2021-12-17
最近識左個新朋友仔, 大家傾開計分享下有咩美食推介, 咁新朋友仔就介紹左蘇山雞飯呢間餐廳, 推介食品係超邪惡嘅架央鮮油多。 由於架央鮮油多係我其中一樣鍾意既食物, 所以星期日得閒就同老公一齊過去試試, 去到餐廳已經差不多2點了(下午茶時段開始), 當日都要等兩至三張枱先可以入坐 (約 10至15分鐘)。入坐後, 職員會給你一張有 QR Code 既點餐紙比你 scan, 然後用電話落單。個人認為整個下單流程是順暢簡單的, 但程式內的食物選項是比實體 Menu 少的, 所以建議看實體 Menu. 如果在程式內搵唔到就搵員工幫手。當日我們點左一個海南雞飯茶餐 $58 (加左 $10 由冬瓜湯轉咗肉骨茶) 跟一杯檸檬薏米水熱飲, 一個星洲喇沙摻摻茶餐 $55 跟一杯凍奶茶 (加$6), 和一個架央鮮油多士 (跟餐加小食 $18)。首先嚟嘅係海南雞飯茶餐和肉骨茶, 海南雞飯茶餐是跟油飯的, 整體味道不錯, 但不算特別出聚, 其他好食既海南雞飯餐廳都食到呢個質數。至於肉骨茶就不太推薦, 因為藥材味不夠 濃同埋好似好味精感覺。所以本人不太喜歡, 但值得一讚既係非常多骨 (一字排)。第二樣嚟嘅食物係
第二樣嚟嘅食物係星洲喇沙摻摻, 其實是海鮮喇沙。我覺得好食同埋啲餸都好多。 正宗與否不敢評論, 但我認為適合香港人既口味 😋😋
最後嚟嘅係架央鮮油多士 😍😍 , 真係好好味鮮牛油利用多士既熱力慢慢溶化... 好滿足但真係好邪惡呀。 雖然係咁, 但真係一個必食嘅推介 👍👍
總結 - 唔貴同埋好食, 係一定要食嘅, 不過唔可以食得太密😂😂😂 如果唔係會肥死🐷🐷