2021-04-09 40 瀏覽
以下食評係負責任,加上極度主觀既個人意見一打開個外賣,比個汁兜驚艷左一下!多到好似湯咁,可以攞黎飲,一啲都唔孤寒盒雞一開,即刻聞到陣大大陣雞油味之後第一時間就梗係一個直直bird極扔左啲青瓜先😆雞胸位都唔算太鞋,啲雞都有啫喱我開心到點醬點得超狼死🤣我覺得斬得有啲大舊,不過屋企食,雞槌無起骨都唔緊要,好豪邁咁用手食😬😬😬不過食多幾舊都幾漏下,佢啲油都多既骨碎都多,要小心注意因為係外賣黎,所以個價錢係貴左啲,就唔寫出黎作參考喇
以下食評係負責任,加上極度主觀既個人意見

盒雞一開,即刻聞到陣大大陣雞油味
之後第一時間就梗係一個直直bird極扔左啲青瓜先😆
雞胸位都唔算太鞋,啲雞都有啫喱
我開心到點醬點得超狼死🤣
骨碎都多,要小心注意
因為係外賣黎,所以個價錢係貴左啲,就唔寫出黎作參考喇
外賣自取
2021-04-07 42 瀏覽
今次呢間餐廳唔係我自己搵,係一個食嘢好專一(直接講😆即係好悶,冇咩新意)嘅鼠友介紹嘅!琴晚我哋喺九點半入席,成為最後嘅客人。阿姐仔企係門口笑笑口講晒歡迎,仲話睇住你哋跑過嚟,快啲嗌嘢食啦,你哋一定好肚餓㗎喇!呢啲伙記真係抵讚!內在環境好乾淨、舒服午餐同晚餐個餐牌其實差唔多,價錢都係好優惠!今次叫咗個「獅城走地雞飯」$78-及「巴東牛肉飯」$68-。姐仔話一早賣晒巴東牛肉,等十幾分鐘喇,而家再即煮,幾有誠意!講返個「獅城走地雞飯」 先,賣相確實係幾靚仔。個餐本身跟碗白胡椒肉骨茶。首先碗肉骨茶個味係有好輕啖好輕啖嘅白胡椒味,即係好似一碗上湯加咗啲白胡椒味咁。如果你唔期待佢係一碗藥膳嘅湯就無錯,但係呢碗細細哋嘅湯竟然搭有3至4嚿大骨,件件都靚仔(有相睇,自己睇喇)而且都煮得剛剛好。走地雞都幾滑溜,但最為出色應該係個油飯,個飯好香又入味,單係食呢個油飯都值得嚟試下。至於「巴東牛肉飯」就冇乜特別,首先所謂嘅椰漿飯係唔覺有椰味。不過喺香港有好多間馬來西亞餐廳都係咁,唔知點解。我印象裏面巴東牛肉應該係辣有香料味但呢到又唔係。如果鍾意食大嚿

內在環境好乾淨、舒服

午餐同晚餐個餐牌其實差唔多,價錢都係好優惠!

