螢火

Hotaru
2022-12-28 39 瀏覽
📷依家食飯都係手機食先,今日搵既餐廳就岩哂,今日食鐵板燒為主,師父除左用心燒仲用心擺盤,真係忍唔住影多幾張相。🥩日本A5和牛的油脂經過熱力燒溶變得十分之香,師父好細心係牛肉下鋪上羽衣甘藍,吸收多餘的油份,🤤和牛入口即溶,好滋味。厚厚的白鱈魚,🐠食落啖啖肉,魚肉結實又鮮嫩,配上特製醬汁份外美味。🌻好新鮮的斑馬賴尿蝦,肉質厚厚的非常結實,與此同時能夠品嚐出賴尿蝦的鮮甜。🔥✨帶子都幾大粒擺盤好靚色彩繽紛,將帶子指向後再加上魚子,增添高貴感覺,帶子肉質結實鮮甜。🦐而大蝦見師傅幾下功夫就已經將大蝦完美脫殼,不禁讚嘆了一下,蝦膏好新鮮蝦肉又爽彈,好好食。😽呢間餐廳真係色香味俱全,每道菜都超完美完成✅

😽呢間餐廳真係色香味俱全,每道菜都超完美完成✅
2022-12-23 145 瀏覽
📸螢火男朋友話見我未食過鐵板燒 要帶我見吓世面🤣🤣🤣襯臨近聖誕帶我去尖沙咀既一間鐵板燒1點鐘去到已經要排隊入座好彩預先有訂位🫡🫡一入門口左邊係鐵板燒咁啱有人開party坐滿曬右邊就係omakasae行前少少就仲有幾間鐵板燒房預約時可以講明訂房架😉午餐有不同套餐 價錢可選咁我地就試咗星⭐月️🌕兩款餐兩個餐大致差不多不過一款有虎蝦一款有蠔🍴煙鴨胸沙律🍴櫻花蝦廣島蠔/板燒虎蝦海鮮夠新鮮生猛 蝦肉食落彈牙廣島蠔煎至外皮金黃微焦 無腥味🍴焦糖醬鵝肝多士睇住舊鵝肝由生慢慢燒至金黃色食落多汁 焦糖醬用於提鮮🍴汁煮銀鱈魚銀鱈魚皮燒到脆身 好似薯片咁魚肉唔會因為燒而令到肉質鞋再加入洋蔥濃湯 非常惹味連我唔食洋蔥都食曬🤣🤣🤣🍴薄/厚燒美國牛肉薄/厚燒一樣咁好食薄燒會係牛肉包住蔥蒜 一啖咬落好滿足厚燒係會切成一粒粒 一啖一粒🍴櫻花蝦炒飯連太陽蛋炒飯撈蛋汁食零舍惹味飯炒至粒粒分明 又夠味🍴漬物+味噌湯🍴甜品或咖啡套餐$380一位總共有咁多樣野食其實非常抵食仲有大廚即席係面前烹調色香味俱全💗食飽仲有天燈放架用平板電腦將心意/願意寫低就可以📍 尖東加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖#wwh食勻尖沙咀#wwh日本
📸螢火

• 美國牛肉厚燒
  • 美國牛肉薄燒
  • 蘭王蛋炒飯
2022-12-23 34 瀏覽
平日晏晝身邊個個都要返工,Badboy自己一個想食吓好西慶祝吓生日,所以揀咗呢間有鐵板燒又有Omakase嘅日式餐廳🙆🏼‍♂️可以邊欣賞師傅嘅手藝邊品嚐美食😋午市套餐(月)一人前$380🥗沙律有兩塊鴨胸,同badboy鍾意食嘅胡麻醬😃🍞鵝肝多士擺盤好靚😃好大塊鵝肝😳好厚身,燒完都仲好大塊,係口入面化開,配埋脆口嘅多士,蘸少少蜂蜜,好食😋上面舊啫喱好清新,可以令個鵝肝無咁膩。Badboy留意到每個師傅嘅風格都幾唔同,Badboy呢次係女師傅,擺盤特別用心同精緻😃👍🐟汁煮白鱈魚見師傅反反覆覆煎壓個魚皮,令佢變得好乾身,硬硬地少少脆,幾得意,唔係睇住佢整可能都睇唔出係魚皮😳而個汁落咗大量鮮甜嘅洋蔥,可以當湯咁飲埋😋白鱈魚魚肉好嫩滑😋。🦪廣島蠔擺盤極富色彩,估唔到櫻花蝦係同蠔幾夾,比我想像中好食,肥美飽滿多汁,咸咸地惹味啲嘅同時做會食到蠔嘅鮮味。🥩美國牛肉薄燒或厚燒或日本黑豚肉+$200可以轉日本A5牛。美國牛肉肉質會比較結實,牛味比較出,相對少油脂。Badboy揀咗5成熟。夾埋蒜片一齊食😋👍🦐🍚櫻花蝦炒飯爆多櫻花蝦🤭飯粒分明色水炒得好靚,加埋隻大陽蛋成碗飯好吸引。最後仲有🥠漬物、🫕吸物、🍨甜品

