💎總評分:9.5/10-超級受歡迎嘅馬拉小店🇲🇾~星期六130pm嚟到,排第4張枱等左10分鐘🕑,一直keep住有人排隊但去枱算快。餐廳環境細細,無特別裝潢但係乾淨,倘算坐得舒服,用App落單方便快捷📱。雖然聽個店名就知道主打食雞飯🐔,但menu上面其他選擇都好吸引,豬手飯、肉骨茶、娘惹咖哩都好受歡迎,小編爭D揀唔到。1️⃣ 龍蝦叻沙摻摻 $88 店內signature之一大部份枱都有叫。大隻開邊龍蝦淨係賣相都好吸引🦞,咬落肉質新鮮彈牙,其他配料包括豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、通菜,湯底濃厚足滿椰香味🍜,跟足傳統做法用油麵同米粉兩溝,係碗高質叻沙💯。 跟餐仲可以+$9叫凍檸茶🍹,性價比好高。2️⃣馬拉盞抄椰菜苗$45食星馬泰必叫嘅蔬菜類🥬,馬拉盞好惹味,炒得嫩口唔會老,若少油D會更好。3️⃣ 鮮油咖央多士 $22另一人氣之選🌟,幾乎每枱必叫,獨食就難D,不過當小食share都可以。多士烘到金黃色脆卜卜🍞,裏面夾住厚厚嘅牛油同咖央,拎到嚟熱辣辣牛油呈半溶狀態,咬落咖央醬甜甜地好好食,極度邪惡🤩。4️⃣ 雞雜冬瓜湯 $20招牌海南雞飯配湯連熱飲都只不過係$68🙈,但小編淨係單叫左個湯,裏面足料好多雞腎,飲完
💎總評分:9.5/10

1️⃣ 龍蝦叻沙摻摻 $88
跟餐仲可以+$9叫凍檸茶🍹,性價比好高。
龍蝦叻沙摻摻

2️⃣馬拉盞抄椰菜苗$45

3️⃣ 鮮油咖央多士 $22

4️⃣ 雞雜冬瓜湯 $20
招牌海南雞飯配湯連熱飲都只不過係$68🙈,但小編淨係單叫左個湯,裏面足料好多雞腎,飲完都唔覺得口渴,應該真係無味精👌🏻。
雞雜冬瓜湯

試完後會明白點解小店會keep住有人排隊,食物質素無得嘆,性價比好高👍🏻,加上呢個格局就算坐得OK舒服食完都唔會hea太耐,所以去枱去得快,唔會等到人都灰🥴。
雖然小偏今次叫嘅都係signature dish,但係menu上實在太多signature而且樣樣望落都好吸引😋,一次真係試唔晒,想食馬拉菜嘅時候必定二訪🥰。
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 老實講小編無揾過附近有無停車場,因為餐廳對出就正正有個位,泊低左就算。
2021-10-16
龍蝦叻沙摻摻
雞雜冬瓜湯
  • 馬拉盞抄椰菜苗
2021-10-26 96 瀏覽
早幾天,一行四人在荔枝角長沙灣附近覓食。見到間非常光猛的鋪頭,內裏座無虛席,又有不少人在等外賣和等位,所以決定一試😝。🦞星洲龍蝦叻沙摻摻+😈鮮油咖央多士($98)這個價錢竟然有半隻開邊龍蝦,龍蝦都吸了點叻沙味,沒有和麵分離的感覺。除了龍蝦,還有豆卜和魚片作為配料,豆卜吸了好多湯汁,好吃~邪惡的咖央多士,加了厚厚的牛油🧈,多士亦烘得脆脆的。凍凍的牛油,又脆又軟,又熱又凍,若果不怕肥,應該要試試!🐓海南雞($200)雞肉嫩滑,幾有雞味。愛吃雞胸肉的 @homekong_foodie ,都不停密密食。Susan豬手飯+魚丸湯($80)我們將飯轉了油飯,是比較乾身的油飯,有油香味但又不會吃到滿嘴都是油。豬手是沒有骨的,非常方便。豬手的肥瘦適中,不會有油膩的感覺。參巴辣蝦醬通菜($38)不像中式蝦醬般咸香,是比較淡淡的蝦香味🦐。輕怡肉骨茶($48)肉骨茶內有豆卜和大件排骨。味道主要是胡椒味和肉味,藥材味較淡。晚餐可以加配一些小食:小食孖寶(+$22)小食孖寶有2件魚餅加2件春卷。魚餅較辣,春卷很脆,十分香口。Susan 雞翼(+$28)炸著醃過的雞翼,雞肉保持嫩滑,保留少許肉汁。正~#pista
星洲龍蝦叻沙摻摻+鮮油咖央多士

