2021-04-20 43 瀏覽
呢日我地黎到長沙灣既蘇山雞飯開餐,閒日夜晚要排幾個字隊,睇黎都幾受歡迎👏店內望落光猛衛生,雖然位置唔係話好闊落,不過小店黎講都唔算坐得好逼夾,仲有卡位添。☑️鴛鴦海南雞飯($75)黎到蘇山雞飯梗係試下佢個雞啦😂呢個價錢可以一次過試哂海南雞飯同肉骨茶,仲有優惠價配飲品,晚市黎講係好抵食啦☺️雞件大致嫩滑,油飯幾香,唔係一味得啲黃薑粉嗰種。肉骨茶反而較清淡(?)藥材味唔濃,比較容易入口~☑️龍蝦喇沙摻摻 ($88)喇沙湯底濃郁,配埋面頭既炸蒜,非常惹味🤣麵質正常,索哂啲湯,令人忍唔住一啖接一啖😂配料亦十足‼️半邊龍蝦、豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、蛋~店員仲專登比多隻碟我地放龍蝦殻,幾細心☺️☑️麻辣玻璃魷魚通菜 ($48)魷魚真係半透明架🤩幾厚身👍🏻麻辣醬少辣帶啲咸鮮,通菜既份量都唔少,一啲都唔老,撈埋啲醬話咁快就清左~😛☑️Susan雞翼 ($44)4隻雞全翼斬左件上,堆成小山丘😂炸得好酥脆,每啖都好邪惡😍男朋友就覺得調味再重手啲就會更加正~另外我地跟餐仲加配左椰青(+$25)同檸檬惹米(+$9),味道正常😆成餐飯都超滿足,超飽😂如果我地住附近既話一定會成日食‼️食物選擇多,價錢合理且份量多,味道亦唔錯👍🏻

☑️鴛鴦海南雞飯($75)
鴛鴦海南雞飯($75)
鴛鴦海南雞飯($75)
肉骨茶反而較清淡(?)藥材味唔濃,比較容易入口~

☑️龍蝦喇沙摻摻 ($88)
龍蝦喇沙摻摻 ($88)
龍蝦喇沙摻摻 ($88)

☑️麻辣玻璃魷魚通菜 ($48)
麻辣玻璃魷魚通菜 ($48)

☑️Susan雞翼 ($44)
Susan雞翼 ($44)
椰青(+$25)
檸檬惹米(+$9)
另外我地跟餐仲加配左椰青(+$25)檸檬惹米(+$9),味道正常😆

成餐飯都超滿足,超飽😂如果我地住附近既話一定會成日食‼️食物選擇多,價錢合理且份量多,味道亦唔錯👍🏻有機會想試走地雞同咖央多士😝
2021-04-19 149 瀏覽
之前行過幾次 成日都見呢間餐廳有人排隊 一直都好想試 星期五夜晚7點幾嚟到 等咗一陣就有得入去啦 不過門口條人龍一直都keep住有10幾個人排隊🙊晚飯套餐份量十足 性價比極高 老闆亦都好親民不時同唔同客人傾計😆▫️獅城芽菜走地雞飯+白胡椒肉骨茶 ($78)走地雞結實得嚟亦都好嫩滑 雞味濃郁 再配上唔同嘅醬汁同埋油飯 好有東南亞傳統嘅味道😋新派嘅肉骨茶帶有淡淡的白胡椒香味 唔同傳統充滿藥材味嘅肉骨茶 更加容易入口🙊 豆卜同肉排亦都吸晒肉骨茶嘅味🤤▪️ 星洲龍蝦叻沙摻摻+鮮油咖央多士 ($88) 推介🌟湯底唔算辣 椰香味突出 油麵加米粉吸收晒湯底嘅精華 再加上大大隻嘅半邊龍蝦 肉質爽口😛鮮油咖央多士烘得香脆 裏面加咗咖央醬同大大塊鮮牛油 十分邪惡🤤 老闆仲話麵包遲啲會轉埋洪瑞珍用個種包 一定會更加好食 有興趣嘅朋友遲啲記住去試下啦😉▫️炭燒豬肉串(跟餐+$18)豬肉串燒得剛剛好 唔會太乾但係亦都可以鎖住肉汁 加$18有四串好抵🤣▪️參巴醬通菜(跟餐+$20)雖然係跟餐加配 但係通菜份量絕對唔少 加埋參巴辣椒醬 非常惹味😋▫️椰青(跟餐+$25)大大個冰凍嘅椰青唔單只清甜解渴 亦都有好多椰子肉😍

