2019-03-27 29 瀏覽
同同事經開赫德道,見到呢度裝修既清新又脫俗,主打日式料理,就去嘆返個Lunch定食Set🥰Set lunch 有4樣野要㨂,我就選擇左以下組合👇白飯❤️日本米有口感,粒粒分別,乾濕度亦十分適中👏蔥花吞拿魚蓉配日本蛋黃❤️吞拿魚蓉入即溶,加入蛋黃更惹味同香滑,我拎左來餸飯好滋味😋牛油雜菌燒帶子❤️帶子鮮甜彈牙,牛油味香濃😗白湯關東煮❤️蘿白清甜無根,吸哂白湯精華餐湯+沙律❤️面豉湯同沙律味道均恰到好處👍美人軟雪糕 – 豆乳/咖啡味❤️米味突出清新,另有一番風味,甜度適中,香軟細滑,感覺上係一個好健康既甜品💪

Set lunch 有4樣野要㨂,我就選擇左以下組合👇

白飯❤️
日本米有口感,粒粒分別,乾濕度亦十分適中👏

蔥花吞拿魚蓉配日本蛋黃❤️
吞拿魚蓉入即溶,加入蛋黃更惹味同香滑,我拎左來餸飯好滋味😋

牛油雜菌燒帶子❤️
帶子鮮甜彈牙,牛油味香濃😗

白湯關東煮❤️
蘿白清甜無根,吸哂白湯精華

餐湯+沙律❤️
面豉湯同沙律味道均恰到好處👍

美人軟雪糕 – 豆乳/咖啡味❤️
2019-03-20
午餐
  • 美人軟雪糕
2019-03-27 27 瀏覽
#和王牛漢堡丼 ($158)😋好味指數:(7.5/10)漢堡用咗A5嘅和王牛🐮煎得好香不過就有小小乾😫好彩入面嘅肉都ok😛加上蛋黃醬汁漬撈埋一齊食都幾好味🤤啲飯係粉紅色,偏濕🧐#春和日麗 ($108)😋好味指數:(7.5/10)呢到嘅班戟真係好好味😍加咗米粉,所以班戟食落去帶有小小米香😳今次就食櫻花味😛側邊有啲啫喱同紅豆😙加埋甜甜地嘅cream勁正😍 (表示唔知櫻花係咩味🤣🌸)#美人雪糕 ($38)😋好味指數:(7/10)豆乳mix埋甘酒嘅雪糕😛店員話有豆乳美顏功效🤣#咖啡京茶軟雪糕 ($38)😋好味指數:(6/10)呢個就係焙茶加咖啡同豆乳,咖啡味勁濃😆不過男朋友就唔太鍾意豆乳朕味🤣佢哋嘅cocktail飲落去味道都唔錯

#和王牛漢堡丼 ($158)
😋好味指數:(7.5/10)
加上蛋黃醬汁漬撈埋一齊食都幾好味🤤
啲飯係粉紅色,偏濕🧐

#春和日麗 ($108)
😋好味指數:(7.5/10)

#美人雪糕 ($38)
😋好味指數:(7/10)
豆乳mix埋甘酒嘅雪糕😛店員話有豆乳美顏功效🤣

#咖啡京茶軟雪糕 ($38)
😋好味指數:(6/10)

佢哋嘅cocktail飲落去味道都唔錯

用餐優惠
試食活動
2019-03-27 166 瀏覽
班戟是我在學生時代,吃早餐時的不二之選。班戟的材料及造法簡單,可是造出來的成品質感與味道卻是天天不同。 那天與小女兒在尖沙咀到訪了一間日式班戟店,聲稱是採用「米粉、蛋、粟粉、發酵牛油」來造班戟的原料,不知道味道與質感又會是怎樣?原來走來吃班戟也要找對的時間,班戟及甜品的供應時間衹會在下午三時至晚上十時,至於其餘時間衹會分階段地供應午市套餐或晚市丼物。我們前來的時間正值是晚餐時段,因此決定順便把晚餐也在這兒k.o.掉!炸三文魚柳伴芝士菠菜濃汁丼飯$108 (隨丼飯附送麵豉湯及漬物) 小女兒點了這份丼飯,因為她是三文魚控;驟眼看這碗丼飯的顏色實在繽紛,有紅有橙有黃有緑……還未吃進口已感覺營養滿滿。炸三文魚柳是表層脆脆而魚肉仍然是嫩,㕑師為它配搭了明太子沙律醬來伴吃,味道上加了一些鹹鮮;丼飯的白飯是選用彈牙的日本珍珠米,混和飯面層的芝士菠菜忌廉濃醬來吃,既有濃郁的芝士香滑又有清新的菠菜菜味,菠菜的腥鐵味全無,好滿足!香蕉甘酒$48聲稱是養顏的能量飲品,無酒精,然而甘酒有<可飲用的神仙水>之稱;採用新鮮香蕉與甘酒打成smoothie狀,入口帶滿滿香蕉味,而飲品的質感似豆漿。和皇牛漢堡咖喱米粉班

