螢火

Hotaru
2022-12-02 34 瀏覽
鐵板燒真係成日食🥴,但特別要寫一個正平去讚嘅就真係只有得呢間🤝呢間位於尖沙咀加連威老道。螢火。真係我試過最好味嘅鐵板燒,誇張到排到成個門口都滿咗人👽 喺舖頭出邊嘅人數真係可以媲美壽司郎🤣汁煮白鱈魚🐠原本對魚冇乜特別愛好,食完螢火嘅汁煮白鱈魚,之後就覺得愛上咗食魚啦!😋 佢嘅汁類似白汁好滑,唔會太濃~白鱈魚肉質幼嫩鮮甜,配埋滑溜嘅白汁好夾😙流心班馬瀨尿蝦🦐💦呢個賴尿蝦真係非常出色,佢啲肉入邊有啲流心嘅膏超好食🎖 食到我同老公兩個搶着食,最後我哋嗌多咗一牒🫣清酒煮蜆🍶清酒味好香醇,啲蜆肉粒粒飽滿✨,好食到停不了,我地原本已經好飽但係都5分鐘內食晒🤭整體來講餐廳嘅服務、食物、環境都非常之高質🫡,最緊要食得開心,有好有氣氛,下次周年紀念會再嚟食😈

汁煮白鱈魚🐠

流心班馬瀨尿蝦🦐💦

清酒煮蜆🍶

2022-12-02 24 瀏覽
之前有朋友介紹呢間螢火嘢食好正,趁今日放假,即刻約咗朋友食個午餐先😆前菜▶️蟹肉海鮮蒸蛋配上天然咸香嘅魚子醬同三文魚子,呢個配搭咸鮮美味,口感層次分明👏汁煮八爪魚▶️口味濃厚,八爪魚經過慢煮,肉質保持爽彈,唔會太淋身👍海膽杯▶️北海道海膽口感豐腴,入口即化🤤🤤真羽太▶️魚肉多蛋白質,較少脂肪,口感爽脆。帶子▶️肉身豐厚又細密,味道甘甜😋深海池魚▶️肉質鮮嫩肥美,入口魚油細膩。石恒貝▶️散發住淡淡海水味🌊味道清甜,口感綿滑。油甘魚▶️色澤紋路分佈如大理石🥩肉身厚實滑嫩富膠質。秋刀▶️刺身十分罕見,粉紅色魚肉彈牙,秋刀獨有嘅甘香油脂更令人回味無窮。海膽蝦▶️creamy,肥拖羅▶️魚油十足,入口即溶🤤綠茶雪糕▶️非常香滑,帶濃郁回甘,茶香十足🍵
今次小篇去左bookmarked左好耐既💫螢火✨日式鐵板燒餐廳同朋友慶祝生日🎂 餐廳入邊有一個天燈許願牆‼️,可以寫低唔同嘅祝福語☺️ 之後許願牆會彈出好多天燈,畫面好靚🥰 餐廳環境好寬躺,坐得好舒服,同埋有3間VIP房鐵板燒房可以book‼️,岩哂一班朋友相聚或者慶祝節日好岩既地方。我地簡左lunch set ,餐廳安排左一位專屬師傅👨🏻‍🍳,除咗可以睇住師傅烹調食物同擺靚靚碟,仲可以同師傅傾偈同交流,💕𝔏𝔲𝔫𝔠𝔥 𝔖𝔢𝔱 午市套餐✨星✨💰380/pp👧🏻+10%🌟沙律沙律🥗菜新鮮爽口,配上番茄🍅好清新而且有2件鴨胸肉沾上日式胡麻醬,係開胃前菜。🌟帆立貝用上日本🇯🇵新鮮帶子,師傅用了牛油煎香外層,令肉質帶點焦香味,咬落肉質嫩滑。帶子上層點綴左魚子醬,入口口感更豐富🥰🌟 大蝦🦐睇住師傅起蝦殼, 蝦肉切為3件煎香,食落肉質彈牙,蝦香味十足。另外蝦頭煎香,蝦膏好香,好好味😋🌟 汁煮白鱈魚汁煮用上日本高湯同洋蔥🧅,師傅一開始就已經會炒洋蔥再上高湯,放上鐵板燒熬汁,好清甜。想講白鱈魚煎得剛剛好👍🏻,煎得外脆,肉身好嫩滑。配合汁煮係好夾,突出魚既鮮味。小篇👧🏻推介‼️🌟 厚切美國牛肉燒小篇👧🏻簡左5成熟

