2020-04-19 68 瀏覽
是晚和友人來到這吃鐵板燒,地點相當方便。與友人討論後決定試一試這裏的虎鐵特式套餐,每人780元首先來的是青蘋果野菜沙律。簡單的沙律菜配上微酸的沙律醬汁,吃起來感覺清新,令人食慾大增。這個海膽黑松露糖心蛋簡直是一件藝術,上面鋪著華麗的金箔,海膽和黑松露。味道方面,廚師掌握的時間十分好,蛋漿香濃而且Creamy。鐵板燒白松貝新鮮而且爽脆,吃起來索索聲,但不會覺得韌口。建議先不加任何調味,品嚐白松貝鮮味,然後才配合特製的醬汁,品嚐另一番風味。之後接著的季節魚。師傅先把魚塊煎得半熟,然後再放入高湯中煮。 魚塊肉厚,而且吃起來鮮味。連平日不愛吃魚的朋友也讚不絕口。接著便是萬眾期待的主菜,日本A5和牛薄燒。薄薄的A5和牛包著香蔥和炸蒜。一入口先是感受到和牛的鬆軟和油脂感,然後是吃到香脆惹味的香蔥炸蒜,層次感十分豐富。香蔥中和了牛肉的脂肪,吃起來完全不覺得有油膩。另外伴碟的香煎野菜也不錯。相比起之前幾道菜,他們的調味比較清淡,能夠吃得出野菜的鮮嫩。真的想不到連餐湯也可以用鐵板的形式加熱,光是看這個表現已是值回票價。馬刀貝大隻而且鮮甜,配合清酒,喝起來十分暖胃。海鮮炒飯是用日本珍珠米,裏面加海帶,蟹肉
是晚和友人來到這吃鐵板燒,地點相當方便。

與友人討論後決定試一試這裏的虎鐵特式套餐,每人780元

海鮮炒飯是用日本珍珠米,裏面加海帶,蟹肉等等海鮮。顏色金黃光澤,吃起來十分有鑊氣,但卻不油膩,實在不簡單。

是日甜品是抹茶雪糕,茶味濃而且有奶味,為這晚餐畫上完美的句號。

2020-04-18 66 瀏覽
近排市道唔太好,但女友公司竟然有人工加,於是我地今日去左虎鐵鐵板燒賀賀佢。我點左虎鐵特選D餐,頭盤有沙律,蕃茄同雜菜都好新鮮,配埋個酸酸甜甜嘅醬,好開胃。第二道頭盤有鴨肝蒸蛋,蒸蛋內配有雜菇,濃濃嘅鴨肝香味慢慢由蒸蛋滲出黎,只得一個蛋殼嘅size真係唔夠喉。在品嚐緊鴨肝蒸蛋嘅時候,師傅突然把一隻手掌咁大嘅大海虎蝦同一隻大過拳頭嘅南非鮑魚放在鐵板上燒,成個畫面實在太衝擊了,這可能是我平生見過最大嘅鮑魚。依隻係南非孔雀鮑魚,師傅燒到鮑魚剛剛熟,一d都唔韌唔難咬,口感清爽味道鮮甜,在沒有加任何調味吃落去仍會有很重的海鹽味,舌頭彷如一下子到了南非海域一遊。由於實在太大舊,切開大口大口嚥嚼真係好滿足。想不到原來鮑魚也有肝臟,味道帶點甘味,拌上清新的海草蟹子醬,別有一番風味。大海虎蝦其實係馬來西亞虎蝦,蝦肉結實爽口,經過鐵板將蝦殼煎香後加成嘅蝦味,配上山葵忌廉醬,味道一絕。吃完海產,轉吃澳洲本土牛柳。3oz嘅牛柳我要了5成熟。其實吃到依到已經6、7成飽,但係依份牛柳再拎我食指大動。牛柳煎到肉汁鎖曬喺肉入面,夾住片蒜蓉脆片一齊食,依個配搭真係百吃不厭。吃完澳洲牛柳再吃和牛炒飯,粒粒和牛同蔥花加埋落鐵

我點左虎鐵特選D餐,

吃完澳洲牛柳再吃和牛炒飯,粒粒和牛同蔥花加埋落鐵板一同炒,吃落非常香口,配埋豆腐味僧湯,爬飯唔會太乾!

