餐廳: 貊炙
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-10-04 50 瀏覽
喺正公司附近,近來新開的韓國燒烤MAEK JEOK ,個名夠晒特別,日日都見到有人排晒隊,同埋見到有咁多like,忍唔住都要試一試。室內裝修有心思,黑色形格路線,不像一般韓國燒烤,可以一讚。但食物質素並非食評寫得咁好。今日點菜,🔹Trio meet set- 豬牛雞三款齊晒,極之普通🔹Beef steak set - 不同部位的牛,性價比超低,非高級牛扒質素🔹海鮮煎蔥餅-唯一可取食品一讚🔹人蔘雞湯 - 完全冇人蔘味🔹前菜五小碟懷疑點解咁多like,三個人埋單八百幾蚊。
🔹Trio meet set- 豬牛雞三款齊晒,極之普通
🔹海鮮煎蔥餅-唯一可取食品一讚
🔹人蔘雞湯 - 完全冇人蔘味
🔹前菜五小碟
懷疑點解咁多like,三個人埋單八百幾蚊。
2021-10-03 36 瀏覽
Happy Friday去咗灣仔新鴻基中心新開嘅韓式扒房「Maekjeok 貊炙」品嚐高質韓式燒肉🇰🇷店內裝修型格時尚,富有神秘感,另外仲有3間獨立而空間大嘅VIP房,係傾生意商務嘅好地方餐廳主打28-45日熟成牛肉,提供西式厚切熟成扒,自設熟成櫃,可自行調整及跟進熟成程序,每舊肉嘅味道都係獨一無二韓式前菜前菜分別有辣蟹仔、泡菜、芽菜和辣椒蔥絲,可以無限任fill生菜包及自家包飯醬七彩繽紛嘅生菜包,可以夾配燒肉食,有助解膩韓式蒸蛋蒸蛋用熱鍋盛載着,保留熱騰騰的溫度♨️蒸蛋有蟹柳、蔥花、蟹籽及香菇片,鮮味十足,充滿蛋香自撰 • 朝鮮小品 —— 吞拿魚他他厚切片的吞拿魚呈半熟狀態,滿有魚鮮味,配上忌廉奶油醬、醃洋蔥及辣椒絲,頗開胃的前菜和牛羽下肉油花纖細且分布均勻,能夠感受到肉質的彈性和嚼勁,肉中間有少許細筋,味道濃郁韓國五花肉五花肉有兩大片,肥瘦層層相間,店員幫我地燒到金黃微焦,外脆內軟好juicy是日熟成牛肉熟成後的牛肉肉質變得更軟嫩,熟成過程讓水份滲透到肉中,增加牛肉的甜度,風味更飽滿和集中熟成醬油牛肋骨加咗醬油去醃製嘅熟成牛肋骨,燒至大約七成熟,啖啖肉,充滿肉汁,牛肉味道香濃突出,好

