2018-09-09 316 瀏覽
難得遇到的用心小店,值得支持。在旺角住了好幾年,最常見的不外是連鎖餐廳和以遊客為主的餐廳。遇到這間用心做食物的餐廳真的很開心。在食物中吃到不只是美味,還有店主的誠意。本人不善寫食評,願讀者能親自去這間餐廳體驗。要注意的是因為餐廳面積較小,所以如果不想排隊建議早點到。本人絕對推薦蝦米卷和香茅豬趴飯(豬扒飯沒拍到)豬趴多汁香口,非常有誠意。原來要200字才能點評。為了支持,不是打手的我唯有繼續寫。這間餐廳絕對匹配一個好評。

要注意的是因為餐廳面積較小,所以如果不想排隊建議早點到。

2018-09-09 447 瀏覽
基於現實所限,係香港出街食飯,好難要求每間餐廳都配合到你對於味道、環境同服務嘅追求,當然你有巨量金錢,或者足以擋子彈嘅厚臉皮則另計。一間餐廳只要係味道、環境同服務組成嘅用餐體驗 package 入面三中二,甚至三中一都足以係香港生存到(睇一睇澳牛光速餐就知咩事)。然而,不論大小規模,總有部分餐廳願意盡力去做好每一part。「越發」亦算係其中之一嘅小店。因為某次偷聽到同事嘅推介,聲稱完勝雷聲大雨點小嘅「蔡瀾 Pho」,而知道「越發」之前食完「蔡瀾 Pho」之後,我都認為呢間嘢真係得啖笑,亦決定要去試一試「越發」。當日,我同朋友阿娟就係「越發」嘅開鋪時間 1230 抵達,所以唔需要排隊,但開鋪後15分鐘,就全店滿座 (當時心諗: 呢間嘢仲唔係有料到?!)。唔想排隊嘅朋友最好留意時間。當然店內只有我同阿娟,及另一貌似熟客嘅男士。店面不大但尚算精緻乾淨,座位不足20, 枱與枱之間距離較近,但可以接受。 坐低後,老闆送上餐牌,上面嘅食物款式唔多。同時,亦擺低兩杯略帶越南風味嘅茶。個人認為「越發」雖然主打越式粉麵飯類,但食物相當有 fusion 嘅感覺,追求正宗嘅食家們可以過主了。點了牛柳越南河/

點了牛柳越南河/ 牛柳撈檬/ 蒜蓉牛油雞翼/肉丸粉卷。

牛柳撈檬先上,醬汁無預先放係枱面,跟撈檬同上,感覺比較衛生,味道方面偏向清淡,無蒜無辣椒,亦減低食完後嘅口氣問題。
至於個撈檬方面,賣相同味道都係相當清爽,檬粉唔似平時食開嗰隻,口感滑溜之餘亦有飽肚感 (一直認為撈檬屬沙律界代別,非飽肚之選)。而牛柳方面,由於太碎,自問食唔出有咩特別之處,但肉質偏瘦係一大優點。

撈檬食到一半,牛柳越南河就出現了。留意到多咗幾塊油炸鬼,但又少咗部份印象中會出現嘅香草 (薄荷,九層塔,芽菜)。先飲個湯底,亦屬清淡嘅口味,阿娟仲話似佢阿媽煲開嗰D。河粉滑溜唔易斷,牛柳大塊咗,無過熟之餘,亦呈現男士喜歡嘅粉紅色,食落確實有肉味,雖然係瘦肉,但唔“鞋”口,亦食唔出有鬆肉粉或者過多嘅調味。嗰幾塊油炸鬼就 gimmick 大於實際味道,個人認為若然「越發」想堅守嗰幾塊油炸鬼的話,可考慮選用脆口嗰種,既可向本地嘅炸魚皮致敬之餘,味道口感亦比現時更佳。