最後還有柚子雪糕作結,每一口都有濃郁芬香嘅柚子味,消除整頓鐵板燒帶來的油膩感。
2020-04-17 55 瀏覽
今天與朋友慶祝,所以特地book了虎鐵試一試。這裡裝修十分日式和有格調。我們點了一個虎鐵套餐,是二人餐來的。首先有松葉蟹肉沙律。沙律菜十分新鮮,中間有松蟹肉。加了醬汁,酸酸的特別開胃。之後有海膽黑松露糖心蛋,上面有金箔和海膽。流心蛋剛煮好,熱度十足,中間十分流心。接著有火焰北寄貝。店員點上火焰,令整隻碟燒著,十分特別。待燒好後,就可以吃。北寄貝肉質彈牙,而且北寄貝有高湯,十分鮮甜。之後上的是活龍蝦配海膽醬。醬汁是用海膽加龍蝦膏所調出來,還伴著食用玫瑰。龍蝦肉新鮮彈牙,味道香濃,點上醬汁吃十分滋味。再來的是活鮑魚配蟹肉海苔醬。鮑魚是南非鮑魚,肉質爽口彈牙,味道咸咸的,是吸收了海水的味道。旁邊有煎香的鮑魚肝,還在三文魚子。海苔汁十分鮮甜,可以中和鮑魚的咸味。之後來的是日本A5和牛厚燒。我們點的日本A5和牛是五成熟,吃下去入口即溶,十分juicy。上面加了少少岩鹽,十分喜歡。旁邊還有茄子、菇、南瓜等等的野菜。接著來的是汁物,是堅魚昆布湯配龍蝦。堅魚昆布湯十分鮮甜,還伴著龍蝦。之後是我最期待的三文魚子海膽杯炒飯。上面放著滿滿的海膽和三文魚子。海膽新鮮,味道香濃。下面是炒飯,炒飯炒得很香。最後是
今天與朋友慶祝,所以特地book了虎鐵試一試。

這裡裝修十分日式和有格調。

我們點了一個虎鐵套餐,是二人餐來的。

下面是炒飯,炒飯炒得很香。

最後是甜品,梳乎厘配芝麻雪糕,而我朋友的雪糕是綠茶雪糕。旁邊伴上紅豆蓉,梳乎厘上面有糖箱,整個賣相十分吸引。梳乎厘軟軟的,伴上雪糕吃,十分幸福。

今天真的很滿足,雖然價錢高檔,但值得再來試試其他菜式。
2020-04-17 52 瀏覽
拍拖周年紀念,就黎食豪d, 疫情之下位很闊落,還有探熱消毒, 防疫措施做得很好。先上了松葉蟹肉沙律-好開胃 酸甜酸甜海膽黑松露糖心蛋-啱啱正起熱騰騰,上面有裝飾用嘅金箔,賣相吸引。入面嘅海膽好鮮。火焰北寄貝, 哇師傅點真火, 好濃嘅酒香同甜嘅北寄貝,北寄貝有手掌咁大,多肉肥美。活龍蝦配海膽醬,龍蝦好鮮嫩,仲有個特別之處就係食用致瑰,係日本直送過嚟。 佢個海膽龍蝦漿簡直一絕。再來是活鮑魚配蟹肉海膽醬,南非鮑魚好有嚼勁,煎香左鮑魚奸,海水味濃,隔離有啲雞冠草, 賣相翠綠, 是三文魚籽配海膽汁,成功中和海水味。日本A5和牛厚燒,一口和牛,油脂在口腔瀰漫,簡直一絕。一邊的香煎野菜有燒菇,茄子,南瓜等,外貌平平無奇,但咬下去水份仍很足。汁物- 堅魚昆布湯配龍蝦, 好大隻蜆,好鮮甜,剛沖淡和牛的肉味。三文魚子杯海膽杯炒飯, 海膽有三大塊,俾爽身,和一般綿軟的質地不同,但很鮮甜。暥後的highlight 疏乎里, 上面係綠茶同芝麻雪糕,下面係沖繩黑糖再加紅豆, 甜絲絲軟呼呼的,完美句號。