💕𝔏𝔲𝔫𝔠𝔥 𝔖𝔢𝔱 午市套餐✨星✨
💰380/pp👧🏻+10%

🌟沙律

🌟帆立貝

🌟 大蝦🦐

🌟 汁煮白鱈魚

🌟 厚切美國牛肉燒

小篇👧🏻簡左5成熟,睇住師傅煎香厚切牛肉,放上蒜片擺盤已經好吸引😍。牛肉煎得恰到好處,食落肉質好嫩,牛味香濃。 再沾上師傅調製wasibi 醬,帶點清新之餘令厚切牛肉粒加分。

🌟 櫻花蝦炒飯

櫻花蝦炒飯上邊會蓋上焦香濃邊太陽蛋🍳
炒飯入邊有雞蛋、芹菜、青蔥同埋櫻花蝦。師傅會建議我將太陽蛋汁撈埋飯一齊食,食落蛋香味好濃,同埋炒飯口感一粒粒,唔好飯既小篇👧🏻都清哂‼️

🌟 潰物 +吸物

有味噌豆腐海帶湯同潰物暖胃同解膩。

🌟 甜品

開心果雪糕入口香濃而且仲會有有開心果粒,食落口感層次豐富💚

📍 螢火 (尖沙咀)
尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
2022-12-01 26 瀏覽
🎉公司老闆為了慶祝業績帶我哋去食好西,今晚食日式鐵板燒,質素唔錯值得同大家推薦。🙌🏻汁煮白鱈魚白鱈魚的魚皮煎至薄脆,而白鱈魚魚肉鮮甜嫰滑,魚肉浸沉於烹煮過的醬汁中,🐟魚肉十分入味,味道帶有微甜。🙌🏻清酒煮蜆蜆肉很大很肥美,💖食落好鮮甜,而且撤發著淡淡的清酒香,清酒蜆湯淨飲都好好飲。🙌🏻南非鮑魚南非鮑魚也是大大的,煮得剛剛好唔會過熟,肉質爽口彈牙,👩🏻‍🍳師父細心地配置了三款醬汁選擇。🙌🏻大蝦師傅純熟地將大蝦剥殼起肉,口感彈牙蝦肉質地結實,🦐配上特制的醬汁已經好好食。💕總括而言,這間餐廳食物質素高,下次有機會也會再來。
🙌🏻汁煮白鱈魚

🙌🏻清酒煮蜆

🙌🏻南非鮑魚
🙌🏻大蝦

💕總括而言,這間餐廳食物質素高,下次有機會也會再來。
近日朋友帶我到訪咗位於尖沙咀希爾頓大廈內嘅日本餐廳🎌螢火🎌餐廳主打鐵板燒套餐,經驗豐富嘅師傅會喺你面前烹調,滿足👀視覺同味覺👄享受師傳推介嘅是日海鮮💁🏻‍♀️蟶子皇爽口有咀勁,簡單嘅調味盡顯蟶子嘅鮮甜,伴碟嘅露筍同海藻令到成碟蟶子皇色香味俱全✨之後有💁🏻‍♀️澳洲龍蝦,厚肉飽滿嘅龍蝦肉令人一食愛上❤️師傅仲用上龍蝦嘅汁包裹每一粒龍蝦肉,鮮上加鮮✨海鮮鐵板燒點少得💁🏻‍♀️南非鮑魚,一上枱時已聞到黑松露醬嘅香氣,鮑魚煙韌有彈性,黑松露醬沾鮑魚食估唔到咁美味👍🏼依碗💁🏻‍♀️櫻花蝦炒飯上面嘅太陽蛋真係有畫龍點睛嘅作用🍳蛋黃流哂落炒飯,令到炒飯更濕潤,係一個好好嘅收尾炒飯✨
2022-11-30 33 瀏覽
生日嚟呢度食omakase 都好難輸 師傅用心準備食物質素都係新鮮同時令因為呢度淨係可以post 12張相,所以不能盡錄因為色Omakase 只係得我一個飲酒,所以就叫咗啤酒首先佢哋嘅打白蝦係另外叫嘅咁但係佢哋呢個河蝦非常新鮮同埋好細隻 夠鮮! 開胃菜係醃製八爪魚OK 茶碗蒸蛋夠滑第一道菜就係白象拔蚌、帶子三個都非常鮮味 尤其是係象拔蚌我最怕腥跟住嚟嘅就係秋刀魚銀鱈魚BB赤鯥 秋刀魚係 時令,但係唔夠肥銀鱈魚BB同埋赤鯥 就有少少火焰燒過先上台增加咗魚嘅鮮味同油份 😍鮟鱇魚乾鱈魚白子鮟鱇魚乾好緊要,因為有啲餐廳解凍唔夠食落口冰到啲牙都好似會敏感,但係佢呢個解凍到上枱時候啱啱好 白子亦都好新鮮一定要夠新鮮,如果唔係就開始會有腥味跟住仲有生蠔配鵪鶉蛋呢個配搭幾特別c耳目一新,亦都唔會搶咗生蠔嘅鮮味最重要嘅就係Toro 師傅非常有心機紫菜包住嘅兩件Toro 一件係燒過一件係冇燒過放喺紫菜上面加紫蘇葉好好味,油份豐富金木鯛魚刺身- 只有魚皮方面有略略燒過好好味牡丹蝦配蝦膏 - 好味 北海道海膽配紫菜 - 鮮石斑魚壽司 - 第一次食呢種高級食材魚結實 味清新石門貝壽司- 都係時令好新鮮因為新鮮嘅
生日嚟呢度食omakase 都好難輸
師傅用心準備食物質素都係新鮮同時令

