2022-01-06 542 瀏覽
尖東最近新開咗間高質日本料理,有鐵板燒同Omakase Bar仲有VIP房添,餐廳內有大螢幕比客人放電子天燈午餐壽司定食 💰3️⃣2️⃣8️⃣包括:沙律、蒸蛋、壽司十貫、烏冬同甜品蒸蛋打開蓋子真係好有驚喜🤩,蒸蛋加入魚子醬同魚子,蛋香滑口仲有少量蟹肉壽司十貫🍣可邊欣賞即場廚藝及品嚐壽司廚師逐一發辦嘅美食😋🔸蜜柑鯛加左少許黑灰海鹽,食到最後有啲甘橙味🔸北海道象拔蚌加咗少青檸汁,好鮮甜又爽脆🔸深海池魚有薑蔥同醬油,薑嘅味道較為重咗少許🔸北海道帶子加咗袖子蜜汁,一樣都係咁鮮味🔸油金魚腩配辣醬🔸炙燒赤鯥🔸牡丹蝦連蝦膏,好大隻又彈牙😍🔸炙燒銀雪魚上面加咗黑松露同咸蛋黃碎,即燒嘅新鮮銀雪魚都係第一次食👍🔸火炙拖羅,用紫菜包住黎食,咬落去魚油流哂出嚟😋🔸慢熟珍八爪魚連少許甜味🔸最後食海膽好鮮甜,一啲都唔腥甜品日本海鹽雪糕餐廳環境舒適闊落,服務員主動添加熱綠茶,一個唔錯嘅體驗❤️🎈螢火🎈尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

午餐壽司定食 💰3️⃣2️⃣8️⃣
包括:沙律、蒸蛋、壽司十貫、烏冬同甜品

蒸蛋

壽司十貫🍣
可邊欣賞即場廚藝及品嚐壽司廚師逐一發辦嘅美食😋
🔸蜜柑鯛加左少許黑灰海鹽,食到最後有啲甘橙味
🔸北海道象拔蚌加咗少青檸汁,好鮮甜又爽脆
🔸深海池魚有薑蔥同醬油,薑嘅味道較為重咗少許
🔸北海道帶子加咗袖子蜜汁,一樣都係咁鮮味
🔸油金魚腩配辣醬
🔸炙燒赤鯥
🔸牡丹蝦連蝦膏,好大隻又彈牙😍
🔸火炙拖羅,用紫菜包住黎食,咬落去魚油流哂出嚟😋
🔸慢熟珍八爪魚連少許甜味
🔸最後食海膽好鮮甜,一啲都唔腥

甜品
日本海鹽雪糕

餐廳環境舒適闊落,服務員主動添加熱綠茶,一個唔錯嘅體驗❤️

🎈螢火🎈
2022-01-04
螢火呢間新式日本料理係尖東,餐廳有分壽司同鐵板燒兩part,我呢日就坐左係壽司bar枱個邊食lunch。呢個套餐都真係幾抵,午市壽司套餐$328,十件壽司加沙律、蒸蛋、湯同甜品🍮 一路同朋友傾下計一路睇住師傅整野食,都好治癒☺️鐵板燒個邊仲有個大螢幕,可以用Ipad寫下願望,之後就會show到係天燈🏮🍣金鯛 - 加左青檸汁,唔使點醬油都得,味道好清新。🍣深海池魚 - 有啲姜蓉喺面頭🍣金海老 - 加左少少明太子,充滿膠質感!🍣銀雪魚 - 師傅話係BB 銀雪魚,加左黑松露同蛋鬆,好香,肉質好嫩😋🔸蒸蛋食完四件壽司會先食蒸蛋,有蟹肉又有帶子係底,面頭有三文魚籽,鮮味十足☺️🍣北海道帶子🍣油甘魚 -配上蔥醬🍣金目鯛 - 配柚子蘿蔔蓉 魚皮燒過,迫返啲油出嚟,厚身而且油脂感充足。🍣春魚 - 配日本芥末籽🍣雪花拖羅 - 姐係大拖羅,真正入口即溶既感覺😍🍣鮑魚 - 用醬油七味燒整,好爽口平時會有件海膽壽司,不過咁啱撞正日本新年長假期,未黎到貨🥲🔸魚湯烏冬🐟烏冬唔係好多,因為主角係魚湯,好濃好好飲😋🔸雪糕 🍦海鹽味,有啲雲呢拿味,少少鹹得來又唔會溜。📍#螢火 (#尖沙咀美食)尖沙咀東部加連威老道96號希爾