先上了松葉蟹肉沙律-好開胃 酸甜酸甜

2020-04-12 54 瀏覽
前排,和同事去了位於銅鑼灣既虎鐵食鐵板燒。沙律:開胃菜酸酸地。鴨肝蒸蛋:蛋口感滑口又香口,內裡包有兩粒鴨肝,入口慢慢溶化,但口感吾會覺得太油膩。煙燻帆立貝:以菊花為主的煙燻帶子,旁邊的是岩鹽吾夠味可以點。另外,有菊花啫喱在食完帶子後可食用。帶子口感彈牙,鮮中帶陣陣菊花香味,令整體味道更加香口。香煎法國鴨肝:青蘋果在鴨肝底,配合意大利黑醋,口感入口即溶,當中帶有不少油份,令整個肝吾會乾身。另外,食完鴨肝可品嘗青檸解油膩。日本產A5和牛薄燒:和牛油份滲出,口感很滑!當中加入到蔥蒜,令整體味道更加香口。另有蒜片可食用,脆卜卜的。鴨肝炒飯:飯粒粒粒分明,口感吾會乾口,嗅起上黎很香口。鴨肝粒比前者既鴨肝較乾,所以食起黎吾會好漏啊!味噌湯:味道帶咸,當中有莞茜和海帶豆腐。甜品:雪糕甜甜的。

前排,和同事去了位於銅鑼灣既虎鐵食鐵板燒。

沙律:開胃菜酸酸地。

味噌湯:味道帶咸,當中有莞茜和海帶豆腐。

甜品:雪糕甜甜的。
2020-04-12 792 瀏覽
前幾天好友生日,她說最近都減少外出,三餐都是在家吃,所以我就請她去吃鐵板燒,而且還是Omakase,每道菜都由厨師發辦,每道菜都可以期待,必有新鮮感。【虎鐵特選$780/位】【青蘋果野菜沙律】新鮮沙律菜再加Cornflakes粟米片和青蘋果粒。青蘋果粒爽甜多汁,再加微酸沙律汁,酸酸甜甜,清爽開胃。【海膽黑松露溏心蛋】蛋白上面是金箔、黑松露和海膽,三樣我都愛吃,但從未想過原來一起吃都很match,滑溜蛋汁配鮮甜海膽,想Encore多一隻。【煙薰帆立貝】一上碟就覺得好奇,店員介紹才知道原來金銅色的盅是用來煙薰帆立貝的,入面有三種菊花,薰出來是菊花味的帆立貝。帆立貝很厚很大粒又juicy,菊花味清甜,真的創意十足。紅色那杯是紅酒菊花啫喱,清甜涼爽。伴碟放了食用花瓣,加上黑色的碟,好像落花霧夜般詩情畫意。【季節魚】來自法國的白鱈魚。上面是煎香的魚皮,超香脆像吃薯片般。白鱈魚肉質超嫩滑,魚汁豐富,味道鮮甜。同樣鮮甜的還有下面的鰹魚昆布洋蔥湯,和食用花一起喝,味道清香。【日本A5和牛薄燒】薄燒熊本和牛,上面加了炸蒜、香蔥等等提味,喜歡香脆口感可以連同蒜片一起吃,和牛油香味重,和蒜片一起吃超惹味。配

【虎鐵特選$780/位】

【青蘋果野菜沙律】

【海膽黑松露溏心蛋】

【煙薰帆立貝】

【季節魚】

【日本A5和牛薄燒】
薄燒熊本和牛,上面加了炸蒜、香蔥等等提味,喜歡香脆口感可以連同蒜片一起吃,和牛油香味重,和蒜片一起吃超惹味。配菜是【香煎野菜】有南瓜、茄子和啡菇,最好吃是菇味濃郁的啡菇。

