螢火

Hotaru
2023-01-11 72 瀏覽
上星期相約好友食dinner,揀左💡螢火💡,因上次試過都幾好食,今次我就點咗鐵板燒😙鐵板燒套餐有妤幾款燒物,有海鮮,肉類及蔬菜。先來的有:*️⃣日本A5和牛( 厚燒 )咗5成熟🥩師傅真係快手,在鐵板上利用純屬嘅手勢👑整得岩岩好,最中意佢夠獲氣,入口軟熟牛味濃郁,仲要食完個口仲齒夾留香添。*️⃣澳洲龍蝦濃而不膩,師傅就在鐵板上煎緊隻大蝦🦐利用純熟嘅手法兩三下手勢就將隻大蝦去殼,而蝦頭就分開再煎,蝦肉十分彈牙爽口,蝦頭亦煎得十分香脆可口!*️⃣南非鮑魚那種口感難忘,有原汁原味嘅鮮甜。烹煮時間控制得宜☑️軟腍容易入口。*️⃣流心班馬瀨尿蝦,大大隻,在鐵板上燒着好像跳舞一樣,生熟度剛剛好,肥美肉厚而且彈牙,淋上秘製醬汁,鮮味果然得以提升⬆️⬆️視覺✅嗅覺✅味覺✅在廚師嘅技巧上發揮得淋漓盡致,令食客帶來滿足的一頓美食。今日真係十分滿足!質素絕對滿分,加埋呢個價錢一定係超值抵食!

先來的有:

2023-01-10 103 瀏覽
之前真係食左太多正野,呢間鐵板燒好高質,要推介俾大家!.一入到門口就見到好大個螢幕啊,原來可以用ipad寫字,之後就會係電子天燈見到勁正😍好岩生日或者慶祝俾驚喜!呢間鐵板燒房仲可以book,岩哂一班朋友來!.🌟Lunch set $ 640/1位沙律澳洲龍蝦清酒煮蜆美國牛肉薄燒櫻花蝦炒飯潰物吸物甜品或咖啡.🌟Lunch set $540/1位拖羅刺身沙律南非鮑魚清酒煮蜆鵝肝多士美國牛肉薄切櫻花蝦炒飯潰物吸物甜品或咖啡.點了兩個lunch set,坐係師傅面前睇住佢燒好正🤩兩個set都好高質,拖羅刺身肥美鮮美,大愛燒海鮮😋 望住蜆係面前煮好治癒,大隻鮮甜帶點微辣正!南非鮑魚有三款醬靚靚擺盤,鮑魚干醬帶出鮮味,海草醬味道清新,松露醬最濃味,一定有款岩你口味🥳北海道帶子配日式魚子十分精緻,濃厚黑椒口味但又唔會蓋過帶子鮮味👍🏻龍蝦大大隻新鮮生猛,望住佢係鐵板上郁吓郁吓😂.兩款牛Jo都好鍾意,美國牛肉薄切入口軟熟下面係羽衣甘藍入面仲有洋蔥唔會覺得油膩,美國牛肉薄燒牛味濃厚5成熟剛好,大大塊炸蒜再加上Wasabi醬好食😋.成餐飯最驚喜要講鵝肝多士超級好食🤤鵝肝上加左焦糖醬,甜度同鵝肝好夾,旁邊的柚
之前真係食左太多正野,呢間鐵板燒好高質,要推介俾大家!