因為呢度淨係可以post 12張相,所以不能盡錄

因為色Omakase 只係得我一個飲酒,
所以就叫咗啤酒

首先佢哋嘅打白蝦係另外叫嘅咁
但係佢哋呢個河蝦非常新鮮同埋好細隻 夠鮮!

開胃菜係醃製八爪魚OK
茶碗蒸蛋夠滑

第一道菜就係白象拔蚌、帶子
三個都非常鮮味 尤其是係象拔蚌我最怕腥

跟住嚟嘅就係秋刀魚銀鱈魚BB赤鯥
秋刀魚係 時令,但係唔夠肥
銀鱈魚BB同埋赤鯥 就有少少火焰燒過先上台
增加咗魚嘅鮮味同油份 😍

鮟鱇魚乾鱈魚白子

跟住仲有生蠔配鵪鶉蛋
呢個配搭幾特別c耳目一新,亦都唔會搶咗生蠔嘅鮮味

最重要嘅就係Toro

金木鯛魚刺身- 只有魚皮方面有略略燒過好好味
牡丹蝦配蝦膏 - 好味
北海道海膽配紫菜 - 鮮
石斑魚壽司 - 第一次食呢種高級食材魚結實 味清新

石門貝壽司- 都係時令好新鮮
因為新鮮嘅話師傅會一路將佢拍幾下,令到佢唔會再跳來跳去

酒煮鮑魚,夠入味
當然仲有

兩個人有一條Kinki 喜 知次
呢條燒魚真係要考功夫燒得唔好太乾肉質夠嫩滑
鹽分亦都唔可以太多落個魚身度
魚嘅兩邊皮亦都要非常脆 雞
師傅好嘢

簡單嘢亦都要做得非常好
師傅喺烏冬方面份量唔係好多,
但係個魚湯底非常之好味 魚味濃郁 碗湯一定係濃湯!

師傅亦都好健談
服務亦都好周到
好舒服 relax 嘅一餐
Recommended !!!

慶祝紀念
生日
2022-11-29 17 瀏覽
終於考完試,👩‍❤️‍👨👩‍❤️‍👨午餐相約朋友去搵好野食,就揀咗喺尖沙咀附近嘅呢間餐廳,聽聞食日本菜好正宗,所以即刻Book左。~~蒲燒鰻魚飯 🔥~~認真surprise!😆 鰻魚肉口感軟糯,飯粒非常有咬口,彈又唔會韌,因為魚肉預先用炭火烤過嘅關係油脂味好出色。👍🏻👍🏻~~窩燒烏冬 🔥~~個湯底有微微既甜味,烏冬咬落去好入味,一試難忘!入面還有好多配料,例如炸蝦,蟹柳等等、有淡淡的肉香,肉質爽脆,香濃油脂令人一試難忘。餐廳都服務得好好,我同朋友對它的印象都唔錯應該可以約再來。

餐廳都服務得好好,我同朋友對它的印象都唔錯應該可以約再來。
2022-11-29 30 瀏覽
為慶祝呀妹生日所以特別book左人氣必食餐廳:螢火,同呀妹賀一賀佢20歲生日🎂 個衰妹忠情於日本野,今次螢火都令佢過左一個好美滿既生日。以下係生日美味午餐:❤️呀妹至愛牛肉壽喜鍋❤️材料相當高質,有極度美味滑溜嘅和牛🐂,仲有日本生蛋黃🍳,阿妹話將隻生蛋黃吉穿流晒啲蛋汁出嚟嗰陣連埋啲和牛同埋啲配菜非常之惹味,好味到想encore 🤪❤️我的最愛滑蛋豬扒飯❤️豬扒炸到鬆脆香口,咬落豬扒度係有聲㗎🎶 再連埋啲滑蛋食,多重口感!先品嚐到蛋嘅幼滑,再食到豬扒外層嘅粗獷,在品嚐到豬扒溫暖嘅肉汁,真係非常之滿足!🥰🥰我同妹妹比餐廳有10分,10分好味、10分乾淨、10分友善, 10分完美!🙌🏻