至於「巴東牛肉飯」就冇乜特別,首先所謂嘅椰漿飯係唔覺有椰味。不過喺香港有好多間馬來西亞餐廳都係咁,唔知點解。我印象裏面巴東牛肉應該係辣有香料味但呢到又唔係。如果鍾意食大嚿嚿肉嘅人呢就啱,但我試食咗一啖,我覺得啲肉太大,有啲粗。我就唔係咁啱食,報道完畢!
2021-04-07 93 瀏覽
「蘇山雞飯」主打馬拉菜同新加坡菜🇲🇾🇸🇬一於去試下先😬.特色小食拼🥢有雞翼🐔順化豬肉串🐷泰式魚餅🐟脆炸鳳尾蝦春卷同黑椒扎肉🦐魚餅彈牙,點酸辣食超正🌶鳳尾蝦卷脆而不膩😌蝦好爽口.龍蝦叻沙摻摻🍜龍蝦唔會好細隻🦞配料有雞蛋🥚丸類,叻沙同椰汁味醇香🥥麵條煮得啱啱好👍🏻.招牌海南雞飯配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶🍱海南雞滑嫰無骨😋可沾上黑醬油🖤泰式酸辣汁、薑蓉,再配上一口雞油飯,好好味🍚肉骨茶湯頭清甜🥣藥材味無咁濃,帶淡淡白胡椒香💨排骨軟腍易咬,感覺好滋補🥰.馬拉盞炒椰菜苗🥬翠綠爽脆,馬拉盞味道帶微新,加上蝦乾鹹香🤤.鮮油咖央多士🍞多士表面烘到微焦香脆🤩搽上咖央醬同厚切牛油🧈邪惡之選.青檸菠蘿梳打水🍍清涼解膩💦.金裝柑桔蜜🍊酸甜清新
「蘇山雞飯」主打馬拉菜同新加坡菜🇲🇾🇸🇬一於去試下先😬
馬拉盞炒椰菜苗🥬翠綠爽脆,馬拉盞味道帶微新,加上蝦乾鹹香🤤
青檸菠蘿梳打水🍍清涼解膩💦
金裝柑桔蜜🍊酸甜清新
  • 鮮油咖央多士
  • 馬拉盞炒椰菜苗
鴛鴦海南雞飯包括一碗迷你肉骨茶,熱辣辣的肉骨茶香濃之中帶點清甜,豬骨和豆卜都吸收了湯汁,吃完非常滿足😋海南雞已去骨,非常嫩滑的雞肉,不用蘸醬汁也好吃,蘸了醬汁更有風味配油飯很正😍特色小食拼有雞翼、順化豬肉串、泰式魚餅、酥炸鳳尾蝦春卷、黑椒扎肉各款兩件,件件香脆可口。順化豬肉串和酥炸鳳尾蝦春卷吃起來都很有東南亞風味😋麻辣玻璃魷魚通菜大大碗,翠綠的通菜拌著麻辣醬一起吃非常惹味,爽口的玻璃魷魚彈牙可口。喝杯鮮檸檬薏米清甜解渴🥰

配油飯很正😍

喝杯鮮檸檬薏米清甜解渴🥰
鮮檸檬薏米

2021-03-27
鮮檸檬薏米
2021-04-02 60 瀏覽
參巴辣蝦醬龍蝦海鮮炒粿條,龍蝦食落好新鮮,肉質彈牙,蝦膏飽滿,味道鮮甜,魚塊、青口,食落鮮味十足,參巴辣蝦醬炒粿條味道辣帶咸鮮,配料包括有芽菜、蝦片。印尼家鄉炒飯,雞翼即叫即炸,肉嫩多汁,味道正宗,飯粒食落有咬口,配料包括有蝦片、菜粒、臘腸、大蝦、青瓜。麻辣玻璃魷魚通菜,玻璃魷魚口感爽脆,味道多麻少辣,配以通菜食用,食落好惹味。脆炸鳳尾蝦春卷,口感酥脆,鳳尾蝦肉質爽口,配以酸辣汁食用,味道更佳。冰凍椰青,味道清甜,飲落好清爽。恐龍美祿,表面鋪滿美祿粉,雙重美祿味道,口感幼滑,味道香甜。

冰凍椰青,味道清甜,飲落好清爽。

• 參巴辣蝦醬龍蝦海鮮炒粿條
  • 冰凍椰青
2021-04-02 82 瀏覽
這間新開沒多久專食雞飯的小店已經是超級多人了, 晚飯套餐價錢非常親民,分量又足,重要點一個套餐可以試兩種味道招牌海南雞飯配迷你喇沙($75)一次過滿足兩個願望,雞件差不多有十件,非常滑,非常有雞味,大部分都冇骨,皮唔肥, 配好香但唔太油膩嘅油飯。喇沙雖然係迷你版,但麵係摻摻, 仲要有蝦,有魚餅,有豆卜,一啲都唔馬虎,湯底仲好香添~另外一款獅城芽菜走地雞飯配白胡椒肉骨茶($78)亦都可以滿足兩個願望,對比起海南雞,走地雞肉質比較彈牙,比較有口感,亦都有雞味, 芽菜又短又肥,好爽口。相反白胡椒肉骨茶沒有想像中的出色,白胡椒味偏淡,反而有點藥材味,不過一小碗的肉骨茶有兩件豬骨,多肉又夠腍跟餐加$20有參巴醬通菜,好食,望落一小碗,但其實份量很多,不過食到底有點油跟餐免費配熱檸檬薏米水,夠濃好飲,加$18有椰青,非常冰凍,消暑一流不過地方,小人又多 ,難免有啲逼夾

