯有留待下次吧!新正頭,所有食肆都人頭湧湧,來到這商場酒樓,我們約等了二十多分鐘才有位,全場爆滿,檯與檯之間非常緊迫。契爺問我們想吃甚麼,為了不想他破費,騙他我們仍有飯局,不要點太多,隨便就是。五個人點了沙薑雞,茄汁煎蝦,京都骨和海鮮雜菜煲。沙薑雞頗瘦,沒有丁點脂肪,肉質結實,味道有點鹹香,點沙薑汁可送飯;京都骨有罐頭桃伴碟,小伙子還以為是芒果,與小妮子年幼時在鏞記誤以為酸薑片為煙三文魚一樣天真無邪,京都骨份量不多,祇得幾件,汁醬卻不似京都汁,缺少了濃烈的糖和茄汁味;茄汁煎蝦,煎得頗入味,蝦肉則不太新鮮,事實上,新春期間,整個市面都沒有活蝦和活蟹供應,而活魚、活雞的價格又漲幾倍,何來煮得好菜式;海鮮雜菜煲有帶子、蝦和魷魚,粉絲和白菜仔,小棠菜,西蘭花等,又有些蝦乾來提味,是清爽的菜式,白飯是用白色的砵上,應是原砵蒸的,但沒有飯的香味。也許新春期間,食物的材料供應短缺,因此做不到應有水準。

也許新春期間,食物的材料供應短缺,因此做不到應有水準。
華麗吊燈
華麗吊燈
活魚漲價幾倍
海鮮雜菜煲
2009-09-19 4 瀏覽
這天和媽媽去了這間我們的御用飯堂吃晚飯,好失望的一餐,相信短期內也不会再光顧我們點了魚香茄子煲和椒鹽骨,那個加$10就有的椒鹽骨,真是不知所謂。那些排骨被醃至無甚味道加上經過炸的過程,肉質非常淋,可想像這排骨非常不新鮮。我心想即使加$10就有的椒鹽骨,也不能如此求其,令人反胃食物如此不濟,怪之得客人也減少。

食物如此不濟,怪之得客人也減少。
2009-07-29 33 瀏覽
外婆生日,例必會到迎囍食套餐。今次選了水晶宴 ($2688),當中可從一list 菜式中選三款,啤酒汽水任飲。訂枱時講明要較靜的位置,他們亦辦得到,被安排坐在角位,較靜。金豬大拼盤有海蜇、叉燒、油雞、燒豬同牛。海蜇爽口得黎有點韌;牛好咸。燒豬肉幾好味,唔肥,唔會太咸。紅燒竹笙海皇翅都係例牌嘅生粉水,而且味道太咸。料可以再加多一點。百花蟹鉗正常12隻。由於我地14人,所以加了兩隻 $28@。14隻肥嘟嘟嘅炸蟹鉗。雖唔可以話好彈牙,但新鮮炸起,外皮幾脆口。琥珀花姿玉帶琥珀即合桃,帶點甜味。花姿片唔韌,不過無咩味;帶子不過不失,都係急凍貨。荷蘭豆翠綠,非常脆身。整體味道偏咸。碧綠珊瑚蝦球西芹翠綠,爽口;珊瑚蚌爽口,不過好咸。蝦球係雪藏蝦,無味兼鞋口。整體味道偏咸。花膠扣玉掌花膠屬劣質貨。質地怪怪,好彈牙,無花膠味又無味。似食塑膠多d囉!鵝掌就相對地好味,蠔油汁好入味,鵝掌好有肉又炆得淋!墊底的生菜通常都好味,咁多油浸住喎!同埋生菜好難會唔好味囉!清蒸大海斑唔掂!好細條!完全稱唔上係 "大" 海斑!細都唔在講,仲要腥架,唔新鮮!蒸過火,魚肉較實同老。完全無鮮味!脆皮醬燒雞呢個正常d。味道剛
外婆生日,例必會到迎囍食套餐。

金豬大拼盤
有海蜇、叉燒、油雞、燒豬同牛。
海蜇爽口得黎有點韌;牛好咸。
燒豬肉幾好味,唔肥,唔會太咸。

紅燒竹笙海皇翅
都係例牌嘅生粉水,而且味道太咸。
料可以再加多一點。

百花蟹鉗
正常12隻。由於我地14人,所以加了兩隻 $28@。
14隻肥嘟嘟嘅炸蟹鉗。
雖唔可以話好彈牙,但新鮮炸起,外皮幾脆口。

琥珀花姿玉帶
琥珀即合桃,帶點甜味。
花姿片唔韌,不過無咩味;
帶子不過不失,都係急凍貨。
荷蘭豆翠綠,非常脆身。
整體味道偏咸。

碧綠珊瑚蝦球
西芹翠綠,爽口;
珊瑚蚌爽口,不過好咸。
蝦球係雪藏蝦,無味兼鞋口。
整體味道偏咸。

花膠扣玉掌
花膠屬劣質貨。

質地怪怪,好彈牙,無花膠味又無味。
似食塑膠多d囉!
鵝掌就相對地好味,蠔油汁好入味,鵝掌好有肉又炆得淋!