🌟Lunch set $ 640/1位
美國牛肉薄切
潰物
吸物
甜品或咖啡

成餐飯最驚喜要講鵝肝多士超級好食🤤鵝肝上加左焦糖醬,甜度同鵝肝好夾,旁邊的柚子啫喱減輕油膩感,再加埋多士,幸福的味道😌

食到好飽仲有炒飯😂滿滿櫻花蝦炒得好香口👍🏻飯口感厚實有咬口,加埋蔥和洋蔥仲有大大隻太陽蛋,好飽都差唔多食哂😂最後綠茶雪糕作結,口感綿滑綠茶味道濃厚,大滿足🥰豐盛嘅午餐!
尖沙咀行完街好肚餓,好想食壽司🤤發現咗一間喺尖東嘅日本餐廳,睇相已經覺得啲壽司set好靚仔,忍唔住要即刻衝上去試吓🤤🤤午市壽司定食有一客蒸蛋、鴨胸肉沙律同甜點✨蒸蛋有大大羹三文魚子同蟹肉,好滑好鮮甜😋🍣壽司12貫🍣當中有拖羅、真鯛魚、池魚、金目鯛、田蝦 、帶子、石垣貝、銀雪魚bb、赤鯥、海膽,當中有好多特別同罕有嘅壽司,鍾意食白身魚嘅一定好滿意😍每件壽司上面嘅魚都切得大件厚肉,一啲難咬嘅筋位都俾師傅處理好,所以一咬就開,刀功一流魚生亦都好新鮮,每一件壽司都好完美🥰依客午市壽司定食十分出色,今日搵到依間咗好嘅日本餐廳食壽司真係幸運🤩下次想食壽司都一定會再嚟☺️
🍣壽司12貫🍣

2023-01-09 53 瀏覽
上星期成功約到好姊妹今日過嚟尖沙咀行街,當然要揀最好味嘅嘢食啦😼見到網上推介加連威老道既「螢火」,鐵板燒岀色,服務仲好周到😻,所以Book位今日嚟食👭🏻#是日海鮮{蟶子皇}蟶子肉質好爽,味道鮮甜可口😽,好姊妹當然食到停唔到,一路讚一路食😸真係超級為食呀!#大隻彈牙{南非鮑魚}鮑魚賣相好靚,伴牒都整到好靚,好有藝術氣息👩🏻‍🎨鮑魚肉質爽口彈牙,爽到好似裝咗個彈弓係個口度😆#新鮮爽口{澳洲龍蝦}龍蝦賣相都好架勢🦞有大大個龍蝦頭喺度😻啲肉質都好鮮嫩多汁😽 而家諗返起都流晒口水😼#啖啖回味{櫻花蝦炒飯}呢個炒飯有大大隻煎蛋喺上面,拮穿個黃仲要流晒啲蛋黃出嚟啊😽有大量櫻花蝦,好香超級好味💯好姊妹非常欣賞,話下次再嚟食😽
#是日海鮮{蟶子皇}
#大隻彈牙{南非鮑魚}
#新鮮爽口{澳洲龍蝦}
#啖啖回味{櫻花蝦炒飯}

好姊妹非常欣賞,話下次再嚟食😽
之前已經試過呢間既壽司omakase 覺得真係抵食又高質💓今次就帶咗好耐冇見嘅朋友去試吓😍餐廳係地庫鋪 裏面有分廂房、鐵板燒區同壽司區 而呢到最特別吸引我既地方就系電子許願天燈牆🏮客人可以起ipad寫低心願 顯示起牆上面播放😍👨🏻‍🍳午餐廚師發板 💰488/位💛前菜 💛蒸蛋 💛壽司12貫 💛手卷或海瞻杯 💛烏冬(冷/溫) 💛甜品或咖啡🔸前菜、蒸蛋🔸🐚 水發菜松葉蟹肉 撈埋山芋粒同醋 攪勻食 冰涼酸甜 好開胃🥚蒸蛋裏面有三文魚籽、魚板、蟹柳 蒸得岩岩好 蛋香滑潺 裏面仲隱藏左一堆蟹肉🤩🔸壽司12貫🔸▫️真鯛-味道比較淡 友人話最鐘意呢件 上面加左少少竹炭鹽 肉質鮮嫩▫️赤貝-配埋青汁 食落爽口鮮甜▫️深海池魚-厚切 鮮嫩肥美 令人齒頰留香▫️北海道鮮帶子-配埋柚子鹽 清新鮮甜▫️醬油漬拖羅-當日至愛🔥醬油既濃味令拖羅的鮮甜更加突出 加埋芥末籽中和油脂 入口即溶 肥美厚身▫️赤鯥-炙燒後魚油甘香滑溜▫️北寄貝-口感爽脆 鮮味十足▫️中拖羅-較少筋位 味道甘甜 油份充足▫️銀鱈魚-都幾特別 肉質肥美有魚油香 加咗鹹蛋黃同黑松露 口感豐富▫️鯖魚-油脂含量恰到好處 鮮味十足▫️拖羅卷-香脆既紫菜配上炙燒過既肥美既拖

