2021-05-22 111 瀏覽
呢間舖人流都幾多, 不過等咗一陣都好快有位, 叫set好豐富🤰🏻, 包主食+配菜+飲品, 唔夠仲可以加配小食😋✨鴛鴦海南雞飯🐔🍚 💰75(全日set)💫評分: 7.3/10📝有海南雞、油飯、同肉骨茶, 雞嫩滑, 配3種醬汁食係基本, 肉骨茶重白胡椒味✨龍蝦喇沙摻摻 +咖央多士 💰88 (晚餐set) 💫評分: 7.2/10📝喇沙夠惹味配龍蝦🦞好高級湯底吸曬啲味😋, 喇沙配邪惡鮮油咖央多, 厚牛油加不過甜嘅醬, 🈵足☺️✨小食拼盤(春卷+魚餅) (跟餐+💰22)💫評分: 8.7/10📝有驚喜🥳, 配埋自家醬令魚餅更香口, 春卷好脆☺️, 估呢間餐廳嘅小食應該幾有質素保證🥰✨麻辣玻璃魷魚通菜 💰48💫評分: 7.4/10📝小辣, 魷魚唔韌, 第一次敢樣配通菜食, 份量好夠, 通菜炒得有鑊氣✨冰凍椰青 (跟餐+💰18)💫評分: 8.2/10📝喺熱辣辣嘅天氣飲到清甜椰青, 真係透心涼, 仲可以食埋入面嘅椰子肉🥥☺️✨恐龍美祿 (跟餐+💰15)💫評分: 7.7/10📝超大杯好足料, 濃濃美祿上仲有美祿粉同sprinkles點綴🥳蘇山雞飯 𝕊𝕦𝕤𝕒𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕣𝕚𝕔𝕖📍長沙灣元州街411號義華大
鴛鴦海南雞飯

✨鴛鴦海南雞飯🐔🍚 💰75(全日set)
💫評分: 7.3/10
龍蝦喇沙摻摻
咖央多士

✨龍蝦喇沙摻摻 +咖央多士 💰88 (晚餐set)
💫評分: 7.2/10
小食拼盤(春卷+魚餅)

✨小食拼盤(春卷+魚餅) (跟餐+💰22)
💫評分: 8.7/10
麻辣玻璃魷魚通菜

✨麻辣玻璃魷魚通菜 💰48
💫評分: 7.4/10

✨冰凍椰青 (跟餐+💰18)
💫評分: 8.2/10
恐龍美祿

✨恐龍美祿 (跟餐+💰15)
💫評分: 7.7/10

蘇山雞飯 𝕊𝕦𝕤𝕒𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕣𝕚𝕔𝕖
📍長沙灣元州街411號義華大廈地下
(長沙灣🚇C2出口行6分鐘就到)

肉骨茶
鴛鴦海南雞飯
2021-05-21 23 瀏覽
星期日懶得煮飯,工人姐姐放假,就喺長沙灣荔枝角附近買嘢食。打電話叫外賣,再自取。叫咗兩個晚市套餐Susan 豬手飯,送魚丸湯, $68跟餐凍檸檬薏米水個人極喜歡豬手飯,豬手肥美,醃得好夠入味,點泰式辣汁, 好滋味。最好食嘅就係配有鹹酸菜,爽爽甜甜,最有誠意再加左隻滷水蛋。海南雞飯,送迷你星洲叻沙$75 跟餐要熱檸檬薏米水海南雞好滑嫩,油雞飯味道很好,就是口感有少少硬,唔夠濕潤。馬拉盞炒椰菜苗鑊氣很夠,椰菜苗新鮮翠綠。迷你星洲叻沙,油面米粉吸晒個湯湯,下次要買大碗食。
星期日懶得煮飯,工人姐姐放假,就喺長沙灣荔枝角附近買嘢食。