🍣金鯛 - 加左青檸汁,唔使點醬油都得,味道好清新。
🍣深海池魚 - 有啲姜蓉喺面頭
🍣金海老 - 加左少少明太子,充滿膠質感!

🔸蒸蛋

🍣北海道帶子
🍣油甘魚 -配上蔥醬
🍣春魚 - 配日本芥末籽
🍣雪花拖羅 - 姐係大拖羅,真正入口即溶既感覺😍
🍣鮑魚 - 用醬油七味燒整,好爽口
平時會有件海膽壽司,不過咁啱撞正日本新年長假期,未黎到貨🥲

🔸魚湯烏冬🐟
烏冬唔係好多,因為主角係魚湯,好濃好好飲😋
🔸雪糕 🍦
海鹽味,有啲雲呢拿味,少少鹹得來又唔會溜。

📍#螢火 (#尖沙咀美食)
尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2022-01-01 612 瀏覽
正式開業就攪成甘(圖1)安排左一間所謂既VIP房 烏燈黑火 最主要鐵板燒個鐵板都唔係你面前 (圖2)甘大張檯得一個細小既鐵板置中左右二邊既客人只可以遠望個鐵板好似裝修費用晒係出面 尼到唔夠錢裝修甘 如果大家一心打卡要對住LED天燈既 記得問清問楚~ (圖3)第一次食坐出面 環境差好遠即使一個鐵板都係圍住坐而唔係好似間黑房甘 一心重帶埋牙媽黎食比佢開心下影下相 點知坐黑房 對住幅牆食物質數同第一次相比都相差太遠 可能人手不足 時間需時係到等一個師傅對十個客人 (就係我間VIP黑房)你估佢葉問咩
正式開業就攪成甘

(圖1)安排左一間所謂既VIP房
烏燈黑火
最主要鐵板燒個鐵板都唔係你面前

(圖2)甘大張檯得一個細小既鐵板置中
左右二邊既客人只可以遠望個鐵板

好似裝修費用晒係出面 尼到唔夠錢裝修甘
如果大家一心打卡要對住LED天燈既 記得問清問楚~

(圖3)第一次食坐出面 環境差好遠
即使一個鐵板都係圍住坐而唔係好似間黑房甘

一心重帶埋牙媽黎食比佢開心下影下相 點知坐黑房 對住幅牆

食物質數同第一次相比都相差太遠
可能人手不足 時間需時係到等

一個師傅對十個客人 (就係我間VIP黑房)
你估佢葉問咩

2021-12-30 85 瀏覽
螢火📍尖沙咀上星期有得早放 趁聖誕節🎄一於食餐好🥰🥰呢度環境坐得舒服 仲可以喺iPad 寫字 ✍️投放喺大螢幕嘅天燈上面 慶祝紀念日同生日黎食啱晒🥰午市套餐(星) $380/位前菜係胡麻沙律🥗 沙律菜新鮮 配上芝麻醬幾開胃🥰🦐大蝦第一道菜係燒大蝦🦐 大蝦肉質爽口彈牙 燒得好香 唔會過熟 加埋黑椒幾惹味😆🐟汁煮白鱈魚第二道菜係汁煮白鱈魚 師傅話呢種犬牙魚係南極先有 好珍貴😍 佢嘅肉質比銀鱈魚再嫩身啲 配埋清甜嘅洋蔥汁好夾 上面嘅煎魚皮香脆十足 整體都好好食😋🤍帆立貝呢個帆立貝煎得啱啱好 帆立貝係刺身級😛 上面配埋魚子醬 感覺奢華✨✨🥩美國牛肉厚燒牛肉可以揀薄燒或者厚燒😛 我就揀咗厚燒同五成熟🥰 牛肉肉質嫩腍 好重牛味😛 牛肉可以配炸蒜片或者芥末醬😋 師傅話佢地嘅蒜片係黎自日本青森縣 配埋蒜片食更香口😆 配菜係炒羽衣甘藍 入口爽脆有蒜香😋🍤櫻花蝦炒飯師傅話呢個炒飯係佢最拿手 真係好好味🤣 飯粒炒得粒粒分明 上面鋪咗隻太陽蛋😛 師傅叫我地一定要撈埋啲蛋汁食 果然更加好食😆櫻花蝦鹹香脆口 配埋芹菜粒、蘿蔔粒同蔥花令口感更加豐富😋🥒漬物 • 吸物🍮甜品或咖啡甜品有黑芝麻雪糕🍦鍾意佢嘅黑芝麻味同奶味
螢火📍尖沙咀