清蒸大海斑
唔掂!

好細條!完全稱唔上係 "大" 海斑!
細都唔在講,仲要腥架,唔新鮮!
蒸過火,魚肉較實同老。完全無鮮味!

脆皮醬燒雞
呢個正常d。味道剛好,只係翼位較咸。
皮脆,肉都嫩,不過都係雪雞啦,無雞味。

福建炒飯
原本係鴛鴦飯,不過我地改咗。
都幾好食。飯炒得乾身,一粒粒不會黐在一起。
面頭的獻汁味道較咸,撈埋飯一齊食就ok。
料份量適中,有蝦、帶子、雞肉、鴨肉等。
可加多一些芥蘭片同蘿蔔片,可減肥膩感。

壽包
好食過海港好多!
麵粉雪白;包質鬆軟;
內裡有好多蓮蓉,好滑又唔太甜!

紅豆沙 + 生果
碧綠珊瑚蝦球
花膠扣玉掌
清蒸大海斑
脆皮醬燒雞
福建炒飯
2009-07-24 8 瀏覽
提前同老爺慶祝父親節,又為咗遷就佢哋,老遠走咗去大埔果間…… 好彩都唔會失望!做緊特價,九百幾蚊一圍全包,我哋13人加咗兩碗飯都覺得夠食,份量足,味道都唔錯。有節瓜瑤柱圃,呢個價錢有原粒瑤柱,抵!南瓜魚翅羮,有淡淡南瓜味,幾特別~~其餘荷葉飯、魚、拼盤等都達到水準。其實成餐飯無乜嘢特別菜色或非常出色,但呢個價錢、呢個味道,絕對係超值!
有節瓜瑤柱圃,呢個價錢有原粒瑤柱,抵!
南瓜魚翅羮,有淡淡南瓜味,幾特別~~
其餘荷葉飯、魚、拼盤等都達到水準。

(非會員)
2009-07-14 5 瀏覽
一家人難得起到身去飲早茶點知咁大集團會有咁既對待d位逼就預左ga la我地近8點坐低就落單,叫左10樣野左右等左幾個字,上左4樣,我地諗住慢慢食慢慢坐,所以都無催單一坐就一個鐘,都未有上其他野問個阿姐,佢就循例答我地d野係要蒸既咁蒸都唔駛成個鐘丫,叫佢check check單la搞左幾個字先返黎話入漏左佢地又漏得幾好笑,幾張紙,每張入左d又唔入d,過左陣又上左部份都仲係差個盅飯同點心我地又問la,又係循例話要蒸la,真係訓練有數點知一check,又係漏左lor落一次單漏2次食物,點忍ar?叫個入單既阿姐黎解釋la,佢竟然話係我地畫得唔清楚,所以入漏左真係火都黎埋,即刻叫佢拎張單出黎,究竟邊一part寫得唔清楚佢先至話係太忙,睇漏左錯真係唔緊要,唔好話係人地錯lor食物方面,真係唔多ok叉燒包入面得叉燒醬,腸粉皮就棉胎咁厚,原來大集團就係咁
一家人難得起到身去飲早茶
點知咁大集團會有咁既對待

d位逼就預左ga la
我地近8點坐低就落單,叫左10樣野左右
等左幾個字,上左4樣,
我地諗住慢慢食慢慢坐,所以都無催單
一坐就一個鐘,都未有上其他野
問個阿姐,佢就循例答我地d野係要蒸既
咁蒸都唔駛成個鐘丫,叫佢check check單la
搞左幾個字先返黎話入漏左
佢地又漏得幾好笑,幾張紙,每張入左d又唔入d,
過左陣又上左部份
都仲係差個盅飯同點心
我地又問la,又係循例話要蒸la,真係訓練有數

點知一check,又係漏左lor
落一次單漏2次食物,點忍ar?