韓式前菜

前菜分別有辣蟹仔、泡菜、芽菜和辣椒蔥絲,可以無限任fill

生菜包及自家包飯醬

七彩繽紛嘅生菜包,可以夾配燒肉食,有助解膩

自撰 • 朝鮮小品 —— 吞拿魚他他

和牛羽下肉

熟成醬油牛肋骨

加咗醬油去醃製嘅熟成牛肋骨,燒至大約七成熟,啖啖肉,充滿肉汁,牛肉味道香濃突出,好好食哦

提子梳打&檸檬茶

甜甜的提子梳打,解渴一流,好飲👍🏻

平壤冷麵

冷湯酸酸鹹鹹的,配上口感彈牙的平壤冷麵,感覺好清爽又飽肚

焦糖雪糕

最後仲有是日甜品🍦雲呢拿雪糕裏面有少許焦糖粒及焦糖醬,甜美可口,香滑美味
2021-10-03 27 瀏覽
終於一試Bookmark很久的韓式高級燒肉店,環境很好,一進門就看到一大個櫃放著dry aged beef,真期待!我們兩人點了Steak Omakase,包括韓式前菜、生菜包、韓式蒸蛋、朝鮮小品、四款牛肉、湯飯和甜品。另外點了兩杯紅酒配牛肉。韓式前菜全部都可以Refill,單獨食或包肉食也很配合。朝鮮小品我們選了和牛他他,牛肉真是很新鮮,拌著生蛋液的滑溜,鮮味又很好吃。還有幾款紫菜可包著食,更多了脆口的口感。而韓式蒸蛋簡簡單單,挺不錯,而且是持續熱著食很好吃。接著便是今晚主角燒肉了!4款肉分別是熟成醬油牛肋骨、和牛羽下牛、是日熟成牛肉和和韓國五花肉,放左木板上,還有一些蔬菜和菇等,賣相很吸引,很適合我們打卡。我們還另外叫了一份和牛三角。燒肉可以自己或者叫店員幫忙燒,幾款和牛都很好吃,和牛三角很高質!牛肉雪花紋絡已很吸引,加上燒完牛肉嫩滑而且很肥美,牛脂甘香,燒完入口即化,很好吃!而熟成牛肉令牛肉肉質嫩滑得來很結實,牛肉味更重更香。特別是熟成牛肋骨更惹味,醬油味和燒肉很配合,牛味很突出,而且很大份,肉類份量絕對超過兩人份,很豐富。而五花肉也不錯,特別時配泡菜生菜包一起,一口一啖很過癮。

另外點了兩杯紅酒配牛肉。

韓式前菜全部都可以Refill,單獨食或包肉食也很配合。

還有幾款紫菜可包著食,更多了脆口的口感。

而韓式蒸蛋簡簡單單,挺不錯,而且是持續熱著食很好吃。

接著便是今晚主角燒肉了!

我們還另外叫了一份和牛三角。

而熟成牛肉令牛肉肉質嫩滑得來很結實,牛肉味更重更香。

而五花肉也不錯,特別時配泡菜生菜包一起,一口一啖很過癮。

套餐還會有主食,我們選了雪濃湯,還會配一碗飯,太豐富了。

雪濃湯很好味,牛骨湯濃又香,而且𥚃面有很多熟成牛肉,很足料。

最後甜品環節除了有牛奶雪糕配黑糖漿,還有中秋節季節限定的松餅,原來是韓式「月餅」,很特別!

整體來說,從環境、食物和服務都很高質,值得一試。
2021-10-03 22 瀏覽
慶祝食好D!揀左呢間韓式扒房。叫咗望落最抵既$380餐,其實枱枱都係食呢個😆。西式熟成牛配韓式前菜。前菜可以任添!有六款,特別好味嘅有泡菜、魷魚、茄子。韓式蒸蛋 - 感覺都似d韓式爐邊蛋,面頭有好多蟹柳絲同蟹籽,略嫌淡味左少少。和牛他他 - 始終係生牛肉唔係間間都夠膽食,係啲比較高級嘅餐廳先敢叫。呢個擺碟好靚,啲牛肉好嫩,配埋生蛋漿、白蘿蔔同埋紫菜,夾埋食好好味,不過兩啖就食晒😂。個燒肉拼盤望落去好正,有4種唔同既肉:和牛羽下肉 - 有d咬口,肉味唔係最香,因為佢無醃過,所以一定要點鹽食,如果唔係會無乜味。是日熟成牛肉 - 燒到個面微燶咁先食,好高質,好香牛味 !熟成醬油牛肋骨 - 牛肋骨有醃過,食落好甜好腍,係傳統既韓燒feel。Serve我地個staff話呢到既dry aged beef age 左28-45日,每舊肉食落都係獨一無二😝。濟州五花腩 - 唔使講!燒肉必點!豬唔夠靚有時食落去會有少少騷味,呢個豬完全冇呢個問題!配埋佢比嘅蔬菜、生蒜、泡菜夾埋黎食好正!和牛三角- 加左份和牛三角,明顯睇落油脂分布重好多🤩,一咬落去有油脂既香味沖擊,淨係落少少鹽就已經好正!佢仲會幫你燒埋
慶祝食好D!揀左呢間韓式扒房。

個燒肉拼盤望落去好正,有4種唔同既肉:

是日熟成牛肉 - 燒到個面微燶咁先食,好高質,好香牛味 !

