2017-05-16 145 瀏覽
晌荃灣大河道幾出名嘅豚道樂,雖然開咗一段日子,但係呢次係我第一次嚟試。佢入面有幾張高身吧檯,另外仲有一張比較大嘅長方形木檯。同一般嘅日式拉麵唔太一樣,呢度係走工業風路線,天花板仲掛咗好多個好似風扇咁嘅燈飾,都幾得意。同埋擺咗好多個日本達摩,每個嘅造型都有少少唔同。佢哋有幾款湯底揀,仲有平日、週末同季節限定款式,另有特上同經濟之分,前者嘅配料會比後者多。先叫咗兩支飲品,招財貓汽水個樽上面嘅圖案幾可愛,味道就有啲似波子汽水,甜味唔算太重。山梨桃梳打就即係有氣桃味汽水,都唔錯。灸燒芝士豚肉,豚肉上面鋪滿燒到半溶嘅芝士,下層就有塊紫菜,食落香口。日式餃子,餃子底煎得香脆,餃子皮就煙煙韌韌,中間肉餡多汁。不過就等得比較耐少少,我哋差唔多食完拉麵先拎到嚟。特上日本芥末拉麵,分別有豬肩肉、豬腩肉、溏心蛋半隻、紫菜、芽菜、木耳、蔥花等等,配料幾豐富。第一次食呢種加咗日本芥末嘅豬骨湯底,湯呈淡青色,賣相都算討好。先飲一啖湯,感覺黏黏地,同埋有少少辛口,有趣得嚟又唔太過火,入面仲有芝士碎,撈埋一齊食幾惹味。麵條方面就揀咗曲麵,質感都幾煙韌彈牙。豬肩肉薄切爽口,食落唔錯。豬腩肉比較厚切,口感都幾鬆化有油香。

佢入面有幾張高身吧檯,另外仲有一張比較大嘅長方形木檯。

同埋擺咗好多個日本達摩,每個嘅造型都有少少唔同。

招財貓汽水、山梨桃梳打

灸燒芝士豚肉

日式餃子

特上日本芥末拉麵

曲麵

豬肩肉

豬肩肉薄切爽口,食落唔錯。
豬腩肉

豬腩肉比較厚切,口感都幾鬆化有油香。
特上海老湯拉麵

週末限定嘅特上海老湯拉麵,同樣都有豬肩肉、豬腩肉、溏心蛋半隻、紫菜、芽菜、蔥花,無木耳,但就有大量嘅櫻花蝦。
直麵

直麵麵身幾幼,軟硬度啱啱好,湯底嘅蝦殼味亦幾香。
日式餃子
特上日本芥末拉麵