真係火都黎埋,
即刻叫佢拎張單出黎,究竟邊一part寫得唔清楚
佢先至話係太忙,睇漏左
錯真係唔緊要,唔好話係人地錯lor

食物方面,真係唔多ok
叉燒包入面得叉燒醬,腸粉皮就棉胎咁厚,
原來大集團就係咁
2009-07-12
$50 (早餐)
星期六同婆婆&阿姨們去飲茶。成點鐘去到,都唔滿又唔洗等位。叫咗好多點心。杏片蝦球外層佈滿杏片。蝦球彈牙,不過可以再大粒少少。沙薑蒸豬肚呢個combination幾特別。仲有咸菜墊底。豬肚爽口,唔會韌。沙薑味亦滲入豬肚。沙薑雞腳雞腳好爽口,有肉。不過沙薑味不太濃。柚皮鴨掌我無食柚皮,淨係食咗鴨掌。鴨掌入味,亦不會太肥膩。牛肉球:一般,無特別煎腸粉:都係一般,煎得夠乾身,不過唔夠香口。燒鴨檬粉原本叫瀨粉,唔知點解上枱變咗檬粉。檬粉都ok,唔會太碎,都夾到。亦唔會煮得太淋。燒鴨味道唔錯,肉質唔會梅。貢菜餃呢個好食,貢菜爽口唔咸。不過個皮較厚。小籠包都ok,皮算薄,有湯汁,肉唔太肥。
星期六同婆婆&阿姨們去飲茶。
成點鐘去到,都唔滿又唔洗等位。
叫咗好多點心。

杏片蝦球
外層佈滿杏片。
蝦球彈牙,不過可以再大粒少少。

沙薑蒸豬肚
呢個combination幾特別。
仲有咸菜墊底。
豬肚爽口,唔會韌。
沙薑味亦滲入豬肚。

沙薑雞腳
雞腳好爽口,有肉。
不過沙薑味不太濃。

柚皮鴨掌
我無食柚皮,淨係食咗鴨掌。
鴨掌入味,亦不會太肥膩。

牛肉球:一般,無特別

煎腸粉:都係一般,煎得夠乾身,不過唔夠香口。

燒鴨檬粉
原本叫瀨粉,唔知點解上枱變咗檬粉。
檬粉都ok,唔會太碎,都夾到。
亦唔會煮得太淋。
燒鴨味道唔錯,肉質唔會梅。

貢菜餃
呢個好食,貢菜爽口唔咸。
不過個皮較厚。

小籠包
都ok,皮算薄,有湯汁,肉唔太肥。
2009-05-31 4 瀏覽
今日黎飲午市茶,1點到.......唔洗等位,但就搭枱!黎過好多次,但未寫過食評~通常都黎飲下午茶,抵飲d嗎~今次係第三次飲午市茶....當然貴d啦~大點$18.8,中點$15.8,小點$12.8!免茶介~good!叫左:牛肉球~~~無咩牛肉味油雞瀨粉~~~幾好,仲比左油雞脾部份...日式煎餃~~~好多油煎醸鴛鴦椒~~~魚肉同椒既比例合適鮮蝦腐皮卷~~~腐皮夠晒脆

叫左:

牛肉球~~~無咩牛肉味
油雞瀨粉~~~幾好,仲比左油雞脾部份...
日式煎餃~~~好多油
煎醸鴛鴦椒~~~魚肉同椒既比例合適
鮮蝦腐皮卷~~~腐皮夠晒脆

2009-05-30
2009-04-15 6 瀏覽
一直都未食過一蚊雞琴日終於一試 人少少 ,叫左個冬瓜中 ,一碟蝦 ($148)加2隻雞 ($1@) ,一碗飯 ($8)埋單都係$200幾 好抵食呀 ! 食到棒住個肚走 哈哈 ps:本身諗住食放題 打去金田book 位態度勁差 心諗未食都受氣 去左仲得了 ?比個差你
一直都未食過一蚊雞
琴日終於一試

人少少 ,叫左個冬瓜中 ,一碟蝦 ($148)
加2隻雞 ($1@) ,一碗飯 ($8)
埋單都係$200幾 好抵食呀 !