佢仲會幫你燒埋 唔洗你操心 好正😂

平壤冷麵 - 唔錯,好夠凍,大碗,酸酸地辣辣地咁好開胃。

蜂巢雲喱拿雪糕 - 好滑好香奶味,加少少蜂巢既甜味同煙靭既口感,好特別!係一個好既收尾😋。

$380真心抵!呢到有3間獨立VIP房,下次可以成班fd黎😎!
  • 和牛三角
2021-10-02 64 瀏覽
Fine dining x Steak Omakase 韓式扒房係香港真係非常罕見,呢間新派燒肉店以酒紅色為主調,感覺奢華型格,而且甚有格調。每人$380就食到燒肉廚師發辦,套餐包括主打熟成牛肉,熟成醬油牛肋骨、牛羽下肉同韓國五花肉等。餐前當唔少得韓式前菜,其中比較少見有韓式茄子,全部都可以無限添加。小食揀左和牛他他,本身驚太生食唔到,食落口原來有少少煙燻感覺,配埋紫菜又真係幾好食!烤肉以帶骨肉眼為例,油花分佈均勻,經過熟成過程後,能夠令肉味更濃縮,質感更加細緻嫩滑,烤後美味可口。另外,散叫左一份和牛三角,即係牛腹肉中同腰脊肉既中間部分,所以有充足雪花油脂,而且係稀有燒肉部位,入口即溶。甜品金箔蜂蜜雪糕,雪糕奶味重,蜂蜜甜恰度到好,有點喜出望外。整體性價比相當高,值得推介!
Fine dining x Steak Omakase

韓式蒸蛋、熟成雪濃湯

Steak  Omakase

雪糕

整體性價比相當高,值得推介!