午市套餐(月)一人前$380
🥗沙律有兩塊鴨胸,同badboy鍾意食嘅胡麻醬😃

🍞鵝肝多士

🐟汁煮白鱈魚

🦪廣島蠔

🥩美國牛肉薄燒或厚燒或日本黑豚肉

🦐🍚櫻花蝦炒飯

最後仲有🥠漬物、🫕吸物、🍨甜品或咖啡
Badboy揀咗雪糕,日式餐廳好似多數都係開心果雪糕😋

呢間餐廳有個好特別嘅賣點,就係有天燈許願🏮好岩慶祝嘅氣氛,喺Ipad打上祝福嘅字句禁個掣,寫上字句嘅天燈就會喺大屏幕上出現,想多啲天燈就連續禁掣就得😆無嘢想寫嘅話畫吓公仔玩吓都得🤭

再加入佢有幾間鐵板燒房可以book,有大有細,好岩一大班親朋戚友/同事book嚟gathering,其中一間大房都有天燈屏幕架😃
2022-12-22 47 瀏覽
咁啱今日陪朋友喺尖沙咀交收完👯‍♀️,就去咗喺加連威老道嘅—「螢火」食鐵板燒。嘩見到門口都幾多人排隊個喎,好彩我哋坐到最後一張枱,如果唔係就唔知要等幾耐位啦😜以下係我哋叫左既食物:🐟汁煮白鱈魚—唔好睇佢細細份,食完已經有飽肚感。啲汁好豐厚,肉質好肥美飽滿,味道鮮甜又美味,鍾意食魚嘅朋友不能夠錯過啦!😎🐮 日本A5和牛( 薄燒 )—果然係頂級和牛,牛肉味濃,肉質滑溜,咬落滴滴牛肉汁出晒嚟😚,好好味呀!師傅燒到好香,啲牛油牛汁超級好味,真係非常回味😛🦐流心班馬瀨尿蝦—名不虛傳,佢既流心係邊咬邊流汁💦。瀨尿蝦肉質鮮甜又彈牙爽口,是非常新鮮的貨喔😏我同朋友無夾定,邊食邊讚,仲讚到隔離枱都笑到停唔到🤣 我地食完埋單個陣,岀面仲排緊隊,各位想食既朋友記得訂定位!

以下係我哋叫左既食物:

最近同女友講起有咩冇一齊食過發現仲未一齊試過鐵板燒🔥於是就上網搵咗間價錢接受到嘅試下畢竟貴起上黎過千蚊都幾重皮💸今次試嘅兩款lunch set就唔算好貴星同月嘅一人前套餐都係$380除咗兩道菜 款式大致相同🍴.👉🏻沙律今次係煙鴨胸芝麻醬沙律 正常發揮🥗.👉🏻帆立貝(星) · 鵝肝多士 (月)帆立貝肉厚鮮甜 配上鹹香嘅黑魚子醬對比鮮明嘅黑白配帶黎味覺上嘅衝擊⚫️⚪️鵝肝嘅油嫩 配上脆口嘅多士又一經典滋味配搭 伴以微酸啫喱更唔易膩😉.👉🏻汁煮白鱈魚鱈魚煎至金黃 外焦內嫩再將香脆魚皮豎立係上方 擺盤幾有心思✨下方係香濃嘅洋蔥湯 洋蔥煮得軟淋入味唔太鐘意食洋蔥嘅女友都清哂🧅.👉🏻大蝦(星) · 廣島蠔(月)大蝦已起殼 方便食用超貼心仲可以欣賞吓廚師超熟練嘅功架🧑🏻‍🍳大蝦簡單以胡椒同鹽調味而廣島蠔就加咗大量櫻花蝦同蔥一齊爆炒🦪以不一樣嘅風格 去處理不同海鮮.👉🏻美國牛肉薄燒/厚燒 或 日本黑豚肉三款選擇 今次試咗牛肉薄燒同厚燒牛味濃郁 配上羽衣甘藍同芥末醬解除油膩感薄燒較為juicy 而厚燒有嚼勁啲🐮.👉🏻櫻花蝦炒飯炒飯粒粒金黃香噴噴 就咁食都超好味上面再放多隻太陽蛋 撈勻食又唔同feel🍳.👉🏻
最近同女友講起有咩冇一齊食過
星同月嘅一人前套餐都係$380
除咗兩道菜 款式大致相同🍴
👉🏻沙律
今次係煙鴨胸芝麻醬沙律 正常發揮🥗
👉🏻帆立貝(星) · 鵝肝多士 (月)
帆立貝肉厚鮮甜 配上鹹香嘅黑魚子醬
鱈魚煎至金黃 外焦內嫩
再將香脆魚皮豎立係上方 擺盤幾有心思✨
下方係香濃嘅洋蔥湯 洋蔥煮得軟淋入味
唔太鐘意食洋蔥嘅女友都清哂🧅
👉🏻大蝦(星) · 廣島蠔(月)
大蝦已起殼 方便食用超貼心
薄燒較為juicy 而厚燒有嚼勁啲🐮
👉🏻櫻花蝦炒飯
炒飯粒粒金黃香噴噴 就咁食都超好味
上面再放多隻太陽蛋 撈勻食又唔同feel🍳
👉🏻漬物、吸物、甜品 或 咖啡
今次嘅漬物係牛蒡 吸物係味噌湯
  • 鵝肝多士
  • 大蝦
  • 美國牛肉厚燒
2022-12-19 47 瀏覽
上星期男朋友話今個星期俾個驚喜我💕原來係帶我嚟想食好耐既螢火💓 之前聽朋友講佢地既鐵板燒好難book位🥹男朋友好叻叻😘竟然俾佢成功訂到位🙌🏻—🤍汁煮白鱈魚🤍—汁煮白鱈魚一上枱香味岀哂嚟✌🏻 魚肉肉質幼嫩鮮甜,啲魚肉配埋滑滑的白汁好味到男朋友停唔到口😆—❤️‍🔥流心班馬瀨尿蝦❤️‍🔥—賴尿蝦係網上人氣推介,所以我地非常期待😈 賣相色澤都不錯!流心嘅膏一係一試再想食,果然係人氣推介🥇 啲蝦肉彈牙又鮮甜🤓 減緊肥既我真係好難抗拒🫢—💛帶子💛—鐵板燒過既帶子色澤金黃⚜️,香氣撲鼻🐽,配埋魚子醬,香濃既味道配奶滑既口感,真係好好味呀😈 食埋今次先再減肥啦!👻不愧為人人讚好既鐵板燒💯,大家想食既記得要提早book位呀~~

—🤍汁煮白鱈魚🤍—

—❤️‍🔥流心班馬瀨尿蝦❤️‍🔥—

—💛帶子💛—

2022-12-19 32 瀏覽
前排尖沙咀Donki做特價,所以特登去掃貨🥹順便BOOK 左呢間隱世餐廳,我地係單點午餐菜式,👧🏻👦🏻👧🏻👦🏻真係有驚喜。隆重介紹呢個壽司12貫 ,顧名思義就係有12個特色壽司,包括:拖羅 ,真鯛魚,池魚,金目鯛,田蝦 ,帶子,石垣貝,銀雪魚bb ,赤鯥 ,海膽。比較鍾意下面:💕 池魚 💕超級大碟,魚肉鮮美多汁,而且配合獨特醬汁非常惹味。❣️ 拖羅❣️好新鮮,醬汁提升味道層次。💞 海膽💞必食之選,海膽好creamy好完美,海水味滿口都係,醬汁清爽解膩。真心覺得呢間餐廳的菜式都好正宗,廚師好用心烹調,下次會帶埋朋友一齊encore!👍🏻👏🏻