撈檬同越南河均屬清淡口味,但份量充足而且用料紮實,係用心烹調過嘅。

至於蒜蓉牛油雞翼,就引起咗我同阿娟嘅分歧,我認為外皮炸得通透唔油,咬落亦有濃濃嘅蒜蓉牛油滋味。阿娟就認為味道係OK,但雞翼炸得太乾,無咗嗰種Juicy 嘅感覺。
肉丸粉卷則可簡單理解為,粉卷version嘅撈檬,材料以至味道都相差不遠。

最後,味道好唔好都係因人而異,但我就幾喜歡清淡嘅口味,亦欣賞會注重質素嘅小店。

2018-09-06
  • 蒜蓉牛油雞翼,牛柳撈檬
2018-08-21 471 瀏覽
唔知點解,香港比較美味的越南牛肉河店子大都在港島,連最近蔡瀾新開的話題店都選址中環。不過,這天在九龍終發現好店子,所講的是油麻地的「越發正宗河內料理」,我更在這裏吃到今年最滿意的一碗越南牛肉河。都是由老饕口中聽聞此店的牛肉粉,我在午時剛開店時前往以避人潮。店子細細但感覺整潔企理。想也沒多想,點了牛肉粉中最貴、$92的呢個河內牛柳牛丸粉。由下單到河粉端上來都要等十五分鐘。賣相不花巧,有些顏色新鮮粉嫩帶紅的牛柳條,切成四片應有兩粒的牛丸,金不換及洋蔥則已預先放在河粉上。整碗牛河給我的感覺便湯鮮肉嫩丸爽。個湯底好有牛味,鮮甜清爽,我都忍唔住飲晒。牛肉則選牛柳條,肉半生,但在湯略焯一吓吃來嫩嫩的。最令我想不到的是那個黑椒牛丸好爽口,感覺味道不單純,估計是用多予一種的牛肉混合而成。至於河粉水準亦佳,軟硬適中,也不會黏在一起或吃到散晒,而是每條粉都好分明爽滑。附上的還有青檸及辣椒,仲跟埋越南本土食法有幾塊油條比你用來索湯,讚!雖然此店價錢略貴,但難得水準確是好高,至少九龍甚至新界都找不到同等水平的越南牛肉河。難怪我離開時已看到長長的人龍。

河内牛柳牛丸河

2018-08-14
河内牛柳牛丸河
2018-08-18 300 瀏覽
I am vietnamese and for long time i looked for authentic vietnamese cuisine in Hong Kong. This restaurant makes simple yet perfect dishes that all taste yummy: I totally recommend it, only thing is be quick because it’s usually quite busy. i will definitely be back soon!
2018-08-17 502 瀏覽
每次去到旺角都好頭痛究竟食啲乜,因為真係太多選擇。今晚難得早少少收工,就搵咗間越南野,見佢都幾多好評又有我最鍾意食嘅撈檬,就拉住男朋友去試試佢。一去到門口就見到大約三至四個人排隊,心諗已經晚上九點多仲要排隊, 呢間野應該都唔錯喎!排緊隊嘅時候已經諗左要嗌啲乜,可惜入到去老闆就話招牌嘅炸雞翼已經賣晒,真係有啲失望。最後我哋叫咗四樣嘢...1. 招牌牛丸牛肉湯河越南野又點可以唔order佢嘅湯河呢,唔好睇佢個湯底好似淡茂茂,但食落連啲河粉索左湯之後就更加入味,牛丸同牛肉都好夠牛味,非常有驚喜。2. 豬扒撈檬個人比較喜愛較瘦嘅豬扒,佢炸完之後依然保留肉汁,唯一比較可惜嘅係佢嘅魚露唔夠酸,就算落晒都好似唔係好夠味咁。3. 越式炸春卷因為雞翼賣晒,所以見隔離枱份炸春卷賣相不俗就跟住叫左一客。點知原來真係有驚喜喎,配上新鮮嘅生菜包住炸春卷食,即刻感覺冇咁油膩!4. 越式冰咖啡見到杯咖啡好多好評,所以就算夜媽媽依然點左一杯咖啡happy share. 咖啡☕️香濃有泡,值得一試❣️希望下次再嚟可以食到佢嘅招牌炸雞翼啦