韓式蒸蛋、熟成雪濃湯
Steak  Omakase
雪糕
2021-10-02 25 瀏覽
一路留意左呢間韓燒好長時間,除咗佢個名好特別,仲有睇佢啲相感覺非常之高級。身邊嘅朋友開始移民,所以想佢哋移民之前帶佢哋食多啲好嘢,搵咗呢間係新鴻基中心附近嘅韓燒,雖然離地鐵站唔係好近,不過可以經每一條天橋都轉到過嚟呢度,落雨都唔使怕。嚟到餐廳裝修好高級而且係有種黑黑暗暗嘅感覺,有種神秘感,佢每張枱個位置都非常闊落,所以兩至三個食其實都會坐得好舒服,同埋佢有啲VIP房私隱度好高。點左一個omakase steak,$380一個人價錢非常合理,佢啲牛肉係厚切所以配埋打去啲無限添食嘅韓式前菜好搭,而且佢有個先設熟成櫃,出邊食唔到呢種咁特別嘅牛肉。
2021-10-02 23 瀏覽
韓式扒房係香港好少聽,呢間個名太特別,俾佢吸引左,去到餐廳覺得裝修好華麗,比大部分韓燒餐廳都高級。佢門口有個先設熟成櫃,放左28-45日熟成牛肉,好特別。我地叫左個steak omakase,前菜揀左和牛他他,呢到食法係包紫菜食,佢有兩款紫菜,自己配搭佢啲配料,令到味道好豐富。佢啲西式厚切牛肉,好多肉汁,配韓式前菜一齊食味道一流另外,如果自己冇信心燒,可以要求服務員幫你燒,佢地燒係好食啲,一開頭我地自己燒,唔熟悉感覺浪費左啲牛肉。
2021-10-02 25 瀏覽
星期日同男朋友行完街之後,去左韓式扒房食Steak Omakase。餐廳一入門口就有個熟成櫃,供應28-45日既熟成牛肉,每舊肉都有屬於自己既味道,仲有3間獨立既大VIP房,私隱度高,用黎傾生意都唔錯。韓式前菜: 茄子、水泡菜、蟹仔、芽菜、泡菜,食完仲可以再添。韓式蒸蛋上枱出晒煙,聞到好濃既牛奶味,除左軟綿綿既蛋,仲有蟹籽、蟹柳、菇,好好食。自撰·朝鮮小品揀左和牛他他,同蛋黃撈埋一齊食,滑溜溜,兼無腥味。Steak Omakase有熟成醬油牛肋骨、和牛羽下肉、是日熟成牛肉、韓國五花肉。餐廳會幫您燒和牛羽下肉同是日熟成牛肉,其它兩款就要自己燒。食得出全部都係靚肉,充滿油香,肉味香濃。配埋生菜包及自家包飯醬一齊食就無甘油膩。另外叫左一份和牛三角,賣相好靚,食落充滿油脂感。平壤冷麵麵條煙韌,十分消暑。甜品係焦糖軟雪糕,好味道。飲品叫左柑橘梳打同柚子檸檬梳打。
餐廳會幫您燒和牛羽下肉同是日熟成牛肉,其它兩款就要自己燒。
食得出全部都係靚肉,充滿油香,肉味香濃。
配埋生菜包及自家包飯醬一齊食就無甘油膩。
另外叫左一份和牛三角,賣相好靚,食落充滿油脂感。
平壤冷麵麵條煙韌,十分消暑。
甜品係焦糖軟雪糕,好味道。
飲品叫左柑橘梳打同柚子檸檬梳打。
2021-09-26
2021-10-02 1773 瀏覽
今日lunch 同🐽🐽過咗灣仔新鴻基中心食韓式扒房。呢間餐廳主打-熟成牛肉即28-45日 先設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道我哋叫咗呢個steak omakase set。韓式前菜、 生菜包及自家包飯醬、韓式蒸蛋、自撰朝鮮小品(和牛他他)韓式蒸蛋配咗蟹柳同蟹籽食落無咁單調。和牛他他啲和牛撈埋個蛋黃再加啲雪梨條用紫菜包來食又唔覺得啲牛好生。食落好嫩滑。主角出場Steak Omakase 熟成醬油牛肋骨、是日熟成牛肉、和牛羽下肉、韓國五花肉。是日厚切熟成扒同和牛羽下肉。店員好用心燒比我地食。嘩舊厚切熟成扒燒到好靚。既然燒得咁靚我地追加咗和牛三角,油脂分布好平均。嘩仲好惹火tim 😆啲和牛又淋又juicy 勁好食。仲好有牛味tim 。五花肉用生菜包再加啲包飯醬,食落唔覺得油膩。平壤冷麵配埋啲冰真係夠哂冷😆我地仲叫咗兩杯梳打特飲提子梳打(左)柚子檸蜜梳打(右)再食埋個甜品軟雪糕真係大滿足😋
今日lunch 同🐽🐽過咗灣仔新鴻基中心
食韓式扒房。呢間餐廳主打-
熟成牛肉即28-45日 先設熟成櫃,
自行調整及跟進熟成程序,
每舊肉都係獨一無二味道
我哋叫咗呢個steak omakase set。

韓式蒸蛋配咗蟹柳同蟹籽食落無咁單調。

和牛他他啲和牛撈埋個蛋黃再加啲雪梨條
用紫菜包來食又唔覺得啲牛好生。食落好嫩滑。

主角出場
Steak Omakase
熟成醬油牛肋骨、是日熟成牛肉、和牛羽下肉、韓國五花肉。

是日厚切熟成扒同和牛羽下肉。
店員好用心燒比我地食。

嘩舊厚切熟成扒燒到好靚。

既然燒得咁靚我地追加咗和牛三角,
油脂分布好平均。

嘩仲好惹火tim 😆

啲和牛又淋又juicy 勁好食。仲好有牛味tim 。

五花肉用生菜包再加啲包飯醬,
食落唔覺得油膩。

平壤冷麵
配埋啲冰真係夠哂冷😆

我地仲叫咗兩杯梳打特飲
提子梳打(左)柚子檸蜜梳打(右)