💕 池魚 💕
超級大碟,魚肉鮮美多汁,而且配合獨特醬汁非常惹味。

❣️ 拖羅❣️
好新鮮,醬汁提升味道層次。

💞 海膽💞

2022-12-19 26 瀏覽
公司今個星期要開馬拉松式會議,所以同同事book左係尖沙咀既螢火食餐日本野開心下😎豐富的《壽司12貫 🍣》有拖羅,真鯛魚,池魚 ,金目鯛,甜蝦 ,帶子,石垣貝,銀雪魚bb ,赤鯥 ,海膽,全部色澤都好光鮮好靚,食落味道鮮甜,肉質柔嫩😚,最鍾意係帶子同埋海膽,帶子質感好奶滑、海膽嗰種奶滑腥味,令人流晒口水,食到停唔到口啊!🤤前菜《鴨胸沙律🥗》超鍾意佢個沙律冇乜醬😎,鴨胸又肥美,食兩啖菜同埋蕃茄仔中和返鴨胸嘅肥膩感🤩前菜《魚子醬蒸蛋🥚》有魚子同魚子醬嘅蒸蛋,味道好香濃🤩口感都好多層次,咬一啖細細粒既魚子醬,再咬大大粒嘅魚子時爆曬啲汁出嚟嘅感覺超好味呀!餐廳食物高質又好味😋,為我地既馬拉松式會議加油,簡直係最佳午餐💯
豐富的《壽司12貫 🍣》
前菜《鴨胸沙律🥗》
前菜《魚子醬蒸蛋🥚》
2022-12-15 32 瀏覽
{是日海鮮-蟶子皇}肉質柔嫩得嚟又爽脆,帶濃厚鮮甜味。蘆筍一啲都唔老,清爽多汁。{汁煮白鱈魚}真係做到外脆內軟嘅效果👏中間嘅魚肉超嫩滑,魚油鎖晒喺魚肉入面,配埋下面個洋蔥汁一齊食好開胃。上面塊魚皮都煎到脆卜卜同金黃色,咬落咔咔聲🤩{澳洲龍蝦}師傅用神工將龍蝦拆殼再煎,用返蝦膏為蝦肉調味,而蝦殼就用嚟滾龍蝦湯🥣蝦肉大嚿啖啖肉,表面係有少少半煎炸咁樣,香口得嚟龍蝦肉質仲係咁嫩👍{澳洲大鮑魚-450g}厚身又爽口,鮑魚肝醬有驚喜,甘香而不苦澀。師傅十分認真製作,食材非常新鮮🐟價錢合理,店員亦細心有禮,值得我再回頭!

2022-12-15 22 瀏覽
難得放假要俾自己一個ME TIME🧘‍♀️,要去嘆反個好味的LUNCH。🏠餐廳環境好舒適,真正給人一種放鬆的感覺。今次食雜錦魚生飯🍚,一碗飯有多款刺身,每一款都係大熱的,例如海膽,吞拿魚,甜蝦,三文魚籽等等,食落口感好豐富,✨刺身十分新鮮,大滿足。🥚海鮮蒸蛋大量嘅魚子醬加上三文魚籽感覺好奢華,蒸蛋入口好滑溜,♨️熱的時候食好食好多。🥗鴨胸沙律有多款配料有翠綠蔬菜、蕃茄、粟米同主角鴨胸配搭沙律醬,每啖都好清新好健康的感覺。🗣除了環境唔錯,餐廳的員工服務態度都值得一讚!👍👍👍👍

