2018-09-09 42 瀏覽
今日來到荃灣找拉麵吃,上網找來這間,來到時晚市仲未開就企起門口餵白紋伊蚊。等了10分鐘終於夠鐘。店舖有usb提供叉電,而且麵的種類,硬度,走蔥走辣,都可以選擇,十分貼心。特上黑蒜油拉麵,特濃,重味,香口,不過配搭火箭菜就有點格格不入,不過整體都十分好食,而且足料,麵身適中。(因為自選)松葉蟹海老蕃茄湯拉麵,原本是特上了(無需加錢),一樣特濃,因為小弟對蕃茄一般,所以只試下味。山梨桃和白提子梳打都幾好飲,一試無妨。今日全店沒有炸物可以點,選特上就剛剛好,$237兩位,中價,不過十分滿足,環境舒適,上菜速度一般,整體滿意。

山梨桃和白提子梳打都幾好飲,一試無妨。

2018-08-30
2018-09-08 107 瀏覽
又到同男朋友撐枱腳的星期三,今次決定去大家都方便的荃灣。係openrice睇到呢間拉麵店好多好評,就去試下!7點幾去到仲未需要等位!呢度店面唔算好大,座位比一般拉麵店闊落,裝修特別。先填紙揀湯底,小食。有5-6款湯底。蕃茄同烏冬就夾,同拉麵感覺怪怪的,而我地又唔食得辣,魚介湯又賣完了,所以點左原味豚骨拉麵同黑蒜油拉麵,同埋仲有煎餃子。雖然店面唔大,人唔算好多,但係拉麵都等左20分鐘以上(其實拉麵係日本唔係算快餐的咩?)。反而係點菜時店員提醒製作需時的煎餃子先上!🧐餃子煎得香脆,略嫌淡口,普普通通,加上醬汁都還可以。等左好耐的拉麵終於到喇!估唔到等咁耐換黎的係失望。😔拉麵賣相不過不失的!不過拉麵一上枱,已經聞到芽菜的青味,相信係完全無淥過!所以我一開始就將芽菜浸入湯底,希望可以除一除陣青味。拉麵硬度適中,湯底十分清淡。就咁飲都飲唔到咩味,更唔好期待拉麵靠掛湯可以有咩味🙈最好食的係豬肩肉,肥瘦適中帶少少甜!男朋友點的黑蒜油拉麵,就係原味拉麵加黑蒜油。由於用同一湯頭,所以味道一樣係淡,我地一度懷疑店員係米唔記得左調味😫😫湯底係拉麵的靈魂,連最基本的豬骨湯底都煮唔好,就無謂再試其他口味喇,香港

先填紙揀湯底,小食。有5-6款湯底。

煎餃子

餃子煎得香脆,略嫌淡口,普普通通,加上醬汁都還可以。

湯底係拉麵的靈魂,連最基本的豬骨湯底都煮唔好,就無謂再試其他口味喇,香港咁多拉麵店,呢間唔會再去喇!

2018-09-05
豚道樂既拉麵好值得一讚,非常滿意!😋😋點左松葉蟹海老番茄湯拉麵🍜配料好豐富!🍅番茄味香濃,拉麵揀左直麵,麵質幼身、爽口呢個拉麵原本已有特上配料,無需另加$13就可以享有豬頸肉、豬腩肉、紫菜同溏心蛋👍🏻👍🏻超正原味豚骨拉麵🐷🐷🐷湯頭濃郁好味,曲麵爽口彈牙,紫菜同湯既味道好夾勁鮮😋😋係日本食到既味道👍🏻👍🏻煎餃🥟皮薄餡靚👍🏻👍🏻好好味 值得一點富日本特色Soft drink 😋抹茶可樂好清爽!大滿足!價錢也不貴!!底食
豚道樂既拉麵好值得一讚,非常滿意!😋😋

點左松葉蟹海老番茄湯拉麵🍜
配料好豐富!
🍅番茄味香濃,拉麵揀左直麵,麵質幼身、爽口

原味豚骨拉麵🐷🐷🐷

煎餃🥟皮薄餡靚👍🏻👍🏻好好味 值得一點

富日本特色Soft drink 😋抹茶可樂好清爽!

大滿足!