🥩美國牛肉厚燒

🍤櫻花蝦炒飯

🥒漬物 • 吸物

🍮甜品或咖啡
甜品有黑芝麻雪糕🍦鍾意佢嘅黑芝麻味同奶味平衡得好好 好滿足🥰
2021-12-28 74 瀏覽
螢火 (尖沙咀).就嚟聖誕節梗係要同女朋友食餐好嘢慰勞佢呢一年嘅照顧🥰 平時同佢食日本野omakase就食得多,鐵板燒就比較少食!今次上網見到呢間位於尖沙咀地庫評價都唔錯,於是決定同女朋友試下佢哋嘅lunch set,我哋兩個分別揀咗唔同嘅set,分別係龍蝦同埋鮑魚鐵板燒,兩個套餐除咗呢個之外其他都係一樣!.⭐️澳洲龍蝦🦞⭐️.巨型活龍蝦,上碟金黃色。廚師用龍蝦頭膏加上牛油🧈以及少量黑椒調味,新鮮嘅龍蝦肉內質無懈可擊,夠爽實!.⭐️南非鮑魚⭐️.第一眼見到呢隻南非鮑魚超巨大!廚師烹調這時間控制得恰到好處,食落好爽口同埋好鮮甜!鮑魚佢配左安康魚肝醬,而家本身浸咗係海藻湯入面,再加上少少菊花同埋薄荷葉,食落會有一種好清新嘅味道!記得要飲埋佢個湯👍👍.⭐️汁煮白鱈魚⭐️.平時銀雪魚就食得多,白鱈魚係相對罕有同埋貴價嘅食材,師傅先將條白鱈魚煎香,然後再將佢浸落洋蔥湯入面,呢隻魚夾起來都唔會散開,肉質好實淨,同埋佢食落唔會有碎骨,真係啖啖肉放落口😍😍.⭐️清酒煮蜆🍶⭐️.唔好睇佢啲蜆以為細細隻,但好甜好鮮。入面落左菊花花瓣以及一小粒辣椒,飲落微辛口但易入口,而且聞落係有菊花香!.⭐️鵝肝多士⭐️.鵝肝多士食自助餐好

⭐️澳洲龍蝦🦞⭐️

⭐️南非鮑魚⭐️

⭐️汁煮白鱈魚⭐️

⭐️清酒煮蜆🍶⭐️
唔好睇佢啲蜆以為細細隻,但好甜好鮮。

⭐️鵝肝多士⭐️
鵝肝多士食自助餐好常見,但通常食一舊就會覺得好油膩,今次師傅整嘅鵝肝多士同平時食開嘅有少少唔同,佢喺上面加咗蘋果蓉,食落會有一種清新嘅感覺,酸酸甜甜,非常開胃!

