2017-05-16
睇完電影之後, 朋友就帶了我來這一間在荃灣區很有名氣的店舖食拉麵拉麵店的裝修, 明顯跟街上面其他舖頭的裝修有明顯分別不單只是門面, 就是餐廳裏面的裝修也很有日本特色, 是刻意的? 還是隨心?山梨桃梳打 $21, 味道甜甜蜜蜜, 勁有桃香味, 飲落有氣, 好清爽, 日本貨果然好韓式蒜蜜味叉燒 (腩 3片) $25, 味道好甘香, 蒜味很濃, 食入口又甜甜蜜蜜, 肉質好軟綿, 睇起上嚟好肥呢, 但食入口就一啲都唔覺肥膩特上黑蒜油拉麵 $93 (包括肩肉、腩肉、溏心蛋半隻、紫菜2片、木耳) 黑蒜油的蒜香真的是香氣撲鼻, 湯底濃郁但是不鹹又不肥膩溏心蛋的蛋黃仍然有流心, 蛋的味道甜甜香香, 吃入口中的確有糖心的效果不論是豬肩肉或腩肉, 味道都濃香, 肉的質地都軟綿又有咬口感, 好好味麵, 我揀了曲麵, 而且還揀了特硬的那一種, 麵的質地Q韌, 掛湯力強勁一間食店出名是有原因的, 好味嘅出品就不怕冇人食
拉麵店的裝修, 明顯跟街上面其他舖頭的裝修有明顯分別
一間食店出名是有原因的, 好味嘅出品就不怕冇人食