海南雞飯配迷你星洲喇沙

獅城芽菜走地雞飯配新加坡白胡椒肉骨茶

參巴醬通菜

不過地方,小人又多 ,難免有啲逼夾
海南雞飯配迷你星洲喇沙
獅城芽菜走地雞飯配新加坡白胡椒肉骨茶
參巴醬通菜
2021-03-30 40 瀏覽
獅城芽菜走地雞(半隻) $130話明係蘇山雞飯,又點可以唔試下佢既招牌雞,🤩有海南雞同芽菜走地雞,我地試左芽菜走地雞,芽菜既分量真係好多,而且走地雞真係唔同d,😆雞肉肉質好結實得黎又好嫩滑,另外再配有3款唔同既醬料,🥰真係心機之作 新加坡白胡椒肉骨茶配白飯 $62肉骨茶胡椒味藥材味唔會好重,🥸入口清甜,真係大人細佬都岩飲,😚另外仲配有油炸鬼 麻辣玻璃魷魚通菜 $58魷魚爽口,😍醬汁真係好麻辣後勁凌厲
獅城芽菜走地雞(半隻) $130

新加坡白胡椒肉骨茶配白飯 $62

麻辣玻璃魷魚通菜 $58
魷魚爽口,😍醬汁真係好麻辣後勁凌厲
2021-03-29 36 瀏覽
覓食長沙灣又去左一間新開既星馬菜餐廳,性價比十分高新加坡白胡椒肉骨茶配白飯 $62(美味指數: 😋😋😋😋)肉骨茶味道比平時出面飲到既肉骨茶味道較為淡味清甜,唔會話好重胡椒味或者藥材味,我媽咪就中意佢易入口參巴辣蝦醬龍蝦海鮮炒粿條 $98(美味指數: 😋😋😋😋)炒粿條原來係溶粉同油麵mix,兩種唔同既麵配搭係上黎有唔同既層次,而且炒得夠乾爽。另外海鮮非常足料,半隻龍蝦,魚柳,青口,蝦,魷魚等等 特色小食拼 $78(美味指數: 😋😋😋😋😋)黎個小食拼盤係性價比最高,78蚊就可以食晒5款特色小食,分別有炸雞翼,順化豬肉串,泰式魚餅,脆炸鳳尾蝦春卷同埋黑椒札肉。不得不提炸雞翼,雖然係好普通既菜式,但蘇山既炸雞翼炸到外皮香脆但仲保留到肉質嫩滑juicy,真係必食推介 😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4.5 / 5👍推薦指數:4.5 / 5
覓食長沙灣又去左一間新開既星馬菜餐廳,性價比十分高

新加坡白胡椒肉骨茶配白飯 $62
(美味指數: 😋😋😋😋)

參巴辣蝦醬龍蝦海鮮炒粿條 $98
(美味指數: 😋😋😋😋)

特色小食拼 $78
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4.5 / 5
👍推薦指數:4.5 / 5
2021-03-27 42 瀏覽
今晚去了長沙灣同男友晚飯,我們之前也試過同集團既冰廳,今次呢間餐廳係星馬菜,試吓味道如何。海南雞飯約1/4隻雞,已去骨,肉質嫩滑,雞皮爽滑,冇脂肪,我最鍾意點黑醬油食,冬瓜湯夠熱及清甜,雞油飯很香。叻沙龍蝦摻摻材料豐富,有豆卜、魚蛋、魚片加上主角半隻龍蝦。湯不算太辣,夠香,夠惹味,由魚香帶出鮮味。豆卜好入味,魚蛋爽滑彈牙,龍蝦肉質爽,油麵加米粉盡吸叻沙精華,美味。怡保芽菜爽口既怡保芽菜,短身及肥嘟嘟,很清甜,本身冇乜味,味道主要來主鹹魚茸,鹹魚茸份量算多,而且梅香,食落咸香咸香。特食小食拼盤款式有5樣,雞翼、順化豬肉串、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、黑椒扎肉,每樣都x2,份量同價錢都十分合理。脆炸鳳尾蝦春卷非常之脆係最正的一款,下次可以剩係要蝦春卷😂總括來講,依間星馬餐廳都幾好食,款式同份量都幾多。我哋2個人叫咁多嘢食,份量有啲多,不過我哋大食都清得晒。我諗細食的話,3個人食便分量剛剛好。