⭐️日本A5和牛薄燒厚燒⭐️
我地分別各自揀左厚燒同薄燒,因為想試晒兩款唔同嘅整法!和牛薄燒佢輕輕一燒,然後將大量嘅蔥蒜包喺和牛嘅中間,一啖食落去會有好多唔同嘅層次,油脂唔算多,肉味都好濃郁!至於和牛厚燒食落入口即溶,我哋揀咗三成熟,油脂相對較重,但佢嘅肉味都好重🥰 個人喜歡呢款多啲👍

⭐️炒野菜⭐️
芽菜,椰菜等加黑椒炒埋,非常之夠鑊氣

⭐️櫻花蝦炒飯⭐️
食完一系列嘅主食就到最後嘅炒飯,佢同平時食開鐵板燒嘅炒飯有啲唔同,佢係呢個炒飯嘅面再配上一隻蘭王蛋,令到個炒飯食落唔會太乾,撈上少少蛋漿食更加入味!

⭐️甜品⭐️
最後套餐都會有一款甜品,雪糕嘅味道分別有抹茶🍵同芝麻!
2021-12-24 62 瀏覽
螢火 (尖沙咀).🥰又到聖誕🎄聖誕真係咁多個節日最令人期待同有氣氣😆 提早同男朋友食餐好嘅,當預祝聖誕搵到呢間好特別,可以用Ipad於大螢幕播放中的天燈寫字🎇 慶祝生日呀anniversay一流呀(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).◾️龍蝦鐵板燒🦞/鮑魚鐵板燒◾️ $1190/per head.呢兩個set價錢其實一樣,除左個主菜係龍蝦同鮑魚嘅分別其他都一樣。所以我同男朋友一人叫一個再share就可以試曬兩樣(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)先來個沙律做前菜。.•澳洲龍蝦🦞•擺盤精美,呢到每個師傅擺盆嘅方法都唔一樣,今日serve我哋呢一位佢有一個對於擺盤好有要求嘅人(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)對於我哋呢啲咁鍾意影相嘅人真係非常好👍🏻龍蝦用蝦頭膏加上牛油以及黑椒調味,肉質爽口彈牙,真係原隻活生生嘅龍蝦再將佢燒熟.•南非鮑魚• 估唔到呢度嘅鮑魚竟然係有汁,海藻伴,鮑魚有咬口,輕微嘅煙韌,旁邊有啲安康魚肝醬。但係因為新鮮嘅鮑魚本身已經充滿佢嘅海水味,所以都唔使點樣嘅醬汁調味都已經好夠!.•汁煮白鱈魚•洋蔥湯汁配上白鱈魚,肉質較實唔會一夾就散魚皮微脆,魚肉又滑,洋葱汁香.•鵝肝多士•.其實我平日好怕食鵝肝,因為食一件咁好膩個飽濟感揮之不去。但呢
螢火 (尖沙咀)

先來個沙律做前菜。

•澳洲龍蝦🦞•

•南非鮑魚•

•汁煮白鱈魚•

•鵝肝多士•
其實我平日好怕食鵝肝,因為食一件咁好膩個飽濟感揮之不去。但呢個厚薄適中,上面加左蘋果焦糖醬,連埋多士非常之好食😋!

·日本A5和牛薄燒·
我同男朋友因為一人叫一個不同set,牛就臣係叫一個厚一個薄share食ψ(`∇´)ψ薄燒同坊間大部分做法一樣,係包住大量葱蒜再裹起,香口!

•日本A5和牛厚燒•
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)呢個真係世界級,入口即化。大家都知A5和牛呢啲取勝之處就係呢股牛油脂香,我地要求三成熟師傅果然做到。之前食過一啲拿捏得唔好,熟左好多浪費左個牛!

•櫻花蝦炒飯•
呢個炒飯好靚呀🥰我第一次係出面食鐵板燒係會加隻蛋,仲要係出名嘅蘭王蛋,橙黃色嘅蛋黃,將唔留心嘅蛋黃液撈埋本身炒得乾身嘅櫻花蝦炒飯一齊食,比起出面剩係得飯嘅鐵板燒容易入口!

