螢火

Hotaru
前菜有我最愛嘅茶碗蒸蛋😍 猶如布丁般嘅綿密質感,非常滑溜,裡面仲有帶子、海帶同蟹肉絲,鮮味無比。另外仲有沙律添呀,煙鴨胸值得一讚👍 👍煎得皮脆肉嫩,而且切得夠薄,食落唔會太油膩。天婦羅定食$220炸粉一啲都唔厚,用咗麻油同大豆油去炸,特別酥香而不油膩。配上微酸嘅秘製醬汁,風味十足🎌汁燒日本走地雞扒飯$180雞扒已細心切件🔪 外皮煎得香脆,內裡鮮嫩多汁,而且日式照燒汁嘅味滲晒入去,再滴埋檸檬汁🍋 味道層次豐富。😍😍😍估唔到尖沙咀有咁高水準嘅定食🥹 午市套餐包前菜、湯、咖啡 / 甜品,性價比極高!

2022-11-21 54 瀏覽
😌為咗慶祝周年上網做功課睇吓有邊間餐廳好食,發現呢間位於尖沙咀的日式鐵板燒都幾吸引。❤️鵝肝多士 鵝肝多士好大件,燒到外脆內軟沒有腥味,配上脆卜卜的多士,大大減低油膩的感覺。😋好食指數: 4/5❤️廣島蠔 廣島蠔沒有蠔殼原粒一大隻,超級肥美脹到就要爆開似的,底下佈滿了櫻花蝦,廣島蠔沒有腥味仲多左櫻花蝦香味。😋好食指數: 4/5❤️日本A5和牛( 厚燒 ) 見到塊和牛扒已經流哂口水,第一次感受入口即溶原來就係呢種感覺,肉質軟嫩每咬一啖口腔都撒發著油花香。😋好食指數: 5/5❤️帶子擺盤好精緻,帶子外層煎到金黃,裏面軟滑爽甜,帶子仲配上魚子醬,高級的雙重享受。😋好食指數: 4.5/5整體推介指數:💯
❤️鵝肝多士
😋好食指數: 4/5
❤️廣島蠔
😋好食指數: 4/5
❤️日本A5和牛( 厚燒 )
😋好食指數: 5/5
❤️帶子
😋好食指數: 4.5/5

