90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑更多餐廳分享可到以下平台追蹤訂閱____________👉 不專業食評🍽️.【招牌海南雞飯配迷你星洲叻沙】HK$75【Susan 豬手飯配魚丸湯】HK$68【炭燒豬肉串】跟餐 +$18【脆炸鳳尾蝦春卷】跟餐 +$22【鮮油咖央多士】HK$22【輕怡肉骨茶】HK$48【香茅薄荷特飲】跟餐 +$9【冰凍椰青】跟餐 +$18.(🐥) 【鮮油咖央多士】可以話係星馬菜必食之一,兩塊薄脆麵包皮夾住嗰一大塊厚厚嘅半溶牛油🤤 加埋精髓嘅咖央醬,呢個味道真係冇得輸,牛油入口溶化,感覺好🈵️足!食得星馬菜,當然唔可以錯過海南雞飯同叻沙啦😋 而呢個【招牌海南雞飯配迷你星洲叻沙】套餐就可以滿足哂你2️⃣個願望!海南雞味道好出色,皮滑肉嫩,帶少少雞油脂香,跟埋油飯就perfect池啦! 而迷你叻沙配料都唔少,有大蝦、豆卜、米粉油麵,都有大約7-8口份量架!.另一個招牌菜【Susan豬手飯配魚丸湯】都要大讚一下👍 豬手份量大大碟,好好食!呢個價錢再跟餐包埋飲品,真係好抵食!必試!.🐥
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️
【鮮油咖央多士】HK$22
【輕怡肉骨茶】HK$48
【香茅薄荷特飲】跟餐 +$9
【冰凍椰青】跟餐 +$18
🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
(👦) 今次又到左食星馬菜式啦☺️☺️ 其中👦比較中意嘅係Susan 豬手飯!上枱時,豬手份量已經幾多下,而且個豬手都好入味👍👍 值得一試!而今次揀左2個套餐都加配左小食😋😋 其中炭燒豬肉串都幾好食,以加配小食黎講,只需要+$18 CP值都唔錯。
其次,鮮油咖央多士都做得唔錯👍👍 就算食晚餐都會見到好多枱客人都必點呢個咖央多🤣🤣 飲品方面,👦就試左椰青同一杯香茅薄荷特飲,椰青就正常水準啦,至於個薄荷特飲都比想象中好🙈🙈 本來以為d味道唔夾但飲落都幾fresh。順帶一提😄😄 餐廳其實手機QR Code下單,都幾方便!👍👍
👦總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐(3/5)
--- 環境:⭐⭐⭐(3/5)
____________
蘇山雞飯 (長沙灣)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•招牌海南雞飯 配 迷你星洲叻沙 $75•印尼家鄉炒飯 $72•特色小食拼 $78•參巴醬通菜 (跟餐加配+$20)•冰凍椰青 (跟餐加配+$18)•青檸菠蘿流打水(跟餐加配+$15)••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:先講海南雞飯,食落滑無骨,飯嘅味道好特別,唔單止有雞油味,仲有啲咸香,唔錯。套餐配埋叻沙就可以一次試晒餐廳嘅招牌菜式!雖然係迷你版,但都有好多餸,而且呢到係用油麵同米粉兩款麵,夠晒正宗,口感都好好。小食拼我同朋友都好鐘意🥺入面有雞翼、豬肉串、魚餅、鳳尾蝦春卷、扎肉,每款兩件,最鍾意係鳳尾蝦春卷,脆卜卜又唔會油,啖啖蝦肉好正💕其他都好唔錯,推介!炒飯一嚟到已經好香,唔會油,配菜係小食拼都有嘅雞翼,唔錯。通菜係跟餐加配嘅😳超級大碟好抵食!特飲只係加十幾蚊性價比超高~總括成餐飯都好滿意啊!••••••••••••••••••••••••
蘇山雞飯 (長沙灣)
♥️餐點:
•招牌海南雞飯 配 迷你星洲叻沙 $75
•印尼家鄉炒飯 $72
•特色小食拼 $78
•參巴醬通菜 (跟餐加配+$20)
•冰凍椰青 (跟餐加配+$18)
•青檸菠蘿流打水(跟餐加配+$15)
♥️食評:
炒飯一嚟到已經好香,唔會油,配菜係小食拼都有嘅雞翼,唔錯。
♥️特色:
除咗海南雞,呢到仲有新加坡白胡椒肉骨茶、椰漿飯等等🥺好想試埋,另外有款龍蝦叻沙摻摻都只係$88,當日去食都見好多人叫㗎!下次我又試吓先!
♥️小提示:
當日平日七點幾去到都要等位!仲見唔少人會外賣海南雞,會比堂食價錢平,住附近可以考慮一下。😌
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
蘇山雞飯 (長沙灣)
長沙灣元州街411號義華大廈地下