•炒野菜•
食完咁多肉,最後通常鐵板燒都一定有炒野菜。而呢一個菜都係椰菜豆芽等,唔算特別驚喜

甜品
最後就梗係一個甜品作結,分別有抹茶同埋芝麻味雪糕
—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 螢火 (尖沙咀)
2021-12-23 523 瀏覽
臨近聖誕節公司都準備收爐,辛勞左成年一定要好好獎勵下自己一年黎既辛勞!見到近排都幾多人推薦呢間親民鐵板燒!我當然要黎試一試.一入店內先被一幅天燈牆吸引住!原來天燈牆上投射既天燈可以自已係IPAD加入文字!慶祝活動啱晒,一定有驚喜.午市套餐 月 一人前沙律日式胡麻醬沙律,新鮮爽脆沙律菜配埋清新既車厘茄,粟米好開胃.鵝肝多士香脆多士上配上一塊煎香鵝肝,旁邊配上自家製焦糖醬.鵝肝煎得外脆水綿滑,充滿香醇鴨油香,入口香而不羶.配上酥脆多士令層次更豐富,同時多士亦吸收鵝肝油香,再沾上少少焦糖醬既蜜香無增加膩滯感之餘同鵝肝油香融和變得更香.汁煮白鱈魚洋蔥湯底配上香煎白鱈魚,鱈魚肉身結實滑嫩,唔會一夾就散.鱈魚自身充滿魚油甘香,配合香甜洋蔥湯及煮得軟腍既洋蔥感低油膩感.廣島蠔廣島蠔飽滿肥美,煎香過後帶出蠔鮮甜味道.蠔肉多汁又creamy.旁邊配上青蔥,櫻花蝦及洋蔥炒香既配菜好惹味!一陣陣櫻花蝦鹹香及蔥香甜味.美國牛肉厚燒牛肉煎得唔會過老,肉質仍然保持嫩腍.肉質香軟不柴,咬落帶出啖啖肉汁.配上炸香蒜片更香口,突出牛香.最底下以超級食物羽衣甘藍配搭,煎香過後降低左羽衣甘藍既粗糙感,入唔爽脆吸收左牛香.櫻

午市套餐 月 一人前
沙律

鵝肝多士

汁煮白鱈魚

廣島蠔

美國牛肉厚燒

櫻花蝦炒飯
飯粒炒得粒粒分明香脆,米粒之間充滿蛋漿令蛋香味濃郁.炒飯間加入芹菜粒令炒飯更清爽香甜,再配上蘿蔔粒,蔥粒令口感更爽脆香口,最後配上一隻太陽蛋,流心蛋黃慢慢滲透係米飯之間令口感更濃稠.

漬物&吸物

甜品/咖啡

午餐
2021-12-20 94 瀏覽
/衝著鵝肝多士而來!!可惜被通知鵝肝𝚜𝚘𝚕𝚍 𝚘𝚞𝚝真係巧失望😖差啲想起身離場(笑).好在目測食材都幾新鮮 汁煮雪魚就正正路路廣島蠔飽滿有鮮味 夾埋櫻花蝦口感一流😉..意想唔到薄切牛肉亦相當好味熟成度啱啱好 好粉嫩💕包住蔥、蒜 、洋蔥令層次好豐富 仲好香 絕不比厚切遜色☺️..櫻花蝦炒飯食材簡單 但炒得夠乾身 粒粒分明 配埋隻靚靚太陽蛋 撈埋蛋汁 真係覺得好鬼滿足🤤....𝚌 𝚏𝚞仲特別炮製左個焦糖多士配雪糕真係好食到痴晒線飽到上腦袋但好開心果然食物帶動情緒 怒火平息😂
衝著鵝肝多士而來!!
可惜被通知鵝肝𝚜𝚘𝚕𝚍 𝚘𝚞𝚝真係巧失望😖
差啲想起身離場(笑)
好在目測食材都幾新鮮

