2022-11-23
記得有一排好興粥底海鮮鍋, 個陣迷到自己買左個鍋番屋企蒸海鮮同整粥, 結果當然用左兩次就打入冷宮, 都係係出面搵間高質既食, 乾手淨腳好D!蟹仙夠膽叫自己做蟹仙, 就知佢對自己D貨幾有信心。已經唔係叫佢最貴個餐, 叫左$449尊貴海鮮套餐, 質素都已經好好而且食到好飽。日本野生大赤蝦, 通常刺身食, 原來蒸過後蝦味鮮甜更突出! 野生青口, 台灣九孔鮑魚, 日本大元貝等等貝類全部都係KING SIZE, 大大隻啖啖鮮味!澳洲青年龍蝦肉質特別爽彈, 岩岩撈起即劏, 新鮮到見到佢D神經反應令到蝦肉彈彈下咁。大大隻爆膏奄仔蟹, 蟹肉甜蟹膏甘香。仲有比較少見既饅頭蟹!食完海鮮就到蔬菜最後就係主角之一海鮮粥, 店員之前好醒咁suggest我地放埋個龍蝦頭落去煮粥! 鍋粥本身都有落肉同芋頭, 所以已經好夠味, 再加埋頭先海鮮既精華, 加重左粥既鮮味, 好好食!最尾仲有椰汁燉雪燕, 香滑唔會死甜, 啖啖都食到雪燕, 勁滿足! 真係自己買都未必買到咁靚既海鮮, 黎依度食好過~~
大大隻爆膏奄仔蟹, 蟹肉甜蟹膏甘香。
仲有比較少見既饅頭蟹!