再食埋個甜品
軟雪糕
真係大滿足😋
  • 和牛羽下肉
  • 和牛他他
  • 是日熟成牛肉
2021-10-02 51 瀏覽
疫情下未能去韓國旅行,唯有食韓國菜懷緬一下。在灣仔工作時巧遇新開張的韓式扒房,集韓燒、熟成牛、omakase於一身,值得試一試。.有選擇困難症的我,二話不說點了steak omakase set ($380/位)。先來韓式前菜,款式豐富,包括泡菜、茄子、魷魚、芽菜等。韓式蒸蛋,用了石鍋保溫,配搭了蟹子、冬菇、蔥花,蒸蛋時間剛好,入口即溶。自選朝鮮小品,選擇了白切肉。清新的紫蘇葉包裹着醬煮過的五花腩,加上辣椒蔥花作調味。是日重點的steak omakase共有四款,包括自家熟成牛、和牛羽下肉、韓國五花肉、熟成醬油牛肋骨。熟成牛是由餐廳自家熟成約20多日,牛肉味道濃郁。醬油牛肋骨亦有驚喜,牛肉充滿肉汁並帶醬油香。不得不提,正當雞手鴨腳的我倆不知如何着手燒肉,店員會主動協助燒肉,值得一讚!.套餐亦包括自選飯/麵,餐飲及甜品。款式多樣化,而且性價比高,值得推薦。

先來韓式前菜,款式豐富,包括泡菜、茄子、魷魚、芽菜等。

2021-09-13
  • 熟成醬油牛肋骨
  • 熟成牛肉
WOW! 終於有機會一試香港首間韓式扒房,今晚黎到位於灣仔既「MAEK JEOK貊炙」,糅合西韓飲食文化,自設熟成櫃,主打西式28日熟成肉扒,並以韓式燒炙方法帶黎全新韓式燒肉體驗~餐廳以酒紅色為主調,燈光偏昏暗,好有情調,西式裝潢典雅又時尚,卡位寬敞又舒適。今晚揀左$380/位 Steak Omakase,有齊多款韓式前菜、生菜包配自家包飯醬、韓式蒸蛋、自選韓鮮小品、四款牛肉、自選主食同精選甜品,大滿足~韓式前菜推介自家醃製泡菜,酸甜爽辣、芽菜爽脆無草青味、生醃魷魚鹹香滑嫩。大蔥沙律都幾好唔錯,清新開胃。韓式蒸蛋份量十足熱辣辣,入口滑嫩充滿蛋香,配蟹籽、冬菇同食更滋味。Steak Omakase有四款牛肉:熟成醬油牛肋骨富大理石紋脂肪,肉質軟嫩,口感極佳,汁多味美!和牛羽下肉油花豐富且分布均勻,肉質香甜滑嫩有嚼勁。是日熟成牛肉美國最高級別USDA Prime西冷肉質厚實,牛味特別香濃,煎香後肉香撲鼻,肉汁相當豐富。韓國五花肉肥瘦相間,層次分明,肥而不膩,入口外酥裡嫩,清甜又爽口。期間店員會主動幫忙燒肉,等食既感覺真好~燒肉我會配埋爽脆生菜包同食,加埋自家包飯醬就更滋味!主食揀左熟成雪濃
WOW! 終於有機會一試香港首間韓式扒房,
今晚黎到位於灣仔既「MAEK JEOK貊炙」,
糅合西韓飲食文化,自設熟成櫃,
主打西式28日熟成肉扒,
並以韓式燒炙方法帶黎全新韓式燒肉體驗~