價錢也不貴!!底食
2018-08-25
2018-09-06 755 瀏覽
沒完沒了的工作💻,導致一晚又一晚的加班工作☠️,跟同事在回家的路程上🚶🏽‍♀️🚶🏼‍♂️,看到了一家拉麵店🏮,才突然記起大家都還沒食晚飯🌚,不想再想太多了😩,就食一碗拉麵再回家吧😎。門外早有食客在等待入座🐉,先乖乖排一下吧😌。店內座位算是蠻多😳,有高枱及普通座位可選擇🧐,廚房則用上了開放式設計🔥。灸燒芝士豚肉🧀:先來一點飯前小吃😏,芝士腔的人妻🐷怎會錯過?豚肉脂肪適中🤩,加上了厚厚的芝士🧀,以紫菜包上再吃🌊,入口不會有飽滯感👍🏻。蒜蜜味叉燒🍯:同事點的,試了一片🥢,蒜香味濃郁😲,加上的有點點的蜜汁甜味😋,蠻醒胃喔😍。日式餃子🥟:不能沒有這個吧😎,餃子有著滿滿的餡料😳,加上燒至微焦的表皮🔥,完全沒有油膩感😋。特上辛辣味噌拉麵🌶:嚐辣人妻🐷不二之選,特上的肉量非常豐富😍,豬肩肉及豬腩肉分別有兩片👏🏻,加上了溏心蛋🍳,陣營十分鼎盛🎊!豚骨湯底鮮甜🤤,加入了辣醬更是醒胃👍🏻,麵質口感彈牙🍜,掛湯力強💯。特上日本芥末拉麵💚:同事則點上了比較特別的口味🤔,豚骨湯加入日本芥末🇯🇵,口感頗清新🍃,悶熱的天氣下吃☀️,是蠻有清新感的🌬,小驚喜喔🤩。總結:做人真的太苦😞,還好有美食扶持😋,不然日子到底要怎樣過💖?
門外早有食客在等待入座🐉,先乖乖排一下吧😌。
厚切筍
2018-09-05
特上日本芥末拉麵
雖然離地鐵/西鐵有一段距離,但為左一碗好食既拉麵,絕對不妨行多兩步黎大河道搵食!豚道樂比起一般拉麵店,座位較為闊落。裝修同佈置都幾精緻,牆身掛滿日本飾物,充滿和式小店風味。依到拉麵款式有4-7款,仲可以揀曲麵/直麵,選擇算幾多。鐘意新嘗試既朋友仲可以挑戰依到既招牌「日本芥末拉麵」😂.🔸松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 (季節限定) $98 👍🏻食麵之前飲一啖湯底,係我慣常既動作。湯底屬於濃味,海老味好重,蕃茄味較輕。松葉蟹肉舖滿拉麵中央,蟹肉夠鮮味,食落仲好鬆。麵底揀左曲麵,麵底彈牙。🔸魚介豚骨拉麵 $85今次配左較幼身既直麵。魚介湯底足夠厚實,但略嫌濃度不夠,可以再濃啲。燒過既叉燒很入味。不得不說溏心蛋口感十分黏牙,而且夠冷。🔸蒜蜜味叉燒 (3片) $25追加首選!叉燒為薄身,唔會太heavy。蜜味為主,加埋蒜為點綴更香。🔸炙燒芝士豚肉 (1人前) $18賣相成塊pizza咁,舖滿炙燒過既芝士。趁熱食一夾開有拉絲,十分邪惡😈如果兩個人黎食,每人分半塊嘗一口無妨。🔸日式餃子 (5隻) $30即叫即煎,多人既話有機會要等。雖然表面平平無其,但餡料十足。🔸富士山柚子梳打 $25🔸信州白提子梳打 $23

🔸松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 (季節限定) $98 👍🏻
食麵之前飲一啖湯底,係我慣常既動作。
湯底屬於濃味,海老味好重,蕃茄味較輕。
松葉蟹肉舖滿拉麵中央,蟹肉夠鮮味,食落仲好鬆。
麵底揀左曲麵,麵底彈牙。
松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 (季節限定)