香蕉甘酒$48
和皇牛漢堡咖喱米粉班戟$188

根據餐牌顯示那塊漢堡扒是選用熊本產100%A5和皇牛肉打成,厨師特別把它煮成三分熟,用意是配搭在那四塊軟綿綿的米粉班戟,在進食時不會覺得膩滯,然而澆在面的日本咖喱是特辣配方,幸好有數粒甜蕃茄相伴。

種子島安納芋姜蜜甜湯$58
以安納芋來煮的熱甜湯不會過份甜,內裡有三粒艾草白玉糰子、三粒大粒丹波種黑豆、兩粒甘露煮栗子、大納言紅豆及生姜蜜,一碗的份量是超細緻的,帶濃郁濃稠的質感,既飽肚又滑又綿。
2019-03-26 91 瀏覽
得知這家叫蜜庵本膳的日式和食店,以米粉代替麵粉製作的日式班戟,一直都好想來吃。店子主色是淺木色,滿滿わびさび的日本茶室格調,設計簡約更添溫暖滿滿日本風情下,好有MOOD要飲番杯梅酒,這杯是SAKE BASE的梅酒加冰,醇厚香濃  這杯荷蘭夜(HK$38)內裡有大量新鮮薄荷葉和一片橙,清新健康 !來這兒之前都做了少少功課,已鎖定兩項目標,一款是主食一款是甜品。和王牛漢堡丼HK$158漢堡選用熊本県和王牛整成 和王牛漢堡丼的賣相已經唔使講,頂頂那隻反光的日本蛋黃醬油漬好乖乖地趟在和王牛漢堡上,還有透薄的蓮藕脆片已經令我垂涏欲滴,和王牛漢堡牛味濃郁滑嫰細緻,飯中加入紅菜頭汁的米飯彈性黏糯恰好,口感極佳;吃時把蛋黃刺破,蛋黃液慢慢湧出四溢(這一幕也很治癒, 那刻完全忘記拍照 )每一口都吃到好味道,每一口也感到特別健康。吃罷下次一定會再ENCORE的丼後,就輪到另一主角出場 !日本大熱的梳乎厘Pancake就食得多,但米粉班戟未試過屬於我的草莓黑魔法米粉班戟 (HK$138)呢款就一層層疊上去層層叠的米粉班戟放在用了朱古力醬畫的星星圖案上,加強魔法感班戟上那一大堆可可忌廉實在太邪惡 (但我因為它

魅感の梅酒

荷蘭夜

和王牛漢堡丼HK$158

漢堡選用熊本県和王牛整成

和王牛漢堡丼

每一口都吃到好味道,每一口也感到特別健康。

吃罷下次一定會再ENCORE的丼後,就輪到另一主角出場 !

日本大熱的梳乎厘Pancake就食得多,但米粉班戟未試過

草莓黑魔法米粉班戟

屬於我的草莓黑魔法米粉班戟 (HK$138)