打電話叫外賣,再自取。

叫咗兩個晚市套餐

Susan 豬手飯,送魚丸湯, $68
跟餐凍檸檬薏米水

最好食嘅就係配有鹹酸菜,爽爽甜甜,最有誠意再加左隻滷水蛋。

海南雞飯,送迷你星洲叻沙$75 跟餐要熱檸檬薏米水

海南雞好滑嫩,油雞飯味道很好,就是口感有少少硬,唔夠濕潤。

馬拉盞炒椰菜苗
鑊氣很夠,椰菜苗新鮮翠綠。

迷你星洲叻沙,油面米粉吸晒個湯湯,下次要買大碗食。
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 海南雞飯
  • 星洲龍蝦叻沙摻摻
今次嚟到位於長沙灣嘅蘇山雞飯,早幾日經過見到有間新開嘅星馬菜幾特別,而且長期都好多人排緊隊等緊外賣🙈忍唔住搵一日入黎試吓佢到底咩料🤪❶鴛鴦海南雞飯 $75依個套餐包咗海南雞、油飯、迷你肉骨茶😍海南雞係隨機雞嘅部位✨ 呈金黃色,入口好滑溜,雞皮雞肉間有啫喱,肉質夠晒柔嫩,而且充滿油香!估唔到雞油飯先係精華,每一粒都充滿雞油嘅香,但食落一啲都唔覺得油膩!個人十級推薦呢個飯🌟而佢側邊仲有三款醬汁可以點,各有特色,最推薦一定係酸辣醬,夠哂開胃😋至於白胡椒肉骨茶味道重胡椒 而不是偏藥材味 所以味道較清淡而容易入口✨ 適合大眾飲用 入邊仲有兩舊大大嚿嘅骨 肥瘦分明 比例啱啱好 同埋兩舊豆卜 吸收晒湯嘅精華🌟❷ 馬拉盞炒椰菜苗 $45椰菜苗比較少見🙈不過口感好爽口!好適合咁樣炒馬拉盞😆如果嚟到不妨試吓! 味道方面 雖然加咗少許紅椒同埋辣椒爆炒但味道唔算好辣 反而傾向重鹹味🤪 略嫌有啲過鹹 要嗌多杯嘢飲止渴🥲不過個菜嘅口感真係好正😆❸ 超冰凍椰青 $35個人私心推薦🌟一定必嗌椰青!係呢個咁炎熱嘅天氣 嗰陣行到嚟都成身汗🥵頂唔順嗌返杯椰青解渴 一嚟到發現超級冰凍😻(就咁摸個椰青殼都發現好凍) 一飲第一啖

❶鴛鴦海南雞飯 $75

❷ 馬拉盞炒椰菜苗 $45

❸ 超冰凍椰青 $35

頂唔順嗌返杯椰青解渴 一嚟到發現超級冰凍😻(就咁摸個椰青殼都發現好凍) 一飲第一啖 係超級透心涼!再加上椰青本身已經好消暑🌬所以飲完之後成個人即刻舒服咗好多😂(本身熱到就嚟暈低) 就算成餐飯食到最後 摸一摸個椰青都仲係好凍❄️!所以真係超級大家推薦夏天飲🙈

➍ 青檸菠蘿梳打水 $25

由於太口渴嘅關係忍唔住飲多杯嘢飲🤫一嚟到係俾咗個有冰、青檸、菠蘿嘅杯 然後另上梳打水🤪梳打水超級夠氣!飲落去嗰種感覺好似打完波飲一杯汽水(嗰種舒服)😹而且飲極都仲有好多汽!由於梳打水嘅關係所以一啲都唔甜!啱晒怕甜但想飲有汽飲品嘅我✨

