2021-10-04
今晚去嘅係新開業 位於灣仔嘅韓式扒房😋 同平時韓式燒肉最大嘅分別係佢哋擁有熟成櫃 而且自行調整及跟進熟成程序 所以可以食到獨一無二味道既28-45日熟成牛肉😻 佢哋仲有三間獨立而空間大VIP房 想同朋友聚會又想要啲私隱度就啱晒👍🏻今次我哋揀既steak Omakase set都可以試到佢哋既西式厚切熟成扒架🤓 一坐低會先送上6款韓式前菜 食完可以再refill😛 然後就會陸續送上生菜包同醬料 第一道上既係韓式蒸蛋🥚蒸蛋上係蟹柳同蟹籽 石窩上熱辣辣 雞蛋口感好滑 好夠味👍🏻 第二道菜係自選朝鮮小品 我哋就揀左和牛他他👅 和牛新鮮 有牛味 加上蛋汁口感更嫩滑😛 旁邊仲配有梨絲同辣椒 可以包紫菜一齊食😋接住落嚟就係今晚既主角 Steak Omakase 😻 今晚既4款肉分別係熟成醬油牛肋骨 是日熟成牛肉 和牛羽下肉同韓國五花肉🤤 牛肋骨一向係我地最愛 呢到既熟成醬油牛肋骨醬汁味出色 帶甜味 肉質好腍好juicy😍 是日熟成牛肉厚切好大件 店員會為你燒 所以火候岩岩好🤤 熟成牛食落牛味係特別濃郁 經過熟成步驟肉質更細嫩😋 和牛羽下肉油膩最多 食落有入口即溶既感覺👅 韓國五花肉最岩就包埋佢地秘製
係店員介紹下 我哋仲加左一份和牛三角 和牛三角肉可以稱得上係稀有肉🤓 油膩特別多 一口咬落去肉汁飛哂出泥 超邪惡👅
主食我哋就揀左熟成雪濃湯 配上既紫菜飯本身已經好好食 雪濃湯非常香濃 湯底有胡椒既香味 除左更能帶出牛既甜味 仲好暖胃好食👍🏻
飲品方面我哋就揀左柑橘梳打同提子梳打 飲落仲有啖啖果肉 好清新好岩配搭上燒肉☺️