👨🏻‍🍳午餐廚師發板 💰488/位

▫️赤鯥-炙燒後魚油甘香滑溜
▫️北寄貝-口感爽脆 鮮味十足
▫️中拖羅-較少筋位 味道甘甜 油份充足

▫️鯖魚-油脂含量恰到好處 鮮味十足
▫️拖羅卷-香脆既紫菜配上炙燒過既肥美既拖羅 想encore!
▫️北海道海膽-口感鮮甜 入口即溶

🔸其他、甜品🔸
▫️海膽杯
一定一定要叫海膽杯😍裏面有齊我最愛既食材 拖羅蓉、蟹肉、三文魚籽同海膽 口感極鮮豐富
▫️鮮魚湯烏冬
鮮魚湯熬製到味道濃郁鮮甜 如果仲未食飽可以叫師父落彈牙既烏冬 裏面仲有松茸菇🙌🏻好暖胃!
▫️抹茶雪糕
味道香濃唔會太甜 岩岩好🥰好滿足!
2023-01-04
2023-01-08 1063 瀏覽
早前食過覺得好食,就推介比人去,甚至係慶祝日子帶埋朋友去食。點知,水準差咗極多👎🏻考慮緊去唔去嘅人真係要三思。- 上半部分啲刺身食落唔凍,唔新鮮- 服務態度差,什至同朋友傾緊計嘅時候,服務員經常打斷我們嘅對話,仲要係咁問係唔係唔好食。問一次就算啦,問多過四次覺得有啲離譜- 搵唔係咁多經驗嘅學徒?整壽司,落wasabi 份量極重,完全唔知食緊乜- 師傅學徒不停拉扯口罩☺️無洗手就掂食物同碗具無心做就唔如比人預約啦👎🏻👎🏻👎🏻浪費時間同普通連鎖壽司店冇分別,唔會建議再去!

- 上半部分啲刺身食落唔凍,唔新鮮
- 師傅學徒不停拉扯口罩☺️無洗手就掂食物同碗具

無心做就唔如比人預約啦👎🏻👎🏻👎🏻浪費時間
同普通連鎖壽司店冇分別,唔會建議再去!
2023-01-06 33 瀏覽
今日有口福了,老細請食飯。係位於尖沙咀嘅,主打鐵板燒同廚師發辦,不過今次我哋係食午市套餐🍱 一入到去就見到喺用餐區有塊好大嘅電子屏幕,可以俾食客喺度「放天燈」許願😍前菜沙律⭐️煙鴨胸兩大片,肉質鬆軟,鹹香十足。加埋啲沙律菜同車厘茄,簡單又清新。胡麻醬酸度適中,令人胃口大開🤗蒲燒鰻魚飯⭐️鰻魚燒得香脆但唔乾,肉質軟腍得嚟有彈性,索晒啲鰻魚汁,味道香濃好送飯🍚牛肉壽喜鍋⭐️牛肉片一啲都唔韌,吸滿湯底後肉味濃醇,而且油脂豐富👍 配菜冬菇又吸收返牛肉嘅脂香,入口鮮味澎湃。
今日有口福了,老細請食飯。係位於尖沙咀嘅[螢火],主打鐵板燒同廚師發辦,不過今次我哋係食午市套餐🍱 一入到去就見到喺用餐區有塊好大嘅電子屏幕,可以俾食客喺度「放天燈」許願😍
2023-01-06 29 瀏覽
呢間鐵板燒見到好多人推薦,💃🏻今次終於到我去試下。👯‍♂️我地揀左三款海鮮,分別係蟶子皇,白鱈魚同澳洲大鮑魚。👍🏻燒蟶子皇真係第一次食,估唔到唔會好乾同好硬,反而多左一陣惹味的感覺。😽白鱈魚完整的一件魚柳,厚實又多肉,魚肉分明仲好滑又好嫰。澳洲大鮑魚標榜每隻有450G,鮑魚口感好軟好易咬開。👾🔥🔥其實今晚的重點係日本A5和牛,師傅將和牛煎至半熟然後切粒,和牛全方位煎到外脆內嫩令油脂感更加滿滿,🌈牛肉十分粉嫰,更加可以同羽衣甘藍一齊食,有另一種口感,好有新鮮感。🌟♥️總結:師父的強勁功架驚艷了我們,而且日本A5和牛一定要試下。
呢間鐵板燒見到好多人推薦,💃🏻今次終於到我去試下。