❺鮮檸檬薏米水 $19

檸檬薏米感覺好去水腫🤣🤣入口唔會好甜,杯上仲掛住左舊檸檬比你自行調配酸度😆而且仲好多薏米,每粒都飽滿有咬口🤤凍凍地都幾消暑😆😆

總括嚟講試完覺得質素確實唔錯😆而且招牌嘅海南雞飯同埋白胡椒肉骨茶確實值得一試!小食同飲品亦都幾出色!
今日又要去長沙灣處理公司😩但可以試「蘇山雞飯」,因為上次見人多排長隊所以沒有入去。所以今日試吓😬幸好今日不多人排隊,大約10分鐘就有位🤭辣蝦醬龍蝦海鮮炒粿條 ,原來是油麵跟幼河粉一齊炒,調味適中夠惹味,半邊龍蝦肉質彈牙又多膏😋海鮮配料也不少,有魚柳,魷魚,青口等鮮油咖央多士,多士很香脆,咖央醬很香甜又不會太膩,跟半溶厚的牛油一齊食,今晚要跑番幾K才可以🤣🤣🤣海南雞飯配肉骨茶,油飯很香濃但不會太油,又惹味!雞件鮮嫩!肉骨茶充滿胡椒香味又帶點藥材味,一字正👍🏻特色小食拼盤,有香脆美味們的炸雞翼,惹味的泰色魚餅,脆卜卜的炸鳯尾蝦春卷,還有豬肉串和扎肉😋😋恐龍美祿,甜度適中而且美祿粉夠多👍🏻

恐龍美祿,甜度適中而且美祿粉夠多👍🏻

2021-05-19 101 瀏覽
This is my first time to write a review on Openrice.I have ordered its signature dishes - Hainanese Chicken meal with Bak Kut Teh. It is shocking to see that the Hainanese Chicken looks exactly like the White Cut Chicken. The plating is just like putting what previous customers left into the plate. You can clearly see that the skin are already off the meat and lose the glistening.  Frankly speaking, Hainanese Chicken of high quality is supposed to have a jelly-like layer in between the meat and
It is shocking to see that the Hainanese Chicken looks exactly like the White Cut Chicken. The plating is just like putting what previous customers left into the plate. You can clearly see that the skin are already off the meat and lose the glistening.  Frankly speaking, Hainanese Chicken of high quality is supposed to have a jelly-like layer in between the meat and the skin.  And you can tell from the picture it is obviously not in my case.
Forget it, don't judge a book with its cover. However, the quality of their chicken is totally opposite to what I have read in the internet. I understand it is not fair to ask for a Chatterbox quality Hainanese Chicken with $70, but at least offer me something like 雞仔去骨海南雞專門店 instead of  chicken just taken from the microwave oven.
Last but not least, the Bak Kut Teh is basically a MSG soup and we are "reminded" to leave the restaurant even we haven't finish our drink.
2021-05-18
5 分鐘 (堂食)
  • Water
2021-05-18 40 瀏覽
收工係長沙灣買完野,求其搵左間餐廳入。係門口見餐牌幾吸引,又係食馬來西亞野。2個人食,因為唔太餓,所以只係叫左個孖寶加碟菜。之後見到隔離枱個鮮油多士好正,所以又叫左,呢晚所有嘢都好好食。不過落單個陣張枱無晚餐精選個牌,搞到所有嘢都叫貴左價錢。晚餐係低食好多。又低食又好食。下次會專登再去食!
🚩娘惹咖喱牛筋腩乾撈麵💰價錢:$58相比起乾撈麵,呢碗更似濕撈麵😂😂我望到第一反應都嚇咗一嚇,點解咁多汁??但當你撈勻哂就發現,啱啱好!醬汁不多亦不少👍🏻。因為撈麵最重要係醬汁既份量,呢間既咖哩汁份量真心夠晒多😍,絕對夠撈勻成碗麵,所以每啖入口都食到濃厚既咖哩味💯,佢呢隻咖哩一啲都唔辣👍🏻,個人口味我好鐘意😆,但客觀啲嚟講對於重口味人士可能覺得差少少🤏🏻🤔。用上粗麵掛汁效果一流👍🏻,麵質口感頗彈牙,麵既份量一啲都唔少,無論男女食都一定夠。記憶中,牛筋腩起碼有成7、8件以上,牛腩比例更多,size大小不一,有大舊有細舊,口感炆得亦夠軟腍,只有一兩舊稍為韌咗少少🤏🏻,但整體嚟講,完全可以滿足到我想食咖哩嗰一刻嘅慾望☺️,值得一試👍🏻。P.S. 竟然漏咗我張外賣單😠,但店員上菜速度非常快,發現後即時補單,5分鐘就搞掂有得拎👍🏻。