▫️獅城芽菜走地雞飯+白胡椒肉骨茶 ($78)

獅城芽菜走地雞飯

▪️ 星洲龍蝦叻沙摻摻+鮮油咖央多士 ($88) 推介🌟

星洲龍蝦叻沙摻摻

鮮油咖央多士

▫️炭燒豬肉串(跟餐+$18)
炭燒豬肉串

▪️參巴醬通菜(跟餐+$20)
參巴醬通菜

▫️椰青(跟餐+$25)
大大個冰凍嘅椰青唔單只清甜解渴 亦都有好多椰子肉😍

獅城芽菜走地雞飯
星洲龍蝦叻沙摻摻
炭燒豬肉串
參巴醬通菜
2021-04-18 318 瀏覽
小店坐位舒適,木製家俱別有一番風味~多人得要排隊,等一下的 #馬來西亞菜 。免收加一#鮮油 #咖央多士 $22必叫!邪惡好吃。微脆的多士塗了甜甜的蜂蜜和厚切牛油🧈好香#海南雞飯 $68 隨機的雞部位,皮厚肉嫩,部份雞肉位置肉質比較粗糙。不過雞油飯冇得輸,一粒粒充滿雞油香和口感的飯才是重點精華,好味😋。套餐有冬瓜雞湯~晚餐精選套餐:海南雞飯配迷你星洲喇沙$75,可以一次過試晒兩份味道,非常抵食#白胡椒肉骨茶 配白飯加油條 $68以胡椒味行先而唔係以藥材味行先,所以湯頭唔係又黑又濃,而係比較清淡而入口。中藥味不會濃烈,適合大眾飲用。肉骨茶還有大大嚿豬骨和豆腐,油條浸落去惹味得來不會熱氣。#迷你星洲喇沙 $35米粉配秘製粗麵,麵質爽口彈牙😋不像街邊吃到的喇沙。湯底甜甜BB辣,不會太濃烈,沒有椰奶味,個人蠻喜歡💕吃不到辣的人也可以吃。有一隻蝦、豆腐、魚片和魚蛋等,魚片有點像淋身版的潮州魚蛋,那種充滿魚香~#馬拉盞炒椰菜苗 $45炒得香口,椰菜苗細細粒很爽口#青檸菠蘿梳打水 $15加入梳打水後攪勻菠蘿🍍糖漿再吉一下青檸,感覺清新,喜歡菠蘿汁清甜的味道,好喝~#香茅薄荷特飲 $15甜甜的薄荷味,有

