餐廳: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
資訊:

2023-04-16 33 瀏覽
*💭蟹仙海鮮蒸碢大公館一向喜歡食粥底蒸氣火鍋,清蒸可以食到原汁原味,又可以食盡吸食材湯汁的粥底🥰是次選了蟹仙尊貴海鮮套餐,包括野生膏仔蟹、澳洲青年龍蝦、太平洋饅頭蟹、台灣九孔鮑魚、日本野生大赤蝦、野生日本白刀貝、大西洋野生青口,黃金翡翠螺,蔬菜籃等等。全部生猛海鮮都是魚缸捉上嚟,再經師傅處理。►野生膏仔蟹最令我驚艷,蟹膏非常豐富,蟹肉結實鮮甜。澳洲青年龍蝦的肉質鮮美,又彈牙。饅頭蟹非常鮮嫩,蟹膏味道濃郁。鮑魚的口感有彈性,肉質鮮美。赤蝦肥美,帶有微妙的鹹味和甜味。刀貝,青口、黃金翡翠螺及珍珠蠔非常鮮嫩多汁,而且爽口彈牙🤤►蔬菜籃包括粟米,娃娃菜及生菜。食材非常新鮮,蒸煮後仍保留爽脆。至於粥底,米粒軟糯香綿,完美地吸收了湯汁的精華,為晚餐畫上完美的句號🥹
💭蟹仙海鮮蒸碢大公館

►蔬菜籃
包括粟米,娃娃菜及生菜。食材非常新鮮,蒸煮後仍保留爽脆。

2023-04-14 32 瀏覽
蟹仙主打海鮮直銷,來貨新鮮而且性價比高。是次職員推薦下,點了尊貴海鮮套餐,果然選材新鮮,非常飽足。入座後,職員即刻介紹餐牌,安排落單及蒸冼餐具。而且全程幫忙處理食物,非常貼心。套餐非常豐富,包括野生膏仔蟹、太平洋饅頭蟹,澳洲青年龍蝦、九孔鮑魚、日本赤蝦、青口、刀貝及蔬菜籃等等。每一種食物都好新鮮,基本不用點醬汁也非常夠味。特別大推膏仔蟹,蟹膏結實,-梳梳的蟹肉肥美鮮甜。澳洲青年龍蝦,肉質飽滿,口感豐富味道比較清甜。日本野生大赤蝦,蝦膏咸鮮飽滿,肉質鮮嫩,味道鮮美。豬骨粥底盡吸海鮮的精華,米粒軟糯,豬骨的咸鮮及淡淡的海鮮味互雙配合。整體食物質素非常高,值得推薦。

整體食物質素非常高,值得推薦。
2023-04-13 26 瀏覽
近來係銅鑼灣食左間蒸海鮮店,海鮮真的不一樣。鮮鮮鮮!鮮甜無泥味,原來係野生海鮮!一分錢一分貨,食得精就唔需要多,好滿足😜其實係香港食海鮮有質素都平均$1000位。今次我哋就叫左個入門海鮮餐$449位,有專人服務處理計時蒸煮價錢上都合理。1.日本野生大赤蝦 — 尺寸好大,主要食蝦頭部分蝦膏鮮甜,肉質非彈牙2.日本大元貝 — 處理得好乾淨抵讚!白雪雪無沙,大粒厚肉3.台灣九孔鮑魚 — 新鮮鮑魚容易咬開蒸煮時間剛好4.翡翠螺 — 有咬牙較彈牙5.大西洋野生青口 — 有別於一般青口,好乾淨,鮮甜大隻飽滿6.韓國斧山珍珠蠔 — 細細隻肉嫩7.野生琵琶龍蝦 — 好正夠多膏,肉質彈牙鮮香甜8.太平洋饅頭蟹 — 軟膏好甜,膏比例多但肉較少,坊間少有9.罕有藻食綠膏蟹 —多肉多膏9款海鮮,最後就食埋粥底甜品椰汁燉雪燕 好豐富的一餐^_^
一分錢一分貨,食得精就唔需要多,好滿足😜