#cony去長沙灣 #cony食雞 #cony食泰越馬 #蘇山雞飯
2021-06-16 56 瀏覽
長沙湾新開了這家馬拉嘢,以海南雞不是在海南島來的店, 昨天叫了招牌海南雞外賣,今天叫了鴛鴦海南雞外賣, 結果發現除咗碗湯有唔同之外,係冇分別。。。招牌$65.6, 配冬瓜湯,鴛鴦$72,配肉骨茶,叫外賣時亦沒註明係咩湯。。。所以唔知原來比貴D係for個湯,唔係D雞。。。感覺好似比人咗咁。味道正常,雞算滑亦唔太肥,個醬仲好味,油飯一般(冇香味),分量足,冇味精已經好好!可以encore嘅舖
2021-06-13 66 瀏覽
〈蘇山雞飯📍長沙灣〉長沙灣一帶有好多價錢親民又好食嘅餐廳,咁啱呢排想食海南雞,就去咗試下蘇山雞飯~ 八點幾去到都見到都幾多人,不過等咗大約10分鐘就有檯。入到去睇餐牌先知蘇山🐔飯嘅蘇山係 Susan 咁解🤣 而且用電話落單 so 方便!📌豬手海南雞配魚丸湯 (~$70):呢一道菜一次過滿足曬三個願望,食曬豬手、滷蛋同海南雞!豬手嘅肉燘得軟腍入味,而且表面冇咩毛,值得一讚ɷ◡ɷ 海南雞嘅皮薄而脂肪唔多,另外仲有魚蛋湯清甜而解膩~ 跟 set 嘅油飯雖然唔係主角,但味道絕對唔遜色,食落超級香而不膩,令我忍唔住一啖接一啖!👍🏻📌巴東牛肉飯配江魚仔椰漿飯($68) 啲醬汁好香,牛肉啖啖肉而軟腍,魚仔就有啲太鹹,配合埋椰漿撈埋一齊食就啱啱好啦~📌輕怡新加坡白胡椒肉骨茶(~$35) 好欣賞鋪頭有輕怡版嘅肉骨茶,湯料份量闊綽,除咗兩大塊啖啖肉嘅排骨,仲有豆卜索曬汁~ 不過同我以前飲過嘅深啡色肉骨茶唔同,佢呈白色透明,胡椒味比藥材味濃烈,不過同樣香醇🍲📌鮮油咖央多士($22) 多士烘底好香脆,除咗椰香嘅咖央醬,中間仲夾住一塊溶緊嘅厚切牛油,好邪惡但好好食!🧈📌恐龍美祿 (+$9) 🐉除咗滿瀉嘅朱古
〈蘇山雞飯📍長沙灣〉

📌恐龍美祿 (+$9) 🐉除咗滿瀉嘅朱古力粉,仲有彩針鋪滿喺面,賣相十分可愛!

📌超冰凍椰青(+$18) 食咗啲咁重口嘅嘢食,飲返個椰青真係好解渴好爽!上碟嘅時候隻碟仲係凍,飲落好鮮甜。而且椰青好大個,可以飲足全餐飯~

💡原本只係抱住不妨一試嘅態度,冇諗過竟然性價比咁高,基本上冇一碟菜覺得中伏ʕ•͡ᴥ•ʔ 平民價之餘質素都唔錯,值得 encore 最畫龍點睛係佢嘅油飯,實在有驚喜!✨

------------------------
🇸🇬When we can’t go to Singapore, Susan Chicken Rice provides us with its quality Singaporean food like Hainanese chicken and laksa in Cheung Sha Wan. We have ordered the signature 📌Hainanese chicken rice x pork knuckle set (~ $70) Chicken is light and easy as it is with a lower portion of fat and pork knuckle is cooked with just the right amount of tender consistency👍🏻✨