🗣除了環境唔錯,餐廳的員工服務態度都值得一讚!👍👍👍👍
2022-12-15 28 瀏覽
個人認為吃鐵板燒,主要是吃兩樣東西,一是師傅的功駕,二就是吃食材的味道😎今次來到尖沙咀的🌟螢火🌟,為既都係一嘗師傅技術,希望滿載而歸!蟶子皇煎得出色🌞入口軟嫩鮮味,鮮味十足外, 味道鮮甜帶海水鹹味,那種鮮味在口裏仍能夠保持一段時間。成日覺得龍蝦肉好難好食,但估唔到呢度處理得幾好😳呢碟澳洲龍蝦肉質爽口彈牙,無『鞋颯颯』既感覺🤘🏻日本A5和牛( 薄燒 )油脂滿滿,師傅仲特登爆香啲蒜片,超級香😤成功保持到牛肉的鮮嫩口感和豐富的肉汁,燒得外脆肉香,不用另外調味已經很美味。南非鮑魚大隻新鮮,接近手掌咁大✋🏻而且唔韌,又有咬口,一路燒仲郁緊肉質好新鮮好味!其實幾欣賞個廚師擺盤既心思,而且今日用呢個親民價錢食到嘅日本感覺就真係十分超值!總括成餐飯,其實真係無乜野好彈,期待下一次再泥食,希望會再有驚喜。

同fd喺尖沙咀睇戲前食返個晏先,佢話想食日本嘢,最好坐得舒服,又要多嘢食~搵咗一陣,最後就揀咗依間日式餐廳,希望可以滿足到佢嘅要求🧚🏼‍♀️🐷滑蛋豬扒飯🍚一向對滑蛋豬扒飯情有獨鍾,軟綿綿嘅滑蛋有微微嘅和風甜味,豬扒炸得香酥脆口,一啖飯加半熟蛋汁加豬扒真係perfect match🙊🐮牛肉壽喜鍋🍲牛肉份量好多,每片牛肉都油脂分佈平均,湯汁浸泡洋蔥同大蔥,用嚟佐飯食真係唔覺唔覺可以食到幾碗飯🙈定食set嘅茶碗蒸蛋都係重點之一🥚依到嘅用餐環境舒服別緻,我同朋友都好滿意,俾足💯分!

🐷滑蛋豬扒飯🍚

🐮牛肉壽喜鍋🍲

2022-12-15 169 瀏覽
黎到個環境好特別, 有VIP鐵板燒房可以Book, 如果一班朋友黎都幾好講野唔洗就住高私隱👍🏻師傅會將食材放係我地面前, 方便我地打卡😂 每位師傅都有獨特既擺碟同份外精精緻既設計, 滿足晒視覺享受仲可以慢慢品嘗美食💕🥡龍蝦鐵板燒套餐 ($1190/位) 晚餐🍴沙律 + 蒸蛋 Salad and Steamed Egg · 鴨胸沙律係用麻醬撈, 細細兜開胃! 而蒸蛋即直係鐵板蒸, 好香滑仲要舖上黑魚子醬係面增加口感😍🍴 澳洲龍蝦Australia Lobster· 龍蝦肉質彈牙而結實, 將蝦膏搭牛油整醬汁一齊煎, 令到吸收哂好濃郁! 師傅話個蝦頭🍴汁煮白鱈魚 Bolled Cod· 先將魚皮單獨壓平, 用牛油加上白酒煎白鱈魚, 無腥味仲要好嫩滑! 由一開始師傅已經默默地製作洋蔥汁, 清甜味增加魚既鮮味, 味道唔會辣。魚皮壓至香脆做裝飾, 好似食緊薯片咁😍🍴清酒煮蜆 Bolled Clams with Sake· 蜆肉嫩完全無沙, 味道鮮甜又有少少清酒香, 天氣凍凍地飲啖暖下胃🫢🍴日本 A5 和牛薄燒 Smilled Thin Japanese A5 wagyu Steak·和牛質感薄嫩