🦞星洲龍蝦叻沙摻摻+😈鮮油咖央多士($98)
海南雞

🐓海南雞($200)
Susan豬手飯+魚丸湯

Susan豬手飯+魚丸湯($80)
輕怡肉骨茶

參巴辣蝦醬通菜($38)
不像中式蝦醬般咸香,是比較淡淡的蝦香味🦐。

輕怡肉骨茶($48)

晚餐可以加配一些小食:

小食孖寶(+$22)
Susan雞翼

Susan 雞翼(+$28)
炸著醃過的雞翼,雞肉保持嫩滑,保留少許肉汁。正~

#pistachioEat
星洲龍蝦叻沙摻摻+鮮油咖央多士
海南雞
Susan豬手飯+魚丸湯
Susan雞翼
呢間餐廳真係性價比極高極高,唔怪得全晚餐廳一直滿座😀佢啲晚餐set極度大份,一碗飯或者一碗麵都仲唔夠,仲要配埋肉骨茶或者多士😂上枱個陣諗究竟咩人先會食得曬,重點係$100都唔使🥰叫咗好多嘢食,樣樣都好正,下面介紹啲最熱門嘅菜式比大家🤪.🥘芽菜走地雞飯配白胡椒肉骨茶 $85除咗大大份,味道仲要好唔錯🤩雞肉非常幼嫩,有雞味😜好鍾意食肉骨茶啲煲湯豬肉,舊舊都有軟骨,肥瘦均勻🤩.🥘星洲龍蝦叻沙摻摻配咖咉多士 $98叻沙無論配料係咩,個樣都係咁吸引,更何況呢一碗係配龍蝦😎龍蝦唔係得個殼裝飾,裏面真係有大大嚿肉,叻沙湯底非常濃郁🥳第一次食咖咉多士,原來咁好食🥺好後悔試咗,因為會成日想食但又好肥☹️.🥘香辣龍蝦海鮮炒粿條 $108呢個唔係dinner set所以冇配菜😙睇餐牌唔知咩叫炒粿條,但係又比龍蝦海鮮呢啲字眼吸引住😚其實就係海鮮炒麵,分量真係超級爆多加好多海鮮,建議兩個人share😋.💰人均消費: ~$130.🍽味道: 4.5/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 5/5
🥘芽菜走地雞飯配白胡椒肉骨茶 $85
🏙環境: 4/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 5/5
呢間星馬菜見到好多人都有介紹bookmark 左超級耐終於有機會試🥳今次食左都幾多野 咁多樣嘢最推薦嘅一定係佢哋嘅海南雞飯 唔好以為睇相佢好似平平無奇 但食落真係好正🥰🥰🥰🌟 星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士 $98叻沙摻摻配料有啲魚蛋、豆卜摻摻係米粉同油麵 唔少得就有半隻龍蝦 😻摻摻即係油面同米粉撈埋一齊叻沙飲落椰香味 帶少少辣味 配料已經將叻沙既精華吸收哂😚隻龍蝦雖然吸引但有少少喧賓奪主搶左叻沙既風頭而且隻龍蝦吸收唔到叻沙既味個餐再配大兩件鮮油咖央多士😝油咖央多士烘到表面微脆香口入面夾住厚切的牛油再加埋咖央醬既甜甜地如果趁熱食係咪好似冰火交融既感覺 正吖🤩🌟 豐盛海南雞飯 半隻 $128呢個餐包括左半隻海南雞配上油飯 同埋雞雜冬瓜湯海南雞肉質就算係雞胸位食落都唔會太鞋嫩滑雞皮爽口唔油膩 👦🏻覺得唔點醬汁都好好味 😋油飯充滿住斑味而且雞油包裹每粒飯 粒粒分明雞雜冬瓜湯偏鹹入面有雞腎 其他雞內臟 冬瓜粒😉🌟 新加坡白胡椒肉骨茶湯米粉+油條 $78呢款係新加坡肉骨茶而唔係馬來西亞偏向藥材味果隻肉骨茶 肉骨茶飲到白胡椒味😽但胡椒味又唔會太重或者太辣而且肉既份量都非常多👍🏻再配埋脆既油炸鬼一齊
呢間星馬菜見到好多人都有介紹
bookmark 左超級耐終於有機會試🥳
今次食左都幾多野 咁多樣嘢最推薦嘅
一定係佢哋嘅海南雞飯 唔好以為睇相佢好似
平平無奇 但食落真係好正🥰🥰🥰