📌The bak kut teh ($35) here is special as it is a lighter version than the traditional one. Rather than dark brown colour, it appears in translucent white with a heavy pepper smell🍲

The two items that impress me the most are the 📌kaya toast ($15) and✨ the steamed oil rice✨ that comes with the dinner set. The toast is a bit crispy outside with a strong kaya smell while the oil rice is so aromatic but surprisingly not greasy. Rounding off the dinner with big fresh coconut milk- perfect!🥥
2021-06-04
10 分鐘 (堂食)
有朋友同我講長沙灣開左間星馬菜餐廳 作為東南亞之鬼嘅肥Glor又點會錯過😍一於就決定搵日放工去試下!門口寫住一口回味雞飯 入面嘅裝修同掛畫都充滿東南亞風味 未食已經充滿期待!當日禮拜五都有人龍 不過平均等10分鐘就有位 入坐安排掂👍🏻值得一提嘅係佢地嘅價錢真係唔貴 平過坊間唔少雞飯店!·鴛鴦海南雞飯 $75(迷你肉骨茶+海南雞)一個價錢有哂海南雞+白胡椒肉骨茶+雞飯真係好抵!份量都唔少㗎👍🏻海南雞雞皮滑而不厚 仲有少少啫喱狀嘅雞油 令雞件入口更嫩滑~三色醬-黑醬油、薑蓉同酸辣醬汁齊哂 雞飯仲做到粒粒分明並帶有香濃嘅雞油同香茅味❤️肉骨茶有香濃白胡椒味 豬骨炆得夠入味 入口微辣 好適合送飯👍🏻·龍蝦叻沙摻摻 $88叻沙我就食得多 將大半隻龍蝦放落個麵度我真係第一次見!龍蝦肉頗鮮嫩 仲有膏~至於個湯底同摻摻就好有驚喜🙌🏻湯頭濃稠 咖喱味同椰香味非常濃郁 米粉+油麵比例剛剛好 好有咬口! ·鮮油咖央多士 $22有兩大件 多士熱辣辣夠香脆 牛油厚身帶軟滑口感🙌🏻咖央醬入口帶椰香同班蘭香👍🏻·炸脆鳳尾蝦春捲(4件)$32春捲皮夠薄身 咬落好脆口仲有滿滿蝦肉同蔬菜粒 令口感更有層次!·鹹魚茸炒怡保芽

·鴛鴦海南雞飯 $75
(迷你肉骨茶+海南雞)

·龍蝦叻沙摻摻 $88
龍蝦叻沙摻摻

·鮮油咖央多士 $22

·炸脆鳳尾蝦春捲(4件)$32
炸脆鳳尾蝦春捲

·鹹魚茸炒怡保芽菜 $40
一望到啲芽菜咁肥短身曲就知道一定怡保芽菜 食落非常有馬來西亞風味 爽脆多汁 真係一道必點小菜~
鹹魚茸炒怡保芽菜

·恐龍美祿 $19(跟餐+$15)
新加坡小朋友好鍾意嘅野飲!冰面上有大量美祿粉 撈埋濃濃嘅美祿散發出嘅甜味 真係好適合夏天飲!
恐龍美祿

·超冰凍椰青 $35(跟餐+$25)
真係好冰 飲落鮮甜多汁 仲有少少冰粒 好清爽呢~
超冰凍椰青

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 蘇山雞飯 (長沙灣)
長沙灣元州街411號義華大廈地下

2021-06-11
5 分鐘 (堂食)
龍蝦叻沙摻摻
  • 海南雞飯
  • 肉骨茶
  • 龍蝦喇沙摻摻
2021-06-11 1044 瀏覽
長沙灣呢間人氣海南雞飯店成日都排長籠, 今日同朋友早D黎排隊食7:00鐘左右都已經FULL晒, 好彩排得前, 等一陣就有位呢間鋪頭小店格局, 地方唔大, 但都有幾張卡位, 如果坐到卡位都幾舒服餐廳既晚餐大概七十零蚊左右, 包埋飲品, 仲可以加錢配小食我同朋友一人叫左一個餐, 仲加左小食芽菜走地雞飯, 白胡椒肉骨茶: 上枱已經聞到胡椒味, 個肉骨茶, 胡椒味重但唔搶喉, 條肉骨煲到入晒味, 好好飲; 呢個飯係油飯黎, 個飯都有雞油既香味, 佢既走地雞都好嫩, 夠晒滑, 唔沾醬汁都好入味!海南雞飯, 迷你星洲叻沙: 海南雞都同樣好嫩滑, 海南雞相對肥美, 每一塊都有少少肥肉, 每啖都可以食到肥瘦夾雜既海南雞, 口感好正; 迷你星洲叻沙係滲滲, 有米粉同油麵, 份量都好足, 食完呢個已經好飽又滿足最後要讚下佢個小食魚餅同蝦卷, 夠晒熱辣香脆! 七十零蚊既晚餐真係性價比超高, 唔怪之得咁多人幫襯