餐廳以酒紅色為主調,燈光偏昏暗,好有情調,
西式裝潢典雅又時尚,卡位寬敞又舒適。

今晚揀左$380/位 Steak Omakase,
有齊多款韓式前菜、生菜包配自家包飯醬、韓式蒸蛋、
自選韓鮮小品、四款牛肉、自選主食同精選甜品,大滿足~

韓式前菜推介自家醃製泡菜,酸甜爽辣、
芽菜爽脆無草青味、生醃魷魚鹹香滑嫩。
大蔥沙律都幾好唔錯,清新開胃。

份量十足熱辣辣,
入口滑嫩充滿蛋香,
配蟹籽、冬菇同食更滋味。

Steak Omakase有四款牛肉:

熟成醬油牛肋骨
富大理石紋脂肪,肉質軟嫩,
口感極佳,汁多味美!

和牛羽下肉
油花豐富且分布均勻,
肉質香甜滑嫩有嚼勁。

美國最高級別USDA Prime西冷
肉質厚實,牛味特別香濃,
煎香後肉香撲鼻,肉汁相當豐富。

韓國五花肉
肥瘦相間,層次分明,肥而不膩,
入口外酥裡嫩,清甜又爽口。

期間店員會主動幫忙燒肉,等食既感覺真好~

燒肉我會配埋爽脆生菜包同食,
加埋自家包飯醬就更滋味!

主食揀左熟成雪濃湯,
充滿牛骨湯香,湯頭香濃,
飲落清爽又溫潤,暖胃一流。

精選甜品係蜂蜜軟雪糕,
軟滑香甜既雲呢拿軟雪糕,
淋上蜂蜜特別滋味~

食燒肉點少得飲返杯清爽梳打!
提子梳打甜度剛好,消暑又解渴~
2021-09-17
韓式前菜🥢韓國菜少不了滿枱嘅前菜,比較有驚喜嘅係有生醃辣魷魚!和牛他他🥢我哋order咗套餐,可以喺6款appetiser中揀一款,和牛他他上面係好吸引嘅大蛋黃,口感順滑,可以連埋紫菜、梨絲一齊食😋和牛三角有如雪花般嘅油脂分佈,非常juicy~和牛羽下肉牛味濃,有豐富肉汁👍28日熟成牛肉🥩一入門口就會見到扒房自家熟成櫃,可以喺度控制熟成程序,依個有別於前一款嘅牛肉片,係用咗西式厚切方式,肉質會更加軟嫩濟州五花腩唔會有臊味熟成牛肋骨用咗醬油同果汁去醃製,所以帶甜味🍖蓬鬆嘅韓式蒸蛋🥚熟成雪濃湯🍲蜂巢雪糕甜度適中,好好食!!熱茉莉花水果綠茶🫖嚟到要等一陣,等茶包同埋水果浸泡出味依度可以算係一間韓式扒房,環境比普通嘅韓燒店雅致,有幾間獨立VIP房,仲有專人幫手燒肉,服務體驗不俗👍
韓式前菜🥢
韓國菜少不了滿枱嘅前菜,比較有驚喜嘅係有生醃辣魷魚!

和牛他他🥢

和牛三角有如雪花般嘅油脂分佈,非常juicy~

和牛羽下肉牛味濃,有豐富肉汁👍

28日熟成牛肉🥩

濟州五花腩唔會有臊味

熟成牛肋骨用咗醬油同果汁去醃製,所以帶甜味🍖

蓬鬆嘅韓式蒸蛋🥚

熟成雪濃湯🍲

蜂巢雪糕甜度適中,好好食!!