1. 招牌牛丸牛肉湯河

招牌牛柳牛肉湯河

2. 豬扒撈檬
個人比較喜愛較瘦嘅豬扒,佢炸完之後依然保留肉汁
燒豬扒撈檬

3. 越式炸春卷

越式炸春卷

4. 越式冰咖啡
. 咖啡☕️香濃有泡,值得一試❣️
越南冰咖啡

希望下次再嚟可以食到佢嘅招牌炸雞翼啦
2018-08-13
15 分鐘 (堂食)
招牌牛柳牛肉湯河
燒豬扒撈檬
越式炸春卷
越南冰咖啡
  • 越南炸春卷
話說最近媽咪想食越南菜,之後就同佢睇下有咩好食啦咁啱上網見到依間越發新開無耐而且又好似評價幾好,又近近地喺太子,所以就過咗嚟試吓啦!咁我地七點到左餐廳,咁門口都有d人排隊,而且裏面座位都唔多,所以都要等位,大家唔想等咁耐就最好早d黎la咁大概等左幾個字到,我哋就有位la,而老闆都好熱情咁招呼我地,唔錯坐低見到餐牌,食物選擇唔算多,可能貴精不貴多la不過價錢方面都唔係平,大家要取捨下la。我哋就首先叫左咗一個招牌嘅綜合牛柳牛丸河,一個豬扒撈檬,牛肉米卷同埋一杯越式咖啡。首先講咗個牛肉粉先啦,湯底方面濃而不膩,都幾有牛肉鮮味,牛柳方面要特別一提,因為唔同坊間用肥牛或者牛肉,依到特別用左牛味濃郁而且有嚼口的牛柳,配上惹味牛丸,都算幾岀色!不枉係呢到ge招牌至於另一主角豬扒撈檬我就覺得略嫌普通,而且可能係我地擺左一陣ge緣故,豬扒肉質就好快變硬而且乾,有待進步!而小食牛肉米紙卷方面,我覺得都幾唔錯,米紙厚度適中,裡面配料豐富,加上酸甜醋,好食最後,越式咖啡都幾有正宗越南口味,甜而香濃,幾有番番去早前去越南旅遊的感覺,哈哈!咁總括嚟講,雖然價錢方面就可能貴左少少,但係食物質素其實都唔錯,鍾意食越
話說最近媽咪想食越南菜,之後就同佢睇下有咩好食啦

坐低見到餐牌,食物選擇唔算多,可能貴精不貴多la

咁總括嚟講,雖然價錢方面就可能貴左少少,但係食物質素其實都唔錯,鍾意食越南菜的朋友又有一好選擇
2018-08-08 485 瀏覽
越發正宗河內料理 @ 旺角真係唔怕生壞命…最怕改錯名…越發真係越黎越發…🙂 (恭喜老闆同Chef🙂)⭐我估呢次應該近期最後一次拜訪佢…因為實在太多傳媒報導…人龍越黎越長…或者第日有機會開間餐廳叫“越長”😛⭐今次第一次試點左牙車快(雞沙律)…其實我食咁耐越南野都未點過呢味菜, 感覺甜甜酸酸幾好味同好開胃🙂…今次再翻兜蛋角香茅豬扒飯😍😍😍…將蛋角整碎用黎撈飯😋😋,豬扒即炸又大塊又香又好味. (仲有雞翼同牛柳撈檬)⭐今日IG見到有special menu...暫時太旺場試唔到了😒😒😒
越發正宗河內料理 @ 旺角