【汁物】是鰹魚海帶昆布湯,上面大隻馬刀貝,鮮甜無比;還有很多海帶昆布,有豐富的營養和纖維。

【海鮮炒飯】炒到黃金色的海鮮炒飯,熱辣辣香噴噴,若果海鮮料多一些就好了。

甜品是雪葩,我們選了蘋果、桃味雪葩。用真水果做器皿盛雪葩,雪葩有水果鮮味又有甜品般的甜美。冰凍口感,涼透心。
2020-04-09 667 瀏覽
疫情下一定少人來,入門要量度體溫是基本程序!這店名為虎鐵鐵板燒~當然必吃鐵板燒吧!下午2點來到~有多款一人餐~價錢為$198~498、另外都有更高級的二人餐$980~1480/2位。我選了$428的C餐值得一試以新鮮上等食材~必定質素高!當然亦無失所望由沙律~主菜到甜品都無得頂最深刻莫過於鴨肝蒸蛋和法國鴨肝一定要試第一道菜先上沙律🥗裡有海葡萄~聽就常常聽~吃也是第一次!口感爽身~冇什麼味道的跟下來、有鴨肝蒸蛋原蛋上碟~摸摸蛋殼還是熱烘烘的。小小的蛋竟然質地可以如此的滑,上盛食材當然不少得精湛的烹煮方法和時間的控制吧煙燻帆立貝比較特色~店員亦有介紹一下!用來煙燻時的小煲亦有一同上枱,用菊花來煙燻~碟上旁邊平均曬上岩鹽,食用時可沾少許以作調味帆立貝肉質爽口,另外還有一小杯紅酒菊花啫喱~紅酒就唔會太濃郁,不用擔心反而散發陣陣菊花的清香味~凍食透心涼!香煎法國鴨肝最愛這道菜外皮脆內裡軟、鴨肝味濃,嘩~不得了!堅好味~救命!咬下那種煎出來的香已經滲透出來!底下有塊青蘋果🍏配合一起吃原來也好好味,不一定只配多士同時碟上帶點意大利黑醋!旁邊小小的焦糖青檸可以吃完時避油膩日本A5和牛薄燒~配香煎野菜這
疫情下一定少人來,入門要量度體溫是基本程序!
這店名為虎鐵鐵板燒~當然必吃鐵板燒吧!

我選了$428的C餐

一定要試

Lunch set C 沙律

跟下來、有鴨肝蒸蛋

煙燻帆立貝

反而散發陣陣菊花的清香味~凍食透心涼!

最愛這道菜
同時碟上帶點意大利黑醋!旁邊小小的焦糖青檸可以吃完時避油膩

日本A5和牛薄燒~配香煎野菜

這道菜三種肉選一,作為愛好日本又愛牛的我,當然必選這個!到枱時已飄出好香的蒜片味!和牛鋪上滿滿的蔥蒜、肉質鮮嫩~包住蔥蒜來吃
旁邊的蒜片非常脆口、似薯片口感,但一點也不油!一等一好味
上盛食材果然不同!
野菜有南瓜、菇、翠肉瓜!菇好juicy

吃完才發現原來有鹽在碟可沾~不過不沾也不損失!完全夠味

鴨肝炒飯

炒飯粒粒分明,真正有鴨肝粒的炒飯,真材實料
滿滿的飯~

來到這裡已經飽飽~大滿足

最後有味噌湯🍵、甜品🍨/咖啡☕️

美好完結當然有甜品~柚子雪糕
口感似雪葩

柚子雪糕

2020-04-05
Lunch set C 沙律
柚子雪糕
2020-04-08 317 瀏覽
最近比少出街,但困係屋企總是悶得發慌,所以今日忍唔到要約朋友去食好嘢!大家一致同意去食Teppanyaki個精選套餐都好抵食喎🤩 首先黎個「青蘋果🍏野菜沙律」呢個沙律夠fresh, 好岩我呀!蘋果既爽脆,再加埋粟米片既crunchy,不同層次既脆,好特別!「海膽黑松露溏心蛋」海膽遇上黑松露,兩者都係高檔次食品,一定好match,黑松露既味道令溏心蛋既味道更突出,流心既蛋黃係橙黃色的,粘度比一般的較高,更有實在感!蛋白部分亦好滑👍🏻👍🏻👍🏻「香煎日本蠔」選用左日本廣島蠔,蠔隻較大,亦沒有腥味😋😋用左香蔥,炸蒜、乾蔥一齊燒,更為香口👍🏻「龍蝦🦞配海膽醬」我地特意加$400食個龍蝦😍果然係正確選擇🤤呢個真係不得了,龍蝦肉質超爽彈,加上燒到半生熟,所以一啲都唔老,唔駛點海膽醬味道已經夠哂出色😋😋😋「西班牙黑毛豬薄燒」好欣賞呢個薄燒黑毛豬完全冇豬「蘇」味,而且肉質好腍,不過呢個黑毛豬卷包住左蔥蒜,個人覺得蔥蒜有啲過多,搶左黑毛豬本身既味道,加上炸蒜可能過火了,出現左苦澀味,呢方面有點失色......「鰹魚海帶大蜆湯」呢個湯超級清甜🤩好快已經俾我KO左!兩隻蜆仲好大隻又脹卜卜,好新鮮😋😋「白飯魚苗