🥡龍蝦鐵板燒套餐 ($1190/位) 晚餐

🍴 澳洲龍蝦Australia Lobster
· 龍蝦肉質彈牙而結實, 將蝦膏搭牛油整醬
汁一齊煎, 令到吸收哂好濃郁! 師傅話個蝦頭

🍴汁煮白鱈魚 Bolled Cod

🍴清酒煮蜆 Bolled Clams with Sake

·和牛質感薄嫩仲有啲Juicy, 配搭炒過既羽衣甘藍, 卷住夾埋啲香脆既炸蒜片香脆好香口!!怕膩的話也可蘸些芥末醬來搭配

🍴 櫻花蝦炒飯 Fried Rice w/ Sakura Shrimp
· 食到就尾聲都真係幾飽😂 師父係個炒飯放左隻脆邊嘅流心蛋, 只要將蛋黃混埋炒飯食又即刻多左個胃出黎🙊

🍨最後甜品可以揀咖啡或雪糕, 個雪糕絕對驚艷我, 食左陣先知係開心果, 完全大愛😋😋

近旁邊可以問店員拎iPad寫啲願望/畫畫, 轉個頭大螢幕就會出現岩岩許願既野架啦😍 但本人無咩藝術天份就笑納😂
2022-12-08
10 分鐘 (堂食)
  • 澳洲龍蝦
  • 日本A5和牛薄燒
☑️高CP鐵板燒/Omakase午市一直都好想試位於尖東的螢火, 除了提供鐵板燒, 還有廚師發辦, 午市更是非常抵食😍坐吧台可近距離欣賞師傅熟練的廚藝🧑🏻‍🍳實在是味蕾和視覺的享受✨💭不想衣服沾上鐵板燒氣味的朋友,亦可選擇不坐吧台, 可坐在普通的用餐枱, 非常貼心♥️螢火最特別的是有天燈許願牆🏮客人可以把祝福語句或圖畫寫於IPAD上, 店員便會把祝福展示在許願牆投影幕上㊗️真是超級浪漫, 慶祝節日或生日, 用來打卡就最適合了📸螢火更設有3️⃣間VIP房, 有6-8人的細房或10-12人的大房🥳跟一大班朋友吃鐵板燒GATHERING真不錯!細房平日午市的最低消費都只是大概$2000起, 非常實惠🤑鐵板燒師傅🧑🏻‍🍳好專業好健談, 美味的食物和友善輕鬆的服務帶來一次美好的用餐體驗👍🏻✨午市套餐 (星)一人前 $380 / 位🔺煙鴨胸芝麻醬沙律Salad🔺煙鴨胸軟嫩, 淋上日式胡麻醬, 沙律菜清新可口, 作為前菜非常開胃🤤🔺汁煮白鱈魚 洋蔥湯 海蜇 Boiled Cod 🔺整個擺盤都非常精緻, 還散發着香濃的洋蔥香氣, 超級吸引🤩魚皮脆口, 鱈魚煎至兩面呈金黃色, 鱈魚魚肉清甜嫩滑🐟湯底濃郁帶點濃稠
☑️高CP鐵板燒/Omakase午市

跟一大班朋友吃鐵板燒GATHERING真不錯!
細房平日午市的最低消費都只是大概$2000起, 非常實惠🤑

✨午市套餐 (星)一人前 $380 / 位
🔺煙鴨胸芝麻醬沙律Salad🔺

🔺汁煮白鱈魚 洋蔥湯 海蜇 Boiled Cod 🔺
整個擺盤都非常精緻, 還散發着香濃的洋蔥香氣, 超級吸引🤩魚皮脆口, 鱈魚煎至兩面呈金黃色, 鱈魚魚肉清甜嫩滑🐟湯底濃郁帶點濃稠的口感, 味道清甜, 有香濃的黑胡椒味🧅就算平時唔鐘意食洋蔥都會飲哂成碗湯🥣

🔺星加坡虎蝦 & 北海道帆立貝 配黑魚子醬 Scallop & Prawns 🔺
師傅熟練地把整隻虎蝦脫殼🦐把蝦殼都用於擺盤上, 蝦頭也不浪費, 煎香後的蝦頭都好多汁, 還有些虎蝦肉質彈牙爽口, 肉質結實, 鮮味十足😋
帶子肉身豐厚, 彈牙鮮甜, 有濃香的牛油味✨新鮮的北海道帶子配上高級的黑魚子醬, 這個優雅的黑白配搭帶來無窮滋味😍😍