呢款就一層層疊上去

草莓黑魔法米粉班戟

層層叠的米粉班戟放在用了朱古力醬畫的星星圖案上,加強魔法感

班戟上那一大堆可可忌廉實在太邪惡 (但我因為它的邪惡而來呢
)   越邪惡越吸引

草莓黑魔法米粉班戟

用米磨成粉代替麵粉,口感實在又有飽腹感~

可可濃度極高,但濃而不膩;可可忌廉配上鬆軟有彈性而實在的米粉班戟,真係令人越食越快樂。
題外話/補充資料: 對這家米粉班戟店印象非常非常好
2019-03-21
5 分鐘 (堂食)
魅感の梅酒
荷蘭夜
草莓黑魔法米粉班戟
星期日奉母親大人之命陪堂家姐去睇嬰兒講座, 幫堂家姐攞野。講座13:30完左之後我地係附近搵地方LUNCH, 經過赫德道見到呢間新開嘅日式餐廳蜜庵本膳, 午市$128的自選三主菜定食菜色都幾吸引, 所以我地決定去呢度開餐。餐廳唔大間, 裝修走日式簡約風格, 配合充足嘅自然光, 環境寬敞舒適。店員服務非常貼心, 除左自動幫堂家姐換一張比較舒適安全的四腳椅之外, 更幫堂家姐午市套餐的甜品轉成孕婦都合適的口味, 認真抵讚。💖我地各自點了一客午市自選三主菜定食, 定食除左有三款主菜之外, 亦已包括餐湯, 沙律, 飯同甜品, 除此之外, 更可以半價加配飲品。檸檬塩高球 $58我點的呢杯檸檬塩高球賣相好吸引, 檸檬非常多, 加上鹽的梳打水味道好清新, 金宮燒酌酒味濃, 而且食客仲可按照自己喜好添加。 👍蜜檸薑 $38堂家姐揀左呢款完全冇咖啡因嘅飲品, 佢讚呢杯蜜檸薑香甜之餘薑味亦夠濃。👍自選三主菜定食 $128蔥花吞拿魚蓉配日本蛋黃 香燒沖繩豬手 白湯關東煮定食一盤過下枱, 感覺格外豐盛, 蔥花吞拿魚蓉份量都唔少, 加上蛋味特濃嘅日本蛋黃, 混白飯食, 鮮甜惹味。關東煮入面我最鍾意係蘿蔔, 非常入

檸檬塩高球 $58

蜜檸薑 $38

自選三主菜定食 $128
蔥花吞拿魚蓉配日本蛋黃 香燒沖繩豬手 白湯關東煮
定食一盤過下枱, 感覺格外豐盛, 蔥花吞拿魚蓉份量都唔少, 加上蛋味特濃嘅日本蛋黃, 混白飯食, 鮮甜惹味。關東煮入面我最鍾意係蘿蔔, 非常入味, 加埋外脆內軟嫩嘅沖繩豬手, 呢個定食非常豐富。😍

胡麻五目沙律 季節野菜天婦羅 大根牛尾煮
堂家姐的定食都好豐富, 佢一個人都食唔哂, 最後都要我幫佢食埋牛尾同天婦羅, 味道都唔錯。👍

咖啡焙茶雪糕
餐廳提供嘅雪糕唔同一般雪糕, 唔係用蛋同奶製成, 而係用豆乳做, 所以雪糕香滑之餘仲帶有豆乳清香, 是日嘅咖啡焙茶口味焙茶味重, 唔會太甜, 好啱我口味。😋
咖啡焙茶雪糕

午市時段免收加一, 價錢合理。
午餐
2019-03-25 23 瀏覽
PANCAKE PANCAKE~ 食極都唔厭既PANCAKE,我又集郵試新店了蜜庵本膳係赫德道,是日LUCKY得很,竟然係繁忙的尖沙咀係呢間餐廳門口搵到街錶,駕車人士如果黎呢度食都可以碰下運氣相信大家黎得呢度主要都係想食甜品,除左PANCAKE,仲有PARFAIT同甜湯荷蘭夜 ($38)由薄荷葉、蜜糖、煮香橙蜜整成的一杯熱飲,飲完整個人都好舒服,薄荷好有舒壓療效,蜜糖同橙蜜好滋潤,喉嚨好舒服LATTE ($38)拉花拉得不錯看,奶打得細密,雖然LATTE多奶,但都無完全蓋過咖啡味和王牛漢堡咖哩PANCAKE ($188)食左咁多次PANCAKE,第一次食到鹹味的,呢個組合非常特別,用上熊本A5和王牛整成的漢堡,牛味特別濃,日式咖哩香得來一點都唔辣,配上PANCAKE一齊食出奇的夾提拉米蘇芭菲 ($88)最底放有手指餅,同TIRAMISU做法一模一樣,手指餅浸有RUM酒,咖哩軟雪糕上有芝士醬、朱古力醬、可可豆、開心果、咖啡寒天,比起正宗TIRAMISU更美味