大家一致同意去食Teppanyaki
個精選套餐都好抵食喎🤩

首先黎個「青蘋果🍏野菜沙律」

「海膽黑松露溏心蛋」

「香煎日本蠔」

「龍蝦🦞配海膽醬」

「西班牙黑毛豬薄燒」

「鰹魚海帶大蜆湯」

「白飯魚苗薑粒炒飯」

白飯魚燒得好香口,珍珠米炒得粒粒分明,又夠乾身,連埋薑粒&香口既白飯魚一齊食,簡直不能抗拒
最後食埋個綠茶雪糕,為今晚既晚餐作完美句號😍😍
2020-03-31
2020-04-06 35 瀏覽
超级好吃的铁板烧 其实很久没怎么吃铁板烧了 今日来team lunch 午市set感觉还蛮划算的 选了D 前菜是salad和鹅肝蒸蛋 就还好 从鲍鱼和大虾开始觉得很赞 食材可以感觉到很新鲜 鲍鱼肉很厚实 主食选了3oz的Australian beef 三分熟 好吃 然后和牛炒饭 miso soup 再配一个冰激凌撑到扶墙出哦
2020-04-05 249 瀏覽
上年曾來過虎鐵吃鉄板燒晚餐慶祝紀念日,當時虎鐵才則開業不足一個月,時間飛逝,一年過去,今年再次來到慶祝紀念日,襯星期六就試試其午市鉄板燒。雖然12時就到達餐廳,但由於是walk in,我們今次沒有坐到鉄板燒吧座。不到半小時,鉄板燒吧座已坐得滿滿,所以呢,想邊吃邊觀賞師傅表演的話記得預約。點了一個《Premium Set C (一人份)$428》:♥ 先來沙律 - 柚子醋蕃茄沙律菜,清新醒胃。♥鴨肝蒸蛋 - 蒸蛋香滑,同時多了一份肝香。♥煙薰帆立貝 - 器皿內有菊花,用菊花薰香帆立貝,至半生熟,鮮嫩彈牙的口感中增添了一份香郁的菊花香,令人深刻。另外板上有岩鹽,而紅酒啫喱可才最後清味蕾之用。♥ 香煎法國鵝肝 - 法國鴨肝入口時則味道較濃郁,尾韻強勁,底下青蘋果片 ,有減膩感之用。伴碟有法國黑醋、焦糖青檸 ,有減膩感之用。♥ A5 和牛薄燒 配燒野菜,碟上有岩鹽調味,但建議先嚐和牛的原味。和牛包捲着炸蒜碎,味道十分之香濃惹味,如果加上紫蘇葉一拼入口,味道更添層次。個人覺得不用再蘸岩鹽提味。♥大蜆味噌湯 - 清甜有蜆的鮮甜味。♥鵝肝炒飯 - 和牛炒飯吃得多,今次用鵝肝沒有和牛飯那麼油潤,但味道