整體推介指數:💯
2022-11-18 75 瀏覽
我們沒有訂枱,想不到午市幾乎全滿,差啲要等位。聽店員介紹個set都幾豐富架🤭店員招呼熱情,奉上熱茶,點好菜就吃開胃的清新沙律和熱辣辣的茶碗蒸🤭沙律菜很新鮮、蒸蛋滑溜溜。牛肉壽喜鍋當中牛肉簿身得來極重牛味🉐咬落去非常Juicy🉐湯內有大量蔬菜,咀嚼時有層次感,口感和味道都好豐富。好似呢塊椰菜,吸曬湯底精華😚蒲燒鰻魚飯一定要大推❇️❇️❇️鰻魚高質💮貴精不貴多,鰻魚汁調味適中,唔會太甜太重味,最緊要係鰻魚汁並無蓋過本身鰻魚嘅魚油香味🈵意!
2022-11-17 56 瀏覽
有時候食好嘢唔洗搵理由,想食就食咁先最開心🤩好似今晚我就特登book咗尖沙咀[螢火 Hotaru]嘅鐵板燒晚餐,好好慰藉吓自己嘅五臟六腑🤩首先食返件[鵝肝多士]作開胃菜~鵝肝油份夠多,將鵝肝多士蘸旁邊嘅焦糖醬食特別夾👍🏼之後就食兩碟魚料理[汁煮白鱈魚]同[甘鯛魚配海膽忌廉汁]~雖然都係魚🐟但唔同嘅煮法令到呢兩種魚嘅味道同質感都好唔同🙊而兩種魚嘅共同點都係魚肉細緻嫩滑,好滋味😋[清酒煮蜆]鮮味十足,每隻蜆都吸收哂清酒嘅甘甜味,味道自然好舒服☺️最後就係食晚嘅戲肉🤩[澳洲大鮑魚]重量足足有450g,有兩隻手掌合埋咁大隻🤚🏼✋🏼彈牙嘅大鮑魚肉一咀就斷,先就咁食一件原味嘅,再蘸醬食會有唔同嘅感覺,正😍
2022-11-16 45 瀏覽
🧳🧳不知不覺共事多年既同事退休,今日午餐請佢食日本菜。呢間餐廳既環境唔錯,我地都吹左好耐水。所有食物都好滿意、服務質素唔差,經過附近既朋友可以來探店。🚀 窩燒烏冬 🍽果然成個體驗都💯💯,D食材、味道到擺盤都非常吸引。最令我印象深刻的就系流心蛋,好juicy好Creamy。烏冬非常彈牙,惹味鹹香。🚀 蒲燒鰻魚飯 🍽鰻魚肥美有咬口,口感豐富。個鰻魚汁又不會太油膩👍🏻👍🏻。仲包括好多特色拌菜,都幾有特色。還要提下,都好就腳。餐廳嘅裝修風格好好,而且服務質素有保障,好寬敞光猛.😌😌
🚀 窩燒烏冬 🍽
🚀 蒲燒鰻魚飯 🍽
2022-11-14 57 瀏覽
午市鐵板燒套餐(星) $380位-沙律-帆立貝-汁煮白鱈魚-大蝦-厚燒美國牛肉-櫻花蝦炒飯 、漬物、吸物-甜品上次係度食過Omakase,今次就嚟試吓佢哋個鐵板燒。 今次一個人就坐大廳,佢話可以book 獨立房,午市四個人就夠最低消費。一入嚟就見到個動畫背景轉咗。都有問伙計拎個iPad 寫字射上去個虛擬天燈許願。玩到咁上下啦,師傅都準備好食物就坐返去位先嚟胡麻沙律。師傅就介紹將會煮嘅食物。帆立貝切片再用魚子吊味。鱈魚先將皮煎到好似薯片咁脆,魚肉就再放係即炒洋蔥湯面。估唔到居然係濕食。大蝦師傅已經幫手剝咗殼,煎香蝦頭同肉,再用蝦膏+牛油、醬油做返個汁。之後上主菜,可以加錢轉和牛或者轉薄切or豬肉,我梗係要厚切5成熟啦,配返個Wasabi 蛋黃醬同埋蒜片一齊食,仲有蒜蓉炒羽衣甘藍清一清個口。最後仲有櫻花蝦炒飯+煎蛋、味噌汁同埋漬物。食完仲有咖啡或者甜品,今日係開心果雪糕,啱曬食完熱氣野嘅我。

午市鐵板燒套餐(星) $380位
-沙律
-帆立貝
-汁煮白鱈魚
-大蝦
-厚燒美國牛肉
-櫻花蝦炒飯 、漬物、吸物
-甜品

玩到咁上下啦,師傅都準備好食物就坐返去位先嚟胡麻沙律。
師傅就介紹將會煮嘅食物。帆立貝切片再用魚子吊味。
最後仲有櫻花蝦炒飯+煎蛋、味噌汁同埋漬物。

• 美國牛肉厚燒
2022-11-11 1413 瀏覽
呢間日本餐廳螢火有個靚靚天燈許願牆,早排朋友仔生日就揀左呢間食。餐廳有提供鐵板燒+廚師發辦,午市壽司定食先$328/位,魚生鮮甜美味,CP值好高💗❀沙律❀煙鴨胸沙律,沙律菜好新鮮,煙鴨胸肉嫩多汁,充滿煙燻鹹香。❀蒸蛋❀茶碗蒸個蛋好嫩滑,仲有蟹柳碎碎+三文魚籽+黑魚籽,又靚又矜貴,味道唔錯。❀壽司十貫❀✿大拖羅✿大拖羅脂肪相當多,富有天然魚油甘香,師傅仲𠝹左靚靚花紋。✿深海池魚✿色澤有少少透明,味道較淡,肉質緊實爽口。✿真羽太✿即係七帶石斑魚,第一次食呢款高級魚,師傅切得比較厚身,魚味清甜, 肉質結實爽口。✿牡丹蝦配蝦膏✿是日驚喜之作,推薦!牡丹蝦配上濃郁香口蝦膏好惹味🥺✿北海道赤海膽✿呈淡淡金黃色,顆粒分明,入口肥厚濃郁,充滿鮮味。✿帶子✿北海道帶子好肥厚,味道純淨甘甜。✿ 石垣貝 ✿肉質鮮甜,口感厚實,食落好似象拔蚌咁。✿ Bb銀鱈魚✿肉質細緻、油脂豐厚,入口零舍嫩滑。✿赤鯥魚✿脂肪充足,帶有甜味,經過火炙後,魚油香更出😆✿左口魚配左口魚邊✿平時多數食左口魚壽司,估唔到原來魚邊油分多D,食落入口即溶咁🤤❀溫烏冬❀湯底奶白色好清甜,烏冬彈牙又有咬口因為份量唔多,唔怕太飽。❀開心果雪糕❀
呢間日本餐廳螢火有個靚靚天燈許願牆,
早排朋友仔生日就揀左呢間食。

