2023-02-24 38 瀏覽
餓嗎家姐?我餓了,終於草夠錢食 omakase 🥹 老老實實,寫咗咁多年呢篇竟然係我第一篇寫嘅 omakase,真係一千零一篇,食都食過唔少,好多呢類型多款式嘅嘢普遍多過 10 款嘢我就唔會寫,可想而知我係幾咁懶 😂😂不過今次呢間破戒了,餓嗎家姐基本上對於呢個價錢 / 品質上係應該,因為有幾樣嘢特別值得我去講一講,所以我都勉為其難去寫一寫,真係有心做嘅,呢篇亦都唔會太過長篇大論,主要都係講一講重點 -.- 值得去食嘅重點位於銅鑼灣渣甸街樓上嘅位置,上到去望一望有個左邊大酒櫃,右邊有個熟成魚櫃,中間有個親切五星服務嘅姐姐,前面檯有大家喜歡嘅靚仔師傅,廢話亦係唔太多講,有 13 品 $1680 / 16 品 $2080,亦有分生食 / 熟食可以揀,唔食生嘢嘅朋友都可以揀熟食 🥰 大食的 me 揀咗 16 品表示都好飽下,正常 13 品其實好夠,好食亦對得住個價入正題啦 🫢圖二:前菜嘅鹽燒大溝貝 + 白子豆腐 + 千層薯仔 + 椰菜,白子豆腐做到易入口,千層薯仔都非常千層圖三:湯凍象拔蚌壽司 + 蟹肉蟹膏壽司 + 熟蟹肉鵪鶉蛋 + 熟龍蝦伴蝦菇汁圖四:烏魚子金目鯛 + 紫海膽螢光魷魚拌飯 +

入正題啦 🫢

圖四:烏魚子金目鯛 + 紫海膽螢光魷魚拌飯 + 醬油漬吞拿魚赤身 + 野菜雞卷

圖五:燒嘅熟嘅沙甸魚 + 生嘅沙甸魚漬物 + 赤目魚一夜干 + 五日熟成真鯛壽司

圖六:燒喜之次 + 青柳貝 + 鰹魚伴紅油乾蔥蒜 + 煙燻鰤魚

圖七:厚岸蠔 + 熟成吞拿魚鮫 + 和牛 + 鰹魚稻草燒

圖八:鯖魚棒 + 松葉蟹拌麵 + 蒸餾湯 + 甜品血橙 x 銅鑼燒 x 菠蘿橙雪葩 + 啲橙皮添

基本每一品都好好食,咁就有特別想講嘅係出色有呢個「厚岸蠔」啦,真係好肥美好新鮮,厚肉蠔味重,個蒜汁亦好濃好正,上到鐵板仲 jar jar 聲;「備長碳吞拿魚鮫」就好肥美兼爆油,點埋個太陽蛋令到個層次再升級;「燒和牛」亦都係放入口一咬溶口嘅系列,配埋少少酸嘅芥末子就會清新一啲去咗啲油膩感,隔離嘅炸蒜片都好正;「鰹魚稻草燒」嘅煙燻味好重,好食,當中由洋蔥同和風汁搞成 mousse 汁,正到呢

而Top 4 系列有:4. 「蒸餾湯」,由野菜、三葉、菇去燉,再煲煲呢個木魚片同昆布蒸餾一下,出到嚟個效果真係超級鮮甜,湯控表示滿足 😛 3. 「松葉蟹拌麵」,蟹油 + 蟹肉 + 蟹湯三為一體,蟹湯濃、蟹油香、蟹肉鮮,三重重蟹味享受,想知咩感受就睇一睇圖,不過睇圖睇唔到感受,要去食先感受到;2. 「海膽壽司」加咗啲唔鹹嘅鹽輕輕調一調味,Top 嘅靚海膽,超新鮮,超濃嘅海膽鮮味,大舊嘅口感,好夠黏口好夠密度,呢個睇一睇圖應該都 feel 到;最後 no.1 就係呢件「鮟鱇魚肝雪糕」,隻碗真係夠晒誠意,一個手形狀嘅石碗,咁最主要呢個係第一次食,當中係非常有驚喜,冇咗魚肝嗰種腥味,將鮟鱇魚肝嘅分子打成雪糕嘅口感,個密度特別密,所以口感相對上比較豐富同濃厚,魚肝味亦特別出,真係食到好感動,想知幾感動?都係睇一睇返圖一,係感動唔到嘅,上到去食就兒子生性病母加倍感動 🤤

