2016-10-13 541 瀏覽
位於荃灣的豚道樂,是一間拉麵店已經第三次來,味道依然岀色今天帶好友來吃晚餐,我們均愛拉麵,因此帶他一試特上激辛味噌拉麵$93特上拉麵是會呈上 豬腩肉和肩肉,蛋,紫菜大胃口的我點選特上,而又重口味的我點選激辛呈紅噹噹的拉麵湯底十分吸引,以多塊燒香的 豬腩肉和肩肉為配菜,貌相岀色激辛味噌果然夠辣,曲麵把湯底都掛起來,每口都吃到濃烈帶麻勁的味噌湯拉麵越吃越辣,辛辣刺激,湯底濃稠味道岀色特上原味豬骨拉麵$85上錯的拉麵,我們吃了三口才發現,為何黑蒜油拉麵是白色?問完服務員後發覺上錯,原本朋友想吃這個擺了,不過服務員還是幫我們換了新的豬骨拉麵味道濃烈,豚香濃稠喝一口也喝得岀需多時煮製,值得一試特上黑蒜油拉麵$93朋友的 黑蒜油拉麵,呈黑色的蒜油令人胃口大開滿滿蒜香撲鼻而來,喝一口湯蒜油特岀,不少蒜頭碎令拉麵更香,很好吃哦
位於荃灣的豚道樂,是一間拉麵店

已經第三次來,味道依然岀色

今天帶好友來吃晚餐,我們均愛拉麵,因此帶他一試
特上激辛味噌拉麵$93

特上拉麵是會呈上 豬腩肉和肩肉,蛋,紫菜

大胃口的我點選特上,而又重口味的我點選激辛

激辛味噌果然夠辣
,曲麵把湯底都掛起來,每口都吃到濃烈帶麻勁的味噌湯

拉麵越吃越辣,辛辣刺激,湯底濃稠味道岀色
特上原味豬骨拉麵$85

上錯的拉麵,我們吃了三口才發現,為何黑蒜油拉麵是白色?
豬骨拉麵味道濃烈,豚香濃稠

喝一口也喝得岀需多時煮製,值得一試
特上黑蒜油拉麵$93

朋友的 黑蒜油拉麵,呈黑色的蒜油令人胃口大開

滿滿蒜香撲鼻而來,喝一口湯

蒜油特岀,不少蒜頭碎令拉麵更香,很好吃哦
2016-10-13
用餐優惠
試食活動
第二次食呢間拉麵🍜 餐廳裝潢好有心思。上次試左特上芥末拉麵 好特別!今次試下特上黑蒜油拉麵 $93 揀左豬肩肉,朋友揀左豬腩肉,兩款肉都彈牙,正!個人就中意豬肩肉多d😋 揀左幼直麵淋d, 麵質係我喜歡的,不過湯底吾夠濃味,令到拉麵吾夠入味🙈 可能係揀左少香油關係🤔 個溏心蛋整得好正!!😍 同埋加左粟米 $5 好中意食拉麵有粟米😋👍🏼 朋友揀既原味豬骨湯拉麵,我有試左兩淡,冇咩味精味,幾清甜,吾錯的,覺得好過黑蒜油湯底:)另外,佢地既水果梳打好好飲!蘋果味最好飲!💕 值得一讚既係,店員服務態度好好😁👍🏼
第二次食呢間拉麵🍜 餐廳裝潢好有心思。
上次試左特上芥末拉麵 好特別!

今次試下特上黑蒜油拉麵 $93
另外,佢地既水果梳打好好飲!蘋果味最好飲!💕
值得一讚既係,店員服務態度好好😁👍🏼
2016-10-11 394 瀏覽
想食好味拉麵?唔使一定過海既🤓呢到既拉麵仲有得揀粗幼!曲麵代表札幌既粗麵,幼麵就係九洲風味既幼身麵條每次食拉麵小編都要講一次:識食一定食粗麵😎 同埋要揀特上🍜 因為一碗有哂豬腩肉同豬肩肉,仲有紫菜同糖心蛋😍😍😍特上黑蒜油拉麵 $93叉燒好入味又嫩滑,糖心蛋黃係橙紅色架☀️真係特別甜!拉麵爽口有彈性,個湯底有黑蒜味,但又唔會蓋過豬骨湯味特上原味豬骨拉麵 $85叉燒配料同樣出色!湯底既豬骨味更濃郁!整體好似比之前(食過2次)仲好左☺️
想食好味拉麵?唔使一定過海既🤓