#鮮油 #咖央多士 $22
鮮油 咖央多士

必叫!邪惡好吃。微脆的多士塗了甜甜的蜂蜜和厚切牛油🧈好香
YouTube  :kuronekovo

#迷你星洲喇沙 $35
迷你星洲喇沙

#馬拉盞炒椰菜苗 $45
馬拉盞炒椰菜苗

炒得香口,椰菜苗細細粒很爽口

#青檸菠蘿梳打水 $15
青檸菠蘿梳打水

#香茅薄荷特飲 $15
香茅薄荷特飲

甜甜的薄荷味,有些少香茅藥草的味道,很特別

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
2021-04-17
15 分鐘 (堂食)
鮮油 咖央多士
YouTube  :kuronekovo
Ig: hkfoodie_blackcat
迷你星洲喇沙
青檸菠蘿梳打水
2021-04-18 127 瀏覽
依間長沙灣新開嘅蘇山雞飯,招牌菜有海南雞飯同新加坡白胡椒肉骨茶,🥳 仲有海鮮炒粿條、叻沙掺掺、怡保湯河粉、咖央多士等等.… 全部好有新加坡/馬來西亞風味~而且價格親民💗遇上下午茶時間,更加係平靚正首選👍🏼◾️下午茶:輕怡海南雞飯 配新加坡白胡椒肉骨茶 $58 (14:00–18:00供應)呢度D海南雞肉質很嫩,除咗雞翼位之外其他全部冇骨,啖啖肉👍🏼雞皮唔會太肥💗我好鍾意佢個油飯,飯底係用細電飯煲嚟煮,比起大鑊飯,細電飯煲可以令到每粒飯都盡情吸收D 雞油同斑蘭嘅香氣,食起嚟更加香口👍🏼下午茶餐仲有埋白胡椒肉骨茶,屬於新加坡式,胡椒味較重,唔會有過濃嘅藥材味~湯底清淡易入口💗排骨啖啖肉👍🏼◾️雞翼尖 $35平時好鍾意食雞翼尖🤤見到依到有即刻叫返碟~雞翼尖同樣咁入味,食到停唔到。◾️冰凍椰青 (跟餐+$18)椰青非常新鮮清甜,而且超冰凍透心涼💗◾️鮮油咖央多士 $22多士烘過後吃起來很鬆軟香脆~中間塗了厚厚的咖央醬,甜度適中有層次👍🏼還有挺有厚度的半溶牛油🤤~濃濃的牛油香夾著帶有椰香的咖央醬,別有一番風味。

◾️雞翼尖 $35

◾️冰凍椰青 (跟餐+$18)
椰青非常新鮮清甜,而且超冰凍透心涼💗

◾️鮮油咖央多士 $22

• 鮮油咖央多士
  • 超冰凍椰青
2021-04-18 43 瀏覽
發現長沙灣有間類似蘇媽嘅餐廳,見咁多人排隊,就湊熱鬧入去試試~叫咗個海南雞飯,個餐set 好配迷你星洲叻沙。雞飯同隻海南雞相輔相承,每啖飯都有雞油同斑蘭香,幾特別!另外個海南雞就好幼滑,算係不過不失。至於星洲叻沙個味都ok, 再濃味啲更好。雖然話迷你,但仲大過碗飯。餐飲有檸檬薏米水,健康又好味。男友人叫咗Susan 豬手飯,呢個就跟魚丸湯。個豬手飯就普普通通,但都好食,有骨膠原。餐飲就叫咗椰青,鮮甜解渴。加錢叫多2個小食。黑椒扎肉,正常札肉味,黑椒味唔算好濃。參巴醬通菜,而家通菜當造,都炒得唔錯。另外再食多半隻走地雞,一入口好有驚喜,有炒蒜嘅香味,唔知係咪走地嘅關係啲雞肉特別滑,好味過海南雞!忍唔住試埋馳名嘅鮮油咖央多士,厚厚嘅鮮油好吸引,好味!最後飲多碗輕怡肉骨茶,胡椒味好重,而且唔會好濃藥材味,清清地易入口,好啱我地口味,下次可以走骨,咁就可以飲多幾啖!
叫咗個海南雞飯,個餐set 好配迷你星洲叻沙。

餐飲有檸檬薏米水,健康又好味。

男友人叫咗Susan 豬手飯,呢個就跟魚丸湯。
個豬手飯就普普通通,但都好食,有骨膠原。

餐飲就叫咗椰青,鮮甜解渴。

加錢叫多2個小食。
黑椒扎肉,正常札肉味,黑椒味唔算好濃。

參巴醬通菜,而家通菜當造,都炒得唔錯。

忍唔住試埋馳名嘅鮮油咖央多士,厚厚嘅鮮油好吸引,好味!