餐廳既晚餐大概七十零蚊左右, 包埋飲品, 仲可以加錢配小食

我同朋友一人叫左一個餐, 仲加左小食

2021-06-09
10 分鐘 (堂食)
2021-06-09 625 瀏覽
《正宗南洋風味🌴》———————————————-#蘇山雞飯 🐤-早排又去咗長沙灣搵朋友食晚飯,嚟咗呢間主打南洋風味嘅餐廳,經濟又實惠,而且裝潢新淨,坐得都幾舒服。點餐方式都好新穎,由店員比個QR Code我哋screen就可以order到,少咗接觸,防疫意識一流~-叫得蘇山雞飯,又點可以唔食佢嘅海南雞飯,雞件做得出色,係傳統黃皮白肉嘅做法,口感滑嫩,略帶脂香添,沾上黑醬油跟蒜蓉食味道更突出惹味🤟🏻個白胡椒味相當突出,仲有成三大舊肉骨咁多,正!套餐仲可以加小食,我哋就叫多咗個參巴醬通菜,十分惹味~-星洲龍蝦喇沙摻摻🍜亦係抵食推介,性價比非常高,大大隻龍蝦,肉質彈口,仲有好多膏🦞個湯只係微辣,椰香味濃,啱哂我嘅口味。鮮油咖央多士🥪亦係必食呀,大大舊牛油夾落去邪惡到一個點,加埋甜甜嘅咖央醬,一啖咬落去超有驚喜,如果唔係食完已經好飽,仲想追加多份!-飲品方面同樣吸引,嚟咗杯久違嘅恐龍美祿🦖,非常濃郁~而天氣熱辣辣,朋友就叫咗杯冰凍椰青🥥,清甜解渴,夠哂清爽!-⭐ 參考價錢︰(免收加一)星洲龍蝦喇沙摻摻配鮮油咖央多士: $88鴛鴦海南雞飯(迷你肉骨茶加海南雞): $75跟餐配參巴醬通菜: +$
《正宗南洋風味🌴》
———————————————-
#蘇山雞飯 🐤
⭐ 參考價錢︰(免收加一)
星洲龍蝦喇沙摻摻配鮮油咖央多士: $88
🍌 抵deal 指數:9/10
💰 人均消費:$110
2021-06-07
2021-06-09 72 瀏覽
依間位置長沙灣嘅蘇山雞飯,唔好睇佢細細間,原來有勁多新加坡及馬來西亞美食🤩,除了有招牌海南雞飯🍚及白胡椒肉骨茶外,仲有叻沙摻摻、海鮮炒粿條、恰保湯河粉、鮮油咖央多士等等,未有得飛去旅行✈️,又非常懷念🌟星馬美食嘅朋友仔,不妨可以去試試😋。餐廳採用📱自助落單,快捷簡單又方便,唔怕落錯單。下午茶餐真心勁抵,小編點了叻沙摻摻下午茶餐,份量跟正常餐一樣咁大碗,有齊魚片頭、蝦🍤同青口,跟餐加$15仲可以轉椰青🥥,大滿足~ 另外,🌶️咖哩牛筋腩烤餅,咖哩夠香,薯仔跟牛筋腩都超入味,配薄餅食一流!✌🏻🌮咖哩牛筋腩烤餅 $70 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5🍜叻沙摻摻(下午茶) $45 👍🏻👍🏻👍🏻/5🍢炭燒豬肉串(下午茶) $32 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5🍤魚餅拼鳳尾蝦春卷(下午茶) $32 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5🥥椰青 (跟餐+$15) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