🔸魚介豚骨拉麵 $85
魚介豚骨拉麵

🔸蒜蜜味叉燒 (3片) $25
追加首選!叉燒為薄身,唔會太heavy。
蜜味為主,加埋蒜為點綴更香。
蒜蜜味叉燒 (3片)

🔸炙燒芝士豚肉 (1人前) $18
賣相成塊pizza咁,舖滿炙燒過既芝士。
趁熱食一夾開有拉絲,十分邪惡😈
如果兩個人黎食,每人分半塊嘗一口無妨。
炙燒芝士豚肉 (1人前)

🔸日式餃子 (5隻) $30
即叫即煎,多人既話有機會要等。
雖然表面平平無其,但餡料十足。
日式餃子 (5隻)

🔸富士山柚子梳打 $25
🔸信州白提子梳打 $23
除左依2款飲品外,仲有多種由日本直送既海水同梳打!造型夠哂靚同懷舊。

by VIN
環境分數: 8/10
食物分數: 8/10
2018-09-03
松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 (季節限定)
蒜蜜味叉燒 (3片)
  • 韓式蒜蜜味叉燒
  • 灸燒芝士豚肉
2018-09-03 201 瀏覽
食拉麵🍜行遲一步都要等位呀,長期滿座既拉麵店唔係到到有,而且全店裝修都好日本架,入到店內我以為自己去左日本添😱😱😱🇯🇵🎌好有日本人既精神呀,店員個個都好nice架😱齊好有禮貌,仲好細心咁介紹返唔同拉麵有咩唔同,而最最最要讚既係,枱上面有叉電線,好適合機不離手既都市人,電話冇電?唔驚啦,入黎食麵拉麵🍜就搞掂👍🏻👍🏻👍🏻食左日本芥末拉麵同堆期間限定既松葉蟹海老蕃茄湯拉麵🍜芥末比到驚喜呀,唔會太攻鼻,有creamy既感覺,松葉蟹🦐🍅就好有蝦比,另一個滿足。如果唔夠飽建議食香蒜蜜味豚肉,同麵入面既肉唔同架,堅係正👍🏻🤩

香蒜蜜味豚肉
香蒜蜜味豚肉
2018-09-03 21 瀏覽
抵食足料@豚道樂 原本想返家才食飯,行到大河道突然下起大雨,肚又開始餓,路過豚道樂便入去醫肚 好久之前來過食過一次,印象不錯,入面的員工都是年輕又勤奮的年青人,服務很周到 雖然天氣很差,紅雨高掛下仍然坐滿食客 主打拉麵,款式也不少,價錢都是$80左右,但份量頗大的,食一碗是絕對會飽肚的 小食和飲料都挺便宜的 一人一張下單紙,要硬要軟口感或是濃淡口味,要蔥走蔥就依自己喜好去畫 不一會就上桌了,平日的限定拉麵魚介豚骨拉麵$85 湯底味道充滿魚的鮮味,好濃郁!而糖心蛋中間是流心金黃色,非常好看 而麵我點了較硬的口感,食起來很彈牙,個人認為曲麵容易掛湯,食起來更美味 另一款拉麵是松葉蟹海老番茄湯拉麵 $98,入面充滿新鮮松葉蟹肉,而湯底也是用松葉蟹淆出來的 不用拆殼都可以食到蟹肉實在幸福 而湯底除了蟹的鮮味外還有淡淡的鮮茄甜味 加配料很超值,$12就一大份牛油粟米,足足是一份小食的份量呢 必點煎餃子!即叫即煎,外脆內爆汁,而入面也很足料,雖然是煎的,但食起來不太多油,沒有油膩感 這裡還有供應很多有特式的飲料,左邊是綠茶可樂,而右邊是柚子梳打,綠茶可樂味道我覺得完全
抵食足料@豚道樂