食到棒住個肚走 哈哈

ps:
本身諗住食放題 打去金田book 位
態度勁差

心諗未食都受氣 去左仲得了 ?
比個差你

環境ok 因為有人結婚 個大場比人霸左 ~
落足料
大大隻 同新鮮
$1 好平 ~ 味都ok
2009-04-14
環境ok 因為有人結婚 個大場比人霸左 ~
落足料
大大隻 同新鮮
$1 好平 ~ 味都ok
2009-03-26 7 瀏覽
又係稻香集團的,夜晚來吃宵夜好便,於是挨住餓打佐12圈,9個人來呢度開飯~9點后好多款菜式都係$21蚊,一人點一個菜,我點佐個金針菇蝦煲,哇,原來好多只蝦,成兩磅有多,味道都幾好~燉湯今日係青紅蘿卜燉雞腳,$1蚊一盅,一人當然要吃一盅啦,里面有青紅蘿卜各一,3只雞腳和一小塊肉,味精唔係多,好抵食!白灼蝦話賣曬哦,不過其他菜都夠食了,最好味係乳鴿,呢度的乳鴿好嫩,好香,油唔係好多,唔算膩,好脆皮~~$28一只, 超正,SIZE比BB鴿大少少又比成年鴿細翻D,味道調得OK咖!竹生豆腐煲好快沒曬,炒面、豬頸肉炒米同炒飯都係一陣就沒曬了,我念巨地實在係太餓了。我吃到少少瑤柱蛋白炒飯,很好吃哦~有人點佐個剁椒蒸魚頭,聽講好辣,我唔敢試。黑椒牛仔骨茄子砂鍋煲都是$21,超值啦~ 酸甜咕嚕肉肥佬話好正,我覺得一般~后來我忙住吃乳鴿,來唔切吃紅豆沙了,巨地實在係吃得太快了~ 我係最慢個個~~
有人點佐個剁椒蒸魚頭,聽講好辣,我唔敢試。

對著太和路門口個邊
1蚊1盅湯
間間稻香都係呢種燈
我最愛個個金針蝦煲啊
乳鴿!$28蚊/只
2009-03-24
$70 (宵夜)
對著太和路門口個邊
1蚊1盅湯
間間稻香都係呢種燈
我最愛個個金針蝦煲啊
乳鴿!$28蚊/只
  • 乳鴿,蝦
(非會員)
2009-03-07 376 瀏覽
本身覺得迎囍裝潢幾靚,話唒係稻香集團, 應該幾okay。可惜:除左一個蝦球OKAY,其他唔記得咩煲同雞都係難食,女部長服務差, 態度極差宜家出左一蚊一隻雞,我地叫左1隻,order左超過30分鐘都未上,於是問女部長A,佢話:浸緊呀浸緊呀!再過45分鐘,(我個飯已經又凍又硬,其他2個餸又食哂) 唯有咬住筷子問另一個女部長B幾時有,呢個去左check,同時遙遠既女部長A就大大聲同女部長B講:都話左比佢地聽浸緊啦。等左一陣,部長C出現說:不好意思, 雞已經賣哂 一係換番隻乳鴿比你。好,換喇,再等超過15分鐘繼續無野食,大家齋望住無人收既吉碟,問番部長A,佢又話:燒緊喇燒緊喇!呢一刻既我已經真係忍唔住~鬧~!過左一陣, 佢0地拎左隻雞出黎, 話本身係其他客既。隻雞韌,而且只係微暖。唔想再同佢0地講野,無又唔一早講,跟又跟唔足,又無禮貌唔會再黎食喇~!!
本身覺得迎囍裝潢幾靚,
話唒係稻香集團, 應該幾okay。可惜:

宜家出左一蚊一隻雞,
我地叫左1隻,
order左超過30分鐘都未上,
於是問女部長A,佢話:浸緊呀浸緊呀!
再過45分鐘,(我個飯已經又凍又硬,其他2個餸又食哂)
唯有咬住筷子問另一個女部長B幾時有,呢個去左check,
等左一陣,部長C出現說:不好意思, 雞已經賣哂

一係換番隻乳鴿比你。

鬧~!過左一陣, 佢0地拎左隻雞出黎, 話本身係其他客既。
隻雞韌,而且只係微暖。

唔想再同佢0地講野,無又唔一早講,跟又跟唔足,又無禮貌
唔會再黎食喇~!!
2009-02-21
難得放假,就同屋企人一齊去飲茶.諗住就係附近,可以順便行街,點知...下午茶竟然唔需要等位喎!不過,就坐係間細房度,接近冇人招呼狀態連加水都係自己動手,如果唔係都唔知要等幾耐.點心紙,都係自己行出房搵侍應入單,唔係可能會冇野食.點心亦好大眾化,款式亦有好多選擇.翡翠牛肉腸:味道幾好,而且D腸粉皮亦好滑流.酥炸魷魚鬚:幾香口,不過應該唔係新鮮做.因為個皮都開始淋淋地.黑椒黑仔骨:好似有D偏辣,牛仔骨又好似蒸過時,太韌,又鞋,好難趙,賣特點,但得三小件...唔值.錦繡炸雲吞:雖然唔係新鮮做,但都仲好香脆,個甜酸醬做得幾好,味道ok,又唔會太酸.脆皮小刺蝟:賣相好可愛既動物做型,有師傅既手作心思,原來係一個甜品,我冇份食,但哥哥幾好味,唔會太甜.奶皇馬拉卷:甜甜地幾好味,不過要趁熱食,軟綿綿的.另外再加幾點普通點心.大家都食得飽飽.
難得放假,就同屋企人一齊去飲茶.
諗住就係附近,可以順便行街,
點知...下午茶竟然唔需要等位喎!
不過,就坐係間細房度,接近冇人招呼狀態
連加水都係自己動手,如果唔係都唔知要等幾耐.
點心紙,都係自己行出房搵侍應入單,唔係可能會冇野食.