餐廳有提供鐵板燒+廚師發辦,
午市壽司定食先$328/位,
魚生鮮甜美味,CP值好高💗

❀沙律❀
煙鴨胸沙律,沙律菜好新鮮,
煙鴨胸肉嫩多汁,充滿煙燻鹹香。

❀蒸蛋❀
茶碗蒸個蛋好嫩滑,
仲有蟹柳碎碎+三文魚籽+黑魚籽,
又靚又矜貴,味道唔錯。

壽司十貫❀
✿大拖羅✿
大拖羅脂肪相當多,
富有天然魚油甘香,
師傅仲𠝹左靚靚花紋。

✿深海池魚✿
色澤有少少透明,
味道較淡,肉質緊實爽口。

✿真羽太✿
即係七帶石斑魚,第一次食呢款高級魚,
師傅切得比較厚身,
魚味清甜, 肉質結實爽口。

✿牡丹蝦配蝦膏✿
是日驚喜之作,推薦!
牡丹蝦配上濃郁香口蝦膏好惹味🥺

✿北海道赤海膽✿
呈淡淡金黃色,顆粒分明,
入口肥厚濃郁,充滿鮮味。

✿帶子✿
北海道帶子好肥厚,
味道純淨甘甜。

✿ 石垣貝 ✿
肉質鮮甜,口感厚實,
食落好似象拔蚌咁。

✿ Bb銀鱈魚✿
肉質細緻、油脂豐厚,
入口零舍嫩滑。

✿赤鯥魚✿
脂肪充足,帶有甜味,
經過火炙後,魚油香更出😆

✿左口魚配左口魚邊✿
平時多數食左口魚壽司
估唔到原來魚邊油分多D,
食落入口即溶咁🤤

❀溫烏冬❀
湯底奶白色好清甜,
烏冬彈牙又有咬口
因為份量唔多,唔怕太飽。

❀開心果雪糕❀
好香開心果味,味道唔太甜。

整體野食平靚正,食到好開心,
成班朋友去仲可以Book鐵板燒房,
私隱度幾高,靜靜地吹水都唔錯,
慶生/約會都岩!
  • 壽司10貫
  • 蒸蛋
  • 開心果雪糕
最近朋友生日我就上網揾到呢間餐廳同佢慶祝☺️見到佢有個天燈許願打卡牆真係滿滿儀式感😆:午市套餐(星)一人前✨ $380🍴沙律🥗先來一個鴨胸麻醬沙律🤪啲生菜同蕃茄都好新鮮清甜!🍴大蝦🦐烹調時間真係岩岩好👍🏻👍🏻非常爽口彈牙😏無特別既調味只有鹽同黑椒😃所以鮮味十足好滿意😚個蝦頭仲有勁多蝦膏添😍🍴帆立貝🦪北海道帆立貝超大粒😌面頭加上鹹香既魚子醬🖤為帆立貝提鮮之餘絕對唔會搶左佢既鮮味🤓美中不足係略嫌熟左少少🤏如果嫩返啲就perfect😊🍴汁煮白鱈魚🐟驚喜之最⭐️師傅介紹左係用上犬牙魚,魚肉厚身得來超級嫩滑😍同其他銀鱈魚完全唔同~上面嗰兩片魚皮好脆😝連平時唔食魚皮既我都食得好滋味😂另外一個亮點就係魚下面既洋蔥汁🧅師傅整第一度菜之前已經準備緊😏怪唔知見到佢喺到炒洋蔥🤣個汁好濃稠清甜同魚好match!🍴美國牛肉薄燒🥩牛肉要左三成熟😳入面包住炒香左既蔥同蒜🥰牛肉好嫩滑肉味濃🤩油脂已完全溶入配料好正🤓旁邊仲有營養價值豐富既羽衣甘藍🥬佢仲比左wasabi sauce🙂我試點左一件係幾夾但我覺得原汁原味係最好🤪🍴櫻花蝦炒飯🍚平時食鐵板燒好少食到炒飯上面係加太陽蛋🌞飯炒得金黃色好亁身粒粒分明🤭一上枱已經陣陣櫻花蝦

午市套餐(星)一人前✨ $380

🍴沙律🥗
先來一個鴨胸麻醬沙律🤪啲生菜同蕃茄都好新鮮清甜!