🚩娘惹咖喱牛筋腩乾撈麵
💰價錢:$58

20 分鐘 (外賣自取)
2021-05-18 41 瀏覽
琴日去左長沙灣,晚上同埋朋友係大街見到呢間鋪好多人排隊,我諗應該好好食,就同朋友兩個人走左入去食。😝😝我哋冇叫到一人一個餐,反而係叫一個餐再加其他野兩個人一齊食。🤪首先,叫了一個海南雞飯配細碗叻沙,價錢不貴但就會給了我一個驚喜嘅感覺,因為原來食海南雞飯是可以配一碗叻沙。雞好滑😍,點海南雞的醬汁食,非常好食。飯望落好多料,配上雞油,非常香口。叻沙細細碗,滿足了我想食小口叻沙的慾望。叻沙入邊椰汁香濃,仲有一隻蝦喺入邊。我叫了一個椰青,椰青冰凍,清甜,值得推介。☺️☺️小食叫了一個小食拼盤和咖央多士。多士足料,配上口口嘅牛油,食上去感覺非常邪惡,但又會抵受不住誘惑想食多舊。小食拼盤上多是雞鎚雞翼,蝦卷,冬陰功魚餅等等都非常好食。🤪🤪🤪👍🏼另外叫了個炒通菜,通菜合時候,食落有鑊氣,好有新加坡風味。😝😝👍🏼另外再叫了檸檬薏米水,薏米睇得出是煮左好耐,可以直接食用,配上檸檬,去濕一樓。總的來說,這間新加坡餐廳,價錢不貴,食物質素好,性價比不錯,值得推介

2021-05-18 19 瀏覽
行經長沙灣,見排哂隊,一定有好野,咁耐無食新加坡野,一於試下佢先鮮牛油咖央多士 $22厚厚既多士,甜滑咖央醬,加上脆脆既多士,一啖咬落去,個种滿足感青檸菠蘿梳打水青檸,薄荷葉,菠蘿汁,仲有大大支梳打水,好滿足白胡椒 肉骨茶飯 配油條 $78第一啖,試下個白胡椒湯,跟住咬一啖肉,夠淋,點埋個辣椒 豉油,即刻返左新加坡咁。香港好少有得食,唔貴又好味,唔怪得排哂隊。豆芽菜 走地雞半隻 $130爽口彈牙,連皮都食埋,唔似海南雞既淋,哩种口感,唔係周圍搵到,推介星洲龍蝦叻沙摻摻 配牛油咖央多 $88哩個餐抵到核爆,一碗龍蝦叻沙,配飲品,已經值回票價,送埋多士,邊度搵。。仲要係少有既2溝面,誠意十足,大讚環境:逼少少,但好味嘛,係多人食既價錢:抵,飯堂之選味道:誠意之作,用料十足

鮮牛油咖央多士 $22

青檸菠蘿梳打水
青檸,薄荷葉,菠蘿汁,仲有大大支梳打水,好滿足

白胡椒 肉骨茶飯 配油條 $78
香港好少有得食,唔貴又好味,唔怪得排哂隊。

豆芽菜 走地雞半隻 $130

星洲龍蝦叻沙摻摻 配牛油咖央多 $88
仲要係少有既2溝面,誠意十足,大讚

環境:逼少少,但好味嘛,係多人食既
價錢:抵,飯堂之選
味道:誠意之作,用料十足
2021-05-05
2021-05-18 17 瀏覽
近年這區開了不少特色小店,以海南雞飯作主打的餐廳也不少。蘇山雞飯能突圍的原因主要是別出心裁的餐點配搭🥰🥰獅城芽菜走地雞飯🇸🇬輕怡新加坡白胡椒肉骨茶芽菜雞不算太滑但可接受,雞上伴有炸蒜粒令整碟更香口好味,蘸醬汁吃味道剛好,加芽菜亦很清新🥰🥰油飯香濃好味,是水準之作,平時食完油飯我都會有少少胃痛,但這碗不會👍🏻👍🏻肉骨茶藥材味有點突出,嫌幾乎沒有白胡椒味,可能是為了配合香港人口味作出調整。跟餐配的檸檬薏米水很足料又不太甜,感覺滋潤健康。其他餐點的配搭也很有特色🥰🥰下次要試龍蝦摻摻配咖央多士👍🏻

