2022-12-16 46 瀏覽
· 鮮油咖吔多士 / $28必食⭐️⭐️⭐️多士外表雖然望落少少乾,但其實烘得外脆內軟熟,每件搽完咖吔醬,夾住2塊鮮牛油(建議可以放一陣先食,等麵包熱力令牛油軟化啲,硬中帶軟嘅質感),好味!· 鴛鴦海南雞飯 / $93可以一次過試海南雞飯同輕怡排骨茶,排骨茶係新加坡版本,胡椒味重啲,藥材味冇咁濃,比起一般肉骨茶更鍾意呢款。海南雞肉質非常嫩滑,份量多,仲配有雞腎👍🏻· 海南豬扒咖喱烤餅 / $90不錯,食咖喱配烤餅是常識吧。· 麻辣玻璃魷魚通菜 / $50叫咗小辣都好辣🥵· 仙草椰奶冰 / 恐龍美祿
· 鮮油咖吔多士 / $28

· 鴛鴦海南雞飯 / $93

· 海南豬扒咖喱烤餅 / $90
不錯,食咖喱配烤餅是常識吧。

· 麻辣玻璃魷魚通菜 / $50
叫咗小辣都好辣🥵

· 仙草椰奶冰 / 恐龍美祿
今日係太子做完野,同朋友搵到哩間星馬菜餐廳,裝修幾特別,坐得又舒服。原來係開左唔算好耐既餐廳。😋豐盛海南雞飯(半隻) $138海南雞飯都食得多,通常都睇下個雞油飯好唔好食。但哩個油飯好特別,除左雞油味道之外都多左斑蘭既香味。我多口問下店員,雞飯原來係用上特定份量電飯煲煮飯,令每粒飯都可以吸收到雞油和斑蕑嘅香味;另外雞嘅烹調方式係用上日本花菇、元貝和廿種香料入味。唔怪之得雞好入味同埋好嫩滑,而且已經起晒骨,好方便。😋新加坡白胡椒排骨茶白飯+油條 $88雖然個名係排骨茶,但係屬於新加坡潮式嘅肉骨茶以胡椒味行先,湯底係比較清淡易入口。同平時好濃味既肉骨茶好唔同。😋參巴辣蝦醬通菜 $42哩個蝦醬通菜都唔同廣東既蝦醬味咁濃,反而我更喜歡,而且佢多左少少辣味,更加野味。😋鮮油咖吔多士 $28哩個不得了,見到個塊厚牛油已經忍唔住要即刻食。好鮮牛油味,配上好好味既咖吔醬,仲要多士烘得剛剛好,真係不得了,每咬一啖就忍唔住由心笑出黎。😋恐龍美祿 +$18杯上鋪了滿滿的美祿粉,好吸引呀。雖然好多粉,但味道都唔會好甜,好好飲。賣相都好靚,配上懷舊情意既小傘子,吸引不少。😋熱鮮檸檬薏米 +$9檸檬同薏米比例都好

😋豐盛海南雞飯(半隻) $138

😋新加坡白胡椒排骨茶白飯+油條 $88

😋參巴辣蝦醬通菜 $42

😋鮮油咖吔多士 $28

😋恐龍美祿 +$18

😋熱鮮檸檬薏米 +$9
檸檬同薏米比例都好配,唔會太酸,薏米都好新鮮。最近天氣咁凍,飲返杯熱辣辣既養生飲品,好滿足呀。

如果經開太子都好推介大家試下哩間,佢係太子港鐵站警署對面,好方便。可以嘗到不一樣的星馬菜。

⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

蘇山雞飯 (太子)
太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #太子美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #海南雞飯 #肉骨茶 #蘇山雞飯 #susan_chicken_rice #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner
  • 無骨海南雞飯
  • 新加坡白胡椒排骨茶飯
  • 恐龍美綠
2022-12-14 44 瀏覽
這家店都開了好一段時間一直只坐車經過而沒有食過今次跟朋友吃飯就選了這家果然不負所望,整體來說我覺得值得再來海南雞嫩滑有雞味雞肉白雪雪肉質又嫰又滑油飯亦好有油香而不油膩蝦餅少少辣亦香口炒菜就似乎油太多了一直聞到隔離檯傳來陣陣排骨香氣下次要試試其他菜式
這家店都開了好一段時間
一直只坐車經過而沒有食過
今次跟朋友吃飯就選了這家
果然不負所望,整體來說我覺得值得再來
海南雞嫩滑有雞味
一直聞到隔離檯傳來陣陣排骨香氣
下次要試試其他菜式
2022-12-10
2022-12-14 44 瀏覽
仲記得疫情前去左次新加坡,雖然人人都話新加坡無嘢好玩,但我覺得馬拉嘅食物好岩我胃口,好好味😋今次黎左食呢間位於太子既蘇山雞飯,位置係太子地鐵站附近一出就見到,好易搵同就腳,滿足下我想食星馬菜嘅慾望😍鮮油咖吔多士 $28嗰塊鮮牛油真係好邪惡好好味😆,多士烘得啱啱好卜卜脆,咖吔味道唔會好假,唔會過甜,推介🥰胡椒海南羊腩煲配油飯 $118呢個係冬季限定,今日咁凍冰冰叫呢個就啱晒啦!上枱嘅時候仲要熱到出晒煙,食完個身真係會暖笠笠。羊肉望落都有七八舊,好足料,我好鍾意食羊腩,呢個羊唔算好羶,配菜仲有好索湯嘅豆卜同蘿蔔。獅城芽菜走地雞油飯配白胡椒排骨茶 $95 見到幾乎每台都有嗌呢個雞飯,我哋當然梗係要叫黎試吓啦,雞肉好嫩滑,而跟餐既油飯真係好好味,同平時出面街食到嘅油飯唔同,油飯有淡淡嘅斑蘭嘅香味同索晒雞油,好好味,食咗一碗真係唔夠喉,下次黎要叫多飯先得🤤🤤而肉骨茶胡椒味香濃,唔係平時見開黑蚊蚊嗰隻,呢隻比較清淡易入口,一樣咁好味。跟餐+$20叫左小食順化炭燒豬肉串(3串),外皮香脆肉汁好juicy👍🏻👍🏻恐龍美綠 跟餐+$12表面鋪咗滿滿嘅美綠粉,真係超邪惡嘅肥仔水,但真係好好味😋😋推介大家唔