🍴大蝦🦐

🍴帆立貝🦪

🍴汁煮白鱈魚🐟

🍴美國牛肉薄燒🥩

🍴櫻花蝦炒飯🍚
平時食鐵板燒好少食到炒飯上面係加太陽蛋🌞飯炒得金黃色好亁身粒粒分明🤭一上枱已經陣陣櫻花蝦香🍚啲蛋汁撈埋啲飯真係一流😌原本已經好飽都KO哂成碗😄

🍴漬物、吸物🥒
麵豉湯正常發揮😙漬物就係醃菠菜同牛蒡🤤兩者都入味

🍴甜品🍨
揀左抹茶雪糕🍵抹茶味都濃郁而且唔太甜👌🏻食完好滿足!

整體來講,呢個lunch set真係抵到爛🤪完全係視覺同味覺上既享受😎店員有禮貌😁師傅都好好傾好nice😆環境好大而且坐得舒服😌完全係慶祝生日之選!除左鐵板燒仲有Omakase!!仲有三間私人鐵板燒房可以book😎岩哂gathering!!大家要快啲試下🥰
2022-11-07
  • 汁煮白鱈魚
2022-11-10 80 瀏覽
咁大個女未試過食omakase,係openrice呢到搵到呢間瑩火,Book咗晚餐時段嚟食,非常多人,佢一邊係食廚師發板,另一邊係鐵板燒,Order左佢嘅火set $1880 ,加一服務費海膽、鮑魚、好好食😝好新鮮好入味,大大隻海膽,即場喺我哋面前開,甜到癲呀😆鮑魚口感爽脆同滑😈一開頭有啲前菜有牛蒡、橋頭、醃姜等等,個鴨胸就遜色咗少少,有少少鞋生蠔超大隻,非常鮮甜😋肉質飽滿😽日式蒸蛋,免頭有啲黑松露,大粒既蟹子
生蠔超大隻,非常鮮甜😋肉質飽滿😽
日式蒸蛋,免頭有啲黑松露,大粒既蟹子

2022-11-05 94 瀏覽
朋友生日 一定要聚在一起🥰今日朋友推薦呢間😍我哋都係愛酒之人所以今晚不醉無歸🤣我哋叫咗一個套餐佢每一樣都有個廚師精心烹飪俾我哋食每一個菜上台都係我感覺到如詩如畫嘅風景😍海鮮🦞新鮮原隻上 貨真價實😋味蕾和眼睛嘅享受😎
朋友生日 一定要聚在一起🥰

每一個菜上台都係我感覺到如詩如畫嘅風景😍

海鮮🦞新鮮原隻上 貨真價實😋

味蕾和眼睛嘅享受😎
2022-11-02 111 瀏覽
$1390 (二人前)另加一服務費今日朋友帶我食一間食過嘅餐廳,就係螢火,喺晚餐當中我選咗一個新嘅菜單嚟試吓。煙鴨胸沙律開胃前菜🤭蟶子油封蘆筍(是日不同)聽師傅話每日是日海鮮都係唔同,今日為我煮嘅係蟶子人封蘆筍,蟶子煮得啱啱好爽口彈牙。再加上油封蘆筍喺用蟶子殼加油封製造手法,整嘅蘆筍。再配搭兩色嘅海帶 同 食用花,色香味俱全。澳洲龍蝦簡單嘅一隻龍蝦用原汁原味嘅方法製作,龍蝦汁滲入龍蝦身上,厚厚嘅肉,食出彈牙同鮮香。超有滿足感。南非鮑魚南非鮑魚加上自製醬汁同埋黑松露醬賣相吸引,未食已經聞到嘅黑松露味,食落煙靭彈牙。日本A5和牛今次師傅推介日本和牛可以試吓Medium well,因為鎖住肉汁,可以外脆內軟,食落都有一種新嘅口味。櫻花蝦炒飯今日同師傅傾偈發現濕飯同個炒飯嘅分別,濕炒飯同乾炒飯各有好處。但最好都喺中和度比較好,因為乾炒飯,有香口味,但食太多會令到喉嚨乾涸,濕炒飯排有機會有種漿口嘅感覺,所以師傅話炒飯先好考功夫,今次食太陽蛋加櫻花蝦,原味嘅櫻花蝦會比較出眾,我再將太陽蛋絞碎混入櫻花蝦炒飯身上蛋漿混入炒飯,乾濕比例啱啱好識落有另一種口感,而有少少驚喜就係蛋白居然可以炒到香脆可口,有
$1390 (二人前)另加一服務費