♥ 先來沙律 - 柚子醋蕃茄沙律菜,清新醒胃。

♥鴨肝蒸蛋 - 蒸蛋香滑,同時多了一份肝香。

♥大蜆味噌湯 - 清甜有蜆的鮮甜味。

♥鵝肝炒飯 - 和牛炒飯吃得多,今次用鵝肝沒有和牛飯那麼油潤,但味道一樣香濃,加入的配料又夠多,炒飯粒粒分明有咬口,好吃。

♥柚子雪葩 - 混有柚子皮 ,味道天然清新,更消膩滯,滿足。

覺得午市鉄板燒十分超值!
2020-03-21
2020-04-05 167 瀏覽
因為疫情關係,亞仔報咗區隊劍擊班被迫取消,今日就出銅鑼灣總會取回全部學費,既然喺已出之物,而且呢排都好耐無出街食飯,一於搵好嘢食刺激吓消費先上網搵到呢間主打鐵板燒,廚師發板的二人套餐都唔使過千沙律將蕃茄拼成蝴蝶形狀,賣相相當吸引,配埋清新爽脆的蔬菜,加上微酸的醬汁 ,是不錯的前菜鴨肝蒸蛋蒸蛋以原隻蛋殼上,雞蛋蒸得滑溜有蛋香,配搭油潤綿滑的鴨肝,加上面層浮現的鴨肝油,入口清香綿滑白松貝白松貝即象拔蚌,斜切成條狀口感鮮甜爽脆,師傅話先食原味,之後再試埋蘸點芥末忌廉黑胡椒醬汁,味道即時再提升,配搭十分出色龍蝦龍蝦產於東南亞,經過鐵板燒製,肉質略帶焦香,口感清甜爽脆,配以海膽蝦膏醬,入口鮮味倍增,伴以食用玫瑰,賣相一流美國安格薄燒配香煎野菜安格薄燒牛肉油花豐腴,肉味濃郁,將牛肉包裹住大量的香蒜及蔥花,入口滿滿滋味白飯魚苗薑粒炒飯白飯魚苗用鐵板以半煎炒烹製,甘香酥脆,炒飯夠乾身,飯粒分明,再加埋雞蛋、紅蘿蔔粒、蔥花和薑粒,入口有微微薑的辛辣感,口感豐富味噌湯味噌湯配搭昆布、豆腐本已夠鮮,再加上之前龍蝦頭熬煮就多了一份鮮甜味甜品柚子雪糕,清甜解膩,作為餐後甜品不錯之選

上網搵到呢間主打鐵板燒,廚師發板的二人套餐都唔使過千

沙律

白松貝

龍蝦

美國安格薄燒配香煎野菜

白飯魚苗薑粒炒飯

甜品

柚子雪糕,清甜解膩,作為餐後甜品不錯之選

2020-03-17
  • 龍蝦
  • 白飯魚苗薑粒炒飯
  • 鴨肝蒸蛋
  • 鐵板燒白松貝
2020-04-03 34 瀏覽
今次和朋友來到銅鑼灣鐵板燒很有日本的居酒屋感覺我點了一個虎鐵特色套餐青蘋果沙律 酸酸甜甜的加上一些脆片增加了口感的層次海膽黑松露糖心蛋賣相非常精緻上面加上了一些金箔非常嫩滑的感覺鐵板燒白松貝非常爽口,配上旁邊的魚子增加了鮮味之後就是季節魚,所以可能每一次都不同的下面放上了洋蔥的香汁很野味日本A5和牛薄燒最欣賞是廚師會配上不同的食材來增加主角的味道這個放了一點鹽在旁邊,還有茄子汁物最後都海鮮炒飯非常滿足!還有芝麻味的雪糕整體來說這餐非常滿足環境也非常精緻廚師也做得非常細心
今次和朋友來到銅鑼灣鐵板燒

賣相非常精緻
上面加上了一些金箔
非常嫩滑的感覺

鐵板燒白松貝
非常爽口,配上旁邊的魚子增加了鮮味

之後就是季節魚,所以可能每一次都不同的
下面放上了洋蔥的香汁很野味

日本A5和牛薄燒
最欣賞是廚師會配上不同的食材來增加主角的味道
這個放了一點鹽在旁邊,還有茄子

汁物

最後都海鮮炒飯非常滿足!