熱茉莉花水果綠茶🫖
嚟到要等一陣,等茶包同埋水果浸泡出味

2021-10-01 51 瀏覽
〰️Steak Omakase $760($380 per person)成個set包埋韓式前菜、生菜包及自家飯醬、韓式蒸蛋、朝鮮小品、四款牛、平壤冷麵/熟成雪濃湯/大醬湯配飯同埋甜品~前菜好豐富,仲可以無限refill!韓式蒸蛋蛋味香濃,仲有粒粒蟹子同蟹柳絲~朝鮮小品可以六選一,今次揀咗韓式豬手試下,豬手食落Qq彈彈,仲配有三款唔同嘅醬汁,各有風味👏🏻四款牛肉包括熟成醬油牛肋骨、和牛羽下肉、是日熟成牛肉同埋韓國五花肉~醬油牛肋骨超級大塊,醃製得好入味。個人最鐘意和牛羽下肉,油脂分布均勻,肉質細嫩香甜😳是日熟成牛肉係經由自家熟成櫃自行調整同跟進熟成程序!所有精選嘅牛肉都會熟成28-45日😆西式嘅熟成扒加上韓式方法烹調,都幾特別~〰️和牛三角 $280和牛雪花油香勁濃,肉質嫩滑平壤冷麵加上白醋同芥末可以解一解膩😋甜品好好好好好食,香濃嘅牛奶味,底下仲有焦糖!!!!!!!!〰️柑橘梳打 $48〰️荔枝梳打 $42〰️服務費 $113💗服務態度好好,仲可以叫店員幫手燒!!!(咁就唔使怕會燒得唔好浪費左舊肉😆)〰️〰️📍 貊炙 (灣仔)灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106

〰️Steak Omakase $760
($380 per person)

前菜好豐富,仲可以無限refill!
韓式蒸蛋蛋味香濃,
仲有粒粒蟹子同蟹柳絲~
朝鮮小品可以六選一,
今次揀咗韓式豬手試下,
豬手食落Qq彈彈,
仲配有三款唔同嘅醬汁,
各有風味👏🏻

醬油牛肋骨超級大塊,醃製得好入味。
個人最鐘意和牛羽下肉,油脂分布均勻,
肉質細嫩香甜😳

是日熟成牛肉係經由自家熟成櫃自行調整同跟進熟成程序!
所有精選嘅牛肉都會熟成28-45日😆
西式嘅熟成扒加上韓式方法烹調,
都幾特別~

〰️和牛三角 $280
和牛雪花油香勁濃,
肉質嫩滑

平壤冷麵加上白醋同芥末可以解一解膩😋
甜品好好好好好食,香濃嘅牛奶味,
底下仲有焦糖!!!!!!!!

〰️柑橘梳打 $48
〰️荔枝梳打 $42
〰️服務費 $113

〰️〰️📍 貊炙 (灣仔)
灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖
2021-10-01 30 瀏覽
貊炙係全香港第一間韓式扒房,餐廳格局光線柔和,有卡位有吧位,充滿浪漫情懷。Steak Omakase ($380/人)特別推介Steak Omakase套餐,除左精緻前菜,仲包括當日自家招牌嘅熟成牛肉韓式前菜前菜六小碟以高矮不同嘅碟盛上,除左常見嘅醃泡菜及大豆芽,仲有漬魷魚同茄子!微辣開胃!·韓式蒸蛋蒸蛋用石鍋盛著,脹卜卜又軟綿綿咁,又滑又香又好食!·吞拿他他揀左吞拿他他,本來想揀白切肉,但怕太多肉。但呢個tata都好食,鮮甜又好味~是日熟成牛肉經過熟成之後,牛味更加濃縮,幾粒嘅鹽花已經可以令肉汁係口腔徘徊熟成醬油牛肋骨牛肋骨係我必點嘅韓國菜,牛肋骨劃開表面做醃製,令醬漬滲入牛肉之中,入口油香滿溢,內裡肉汁豐沛。韓國五花肉厚切豬五花肥美唔使講,燒到金黃色,再剪成一啖嘅SIZE,邊位又脆脆地,又有少少肥膏,包個芝麻葉吃,加上蒜粒辣青椒簡直不得了!和牛三角我地仲追加左和牛三角,均勻滿佈的霜降雪花,油脂勁豐腴,waiter哥哥特別吩咐要即刻食。入口即溶,係彷如人間天堂嘅感覺!大醬湯食材份量足!有大蜆、牛肉及蔬菜,啖啖鮮味送飯一絕!甜品蜂巢牛奶雪糕勁正!牛奶雪糕又香又柔滑,仲有小蜂膠係上面調味