2021-04-16 50 瀏覽
長沙灣都係一個美食區,各式各樣嘅特色餐廳依度都有,近排知道新開左一間東南亞特色餐廳,諗起有可能雞飯一定要嚟嘗試吓😝✨芽菜走地雞飯白胡椒肉骨茶好夠味,每一啖都飲到豬骨嘅濃湯味仲有胡椒嘅辣味👍🏻馬來西亞走地雞 ,白切雞肉質比較厚實,帶有口感,美味香滑🤩👍🏻✨印尼家鄉炒飯一隻全雞翼 、一隻太陽蛋加入獨特印尼臘腸配埋炒飯,撈埋太陽蛋蛋汁一齊,每粒炒飯沾滿整個飯特別濃郁😆✨Susan 雞翼呢件雞翼套餐加$22 就有3隻雞全翼,呢個價錢份量都比較多,雞翼炸過香脆濃郁外邊鬆脆內裏鮮嫩,咬一口雞肉好Juicy😍✨✨鮮油咖央多士賣相超吸引 😍外層多士烘烤至黃金色,多士內半溶牛油,咖央醬味道更豐厚立體,外脆內嫩,忍唔住食咗塊😍超好味😋

✨芽菜走地雞飯

✨印尼家鄉炒飯

✨Susan 雞翼

✨鮮油咖央多士
賣相超吸引 😍外層多士烘烤至黃金色,
2021-04-14 29 瀏覽
蘇山雞飯 網址: https地址: 長沙灣元州街411號義華大廈地下電話: 56488622==================講到singapore and malaysia 最令人掛住就是肉骨菜 laksa 海南雞,一想起就悲從中來,還未能隨意買張機票起飛,只想用舌頭味覺尋回旅行的回憶$75 海南雞飯加mini size 叻沙,油飯吸曬雞湯味,海南雞起骨皮肉皆滑叻沙湯好飲,料有蝦魚片豆卜,正宗油麵加米線$18 加炭燒豬肉4串,切到細細粒一串肉骨茶湯頭是白胡椒底,沒有藥材味,飲善幾溫喉,味嚐一下是清一點,$62 肉骨茶 有白飯一跟,肉排大塊不可沒菜$45 馬拉盞椰菜苗,馬拉盞辣中含些微甜,好似中式xo 醬萬用,令菜式色香味俱全。$44 susan 雞翼4隻 似牛油雞翼,皮好肥脆$19 soda water 跟餐檸檬薏米水

蘇山雞飯

網址: https
地址: 長沙灣元州街411號義華大廈地下
電話: 56488622
==================

叻沙湯好飲,料有蝦魚片豆卜,正宗油麵加米線

$18 加炭燒豬肉4串,切到細細粒一串

$44 susan 雞翼4隻 似牛油雞翼,皮好肥脆

$19 soda water
跟餐檸檬薏米水
2021-04-14 34 瀏覽
今日去了長沙灣!同朋友行街,我們去了"蘇山雞飯"食星馬菜!餐廳裝修帶有茶餐廳加上馬萊風!裝修明亮整潔!我們點了下午茶海南雞配肉骨茶$58 椰青$18咖哩牛腩配烤餅$70 椰青$25芽菜走地雞(半隻)海南雞配肉骨茶海南雞肉質嫩滑,油飯香濃有淡淡的椰香。肉骨茶湯料好足,有兩大件排骨,湯味道較淡。咖哩牛腩配烤餅咖哩味道香濃,牛肉好入味,但牛肉好淋滑烤餅脆脆。芽菜走地雞芽菜好爽口脆脆,雞肉嫩滑,雞肉沒有骨啖啖肉!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今日去了長沙灣!
同朋友行街,我們去了"蘇山雞飯"
食星馬菜!
餐廳裝修帶有茶餐廳加上馬萊風!裝修明亮整潔!
我們點了
下午茶
海南雞配肉骨茶$58 椰青$18
咖哩牛腩配烤餅$70 椰青$25
芽菜走地雞(半隻)