雖然天氣很差,紅雨高掛下仍然坐滿食客

小食和飲料都挺便宜的

不一會就上桌了,平日的限定拉麵魚介豚骨拉麵$85

不用拆殼都可以食到蟹肉實在幸福
而湯底除了蟹的鮮味外還有淡淡的鮮茄甜味

這裡還有供應很多有特式的飲料,左邊是綠茶可樂,而右邊是柚子梳打,綠茶可樂味道我覺得完全和可樂拉不上關係,就是有點綠茶味的有汽果汁。而柚子梳打反而很美味,
酸酸甜甜的好清新呢
2018-09-02 529 瀏覽
今日又去荃灣行街, 行過大河道見到台風拉麵要排隊所以唔想等, 再行前少少, 發現唔知幾時多了一間拉麵店, 就決定入去試下~ 餐廳裝修很有style, 日本feel~ 見到海老湯是限定星期五、六、日才有的, 難得今天有所以想試~ 另外太肚餓點了很多小食白提子梳打 &  山梨桃梳打: 很香濃的水果味, 也不會太甜。我比較喜歡白提子, 提子香味十分香灸燒芝士豚肉: 拉絲芝士原來紫菜及芝士十分match!!! 襯熱食~ 啖啖芝士很滿足!!跟餐加$10竟然有一大盆栗米! 必點! 牛油香配上大大粒的甜栗米~ 正!!特上海老湯拉麵: 海老味超級濃郁!! 湯汁較濃, 有點像沾麵的感覺~ "特上" 是豬肩及豬腩肉也有, 還有紫菜~朋友的是特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 蕃茄湯中依然可以食到淡淡的海老味, 松葉蟹肉結實, 很不錯!蒜蜜味叉燒: 絕對推薦!我發現這間拉麵店的叉燒及海老湯是必點的!叉燒完全不肥膩, 而且一點也不"鞋" 淡淡的蒜蜜味好食!!餃子 : 有5隻, 煎成金黃香脆, 內裡有肉汁很少有竟然感得每樣菜式也很好, 也有驚喜!! 絕對要再來!!可惜今天炸物暫停, 下次一定再來試~大推海老湯! 超級香濃

白提子梳打

灸燒芝士豚肉: 拉絲芝士
牛油栗米

朋友的是特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵
蒜蜜味叉燒

蒜蜜味叉燒: 絕對推薦!
我發現這間拉麵店的叉燒及海老湯是必點的!
叉燒完全不肥膩, 而且一點也不"鞋" 淡淡的蒜蜜味好食!!

餃子 : 有5隻, 煎成金黃香脆, 內裡有肉汁

可惜今天炸物暫停, 下次一定再來試~
大推海老湯! 超級香濃~
2018-09-02
白提子梳打
牛油栗米
2018-09-02 114 瀏覽
因為就快出發去日本,最近都忙住整理行程,安排下係日本食d乜,當中搵左好多食拉麵既餐廳,越搵越想食。。。今日就唔理咁多,食番餐拉麵頂下癮先!朋友之前已經推介過我食呢間豚道樂,趁今日過開黎荃灣,就同男朋友黎會一會佢。我地好好彩,未夠7點黎到,仲有位✌🏻,坐左陣7點已經full 晒,仲有其他客人要等位。自己剔order紙好方便,想要乜口味、加減配菜,都係自己話事。湯底都有咁多款,揀d期間限定就岩晒,驚下次再黎無得食。首先黎左飲品,爽!左: 信州蘋果梳打右: 山梨桃梳打特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 (曲麵、硬麵):先試啖湯,湯頭有濃郁蝦味加上少少蕃茄味,夾起拉麵都可以掛住d湯汁,加上曲麵咬勁足、有彈性,成碗麵味道豐富鮮甜。當然仲要講下d配料,🍜松葉蟹肉: 好多,食晒拉麵以為無啦,點知仲有係底,好鮮甜,啖啖肉,無諗過拉麵店會有咁新鮮既蟹肉食。🍜豬腩肉x1,豬肩肉x2: 特別要講下豬肩肉,係香港未食過一間拉麵整既豬肉/叉燒咁好食,個樣睇落無乜脂坊,但食落勁淋又滑,有肉味,本身無太多調味,但索上湯汁更加好食。另外豬腩肉都不錯,不過豬肩肉太有驚喜,難免被比下去。🍜其他配菜有,2塊紫菜、半隻溏心蛋、紫洋蔥,

湯底都有咁多款,揀d期間限定就岩晒,驚下次再黎無得食。

首先黎左飲品,爽!