汁煮雪魚就正正路路
廣島蠔飽滿有鮮味 夾埋櫻花蝦口感一流😉

意想唔到薄切牛肉亦相當好味
熟成度啱啱好 好粉嫩💕
包住蔥、蒜 、洋蔥令層次好豐富
仲好香 絕不比厚切遜色☺️

真係好食到痴晒線
飽到上腦袋但好開心
果然食物帶動情緒 怒火平息😂

2021-12-18 158 瀏覽
今日想對自己好d就搵左呢間鐵板燒試下😛午餐有好多款套餐選擇,分別提供鐵板燒及omakase,非常多元化我就揀左商務精選午餐,好抵食點完餐之後師傅會將食材放係你面前等你可以睇表演大拖羅刺身估唔到幸福黎得咁突然第一道就係我既最愛拖羅厚切,絕不馬虎入口即融,油香十足令我胃口大開南非鮑魚鮑魚燒得剛好,好新鮮加上白松露醬將鮮味提升到另一個層次好美味!鵝肝多士多士燒得香脆,再吸收哂鵝肝既油香好香口,一試難忘美國牛肉厚燒追求口感既我當然揀厚燒牛肉燒到5成熟肉汁好豐富,牛味重好惹味櫻花蝦炒飯師傅好貼心咁加多隻太陽蛋同炒飯撈均食好滿足
今日想對自己好d
就搵左呢間鐵板燒試下😛

午餐有好多款套餐選擇,分別提供鐵板燒及
omakase,非常多元化
我就揀左商務精選午餐,好抵食

點完餐之後師傅會將食材放係你面前

拖羅厚切,絕不馬虎
入口即融,油香十足
令我胃口大開

南非鮑魚

鮑魚燒得剛好,好新鮮
加上白松露醬將鮮味提升到另一個層次
好美味!