🌟 星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士 $98
叻沙摻摻配料有啲魚蛋、豆卜
摻摻係米粉同油麵 唔少得就有半隻龍蝦 😻

🚇 港鐵長沙灣站 C2 出口, 步行約6分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#長沙灣

2021-10-24 41 瀏覽
✨龍蝦叻沙摻摻 $88呢個叻沙椰漿味唔重 但湯底味道好香濃 摻摻嘅麵底係油麵加米粉嘅經典搭配 同湯底好夾 吸收到叻沙湯汁嘅精髓 裡面嘅芽菜同豆卜都好索味 仲有魚蛋同魚片頭 令到成個麵嘅口感豐富咗 唯有美中不足嘅係龍蝦肉雖然大舊 但好似因為煮得過熟 肉質變得偏靭且唔入味✨新加坡白胡椒肉骨茶配油飯+油條 $83肉骨茶嘅藥材味唔係好重 配合白胡椒嘅香 湯底飲落好順口 排骨肉入味之餘 已經被煮到一咬脫骨 本身肉骨茶係配白飯 可以不仿加$5轉油飯 搭配肉骨茶食更香!另外油條即使擺左一陣時間 之後再浸一浸湯汁先食 但口感仍然保留住酥脆嘅感覺 油飯加油條呢個組合同肉骨茶一齊食真係好滿足 適合想食肉骨茶,但又怕好重藥材味嘅人一試~ ✨馬拉盞炒椰菜苗 $45炒椰菜苗當中落嘅馬拉盞好惹味 菜苗被炒得好爽脆 鑊氣十足✨脆炸鳳尾蝦春卷 (四件)$32鳳尾蝦春卷炸得幾酥脆 而且裡面嘅蝦肉用料都幾足 啖啖都係彈牙嘅蝦肉 係一款唔錯嘅小食✨鮮油咖央多士 $22入口比呢個咖央多士驚艷到 烘到脆卜卜嘅多士再加上冰冰涼涼嘅厚切牛油 真係一口滿足 咖央醬嘅香甜加有上牛油中淡淡嘅鹽味 成個多士口味恰到好處 完全唔會有好膩嘅感

✨龍蝦叻沙摻摻 $88

✨新加坡白胡椒肉骨茶配油飯+油條 $83

✨馬拉盞炒椰菜苗 $45
炒椰菜苗當中落嘅馬拉盞好惹味 菜苗被炒得好爽脆 鑊氣十足

✨脆炸鳳尾蝦春卷 (四件)$32

✨鮮油咖央多士 $22
入口比呢個咖央多士驚艷到 烘到脆卜卜嘅多士再加上冰冰涼涼嘅厚切牛油 真係一口滿足 咖央醬嘅香甜加有上牛油中淡淡嘅鹽味 成個多士口味恰到好處 完全唔會有好膩嘅感覺 個人應該係必點之選~
✨凍恐龍美祿 $15
飲品嘅賣相好靚 唔單止上面有滿滿嘅美祿粉 底下嘅美祿味道都好香濃 攪勻之後飲更加醇厚 而且整體亦唔會過甜 係馬來西亞嘅經典飲品~
2021-10-24 50 瀏覽
天氣凍,自然想食熱辣辣暖粒粒嘅食物🤣重點1白胡椒肉骨茶配飯+油炸鬼 $83白胡椒茶同平時傳統嘅味道好大分別傳統偏藥材味濃啲👅白胡椒茶以胡椒味行先,湯底清清地,好易入口😋會唔覺唔覺飲咗一碗😂非常欣賞油炸鬼嘅香脆,點湯食都好吸味重點2 海南雞飯🐔$78啲油飯粒粒分明,染滿咗雞味😆雖然有雞胸,不過雞肉都仲好嫩🤣重點3小食拼盤嘅春卷、參巴醬通菜都想推介🥳春卷餡料好豐富,咬落去啲料爆出嚟💦通菜個醬汁辣辣甜甜地,食完會再想食🤤飲品叫咗杯恐龍美祿 朱古力味好濃記得攪勻先飲 如果唔係個底仲會有好多美祿粉🤣,仲見到好多人食咖央多士 好邪惡😈因為食物分量都好多,唯有留返下次食🙁
天氣凍,自然想食熱辣辣暖粒粒嘅食物🤣
重點1
白胡椒肉骨茶配飯+油炸鬼 $83
白胡椒茶同平時傳統嘅味道好大分別
傳統偏藥材味濃啲👅
白胡椒茶以胡椒味行先,
湯底清清地,好易入口😋
會唔覺唔覺飲咗一碗😂
非常欣賞油炸鬼嘅香脆,點湯食都好吸味