特上黑蒜油拉麵 $93

特上原味豬骨拉麵 $85
叉燒配料同樣出色!湯底既豬骨味更濃郁!
整體好似比之前(食過2次)仲好左☺️
2016-10-10
  • 日本芥末拉麵
  • 特上黑蒜油拉麵
2016-10-04 401 瀏覽
係附近買完野~一個人食野去食拉麵都幾岩~試吓呢間未食過嘅拉麵啦!呢到真係幾細心 有提供充電服務岩曬成日用手電嘅人👍🏻呢到幾特別 好多野都可以比食友自己配搭好似麵有得選要咩麵因為我實在唔知有咩分別 於是去問店員 店員都好詳細咁解釋比我聽😌原來係一種比較入味 一種會比較硬身另外肉類都可以選要咩部位鍾意食肥嘅我當然揀豬腩肉😂食拉麵要食溏心蛋是常識吧🤓份量比我想像中少 食完有d唔夠飽豬腩肉的確好香好滑拉麵軟硬適中湯底都係濃度岩岩好 食完唔會好口渴溏心蛋未夠入味下次試埋佢個招睇貓汽水先❤️個樽好吸引❤️❤️

係附近買完野~
一個人食野去食拉麵都幾岩~
試吓呢間未食過嘅拉麵啦!
呢到真係幾細心 有提供充電服務
個樽好吸引❤️❤️

2016-09-17
濃厚原味拉麵
2016-09-29 359 瀏覽
路過見到唔洗排隊又未試過就入去掃伏啦,點知係大伏入到去坐低,樓面掛住傾偈 Menu都冇俾份,自己拎張紙拎劃,劃完舉手想遞紙 佢先拎本menu過黎,都揀完啦仲俾我托咩咁我點左 特上海老湯拉麵、餃子 同炙燒芝士豚肉碗麵黎到  跟埋黎支匙羹有污漬,咁梗係叫樓面換過隻啦呢個時侯  對面有其他客人坐低,只見樓面A企o係門口位  面向店內吹冷氣都唔埋黎招呼而樓面B、C 就o係我身後吹水 (夾帶粗口)  無視客人同樣地到客人劃完紙先將menu同水杯遞上呢個時侯我先發現原來自己一直都冇杯,於是開口問 我可唔可以要杯水當我有杯o既時侯又再發現,原來台面個水壺係冇晒水 而一直冇人加直到我食完碗麵先至黎炙燒芝士豚肉同餃子,但離譜o既係  餃子竟然係俾對面遲過我坐低o既客人先,而唔係根據落單先後次序好啦,講返野食,味道普通、麵好硬 (硬度已經係揀普通)、湯唔熱 (微溫)餃子冇特別、豚肉好淋唔錯眼見當時只坐左半間舖o既客,咁o既服務態度質素同出餐速度,實在令人不敢恭維而湯唔熱、味道冇特別,實在唔會有動力再次光顧
路過見到唔洗排隊又未試過就入去掃伏啦,點知係大伏