鵝肝多士

多士燒得香脆,再吸收哂鵝肝既油香
好香口,一試難忘

櫻花蝦炒飯

師傅好貼心咁加多隻太陽蛋
同炒飯撈均食好滿足
2021-12-16 130 瀏覽
慢、慢、慢, 我哋book七點入座,入座後order完,好快上了沙律,跟著師傅開始 蒸蛋,一張鐵板枱坐3組人,7點半嚟2個,7點9嚟2個, 我倆吃到第一道菜龍蝦時等到8點,吃完後跟著再等4、5個字才吃到第二,再等師傅做完其餘個二組人後,再做我第三道菜,(等了半個鐘,吃了3分鐘)等到9點半才吃到炒飯(仲喺一次過6個人份量一齊炒,和雜菜)7點半嚟個組人甜品都未吃即走,我 倆 吃到10點, (吃法國菜都不用咁耐)好心佢安排得好啲, 食物唔差嘅 (炒飯不夠香),只係 速度慢、人手唔夠,如果收得千多元/1位的話,就唔好比咁㗎服務
  • 汁煮白鱈魚
2021-12-16 102 瀏覽
見最近網上多人討論,同女朋友兩個book咗星期日夜晚去食dinner。間餐廳喺尖沙咀百周年公園附近,都算好易搵。裝修都幾特別,場上有天燈投射,感覺好浪漫。食到一半嘅時候侍應俾咗個iPad我哋,原來喺部iPad寫嘢,個message會喺天燈投射出嚟,好浪漫好似去咗台灣咁。食物方面,我哋點左鮑魚同埋龍蝦套餐。套餐包三點刺身、鵝肝多士、南非鮑魚,澳洲龍蝦、鹿兒島和牛、清酒煮蜆、櫻花蝦炒蟹同埋炒椰野菜。三點刺身佢哋喺omakase吧嗰邊出,有超肥美嘅拖羅,入口即溶。鵝肝多士,件鵝肝都幾大塊。鐵板燒師傅燒到鵝肝有少少脆,上面再加柚子汁,酸酸甜甜,都幾match幾好食。南非鮑魚,認真超大隻。上盤請師傅特登攞俾我哋睇,隻鮑魚都仲係郁緊嘅。上碟嘅時候,配上鮑魚肝醬同埋黑松露醬,將鮑魚嘅鮮味突顯晒出嚟。我哋仲食咗龍蝦和牛賴尿蝦,全部都係喺直接喺魚缸攞出嚟俾我哋睇咗先嘅、超新鮮,份量亦都好足夠。喺香港食過好多鐵板燒,呢間算係價錢、裝修、裝修同份量都令人好滿意嘅一間。見到隔離枱一早訂咗阿拉斯加蟹,另一邊叫咗象拔蚌,睇落真係好正。下次來一定要叫。
2021-12-15 485 瀏覽
見新開,食評又好似好多好評,就試下!點知超伏,而家懷疑之前食評係打手。一去到,職員帶我哋去咗一間鐵板燒房,一張枱六個人,佢安排我哋坐側邊,我哋要求坐中間對住師傅煮嘢食,點知職員話唔可以,話先嚟係要由側邊坐起。我未試過遇到服務係咁差!之後師傅嚟到,全程師傅都無乜笑容,執野開雪櫃又大力,感覺唔願做! 食物無特別好味,不過唔值咁嘅價錢。人手又唔夠,食完嘅碗碟好耐先有人收拾!最後埋單,我兩個人叫咗兩個$380 set , 照計加埋一都係$836,點知佢拎張單嚟係$16xx😡😡佢計咗兩個$5xx set 加一個$380 set , 總共3個set 。我問佢點解會係呢個數,佢仲好意思答我,你食咗呢啲野嘛! 呢間野真係由頭到尾都冇樣得。真係叫佢做啲收檔。
2021-12-15
2021-12-09 501 瀏覽
第一次寫食評,由於係呢間餐廳既用餐體驗太過令我” 難忘” ,所以特此獻上我既第一次openrice 食評。約左同一堆朋友週末lunch gathering 聚舊,有朋友想食日本野就諗住試下呢間新開張既鐵板燒。餐廳裝潢不錯,有落過心思,d燈暗暗地唔太光幾舒服。叫左個鐵板燒lunch set ..三百幾蚊位+ service charge,價錢對我黎講算中上啦。第一道沙律菜,無咩驚喜。第二道燒鱈魚,等左40分鐘都未上,叫waiter追單waiter一臉不耐煩淨係不停重覆話師傅燒緊,又過左十幾分鐘終於有得食。但我地一行6人,得4個人有。Waiter走黎話因為得其中4個餐先有,過左一陣又有人走黎話應該有6份。上第三道菜個時,d鱈魚仲未上齊。再追鱈魚,waiter一臉不耐煩又話唔知原未6個人都有,coordination 十分混亂,混亂還混亂,態度亦不好先教人憤怒。鱈魚亦無驚喜,略嫌有d腥。本身兩個人個餐有鵝肝多士但亦都係冇通知之下轉左,六個人統一。而且同openrice上既相片不太相同,上面d相佢擺盤好靚,碟邊亦有點綴,當初見呢間餐廳d菜式好似打卡able先揀,但真相係我地菜式碟邊不但無點綴,仲附上幾滴未抹好既湯汁,如果諗住打卡食物既朋友要再諗諗。成個lunch set d食物,只講味道,並無驚喜,感覺一般幾百蚊日本放題個d燒物質素會更優勝。
2021-11-28
午餐
慶祝紀念
生日
好記得第一次食鐵板燒係喺日本,太耐冇得去旅行,就搵住間日式鐵板燒止下癮先🤩今次嚟到喺尖東希爾頓大廈嘅螢火 @hotaru_teppanyaki_omakase 食鐵板燒,試吓好多人大贊嘅鐵板燒!餐廳分咗唔同嘅區域,有鐵板燒同埋壽司𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲,兩邊都係坐𝗯𝗮𝗿枱,可以邊食邊同師傅傾偈🤪最特別嘅一定係旁邊嘅牆身,投影天燈可以用𝗶𝗽𝗮𝗱喺大螢幕播放中嘅天燈寫字許願😆ღ 鮑魚鐵板燒 $𝟭𝟭𝟵𝟬/位ღ 龍蝦鐵板燒 $𝟭𝟭𝟵𝟬/位╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬☺︎︎ 沙律☺︎︎ 蒸蛋絕對唔係普通嘅蒸蛋,而係鵝肝魚子蒸蛋,口感嫩滑,蛋香味十足~☺︎︎ 澳洲龍蝦大大隻原隻龍蝦開邊,再將龍蝦起肉,啖啖肉~龍蝦新鮮,煮得剛剛好,仍然保持到爽口彈牙嘅口感,好好食!☺︎︎ 南非鮑魚未煮之前師傅俾我哋睇一體食材都見到鮑魚種非常之新鮮活躍!重點係旁邊配嘅醬汁,特別係黑松露汁,同鮑魚超夾超好食!☺︎︎ 清酒煮蜆師傅先係錫紙兜煲內加入清酒、再點火,相當壯觀😹蜆肉新鮮鮮甜。☺︎︎ 鵝肝多士鵝肝厚切入口油潤甘香,多士烘得香脆,好好食!☺︎︎ 日本𝗔𝟱和牛薄燒 • 厚燒呢一道菜除咗有和牛之外,仲有日本黑豚肉揀。

