2020-04-08
最近比少出街,但困係屋企總是悶得發慌,所以今日忍唔到要約朋友去食好嘢!大家一致同意去食Teppanyaki個精選套餐都好抵食喎🤩 首先黎個「青蘋果🍏野菜沙律」呢個沙律夠fresh, 好岩我呀!蘋果既爽脆,再加埋粟米片既crunchy,不同層次既脆,好特別!「海膽黑松露溏心蛋」海膽遇上黑松露,兩者都係高檔次食品,一定好match,黑松露既味道令溏心蛋既味道更突出,流心既蛋黃係橙黃色的,粘度比一般的較高,更有實在感!蛋白部分亦好滑👍🏻👍🏻👍🏻「香煎日本蠔」選用左日本廣島蠔,蠔隻較大,亦沒有腥味😋😋用左香蔥,炸蒜、乾蔥一齊燒,更為香口👍🏻「龍蝦🦞配海膽醬」我地特意加$400食個龍蝦😍果然係正確選擇🤤呢個真係不得了,龍蝦肉質超爽彈,加上燒到半生熟,所以一啲都唔老,唔駛點海膽醬味道已經夠哂出色😋😋😋「西班牙黑毛豬薄燒」好欣賞呢個薄燒黑毛豬完全冇豬「蘇」味,而且肉質好腍,不過呢個黑毛豬卷包住左蔥蒜,個人覺得蔥蒜有啲過多,搶左黑毛豬本身既味道,加上炸蒜可能過火了,出現左苦澀味,呢方面有點失色......「鰹魚海帶大蜆湯」呢個湯超級清甜🤩好快已經俾我KO左!兩隻蜆仲好大隻又脹卜卜,好新鮮😋😋「白飯魚苗
大家一致同意去食Teppanyaki
個精選套餐都好抵食喎🤩
首先黎個「青蘋果🍏野菜沙律」
「海膽黑松露溏心蛋」
「香煎日本蠔」
「龍蝦🦞配海膽醬」
「西班牙黑毛豬薄燒」
「鰹魚海帶大蜆湯」
「白飯魚苗薑粒炒飯」
白飯魚燒得好香口,珍珠米炒得粒粒分明,又夠乾身,連埋薑粒&香口既白飯魚一齊食,簡直不能抗拒
最後食埋個綠茶雪糕,為今晚既晚餐作完美句號😍😍