重點2

海南雞飯🐔$78
啲油飯粒粒分明,染滿咗雞味😆
雖然有雞胸,不過雞肉都仲好嫩🤣

重點3

小食拼盤嘅春卷、參巴醬通菜都想推介🥳
春卷餡料好豐富,咬落去啲料爆出嚟💦
通菜個醬汁辣辣甜甜地,食完會再想食🤤

飲品叫咗杯恐龍美祿 朱古力味好濃
記得攪勻先飲
如果唔係個底仲會有好多美祿粉🤣

仲見到好多人食咖央多士 好邪惡😈
因為食物分量都好多,唯有留返下次食🙁
2021-10-22
  • 輕怡新加坡白胡椒肉骨茶
2021-10-21 49 瀏覽
蘇山雞飯(長沙灣)————————————————————— 1. 招牌海南雞飯 配 雞雜冬瓜湯 叫咗一個例牌同半隻雞,雞份量都幾多,幾滑有雞味,佢有三個汁醬比你點,油飯好香好好食,好似食到少少蒜香味係入面,雞雜湯嘅雞味都好濃,飲完唔口渴,應該冇咩味精。2. 參巴醬炒通菜有啲辣椒同蝦米碎係入面,幾好食,不過油咗少少。3. 脆炸鳳尾蝦春卷呢個好好食,用啲越南春卷皮包住原隻蝦再炸,好脆口,乾身唔會太油。嘢飲叫咗樽仔奶茶同青檸菠蘿梳打水,奶茶好滑茶味濃,青檸梳打係用泰國梳打水,青檸味幾fresh,仲有幾粒菠蘿食下。總結,好耐冇食海南雞飯,覺得好好食,尤其係個油飯。————————————————————— 蘇山雞飯(長沙灣)📍長沙灣元州街411號義華大廈地下
蘇山雞飯(長沙灣)
—————————————————————
1. 招牌海南雞飯 配 雞雜冬瓜湯

2. 參巴醬炒通菜
有啲辣椒同蝦米碎係入面,幾好食,不過油咗少少。

3. 脆炸鳳尾蝦春卷

總結,好耐冇食海南雞飯,覺得好好食,尤其係個油飯。
—————————————————————
蘇山雞飯(長沙灣)
📍長沙灣元州街411號義華大廈地下
2021-10-20 235 瀏覽
蘇山雞飯🍽今日同朋友去完長沙灣做完gym,我哋餓餓地行咗對面街,見到間食海南雞嘅飯,見都幾多人,咁就想試下😚😚我哋4個人,好好彩等咗10分鐘到就有卡位😎我哋分別叫咗幾個主食同兩個小食😚😚😚😚🏆🏆🏆🏆 芽菜走地雞飯 配 白胡椒肉骨茶啖啖嘅雞肉,好滑🤤🤤個飯係精髓,佢每啖都有雞油味,超級香濃🤤🤤而白胡椒肉骨茶就唔同台灣個種古草味,因為本人都好抗拒古草個陣味,但呢種係新加坡白胡椒,入口比較清淡。🏆🏆🏆🏆星洲龍蝦叻沙摻摻手掌咁大隻嘅龍蝦🦞佢好貼心咁,係龍蝦鉗到開咗邊,方便我哋剝嚟食。足料配料,豆卜索哂個湯,超正又大碗,其實可以兩個人share😌😌🏆🏆🏆 印尼炒飯 食肉獸最愛,成兜飯勁多蝦仁、腸,仲有兩隻超好食嘅雞翼🥰🥰成碟嘢,係勁重份量。加上佢有隻太陽蛋。再撈埋落飯到,每粒飯加少少蛋黃漿,有個口感係到。🏆🏆🏆 香辣龍蝦海鮮炒粿初頭唔知咩係炒粿,原來類似炒牛河咁,幾特別😚😚😚食落去唔係話好辣,我朋友唔食得辣都接受到。龍蝦一樣手掌咁大隻,勁足料。🏆🏆🏆特色小食拼盤入面有雞翼,魚餅,黑椒札肉,蝦卷。我想講....黑椒札肉,真心吸引🥰🥰🥰超好食,另外雞翼超脆口。魚餅偏辣,所以食個時配飯就最好🥰🥰🥰🏆🏆
蘇山雞飯🍽