海南雞配肉骨茶
海南雞肉質嫩滑,油飯香濃有淡淡的椰香。
肉骨茶湯料好足,有兩大件排骨,湯味道較淡。

咖哩牛腩配烤餅
咖哩味道香濃,牛肉好入味,但牛肉好淋滑
烤餅脆脆。

芽菜走地雞
2021-04-13 38 瀏覽
長沙灣開左間星馬菜餐廳,呢日同朋友經過就決定一試😜👉 招牌海南雞(半隻)餐廳主打的海南雞🐓係必食之選🙆🏻‍♀️,上菜會配甜豉油、薑茸及蒜蓉辣椒醬三小碟醬汁🍯俾大家😉雞肉去曬骨啖啖肉😎入口嫩滑彈牙,肉質嫩得來肥瘦啱啱好🤤雞皮超級爽口,小編平時唔食雞皮都忍唔到口🙊👉 Susan 豬手飯豬手🐽的份量超大,兩個女仔👧🏻食都夠😂豬手炆得軟淋入味,夠曬骨膠原🤪👉 特色小食拼小食拼盤非常豐富😆,包曬雞翼、順化豬肉串、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、黑椒扎肉,等大家可以咩都試下😂最出色的蝦春卷🦐脆卜卜之餘 ,裡面仲有少少🤏🏻肉汁唔會乾,正🤟🏻P.S 餐廳嘅下午茶好抵食呀😋
長沙灣開左間星馬菜餐廳,呢日同朋友經過就決定一試😜
👉 招牌海南雞(半隻)

👉 Susan 豬手飯

👉 特色小食拼

P.S 餐廳嘅下午茶好抵食呀😋
  • 海南雞
突然跟朋友說起很久沒嘗星馬菜了 想念叻沙海南雞飯的味道 來到長沙灣時順道到這間新店☺️-🔻🔻🔻🔻🔻✨鴛鴦海南雞飯 (HK$75)鴛鴦的意思是海南雞飯+肉骨茶 雞肉已去骨 份量頗多好肥美 喜歡將雞肉加配不同醬汁一起吃(最愛醬油那款🤣平常不太愛吃飯的都要讚一下這款油飯 很香雞油味 但又不太有油膩感 配雞件吃一流👍肉骨茶超足料 入面有兩大件肉和豆卜 清淡易入口 而且還有淡淡胡椒味🥰-✨星洲龍蝦叻沙摻摻 (HK$88)超級多料的一大碗叻沙!! 半隻龍蝦 魚蛋 魚片 豆卜 雞蛋 叻沙湯底好香濃 喜歡油麵和米粉的配搭☺️-✨鮮油咖央多士 (跟餐)👍👍👍最推介的是咖央多士 多士烘得好脆 牛油是超大的兩片 內裡加了咖央醬 邊吃而牛油又在半溶的感覺真的好幸福☺️(把減肥這回事拋諸腦後...-✨參巴醬通菜 ($20加配)第一次吃參巴醬 微辣惹味 如果可以再辣一點就好了🤣🤣✨檸檬薏米水 ($9 加配)清新的檸檬味 而且好多薏米👍🔺🔺🔺🔺🔺🔸環境:空間比較小 容不下太多人 但環境乾淨整潔🔸價錢:性價比高 用這個價錢吃得超級飽🔸服務:店員都算有禮貌 唯獨是晚餐時間較多人 應接不暇🔸等候時間:6:30用餐 不需等候便
🔻🔻🔻🔻🔻
✨鴛鴦海南雞飯 (HK$75)

✨星洲龍蝦叻沙摻摻 (HK$88)

✨鮮油咖央多士 (跟餐)

✨參巴醬通菜 ($20加配)
第一次吃參巴醬 微辣惹味 如果可以再辣一點就好了🤣🤣

✨檸檬薏米水 ($9 加配)
清新的檸檬味 而且好多薏米👍

🔺🔺🔺🔺🔺
🔸環境:空間比較小 容不下太多人 但環境乾淨整潔
🔸價錢:性價比高 用這個價錢吃得超級飽
🔸服務:店員都算有禮貌 唯獨是晚餐時間較多人 應接不暇
🔸等候時間:6:30用餐 不需等候便可入座
🔸回頭度:是會回頭的餐廳 下次再去長沙灣的時候可以再試🤣