咁我點左 特上海老湯拉麵、餃子 同炙燒芝士豚肉

碗麵黎到  跟埋黎支匙羹有污漬,咁梗係叫樓面換過隻啦
樓面B、C 就o係我身後吹水 (夾帶粗口)  無視客人
同樣地到客人劃完紙先將menu同水杯遞上

餃子冇特別、豚肉好淋唔錯

而湯唔熱、味道冇特別,實在唔會有動力再次光顧
2016-08-22
2016-09-26 368 瀏覽
本人是WASABI控, 聞說呢度有WASABI 湯底既拉麵 , 星期五晚就約左朋友黎試試!7 點多來到店舖門口, 有2-3台在門外排隊, 店舖不派丑拎位, 直接排隊等入座很日風的門口 , 附近剛好在裝修所以有棚架10分鐘左右可以入去了, 店裡的風格很有日本居酒屋FEEL位放了自助點餐紙 :  麵種類, 配料, 湯底可以任意配搭品也是日本進口, 點了蘋果同桃2 款 , 味道有點偏甜 (各HK$19)不點飲品, 店裡也有免費冰水~拉麵當然是選了 "特上日本芥辣拉麵" (HK$93) 試了一啖湯, 有淡淡的芥辣味 , 而且配料裡也混了芝士碎, 可能用來中和一下辣味吧!差不多吃到一半時, 開始越吃越辣了....湯底加上溶了的芝士也越來越濃, 拌均吃會更好芥辣味幾特別, 下次再黎想試魚湯味
很日風的門口 , 附近剛好在裝修所以有棚架
10分鐘左右可以入去了, 店裡的風格很有日本居酒屋FEEL
位放了自助點餐紙 :  麵種類, 配料, 湯底可以任意配搭
不點飲品, 店裡也有免費冰水~
拉麵當然是選了 "特上日本芥辣拉麵" (HK$93)
特上日本芥辣拉麵
芥辣味幾特別, 下次再黎想試魚湯味
2016-09-02
10 分鐘 (堂食)
特上日本芥辣拉麵
想食呢間好耐,宜家間舖門前有棚架所以變得隱閉左個日去係星期五,其實最想食海老味,但只有星期六日有唯有試個特別d既芥末味我揀豚肩肉,較瘦,佢醃得似黑椒,雖然入味但無左正宗日本叉燒個種味道芥末味有芝士本身一開始飲左啖湯覺得唔太辣,幾好但食第一啖拉麵食中左芥末,好嗆鼻😂食晒成碗之後有dd頭痛😂😂我揀既係曲麵,粗幼剛好特上既話就會食齊兩款豚肉湯底都算幾濃 同現時一般日本風拉麵店既湯底既相似,未有大驚喜呢支白提子汁係街外比較小見,幾特別,不錯
想食呢間好耐,宜家間舖門前有棚架所以變得隱閉左
個日去係星期五,其實最想食海老味,但只有星期六日有

唯有試個特別d既芥末味
芥末味有芝士

本身一開始飲左啖湯覺得唔太辣,幾好
但食第一啖拉麵食中左芥末,好嗆鼻😂
食晒成碗之後有dd頭痛😂😂
日本芥末拉麵
我揀既係曲麵,粗幼剛好
特上原味豬骨拉麵
特上既話就會食齊兩款豚肉
呢支白提子汁係街外比較小見,幾特別,不錯
特上原味豬骨拉麵
2016-09-06 416 瀏覽
『豚道樂』位於荃灣大河道,開業不夠一年,每次經過都會看見門外有一條小人龍,這天終於立下決心去排隊一試!還好舖面座位算多,等了15分鐘左右就可進內了。跟其他拉麵店一樣,店員會給你一張紙下單,我跟男友一人點了一碗「特上」。「特上黑蒜油拉麵」是中規中矩之作,湯底的黑蒜味不太突出,而且有點太過油膩,不像某些拉麵可以連湯也一起飲掉。我選了的是幼麵,麵質算彈牙,而豬肩肉和豬腩肉也不錯。「特上海老湯拉麵」相對下較出色,蝦味湯底很開胃又惹味,拉麵亦加入了很多小蝦米,令每口拉麵都更有口感。男友選了曲麵,他說比幼麵好吃,我也認同。總括來說,拉麵發燒友可以去試一試。不過說實話,其他選擇的話,這間並不是令人一再回味的首選呢。------------------------------
特上黑蒜油拉麵
特上海老湯拉麵