獅城芽菜走地雞飯🇸🇬輕怡新加坡白胡椒肉骨茶

跟餐配的檸檬薏米水很足料又不太甜,感覺滋潤健康。

其他餐點的配搭也很有特色🥰🥰下次要試龍蝦摻摻配咖央多士👍🏻
5 分鐘 (堂食)
  • 熱檸檬薏米水
2021-05-18 24 瀏覽
#wetdodo_長沙灣呢間食店真係好多人等位🥺食完就黎夜晚9點都仲有人等緊!不過上食物速度快 所以翻枱都算快如果唔想排隊等太耐就要預早啲黎不過食過就明點解咁多人都肯等😳💕—————————————————————🐣<海南雞飯配迷你星州叻沙> $75 🌟😋:9/10今次無論係大人定小朋友都可以選擇全都要!選擇困難症既我毫不猶豫就揀呢個餐☺️。兩樣嘢包埋飲品先$80有找...仲要係好食既😛!海南雞好似BB仔肌膚咁嫩滑👶🏼,而且份量都好足夠,份量並無因為拼左兩味而縮水。食過啲海南雞係可以得個滑字而冇雞味🥲,但呢到係滑得黎雞味濃,有啲走地雞feel😂。而油飯有陣陣既黃薑味,雖然味道唔重但已足夠。飯質較為乾身唔會油膩,應該係用咗泰國米,加上飯煮得粒粒分明,夠晒飽肚又唔會濟~細食既話建議揀番少飯😂😂迷你星州叻沙就真係淺嚐嘅份量而已。配上一粒彈牙結實白魚蛋、兩條魚片、一隻蝦味一般既蝦同煮得軟硬度剛好嘅米粉同油麵。而我最為欣賞既係個湯底😍,我真係差唔多飲晒!味道入口因為有椰奶頗為溫和,不過亦有微微辣味而增添咗惹味嘅位!🐮<巴東牛肉配江魚仔椰漿飯> $68😋:8/10一上
#wetdodo_長沙灣
呢間食店真係好多人等位🥺
食完就黎夜晚9點都仲有人等緊!
不過上食物速度快 所以翻枱都算快
如果唔想排隊等太耐就要預早啲黎
不過食過就明點解咁多人都肯等😳💕
—————————————————————

🐣<海南雞飯配迷你星州叻沙> $75 🌟
😋:9/10
今次無論係大人定小朋友都可以選擇全都要!
選擇困難症既我毫不猶豫就揀呢個餐☺️。
兩樣嘢包埋飲品先$80有找...仲要係好食既😛!

海南雞好似BB仔肌膚咁嫩滑👶🏼,
而且份量都好足夠,
份量並無因為拼左兩味而縮水。
食過啲海南雞係可以得個滑字而冇雞味🥲,
但呢到係滑得黎雞味濃,
有啲走地雞feel😂。
而油飯有陣陣既黃薑味,
雖然味道唔重但已足夠。
飯質較為乾身唔會油膩,
應該係用咗泰國米,
加上飯煮得粒粒分明,
夠晒飽肚又唔會濟~
細食既話建議揀番少飯😂😂

迷你星州叻沙就真係淺嚐嘅份量而已。
配上一粒彈牙結實白魚蛋、兩條魚片、
我真係差唔多飲晒!
味道入口因為有椰奶頗為溫和,
不過亦有微微辣味而增添咗惹味嘅位!