荷蘭夜 ($38)
LATTE ($38)
和王牛漢堡咖哩PANCAKE ($188)
提拉米蘇芭菲 ($88)
2019-03-17
之前與朋友吃過蜜庵本膳很不錯,我亦推介不少朋友來一試,今天我就帶媽媽來吃午餐。媽媽馬上被自選三主菜定食餐牌吸引著,埋頭研究吃甚麼好。媽媽決定要吃胡麻五目沙律,香燒沖繩豬手,大根牛尾煮及十穀飯,至於我就吃南瓜高野豆腐醬油煮,季節野菜天婦羅,白湯關東煮和白飯。餐湯是味噌湯,湯頭濃郁,毫不死鹹,味道令人滿足,只是味噌湯已經煮得不錯,媽媽開始期待別的美食。沙律用料十足,撒了不少穀物,沙律菜爽脆,新鮮開胃。南瓜高野豆腐煮光看與一般豆腐無異,當我吃進嘴裡,豆腐煮居然有淡淡的醬油鹹味,綿密的南瓜甜絲絲的,健康之餘也別具風味。白湯關東煮包括鳴門卷,獅子狗,蘿蔔及魚糕,獅子狗,鳴門卷和魚糕非常彈牙,喝下白湯,盡是清香,蘿蔔鮮甜無渣滓,讓我忍不住一口吃掉。季節野菜天婦羅非精精巧,蕃薯,南瓜,秋葵和菇菌外層炸得金黃薄脆,完全不油膩,每口都嚐到野菜的鮮美,秋葵保有滑溜溜的嚼感,脆中帶滑,可口極了。看見養眼二字,我不用思索便選喝香蕉甘酒。香蕉甘酒香氣逼人,香甜香甜的,自成一格的甘風味相當迷人,實在難以抗拒,我好不喜歡。咖啡京茶軟雪糕奇妙無比,色澤美透,極品京都焙茶與烘焙咖啡合而為一,彼此交融,瞬間變成鴛鴦風味的
南瓜高野豆腐醬油煮,季節野菜天婦羅,白湯關東煮,白飯

南瓜高野豆腐煮

季節野菜天婦羅

香蕉甘酒

咖啡京茶軟雪糕

咖啡京茶軟雪糕奇妙無比,色澤美透,極品京都焙茶與烘焙咖啡合而為一,彼此交融,瞬間變成鴛鴦風味的軟雪糕,味道醇厚,令人不自覺地陶醉當中。
胡麻五目沙律,香燒沖繩豬手,大根牛尾煮,十穀飯
沙律

媽媽所吃的根本是營養膳食吧,胡麻五目沙律一次可嚐到紅蘿蔔,白蘿蔔,青瓜及松子仁,符合營養學所提倡天天五蔬果的良好飲食習慣,胡麻五目沙律色彩繽紛,清新爽甜。
胡麻五目沙律

十穀飯穀物給得豪邁,飄逸的穀物香味令人神往,又不失米香,且十穀飯比白飯口感更豐富,飯粒軟硬適中,媽媽覺得這十穀飯超棒。
十穀飯

大根牛尾煮湯頭清徹,牛味濃厚,相信是使用大量牛尾熬煮而成。晶瑩的白蘿蔔吸飽牛尾的精髓,牛尾入口即化,令媽媽愛不釋口,通通吃光。
大根牛尾煮

香燒沖繩豬手不同凡響,豬手燒後不油不膩,豬皮部份極具彈性,皮下骨膠原源源不絕,媽媽最為喜愛,豬手膠質可謂天然的美容聖品。
香燒沖繩豬手

日本產艾草豆乳甘酒顏色低調,但艾草益處不勝枚舉,搭配豆乳甘酒功效更為顯著,真是不能小看它。艾草幽幽的清香讓人心曠神怡,加上豆乳甘酒獨有的甘美,教媽媽如何不迷戀。
日本產艾草豆乳甘酒

白滑的美人軟雪糕,媽媽第一眼好奇不已,當她品味美人軟雪糕,豆乳甘酒香味正在口中彌漫著,軟雪糕冰涼細綿,比起牛奶製的雪糕,媽媽更鍾情豆乳甘酒雪糕,強烈推薦大家吃呢。
美人軟雪糕
大根牛尾煮
日本產艾草豆乳甘酒
美人軟雪糕
2019-03-24 33 瀏覽
Today I went to this restaurant for one purpose and that is.......... to try out the pancake! The restaurant is well decorated in Japanese style. My friend was quite hungry so he ordered a pork belly udon. It smelled so good when it arrived. The pork belly was soft and tender, it was so soft that it melted in my mouth. The sausages were delicious and crispy. What I like the most is the flavour of the udon, it had a spicy flavour but it’s not spicy at all instead, it made my tongue numb. My panca

My pancake arrived, it looked so yummy. It was full of chocolate and orange flavour. Apparently these pancake are different to the one we have outside. These pancakes are made of rice, egg, corn powder and butter. Since it was made of rice flour, it is more filling unlike the other famous Japanese pancake which is all fluffy. The texture of the pancake is soft and not too eggy. I really enjoyed the combination of chocolate and orange flavour, it wasn’t too sweet.

Lastly, we got a new dessert. This Sakura dessert contained bunga kantan in Sakura and almond flavour. Bunga kantan is actually a type of food made of plant, it’s really filling and full of fibres. There was also Sakura and matcha jelly at the bottom, they were very tasty and smooth. I liked the texture of the taro balls very much, they were chewy.