📍 蘇山雞飯 (長沙灣)
🗺 長沙灣元州街411號義華大廈地下
自從老爺奶奶搬新屋後,多了到長沙灣覓食的機會,之前到過有60多年歷史的雪山冰廳,今日就來到元州街的『蘇山雞飯』,一嚐聞名已久的海南雞飯。✨一行四人晚上8 時多到達, 幸運地不用等位,餐廳裝修簡約,很有家的感覺。打開餐牌,原來這裡主打的是星馬菜, 海南雞飯,肉骨茶, 炒粿條,連印尼菜也有, 讓我覺得非常有新意。✨先來的是奶奶點的星加坡「肉骨茶飯配炸油條」,湯頭偏淺色, 胡椒味道濃厚,湯內配有吸味的豆腐卜和煮得軟淋的排骨, 香脆的油條沾上肉骨茶同食,別有風味。✨屬於必點菜色的「海南雞飯」,雞皮色澤金黃,很是吸引,配有冬瓜湯和香料飯一碗,下單後姐姐說只餘下最後兩份, 認真搶手。去骨的海南雞不肥不瘦,入口非常嫩滑, 生熟度剛剛好,蘸上薑蒜油來食最為可口, 配的香料飯超級香,帶有點切碎的冬菇,元貝粒,非常美味,一口飯,一口清熱解暑的冬瓜湯,讓人非常滿足。✨老爺是印尼華僑,看到餐牌上有「巴東牛肉飯」, 顯得非常高興, 淋上椰奶的巴東牛肉份量頗多,炆得入味,就是不夠軟淋,除牛肉外,配料還有鹵蛋和蝦片。✨嘴上嚷著要減肥的先生點了 「鮮牛油咖央多士」, 烘得香脆熱辣的麵包內夾著鮮牛油和咖央醬,熱力讓牛油

白胡椒肉骨茶飯+炸油條

肉骨茶

椰汁巴東牛肉飯

嘴上嚷著要減肥的先生點了 「鮮牛油咖央多士」, 烘得香脆熱辣的麵包內夾著鮮牛油和咖央醬,熱力讓牛油不斷溶化,所以上枱要盡快食,看著他食得滋味的樣子,就知道這份咖央多士有水準。✨
鮮油咖央多士

香口炸物是我的最愛, 可以品嘗到不同款式的「小食拼盤」,分別有炸得香脆的雞髀和雞翼,用筷子串起的越南順化豬肉串,香辣味濃的泰式魚餅, 炸得金香酥脆的鳳尾蝦春卷和微辣的黑椒札肉, 一次滿足多個願望。✨
特色小食拼盤

鄰桌食客座下後, 聽到店員說海南雞飯已經售罄,非常失望,說他特地坐車來品嚐海南雞飯,幸好店內還有走地雞, 讓他不至白行一趟。 ✨

柑桔蜜

總體店內的食物選擇豐富且取價公道,尤其欣賞餐廳主打的海南雞飯,食得出的用心製作,雞隻選用不太肥膩的文昌雞,肉質香軟嫩滑,有點像臘味飯的香料飯用料豐富,真心味美,絕對會讓我再次回頭光顧。✨
白胡椒肉骨茶飯+炸油條
肉骨茶
椰汁巴東牛肉飯
  • 白胡椒肉骨茶
2021-04-11 35 瀏覽
蘇山雞飯 Susan 🐓🍚𝔸 𝕗𝕦𝕤𝕚𝕠𝕟 𝕠𝕗 𝕤𝕠𝕦𝕥𝕙𝕖𝕒𝕤𝕥 𝔸𝕤𝕚𝕒𝕟 𝕒𝕟𝕕 𝕔𝕒𝕟𝕥𝕠𝕟𝕖𝕤𝕖 𝕔𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖𝐊𝐚𝐲𝐚 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟓鮮油咖央多🍞🥚✅Kaya is a traditional southeast Asian dessert that looks similar to your morning toast packed with pieces of oil in between. But instead stuffed with kaya source that contains coconut jam. 💕𝐇𝐚𝐢𝐧𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐜𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐇𝐊𝐃 𝟔𝟓 海南雞飯 ✅The SanHuang chicken is soft and tender that coated in a yellow skin. The yellow rice on the other hand, was made using a small rice concentrated cooker that helps to enhance its flavours. 🍚💛🐓
蘇山雞飯 Susan 🐓🍚