🐮<巴東牛肉配江魚仔椰漿飯> $68
😋:8/10
一上枱就覺得牛既份量真係比得好多,
係完全夠餸晒啲飯😙。
巴東牛肉味道濃郁,
醬汁同牛肉味相映相襯,
而且煮得好軟淋易入口,又未至於淋到冇晒咬口😛。
跟配既蛋都滷得好入味!
其實椰漿飯係夠味既,
如果椰漿再重手少少更開心~
撈埋啲花生同魚仔食好有風味。
旁邊仲伴左啲有xo醬feel既辣醬
不過只係帶有些少微辣,
唔食得辣都完全ok😂

🥬<參巴醬通菜> 配餐+$20 🌟
😋:9/10
通常食啲泰國嘢都要叫番個通菜食下,
基本上通常索晒啲醬汁係冇得輸😂。
要讚下雖然係加配但份量唔係得一碟仔咁少,
一碗既份量都好足夠兩個人share👯‍♂️!
同埋食落唔會太油膩,
落既醬汁都好夠,夠晒重口味☺️

🐷<順化炭燒豬肉串> 配餐+$18
😋:6.5/10
揀呢個既時候
我一直腦海裡係諗緊一塊塊果種豬肉串燒,
上到枱先知係我誤會左😂。
但我係泰國街邊係有食過呢種豬肉串😛,
真係同我泰國食果陣冇咩分別!
不過佢主要係偏多肥豬肉,
燒得好香口同埋上枱熱辣辣。
點埋配上既泰式醬汁~
酸酸甜甜就可以一解肥豬肉既油膩~

🧈<鮮油咖央多士> $22 🌟
😋:8/10
埋尾當然要整番件甜品為呢餐劃上完美句號😍。
牛油既都真係幾落重手,
老老實實我係冇食過菠蘿油😀,
一試就係變奏版牛油咖央多!
試過發現自己真係唔太接受到食咁大舊牛油😂
一黎好邪惡;二黎牛油味會同咖央醬搶fo
本身佢既咖央醬係較甜但可以接受,
多士外皮唔算脆口,
見佢主要係烘左上下兩面,
但麵包質感夠鬆軟都唔錯。
其實係有得揀走牛油,
下次食我會揀番走牛油🤣。
本身咖央醬佢都比得足,已經好好味~

🍼<雪山樽仔奶茶> 特飲配餐+$9 🌟
😋:8.5/10
叫樽身寫雪山冰廳我就諗係咪第到買番黎賣既呢,
Google完先知原來呢間蘇山雞飯係雪山冰廳副線黎😂
真係長知識~
樽仔奶茶最大賣點係成枝雪住就唔怕佢會溶冰🧊。
奶茶只係微甜,
我飲開三分糖完全接受到。
同埋好香滑,茶味亦好濃郁~

🍍<青檸菠蘿梳打水> 特飲配餐+$9
😋:7/10
本身我想叫椰青飲🥺只係加$18就叫得,
但原來賣晒😭,睇黎下次真係要早啲黎。
不過呢個特飲都唔錯既,
梳打好夠汽,夏日熱辣辣整番杯真係透心涼🤪。
菠蘿糖漿都好重菠蘿味,又唔會話太甜。
但係唔太飲到青檸味😗,
可能要再篤爛啲等青檸啲汁出多啲。

👅:整體黎講係一間抵食又好味既南洋菜😛,百物騰貴之下唔食太豐盛呢到晚市絕對可以每人$100內搞掂🌞食緊果陣我已經諗下次既話會想叫龍蝦叻沙摻摻果個set😂。

🌟:推薦菜式
—————————————————————
🐥🍚🐥🍚🐥
蘇山雞飯

💸:人均~$110 (Dinner)