新一年約左朋友食開年飯,揀左呢間尖東既螢火,餐廳以黑色為主調,主打日式鐵板燒,另外仲有壽司吧可以食Omakase,今日一於同朋友食個Lunch Omakase先~🌟前菜、蒸蛋前菜係水發菜加上日本松葉蟹肉同山芋粒,食個陣拌勻一齊食就可以,口感清新又開胃。茶碗蒸好嫩滑,上面有三文魚籽、蟹肉、魚板同蟹柳,鮮味十足😚😚🌟壽司12貫▫️真鯛第一款壽司用上淡味既真鯛,上面加左少少竹炭鹽,肉質鮮美細膩▫️赤貝 赤貝口感彈牙,食落爽口鮮甜▫️深海池魚 厚切既深海池魚肉質鮮嫩肥美,油脂非常厚,令人齒頰留香▫️北海道鮮帶子 柚子鹽帶子咬感十足,味道 鮮嫩滑溜,鮮甜美味,加上少少柚子鹽調味已經好好食▫️醬油漬拖羅 醬油的鹹香令拖羅的鮮甜更加突出,加埋芥末籽中和油脂,入口即溶▫️赤鯥魚身光亮,魚皮滑溜,經過炙燒後魚油甘香▫️北寄貝香甜貝肉口感爽脆▫️中拖羅 中拖羅偏向大拖羅既部位,較少筋位,味道甘甜▫️銀鱈魚 肉質肥美豐腴,帶豐潤魚油香,入口細嫩滑溜,上面加左黑松露同鹹蛋黃鬆,口感層次非常豐富▫️鯖魚 魚皮滑順柔軟,但帶著一點點脆:油脂含量恰到好處,用上蔥花檸檬汁調味,更能提升食材既鮮味▫️拖羅卷香脆既紫菜配上肥美既拖羅,無得輸▫️