🏆🏆🏆🏆 芽菜走地雞飯 配 白胡椒肉骨茶

🏆🏆🏆🏆星洲龍蝦叻沙摻摻

🏆🏆🏆 印尼炒飯

🏆🏆🏆 香辣龍蝦海鮮炒粿

🏆🏆🏆特色小食拼盤

🏆🏆🏆鮮油咖央多士
差頭見到咁大塊牛油,仲心諗...唉好邪惡呀🤤🤤之後一食,直頭厭佢比得少...佢個醬好好食,甜得嚟唔會話食一啖就想唔食。相反,我地4個都唔夠分😂😂😂😂😂呢個必食🤤🤤🤤🤤🤤

佢哋價錢都好合理,份量又好,基本上一碟飯都夠哂,以後我同班frd做完gym就可以多個聚腳點🥰🥰🥰🥰🥰

🏠蘇山雞飯 (長沙灣)
長沙灣元州街411號義華大廈地下

• 麻辣玻璃魷魚通菜
  • 凍恐龍美祿
  • 肉骨茶
2021-10-18 100 瀏覽
近排嚟到長沙灣 又想食下星馬菜 所以就去咗呢間餐廳試吓 唔知好唔好食呢😚 👅豐盛雞餐 (招牌海南雞半隻配雞雜冬瓜湯及油飯一碗)$128海南雞嘅份量幾多 而佢嘅海南雞係冇骨嘅 雞背脊同雞髀都好滑😋同埋雞胸部份都唔會太鞋 佢亦都提供左甜甜地嘅黑醬油 薑蓉同酸辣汁去點海南雞 一齊食好好味🤤而油飯嘅油香唔錯 冬瓜湯就正正常常 整體嚟講性價比幾高🥰👅星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士 $98叻沙好足料🤩有好多餸 有龍蝦🦞魚片 魚蛋同豆卜 龍蝦都幾大隻 食落都算新鮮 魚蛋都幾爽彈😍不過如果叻沙味道再突出啲會更好 鮮油咖央多士好好食😛多士微微烘過 牛油超級厚 咖央醬甜甜地 一齊食真係超級邪惡 👅特色小食拼盤 $78佢有雞翼 豬肉串 泰式魚餅 蝦春卷同扎肉 佢嘅蝦春卷炸得幾鬆脆 幾好食😋其他就正正常常👅凍恐龍美祿 (跟餐加$9)味道正正常常 唔會太淡🙈總括嚟講 呢間星馬菜嘅性價比幾高😝大家嚟到長沙灣不妨一試😚😋 好味:7.96/10🤑 價錢:7.87/10🤗 服務:7.45/10😝 環境:7.38/10😚 衞生:7.26/10🤩 整體:7.83/10