左: 信州蘋果梳打

右: 山梨桃梳打

特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 (曲麵、硬麵):

當然仲要講下d配料,
🍜其他配菜有,2塊紫菜、半隻溏心蛋、紫洋蔥,仲有好似係沙律菜既菜: 好清新既感覺,特別係紫洋蔥,有微微辛辣感,好夾碗麵,配菜同一般拉麵好唔同,平常既木耳、粟米、筍,通通都無,好有新鮮感。

特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵

溏心蛋,煮既時間,just fit,完全做到溏心效果,甜甜的,加分!

特上海老湯拉麵 (直麵,普通軟硬度):

湯頭同樣濃郁,但蝦味更加突出,因為多左d櫻花蝦令成個湯更加鮮甜,男朋友揀左直麵,比曲麵顔色白d,幼身d,但我還是比較喜歡曲麵既煙韌口感。

🍜豬腩肉x1,豬肩肉x2: 食評同上,同場加映,拉開豬肩肉同豬腩肉勁大塊,大塊到拉麵都見唔到。
🍜其他配菜: 2塊紫菜、半隻溏心、櫻花蝦、大量葱,好味。

貪心試埋小食。
🍜炙燒芝士豚肉: 芝士控當然唔會錯過,紫菜配上豚肩肉加上眼見最少有兩種芝士。

起初有點無從入手,最後好似三文治咁對摺食,芝士味勁重極邪惡!三樣加埋一齊食,三種口感,好正好特別!

炙燒芝士豚肉

🍜日式餃子:其實已經好飽,但見到脹卜卜既餃子,餡料有豬肉同椰菜,椰菜還有d爽爽的。

沾上醋食,一d膩既感覺都無,yummy!

日式餃子

從來去拉麵店都唔會要求有咩服務,今日落單員工落完單見我著住外套,就問我駛唔駛俾杯暖水我,好窩心,值得一讚!👍🏻

呢度既拉麵俾我感覺好有新鮮感,比起傳統既拉麵我我更喜歡,好出色,好有heart。下次我要挑戰下青bb既日本芥末拉麵。

炙燒芝士豚肉
2018-08-30 80 瀏覽
放工後即興約飯朋友大讚依間拉麵好食最後好快就決定食依個😆入面既裝飾好靚~好日本既感覺覺得幾有心思👍🏻價錢方面正正常常啦依家普遍都要八十幾九十蚊碗(發覺依家食碗拉麵正常都要$80up其實幾貴)拉麵種類不算多,有最常見既豚骨拉麵、味噌拉麵、黑蒜油拉麵;日本芥末拉麵聽上去好特別🤨下次再黎就試佢!今次我揀左魚介豚骨,而朋友就食松葉蟹海老蕃茄湯拉麵~每款拉麵都可以加$13轉特上,會有多d配料架!首先係我既特上魚介豚骨拉麵$98魚介豚骨湯底好濃好正特上既配料好豐富:有豬肩肉、豬腩肉、紫菜、溏心蛋,睇到都開心麵既份量我覺得剛好,男仔可能就唔夠要加小食然後我選左曲麵,掛湯力不錯啖啖都有沾上湯底~朋友就叫特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵$98特上既配料一樣但佢碗有蟹肉😍湯底既蕃茄湯都好正朋友讚不絕口👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻依間拉麵可以再食☺️太滿足啦✨5粒星為滿分味道:★★★★★環境衛生:★★★★★價錢:★★★
放工後即興約飯
朋友大讚依間拉麵好食
最後好快就決定食依個😆

入面既裝飾好靚~好日本既感覺
覺得幾有心思👍🏻

價錢方面正正常常啦依家普遍都要八十幾九十蚊碗
(發覺依家食碗拉麵正常都要$80up其實幾貴)
今次我揀左魚介豚骨,而朋友就食松葉蟹海老蕃茄湯拉麵~
每款拉麵都可以加$13轉特上,會有多d配料架!