2016-08-27
15 分鐘 (堂食)
特上海老湯拉麵
2016-09-03 211 瀏覽
放工約朋友喺返荃灣附近搵食,上嚟Openrice見到有新嘢,即刻要試啦!門面裝修都係一般拉麵店咁,不算寬敞,不過夠新淨。同好多拉麵店一樣,有點餐紙。我叫左黑蒜湯底,夠濃味!賣相不錯,有齊鍾意既配料。試左個推介小食,芝士好正!價錢又唔貴!呢度飲品又幾特別,真係好鍾意日式飲品,單睇包裝就賞心悅目!醫肚既話呢度真係唔錯,不過就唔會坐得耐啦。

門面裝修都係一般拉麵店咁,不算寬敞,不過夠新淨。
同好多拉麵店一樣,有點餐紙。
我叫左黑蒜湯底,夠濃味!賣相不錯,有齊鍾意既配料。
試左個推介小食,芝士好正!價錢又唔貴!
呢度飲品又幾特別,真係好鍾意日式飲品,單睇包裝就賞心悅目!

醫肚既話呢度真係唔錯,不過就唔會坐得耐啦。
2016-07-20
2016-08-31 4129 瀏覽
為拉麵狂熱的我今次要試的是位於大河道休憩公園旁的一家拉麵店,餐廳面積比較少,估計只可容納二十多人,到步的時候剛好高枱有兩個位置,不用排隊從吊燈上的玩具掛飾,到牆上的木製食物餐牌,都訴說著餐廳裝修走著地道的中本風,和傳統的拉麵店一樣,拉麵有些選項可供客人自選,我點了一個黑蒜油拉麵 $80,麵選了曲麵,硬度選了硬,勾選了青蒽加京蒽,豚肉選了腩肉,另加了一只溏心蛋 $10,不消一會拉麵便送到,先嚐一下湯底,確實有點少失望,味道比我想像中淡,黑蒜油的香濃感覺亦欠奉,再來試試拉麵,麵底份量適中,麵的硬度都可以,口感有點彈牙,豚腩肉有三片,肥瘦分明,脂肪部份甘香,瘦肉部份有肉汁,質量不錯,溏心蛋是滷蛋,帶有醬油的鹹味,蛋黃呈溏心,味道香濃,口感軟綿。加$16追加的炙燒芝士豚肉,送來的時候只有微溫,芝士都半涼了,拉不出絲,一整片的貼在一片豚肉上,芝士味道尚算香濃…另再加$28追加的餃子,一份有五只,吃完拉麵再追了兩次才上桌…餃子很燙,只能說餡肉不多,空氣感強,但勝在皮薄而香脆,可以一試。餐廳送出的儲集印花卡,光顧一碗可蓋一個章,蓋滿十二個可送指定拉麵一碗,這都不失為一種宣傳方法,既可增加顧客的忠誠度
為拉麵狂熱的我
和傳統的拉麵店一樣,拉麵有些選項可供客人自選,
我點了一個
黑蒜油拉麵 $80,

再來試試拉麵,麵底份量適中,
,瘦肉部份有肉汁,質量不錯,
溏心蛋是滷蛋,帶有醬油的鹹味,蛋黃呈溏心
,味道香濃,口感軟綿。
加$16追加的
炙燒芝士豚肉,送來的時候只有微溫,芝士都半涼了,拉不出絲
餃子,一份有五只,吃完拉麵再追了兩次才上桌…