👅星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油咖央多士 $98

👅特色小食拼盤 $78

👅凍恐龍美祿 (跟餐加$9)
味道正正常常 唔會太淡🙈

🤩 整體:7.83/10
豐盛雞餐
特色小食拼盤
2021-10-18 52 瀏覽
城中最hot坡菜🔥🔥忍唔住湊返個熱鬧所以放工走黎排隊😳被mean咀陳芝蓮點名回頭系列🍜🦞龍蝦叻沙摻摻(魚蛋片、龍蝦) $88呢個價錢竟然有大隻龍蝦和半隻蟹nani⁉️濃湯下埋藏有大量🐟魚片,豆卜,🥬通菜,芽菜,大量麵底,非常足料,少辣惹味,可謂色香味俱全⭐️👍🏻👏🏻🐷🐔鴛鴦海南雞飯 $88鴛鴦一半係海南雞一半係豬肚,海南雞嫩滑,豬肚洗得乾淨,配上一口油飯,滋味在舌頭。👅隨餐附送迷你肉骨茶,味道正宗,有香香的胡椒味,而不是藥材味,應該係潮州派,滿足食飯要飲湯嘅願望🧞‍♀️🥬馬拉盞炒椰菜苗 $45 👩🏿‍✈️MUST EAT!討厭椰菜的陳AA很喜歡這個椰菜苗。他說討厭蝴蝶🦋同喜歡毛毛蟲🐛冇衝突。椰菜苗炒得有鑊氣,嫩口唔老,馬拉盞嘅香料味好濃,搶食。😋🍤脆炸鳳尾蝦春卷(4件) $32 👩🏿‍✈️ANOTHER MUST EAT!外觀好靚,脆皮有花紋,完全唔油,蝦爽口彈牙,100分嘅小食。🍫恐龍美祿 $15冇可能會輸嘅邪惡朱奶凍美祿,一邊飯一邊覺得要減肥。🤰🥥椰青 $25大大個,飲完仲可以食🥄,抵 ☑️🧾

🍜🦞龍蝦叻沙摻摻(魚蛋片、龍蝦) $88

🐷🐔鴛鴦海南雞飯 $88

🥬馬拉盞炒椰菜苗 $45 👩🏿‍✈️MUST EAT!

🍫恐龍美祿 $15
冇可能會輸嘅邪惡朱奶凍美祿,一邊飯一邊覺得要減肥。🤰

🥥椰青 $25
大大個,飲完仲可以食🥄,抵 ☑️🧾

2021-10-07
15 分鐘 (堂食)
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 脆炸鳳尾蝦春卷
🐽芽菜走地雞飯拼白胡椒肉骨茶 $85貪心既小編又想試走地雞飯又想飲肉骨茶,咁岩有個晚餐兩樣都有哂🤤走地雞肉質嫩滑,雞皮爽口,就算唔點汁都已經好有雞既鮮味,當然佢都有薑蓉、辣汁同甜豉油可以點,個人幾鍾意佢既辣汁,辣得黎又酸酸地,好開胃🤣油飯都好香,有乾蔥味,食哂成碗無難度😌而依度既肉骨茶唔係好重藥材味個種,係新加坡胡椒味重啲個隻,肉排有3大舊,好淋又小小肥😆仲有幾舊豆卜,好索湯,幾好飲🐽海南雞半隻拼雞雜冬瓜湯 $128另一款好多人食既海南雞都有叫,比起走地雞,海南雞油脂會重少少,雞既鮮味冇咁勁,但肉質同樣都係幾滑,就算有雞胸部位,都唔會鞋😳雞雜冬瓜湯好夠味,裏面有啲雞心、雞腎,口感好爽口🐽Susan 雞翼 (3隻) $28晚餐加左個小食,呢個好抵食,佢比係三隻雞全翼,炸到卜卜脆,好香口,裏面都仲保留到肉汁,味道係鹹鹹地😙🐽鮮油咖央多士 $22咖央多士係小編最愛,夠哂邪惡,有一層薄薄既咖央醬同2舊厚厚既牛油,甜甜地,但一定要襯熱食🤤🤤🐽青檸菠蘿梳打水 跟餐+$9菠蘿味比較重,加上青檸既酸味同梳打水,好清新好爽🤩🐽恐龍美祿 跟餐+$15味道唔會太甜,奶味濃郁🤣加埋上面既美祿粉好正😋