還有芝麻味的雪糕

整體來說這餐非常滿足
環境也非常精緻
廚師也做得非常細心

2020-04-02 100 瀏覽
今日係我個閨密生日,所以揀左間鐵板燒同佢慶祝入門口前,就有人幫我哋量體溫有鐵板位,不過由於而家政府既新政策,要相隔1.5米,所以今日就坐唔到鐵板位lu⋯⋯我地揀左主廚推介套餐松葉蟹肉沙律🦀加左無糖既粟米片,夾咖咩??? 一食入口,少少柚子清香,沙律菜夾住脆口粟米片,出奇地夾,呢個新食法,唔錯唔錯海膽黑機露溏心蛋第一匙將所有材料放哂入口,熱力令到所有材料既鮮咪湧哂出黎海膽松露同蛋一向都夾味。好滿足既一口。之後就篤開個溏心蛋,蛋白位半生熟,好滑煙薰帆立貝一上菜,就已經聞到淡淡菊花味刺身級既帆立貝首先煎封2面,再放入特製器皿以菊花煙薰至半熟,先試原味,入口好香菊花味之餘仍然保持到帆立貝既鮮甜味,再試沾少少海鹽連花瓣一齊食,海鹽令鮮味更特出,但花瓣就略帶輕微苦味。。。最後先食個紅酒桂花啫喱,唔飲酒既我,食完第1啖啦,點知就成杯清哂淡淡桂花紅極輕微紅酒味,啫喱稍為廷身,唔會一夾就散哂。。。侍應介紹話紅酒只係取個顏色,好輕微份量🍷十分好味活鮑魚配蟹肉海苔醬南非孔雀鮑魚,為左食到佢本身既海水味,所以零調味,只落少少牛油去燒,鮑魚邊輕微燒香,肉質彈牙唔銀,真係食到輕微咸味伴碟既蟹肉海台醬,味偏啖但有
今日係我個閨密生日,所以揀左間鐵板燒同佢慶祝

入門口前,就有人幫我哋量體溫

我地揀左主廚推介套餐

松葉蟹肉沙律🦀

海膽黑機露溏心蛋
第一匙將所有材料放哂入口,熱力令到所有材料既鮮咪湧哂出黎

煙薰帆立貝
一上菜,就已經聞到淡淡菊花味

活鮑魚配蟹肉海苔醬
伴碟既蟹肉海台醬,味偏啖但有三文魚子配合返,令個醬又重生返。。。旁邊既沙律菜,係我最愛既紅綠雞冠草,口感似海帶,脆口無味,今晚侍應介紹先知原來好重骨膠原

A5和牛厚燒配燒野菜
和牛唔係我杯茶,不過呢2舊和牛我覺得好好食,仍然係入口極多牛香瀉出黎,但唔覺好膩,有輕微肉感咬口,最特別係伴碟既蒜頭脆片,脆到好似厚切薯片咁,咁大塊炸蒜片,火侯剛剛好,炸得夠脆但唔會過火有苦味

鰹魚海帶大蜆湯
食完個比較膩既和牛,黎個清湯,實在係好好既鋪排。以為清湯就無味?錯哂鰹魚味夠鮮,海帶係比較厚身少少有咬口果種,個人黎講都覺得唔錯,估唔到配2隻大蜆,無沙,好鮮味,咬落仲有輕微海水鮮味,其實食左幾味,食得出廚師火侯控制好到家。