煙鴨胸沙律
開胃前菜🤭

蟶子油封蘆筍(是日不同)

南非鮑魚

日本A5和牛

櫻花蝦炒飯
今日同師傅傾偈發現濕飯同個炒飯嘅分別,濕炒飯同乾炒飯各有好處。但最好都喺中和度比較好,因為乾炒飯,有香口味,但食太多會令到喉嚨乾涸,濕炒飯排有機會有種漿口嘅感覺,所以師傅話炒飯先好考功夫,今次食太陽蛋加櫻花蝦,原味嘅櫻花蝦會比較出眾,我再將太陽蛋絞碎混入櫻花蝦炒飯身上蛋漿混入炒飯,乾濕比例啱啱好識落有另一種口感,而有少少驚喜就係蛋白居然可以炒到香脆可口,有平時嘅蛋白口感二個底擁有香脆嘅質感,所以係一個好好嘅收尾炒飯。(題外話,師傅話晚市會用蘭王日本蛋,午市會用一般日本蛋。所以大家兩段時間都可以試吓🤭)

最後想講句,最好同師傅多啲溝通師傅會因應你嘅口味會有所調節所以食鐵板燒最好同師傅多啲傾偈欣賞多啲師傅現場嘅手藝。

漬物 & 吸物 & 豆腐味雪糕
餐廳分開咗兩邊用餐區,一邊係鐵板燒而另一邊就係廚師發板,店內地方都幾大,除咗廳面之外,原來仲有獨立房,適合多人聚餐鐵板燒用餐位置好特別,座位後面有個巨型銀幕,客人可以係IPad 寫上字句,然後就會喺銀幕裡面嘅天燈顯示出嚟今次我哋揀咗食𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞,晚餐有兩個價錢選擇,最後叫咗平啲嗰個𝐒𝐞𝐭,食物方面質素唔錯,菜式豐富。另外師傅好健談,除咗介紹食物之外,仲會同我哋傾吓計講吓笑𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 螢 $𝟏𝟓𝟖𝟎🔝黑梅貝花螺平平無奇嘅花螺,但煮得超入味,口感軟腍有嚼勁,好好食🐚🔝炸豆腐味道偏淡,無咩特別。🔝蒸蛋面層鋪滿三文魚籽同魚子,內裡仲有滿滿嘅蟹肉同帶子絲🦀用料非常豐富。🔝羽太 · 池魚左邊嘅羽太肉質紮實味道鮮甜,而右邊嘅池魚味道非常濃郁。🔝白象拔蚌 · 帶子 · 石垣貝白象拔蚌口感爽脆好鮮味,帶子鮮甜😋🔝秋刀魚 · 銀雪魚BB · 赤鯥又到秋刀魚嘅季節喇,魚味相當濃郁,正‼️而銀雪魚同赤鯥經過火炙後魚脂豐盈,入口充滿油脂甘香。🔝鮟鱇魚肝 · 鱈魚白子鮟鱇魚肝入口即溶味道濃郁,而白子就唔夠肥美,可能食嗰時仲係十月頭,未到最肥美嘅時候。🔝炸蠔呢隻炸蠔好肥美,咬落去內裡係半生熟,

𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 螢 $𝟏𝟓𝟖𝟎

🔝黑梅貝花螺
平平無奇嘅花螺,但煮得超入味,口感軟腍有嚼勁,好好食🐚

🔝炸豆腐
味道偏淡,無咩特別。

🔝蒸蛋

🔝羽太 · 池魚
左邊嘅羽太肉質紮實味道鮮甜,而右邊嘅池魚味道非常濃郁。

🔝白象拔蚌 · 帶子 · 石垣貝
白象拔蚌口感爽脆好鮮味,帶子鮮甜😋

🔝秋刀魚 · 銀雪魚BB · 赤鯥

🔝鮟鱇魚肝 · 鱈魚白子

🔝炸蠔
呢隻炸蠔好肥美,咬落去內裡係半生熟,炸糠下面有小小沙律醬,要分幾啖先食得晒🤭

🔝澳洲鮑魚
鮑魚都算入味,味道不錯。

▪️左口魚配左口魚邊·壽司
左口魚邊經過火炙釋放更多嘅魚油🤩

▪️拖羅·壽司
油脂感滿滿,食一件係唔夠㗎。

▪️牡丹蝦配蝦膏·壽司
鮮甜嘅牡丹蝦加滿滿嘅蝦膏,超滿足。

▪️鯖魚·壽司
經過火炙嘅鯖魚,都幾好食。

▪️海膽·壽司
海膽鮮甜好Creamy,入口即溶。

🔝燒秋刀魚
秋刀魚當造嘅季節,好新鮮嘅原條秋刀魚,但可惜係我唔識lur骨,食得有啲辛苦。

🔝魚湯烏冬
奶白色嘅魚湯🐟魚味濃郁鮮甜配搭烏冬一流。

▪️豆腐雪糕
最後甜品係豆腐雪糕🍦
2022-10-05
【尖沙咀 ⋄高質日式鐵板燒】 🍽 螢火Hotaru📍尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖最近到訪了尖東的「螢火」品嚐了超高質的午市鐵板燒🔥餐廳佔地約5000呎 環境寬敞 分了鐵板燒和壽司兩個區域不論鐵板燒或Omakase都可以近距離欣賞師傅精湛的廚藝室內還設有互動天燈打卡牆 可以寫下願望 適合慶祝生日🎂他們的午市鐵板燒套餐非常豐富 這次試了鮑魚和龍蝦套餐包括沙律、蒸蛋、清酒煮蜆、燒牛肉、炒飯、湯和甜品二人前的好處是可以一次過品嘗鵝肝多士和汁煮白鱈魚😋整頓飯的亮點當然是主角的新鮮南非鮑魚和澳洲龍蝦🦞鮑魚建議先品嘗原味 而後再配鮑魚肝醬、黑松露、胡椒鹽龍蝦加入了清酒、白酒煮熟 再配上龍蝦膏 十分惹味👍🏻特別喜歡日本 A5 和牛薄燒 炙燒後包著炸蒜片吃肉味更濃亮點之一還有焦糖鵝肝多士 鵝肝的油脂香充滿整個口腔🤤喝完蟹湯 最後以甜以不膩的開心果雪糕作結真的很滿足~整體的食物質素挺高 而且師傅很nice 主動和客人交流🫶🏻⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 龍蝦鐵板燒/鮑魚鐵板燒 $1,190 p.p.⋄ 沙
【尖沙咀 ⋄高質日式鐵板燒】
🍽 螢火Hotaru
📍尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

最近到訪了尖東的「螢火」品嚐了超高質的午市鐵板燒🔥
餐廳佔地約5000呎 環境寬敞 分了鐵板燒和壽司兩個區域
不論鐵板燒或Omakase都可以近距離欣賞師傅精湛的廚藝
室內還設有互動天燈打卡牆 可以寫下願望 適合慶祝生日🎂
他們的午市鐵板燒套餐非常豐富 這次試了鮑魚和龍蝦套餐

包括沙律、蒸蛋、清酒煮蜆、燒牛肉、炒飯、湯和甜品
二人前的好處是可以一次過品嘗鵝肝多士和汁煮白鱈魚😋
整頓飯的亮點當然是主角的新鮮南非鮑魚和澳洲龍蝦🦞
鮑魚建議先品嘗原味 而後再配鮑魚肝醬、黑松露、胡椒鹽
龍蝦加入了清酒、白酒煮熟 再配上龍蝦膏 十分惹味👍🏻

特別喜歡日本 A5 和牛薄燒 炙燒後包著炸蒜片吃肉味更濃
亮點之一還有焦糖鵝肝多士 鵝肝的油脂香充滿整個口腔🤤

喝完蟹湯 最後以甜以不膩的開心果雪糕作結真的很滿足~
整體的食物質素挺高 而且師傅很nice 主動和客人交流🫶🏻
❝我地食咗咩? ت ❞
☞ 龍蝦鐵板燒/鮑魚鐵板燒 $1,190 p.p.
⋄ 沙律