𝐊𝐚𝐲𝐚 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟓鮮油咖央多🍞🥚

𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐫𝐢𝐛𝐬 𝐭𝐞𝐚 𝐇𝐊𝐃 𝟔𝟑白胡椒肉骨茶配湯
✅🫖🐖🥣The Pork ribs tea is a meat cooked broth that flavoured with many Chinese medical herbs. In “Susan” ”s version of pork ribs tea, the broth colour appears to be less dark compared to traditional pork soup in Malaysia and Singapore. Its white pepper gives off a relatively heavy flavour that blends well with those Chinese herbs (surprisingly)

✅ 蘇山雞飯 (長沙灣)
長沙灣元州街411號義華大廈地下
2021-04-11 393 瀏覽
上個月我們去過港口味冰室後,對旁邊的這家主打海南雞飯的餐廳已很感興趣,今天一行三個人來到附近當然要試試位置:餐廳位於元州街近長沙灣體育館,位置較偏,所以顧客以附近居民為主,但附近也有多條青山道小巴線,要前往也不算難環境:餐廳裝修有點像歐式的家居裝修,有家的感覺。餐廳面積不大,但座位夠多而且算是舒適服務:下單準上菜快,侍應會主動裝上熱水。而我們下單時點得較多菜,侍應也會貼心問是否有其他人來,食到差不多時亦會詢問是否需要打包食物:餐廳以東南亞菜式為主,聽旁邊兩枱食客說特意過來食海南雞飯,而且看上去食物份量大部份也較大碟,應該頗受街坊歡迎海南雞飯($68)食客熱烈推薦,沒理由不點。果然去骨的海南雞很滑很鮮嫩,味道不會太鹹。而雞油飯濃味吸引,配合海南雞食很出色。跟餐連一碗冬瓜湯,整個餐很豐富白胡椒肉骨茶配白飯及炸油條($68)充滿新加坡口味的白胡椒肉骨茶胡椒味香濃,排骨煮得淋及很有肉香,還有幾塊豆腐卜吸湯。另外,跟餐除白飯外還有油條,沾湯食一流巴東牛肉飯($65)印尼口味的巴東牛肉汁味道香濃,沒想到牛肉切得頗大塊,啖啖肉但可惜煮得不夠淋。跟餐有一隻雞蛋、幾片炸蝦片及青瓜,很豐富鮮油咖央多士($

位置:

環境:

服務:

食物:

海南雞飯
海南雞飯($68)

白胡椒肉骨茶配白飯及炸油條
白胡椒肉骨茶配白飯及炸油條($68)

巴東牛肉飯
巴東牛肉飯($65)

鮮油咖央多士
鮮油咖央多士($22)
多士夾住滿滿熔化的牛油,加上多士內塗上甜甜的咖央醬,非常邪惡同時亦非常美味,水準比我以往食過所有的咖央多士更高

特色小食拼盤
特色小食拼盤($78)
加點了一份小食拼盤,有兩隻炸得香脆的切件雞全翼、兩條越南順化風味軟滑的燒豬肉串、兩塊香辣刺激的泰式魚餅、兩件外脆內嫩的脆炸鳳尾蝦春卷及兩片香滑味濃的黑椒札肉,份量足夠多