📍:長沙灣元州街411號義華大廈地下

✨免加一
2021-05-17 18 瀏覽
這間位於長沙灣的平民美食,以馬拉菜為主題的餐廳🍴十分吸引我又滿意呢!使我又掛念起外地啦!🌟海南雞🐔雞飯用上特定份量電飯煲煮飯, 令每粒飯都可以吸收到雞油和斑蘭嘅香味; 另外雞嘅烹調方式係用上日本花菇、元貝和廿種香料入味 ,確真的好滑好香口!🌟新加坡白胡椒肉骨茶🍲新加坡潮式嘅肉骨茶以胡椒味行先, 湯底係比較清淡易入口,肉骨很大塊🌟豬手飯同樣十分驚喜,大大豬🐷手肥美多汁,腍腍又好送飯!🌟 鮮油咖央多士外層多士烘烤至黃金色,夾著厚厚半溶牛油,咖央醬味道配合天衣無縫!最後配上我的至愛椰青,真的很滋味呢!蘇山雞飯 地址: 長沙灣元州街411號義華大廈地下

🌟海南雞🐔

🌟新加坡白胡椒肉骨茶🍲

🌟豬手飯
同樣十分驚喜,大大豬🐷手肥美多汁,腍腍又好送飯!

🌟 鮮油咖央多士
外層多士烘烤至黃金色,
夾著厚厚半溶牛油,咖央醬味道配合天衣無縫!
最後配上我的至愛椰青,真的很滋味呢!
蘇山雞飯
地址: 長沙灣元州街411號義華大廈地下
2021-05-17 227 瀏覽
經過見到咁多人排隊,所以就試吓,真係好出色,性價比超高呀!晚餐有好多個唔同嘅套餐,大概都係七八十蚊,一個餐入邊係含有兩款主食,仲要包埋嘢飲,份量超大,真係勁抵食。一味價錢平冇意思,食物質素先係重點!難得地,真係每一款食物都好唔錯~獅城芽菜走地雞飯配輕怡星加坡白胡椒肉骨茶$78,雞無雪味,有走地雞獨有嘅口感,個油飯相當特別,原來個底係炒過嘅好香,雖然好飽都成碗食晒!肉骨茶份量都唔少~另外一個套餐叫咗星洲龍蝦喇沙摻摻配鮮油咖央多士$88。咖央多簡直係人間美味!厚厚兩大片鮮牛油+香甜嘅咖央,配上脆卜卜嘅多士,必食之選!龍蝦滲滲🦞隻龍蝦有豪,一碗麵有半隻咁多,之外仲有魚蛋、豆卜等等配料,個面底都好食😋我哋仲加咗幾個小食,Susan 雞翼$22~小食孖寶春卷加魚餅$22,兩款都好唔錯!青檸菠蘿梳打好好飲,成支泰國梳打水咁大支,飲唔完呀~整體來講,排隊都值得食啊!又平又好味,係我食過同類型嘅餐廳入邊最好嘅,下次再嚟~
經過見到咁多人排隊,所以就試吓,真係好出色,性價比超高呀!

我哋仲加咗幾個小食,Susan 雞翼$22~

小食孖寶春卷加魚餅$22,兩款都好唔錯!

青檸菠蘿梳打好好飲,成支泰國梳打水咁大支,飲唔完呀~

• 肉骨茶
☆蘇山雞飯🐔𝘚𝘶𝘴𝘢𝘯 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘙𝘪𝘤𝘦夏天就係想食南洋美食☀️今次到訪長沙灣新開人氣星馬菜✨價錢親民,週末下午三點都有唔少人排隊👍🏻-星洲叻沙摻摻($58)賣相顏色鮮艷吸精,配料豐富: 包括魚蛋、魚片、蝦、青口、豆卜、雞蛋🦐豆卜吸盡湯底的精華,一口咬下非常多汁入味!麵底係油麵加米粉,份量足夠,湯底濃郁,若可多加一啲椰汁就更惹味🍜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10. 海南雞飯 ($68)餐廳另一個*必點*菜式!有冬瓜湯、油飯同足料海南雞🤤海南雞滋味嫩滑,雞皮色澤金黃吸精,而雞飯同一般油飯有別,務求飯粒吸到雞油同其他斑蘭香味,烹調時加入花菇、元貝等各種香料,令味道昇華可口,絕對值得再訪!🍚(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10.肉骨茶湯米粉($62)選用新加坡白胡椒肉骨茶,以胡椒味為主,比一般肉骨茶清淡,胡椒不會太辣,容易入口,係*必點*菜式之一🤩配料有三大塊排骨、豆卜同油炸鬼~油炸鬼可以先浸入肉骨茶內,吸盡肉骨茶湯底後再食就能更入味!🤎(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.鮮油咖央多士 ($22)下午茶邪惡小食必叫之選~多士焗得香脆,咖央醬也調得正宗,唔會太甜不得不提嘅