As for the drink, my friend got the lemon, ginger and honey drink. It was a nice winter drink to make the body nice and warm. I got the hojicha soda, it was refreshing.
2019-03-21
2019-03-23 89 瀏覽
奪命三月只是過了一半,無論身體或心靈均感到極之疲累,究竟餘下的日子怎麽過?不知道,也不敢想。正所謂「日日做到無停手,總有食飯嘅時候」,今天確實需要抖一抖,否則,精神快將崩潰了!最能治癒心情的,莫過自由自在地於吃個靚靚甜品,於是,便來了這間主打米粉班戟的餐廳。店子裝修簡潔,一室木色主調,滿有文青感覺。在這兒用餐的,以年輕一族為主,或許大家都喜歡日式風格和輕鬆的氣氛吧。除了文首提及的米粉班戟外,餐廳還有沙律、湯、丼飯、烏冬、芭菲、刨冰和飲品,鹹甜食物一應俱全。首先品嚐兩杯特色飲品,喚醒味蕾。焙茶甘酒拿鐵($48)呈現兩層顏色,店員表示喝時需要拌勻,否則便會越喝越甜。成品頂頂的泡沫很厚,充滿空氣感,由於混合了自家釀製的甘酒,帶微微米香。焙茶味道不算很重,易於入口。抹茶甘酒拿鐵($48)甜度突出,很適合春天這季節。雖說今晚想吃甜品,來沖淡心中的苦悶,然而晚飯時段還是需要主食。和王牛漢堡丼($158)以套餐形式出場,附以漬物和味噌湯。前者主要是切碎的椰菜、紅蘿蔔和青瓜,酸咪咪很醒胃。後者鹹度稍高,興趣不大。小妹反而欣賞那個木紋碗子,挺有品味,與餐廳的風格同出一轍。丼飯擺盤精美,打卡一流。最特別莫
店子裝修簡潔,一室木色主調,滿有文青感覺。在這兒用餐的,以年輕一族為主,或許大家都喜歡日式風格和輕鬆的氣氛吧。除了文首提及的米粉班戟外,餐廳還有沙律丼飯烏冬芭菲刨冰飲品鹹甜食物一應俱全
雖說今晚想吃甜品,來沖淡心中的苦悶,然而晚飯時段還是需要主食。和王牛漢堡丼($158)以套餐形式出場,附以漬物味噌湯。前者主要是切碎的椰菜紅蘿蔔青瓜,酸咪咪很醒胃。後者鹹度稍高,興趣不大。小妹反而欣賞那個木紋碗子,挺有品味,與餐廳的風格同出一轍。
丼飯擺盤精美,打卡一流。最特別莫過於100%A5熊本和王牛漢堡,煎得外層焦香,裏面充滿肉汁,味道濃郁,少少一塊已很好下飯。飯粒選以岩手縣白米,加入紅酒紅菜頭汁煮熟,煙韌可口。吃時將圓渾的蛋黃刺穿,看著蛋汁緩緩流出,過程實在美妙。此物不但令漢堡更滑溜,也為飯粒添上濕潤。
主角嚟喇!開心果士多啤梨米粉班戟($138)亮麗登場,那嬌艷粉紅的色彩,令少女們都神魂顛倒了。店家的班戟採用日本米磨成的幼粉粟米粉雞蛋發酵牛油製成,即叫即做,需時約10至15分鐘。溫柔地將之切開,便見層層疊的面貌,鬆軟綿密。面頭的西西里農場開心果醬,帶有果仁香氣,連同香甜的日本士多啤梨,配搭完美。
意猶未盡,最後多點一客美人軟雪糕($38)作結。此物有別於坊間的出品,主要以豆乳甘酒製作,並無添加牛奶或雞蛋,適合過敏及素食人士,卡路里相對低,輕盈健康。雪糕質感挺身,融化速度較慢,入口滑溜細緻,散發淡淡米香。個人頗愛其純樸自然的風味,又不會太甜膩。
係朋友圈入面係人都知我鐘意食甜品,近年對班戟更係情有獨鍾。最近朋友告知尖沙咀開左一間新日式餐廳,週末就黎拜訪一下。晚上八點,差不多有七成入座率,唔洗排隊直接入座。餐廳裝修以日式簡約為主,淺木色俾人柔和感,環境舒適。除咗有主食之外,仲有多款小食、甜品、飲品等供選擇。______________________________🔸 醬油豚角煮山椒芝士醬伴烏冬 $128單睇Menu上的主食,已經覺得幾特別,唔似外面一般既食物配搭咁普通。山椒味濃烈,不辣,反而帶一點點「麻」的感覺。對於我依唔食辣既人,完全接受到,好點驚喜,反而芝士味就無咁突出。用醬油煮成的豚角煮非常入味,好腍,帶點半肥瘦脂肪,口感同豬軟骨類近。烏冬扁身,夠彈牙。🔸 春莓大地 $158黎到三、四月,好多餐廳都會以櫻花作主題。牆上亦放置了幾款新口味班戟的照片。季節限定的春莓大地賣相非常吸引!細仔一睇材料豐富,好有日本傳統甜點既感覺。一疊米粉班戟有好香既蛋味,上面加上櫻花芝士忌廉,一啲都唔膩,送班戟食一流。夾係中層有小豆蓉,口感更有層次。另外仲有求肥卷餅(Mochi口感煙韌)、櫻花寒天、杏仁寒天(杏仁味發出淡香)、十勝紅豆蓉。食完好似