🔺美國安格薪牛肉厚燒 Grilled Thin Cut Steak🔺
師傅煮每道菜都落足心機擺盤, 就似畫家一樣製作藝術品👨🏻‍🎨每道菜都是ART PIECE🖼️師傅亦會貼心詢問客人想要的熟度, 一整塊厚實的牛排煮成有嚼勁的骰子牛肉, 咬入口有香濃的牛味, 非常JUICY🤤
配上可去除肥膩感的芥末醬💚, 炸得香脆的青森縣蒜片🧄辛辣之餘又有濃香蒜味, 味覺多重享受😊仲有炒香的羽衣甘藍,清脆爽口🥬

🔺櫻花蝦炒飯 Fried Rice with Sakura Shrimp🔺
作為澱粉控, 每餐一定要吃上一碗飯才能稱上完美🍚這櫻花蝦炒飯實在是錦上添花, 煎到燶邊的太陽蛋蛋液流到米飯上🍳米飯粒粒分明, 好飽滿, 櫻花蝦酥脆, 這炒飯真是不得了💯

🔺漬物 Tsukemono 🔺
🔺吸物Soup - 龍蝦湯🔺
以為是平平無其的麵豉湯, 但原來是龍蝦湯🦞好驚喜! 把龍蝦殼淆成湯, 裡面還有龍蝦肉, 味道好鮮甜😋

🔺甜品或咖啡 Dessert or Coffee🔺
🔺甜品 - 開心果雪糕😋
開心果雪糕散發濃郁果仁芳香🍨口感幼滑, 為這一餐畫上完美的句號🈵

2022-12-14 12 瀏覽
螢火餐廳座位闊落,仲可以Book VIP鐵板燒房,完全岩哂想私隱度高嘅朋友黎食👍🏻我地見到旁邊有個大既投射螢幕,店員見我地研究就拎左部iPad比我地寫願望或畫畫,隔左2分鐘就出現左😍 臨近聖誕就畫個聖誕樹🎄啦🥡鮑魚鐵板燒套餐 ($1190/位) 晚餐*沙律細細兜麻醬鴨胸沙律,仲有幾粒蝦仔*蒸蛋蛋蒸到好滑溜加上舖滿黑魚子醬,細細杯但好滿足*南非鮑魚直至佢落板之前仲郁下郁下,師傅自己另外調整個松露醬,減低左出面大家都形容既煤氣味😂 用埋鮑魚肝做其中一個醬唔會苦澀,鮑魚既厚薄度由自己切自己決定,夠爽口*鵝肝多士見住啲牛油燒溶再放塊細火烘左段時間既多士吸收哂真係引到我洗哂口水😋將煎到金金黃黃咁,真係入口即溶, 另外師傅配搭左晶瑩通透既柚子啫喱,減低油膩感仲有另一番口味*清酒煮蜆蜆肉嫩而且鮮甜搭上清酒香, 成個人都暖粒粒🫢*日本 A5 和牛厚燒師傅問我地要5成熟好無,肉質燒到岩岩好,滿滿油脂慢慢滲出。搭配羽衣金藍完全無草青味,減低油膩,另配有炸蒜片同芥末醬,夾住黎食都幾正👍🏻*櫻花蝦炒飯櫻花蝦炒飯飯粒分明再上面加太陽蛋,整穿個蛋黃撈飯好好味*甜品可以要雪糕或者咖啡,我哋揀咗雪糕,係開心果味嘅特別
螢火

🥡鮑魚鐵板燒套餐 ($1190/位) 晚餐

*沙律
細細兜麻醬鴨胸沙律,仲有幾粒蝦仔

*蒸蛋
蛋蒸到好滑溜加上舖滿黑魚子醬,細細杯但好滿足

*南非鮑魚

*鵝肝多士

*清酒煮蜆
蜆肉嫩而且鮮甜搭上清酒香, 成個人都暖粒粒🫢

*日本 A5 和牛厚燒

*櫻花蝦炒飯
櫻花蝦炒飯飯粒分明再上面加太陽蛋,整穿個蛋黃撈飯好好味

*甜品
可以要雪糕或者咖啡,我哋揀咗雪糕,係開心果味嘅特別夾帶有少少燕麥味