海南雞飯

叻沙龍蝦摻摻

怡保芽菜

特食小食

2021-03-22 52 瀏覽
一向都好鍾意食新加坡🇸🇬、馬來西亞🇲🇾菜式平時每個星期都會去長沙灣嗰頭經過位於長沙灣新開張的《蘇山雞飯 》招牌以紅色為主好搶眼今日一於入去試吓Lunch首先大贊職員態度殷勤親切而且卡位令我哋坐得好舒適餐牌嘅食物圖片實在太吸引了而且款式多花款我哋一口氣就叫咗七款食品+飲品開心share食😋⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨🔴「 #獅城芽菜走地雞飯」來到必定要試一試這裏的走地雞飯走地雞同平時食到嘅雞係唔一樣食落去肉質爽口彈牙好多而且味道好新鮮最特別嘅係佢嘅皮好薄坊間食雞嘅時候會見到有一層肥油但是走地雞雞件沒有的飯底更唔係坊間做法大大煲的而係慢工出細貨用4-5人份量嘅電飯煲煮所以食落去每粒飯都有好香的雞油同斑蘭香味㗎!🟠「 #特色小食拼盤 」驟眼睇拼盤已經有4-5款食物當中有我最鍾意嘅炸雞翼雞翼大大隻是雞全翼斬件外皮香脆可口之餘肉質還很鮮嫩呢🟡「 #鮮油咖央多士」驟眼睇見到中層嘅着厚厚的牛油🧈還有濃郁的咖央醬鬆化香脆的多士配上咁Creamy的內餡很富口感呢🟢「 #馬來炒米粉 」很幼身入味的米粉炒得好有鑊氣而且配料豐富當中還有臘腸片、大蝦🍤及魚片等🟤「 #恐龍美祿 」我最
一向都好鍾意食新加坡🇸🇬、馬來西亞🇲🇾菜式
平時每個星期都會去長沙灣嗰頭
而且款式多花款
我哋一口氣就叫咗七款食品+飲品開心share食😋

⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨

🔴「 #獅城芽菜走地雞飯」
來到必定要試一試這裏的走地雞飯
但是走地雞雞件沒有的
飯底更唔係坊間做法大大煲的
而係慢工出細貨
用4-5人份量嘅電飯煲煮
所以食落去每粒飯都有好香的雞油同斑蘭香味㗎!