以下係生日美味午餐:

❤️呀妹至愛牛肉壽喜鍋❤️

❤️我的最愛滑蛋豬扒飯❤️

2022-11-28 34 瀏覽
好朋友生日帶佢好好慶祝🎂,「螢火」是最好的選擇,☘️餐廳的壽司好新鮮有些甚至好少聽過。🍣打頭陣有真羽太、帶子、深海池魚及石恒貝,真羽太肉質爽口得來又結實.,帶子鮮甜,深海池魚肉質鮮嫩而石恒貝十分爽口。😚之後係油甘魚、秋刀、海膽蝦同肥拖羅,油甘魚呈淡粉紅色散發出淡淡甘甜,🤩肥拖羅肥美而油份適中,秋刀無腥味肉質細嫰,海膽蝦的海膽鮮甜而蝦爽口彈牙。👐🏻🙀仲有平目魚、銀雪、赤鯥同海膽,平目魚口感有彈性,銀雪肉質結實,赤鯥魚脂充足鮮嫩無比,海膽極鮮甜份量好多。🌟🔥除左壽司出色熟食都唔遜色,海鮮蒸蛋好足料面有三文魚籽入面都有小柱貝同蟹柳,蒸蛋滑捋捋暖笠笠。🐙慢煮八爪魚帶有淡淡的柚子味道碌酸甜甜好清新。最後仲有魚湯同雪糕,👂🏻聽聞魚湯係用接近兩天的時間熬制而成,每一啖都係精華。而雪糕係綠茶雪糕,綠茶味道好濃郁。💋朋友好滿意今次的生日安排,大家都食到好飽。

💋朋友好滿意今次的生日安排,大家都食到好飽。
2022-11-28 16 瀏覽
廣島蠔🥢煎得金黃,外層微微香脆,而蠔肉仍然飽滿嫩滑,入口充滿濃郁鮮味。配上蔥花、蒜粒同櫻花蝦,又帶點鹹香,食落非常惹味🤤櫻花蝦炒飯🥢師傅拎出蘭王蛋,表演單手開蛋同煎蛋。再放上炒飯,炒至乾身且帶有油香。櫻花蝦份量夠多,香氣逼人,撈埋蛋汁食好juicy😋日本A5和牛薄燒🥢師傅先炒香蔥花,然後將薄牛輕輕一煎,最後包住炒好嘅蔥花。咁樣食法可以食到牛肉本身嘅香味,而又唔會太膩👍魚子醬帶子🥢賣相精緻,略煎過嘅帶子仍鮮甜多汁💦配以天然鹹鮮嘅魚子醬,享受多重鮮味~我哋係閒日嚟嘅,佢都差唔多滿座,所以大家記住book位呀😎

我哋係閒日嚟嘅,佢都差唔多滿座,所以大家記住book位呀😎
2022-11-28 14 瀏覽
老公好鍾意影相,尤其是食物嘅相,平時擺上去社交平台啲相唔知以為係我呢個港女影😂真係全部食物都係相機食先,今次為咗俾我老公去影吓相,特別上網搵咗呢一間可以不停相機食先嘅鐵板燒🥰喺尖沙咀嘅螢火🤩燒到香噴噴的大蝦🍤—大蝦十分大隻,肉質厚實又彈牙🤓,睇嚟大蝦係新鮮游水蝦,所以啲肉先咁有彈性😌日本A5和牛( 厚燒 )🥩—雖然已經可以去日本,但未放到假既我地,食住螢火既A5和牛頂住先🤜🏽🤛🏽。牛肉味香濃,肉質又軟滑,真係好滿足好好味呀🤤南非鮑魚—呢隻鮑魚並唔係浪得虛名,佢大隻過我老公個拳頭😂鮑魚燒到好香,啲汁流哂岀嚟,食過返尋味😚澳洲龍蝦🐲🦐—龍蝦同其他海鮮一樣燒到香噴噴👃🏻啲肉仲要滑得嚟勁彈牙,好新鮮,十分甜,真係超好味呀!每次都要等老公影哂相先食得🥹,所以已經要求下星期再嚟,要盡情享受,相機唔俾再食!😎