🐽芽菜走地雞飯拼白胡椒肉骨茶 $85

🐽海南雞半隻拼雞雜冬瓜湯 $128

🐽Susan 雞翼 (3隻) $28

🐽鮮油咖央多士 $22

🐽青檸菠蘿梳打水 跟餐+$9

菠蘿味比較重,加上青檸既酸味同梳打水,好清新好爽🤩

🐽恐龍美祿 跟餐+$15

味道唔會太甜,奶味濃郁🤣加埋上面既美祿粉好正😋

2021-10-15
5 分鐘 (堂食)
  • 海南雞飯
  • 獅城芽菜走地雞飯配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶
2021-10-17 115 瀏覽
為左食出名平靚正既海南雞飯,今日黎左長沙灣試食蘇山雞飯!星期六12點鐘黎到,唔洗排隊😆餐廳唔算好大,坐位有啲逼夾。不過都算企企理理乾淨嘅,而且裝修都好新。今次試咗好多招牌菜式,覺得真係名副其實嘅平靚正!不過餐廳上菜係超級快,基本上一落單唔使2分鐘就上齊晒所有嘢😂節奏有啲急促,變相冇乜機會可以仔細品嚐每道菜。美祿恐龍: 先來杯邪惡嘅嘢飲,美祿恐龍上面有一陣厚厚既美祿粉~因為有冰中和返啲甜味,所以都唔會太甜。啲冰溶咗之後朱古力味依然喺度😚小朋友必點😬扎肉: 小食叫咗扎肉,話就話六件,其實係3塊切半😂扎肉係兩邊煎到金黃色,味道就正常,冇咩特別~食過就算。鮮油咖央多士: 鮮油個樣真係厚到嚇親人😂不過其實只係中間咁厚。麵包邊嗰啲位係咖央醬。味道唔會太甜,不過就真係好邪惡😂可惜嘅地方多士烤得唔夠脆。玻璃魷魚通菜: 呢度菜有少少微辣,魷魚非常爽口,但就冇乜特別味道。通菜份量都唔少,雖然望落去細細碗,不過都夠兩三個人食。味道就正正常常冇咩驚喜。招牌海南雞飯: 蘇山雞飯,招牌梗係海南雞㗎喇😂嚟到點可以唔試!海南雞唔係完全去晒骨,份量都唔錯。雞皮非常肥美而且爽口,雞肉好嫩滑完全唔會有渣,都唔會有雪藏味!而

美綠恐龍

扎肉

玻璃魷魚通菜

招牌海南雞飯: 蘇山雞飯,招牌梗係海南雞㗎喇😂嚟到點可以唔試!海南雞唔係完全去晒骨,份量都唔錯。雞皮非常肥美而且爽口,雞肉好嫩滑完全唔會有渣,都唔會有雪藏味!而且雞油飯非常之香口。加埋冬瓜湯入邊仲有雞腎,好食!鍾意食雞嘅朋友一定要嚟試吓,以價錢同雞既質數黎講真係超級抵食!
招牌海南雞飯餐

喇沙米線: 另外點左喇沙米線,有青口,鮮蝦,蛋,魚片魚蛋同豆卜做配菜。喇沙嘅麵分左米粉同油麵,口感唔錯。而且個湯底都好飲,唔會太辣,不過湯底椰汁味道唔算好重。咁樣就冇咁肥仔囉😂個人認為個喇沙係可以encore既!
青口喇沙

總體來講,蘇山雞飯真係好抵食。多人食圍起唔使$100位。不過環境真係有啲迫,適合快快食一餐。同埋晏左來的話等位應該幾耐下,所以一定要早啲嚟攞位。缺點就係佢上菜太快😂嘢食嚟到趕住食,食完佢又會叫你快啲走,所以其實唔係好可以慢慢仔細品嚐每樣食物嘅味道。不過值得一提,海南雞真係好好食😂鍾意食雞嘅朋友一定要試,性價比之王👍🏻👍🏻
Price: lunch ($510/6 pax.)