蛋角香茅豬扒飯
牛油雞翼
蛋角香茅豬扒飯
牛油雞翼
2018-08-08 340 瀏覽
平時都好鐘意食越河,平時成日走圍去試,聽講油麻地開左間新既,仲好食過蔡瀾,梗係去試下,去到以為佢未開門,原來食客係到排隊,1830於時我跟著排,我排第18左右吧,原來有分第一圍只坐到14 個,於是我係第2圍要1930先入得,就係出面排左1個鐘,出面太熱,有種中薯既感覺。但我入得去食,叫左牛柳河$72同牛柳牛丸河$96,我先知點解之前甘小人食野出黎,因為入面人手得1個,1演3-4個角色,上菜等了半小時,但味道真係五錯的,好清新既味道,聽講食材源至河內的。
2018-08-07 477 瀏覽
呢期潮流興食Pho,今日就去試一間熱門新店。排左半個鐘入到去尚算可接受啦。試左招牌河內牛柳牛丸河,有別於一般用肥牛,呢間用牛柳比平常好咬口,但我更覺牛丸好味,咬落去好彈牙仲少少爆汁,之後滿口牛油香,肥都抵呀!湯好鮮甜,牛味濃也香,正。嗌左炸春卷,賣相肥美,夠料又熱好好食,比好多店都好食好多呀~忍不住加個法包,老闆話改良左既冇辣椒,反而加左好多肉 (勁爆餡!)同加左自家製肉醬和mayonnaise,口感豐富,老闆仲話個包係越南空運過來呢!不過Banh Mi的話我都係鍾情添記多啲...另外點左個熱情果梳打走甜,既香又酸所以好refreshing,成件事好完滿。可能我地係落場前最後一批客,老闆又見我地嗌好多野食,走黎同我地傾左幾句問我地意見,好有禮貌,希望小店可以keep到個質素啦,下次我要試下佢既沾濛呢!到嘔咁走呀~~

法式三文治

越南熱情果梳打

到嘔咁走呀~~
30 分鐘 (堂食)
法式三文治
越南熱情果梳打
2018-08-02 354 瀏覽
近排係facebook見到編文章,介紹香港Top 10越南粉......哩間係文中既Top 1......放工即刻來試試......差不多晚上8點,門口有人排緊隊,不是好長龍,大約有12人,由於店子細.....大約只坐18人......一人晚飯的我,也等了差不多一小時才可入坐!店內環境十分乾淨,雖然小小店舖,但仍算坐得舒適!店員也十分有禮!要留意一下,店內提供既清水會有班蘭葉既味道架........一個人,只可以叫碗粉同一個小食.....小食試了越式春卷.......生菜十分新鮮又夾脆.......清洗得好乾淨.......而春卷即叫即炸,熱辣辣.......食時要小心小心.......起初見到以為好油又唔脆......因為不是平時既春卷皮.....食落不覺油,可能蘸了魚露,又包了生菜同吃啦,減低油膩感;而外皮就少少脆口,好處係不會一咬就碎晒,唔會食到周身碎....hehe招牌牛柳牛丸粉......叫得招牌,應該唔會伏......食哩啲湯粉,我會先飲下個湯先......湯底較清,牛味不太重,有點香料味......哩度個河粉會配油炸鬼的........而牛柳幾大件,上枱時是半熟的....

一個人,只可以叫碗粉同一個小食.....
小食試了越式春卷.......
越式脆春卷

生菜十分新鮮又夾脆.......清洗得好乾淨.......

招牌牛柳牛丸粉......
叫得招牌,應該唔會伏......

食哩啲湯粉,我會先飲下個湯先......
湯底較清,牛味不太重,有點香料味......
招牌河內牛柳牛丸粉

哩度個河粉會配油炸鬼的........

而牛柳幾大件,上枱時是半熟的.......
擔心會鞋......點知超軟腍,又有牛味......勁正!

牛丸是黑辣牛丸......半粒剛好是一口....味道比牛柳濃.......

店員話油炸鬼浸一浸湯就可以食......
呀......我估應該唔會有人就咁食掛,因為凍咗既油炸鬼,就咁食一定唔好食......

油炸鬼一浸入湯即軟晒,主要功能應該是吸湯食........味道就不過不失啦....

河粉其實一般........
口感不是太滑,又不煙韌.......