蘇山雞飯🐔
𝘚𝘶𝘴𝘢𝘯 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘙𝘪𝘤𝘦
夏天就係想食南洋美食☀️
今次到訪長沙灣新開人氣星馬菜✨
價錢親民,週末下午三點都有唔少人排隊👍🏻
星洲叻沙摻摻($58)
星洲叻沙摻摻

海南雞飯 ($68)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10

海南雞飯

肉骨茶湯米粉($62)
肉骨茶湯米粉

鮮油咖央多士 ($22)
不得不提嘅係多士夾著超厚片牛油🧈食落去口感就好似雪糕一樣,回味無窮又滿足!
如果減肥唔想食牛油的話,點餐時也有提供走牛油的選項,非常貼心☺️
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
鮮油咖央多士

炭燒豬肉串 ($38)
一碟四串嘅炭燒豬肉,燒得香脆惹味,仲有自家製甜酸醬,味道同串燒頗夾,不過最好趁熱食,放涼左就會容易變硬🍢
炭燒豬肉串

椰青 (跟餐 +$25, 原價 $35)
夏天最鍾意點清涼清甜十足嘅椰青,仲可以刮下椰子肉邊飲邊食,食完一碗熱辣辣嘅叻沙再點嚟飲就最夾不過啦!🥥
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
❁please support + like + share❁

10 分鐘 (堂食)
下午茶
肉骨茶湯米粉
鮮油咖央多士
炭燒豬肉串
2021-05-17 24 瀏覽
未夠六點,舖頭入邊已經坐滿左七成人,唔使15分鐘,已經全場爆滿。忍唔住可以問,長沙灣嘅人真係咁鍾意食新加坡菜?嘢食嚟到之後以文終於解開,平民嘅價錢但係食到正宗新加坡風味,唔怪得咁受歡迎啦!論位置,餐廳唔近地鐵站,食客全部都係住喺附近嘅街坊。能夠成為街坊中嘅熱門餐廳,實力有返咁上下。芽菜走地雞飯,配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶 $78賣相靚仔又大份,都只係$78。走地雞雞肉滑亂,充滿着鮮雞香味。配合麻油芽菜,滋味十足。跟餐嘅油飯又係充滿着雞油香氣,仲有炸蒜嘅調味,淨係食飯都已經好正。肉骨茶胡椒味不太突出,所以唔係好辣,就算係小朋友都飲到。肉骨茶裏面仲有兩舊排骨,成個餐食到好飽。跟餐加咗個小食孖寶($22 )魚餅充滿着香茅氣息,春卷炸得香脆我對後兩樣小食都即叫即炸,點上酸甜醬食好惹味。新加坡白胡椒肉骨茶湯米粉( $62)白胡椒味唔太突出,但裏面配料十足,有一兩舊大蒜頭,排骨煲出嘅湯,有香濃的肉味。配上油炸鬼去食,好友新加坡風味。蒜蓉炒椰菜苗我超級鍾意食嘅椰菜苗,炒得好香,調味充滿新加坡風味。凍檸檬薏米水薏米份量好多啊,檸檬伴喺杯邊,如果唔夠可以自己查啲檸檬汁落去,酸酸甜甜好開胃。椰青椰青好大個,

芽菜走地雞飯,配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶 $78

跟餐加咗個小食孖寶($22 )

新加坡白胡椒肉骨茶湯米粉( $62)

蒜蓉炒椰菜苗

我超級鍾意食嘅椰菜苗,炒得好香,調味充滿新加坡風味。

凍檸檬薏米水

椰青

椰青好大個,裏面非常沖中的椰水,飲完之後仲可以刮出好多新鮮椰肉去食。