🟠「 #特色小食拼盤 」
驟眼睇拼盤已經有4-5款食物
當中有我最鍾意嘅炸雞
雞翼大大隻是雞全翼斬件
外皮香脆可口之餘
肉質還很鮮嫩呢

🟡「 #鮮油咖央多士」
驟眼睇見到中層嘅着厚厚的牛油🧈
還有濃郁的咖央醬
鬆化香脆的多士配上咁Creamy的內餡
很富口感呢

🟢「 #馬來炒米粉 」
很幼身入味的米粉炒得好有鑊氣
而且配料豐富
當中還有臘腸片、大蝦🍤及魚片等

🟤「 #恐龍美祿 」
我最喜歡這杯滿滿美祿粉在面頭
還有香脆可口的脆米片點綴
飲落去非常香濃又有咬口
朋友知道我鍾意食馬來、星加坡菜,特登帶我黎新開業既蘇山雞飯,店舖裝潢簡約明亮,有唔少特色佈置。晚市套餐價錢相宜相當抵食,仲可以加配小食、糖水等。獅城芽菜走地雞飯配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶走地雞雞肉嫩滑無比,鮮味十足,充滿雞油香,啖啖肉有彈性,點埋醬油、酸辣醬同薑蓉更惹味~芽菜肥短飽滿,食落好清爽,油飯粒粒分明夠哂香口。輕怡新加坡白胡椒肉骨茶有別於一般傳統濃郁藥材味,新加坡肉骨茶散發香濃胡椒味,兩大件肉排配油條,好足料。星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士龍蝦有好多膏,份量十足,肉質鮮甜彈牙夠爽滑!湯底充滿椰香味同時帶點辣味,加入魚片、魚蛋、豆卜等配料,索滿湯汁特別香濃惹味~麵底為米粉同油麵,掛湯力佳。鮮油咖央多士多士微微烘過特別鬆軟,夾上厚厚鮮牛油,香滑又邪惡!Susan雞翼炸得金黃香脆,賣相吸引,入口外酥內軟嫩多汁,好正。叁巴醬通菜通菜新鮮翠綠,啖啖香辣又惹味~晚市套餐奉送鮮檸檬薏米水,甜度剛好,健脾益胃仲可以祛濕清熱架!
朋友知道我鍾意食馬來、星加坡菜,
特登帶我黎新開業既蘇山雞飯,
店舖裝潢簡約明亮,有唔少特色佈置。

晚市套餐價錢相宜相當抵食,
仲可以加配小食、糖水等。

獅城芽菜走地雞飯配
輕怡新加坡白胡椒肉骨茶

走地雞
雞肉嫩滑無比,鮮味十足,
充滿雞油香,啖啖肉有彈性,
點埋醬油、酸辣醬同薑蓉更惹味~
芽菜肥短飽滿,食落好清爽,
油飯粒粒分明夠哂香口。

輕怡新加坡白胡椒肉骨茶
有別於一般傳統濃郁藥材味,
新加坡肉骨茶散發香濃胡椒味,
兩大件肉排配油條,好足料。

星洲龍蝦叻沙摻摻
配鮮油咖央多士

龍蝦有好多膏,份量十足,
肉質鮮甜彈牙夠爽滑!
湯底充滿椰香味同時帶點辣味,
加入魚片、魚蛋、豆卜等配料,
索滿湯汁特別香濃惹味~
麵底為米粉同油麵,掛湯力佳。

鮮油咖央多士
多士微微烘過特別鬆軟,
夾上厚厚鮮牛油,香滑又邪惡!

Susan雞翼
炸得金黃香脆,賣相吸引,
入口外酥內軟嫩多汁,好正。

叁巴醬通菜
通菜新鮮翠綠,啖啖香辣又惹味~

晚市套餐奉送鮮檸檬薏米水,
甜度剛好,健脾益胃仲可以祛濕清熱架!

2021-03-21
2021-03-21 62 瀏覽
今日開開心心有一件白色情人節,之前已經很想試,次次晚上過來都無位。期望過高的關係嗎?本來開開心心的一個午餐,因為一來到幸運地有位,但沒想到是這樣對客人,服務真一流。送餐時已整個托盤都係湯,那我也沒有說什麼,整理的時間,服務員聽其他人叫佢做”肥妹”她是送完之前托盤全是湯的餐那位經典,我未處理好,她又送咖啡,我都未弄好,便是旦放了下來,我已說不是我,不理你便走人😡😡依家服務態度是甘差咩?算,不要為了這些不知所謂的人影響心情。期待以久的肉骨茶,賣相一流,但😫食落一點也不是用心煮,好硬很難撕得開,好似係啱啱過完冷河左放入湯俾你,食得落肚就得的那種。完全是沒有炆過。我可能不知新款的肉骨茶的口感是這樣吧。對比以前食過的肉骨茶,這個真的係無下次。還有一直食一直給服務員收搭野的聲,🔊🔊🔊🔊🔊嘈著及她可以影響你連檯都移動開,欠些又人倒瀉杯飲品,我已好多次講可唔可以俾我食埋餐飯你們先執嘢!連另一個服務員都見到,出聲你正到客人,點解肥妹你要一直甘做,係米受左氣呀?唉🤦🏻‍♀️總次呢間野無下次!!!未試過甘差。