價錢上都合理。

9款海鮮,最後就食埋粥底甜品
椰汁燉雪燕
好豐富的一餐^_^
2023-04-13 37 瀏覽
兒童節要小朋友陪我去銅鑼灣行街,夜晚我就問吓佢地想食乜,我一句:你哋唸啦,你哋講食乜就食啦!但⋯結果🥲乜正常小朋友唔係應該答我食薯條漢堡包,佢地話竟然答我想食龍蝦(會唔會太識食啊佢哋😑)基於阿媽要說到做到,上網搵到間價錢唔太貴而且近近地嘅蒸海鮮同佢哋食。海鮮黎啦,佢哋都好雀躍,蒜泥蒸帶子,大刀貝,同埋青口,全部都好新鮮,尤其是大刀背,超級鮮甜一口爆汁。 再來食鮑魚,蠔,因為侍應會幫我哋教好晒時間,時間啱啱好,豉油都唔落已經食得出好清甜,鮑魚仲要超彈牙。小朋友嘅主角出場啦,就係龍蝦,龍蝦都幾大隻,而且啖啖肉,非常好味,食到佢哋唔停口。而我嘅主角就係奄仔蟹,原來呢間餐廳出名是奄仔蟹,我鍾意佢好多膏,好甜,之前有試過喺街市買來食,但係唔係成日都有,而且價錢都唔平,而家餐廳套餐就食到,再次食到真係幸福感爆錶,實在太好食啦。最後食埋碗粥,好飽肚,好滿足,兒童節快樂!

最後食埋碗粥,好飽肚,好滿足,兒童節快樂!

🥰我真係好最鍾意食海鮮🦐🦀🦞蒸海鮮就夠原汁原味啦😋今次就去左一間位於銅鑼灣叫做蟹仙蒸氣碢大公館。$449食足九款嘅海鮮套餐,仲人專人服務唔洗怕自己蒸過時唔好食添!同店員傾幾交流後得知,老闆係做海鮮批發生意,所以店舖就可以攞到第一手靚嘅野生海鮮啦!品質有保證🥰食過後真係有別於一般海鮮店,推介👍🏻我哋就叫左個尊貴海鮮套餐9款海鮮加蔬菜粥底甜品^_^其實好豐富🇯🇵日本野生大赤蝦🦐好大隻!蝦膏鮮甜濃郁🇯🇵日本大元貝🔸厚肉鮮甜,處理得好乾淨無沙台灣九孔鮑魚🔸夠彈牙又唔會老翡翠螺🔸都係彈牙肉質大西洋野生青口 🔸肉質肥美,鮮味十足韓國斧山珍珠蠔🦪size唔太大,但都夠鮮味野生琵琶龍蝦🦞肉質超彈牙又鮮甜太平洋饅頭蟹🦀外表好可愛,主要係食膏嘅罕有藻食綠膏蟹🦀蟹肉較多肉又爆膏香軟綿滑🥬有機蔬菜籃🧺粥底😙絕到不能錯過吸收哂所有海鮮精華,鮮甜味美最後甜品係棷汁燉雪燕,夠滋潤又唔太甜今餐的確食到正嘅海鮮,真係同普通貨色正太多啦!價錢屬中下價錢啦!食得精就好滿足啦
🥰我真係好最鍾意食海鮮🦐🦀🦞

我哋就叫左個尊貴海鮮套餐9款海鮮加蔬菜
粥底甜品^_^其實好豐富

🇯🇵日本野生大赤蝦🦐好大隻!蝦膏鮮甜濃郁
🇯🇵日本大元貝🔸厚肉鮮甜,處理得好乾淨無沙
台灣九孔鮑魚🔸夠彈牙又唔會老
翡翠螺🔸都係彈牙肉質
大西洋野生青口 🔸肉質肥美,鮮味十足
韓國斧山珍珠蠔🦪size唔太大,但都夠鮮味