美綠恐龍
招牌海南雞飯餐
青口喇沙
  • 扎肉
  • 玻璃魷魚通菜
2021-10-16 80 瀏覽
兩人食,海南雞油飯真心不錯!薏米水好飲不太甜,豬扒飯都好好食、係牛油kaya 多士有少少失望,牛油雖然厚但沒有冰火的感覺、感覺牛油雪得不夠冰凍、kaya醬太少、牛油蓋過了kaya醬味道,另外kaya醬有少少檸檬味、感覺像檸檬味果jam多過kaya醬、平常吃到的kaya醬多數是綠色的啊、這個不是綠色的
海南雞飯
海南雞飯
  • 招牌海南雞飯
2021-10-15 41 瀏覽
上完嘉頓山,除咗去雪山,仲可以去蘇山😍上次介紹大家食完雪山,仲想介紹大家去附近另一個山😍佢就係蘇山你啦👍🏽顧名思義,呢度最出名就梗係雞飯啦,雞肉非常嫩滑,而且非常入味,原來烹調方式係用上日本花菇、元貝和廿種香料👍🏽除此以外,呢度嘅新加坡肉骨茶非常正宗。新加坡肉骨茶以胡椒味為主,湯底係比較清淡易入口。呢度嘅肉骨茶係我暫時食過香港咁多㗎,最接近新加坡嘅味道👍🏽👍🏽新加坡美食,當然唔少得Gaya Toast同喇沙😆特別推介呢個龍蝦叻沙摻摻🍜,大大隻龍蝦,配上正宗嘅喇沙湯底,簡直令人回味無窮😍飲品方面,呢度仲有雪山冰室嘅支裝奶茶😍鍾意食新加坡美食嘅你哋,一定要去試吓👍🏽😍
上完嘉頓山,除咗去雪山,仲可以去蘇山😍

飲品方面,呢度仲有雪山冰室嘅支裝奶茶😍

鍾意食新加坡美食嘅你哋,一定要去試吓👍🏽😍
  • 獅城芽菜走地雞飯
  • 星洲龍蝦叻沙摻摻
  • 海南雞飯
  • 肉骨茶
  • 輕怡新加坡白胡椒肉骨茶
👣 蘇山雞飯👣🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥餐廳原係正港口味冰室隔離🤓主打平民價但高質素嘅星馬菜式😌去到見到通常比較多人點都係海南雞飯同白胡椒肉骨茶而當日晚市時間去都滿座 仲有不少客人捧場方便之處係自己用QR code落單就搞掂上菜速度都幾快😉⭐️⭐️ 招牌海南雞飯🐥配雞雜冬瓜湯HKD$78 ⭐️⭐️海南雞肉幾嫩滑 皮下脂肪唔太肥 😜油飯則粒粒分明 色澤油潤 黄薑味都明顯反而斑蘭味可以再出啲😛食唔晒仲可以叫少飯 份量啱啱好😙雞雜冬瓜湯頗鹹 但都幾足料入面有雞腎 內臟 冬瓜粒 飲完一定夠飽😆味道:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:💰💰⭐️⭐️新加坡白胡椒肉骨茶配油飯+炸油條 HKD$83⭐️⭐️呢款新加坡白胡椒肉骨茶偏潮式風味胡椒味很香濃 但唔係好辣嗰種😙本身望落啲一字骨覺得好乾好硬點知條條都好易就夾到啲肉出黎😜入面仲會有少少肥肉 所以肉質都軟嫩😙而炸油條我就點湯一齊食 吸滿清淡嘅肉骨茶湯底 不錯不錯!😝味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰💰⭐️⭐️鮮油咖央多士🧈 HKD$22⭐️⭐️當我一打開份多士見到入面夾住兩塊超級厚切嘅牛油🧈完全明白咩係超級邪惡嘅美食之首😈不過我真係怕肥 所以無食晒入邊啲牛油😂但係表面烤得微脆嘅多士夾住甜甜

👣 蘇山雞飯👣

⭐️⭐️鮮油咖央多士🧈 HKD$22⭐️⭐️

當我一打開份多士見到入面夾住兩塊超級厚切嘅牛油🧈
完全明白咩係超級邪惡嘅美食之首😈
不過我真係怕肥 所以無食晒入邊啲牛油😂
但係表面烤得微脆嘅多士夾住甜甜嘅咖央醬同軟滑牛油 真係好正🤤

味道:🌕🌕🌕🌕🌑

⭐️⭐️特色小食拼盤 HKD$78⭐️⭐️

拼盤有炸雞翼🍗 順化豬肉串 泰式魚餅 脆炸鳳尾蝦春卷 黑椒扎肉
份量其實都幾多吓😆個人最鍾意食炸春卷點埋個醬仲惹味

⭐️⭐️超冰凍椰青🥥(套餐飲品升級)HKD$25⭐️⭐️