2022-11-25 22 瀏覽
午餐要諗食咩真係好頭痕😵‍💫不過我知道有一間質素高又周腳嘅日本菜,喺正尖沙咀嘅中心位置,地點方便又易去,定食選擇仲夠多同有誠意添🤎🏅滑蛋豬扒飯炸豬扒+滑蛋堪稱最完美組合😌豬扒炸到金黃香脆,一咬真係脆到咯咯聲!滑蛋有用高湯調味,增添咗蛋嘅味道,配飯食無得頂👏🏼🏅汁燒日本走地雞扒飯雞扒嘅皮燒過之後多餘嘅脂肪被迫出,所以好薄好香口🤤雞肉都無令我失望,唔鞋仲有肉汁,加上用燒汁燒過就更加惹味👏🏼每份午市套餐都附有前菜、蒸蛋同鴨胸肉沙律,成個套餐好完整豐富,雖然蒸蛋同沙律係隨餐附送,但都好睇好食,可見餐廳嘅誠意🤎
🏅滑蛋豬扒飯
🏅汁燒日本走地雞扒飯
2022-11-25 21 瀏覽
上星期平日同一班舊同學聚餐😵‍💫唔知去邊好❓見到呢間啲評論都幾好,又近大家放工地點就去試一試。先要讚一讚侍應好細心地介紹,今天有乜特別新鮮嘅嘢畀我哋💟💕澳洲大鮑魚令人流曬口水!非常爽口彈牙,超厚肉和鮮甜!👍🏻汁煮白鱈魚嫩滑,味道鮮甜,再配上醬汁,味道更惹!🤤日本A5和牛,雖然薄燒但同樣非常好食,外脆內嫩,非常juice好有口感。生熟度有賴於廚師經驗,最適合程度顯現在食客面前。果然脂香味美。👏🏻大蝦蝦頭燒得脆脆的,我連頭都吃下了🤤蝦膏味都傳到我鼻子裡了~鐵板燒的師傅服務很不錯😎會問我哋味道是否足夠等問題、環境也很乾淨。總括嚟講,食物新鮮而且充滿光澤,吃到原汁原味,尤其是鐵板燒只要優質食材,加上少少鹽、胡椒調味已經很好吃。
💕澳洲大鮑魚令人流曬口水!非常爽口彈牙,超厚肉和鮮甜!
👍🏻汁煮白鱈魚嫩滑,味道鮮甜,再配上醬汁,味道更惹!
2022-11-24 16 瀏覽
上完日文堂放學,又係餵食美食之旅,今次試既餐廳餐廳食物正,裝修好,佢夠有情調而且裝修都好特別,所以來試下佢地既鐵板燒。☄️ 流心班馬瀨尿蝦, 廚師非常有功架,整得超級好味!惹味之餘都保留蝦肉鮮味。💫 帶子 厚身味道鮮甜,食落好香口!❤️ 日本A5和牛( 薄燒 ) 薄薄既肉好容易熟,肉味濃厚,口感十足,入口即溶。點少少汁酸甜解膩。💕 廣島蠔 肉質彈牙,好入味。好新鮮。總括而言,呢間餐廳食物質素高服務好,值得再光顧!想試既朋友可以來打卡。
💫 帶子 厚身味道鮮甜,食落好香口!
💕 廣島蠔 肉質彈牙,好入味。好新鮮。

2022-11-23 16 瀏覽
What a surprisingly fabulous Japanese restaurant in TST which offers Omakase 😍 I enjoy the lunch so much. Very nice experience. The cook cooked so well!!!I ordered the one-person lunch set. Very full. The first comes with the salad 🥗 Then it is the fish. love the taste so much ❤️💖 😍 it is delicious! Cook with the onion 🧅 perfect. Added some vibes into the dish ~The second dish comes with seafood 🦞 , 🐯虎蝦 & 帶子,tgt with the 魚露. Love it so much. It is very fresh. The 帶孑come from 北海道。Not to mention

Not to mention this fabulous beef 🥩 安格斯牛,super yummy 😋 50% raw suit me. The vegetables are perfect match with the beef . Beautifully decorated 🥰

The 櫻花蝦炒飯 also mouth-watering🤤 . 好有鑊氣!The semi-raw egg is great too. Must try !!! I gave it a thumb up ~

For the desserts, I chose green tea 🍵 ice cream and the cake. The intensity of sweetness is acceptable. “Happy Birthday “ is written. So surprised🥳

Just cost $380 per head for lunch !!! Very worth & recommended 👍🏻