特上魚介豚骨拉麵

首先係我既特上魚介豚骨拉麵$98
魚介豚骨湯底好濃好正

麵既份量我覺得剛好,男仔可能就唔夠要加小食
然後我選左曲麵,掛湯力不錯啖啖都有沾上湯底~

朋友就叫特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵$98

2018-08-06
特上魚介豚骨拉麵
  • 特上海老湯拉麵
2018-08-28 41 瀏覽
滂沱大雨的晚上🌃老公提議食豚道樂拉麵🍜我地大約晚上七點到達餐廳,店內只坐滿1/3,不用等位。👇🏻👇🏻點餐紙👇🏻👇🏻我和老公都不約而同地點了特上原味豚骨拉麵🍜有豬肩肉、豬腩肉、紫菜同溏心蛋半隻🐣賣相不錯喔👍🏻👍🏻👍🏻豚骨湯底香濃郁而不油膩,拉麵的軟硬度適中,溏心蛋做到流心的效果,醃製過的蛋有豐富的醬油味,豬肩肉肉質嫩滑,配上紫菜一齊簡直一流👍🏻煎餃子🥟即叫即做,外皮脆又薄,肉餡多汁,熱呼呼送到我們的餐桌上。半小時已食完,埋單$200。下次可以試試其他款式的拉麵🍜
👇🏻👇🏻點餐紙👇🏻👇🏻

特上原味豚骨湯拉麵

半小時已食完,埋單$200。下次可以試試其他款式的拉麵🍜
特上原味豚骨湯拉麵
煎餃子
最近太想食拉麵,荃灣搵到間食豚肉湯底既拉麵店,地點好易搵就係大河道條大馬路旁,門口見到個日式大紅燈籠🏮就知道到了😍裡面裝修都好靚,天花板都好多細節位,非常日式日本餐廳必定叫「季節限定」吧🔥🦀松葉蟹海老蕃茄湯拉麵$98🍅🍜濃濃既蕃茄豚骨湯,微微酸甜味,簡左曲麵輕鬆做到掛湯效果,松葉蟹肉都好多食到啖啖蟹肉鮮味;特上拉麵的話仲有加送叉燒 同 糖心蛋😋🍑山梨桃梳打$23飲落好似食緊清甜多汁既桃咁,夠凍又夠汽😚

裡面裝修都好靚,天花板都好多細節位,非常日式

日本餐廳必定叫「季節限定」吧🔥

🦀松葉蟹海老蕃茄湯拉麵$98🍅🍜

🍑山梨桃梳打$23
飲落好似食緊清甜多汁既桃咁,夠凍又夠汽😚
山梨桃梳打

山梨桃梳打
2018-08-25 11 瀏覽
朋友話呢間有特上日本芥末拉面 ,嘩!Wasabi 拉麵!一收到呢個消息,鐘意食wasabi又鐘意食拉麵既我,即刻仆去試!首先,湯底wasabi 味夠,你見佢綠油油並唔係虛有其表,但又唔會太攻鼻!我鐘意佢麵夠彈牙!塊豚肉肥瘦適中!仲加入3種芝士!整體黎講表現中上!

2018-08-23 156 瀏覽
拉麵隱又黎啦,上幾次經過都好多人排隊,今次特登早少少黎食。餐廳細細中間有兩張長方枱,可坐十人左右,亦有高枱高櫈可選擇,好鐘意餐廳裝潢,好有日本風格,天花掛滿了好多劍球,有個細細的貨櫃,好特別呢。拉麵有七款,有一款只是五六日限定海老湯拉麵,當然要食以款。海老湯拉麵+$13轉特上,特上之選配料有豬肩肉、豬腩肉、紫菜x2、糖心蛋半隻,亦可選擇麵種類,麵的硬度,要不要蔥。海老湯拉麵選擇了直麵, 全店以豬骨湯底做湯膽,海老拉麵於湯膽中加入蝦湯和蝦油,先嚐一口湯,好多櫻花蝦,蝦味濃郁,好鮮甜,不會太鹹,喝罷不口渴。原味豚骨拉麵+$13轉特上選擇了曲麵,湯身豬骨味濃厚,有微微的黏稠度,糖心蛋夠流心,豬腩肉肥瘦平均,入口軟腍,原本追加了麵,但未有咁快食,侍應走過來跟我說唔可以放咁耐,要盡快食,如果唔係麵就會腍,我很喜歡他們對麵的執著,最後侍應收了我那碗麵,最後我食完最後給我新的一碗,因為侍應話想由頭食到落尾麵都要一樣的口感,侍應好細心,我鐘意!牛油粟米($10)日式餃子($30)日式餃子既餡特別飽滿蒜蜜味叉燒(豬肩肉)($25)好香蒜蜜味,食落甜甜地,估唔到咁好食炙燒芝士豚肉($18)豚肉上放滿了輕輕