醬油豚角煮山椒芝士醬伴烏冬

漬物

🔸 醬油豚角煮山椒芝士醬伴烏冬 $128

🔸 春莓大地 $158

一疊米粉班戟有好香既蛋味,上面加上櫻花芝士忌廉,一啲都唔膩,送班戟食一流。夾係中層有小豆蓉,口感更有層次。另外仲有求肥卷餅(Mochi口感煙韌)、櫻花寒天、杏仁寒天(杏仁味發出淡香)、十勝紅豆蓉。食完好似去左京都咁😂😂

🔸 魅惑の桃酒 🍑$58
🔸 檸檬塩高球 🍋$58
對於依類日式餐廳來說,飲品種類算很多。亦有不同的酒類,甜品配果酒都係唔錯選擇!
桃酒用米酒調配,果味濃,非常易入口。檸檬塩高球一開始時酒味不濃,只有好重酸味,因為有六七片檸檬。不過其後可以用旁邊既試管加進額外酒精中和返,幾有趣。

by VIN
環境分數: 8/10
食物分數: 8.5/10
醬油豚角煮山椒芝士醬伴烏冬
2019-03-22 59 瀏覽
適逢假日都市人都會瞓到自然醒。 出咗尖沙咀閒 逛, 接近兩點時間終於肚餓, 近赫德道 見到一間 裝修雅緻幾舒服 嘅日式食店, 門口好多午餐選擇( 午市時段不設加一)。和式嘅設計令人感覺舒服, 落地玻璃更透入自然光兩大一小叫咗兩個午餐set。餐具非常精緻, 並無統一款式, 喜歡靚靚廚具嘅女士們必定賞心悅目。這款有香燒沖繩豬手為賣點。 豬手食落甘香,醃得入味, 唯份量較少。前菜嘅南瓜豆腐醬油煮, 豆腐入味, 南瓜香甜。白湯關東煮, 頗有日本風味, 雞白湯則比較清。熱可可甘酒甘酒成份其實係用米發酵, 當中並無酒精成份。 含豐富維他命,氨基酸同益生菌, 非常健康。 在日本當地飲食非常流行。熱可可 採用法國產100% 可可粉,香濃甘淳, 和面層輕型嘅cream 攪拌, 口感更滑更豐富。另一款lunch set則以大根牛尾煮為鍋物主菜。 湯底清澈唔會有油膩感, 牛尾細細件都炆得好腍, 配日本產米飯 健康美味。前菜係蔥花吞拿魚蓉配日本蛋黃。 可嘗試攪拌混入白米飯中, 香甜美味, 仲可以暖住嚟食😋😋日本天然山楂梳打山楂味果然天然,冇人造糖分嘅嘅味道, 配合有氣嘅梳打, 非常清新健康。加錢轉了美人雪糕。