螢雪
銅鑼灣渣甸街 66 號亨環 7 樓
2023-02-24 72 瀏覽
有時候想吃得好一點,就會想起吃Omakase😍,這次去了一家銅鑼灣的樓上店,位於亨環中心7樓。裝修日式風格以吧枱為主,另有兩間房子,門口有熟成櫃和酒櫃🙈。-▪︎八寸 (前菜)大溝貝冰碗蒸白子豆腐配魚子醬法式脆薯配黑松露醬椰菜仔配蛋黃醬.每一份套餐也有的前菜,擺盤賣相精美。食材用料新鮮,食物製作特別😆。大溝貝味道鮮甜爽口。最有驚喜的是冰鎮白子,做成豆腐的模樣口感幼滑,配魚子醬增添份咸香味🤤。法式脆薯質感酥脆,很香黑松露味。椰菜仔口感爽脆,配蛋黃醬挺香口的。-▪︎鮨 (刺身Omakase) $1680Sushi 13 Kins象拔蚌啫喱 、粟蟹配蛋黃醬(流心鶉春蛋)、金目鵰 (魚湯配烏魚籽)、金槍魚卷 (紫蘇葉、蘿蔔、薑及芝麻)、螢光魷魚飯配馬糞海膽、拖羅壽司、大板赤海膽配大雪鹽、赤木魚一夜干、真鵰刺身及壽司(明日葉配紫菜汁)、煙燻獅魚(配露荀及柚子檸檬汁)、青柳貝、石板燒蠔、備長炭燒拖羅配蛋黃汁、鮟康魚肝雪糕配炸魚干、禾桿草燒鰹魚配洋蔥慕絲、鯖魚壽司(米糠醃漬)。.每天的食材也會不同,所以是會有驚喜的😎。每件壽司配不同醬汁,所以味道較獨特。食材用料新鮮,不會感到有腥味。不用額外放醬油,就吃到

裝修日式風格以吧枱為主,另有兩間房子,

門口有熟成櫃和酒櫃🙈。

▪︎八寸 (前菜)
大溝貝
冰碗蒸白子豆腐配魚子醬
法式脆薯配黑松露醬
椰菜仔配蛋黃醬

▪︎鮨 (刺身Omakase) $1680
Sushi 13 Kins
象拔蚌啫喱 、粟蟹配蛋黃醬(流心鶉春蛋)、金目鵰 (魚湯配烏魚籽)、金槍魚卷 (紫蘇葉、蘿蔔、薑及芝麻)、螢光魷魚飯配馬糞海膽、拖羅壽司、大板赤海膽配大雪鹽、赤木魚一夜干、真鵰刺身壽司(明日葉配紫菜汁)、煙燻獅魚(配露荀及柚子檸檬汁)、青柳貝、石板燒蠔、備長炭燒拖羅配蛋黃汁、鮟康魚肝雪糕配炸魚干、禾桿草燒鰹魚配洋蔥慕絲、鯖魚壽司(米糠醃漬)。
每天的食材也會不同,所以是會有驚喜的😎。每件壽司配不同醬汁,所以味道較獨特。食材用料新鮮,不會感到有腥味。不用額外放醬油,就吃到其鮮味😍。
石板燒蠔的味道很香,上菜時傳來“滋滋聲”。燒蠔微脆的口感,醬汁濃郁味道鮮味😚。魚肝雪糕感覺特別,而且較少見到,咸香味重口感豐富。

▪︎螢雪 (熟食套餐) $2080
Omakase 16品
味噌燒龍蝦配RoseMary汁、粟蟹壽司、魚湯野菜雞肉卷、炭燒劍魚壽司、拖羅壽司、燒赤木魚一夜干、石板燒蠔、鰹魚壽司、脆皮鰻魚壽司、備長炭和牛。
熟食的Omakase味道挺香的,每一道菜賣相精緻,醬汁調味適中。熟食壽司味道挺香的,還帶點油脂較香口🤤。燒龍蝦賣相特別,龍蝦頭在粉紅鹽上,肉質爽口鮮味。一夜干皮脆肉嫰,味道微咸惹味。雞肉卷造型特別,口感較豐富的☺️。
最後的是松葉蟹肉拌麵和九繪魚燉湯,兩款菜式也很鮮味🤩,熱辣辣吃的口感挺好的。燉湯是用蒸餾的方式製作,所以有驚喜的味。
▪︎日本蜜瓜配菠蘿橙雪葩銅鑼燒
甜品擺盤賣相精緻,先吃香甜的蜜瓜。再吃冰涼的雪葩,味道酸酸甜甜的🤤。銅鑼燒口感鬆軟,可以再來多一份甜品🥰。