⋄漬物
⋄蟹肉魚湯
⋄開心果雪糕
2022-10-30 227 瀏覽
🇭🇰螢火·呢間我之前已經食過佢既omakase㗎喇 佢lunch超級抵食 而且好好味 所以今次就嚟咗試佢哋嘅鐵板燒啦😍😍我哋係星期四嚟嘅 佢都差唔多full house 所以大家記住一定要book位啊😎·龍蝦/瀨尿蝦鐵板燒$1,190佢呢兩個餐既野食其實係一樣嘅 只係一個係龍蝦 一個係瀨尿蝦姐 而且佢有啲嘢食係二選一咁樣嘅 我哋兩個人就啱啱好可以試晒😈不過因為我同我個朋友仔都係唔食蝦嘅 所以餐廳勁好幫我哋轉左鮑魚😙😙·沙律 l 蒸蛋 l 清酒煮蜆佢呢度個蒸蛋係細細個咁樣 超級的骰😍佢個雞蛋好滑 上面有好多魚子醬 仲有舊鵝肝仔 所以超級鹹香🤤🤤之後佢個清酒煮蜆係整到啱啱好 好滑溜 而且請酒味都好香🍶之後個沙律就正正常常啦🥗·澳洲大鮑魚 l 澳洲龍蝦佢個鮑魚超級大隻 係大隻過一個拳頭 我地兩個人分都每人有3大片 望到都開心🤩佢呢個又係煮到啱啱好 完全唔會韌 我自己覺得佢就咁食已經好夠味㗎喇 不過佢隔離仲有三款醬俾你配 我自己就鍾意點佢個黑松露醬 再加少少胡椒鹽 咁樣超級提鮮 而且食落好有層次🍄佢另外個龍蝦又係好大嚿 啖啖肉 而且佢表面係有少少半煎炸咁樣 香口得黎龍蝦肉質好好 仲係超嫩🦞·汁
🇭🇰螢火
l 澳洲龍蝦
龍蝦鮑魚
l 鵝肝多士
鵝肝多士
之後佢個白鱈魚都做得好好食 佢呢個真係外脆內軟 中間既魚肉超嫩 好夾佢樓下嗰個洋蔥汁🧅之後佢上邊塊魚皮都炸到好金黃 不過因為我哋影相影耐左 呢個俾我哋搞到無咁脆左🫢所以大家食嘅時候記住要快啲食啊🤣🤣佢另外個鵝肝多士我自己都好鍾意 佢好肥美 而且超甜 師傅教我哋包住片葉嚟食 超夾 而且佢上面仲有啲柚子啫喱解膩🍃
日本A5和牛薄燒 l 厚燒
日本A5和牛薄燒
之後我自己鍾意佢個和牛薄燒多啲 我哋係嗌咗五成熟嘅 佢呢個真係整到啱啱好 肉味好出 好嫩 而且佢中間仲包咗啲蔥 口感好好🐮佢另外個厚燒就juicy啲 加埋啲蒜片 好香 不過我自己都係鍾意薄燒個口感多啲😈😈之後佢樓下啲羽衣甘藍出奇地好好食 佢完全唔會苦 索晒啲牛肉汁好好味🥬
太陽蛋
l 漬物 l 吸物 l 甜品
開心果雪糕
最後佢仲有個櫻花蝦炒飯 所以真係食到超飽 之後我都係睇相嘅時候先發現原來師傅用啲櫻花蝦砌咗個心心 勁搞笑🦐佢個炒飯都炒得幾乾身既 不過我自己鍾意佢上邊嗰隻太陽蛋多啲 佢呢個煎到好脆 而且個蛋黃勁香🍳之後佢個湯係用我哋嘅龍蝦頭煮嘅 所以好甜好入味 最後仲有球開心果雪糕添😎
#rbyeat
龍蝦鮑魚
鵝肝多士
太陽蛋
開心果雪糕
中意食鐵板燒,可以enjoy美食之餘,仲可以欣賞師傅將新鮮食材變成一道道佳餚😋 尖沙咀東嘅螢火𝗛𝗢𝗧𝗔𝗥𝗨就集合咗鐵板燒同壽司🇯🇵 訂枱同同事去試下,來一個高質午餐🫶黎到𝗛𝗢𝗧𝗔𝗥𝗨記得千祈好錯過佢地嘅天燈許願🏮客人可以用餐廳提供嘅iPad寫上自己嘅願望,訊息就會以天燈形態出現係超大屏幕上,有心思又環保🫶◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*商務特選套餐 𝖣𝖾𝗅𝗎𝗑𝖾 𝖡𝗎𝗌𝗂𝗇𝖾𝗌𝗌 𝖫𝗎𝗇𝖼𝗁 𝖲𝖾𝗍 𝖧𝖪𝖣640𝗉.𝗉沙律 𝖲𝖺𝗅𝖺𝖽澳洲龍蝦 𝖠𝗎𝗌𝗍𝗋𝖺𝗅𝗂𝖺 𝖫𝗈𝖻𝗌𝗍𝖾𝗋帆立貝 𝖲𝖼𝖺𝗅𝗅𝗈𝗉清酒煮蜆 𝖡𝗈𝗂𝗅𝖾𝖽 𝖦𝗅𝖺𝗆𝗌 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖲𝖺𝗄𝖾美國牛肉薄燒或厚燒 或 日本黑豚肉 𝖦𝗋𝗂𝗅𝗅𝖾𝖽 𝖳𝗁𝗂𝗇 𝗈𝗋 𝖳𝗁𝗂𝖼𝗄 𝖢𝗎𝗍 𝖲𝗍𝖾𝖺𝗄/ 𝖦𝗋𝗂𝗅𝗅𝖾𝖽 𝖪𝗎𝗋𝗈𝖻𝗎𝗍𝖺 𝖯𝗈𝗋𝗄櫻花蝦炒飯 𝖥𝗋𝗂𝖾𝖽 𝖱𝗂𝖼𝖾 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖲𝖺𝗄𝗎𝗋𝖺 𝖲𝗁𝗋𝗂𝗆𝗉漬物 𝖳𝗌𝗎𝗄𝖾𝗆𝗈𝗇𝗈吸物 𝖲𝗈𝗎𝗉甜品或咖啡 𝖣𝖾𝗌𝗌𝖾𝗋𝗍/ 𝖢𝗈𝖿𝖿𝖾𝖾◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 澳洲龍蝦 𝖠𝗎𝗌𝗍𝗋𝖺𝗅𝗂𝖺 𝖫𝗈𝖻𝗌𝗍𝖾𝗋睇相都知呢隻龍蝦一啲都唔細隻🦞餐廳用上

◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*

甜品或咖啡 𝖣𝖾𝗌𝗌𝖾𝗋𝗍/ 𝖢𝗈𝖿𝖿𝖾𝖾

◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 澳洲龍蝦 𝖠𝗎𝗌𝗍𝗋𝖺𝗅𝗂𝖺 𝖫𝗈𝖻𝗌𝗍𝖾𝗋
睇相都知呢隻龍蝦一啲都唔細隻🦞餐廳用上澳洲龍蝦,肉質彈牙又鮮甜。廚師係食客面前將龍蝦起肉煎熟,再以龍蝦膏做成汁,食落同聞落都係滿滿龍蝦味,好滿足😋

👍 清酒煮蜆 𝖡𝗈𝗂𝗅𝖾𝖽 𝖦𝗅𝖺𝗆𝗌 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖲𝖺𝗄𝖾
三隻大蜆以清酒湯滾熟,蜆肉煮熟後蜆味更濃😚清酒湯好鮮甜,忍唔住一口接一口咁飲。碟邊更配上三種帶香味嘅配菜,廚師建議可以加入蜆湯一齊飲,令成個湯鮮味昇華🤩

👍 日本黑豚肉 𝖦𝗋𝗂𝗅𝗅𝖾𝖽 𝖪𝗎𝗋𝗈𝖻𝗎𝗍𝖺 𝖯𝗈𝗋𝗄
勁厚嘅日本黑豚肉🐖師傅先將佢煎熟,再用櫻花木做一個煙燻嘅步驟。黑豚肉煮得啱啱好,肉質軟腍唔會靭,而且仲有淡淡煙燻香。配菜配上羽衣甘藍,中和油膩感又健康。

📍螢火
尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