算,不要為了這些不知所謂的人影響心情。

2021-03-21 44 瀏覽
見到個下午茶好抵食,就去嘆個馬拉high tea。招牌海南雞飯配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶 $58 - 好抵食的下午茶,一次過食到東南亞的兩大名菜海南雞及肉骨茶!海南雞超超超嫩滑,滑到懷疑人生。肉骨茶調校到適合港人口味,減淡藥材味,加強白胡椒味,更開胃醒神。排骨腍香入味,好食又潤補。.特色小食拼盤 - 雞翼,順化豬肉串,泰式魚餅,脆炸鳳尾蝦春卷,黑椒扎肉,適合開心share麻辣玻璃魷魚通菜 - 魷魚清脆利落,加上好特別的馬拉麻辣醬,額外滋味。.飲品選擇都好多,超冰凍椰青新鮮,刮埋椰肉食正呀,真心夠冰爽。雪山樽仔咖啡、雪山樽仔奶茶也是特色之一。.環境舒服,食物有馬拉特色,可以常去的餐廳。
見到個下午茶好抵食,就去嘆個馬拉high tea。

環境舒服,食物有馬拉特色,可以常去的餐廳。
2021-03-21 1656 瀏覽
開在我很喜歡的港口味冰室旁,看到蘇山的店員來回進出港口味冰室?原來兩家店是姊妹店呢!晚上坐滿了客人,等了一會才入內,店內的分隔做得不錯,大多數的隔板都安置得很好。可以選的都是南洋美食~服務:意外地好!大姐們的服務很友善,不錯!食物:新加坡白胡椒肉骨茶配白飯$62湯底是新加坡版,口味偏清淡,帶微微的藥材味,一字排有四大條,性價比有夠高!娘惹咖哩配牛筋腩$65(烤餅+$5)娘惹咖哩偏甜,家庭式的咖哩很好入口,牛腩跟筋的份量非常慷慨,而且炆得非常地稔!另外入面的薯仔也是意外地粉,好吃~烤餅有三層,非常多!而且有烤過亦不會乾,入口香脆彈牙,很讚!恐龍美祿(餐+$15)超大杯極多胚芽!那些帶麥香的胚芽把普通的美祿帶到另一層次,而且冰量不算多,喝完還不算淡芽菜走地雞 半隻$130好吃!全去骨,口感爽而不油膩,味道比較清淡,配上濃醬油,酸辣汁,薑蒜又吊起了它的味道,我最喜歡的依舊是濃醬油,甜得來很掛汁!

可以選的都是南洋美食~

服務:
意外地好!大姐們的服務很友善,不錯!

食物:

新加坡白胡椒肉骨茶配白飯$62

娘惹咖哩配牛筋腩$65(烤餅+$5)
恐龍美祿(餐+$15)

芽菜走地雞 半隻$130
10 分鐘 (堂食)
2021-03-20 27 瀏覽
去一間新店,當然叫招牌菜試除非唔啱食啦!呢個一向係我favour,一定要試啦。招牌海南雞飯配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶。其實眼見,間店枱枱都有海南雞飯咁濟,都知一定好嘢啦。果然啱味,個油飯似湯種feel,唔太油,但配飯,忍唔住食晒。同埋食海南雞,唔係間間店都有3色醬,呢個對我黎講又係好重要,加分加分。至於個胡椒肉骨茶,我一向唔啱,朋友已話佢味已淡左啱飲左,但係都唔太like囉。另外叫左星洲叻沙慘慘,因為呢2個應該可睇到間店嘅水準。個叻沙個味可以再濃少少,佢蝦有3隻,仲要隻隻都唔細,不過,個麵同整體,我都覺得唔錯,但未到好味囉,如食叻點我唔會黎呢間食。 但海南雞飯就值得回頭。同埋佢加配特飲個價都$10內,算抵,所以叫左杯美祿恐龍,正呀!但炋薏米水淡左D。飲美祿恐龍啦,夠味,仲有彩肥朱古力粒粒碎,有童心都要叫。

去一間新店,當然叫招牌菜試除非唔啱食啦!

另外叫左星洲叻沙慘慘,因為呢2個應該可睇到間店嘅水準。