2023-02-20
20 分鐘 (堂食)
閨蜜既愛大概係我唔出聲❤️您會知我想點🤣即時相見時唔講野都唔會覺得尷尬😬適逢今日同您相識紀念日梗係要食好西慶祝下🤗螢雪位於銅鑼灣中心地帶😊今日軒師傅就分別把魚生及熟成魚生創造多款料理將佢地呈現眼前🥰令我倆大飽口福🤤🍶食omakase 點少得飲Sake🍶呢枝越後櫻醉樂無極大吟釀飲落順滑又清爽辛口😬酒身極易入口送刺身真係一流😎大愛🥳💫前菜三點鹽燒大溝貝白色脆薯炸到外脆內軟及甜味椰菜仔高湯煮熟白子再雪凍😁味道帶咸口感似雪糕幾特別🍣壽司象拔蚌超級爽甜🤗而上面包住既啫喱係用象拔蚌膽加昆布淆湯製成充滿咸鮮味😋🐚時令青柳貝壽司首嘗季節性青柳貝😊很爽嫩鮮甜😊細味之下能嚐到獨特既青味😍🐠金木鯛加入咗魚湯及烏魚子金木鯛魚肉味淡🤗但加入左小量魚湯及烏魚子提鮮🥰🦑螢光魷魚飯配馬糞海膽😎一道令人超級回味無窮既螢光魷魚飯配馬糞海膽🤤先有咸鮮再加上海膽令味道層次昇華😍🥰🐟鏗魚壽司配紅油炸乾蔥蒜以脆口紫菜包住鏗魚😊口感一流👍🦀栗蟹配蛋黃醬及栗蟹流心鵪鶉蛋配薄荷葉🦀栗蟹蟹肉好矜貴而且超鮮甜🥰🤤鮟鱇魚肝雪糕配炸沙甸魚苗 超特別既製法🥰鮟鱇魚肝製成雪糕非常creamy🤤勁好味呀😬🍊柚子皮真鯛本身大愛柚子味令真鯛魚味更突出😍☘️

💫前菜三點

本身大愛柚子味令真鯛魚味更突出😍

☘️明日葉真鯛配沙律汁
以新鮮味濃明日葉配沙律酸汁突出魚肉鮮味🤤

🍋靜岡密瓜mix自家製銅鑼燒配檸檬柚子雪巴
清新醒神既檸檬雪巴食落特別清爽🍋 靜岡密瓜甜度極高完滿了這頓晚餐👍非常飽又滿足🥰
  • 螢光魷魚飯配馬糞海膽
  • 栗蟹流心鵪鶉蛋配薄荷葉
2023-01-23 366 瀏覽
Modern omakase around an U-shaped counter seating approx 15. A few private rooms also available. Restaurant is part of a chain comprising various Japanese restaurants.Dinner. $2,080 for 16 courses plus appetisers, soup, and dessert.Here’s what we had.-Cod wafers as welcome snacks.Trio of appetizers:-白子 mousse with truffle-北寄貝-Truffle potato -昆布左口魚+賴尿蝦-墨魚+蒸紫海膽-栗蟹 蝦油 燉蛋-剝皮魚 +風乾金菇-象拔蚌-赤睦魚一夜干 +魚鱗-煙燻 Buri + soy sauce jelly-沙甸魚 -土佐醋啫哩 赤貝 蓮霧果肉-慢煮 陸前高田 生蠔 +淡雪鹽-鮟鱇魚乾雪糕+ 沙甸魚苗-備長炭燻野生劍魚 +風乾烏魚子-紫海膽-金目鯛 +烏魚子-
Here’s what we had.
Trio of appetizers:

-金目鯛 +烏魚子
-赤身醬油漬 +溫泉鵪鶉蛋
-Toro

-手卷:鯖魚 +七彩芝麻

-Noodles topped with 蟹殼oil in broth

-Shrimp soup
-Dessert: melon, corn IceCream on pancake.

In summary: enjoyable night. Aspiring young chef. Creative dishes.