2023-02-27
新年之後,我嘅減肥計劃又提上日程。食佐兩個星期沙律,又係時候放縱一下,食餐好嘅。朋友介紹佐一間海鮮蒸氣火鍋。去到餐廳,門口已經見到一個巨大嘅蟹🦀,聽店員介紹,原來佢嘅蟹係香港少有嘅野生蟹,清蒸就可以食到最原汁原味。一開始店員會幫我哋蒸餐具,蒸完之後就有鍋無味精粥放係蒸架下面,等蒸海鮮嘅清華就可以滴入鍋粥裡面。我哋今次試佐「專貴海鮮套餐」1. 日本深海石斑一夜干一夜干係一種用鹽水浸泡之後經過一夜風干而制成。之前去日本食過煎嘅一夜干,今次試埋蒸嘅一夜干,肉質緊實,味道鮮美鹹香。2. 日本野生大赤蝦🦐隻蝦紅卜卜,有我手掌🖐🏻咁大。蝦肉結實鮮甜。3. 台灣九孔鮑魚 & 紐西蘭刀貝蚌鮑魚厚肉,爽而不韌。 刀貝蚌海水味濃厚,好似將海洋嘅精華濃縮埋一齊。4. 韓國釜山珍珠蠔 & 日本大元貝珍珠蠔肥嘟嘟漲卜卜,蠔味重,口感creamy。元貝爽口彈牙,味道鮮甜。5. 大西洋野生青口青口飽滿,色澤鮮艷,鮮美肉嫩。6. 澳洲青年龍蝦🦞龍蝦肉質Q彈爽口,啖啖肉都充滿海洋嘅味道。7. 太平洋饅頭蟹店員送多隻饅頭蟹比我地。店員話饅頭蟹體型一般偏細隻(最大都係得我拳頭咁大👊🏻),而且只有繁殖期先會捉到。肉比較少,
朋友介紹佐一間海鮮蒸氣火鍋。
可以滴入鍋粥裡面。
我哋今次試佐「專貴海鮮套餐」
1. 日本深海石斑一夜干
2. 日本野生大赤蝦🦐
隻蝦紅卜卜,有我手掌🖐🏻咁大。蝦肉結實鮮甜。
3. 台灣九孔鮑魚 & 紐西蘭刀貝蚌
4. 韓國釜山珍珠蠔 & 日本大元貝
珍珠蠔肥嘟嘟漲卜卜,蠔味重,口感creamy。
元貝爽口彈牙,味道鮮甜。
5. 大西洋野生青口
青口飽滿,色澤鮮艷,鮮美肉嫩。
6. 澳洲青年龍蝦🦞
龍蝦肉質Q彈爽口,啖啖肉都充滿海洋嘅味道。
7. 太平洋饅頭蟹
店員送多隻饅頭蟹比我地。店員話饅頭蟹體型一般偏細隻(最大都係得我拳頭咁大👊🏻),而且只有繁殖期先會捉到。肉比較少,但勝在有膏,鮮甜。😋
8. 野生膏仔蟹🦀
叫得蟹仙,最美味嘅野一定係蟹啦。最後壓軸出場嘅係少見嘅野生蟹。本身以為未到食奄仔蟹嘅季節,但都可以見到隻蟹有啲黃澄澄嘅蟹膏,鮮甜肉嫩,好食到連蟹腳都食得乾乾淨淨😋
9. 有機蔬菜籃
最後食埋蒸菜同粟米🌽。粟米都好甜。
10. 無味精粥底火鍋
食到最尾都已經飽,但個粥真係太好味,粥底綿密,夾雜一絲絲海鮮味同爽脆嘅菜脯,最後都食佐兩碗。
蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈) (尖沙咀)
尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