點心亦好大眾化,款式亦有好多選擇.
翡翠牛肉腸:味道幾好,而且D腸粉皮亦好滑流.
酥炸魷魚鬚:幾香口,不過應該唔係新鮮做.
因為個皮都開始淋淋地.
黑椒黑仔骨:好似有D偏辣,牛仔骨又好似蒸過時,
太韌,又鞋,好難趙,賣特點,但得三小件...唔值.
錦繡炸雲吞:雖然唔係新鮮做,但都仲好香脆,
個甜酸醬做得幾好,味道ok,又唔會太酸.
脆皮小刺蝟:賣相好可愛既動物做型,有師傅既手作心思,
原來係一個甜品,我冇份食,但哥哥幾好味,唔會太甜.
奶皇馬拉卷:甜甜地幾好味,不過要趁熱食,軟綿綿的.
另外再加幾點普通點心.大家都食得飽飽.
2009-01-20 7 瀏覽
昨晚和媽媽去了這裡吃晚飯,環境不錯,唯獨洗手間不太潔淨,美中不足。我們二人點了如下莱式:-1 螺頭雞湯,味道清甜,材料充足。2 瑤柱扒豆苗,0K。3 年年有餘,其實是連藕餅,好味,彈牙由於太飽,所以沒有叫甜品,總括來說,味道0K

1 螺頭雞湯,味道清甜,材料充足。

2 瑤柱扒豆苗,0K

3 年年有餘,其實是連藕餅,好味,彈牙

由於太飽,所以沒有叫甜品,總括來說,味道0K
2008-07-09 9 瀏覽
外婆生日,於是到迎囍食晚飯。要了個迎喜宴。豉油皇煎大蝦:非常惹味,d蝦好入味,但又唔會太咸喎,蝦新鮮,肉彈牙,好乳豬大拼盆:燒鴨較零碎,但好味;海蜇好韌;雞都幾好;乳豬我無食花姿伴珊瑚:花姿同珊瑚蚌都好好食 百花釀蟹拑:一般,解肉太少,粉略多,唔夠彈牙紅燒竹笙雞絲翅:都係一般ge 生粉水啦,都食到翅群的。玉掌扣柱脯:鴨掌炆得勁淋勁入味,幾好;墊底的西生菜很嫩又吸晒d sauce, 好正。清蒸大海斑:蒸得過了火,肉很韌;幸好有魚鮮味脆皮穗香雞:隻雞仔好細,但炸得好脆,個皮好香,雞肉都算幾嫩福建炒絲苗:呢個好食,多料,個獻又不會太杰,咸度適宜。萬壽桃飽: 無海港o個d咁king size, 只係normal size。個蓮蓉餡好多油滋潤甜品(紅豆沙): 我無食 鮮果拼盆: 西瓜拼橙。要彈吓呀真係,有一半上枱的西瓜是爛的。擺到明切o個陣一定會見到,咁都仲送上枱,有點兒那過吧。最後咪又係要換過俾我地,咁何必把爛的送上呢?由於當晚有兩場酒席,所以只間出一條走廊做門市。即使我地一早訂枱,都要坐咁ge 位。好迫,好嘈,枱拍枱。人手又唔夠。
外婆生日,於是到迎囍食晚飯。
要了個迎喜宴。

花姿伴珊瑚:花姿同珊瑚蚌都好好食

百花釀蟹拑:一般,解肉太少,粉略多,唔夠彈牙

紅燒竹笙雞絲翅:都係一般ge 生粉水啦,都食到翅群的。

清蒸大海斑:蒸得過了火,肉很韌;幸好有魚鮮味

脆皮穗香雞:隻雞仔好細,但炸得好脆,個皮好香,雞肉都算幾嫩

福建炒絲苗:呢個好食,多料,個獻又不會太杰,咸度適宜。

滋潤甜品(紅豆沙): 我無食