最後黎個蟹肉炒飯
日本米飯粒粒分明,完全無多余油份夠乾身

唔好睇少前面既精緻菜式一小碟一小碟,食到尾段,好飽好滿足

甜品有菠蘿雪葩,白桃雪葩,蘋果雪葩⋯⋯我就揀左蘋果雪葩,好清甜既蘋果味
今晚實在太幸福喇
2020-04-01
慶祝紀念
生日
2020-03-29 43 瀏覽
今天為女性好友慶生,當然要吃個豐富晚餐,好友一向是日本菜忠粉,看見網上對此餐廳評價正面,而且可以選坐吧台,一邊享受美食一邊欣賞廚師的廚藝表演,便預訂在此進食慶生晚餐。青蘋果野菜沙律食材新鮮豐富,青蘋果清新爽口,野菜爽脆清甜,簡單用柚子汁作調味,味道酸甜,使人胃口大開。海膽黑松露溏心蛋溏心蛋頂部放置海膽、黑松露及金箔作點綴,賣相矜貴吸引,溏心蛋稠密致滑,海膽味鮮柔軟,配上黑松露獨特芳香濃郁的味道,口感豐富,鮮味十足。煎日本蠔材料有主角日本蠔,還有脆煙肉、生熟蒜、蔥茸、櫻花蝦,生蠔新鮮肥美,蠔身輕微煎過,香口惹味,而且蠔汁依然鎖在蠔內,味道鮮甜多汁,口感豐富。車海老配海膽醬海老新鮮肥美,師傅先煮海老頭,再煎海老肉,細心地去除腸的部份,蝦頭充滿蝦膏,入口外脆內軟,蝦肉肉質結實,爽口彈牙,鮮甜美味,配上特製的海膽蝦膏汁,更香濃惹味。西班牙黑毛豬薄燒採用薄切的方式,再配搭蔥花及炸蒜片包裹在內,黑毛豬吃橡果長大,肉味帶微微的橡果香氣,口感嫩滑,肉味香濃,滋味持久,梅子醬味道濃郁,配搭進食可緩和膩滯感。昆布煮蜆湯湯底色澤清澈,使用昆布、蜆肉、指天椒以及清酒煮成湯,湯底味道清甜,指天椒使湯底甜中帶辣,
青蘋果野菜沙律
海膽黑松露溏心蛋
煎日本蠔
車海老配海膽醬
西班牙黑毛豬薄燒
昆布煮蜆湯
湯底色澤清澈,使用昆布、蜆肉、指天椒以及清酒煮成湯,湯底味道清甜,指天椒使湯底甜中帶辣,層次豐富,蜆肉飽滿豐盈,爽彈鮮嫩。
白飯魚苗姜粒炒飯
白飯魚苗香脆可口,飯粒炒得乾身,粒粒分明,嚼勁十足,特別加入薑蓉作調味,入口帶有淡淡的薑粒清香,香口美味。
鈴鹿川純米大吟釀
選用山田錦米釀製,味道柔和,香氣濃郁,入口豐鬱的味道在口中蔓延,再慢慢在鼻腔散開,令人回味無窮。
北鹿 天䘵光臨
同樣選取山田錦米種,用低溫發酵方式釀製而成,口感芳香清爽,韻味深長。
抹茶雪糕
餐廳送贈了抹茶雪糕作飯後甜品,雪糕口感細膩軟綿,順滑清新,茶味突出,濃郁而不苦澀,茶味與牛奶比例恰到好處。

整體而言,環境優雅高貴,服務用心周到,食材新鮮,製作出色,是朋友聚餐慶生的好地方。
2020-03-28 155 瀏覽
疫情關係已經好耐冇出過街食飯咁啱最近有事要去劍擊總會就順便喺銅鑼灣食埋晏沙律蕃茄蝴蝶盤飾切雕精緻同時清爽輕盈配搭蔬菜以及油醋酸甜醒胃鴨肝蒸蛋日式蒸蛋質感軟嫩滑溜而且蛋黃濃香創新配搭鴨肝油潤細綿層次豐富白松貝白松貝肉質感薄脆爽甜蘸配山葵忌廉醬料柔滑香濃同時辛嗆刺激;紅雞冠草清淡爽脆拌搭三文魚子飽滿鹹鮮龍蝦鐵板燒師傅三兩下手勢已經將隻龍蝦對半切開拆肉餐廳採用東南亞產龍蝦肉質緊緻爽彈經過鐵板燒炙略帶焦香同時肉質依然保持鮮嫩配搭海膽蝦膏以及溫室食用玫瑰意念創新美國安格薄燒配香煎野菜虎鐵特選二人套餐肉類可以選擇西班牙黑毛豬柳或者美國安格薄燒;美國安格薄燒油花豐腴細密配搭香蔥蒜片以及喜馬拉雅山粉紅岩鹽油潤甘香白飯魚苗薑粒炒飯利用鐵板做出油炸效果白飯魚苗金黃酥脆;飯粒乾爽分明配搭薑粒以及蔥花雞蛋拌炒惹味味噌湯味噌湯底加入之前剩嘅龍蝦蝦頭熬煮配搭昆布以及豆腐溫和清鮮甜品套餐每人跟配咖啡或者甜品;柚子雪糕冰涼清香消膩解滯P.S. 餐廳備有酒精搓手液食客可以隨便取用好貼心
疫情關係已經好耐冇出過街食飯

咁啱最近有事要去劍擊總會就順便喺銅鑼灣食埋晏