🌮咖哩牛筋腩烤餅 $70 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

🍜叻沙摻摻(下午茶) $45 👍🏻👍🏻👍🏻/5

🍢炭燒豬肉串(下午茶) $32 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

🍤魚餅拼鳳尾蝦春卷(下午茶) $32 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

🥥椰青 (跟餐+$15) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
下午茶
2021-06-07 58 瀏覽
長沙灣試呢間人氣星馬菜,晚飯時間好多人排隊! 試完果然係係值得一試之選👀招牌海南雞飯 配 迷你喇沙 $73海南雞食落嫩滑有雞味🐔,配例牌三色醬🚦,整體非常唔錯👍🏻本身鍾情黑醬油,但佢既酸辣汁都好幾過癮💦😝油飯🍚令人眼前一亮🤩除咗有班蘭香氣,顏色金黃、食落粒粒分明🌾飯裏面有啲白色小點🧐,原來係加左椰汁🥥,令個飯多咗一種甜味喇沙方面🍜配料有摻摻、豆卜、魚蛋、魚片、蝦🦐。湯底顏色吸引👀,喇沙味濃,同樣不錯👍🏻一個餐有兩個質素高既主食,相當抵食星洲龍蝦喇沙摻摻🦞 配 鮮油咖央多士🧈 $88喇沙味道同海南雞配嘅迷你喇沙差不多,配料就有:豆卜、魚蛋、魚片、芽菜、通菜、蛋,當然唔少得主角半隻龍蝦🦞啦🥳 除咗造形啱晒用嚟打咭之外,龍蝦亦鮮甜彈牙🉑鮮油咖央多士🥪香口足料,牛油大大嚿🧈超級邪惡,加埋咖央醬,雖然對我哋嚟講有啲太邪惡😈,但好味就理唔到咁多啦🤪輕怡肉骨茶 $48(單點)屬於白肉骨茶,除左有淡淡肉骨茶味🥘、仲有濃濃的白胡椒味🧂平時黑色果款肉骨茶可能好多人飲唔慣,但呢款白肉骨茶絕對老少咸宜。加埋吸味豆卜、半肥瘦排骨,不錯🤙🏻跟餐優惠價小食:順化炭燒豬肉串(4串)🍢 $20似台灣腸嘅味道,好香,配埋
招牌海南雞飯 配 迷你喇沙 $73

星洲龍蝦喇沙摻摻🦞 配 鮮油咖央多士🧈 $88

輕怡肉骨茶 $48(單點)

跟餐優惠價小食:
順化炭燒豬肉串(4串)🍢 $20
似台灣腸嘅味道,好香,配埋酸辣汁👍🏻🉑🉑
參巴醬通菜🥬 $20
份量多,辣辣哋好惹味👌🏻
凍恐龍美祿 (+$9)/ 凍椰青 (+18)
2杯都值得叫,美祿夠濃厚,椰青好清甜解渴🍸

總括而言,喱間餐廳不論味道、份量都好高分,最中意佢d套餐款式豐富,雞飯配叻沙/肉骨茶,最岩心大心細中意試唔同款既人! 唔怪得咁旺場啦👍🏻
2021-06-04
開業唔夠1年但人氣已高企嘅就係位於長沙灣 蘇山雞飯,以平實價錢同出色味道已經成為我口袋名單!好彩呢晚等左15-20分鐘就入到去。芽菜走地雞飯配 白胡椒肉骨茶 $78芽菜屬肥肥短短,雞肉有彈性得黎好嫩滑,唔會有過多肥油。隻雞真係做過gym甘另外值得一讚油飯斑蘭香氣好濃郁,黑醬油亦都調過味。肉骨茶飲落有好濃白胡椒香同淡淡嘅藥材味,一字骨熬煮得夠軟稔。追加小食順化炭燒豬肉串 優惠價+$18豬肉串咬落juicy,而肥肉部分非常爽脆!恐龍美祿 +$15路邊炒粿條$72油麵同河粉嘅摻摻,除有蝦肉、臘腸、魚片比平常食到嘅爽彈而且仲有黑椒扎肉~馬拉盞炒椰菜苗$45大大碗,呢個價錢炒椰菜苗無得輸。鮮油咖央多士 $22無論有幾飽,都不能錯過!溶係口中香滑牛油、清甜嘅咖央同脆卜卜嘅多士,就係正!

好彩呢晚等左15-20分鐘就入到去。

芽菜走地雞飯配 白胡椒肉骨茶 $78

另外值得一讚油飯斑蘭香氣好濃郁,黑醬油亦都調過味。

追加小食順化炭燒豬肉串
優惠價+$18
豬肉串咬落juicy,而肥肉部分非常爽脆!