🌟前菜、蒸蛋

🌟壽司12貫
▫️真鯛
第一款壽司用上淡味既真鯛,上面加左少少竹炭鹽,肉質鮮美細膩

▫️赤貝
赤貝口感彈牙,食落爽口鮮甜

▫️深海池魚
厚切既深海池魚肉質鮮嫩肥美,油脂非常厚,令人齒頰留香

▫️北海道鮮帶子 柚子鹽

▫️醬油漬拖羅

▫️赤鯥
魚身光亮,魚皮滑溜,經過炙燒後魚油甘香

▫️北寄貝
香甜貝肉口感爽脆

▫️中拖羅
中拖羅偏向大拖羅既部位,較少筋位,味道甘甜

▫️銀鱈魚

▫️鯖魚

▫️拖羅卷
香脆既紫菜配上肥美既拖羅,無得輸

▫️北海道海膽
口感鮮甜,回甘味重,入口即溶

🌟海膽杯
最後來一客拖羅海膽杯,有齊我最愛既食材: 拖羅、蟹肉、三文魚籽同海膽,超好食

🌟魚湯烏冬
🌟甜品
2023-01-04
今日好開心,男朋友帶咗我嚟尖東依間日本餐廳撐枱腳,慶祝我哋拍拖周年紀念🥰餐廳環境好有情調,有一個大屏幕上播放住好多天燈🏮用餐廳提供嘅ipad就可以將想寫嘅字句投影喺屏幕上嘅天燈,好有心思嘅設計👩🏻‍❤️‍👨🏻男朋友安排嘅鐵板燒套餐有好多嘢食😍佢知道我鍾意食蝦,所以今晚有得食哂🍴大蝦🦐、🍴流心班馬瀨尿蝦同🍴澳洲龍蝦🦞,真係流晒口水🤤大廚仲會幫啲蝦脫埋殼,唔洗自己搣啖啖肉食真爽🤭🍴清酒煮蜆都係我好鍾意嘅嘢食,每粒蜆都脹卜卜,蜆肉索哂清酒嘅精華,真係連殼都唔放過要啜清啜淨🤣肉味濃🍴日本A5和牛( 薄燒 )🥩,大廚建議三成熟最適合,咁樣先可以令和牛入口即融😌多謝男朋友今晚嘅安排,依一餐簡直係完美😘

多謝男朋友今晚嘅安排,依一餐簡直係完美😘
2023-01-03 77 瀏覽
早前和老公吃過尖沙咀既螢火,大家都讚不絕口👍🏻 難得今天送完仔女上學,我們來個快快午聚👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻*汁燒日本走地雞扒飯*首先要稱讚一下米飯,煮得非常好,飯粒軟熟又飽滿🙆🏻‍♀️ 餐廳亦很大方,執燒的醬汁很多,用咗半飯非常好味!🧏🏻‍♀️走地雞雞肉彈牙又爽口,肉質既鮮嫩又汁,吃得老公很滿足🫃🏻*滑蛋豬扒飯*滑蛋煮得很細滑,入口即滑進肚裡🤰🏻,是一隻名副其實的滑蛋💁🏻‍♀️ 豬扒連帶滑蛋吃,味道更上一層樓🙋🏻‍♀️豬扒炸得乾身又爽脆,連同紫菜和酸瓜一起吃,非常惹味,令人吃不停口!🧏🏻‍♀️整體來說這個回頭之選仍然會繼續在我們回頭名單上🔖,食物好味服務又周到👍🏻👍🏻,不能不回來🤟🏻
*汁燒日本走地雞扒飯*
*滑蛋豬扒飯*
2022-12-31 36 瀏覽
只要係平板電腦上寫上願望,就會出現在天燈許願牆上🤩 餐廳仲設有獨立房間同朋友各點了不同的午餐:商務精選午餐 (一人前) $540/位南非鮑魚、清酒煮蜆鵝肝多士美國牛肉薄燒或厚燒 櫻花蝦炒飯拖羅刺身、沙律、漬物、吸物、甜品或咖啡商務精選午餐 (二人前) $640/位澳洲龍蝦、帆立貝、清酒煮蜆美國牛肉薄燒或厚燒 沙律、漬物、吸物、甜品或咖啡刺身及沙律🥗新鮮香甜,好開胃南非鮑魚好新鮮又大隻,肉質爽彈,仲有三款醬汁,包括有清新的海草醬、鮮味的鮑魚肝醬,及香濃松露醬澳洲龍蝦生猛🦞,肉彈多汁配上龍蝦膏醬汁,非常惹味清酒煮蜆漲卜卜,加上清湯,鮮味十足😋法國鵝肝,煎得金黃色,加上焦糖醬,外脆內軟,可配柚子啫喱一齊食減膩北海道帶子配黑魚子,又鮮味又爽甜美國牛肉薄燒及厚燒, 兩款都試哂😍薄燒牛入面加咗香蔥及洋蔥等,好有口感牛肉厚燒就多汁有嚼勁,肉味香濃出色的櫻花蝦炒飯,粒粒分明,加入流心荷包蛋,有口感又有蛋嘅香龍蝦湯好有驚喜,暖笠笠又鮮甜最後仲有綠茶雪糕🍦

同朋友各點了不同的午餐:
商務精選午餐 (一人前) $540/位
南非鮑魚、清酒煮蜆
鵝肝多士
美國牛肉薄燒或厚燒
櫻花蝦炒飯
拖羅刺身、沙律、漬物、吸物、甜品或咖啡