野生琵琶龍蝦🦞肉質超彈牙又鮮甜
太平洋饅頭蟹🦀外表好可愛,主要係食膏嘅
罕有藻食綠膏蟹🦀蟹肉較多肉又爆膏香軟綿滑
🥬有機蔬菜籃🧺
粥底😙絕到不能錯過
吸收哂所有海鮮精華,鮮甜味美
最後甜品係棷汁燉雪燕,夠滋潤又唔太甜
2023-04-07 68 瀏覽
好耐無食海鮮🦞朋友知我中意食就搵左間專食海鮮既餐廳「蟹仙海鮮蒸碢大公館」每天新鮮飛機貨新鮮運到,確保新鮮,服務好仲有專人幫手蒸海鮮👍🏻唔怕蒸到熟得滯~日本赤蝦好大隻又鮮甜美味😋😋😋韓國珍珠蠔這款蠔比較細隻,蒸左出嚟好有蠔味👍🏻台灣九孔鮑魚夠晒大隻,肉質好新鮮又美味😋期間限定饅頭蟹好特別第一次食這款蟹,味道鮮味,但唔多蟹肉奄仔蟹夠晒大隻,又很多肉又有膏,十分鮮甜可口😋琵琶龍蝦好似龍蝦,這種俾龍蝦更加多肉,而且非常之鮮味仲好多汁我做完啦紐西蘭馬刀貝好多大,夠爽口又鮮味👍🏻大西洋青囗大大隻很新鮮😋帆立貝好大隻又鮮甜,很有口感👍🏻食完海鮮底下仲有粥底,吸收左海鮮精華,分外鮮甜美味呢!最後仲有甜品椰汁燉雪燕,好滋潤養顏👍🏻

日本赤蝦
好大隻又鮮甜美味😋😋😋

韓國珍珠蠔
這款蠔比較細隻,蒸左出嚟好有蠔味👍🏻

台灣九孔鮑魚
夠晒大隻,肉質好新鮮又美味😋

期間限定饅頭蟹
好特別第一次食這款蟹,味道鮮味,但唔多蟹肉

奄仔蟹
夠晒大隻,又很多肉又有膏,十分鮮甜可口😋

琵琶龍蝦

紐西蘭馬刀貝
好多大,夠爽口又鮮味👍🏻

大西洋青囗
大大隻很新鮮😋

帆立貝
好大隻又鮮甜,很有口感👍🏻

食完海鮮底下仲有粥底,吸收左海鮮精華,分外鮮甜美味呢!

最後仲有甜品椰汁燉雪燕,好滋潤養顏👍🏻
2023-02-27
2023-04-07 28 瀏覽
尋尋覓覓,呢排減肥想搵啲食完冇太大罪惡感既野醫肚~就唸起海鮮!滿滿既蛋白質健康又美味!搵到呢叫蟹仙既海鮮蒸碢/粥底火鍋既餐廳有連鎖,二話不說入咗去啦~我哋揀咗個尊貴海鮮套餐~職員將啲碗筷用蒸氣消毒好,熱辣辣分俾我哋,疫情之下呢樣真係值得俾個讚👍🏻上菜速度認真快,每樣海鮮都基本上由職員幫手蒸 以便控制要蒸既時間,呢樣野真係令我只識食既人省略左好多不必要嘅疑惑———每次都唔清楚啲食物應該煮幾耐😂 海鮮當中,最令我印象深刻嘅真係非膏仔蟹、龍蝦同馬刀貝莫屬!膏仔蟹真係認真多膏!啖啖肉,而且肉質鮮甜,真係想encore多幾隻! 龍蝦蒸好比上枱時更有驚喜!啖啖肉就唔使講,蒸到剛剛好既龍蝦令龍蝦獨有彈牙嘅肉質更加突出,將佢最原始嘅味道同營養完全保留住!滿口都感受到新鮮既氣味,好鍾意! 鍾意食海鮮既朋友一定唔會唔識馬刀貝!呢隻比較鹹味,口感新鮮!但奈何鍾意識馬刀貝既我,完全處於忘我狀態,忘記咗相機食先🙈😂整體黎講,呢度啲海鮮真係新鮮,基本上每樣海產都唔使點調味/醬油已經好夠味👍🏻個人建議可skip餐廳俾大家自助調既調味醬油呢個步驟~享受返每種海產既獨有鮮味就已經好滿足🥰 最後,我哋都冇