恐龍美祿 +$15

路邊炒粿條

馬拉盞炒椰菜苗
大大碗,呢個價錢炒椰菜苗無得輸。

鮮油咖央多士
2021-06-02
20 分鐘 (堂食)
  • 鮮油咖央多士
  • 獅城芽菜走地雞飯
再戰長沙灣,上次幫襯左冰室,今次就幫襯姊妹店蘇山雞飯🐔主打南洋風味,新加坡、馬拉、印尼野樣樣齊😋餐廳環境都唔錯,卡位都算多,全部都係深色木嘅檯櫈,感覺幾懷舊,切合返個風格😆巴東牛肉飯配江魚仔椰醬飯😋牛肉份量都算多,大大碗飯食完飽哂😂撈埋d魚仔同花生食好香口好惹味👍🏻重有幾塊印尼蝦片🤩星洲叻沙摻摻超多餸😍有青口、蝦、豆卜、魚蛋、魚片、蛋👍🏻摻摻姐係兩溝,油麵加米粉,唔好食食下油麵以為點解有d米粉碎呀😂唔夠喉重叫左份鮮油咖央多士,厚厚一塊牛油,邪惡到呢🤤🤤最後飲埋杯清清地嘅檸檬薏米水就滿足哂😋

巴東牛肉飯配江魚仔椰醬飯😋

星洲叻沙摻摻

2021-06-05 55 瀏覽
好正好正嘅星馬菜🥰食物質素高🥳大份兼抵食😎每一樣食物都真係無可挑剔😆😆好好食❣️❣️❣️-🐥招牌海南雞飯配迷你星洲叻沙 $75隻雞真係好滑好滑😻份量都多😆有三個醬點🧂我就一次過點哂所有🙆🏽‍♀️可以有多重享受嘛😂鹹鹹酸酸再加啲蒜味🥳好正 個飯都好惹味🍚飯加上雞一齊食真perfect池呀❤️個麵嘅湯底好濃好香椰味🥥混合咗兩種麵🍜隻蝦仲好鮮甜😋😋🥪鮮油咖央多士 $22嗚嗚🥲🥲落單嘅時候唔小心禁錯制唔知道 禁咗走牛油🧈無牛油可能差少少😔但都好好食🤩中間嘅咖央甜度啱啱好 唔會甜到滯👍🏼多士啱啱烘好😻新鮮出爐熱辣辣食最好味不過🙌🏽🧆特色小食拼盤 $78小食拼盤入面有雞翼 順化豬肉串 泰式魚餅 脆炸鳳尾蝦春卷 黑椒扎肉 每一樣野都超好食真係無可挑剔❤️❤️❤️味道各有特色😋😻🥒參巴辣蝦醬通菜 $38為咗健康著想真係要食多啲菜🥦所以又叫咗碗通菜食💚永遠覺得蝦醬同通菜最夾 鹹香味撲鼻😛-🍍青檸菠蘿梳打水 $25夏日炎炎飲☀️緊係要叫番杯fresh啲嘅嘢飲🍃飲完真係好爽😆🍋鮮檸檬薏米 $19食得多熱氣野飲番杯薏米水就啱哂🙈
好正好正嘅星馬菜🥰

🍋鮮檸檬薏米 $19
食得多熱氣野飲番杯薏米水就啱哂🙈
2021-05-15
2021-06-05 46 瀏覽
朋友係海南雞專愛者, 佢話呢間蘇山飯店成日幫襯😛,因近佢公司,今日剛好路過見到,就一於食吓係咪好得先。我要了❇️海南雞飯配叻沙,叻沙配料有大蝦、豆卜、米粉油麵, 個湯微辣仲有少少椰香, 味道唔錯。而雞皮帶有油脂香,就咁食都好滋味,油飯係偏爽身既,食落唔膩,好大碗!沾上黑醬油跟蒜蓉食味道更滋味。跟餐加配小食雞翼, 即炸很脆身,醃料有濃濃既南乳味道,稍偏咸,但配埋油飯食就剛剛好。跟餐叫了冰凍椰青,清甜。同伴叫了❇️白胡椒肉骨茶,內有豆卜同排骨,飲落有淡淡白胡椒香。❇️參巴辣蝦醬龍蝦海鮮炒粿條,
龍蝦🦞成隻手掌🖐️咁長,糧條是河粉同幼麵都係好足料,炒得好香,夠晒鑊氣。❇️脆炸鳳尾蝦春卷,外皮炸得酥脆,入邊重有好多蝦肉,夠晒彈牙。呢餐真係大🈵️足,下次經開會再來的。