餃子很燙,只能說餡肉不多,空氣感強
,但勝在皮薄而香脆,可以一試。
餐廳送出的儲集印花卡,光顧一碗可蓋一個章,蓋滿十二個可送指定拉麵一碗,這都不失為一種宣傳方法,既可增加顧客的忠誠度,又可加強顧客的歸屬感。
腩肉
溏心蛋
餃子
炙燒芝士豚肉
2016-08-30
溏心蛋
2016-08-20 196 瀏覽
第一次寫食評,真係不得不寫今日經過荃灣見到呢間野諗住試下黎到門口見到入面有好多位坐低後方下餐牌,本身都唔係好敢試芥末,所以就無試到,我同我男朋友黎食,我就叫左辛辣,佢就叫左黑蒜,2個人都叫左特上,多2塊紫菜,有腩肉同肩肉,有半隻蛋,木耳,我只叫了普通辣,仲有一個選擇係激辣,我唔敢試2個都無叫到曲麵。叫左另一款等左5分鐘左右我男朋友果個就黎左,睇落份量不大,但望落好吸引,可能係因為我太過肚餓試下個湯先,嘩,個湯底一啲鮮味都無,一啲黑蒜香都無,好似飲緊水,啲黑蒜仲好苦再等多一陣,我果碗出場了,望上好似好辣咁,心諗,死緊飲左一啖湯,好杰啊,而且,又係一啲鮮味都無得個辣字,試左一塊腩肉,好硬,除左硬,都只有硬,啲麵質都好硬食到最很好辣,個見到水壺無水竟然無人黎添,個個好得閒企係度,無一個主動幫添水無下次,一定!食完無耐竟然肚痛到要去廁所,太油膩了
第一次寫食評,真係不得不寫
今日經過荃灣見到呢間野諗住試下
黎到門口見到入面有好多位

2個都無叫到曲麵。叫左另一款

再等多一陣,我果碗出場了,望上好似好辣咁,心諗,死緊
飲左一啖湯,好杰啊
,而且,又係一啲鮮味都無

無下次,一定!
食完無耐竟然肚痛到要去廁所,太油膩了
2016-08-07 265 瀏覽
今天老公帶我到荃灣去吃Wasabi拉麵。其實之前也有吃過這間的豚肉拉麵,感覺良好,老公說他們新出了Wasabi拉麵,所以想去試試。首先我想讚一讚服務員的服務很好,我下單時另加了木耳,他接到order後, 溫馨提示我其實拉麵已包括木耳,還需要增加嗎,我覺得這種服務真是細心。入正題,我們叫了特上芥末拉麵。首先是個湯底有芥末味,但是又不會太攻鼻,芥末的份量拿捏得非常之適中。雖然食的時候,有時也有一點點的攻鼻,但是這種攻鼻又不會令你想流淚的,非常好!流心蛋亦很好味,不會過熟,味道很好。題外話,這裏的面壁座位有免費叉電供應,很適合現在一班精靈訓練員去,一邊吃一邊叉電。

流心蛋亦很好味,不會過熟,味道很好。
特上芥末拉麵
2016-08-06
特上芥末拉麵
  • 特上日本芥末拉麵
2016-08-04 257 瀏覽
同朋友黎試依間新開既拉麵店七點左右去到人唔多,一入就有位好貼心既服務,佢地每個位都有得插電鋪頭有高枱有普通飯枱,都幾闊落唔會坐得好逼極上黑蒜油拉麵$93好抵食既拉麵!配料好豐富,有三塊豚肉,半隻蛋,兩塊紫菜同少量黑木耳,湯底夠濃。分量岩岩好不只之處係黑蒜味唔夠濃
同朋友黎試依間新開既拉麵店
七點左右去到人唔多,一入就有位