食完沒有口渴,証明沒加師傅.....
而走時發覺身上會有點油煙味......
2018-07-31
55 分鐘 (堂食)
越式脆春卷
招牌河內牛柳牛丸粉
於港島工作居住的小丫頭在openrice的覓食版圖終於跳出港島,今次來到這間在油麻地備受好評的越南小店一試究竟。晚上大概八點四十分來到,油麻地正下著時大時小的驟雨,但這小店門外依然可見人龍,由於餐廳門面頗小只寥寥數張枱,我們已有心理準備排隊時間可能頗長,但入座後發生的一件小事卻令我們覺得奇怪,於文章題外話略述。言歸正傳,在門外等了大概半個小時才消化掉前面6 個人的人龍,輪到我們入座。入座前見到唯一侍應/老闆用毛巾仔細清潔枱面,連同枱的四邊也來回抹了兩遍,衛生值得一讚。甫坐下已飢腸轆轆的我們立刻點了招牌河內牛柳粉、香茅扎肉雞絲撈檬、鮮蝦米紙卷及熱情果梳打。(餐牌上寫了食物即叫即製,等候時間長可以理解,但已九點多差不多last order 的時候也等了半小時才上菜真的讓我們快餓昏了。)首先上場的是熱情果梳打($28),酸甜的熱情果配上清爽的梳打水及清新的薄荷,第一口已喚醒我們的味蕾,杯中可見浮滿了熱情果籽,口感與味道都一流。接著上場是鮮蝦米紙卷($55),薄薄的米紙包裹著生菜、檬粉與鮮蝦等餡料,再配上淡淡的魚露醋,入口口感豐富,可以嚐出裡面還包著薄荷葉,值得一讚是裡面的蝦,可能是略略醃過才

。)

熱情果梳打($28)

接著上場是鮮蝦米紙卷($55),薄薄的米紙包裹著生菜、檬粉與鮮蝦等餡料,再配上淡淡的魚露醋,入口口感豐富,可以嚐出裡面還包著薄荷葉,值得一讚是裡面的蝦,可能是略略醃過才炒熟,質感結實且嚐得出額外的鮮味。

鮮蝦米紙卷

招牌河內牛柳粉($76),落單時老闆特意說河粉是從越南直接進口,上菜時見湯底清澈,鋪滿了九層塔、鵝蒂及蔥花,但牛肉切得略碎且份量偏小,湯底雖清澈但牛骨香味頗濃郁,嚐得出真材實料,河粉略嫌煮得過硬,但浸了一會後質感有所改善,河粉滑溜與湯底相輔相成。北越風格的牛河,隨粉還有幾塊變韌了的油炸鬼蘸湯吃,油炸鬼吸收湯汁變軟後不算太油膩味道還可以,整體味道值得一讚。

招牌河內牛柳粉

香茅扎肉雞絲撈檬($68),有別於平常吃慣的白切雞絲,這裡的雞絲經過預先炒香,炒過的雞絲口感帶脆口及焦香,再與扎肉、生菜、紅蘿蔔、花生及魚露醋混在一起,味道清新又帶鹹香,兩種味道互相配合,若能加上點薄荷葉味道應該會更加出眾,但細微處可見心思。

香茅扎肉雞絲撈檬

整體而言這小店環境偏小但裝修及用餐環境尚算舒適乾淨,食物味道出色有心思,價格中等,唯一挑剔的地方是輪候時間太長(好在有男友一起手拖手等
),由等候入座到等候上菜各自用了半小時,雖然門口的人龍在某程度上,反映店鋪受歡迎與否甚或食物質素,但要餓著肚皮等一小時的確有點讓我們有點卻步,若人龍不多且未算太肚餓建議一試,否則可能另覓時間或待熱潮退卻後比較明智。