和式嘅設計令人感覺舒服, 落地玻璃更透入自然光

兩大一小叫咗兩個午餐set。

前菜嘅南瓜豆腐醬油煮, 豆腐入味, 南瓜香甜。

白湯關東煮, 頗有日本風味, 雞白湯則比較清。

日本天然山楂梳打

加錢轉了美人雪糕。 加入甘酒, 沒有奶嘅成分,純素食, 主要用豆製作, 食落口感非常特別, 冇奶味但係有好濃嘅豆乳味。 自家製成品, 唔係外購嘅貨色。
2019-03-22 10 瀏覽
日本🇯🇵pancake🥞一向都好受歡迎,呢到係主打用米粉嚟整, 而米粉係用日本🇯🇵米磨成, 雞蛋都係日本🇯🇵直送!👏🏻👏🏻Pancake🥞嘅質地係薄薄哋,比較鬆軟☺而且擺盤好靚,睇完之後非常療癒。甜品pancake食得多,鹹點pancake🥞反而比較少食 。一於試試佢!😜一嚟到有好多塊pancake🥞疊埋一齊😮😯😲,食下數下竟然有六塊咁多😅, 沾上了咖哩醬嘅pancake係另一種風味😂和牛漢堡就唔算好大塊,但係都厚厚地,口感唔錯!豚肉飯望落似日式便當,擺盤相當精緻。 麵豉湯都夠味,豚肉飯份量多,但肉質就唔夠冧。😕 個汁用嚟撈飯都幾夾。😋甜品叫咗焙茶咖啡雪糕🍨及美人芭菲杯。 店員話呢度嘅雪糕係冇用奶🥛整,所以質感一般雪糕有啲唔同。 雪糕夠晒大杯,一人食一個真係好飽🥺🥺下次應該要同朋友share🍽😂

2019-03-22 101 瀏覽
今日同朋友去左尖沙咀的蜜庵本膳,係我喜歡的餐廳裝修,簡約風,樓底高,好舒服的感覺,餐廳好窩心,有叉電位,仲有鈎掛袋。茶茶火鍋一人前 $108,抹茶焙茶二選一,我揀了焙茶,好香濃,比起抹茶應該無咁漏,在火烘住焙茶蜜,不會過杰變醬。set裡面有日本草莓、明月蘋果、安納芋、栗子、艾草玉子、白玉子、棉花糖,每款材料都幾好,份量少少,下午茶同朋友hea下既好地方。和米粉班㦸 $98,第一次食米粉班㦸,係用米粉、蛋、粟米粉同發酵牛油。第食落第一啖充滿米味,是比較淡的pancake,所以配左日本產紅豆蓉、抹茶粉、沖繩黑糖蜜,d材料落足本,太多是日本貨。pancake賣相都好吸引,可以呃下like!焙茶甘酒拿鐵 $48,屬於冬季熱飲系列,我初頭以為甘酒有個酒字就字就等於酒,但睇menu先知其實係無酒精成份之餘仲滋補養顏。呢杯野加左頂級日本焙茶蜜,飲落都好香焙茶味,同好奶,可惜就唔夠熱。咖啡蘇打$40,選用巴西和馬來西亞產,香港新鮮烘焙咖啡豆,好香既咖啡味,咖啡原來都可以配好多唔同味道,令我回想起係泰國飲過一杯咖啡夾芒果汁,試下新野都幾特別。

焙茶甘酒拿鐵

咖啡蘇打
下午茶
2019-03-22 29 瀏覽
平時去尖沙咀赫德道大多數係約咗人酒吧飲嘢,happy Friday 經過突然見到一間充滿日式情懷的小店,店名很特別呢⋯⋯蜜庵本膳,駐足左一陣諗緊究竟係咩意思呢?!然後親切有禮貌的店員就出來介紹,我跟朋友都是日本鐵粉,二話不說決定吃過晚餐才算。蜜庵本膳 原來真的有意思。蜜庵大概是提供輕食及甜品的歇腳地。而本膳一般解作日本料理。看一下清晰又容易明白的 menu,簡單可以歸納為 和食x甜品。朋友跟我打一個眼色,她深受日本飲食文化所同化,說這裏的裝修以木為主,落地玻璃窗加簡約風格相當日本 feel,我座位旁邊還有一顆小櫻花,看着看着我自己都有飛一轉日本的衝動。咁溫馨甜蜜嘅小店裏面原來都有酒飲㗎!我哋兩個即刻雙眼發光,一於找點金光閃閃的金宮焼酎雞尾酒。Cocktail 我們分別點了西柚高球 $58焼酎 x 西柚果肉 x Soda water ,fresh 感覺強烈,果肉令Cocktail 口感更加豐富。紀州南梅酎高 $58金宮焼酎 x 紀州南梅汁x Soda water,淡淡的酒香四溢,其中日本紀州南梅汁果香突出。店員還推介了晚市新選擇,除了輕食還有主食呢!醬油豚角煮山椒芝士醬伴烏冬 $128豚

金宮焼酎雞尾酒。Cocktail 我們分別點了

西柚高球 $58

紀州南梅酎高 $58

店員還推介了晚市新選擇,除了輕食還有主食呢!