好貼心既服務,佢地每個位都有得插電

鋪頭有高枱有普通飯枱,都幾闊落唔會坐得好逼
極上黑蒜油拉麵
極上黑蒜油拉麵$93

不只之處係黑蒜味唔夠濃
極上黑蒜油拉麵
2016-07-29 4331 瀏覽
今日特意17:30去食晚餐,早D到可以影下餐廳晚環境!豚道樂感覺係好現代既拉麵餐廳!不論係餐廳環境,連食物都好走在時代尖端!老闆非常照顧每一位客人,每張高桌都有免費充電服務!依餐廳都有好多日本既飾品!最特別係有個貨櫃係到!而侍應生非常有禮,每一位客人都有解釋餐牌上既分別!餐牌上第一行係特上拉麵,同第二行既普通拉麵既分別係兩款肉都有(豬腩肉、豬肩肉)同埋多左兩片紫菜同溏心蛋半隻!今次叫咗得上日本芥末拉麵,侍應生話因為之前有客人投訴芥末拉麵唔夠芥末味,所以宜家嘅芥末拉麵加重份量!依家湯底並不是因為色素同味精做到綠色, 而因為廚師利用新鮮嘅芥末磨成粉,之後再加入豬骨湯底,沖成芥末拉麵嘅湯底!大家見到嘅拉麵變咗綠色,並不是本身嘅拉麵係綠色,都係因為個湯底!所以大家記住食之前一定要嚕嚕個麵底,如果唔係食到底就非常重芥末味!小小貼士如果覺得攻鼻千祈唔好飲有氣嘅飲品,如果唔係芥末味上晒腦!好辛苦!特上黑蒜油拉麵,黑蒜味就好重啦!不過油就好似多左啲!麵底我就揀咗曲麵,可能湯底有啲油,令到佢麵好有彈性!達生拉麵會有晒兩款肉(豬腩肉、豬肩肉)可能有豬腩肉做主角,平時食開既豬肩肉就失色了不少!食晒成碗麵同飲
特上黑蒜油拉麵
特上黑蒜油拉麵,黑蒜味就好重啦!不過油就好似多左啲!麵底我就揀咗曲麵,可能湯底有啲油,令到佢麵好有彈性!達生拉麵會有晒兩款肉(豬腩肉、豬肩肉)可能有豬腩肉做主角,平時食開既豬肩肉就失色了不少!食晒成碗麵同飲晒啲湯係對廚師嘅尊重!不過芥末湯底真係冇可能!
灸燒芝士豚肉,豚肉上面放了芝士同七味粉!係勁多芝士連豚肉都見唔到!豚肉下面放左片紫菜,我諗廚師係想一齊食嘅時候會感覺冇咁肥!但係因為係完塊嘅紫菜好難分開黎食!
灸燒芝士豚肉
韓式蒜蜜味叉燒
韓式蒜蜜味叉燒,可以選擇腩肉或肩肉!我就選擇了腩肉!就好似中式嘅五花腩咁一層層!我覺得蜜糖味重蒜味!不過幾好食!下次黎食都一定會再叫!
韓式蒜蜜味叉燒
靜岡抹茶可樂,信州蘋果梳打
靜岡抹茶可樂,信州蘋果梳打!
靜岡抹茶可樂
2016-07-28
2016-07-29 342 瀏覽
想食拉麵,挑選左三間出黎揀,其中一間係曾經令我地失望既豚道樂。諗左陣究竟比唔比多次機會呢?!終於我地選擇給豚道樂一次平反既機會。去到門外,前面排一張二人枱,等左十分鐘左右有位,我地一早決定揀返芥末拉麵,好快寫好落單紙打算比店員落單,但店員好似分身不暇,order紙舉左幾次先比到店員。等左二十五分鐘左右,拉麵黎到喇,好緊張(究竟有冇進步呢?)特上日本芥末拉麵(曲麵) - 湯底味道近似返最初食到個種味道,芝士份量正常返,蛋唔夠以前滑,兩種既肉都正常,曲麵ok。日本芥末拉麵(幼麵) - 湯底一樣喇,食得返個芥末味係度,芝士份量正常,呢款幼麵同曲麵比較我地覺得曲麵比較夾呢個湯底食多d。加紫菜,原來係要後上既。呢兩隻匙更嚇死我!兩隻既底面都有一達達白色既野,我地用紙巾抹都抹唔甩,我放棄左唔用。簡單來說,味道總算回復水準,但其他方面似乎變差了,今日最失望既係餐具唔乾淨。等待拉麵途中,聽到隔離兩位客人追單,之後店員回覆佢地係漏左要再落過單,呢枱客坐左一個鐘都仲未到齊野食,哈,真係一追再追,勁! 之後對面個枱又係追左幾次餃子。講真我明白店員既苦處,相信呢個絕對係運作上既問題。
諗左陣究竟比唔比多次機會呢?!
終於我地選擇給豚道樂一次平反既機會。

等左二十五分鐘左右,拉麵黎到喇,好緊張(究竟有冇進步呢?)
特上日本芥末拉麵(曲麵)
日本芥末拉麵(幼麵)
紫菜
加紫菜,原來係要後上既。

2016-07-24
10 分鐘 (堂食)
午餐