最後,我哋都冇浪費到啲海鮮漏出既海鮮汁~加埋個粥黎食!個粥仲可以選擇加唔加菜脯同蔥~鮮得黎又惹味🥰
2023-04-04 39 瀏覽
蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓如果你想享受俾人照顧,咁你就要來呢度食飯,感受到高享受嘅服務,全程自己無需動手去蒸煮、取食物、清理食物,店員會一手包辦,只要蒸煮鍋一響,店員就會即刻過嚟幫忙蒸煮,讓我感受到賓至如歸。菲律賓直送,野生膏仔蟹口感鮮甜,香味濃郁,肉質鮮嫩,色澤鮮艷,讓人一口接一口欲罷不能。味道濃郁,口感豐富,肉質緊實又彈牙,吃起來非常有嚼勁。澳洲青年龍蝦的肉質雪白鮮嫩,口感甚佳,蝦頭多膏,色澤鮮明,讓人一看就食欲大開。台灣九孔鮑魚的口感爽脆鮮美,肉質Q彈,海水味道濃烈。日本野生大赤蝦,蝦🦐如其名色澤鮮紅,勁大隻,大過手掌✋肉質爽彈,蝦膏香濃。大西洋野生青口的口感鮮嫩。香氣非常清新,色澤也非常漂亮,讓人一吃就愛上了。紐西蘭月亮貝的口感鮮嫩,味道清甜,非常爽口,肉大而厚身,煙煙韌韌好有嚼勁。日本大元貝超大隻,唔韌,鮮甜細軟。口感豐富,味道濃郁,非常鮮美,食起來讓人回味無窮。韓國釜山珍珠肥美鮮甜,海水味淡,Creamy口感滋味。有機蔬菜籃青青黃黃,顏色新鮮,粟米超級甜。娃娃菜同生菜到好爽口。枸杞菊花茶,柑橘檸檬茶買一送一,消濟好正。椰汁🥥雪燕
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓

味道濃郁,口感豐富,肉質緊實又彈牙,吃起來非常有嚼勁。

台灣九孔鮑魚的口感爽脆鮮美,肉質Q彈,海水味道濃烈。

韓國釜山珍珠肥美鮮甜,海水味淡,Creamy口感滋味。

枸杞菊花茶,柑橘檸檬茶買一送一,消濟好正。

椰汁🥥雪燕真係好滋補養生,圓滿左成餐飯。
2023-04-01 37 瀏覽
蒸氣海鮮餐廳喺香港唔係好常見我都係食過一兩次最近發現有一間蒸氣餐廳嘅套餐幾吸引朋友又很喜歡吃海鮮,一於去試吓先今次試吓尊貴海鮮套餐sin 包括有日本野生大赤蝦大西洋野生青口奄仔蟹饅頭蟹澳洲龍蝦台灣鮑魚日本大元貝韓國釜山珍珠蠔有機蔬菜籃 有粟米🌽和娃娃菜個人喜歡珍珠蠔清甜爽口,比較爽滑彈牙饅頭蟹,季節性嘅,蟹膏有海盐风味,不用调味也可以赤蝦我最愛,色澤艷麗龍蝦新鮮彈牙 唔夠飽唔緊要最後仲有無味精粥底火鍋也,滿滿海鮮味道滿足😍
蒸氣海鮮餐廳喺香港唔係好常見
我都係食過一兩次
最近發現有一間蒸氣餐廳嘅套餐幾吸引
朋友又很喜歡吃海鮮,一於去試吓先

今次試吓尊貴海鮮套餐sin

日本大元貝
韓國釜山珍珠蠔
有機蔬菜籃 有粟米🌽和娃娃菜

個人喜歡珍珠蠔
清甜爽口,比較爽滑彈牙

饅頭蟹,季節性嘅,蟹膏有海盐风味,不用调味也可以

赤蝦
我最愛,色澤艷麗

龍蝦
新鮮彈牙
唔夠飽唔緊要最後仲有
無味精粥底火鍋也,滿滿海鮮味道
滿足😍
2023-03-31 29 瀏覽
吃海鮮蒸,完全是最零負擔的烹調就好像清湯火鍋一樣呷真食材原始的味道蒜蓉、蔥花、辣椒加䜴油香口點再添點炸蒜與熟油辛香咸鮮蒸氣火鍋專門店琳瑯滿目格局大同小異,味分高下全靠海鮮種類及新鮮程度海鮮方面基上帶味蕾環遊世界SZ的刀貝蚌與月亮貝日本赤蝦與大元貝AP 青口與台灣鮑魚還有韓國大元貝當日來到才剛到的還有龍蝦飛機貨好振奮人心與胃液分泌另外比較少吃到的琵琶龍蝦主要產地是澳洲與印尼店員給我們揀海鮮時有介紹其中最高一個level的叫「紅琵琶」嗯,花斑斑中看到人臉,真心樣子很醜(有圖)那天初嚐普通的琵琶味道真心好鮮甜,超彈牙der👍🏻回頭度百分百另一款有驚喜的是太平洋鰻頭蟹也是初試,在水缸中有不同大少的但原來最大也大概只會長到5吋左右手掌般大肉海水味重,蟹肉鮮滑走一轉世界回歸就以一碗海鮮粥底作結口感綿綿加點菜甫蒜花趁熱吃,舒服!
吃海鮮
蒸,完全是最零負擔的烹調
就好像清湯火鍋一樣
呷真食材原始的味道
蒜蓉、蔥花、辣椒加䜴油
香口點再添點炸蒜與熟油
辛香咸鮮