商務精選午餐 (二人前) $640/位
澳洲龍蝦、帆立貝、清酒煮蜆
美國牛肉薄燒或厚燒
沙律、漬物、吸物、甜品或咖啡

刺身及沙律🥗新鮮香甜,好開胃

澳洲龍蝦生猛🦞,肉彈多汁配上龍蝦膏醬汁,非常惹味

清酒煮蜆漲卜卜,加上清湯,鮮味十足😋

北海道帶子配黑魚子,又鮮味又爽甜

牛肉厚燒就多汁有嚼勁,肉味香濃

龍蝦湯好有驚喜,暖笠笠又鮮甜

最後仲有綠茶雪糕🍦
2022-12-29 41 瀏覽
今日有幸嚟到這裏食鐵板燒😬對上一次食鐵板燒已經是一年前。今次好有期望的來到此間餐廳🫦因為見到食評也不錯!入來時已有不少客人座席廚師吧枱前位置。所以我們被安排坐在附近的位置,但能夠看到👀廚師烹調的情況!因為食鐵板燒能夠看到廚師烹調的過程更加富層次感。這個完全意想不到😲 有驚喜!鵝肝多士🍞賣相有心思之餘,厚切口感同樣鬆軟,味道都確係唔錯。廣島蠔🦪這個本身食材已經非常之新鮮,好厚肉身,加埋廚師既功架,質感滑溜無比口感豐富,鮮味無窮💋💋櫻花蝦炒飯🍱炒得黃金色炒飯有時可以看到師傅的細心,炒得乾身、粒粒飽滿分明,加入了日式配料一起炒特別香,把炒飯壓成脆片令賣相更加吸引,又香脆又好食😙😙🐮日本A5和牛( 薄燒 )味濃,不是太重油脂味,肉質軟腍,肉汁又夠豐盛又超級冧,牛味濃郁,真係入口即溶‼️整餐飯嘅用餐體驗係非常好😍價錢合理🉐🉐而每位是職員對食材都非常熟悉,介紹每款菜式都能對答如流,服務有禮親切!值得一讚🥰👏🏻

因為位置方便嘢食質素又有保證,呢間日本料理餐廳我已經食過好多次,每次帶朋友嚟食完佢哋都讚不絕口🧚🏼‍♀️適逢今日有一個比較長嘅Lunch break,忍唔住又上嚟開餐啦💗今日食📍雜錦魚生飯定食套餐,等緊魚生飯嘅時候,店員會送上套餐包括嘅前菜蒸蛋🥣我好欣賞依碗蒸蛋,滑到一放入口就直落喉嚨👄另外仲有一碟鴨胸肉沙律🥗兩大塊鴨胸咸咸香香,伴沙律食最適合不過👍🏼雜錦魚生飯🍚 用咗精選嘅日本米製成醋飯,每粒米都圓潤飽滿,昇華咗成碗魚生飯嘅味道🥢魚生鋪滿成碗飯,海膽、呑拿魚、帶子、蟹籽、八爪魚應有盡有,足料嘅魚生足夠我撈哂成碗飯食👏🏼
終於開返關有得去日本啦!但未有得去住嘅我,留喺香港都可以食到同日本一樣高質嘅鐵板燒,一秒去咗日本🇯🇵✈️餐廳食鐵板燒嘅環境好開揚,座位後方有一大個巨型熒幕,投影咗好多日本建築物嘅圖像🗼🏯配合埋充滿日本風情嘅音樂,成個食飯氣氛好有感覺😎見住師傅輕容易舉就將隻🔸大蝦🔹嘅殼拆去,真係值得俾👏🏼大蝦肉爽彈有蝦味,蝦頭仲有好甘香嘅膏😋Size巨型嘅🔸澳洲大鮑魚450 G🔹本來以為點都會有少少韌,點知柔軟到不得了😮口感實在令我太驚艷,必食!魚皮煎得香脆嘅🔸汁煮白鱈魚🔹食第一啖時食得到白鱈魚嘅結實,之後浸一浸啲汁食,魚就更濕潤嫩滑🥰揀咗3成熟🔸日本A5和牛( 薄燒 )🔹牛肉入面包住大蔥同蒜,超惹味🤤好食到想搶埋朋友嗰份🤣