醬油豚角煮山椒芝士醬伴烏冬 $128

豚角煮肉質軟嫩,醬油配上燒黑豚腸風味可口,最令我意想不到嘅係山椒,入口感覺麻辣,芝士醬伴烏冬清新彈牙。原來所有食物的原材料都是來自日本,成本高但定價合理。吃得出廚師花了不少心思,優質食材放入口嘅感覺都健康啲。

和王牛漢堡丼 $158

而朋友就喜歡丼物,佢喺門口見到和王牛已經流晒口水。 熱辣辣牛漢堡外脆內軟, 熊本100% A5和王牛 入口即溶,加上日本蛋黃醬油漬鮮味更顯突出,再伴上香濃自家製漢堡香汁,味道豐富令人食過返尋味。

既然一場黎到蜜庵,又怎能錯過甜品呢?

美人甘酒芭菲 $78

這個芭菲非常有特色,店長極力推介美人軟雪糕 ,用上獨有豆乳甘酒軟雪糕,原來特別在無蛋無奶,我前排對雞蛋有敏感,所以今次食美人雪糕就好放心啦!

而甘酒被日本人喻為最強飲用美容液,由日本米發酵而成,雖然個名叫甘酒,但其實係不含酒精的,小朋友都可以食得健康。

其他配料亦都各有特色,艾草玉子、甘露煮栗子、薑蜜金時番薯、大納言紅豆蓉⋯⋯看得店家花盡心思,真係真係好好味道!

提拉米蘇芭菲 $88

朋友一手搶左 Tiramisu Parfait 已經知道何其吸引,底層有珈琲寒天啫喱、浸過酒的手指餅。on top 灑上有機可可豆粉和開心果,中間嘅軟雪糕可以話係日式鴛鴦,皆因係有京茶 + 咖啡口味。最後淋上芝士和朱古力醬,加起來的口感豐富突出,真心推薦給沒有時間飛去日本的朋友。
  • 和王牛漢堡丼
  • 醬油豚角煮山椒芝士醬伴烏冬
  • 美人甘酒芭菲
  • 提拉米蘇芭菲
  • 西柚高球
  • 紀州南梅酎高
2019-03-22 89 瀏覽
今日難得唔駛OT,仲可以早d 放工。 同同事九秒九閃人去食好野。我們選擇左尖沙咀依間日式餐廳!想試佢地既pancake好耐 🤤🤤🤤🤤 餐廳裝潢色調有種日式cafe 小清新感覺,坐得舒服。 餐牌選擇都很多,我們點了一些share-♥️和王牛漢堡丼 $158餐廳選用熊本產100% A5 和王牛。熊本縣的頂級品牌「和王」,是極上牛種,品質優良。用來做成和牛漢堡扒,矜貴的上乘食材。和牛油脂分明,漢堡煎至外層微脆,但肉質鮮嫩。日本珍珠米粒粒飽滿,綿得來又帶點咬口;用上紅酒及紅菜頭汁,還有流心蛋拌飯,健康之餘,多一份鮮甜。還配有麵豉湯😋-♥️開心果士多啤梨米粉班戟 $138現在梳乎厘Pancake大熱,但我反而更愛這款米粉🥞 pancake。用上米粉代替麵粉,較為健康味美。對麩質敏感的人,更可安心吃呢。班戟即叫即製而且賣相精美。 每片班戟厚度平均;微暖的溫度質感鬆軟綿綿,不乾身亦不過份濕潤;口感略帶煙韌😋 配上濃郁香滑西西里農場開心果醬、香甜季節性日本士多啤梨;有水準及誠意之作。-魅惑梅酒 $58一向很喜歡梅酒那種香甜醇香的味道-抹茶甘酒latte $48用上日本焙茶蜜及自家釀製甘酒濃郁的綠茶清香味,

餐牌選擇都很多,我們點了一些share

♥️和王牛漢堡丼 $158

♥️開心果士多啤梨米粉班戟 $138
開心果士多啤梨米粉班戟

魅惑梅酒 $58

一向很喜歡梅酒那種香甜醇香的味道
抹茶甘酒latte $48

用上日本焙茶蜜及自家釀製甘酒
濃郁的綠茶清香味,加入甘酒,令香氣及味道更甘甜深邃。
🌟芝士橄欖油漬 $68

叫了一款小食伴酒。芝士味道十分溫和,略帶清新的奶油芳香;配上松露絲,其香氣濃郁,與芝士的味道十分配合。
🌟美人雪糕

餐廳介紹雪糕沒有用牛奶、蛋及雪糕粉;
由日本大米及豆乳製成;豆味十分香濃之餘,aftertaste 還有甘酒的香味。甘酒雖有"酒" 字, 但其實不含酒精, 同時不含人工砂糖,主要由酵素而成,食雪糕也可吃得健康!而且還是香港第一間有這款美人雪糕呢。
開心果士多啤梨米粉班戟