Steak Omakase ($380/人)

韓式前菜
韓式蒸蛋
蒸蛋用石鍋盛著,脹卜卜又軟綿綿咁,又滑又香又好食!
吞拿他他

大醬湯
食材份量足!有大蜆、牛肉及蔬菜,啖啖鮮味送飯一絕!

甜品
蜂巢牛奶雪糕勁正!牛奶雪糕又香又柔滑,仲有小蜂膠係上面調味,簡直大滿足🤤
2021-10-01 40 瀏覽
升職加薪有開心事就梗係要同姐妹們慶祝一下,搜索🔍下搵到哩間剛新開嘅韓式扒房,最特別嘅係哩到主打嘅Steak Omakase ,第一次聽連韓燒都有Omakase , 都只係$380/pax, 套餐包咗前菜、韓式蒸蛋、小食、主食同重點Steak Omakase,完全係食到捧住個肚出去😋😋門口仲有自設熟成櫃,自家調節跟進牛肉熟成情況,每件28-45日嘅熟成牛都有自己獨突嘅味道💯💯韓式五式前菜擺盤都十分講究,而且每款都可以refill👍🏻大蔥沙律、小白菜🥬、芽菜、辣泡菜同水泡菜,蔬菜類前菜可以加入包飯,更加滋味😋第一次食水泡菜,酸酸甜甜好開胃韓式蒸蛋好澎湃嘅蒸蛋,上台仲卜卜聲,面層鋪滿青蔥、蟹籽同蟹棒絲,為軟綿綿嘅蒸蛋增添口感,記得要趁熱食呀,蟹籽同蟹棒絲嘅海鮮甜味為成個蒸錦上添花🌸吞拿魚他他擺盤靚到好似食緊宮廷菜咁,成件吞拿魚先用火炙表面,之後再切片上菜,先可以做到內裏仍然係迷人嘅粉紅色,魚油已經以炙燒迫出更加香,配上奶香味濃嘅cream cheese sauce ,哩個朝鮮小品真係不得了Steak Omakase -熟成醬油牛肋骨-和牛羽下肉-是日熟成牛肉- 韓國五花肉- 和牛三角 (加點

韓式五式前菜
擺盤都十分講究,而且每款都可以refill👍🏻

吞拿魚他他

Steak Omakase
-熟成醬油牛肋骨
-和牛羽下肉
-是日熟成牛肉
- 韓國五花肉
- 和牛三角 (加點)

五花肉一齊都係韓燒必食之選,加埋蔬菜包嘅生菜、紫蘇葉等,自製包飯醬,簡直係💯💯
和牛羽下肉同和牛三角嘅油脂分布平均,雪花紋理漂亮,牛味香濃,入口即化,一口size 易於入口
熟成牛肉好嫩口,而且仲多一重奶香芝士味,第一次食熟成牛就被咁特別號味道吸引住,醬油牛肋骨醃得好入味,連骨肉嫩香口😋

重點係有專人桌邊服務幫你烤肉,唔使驚燒唔熟更加唔驚會過熟啦😆

熟成雪濃湯
牛魔王必選雪濃湯,其實係用大量牛骨熬製而成,奶香色嘅湯頭牛味香濃,配上白飯成湯飯好滋味亦好滋補

走個陣先發現原來有幾間VIP房,如果見客傾公事嚟哩到都幾唔錯👍🏻
  • 和牛三角
  • 熟成醬油牛肋骨