拉麵有七款,有一款只是五六日限定海老湯拉麵,當然要食以款。

原味豚骨拉麵+$13轉特上

牛油粟米($10)

日式餃子($30)
日式餃子既餡特別飽滿

蒜蜜味叉燒(豬肩肉)($25)
好香蒜蜜味,食落甜甜地,估唔到咁好食

炙燒芝士豚肉($18)
豚肉上放滿了輕輕炙燒過的半溶芝士,灑上七味粉,入口超濃郁芝士香味,而且還有拉絲效果,超級好吃,芝士控一定必食呀

令人印象難忘的拉麵店,不一定是其味道出色,反而可能另有吸引之處。豚道樂,位於巴士站旁邊的日式拉麵店,也許不是全香港最好吃的一間,但在這裏,我找到了其他拉麵店都缺少的-誠意。光說環境,門面挺大,一般路過也不容易錯失;內裏空間當然也十足,不像其他拉麵店般擠迫。日本旗幟和畫作作裝飾,感覺依然乾淨整齊。餐牌用了厚釘裝,如此令人驚喜,皆因很多主打拉麵的地方都只有三至四款食物供應,並不需要餐牌登場。員工態度有善,對食物熟悉程度高,會主動介紹熱賣產品給新食客。.餐牌選擇方面,有七款湯底的選擇,比一般拉麵店多了一兩款吧?!而這一季期間限定正是我最愛的番茄,毫不猶豫,馬上品嚐美食!松葉蟹海老番茄湯拉麵 $98嚐一口湯底,濃郁杰稠的番茄湯混上了醬油,口感比較豐實;蕃茄味是有的,但未算很出眾,也許醬油的鹹味搶了番茄味的一些風頭,但整體來說並不是很鹹。與其他拉麵不同的地方,這碗期間限定添加松葉蟹柳和蟹肉,份量不少,蟹肉味道突出,多汁鮮甜。每一碗麵也附上半隻糖心蛋,煮得出色!蛋黃還保持着半凝固狀態,金黃耀眼;咬下去蛋黃微甜,蛋白彈牙。選擇了曲麵;要求了煮得較硬的質感,咬下去相當有口感,沒有煮過頭。麵條吸取了番茄

松葉蟹海老番茄湯拉麵 $98
每一碗麵也附上半隻糖心蛋,煮得出色!
麵條吸取了番茄湯底的精華,惹味十足!加上番茄的微酸,相比醬油湯底它更容易入口,令我不知不覺一口又一口食下去。
再來是豚肉叉燒和腩肉
每一款有兩片,肉質軟腍入味。薄切得來又沒有影響其口感。腩肉脂脂不算高,不會怕滿口油脂。
豚道樂的配菜選項亦挺多,我額外添加了四樣:椰菜、牛油粟米、厚切筍、芽菜
起初以為是會放到拉麵中,份量不會很多,所以隨心點了幾個;怎料原來這些配料是小食形式,用另外一個容器呈上,是有點驚訝的!分量的確不少啊,而且每個簡單的食材也吃得出花過心機烹調,毫不馬虎,值得一讚!
椰菜 $10
爽口多汁,面頭配上輕微炸過嘅蒜頭,令椰菜味道唔會清淡單調。
牛油粟米 $10
細細塊嘅牛油已經能夠令到粟米加倍滋味;雖然係罐頭粟米,不過粟米大粒,多汁飽滿,咬落去,粟米汁爆開滲透牙縫每一處,屬飽肚健康之選
厚切筍 $8
筍,很多時候價錢相對較高,而且我們只有數小條;但這裏絕對不貴,$8/一碟有約八至十條;落了麻油調起了筍的香甜味道。
芽菜 $5
份量足的芽菜,味道清淡,與味道濃郁的拉麵同吃能夠取回一個平衡,絕對爽口清新
一而再,再而三路過的拉麵店,往往都沒有打算要進入的念頭,即使曾經聽過好評不絕,也未曾前來「朝聖」,曾經我就錯過了這麼多。。。
2018-08-20