ღ 鮑魚鐵板燒 $𝟭𝟭𝟵𝟬/位
ღ 龍蝦鐵板燒 $𝟭𝟭𝟵𝟬/位

☺︎︎ 沙律

☺︎︎ 蒸蛋

☺︎︎ 澳洲龍蝦

☺︎︎ 南非鮑魚

☺︎︎ 清酒煮蜆

☺︎︎ 鵝肝多士
鵝肝厚切入口油潤甘香,多士烘得香脆,好好食!

☺︎︎ 日本𝗔𝟱和牛薄燒 • 厚燒
呢一道菜除咗有和牛之外,仲有日本黑豚肉揀。
薄燒和牛捲入大量蒜片同蔥碎,食落牛肉嘅味道會相對淡咗啲🤏🏻不過勝在蒜片香脆,牛肉口感亦都唔錯。
厚燒係我嘅最愛😍入口軟嫰,油脂充滿口腔,真係做到有入口即融嘅感覺~

☺︎︎ 樱花蝦炒飯
見到師傅先炒香大量櫻花蝦,然後再加其他配料,整體無論係味道定口感層次都好豐富。重點係⋯最後會煎一隻燶邊太陽蛋!!撈埋蛋汁一齊食真係令成件事加咗好多分🤩

☺︎︎ 炒野菜
炒芽菜鮮甜爽脆,野菜吸收曬之前喺鐵板上煮過嘅精華味道。

☺︎︎ 味噌湯

☺︎︎ 甜品
甜品有抹茶雪糕、黑芝麻雪糕同埋熱咖啡揀。
我就當然揀咗黑芝麻雪糕啦!芝麻味香濃,做甜品總結一流!

螢火 @hotaru_teppanyaki_omakase
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_TST
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_meats
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟲.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_highclass • $𝟭𝟯𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ 😇
2021-12-05 107 瀏覽
來到尖沙咀新開的teppanyaki螢火較昏暗的環境,有別於一般日式餐廳的氣氛黎食個Lunch都似食緊dinner咁relaxing呀😂真係慢慢食,食到幾點都唔知。選了午市套餐(星)有齊我鍾意嘅帆立貝,白鱈魚,大蝦帆立貝同大蝦都係鐵板燒裡面好基本嘅嘢味道唔會差,調味亦都唔錯汁煮白鱈魚個湯比較特別,充滿洋蔥香味幾好食,但魚肉就好似鞋左少少美國牛肉揀咗厚燒 medium正常質素,想食靚牛肉可以加錢櫻花蝦炒飯加隻蛋係精華!!
來到尖沙咀新開的teppanyaki螢火
較昏暗的環境,有別於一般日式餐廳的氣氛
黎食個Lunch都似食緊dinner咁relaxing呀😂
真係慢慢食,食到幾點都唔知。

選了午市套餐(星)
有齊我鍾意嘅帆立貝,白鱈魚,大蝦

帆立貝同大蝦都係鐵板燒裡面好基本嘅嘢
味道唔會差,調味亦都唔錯
汁煮白鱈魚個湯比較特別,充滿洋蔥香味
幾好食,但魚肉就好似鞋左少少

美國牛肉揀咗厚燒 medium

正常質素,想食靚牛肉可以加錢

櫻花蝦炒飯加隻蛋係精華!!