2018-08-23 156 瀏覽
拉麵隱又黎啦,上幾次經過都好多人排隊,今次特登早少少黎食。餐廳細細中間有兩張長方枱,可坐十人左右,亦有高枱高櫈可選擇,好鐘意餐廳裝潢,好有日本風格,天花掛滿了好多劍球,有個細細的貨櫃,好特別呢。拉麵有七款,有一款只是五六日限定海老湯拉麵,當然要食以款。海老湯拉麵+$13轉特上,特上之選配料有豬肩肉、豬腩肉、紫菜x2、糖心蛋半隻,亦可選擇麵種類,麵的硬度,要不要蔥。海老湯拉麵選擇了直麵, 全店以豬骨湯底做湯膽,海老拉麵於湯膽中加入蝦湯和蝦油,先嚐一口湯,好多櫻花蝦,蝦味濃郁,好鮮甜,不會太鹹,喝罷不口渴。原味豚骨拉麵+$13轉特上選擇了曲麵,湯身豬骨味濃厚,有微微的黏稠度,糖心蛋夠流心,豬腩肉肥瘦平均,入口軟腍,原本追加了麵,但未有咁快食,侍應走過來跟我說唔可以放咁耐,要盡快食,如果唔係麵就會腍,我很喜歡他們對麵的執著,最後侍應收了我那碗麵,最後我食完最後給我新的一碗,因為侍應話想由頭食到落尾麵都要一樣的口感,侍應好細心,我鐘意!牛油粟米($10)日式餃子($30)日式餃子既餡特別飽滿蒜蜜味叉燒(豬肩肉)($25)好香蒜蜜味,食落甜甜地,估唔到咁好食炙燒芝士豚肉($18)豚肉上放滿了輕輕

拉麵有七款,有一款只是五六日限定海老湯拉麵,當然要食以款。

原味豚骨拉麵+$13轉特上

牛油粟米($10)

日式餃子($30)
日式餃子既餡特別飽滿

蒜蜜味叉燒(豬肩肉)($25)
好香蒜蜜味,食落甜甜地,估唔到咁好食

炙燒芝士豚肉($18)
豚肉上放滿了輕輕炙燒過的半溶芝士,灑上七味粉,入口超濃郁芝士香味,而且還有拉絲效果,超級好吃,芝士控一定必食呀