題外話/補充資料: 題外話:喺等位等左差唔多20分鐘大概9點幾嘅時候,老闆曾經出過黎同排喺我地後面嘅一對情侶講「如果跟住仲有人排隊你就同佢講鋪頭閂門已經last order啦」,到差唔多9點10分左右我地入座之後冇幾耐,就有另外一枱人埋單,但呢個時候咁岩有兩個疑似「熟客」黎左,老闆同佢地打左聲招呼之後就直接同門口等緊嘅嗰對couple 講「唔好意思張枱係已經有人預約左」,之後就直接俾左兩個「熟客」入座,小丫頭同男友都好奇怪就咁打聲招呼唔洗排隊唔洗confirm booking就可以直接入座,咁樣俾人「打尖」,學子華神話齋真係有點兒面斥不雅... 俾著係我地等左半個鐘仲要咁樣將個位拱手相讓俾人應該會直接走人算數。不過間鋪係個老闆既,搵食姐,佢鍾意點安排都唔到我地干預。只不過如果真係可以預約左唔洗排隊就直接入座,當然強烈建議大家預早book定先啦,畢竟我地後面對慘慘豬情侶最後等左超過45 分鐘先有得入座:o
2018-07-25
30 分鐘 (堂食)
熱情果梳打($28)
招牌河內牛柳粉
香茅扎肉雞絲撈檬
2018-07-17 608 瀏覽
星期日既1點鐘,諗住過黎食個pho做lunch係門口等左大概三十五分鐘好彩哩日唔係好熱又有D風  如果唔係未必會等內裏只得18 個位 所以好容易就滿座 環境乾淨企理 不過座位間距離較窄水內有淡淡清香味,問左老闆原來係浸左班蘭葉點好餐大概十分鐘 小食先上越南脆春卷炸得好脆又唔油膩 幾好食 不過個人覺得個汁可以再酸d而且六十幾蚊3條有D貴油炸鬼 老闆介紹將佢浸一下落碗湯到就食得,不過我地覺得同牛河既味道唔算好夾 牛柳牛丸河有一堆微微炒過嘅既牛柳 同埋2粒牛丸(睇落有4粒,但其實每粒係切開左,半圓型黎)個湯帶淡淡牛香 清甜順口河係用返越式河粉,比較幼身同有口感牛柳有蒜香味,肉質幾嫩 牛丸有牛既油香 彈牙多汁   雖然好味,但比牛柳河貴$16 先多2粒牛丸,有d貴招牌牛油雞翼有五隻 有蒜香同蜜糖嘅甜味脆皮得黎 又冇炸甘熱氣食物有水準 而且好多細節都食出小店用心難怪一個負評都冇冇加一 價錢比普遍越菜貴, 但味道對得起價格小妹都係第一次食河內風味既牛河不過E個天氣黎食  略嫌店內冷氣唔夠 食完個湯河出唒汗而且因為座位有限  黎食就預左要等建議天氣唔太熱先過嚟試
星期日既1點鐘,諗住過黎食個pho做lunch
係門口等左大概三十五分鐘
好彩哩日唔係好熱又有D風  如果唔係未必會等
內裏只得18 個位 所以好容易就滿座
環境乾淨企理 不過座位間距離較窄
水內有淡淡清香味,問左老闆原來係浸左班蘭葉
點好餐大概十分鐘 小食先上
炸得好脆又唔油膩 幾好食 不過個人覺得個汁可以再酸d
而且六十幾蚊3條有D貴
油炸鬼
個湯帶淡淡牛香 清甜順口