蒸氣火鍋專門店琳瑯滿目
格局大同小異,味分高下
全靠海鮮種類及新鮮程度

飛機貨好振奮人心與胃液分泌

另外比較少吃到的琵琶龍蝦
主要產地是澳洲與印尼
店員給我們揀海鮮時有介紹
其中最高一個level的叫「紅琵琶」
嗯,花斑斑中看到人臉,真心樣子很醜(有圖)
那天初嚐普通的琵琶
味道真心好鮮甜,超彈牙der👍🏻
回頭度百分百

另一款有驚喜的是太平洋鰻頭蟹
也是初試,在水缸中有不同大少的
但原來最大也大概只會長到5吋左右手掌般大
肉海水味重,蟹肉鮮滑

走一轉世界
回歸就以一碗海鮮粥底作結
口感綿綿
加點菜甫蒜花
趁熱吃,舒服!

2023-03-31 172 瀏覽
野生膏仔蟹口感鮮甜,香味濃郁,肉質鮮嫩,色澤鮮艷,令人一口接一口欲罷不能。大平洋石頭蟹嘅味道濃郁,口感豐富,肉質緊實又彈牙,食落非常有嚼勁,加上濃郁嘅香氣同美麗嘅顏色,令人食指大動。澳洲青年龍蝦嘅肉質細膩,口感鮮嫩,味道鮮甜,香氣非常迷人,色澤鮮明,令人一看就食欲大開。台灣九孔鮑魚嘅口感柔軟,味道鮮美,有一種濃郁嘅海鮮味道,顏色漂亮,香氣濃郁,食落令人非常享受。日本野生大赤蝦嘅口感彈牙,味道濃郁,非常鮮美,香氣迷人,色澤鮮明,食落令人垂涎三尺。大西洋野生青口嘅口感鮮嫩,味道清甜,非常爽口,香氣清新,色澤漂亮,令人一吃就愛上。紐西蘭月亮貝嘅口感鮮嫩,味道清甜,非常爽口,香氣迷人,色澤漂亮,齒頰留香。日本大元貝嘅口感豐富,味道濃郁,非常鮮美,香氣迷人,色澤鮮明,食落令人回味無窮。韓國釜山珍珠蠔嘅口感鮮嫩,海水味濃香氣迷人,色澤奶白,令人一試難忘。有機蔬菜籃嘅色澤鮮明,口感清脆,味道清新,香氣清新,食落令人感到身心愉悅。枸杞菊花茶清新怡人柑橘檸檬茶口感酸爽椰汁雪耳嘅味道清香爽甜,甜品美好嘅選擇蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓

枸杞菊花茶清新怡人

柑橘檸檬茶口感酸爽

椰汁雪耳嘅味道清香爽甜,甜品美好嘅選擇

2023-03-30
2023-03-21 62 瀏覽
就咁聽個名都知道呢間餐廳就係食海鮮,咁啱呢排減肥想食清淡啲,就毫不猶豫揀咗呢間,佢嘅位置勁方便,喺總統戲院附近。揀咗尊貴海鮮套餐就坐定定等食,因為全程會有店員幫手煮,而且會逐樣介紹。而且最驚喜嘅地方係佢會先將我哋嘅餐具即場高溫蒸氣消毒,令我覺得好安心,又唔使自己洗,非常之方便。而海鮮嘅質素都對得住餐廳名,真係幾新鮮,種類又多,共有十款,一開始仲驚食唔飽,但最後係飽到不得了!當中最印象深刻係馬刀貝,完全唔需要點任何調味料,自帶天然海水,鮮味十足,而且好彈牙,都算幾大隻,好想食多幾隻。其次龍蝦都好正,大大隻,每人半邊都好夠食,仲有蝦膏,就咁食都帶有少少甜味,想濃味啲就可以用佢嘅調味盤,自己製作醬料。最後就係野生膏仔蟹,真係好多膏之餘,蟹肉都好多,如果鍾意食蟹嘅人,不妨加錢要更大隻蟹,個size真係大一倍,加上有好多工具,所以拆蟹都好方便。仲要提提大家,就算幾飽都好,一定要食最尾個粥,加埋啲菜普真係超開胃,而且佢有所有海鮮嘅精華喺入邊,鮮味十足,我一個人都食咗三碗。