輕怡肉骨茶
輕怡肉骨茶($48)
朋友見我點了白胡椒肉骨茶,亦想點一碗肉骨茶湯試試,大致跟白胡椒肉骨茶一樣

凍柑桔蜜
凍柑桔蜜($15)
杯內有好幾粒柑桔,配合香甜的蜜糖,既鮮甜又解渴

香茅薄荷特飲
香茅薄荷特飲($15)
薄荷味很香濃及清新,配上香茅味令飲品很香很順口

總結來說,這家餐廳很有家的感覺,食物充滿東南亞特色而且都不錯,難怪聽到不少食客因為她們的美食而特意重來呢
2021-04-09
白胡椒肉骨茶配白飯及炸油條
巴東牛肉飯
輕怡肉骨茶
凍柑桔蜜
香茅薄荷特飲
呢間新餐廳位於長沙灣🤪,主打馬來西亞同新加坡菜🇲🇾🇸🇬!超抵食!姐姐服務態度超好,一咖央多士超邪惡😈✨:-1️⃣「鴛鴦海南雞飯🐔🍚($75)」-跟餐有海南雞、油飯、同肉骨茶!雞好嫩滑,配醬汁好開胃,肉骨茶重白胡椒味🥣🐷,好清甜,肋骨如果再嫩d會更加jeng!! 平靚正之選~Hainanese chicken rice: a staple of singaporean cuisine. The chicken is tender. Bak kut teh is yummy with peppery taste👍🏻-2️⃣「鮮油咖央多士🍞($22)」-邪惡之選!一咬落牛油係口到爆出黎,配埋咖央醬嘅香甜,幸福🤪~Toast with coconut jam and butter: incredible evil food! The melted butter goes well with the sweetness of kaya jam! 👍🏻-3️⃣「Susan豬手飯🐷🍚($65)」-食落豬手好重骨膠原,好有彈性,配滷蛋🥚、鹹菜同炒花生🥜~Pork knuckle rice: with egg,
1️⃣「鴛鴦海南雞飯🐔🍚($75)」
2️⃣「鮮油咖央多士🍞($22)」
3️⃣「Susan豬手飯🐷🍚($65)」
食落豬手好重骨膠原,好有彈性,配滷蛋🥚、鹹菜同炒花生🥜~Pork knuckle rice: with egg, pickles and fried peanuts.
4️⃣「娘惹咖喱牛筋腩飯🥩($65)」
咖喱好香濃,略帶甜味,配烤餅(+$5)不錯👌🏻🥰,牛腩都夠香,缺點係好少牛筋😭~Beef brisket curry rice -> flaky pancake (+$5): I love the curry. It is creamy and rich! Perfect to eat with naan. 👍🏻
2021-04-10 30 瀏覽
每逢三點三下午茶時間一到,我就會懷着興奮同埋喜悅嘅心情落茶餐廳嘆個靚Tea!呢間下午茶有我最鍾意食嘅海南雞飯同埋肉骨茶!所以我每個禮拜最少嚟食一次㗎!雞飯配肉骨茶😋😋😋😋😋呢度嘅海南雞雞飯雞油味夠晒香!仲帶有少少斑蘭嘅香味,而且雞肉唔會太肥但非常夠滑,就算連皮食都唔會覺得肥膩,口感超正!跟餐仲會配埋新加坡白胡椒肉骨茶🍲,呢款肉骨茶散發出淡淡的胡椒香氣,而中藥味就唔會咁誇張,湯底係比較清淡易入口,飲落感覺似燉湯,好足料下,非常啱我心水!龍蝦叻沙摻掺😋😋😋😋😋呢個喇沙認真巴閉,竟然配搭龍蝦一齊食!仲有埋魚蛋片和豆腐卜,底就係油麵同埋米粉兩溝,都算係排埋十足!而且價錢唔貴,唔使$100就食到,抵食到暈!龍蝦勁鮮甜😍非常新鮮帶來爽口結實口感,仲有勁多蝦膏,食起嚟特別香口!呢度個喇沙都做得唔錯,惹味得嚟唔會太辣,湯底還帶少少椰香潻!by the way , 配埋椰青真係一流!😂參巴辣蝦醬通菜😋😋😋😋通菜新鮮,識落嫩口冇渣,仲落咗蝦醬落去炒,鹹香惹味!