河係用返越式河粉,比較幼身同有口感
牛柳有蒜香味,肉質幾嫩

有五隻 有蒜香同蜜糖嘅甜味
脆皮得黎 又冇炸甘熱氣

食物有水準 而且好多細節都食出小店用心
難怪一個負評都冇
冇加一 價錢比普遍越菜貴, 但味道對得起價格
小妹都係第一次食河內風味既牛河
不過E個天氣黎食  略嫌店內冷氣唔夠 食完個湯河出唒汗
而且因為座位有限  黎食就預左要等
建議天氣唔太熱先過嚟試
2018-07-08
35 分鐘 (堂食)
2018-07-08 658 瀏覽
經過幾次依間越南餐廳都見到要排隊,於是今日抱住試吓嘅心態過嚟。雖然係閒日夜晚,但係我哋六點幾黎到都要等左15分鐘先有位。因為餐廳地方好細,大概坐到20幾位左右,都頗為擠擁。牙車快依個沙津味道十分地道!除左蔬菜,仲加入大量的香菜例如莞茜,不過當中有啲佢就好接受唔到,應該係一種叫做ginger Torch既味道,哩個材料喺香港都比較少人用,我就覺得冇問題,整個沙律都好有豐富的口感及味道生牛肉牛丸河河粉爽滑,牛肉細嫰,牛丸爽口,湯底亦清甜有牛肉味手拉粉卷呢個菜式非常特別喺香港都比較少有,好似港式腸粉,不過依個係手拉,拉得薄薄的,口感好煙韌,粉卷包入豬肉香菇,好好味另外很特別的係會跟一碗湯,酸酸甜甜加埋油炸鬼一齊食,非常正依然賣相精緻不過價錢就比一般的貴少少,但係如果喜歡正宗越南人嘅口味的話,呢度都值得推薦。

生牛肉牛丸河

河粉爽滑,牛肉細嫰,牛丸爽口,湯底亦清甜有牛肉味

手拉粉卷

另外很特別的係會跟一碗湯,酸酸甜甜加埋油炸鬼一齊食,非常正

2018-06-25
20 分鐘 (堂食)
2018-06-30 748 瀏覽
向來鍾情越南三文治Banh Mi, 可惜在香港實在沒有太多選擇!每逢有新的越南餐廳我必定一試,可是每次也欠一點點直至昨天同事在越發買了一個Banh Mi 給我試試!果然是超水準!份量完全不欺場!味道更不用説!超超超好味!麵包也是外脆內軟的而且很正宗的Banh Mi啊!真的很開心可以在香港食到一個這樣正宗的Banh mi. 知道這小店也有牛肉河與其他小食!今天決定去試試晩餐!晚上八時半依然是要排隊等候因為全店爆場!我們三人試了越南牛柳牛丸河,炭燒豬肉伴越南檬粉,春卷,河內牙車快。牛柳牛丸粉的湯底濃味。牛柳真的很鮮美。牛丸也超有牛味!並不是平常食的一般平凡。另一招牌菜炭燒豬肉伴越南檬粉,又名「奧巴馬粉」食法如日本沾麵!湯底帶點魚露鮮味,炭燒豬肉浸在酸甜的湯底也很香口而且好適合夏天食!牙車快沙律並不是很多越南餐廳有做的這間的牙車快沙律真是做得很不錯而且很入味!至於春卷真是十分脆而且好足料!另外越南咖啡也與別不同因為他們是用越南入口的奶來調教所以味道真是很有越南風味啊!結果是一星期食了三次哈哈!真是再三回味喔!

至於春卷真是十分脆而且好足料!
結果是一星期食了三次哈哈!真是再三回味喔!
越南三文治
奧巴馬粉
越南凍咖啡
2018-06-27
越南三文治
奧巴馬粉
越南凍咖啡
2018-05-08 766 瀏覽
🍛地道蛋角配香茅豬扒飯 $70因為太餓放棄了要等的碳燒豬頸肉撈檬而選擇了這個飯,然後真的被它震撼到了‼️店員說要把厚厚的蛋角和豬扒切成小塊,然後加上沾了汁的飯吃,吃下去那一刻我覺得排隊也是值了👏🏼應該的我吃過最好吃的香茅🐷,真的是炸得剛剛好🤤朋友的燒豬扒撈檬$68 也是一樣好吃的,喜歡檬粉的可以試試。鮮蝦米紙卷$52 比較普通👌🏼這是我一定會回頭的餐廳,下次試試碳燒豬再滙報給大家😝❥味道: 9.5/10 (找不到可挑剔的地方...份量也足)價錢: $50~$100環境: 8/10
🍛地道蛋角配香茅豬扒飯 $70

味道: 9.5/10 (找不到可挑剔的地方...份量也足)
價錢: $50~$100
環境: 8/10