2023-03-19 57 瀏覽
《 銅鑼灣每日新鮮購買罕有海鮮 》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧平時出街食嘢都比較油膩,最近就想搵間清淡啲嘅食下。今次介紹依間就係位於銅鑼灣嘅蒸氣火鍋,主打新鮮空運靚料,店員話唔係度度都食到,保證新鮮咁話,即刻試下佢咩料先。佢哋有多款海鮮套餐可以揀,我就選擇尊貴海鮮套餐 $449。首先送到嚟嘅係海鮮拼盤。日本野生大赤蝦日本刺身級大赤蝦,店員介紹就唔需要蒸到咁熟,蝦頭有好多膏翡翠螺期間限定,螺身都好大隻,食落彈牙又爽口。大西洋野生青口店員介紹完全唔需要豉油,因為活青口會有天然嘅甜味,就咁食就得啦。日本大元貝白淨又大隻嘅日本大元貝,食落爽口又彈牙。韓國斧山珍珠蠔體型相對比較細隻,但係蠔味極濃。野生琵琶龍蝦店員介紹靚嘅琵琶龍蝦面頭會有絨毛,食落味道俾龍蝦更加鮮甜。識落肉質又幾爽口,同埋有天然嘅海水嘅咸味,完全唔使放任何嘅調味料。太平洋饅頭蟹饅頭蟹同麵包蟹有啲類似,一年得兩個時段可以食到,所以其實都幾矜貴。主要係食佢啲蟹膏,野生膏仔蟹店員介紹依款係產自菲律賓,出面好難食到。而且蟹膏嘅顏色亦都好靚,食落有啲似食緊大閘蟹咁,蟹膏極濃郁又鮮甜。另外驚喜嘅係蟹肉同樣好甜,成隻都係寶
《 銅鑼灣每日新鮮購買罕有海鮮 》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