跟餐叫了冰凍椰青,清甜。

❇️參巴辣蝦醬龍蝦海鮮炒粿條,

呢餐真係大🈵️足,下次經開會再來的。
2021-06-03 553 瀏覽
有一年多沒有出國喇,小妹我唯有自己娛樂下,四處郊遊,搵地方去玩同食下好西來平衡下心理啦!六七點去到,晚飯時間人很多,等了20分鐘才可入座。冷氣充足,二人去坐到四人卡位,超舒服。輕怡肉骨茶不像馬拉名店的味道,它是淡些的口味,有豆卜和啖啖肉的排骨,煮得相當細軟。參巴辣蝦醬龍蝦海蝦海鮮炒粿條份量充足,有粿條意粉雞蛋芽菜等加海鮮做,如有羔龍蝦🦞青口龍利柳魷魚等和辣椒干雜炒,炒得有鑊氣,少少辣的參巴醬,幾醒胃。整道菜種類多,派場豐富,唯蝦干😂有少少硬!椰青超級無敵咁冰凍,大大個,椰青水清甜,入面有碎冰花,有匙可刮椰肉來吃呢!特色小食拼一次過滿足幾種口味😃脆炸鳳尾蝦春卷酥脆,順化豬肉串有點像蔗蝦串起來,外脆內軟,最是討好。黑椒扎肉比一般的扎肉重口味,泰式魚餅更好吃,因為有幾種香料調味,口感多。即炸雞翼熱辣辣,炸得不太乾。泰式酸辣汁加鮮青檸十分開胃,兼去油膩。雪山樽仔奶茶無冰原汁原味,甜滑味濃,有茶香又夠凍,必點。恐龍美祿很大一杯,竟然不太甜,滿滿美祿粉舖面,凍朱古力迅速趕退剛才的悶熱。食後感:雖然夏天好炎熱,等得亦好辛苦,但是食物係對得住流汗💦等待的,又沒有加一,怪不得人客那麼多!

六七點去到,晚飯時間人很多,等了20分鐘才可入座。

冷氣充足,二人去坐到四人卡位,超舒服。

輕怡肉骨茶

參巴辣蝦醬龍蝦海蝦海鮮炒粿條

整道菜種類多,派場豐富,唯蝦干😂有少少硬!

椰青

特色小食拼
一次過滿足幾種口味😃

炸雞翼熱辣辣,炸得不太乾。
泰式酸辣汁加鮮青檸十分開胃,兼去油膩。

雪山樽仔奶茶
無冰原汁原味,甜滑味濃,有茶香又夠凍,必點。

• 特色小食拼
2021-06-03 63 瀏覽
假期嘅蘇山好多人,下午茶時間都等左over半個鐘,真係好受歡迎。見個個都食雞飯,我都要試下先。鴛鴦海南雞飯試到海南雞嘅同事又可以試埋肉骨茶,唔鐘意太濃味既人會鍾意呢個肉骨茶,適中嘅胡椒味加埋肉骨。海南雞同芽菜雞都一樣滑身,鐘意佢哋無骨啖啖肉。芽菜雞會更香更具特色,係第一次見,夾埋芽菜食,帶點爽口又fresh。我更偏好食芽菜雞。小食Susan雞翼同炭燒豬頸肉串,好惹味又香口,炭燒豬頸肉仲包住有肉汁!馬拉盞炒椰菜苗,菜嫩爽口,加埋惹味馬拉盞,呢個組合仲好食過平時食開嘅馬拉盞炒通菜。龍蝦喇沙摻摻,有龍蝦同埋魚蛋片,麵底係麵加米粉,一粗一幼嘅口感都幾得意,喇沙椰奶味好香,甜甜地咁。龍蝦都幾大隻。整體來講好大碗,好抵食。飲咗消暑檸檬薏米水,微微甜。健康又有益。

飲咗消暑檸檬薏米水,微微甜。健康又有益。
2021-05-22
5 分鐘 (堂食)