佢哋有多款海鮮套餐可以揀,我就選擇尊貴海鮮套餐 $449。

首先送到嚟嘅係海鮮拼盤。

日本野生大赤蝦
日本刺身級大赤蝦,店員介紹就唔需要蒸到咁熟,蝦頭有好多膏

翡翠螺
期間限定,螺身都好大隻,食落彈牙又爽口。

大西洋野生青口

日本大元貝
白淨又大隻嘅日本大元貝,食落爽口又彈牙。

韓國斧山珍珠蠔
體型相對比較細隻,但係蠔味極濃。

野生琵琶龍蝦

野生膏仔蟹
店員介紹依款係產自菲律賓,出面好難食到。而且蟹膏嘅顏色亦都好靚,食落有啲似食緊大閘蟹咁,蟹膏極濃郁又鮮甜。另外驚喜嘅係蟹肉同樣好甜,成隻都係寶。

最後到咗蔬菜拼盤,同埋最後嘅海鮮粥底,粥底吸收晒海鮮嘅,特別鮮甜。

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓

餐廳主打海鮮蒸氣火鍋,各種新鮮時令海鮮都會係蒸氣鍋內、配上最佳時間蒸熟。而食到最底會係鮮甜既海鮮粥。所有海鮮都係即叫即劏,食嘅時候先劏可以令啲海鮮唔會氧化〰️✨尊貴海鮮套餐 特價$449位🦪台灣九孔鮑魚都夠大隻,入口肉質彈牙又軟稔,鮮味十足🐚日本扇貝扇貝肉身豐厚,連啲汁都鮮味十足🪨大西洋野生青口原來呢隻青口價錢仲貴過鮑魚,食落好多汁好鮮甜!🦐日本野生大赤蝦好厚肉!蝦肉入口結實,而且蝦頭有很多蝦膏🐡日本深海石斑一夜干一夜干哩個名之前都聽過,原來係指石班魚,經風乾後,讓魚肉肉質更緊實,蒸煮後入口鹹香風味更實在同突出,食落好厚肉同好滑🦀菲律賓野生奄仔膏蟹罕有既菲律賓野生奄仔膏蟹,店員告知香港只有幾間海鮮批發商可以攞到貨,所以市面上係比較難搵。奄仔蟹啖啖厚肉,而且蟹膏味道甘香濃郁,質地好好蛋黃咁非常甘香,值得一試🦞澳洲青年龍蝦呢隻龍蝦係公,以蒸鍋蒸至剛熟,龍蝦肌肉發達,每個細節位都生滿肉,肉質鮮甜爽口彈牙最後值得一讚吓佢哋服務好好,每次蒸海鮮都會幫手同介紹得好詳盡,較好時間,等客人安心食用👍🏻

✨尊貴海鮮套餐 特價$449位

🦪台灣九孔鮑魚
都夠大隻,入口肉質彈牙又軟稔,鮮味十足

🐚日本扇貝
扇貝肉身豐厚,連啲汁都鮮味十足

🪨大西洋野生青口
原來呢隻青口價錢仲貴過鮑魚,食落好多汁好鮮甜!

🦐日本野生大赤蝦
好厚肉!蝦肉入口結實,而且蝦頭有很多蝦膏

🐡日本深海石斑一夜干

🦀菲律賓野生奄仔膏蟹

🦞澳洲青年龍蝦

• 罕有大黃奄蟹
2023-03-14 140 瀏覽
之前都去開西貢、鯉魚門、布袋澳食海鮮。今日去開銅鑼灣,想食海鮮,但又唔想去太遠,於是上網搵下。點知有新發現,平價就食到蒸海鮮。食海鮮最重要係食材,其次係煮功。食材就每需擔心,因為呢度既海鮮每日都空運到港。但係煮功就有點擔心,因為自己少蒸海鮮,蒸的時間唔同,會唔會難蒸得好食。點知原來我太過操心,呢度有專人幫我地調較蒸海鮮既時間,結果D野海鮮真係鮮甜可口!今次叫左個尊貴海鮮餐原價$898,呢家$449就嘆到(另加$15粥底及醬油費),己包左九款海鮮,一碟菜。真係超抵!最特別係食到世界各地的海鮮,日本、韓國、澳洲、紐西蘭、台灣等地的海鮮都有得食!日本野生大赤蝦:野生蝦同養蝦真係完全唔同,可能野生蝦多運動,咬口彈牙鮮甜,仲要大大隻!台灣九孔鮑魚:鮑魚千萬不要太熟,也不要太生,有專人調較蒸鮑魚的時間,恰到好處,口感鮮嫩無比!罕有藻食綠膏蟹:平時D蟹食小魚仔,但呢度D蟹係罕有藻食,所以D膏係綠色,同有香味。未蒸前,開邊上枱,己經見到D蟹膏爆晒出來!蒸好後,啖啖肉,正!太平洋饅頭蟹:一餐入面食兩款蟹都係第一次,各有特色,但共通點就係「鮮」!澳洲青年龍蝦:食海鮮要豪就當然食龍蝦,今次個餐己經包左!開邊

澳洲青年龍蝦:食海鮮要豪就當然食龍蝦,今次個餐己經包左!開邊蒸,澳洲龍蝦真係無得輸,而且都係特選年青的龍蝦
韓國釜山珍珠蠔:一食韓國蠔,就諗返起去韓國旅行,開心回憶返晒來
日本大元貝/野生日本深海百刀貝/紐西蘭刀貝蚌:日本既大元貝同刀貝都係肉質鮮甜,以蒸的方法煮又傳統,又帶出鮮香味!

有機蔬菜籃同粥: 食左咁多海鮮都幾包下, 食D蔬菜幫助消化,不過D菜合部都係有機菜, 有機菜平時賣貴幾倍價錢。食過就知D菜係甜同新鮮好多, 有機菜平時賣貴幾倍價錢。

有埋個有海鮮味的粥, 超回味!
野生日本深海百刀貝
澳洲青年龍蝦