鮮油咖吔多士 $28

胡椒海南羊腩煲配油飯 $118

獅城芽菜走地雞油飯配白胡椒排骨茶 $95

恐龍美綠 跟餐+$12
表面鋪咗滿滿嘅美綠粉,真係超邪惡嘅肥仔水,但真係好好味😋😋推介大家唔怕肥嘅話都可以叫黎試吓🥰

🎈 蘇山雞飯 (太子)
2022-12-13 36 瀏覽
蘇山雞飯 📍太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3舖之前係長沙灣食過蘇山雞飯😁原來佢地最近係太子開左新分店👍🏻今日經過又來嘆返海南雞同下午茶♥️。招牌海南雞飯配輕怡排骨茶$75一個價錢可以食到佢地既2款招牌菜👍🏻蘇山雞飯~用上特定份量電飯煲煮飯令每粒飯都可以吸收到雞油和斑蘭香味🌿雞就用上日本花菇、元貝等二十幾種香料入味雞皮滑~雞肉嫩🙌♥️好味。新加坡白胡椒肉骨茶屬新加坡潮式既肉骨茶~胡椒味比較出👍🏻湯底係比較清淡易入口。娘惹咖喱炸雞配江魚仔椰漿飯 $85咖哩汁配上炸雞骴🍗一上碟已經好吸晴江魚仔咸咸地又香口~伴飯一流另外配上自家秒製椰漿飯~非常之香濃。鮮油咖央多士$35🙌邪惡到爆💥厚厚既牛油🧈配上咖央同烘到香脆多士牛油🧈入口慢慢溶化🥺好正由於海南雞太正了🤪我再叫多碟🤩慢慢食🤩。招牌海南雞半隻 $130 另外仲見到佢地出左冬季限定羊腩煲😎下次要來試下先得😙。鮮檸檬薏米水。凍新加坡即磨白咖啡
蘇山雞飯

。招牌海南雞飯配輕怡排骨茶$75
一個價錢可以食到佢地既2款招牌菜👍🏻

蘇山雞飯~用上特定份量電飯煲煮飯
令每粒飯都可以吸收到雞油和斑蘭香味🌿
雞就用上日本花菇、元貝等二十幾種香料入味
雞皮滑~雞肉嫩🙌♥️好味

。新加坡白胡椒肉骨茶
屬新加坡潮式既肉骨茶~
胡椒味比較出👍🏻湯底係比較清淡易入口

。招牌海南雞半隻 $130

另外仲見到佢地出左冬季限定羊腩煲😎
下次要來試下先得😙

。鮮檸檬薏米水
。凍新加坡即磨白咖啡
2022-12-12 42 瀏覽
🔹太子//蘇山雞飯🔹人均約$170🔹▫️豐盛海南雞飯(半隻)餐 $150雞嘅份量好多☺️$150絕對唔貴😝而且雞好嫩☺️平時唔鍾意食雞皮,都覺得雞皮好香,連埋肉一齊食勁好食😋😋▪️ 新加坡白胡椒排骨茶白飯+油條 $88係一種比較淡少少嘅肉骨茶,有浸淡淡嘅白胡椒味,少少辣🥰浸埋油條意外地好夾,油條好脆好食😚排骨份量都好多一碗入面有四至五條架!▫️參巴辣蝦醬通菜 $42本身係辣嘅,但係佢好貼心可以揀走辣☺️我就揀咗走辣,味道唔算好重,比較健康,有少少蝦味掉味🤣▪️Susan雞翼 $44好少地方雞翼會連埋雞翼尖🤓🤓係類似燒雞翼,大分夾抵食!🔹好飽評語新開,裝修幾新淨😋最好食我覺得係海南雞!下午茶會抵食少少好似係60幾蚊,仲有好多特色嘅嘢飲例如薏米水,拉茶等等🥰真係值得一試🫶🏻🧠回頭指數:8️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:7️⃣🌬冷氣溫度:8️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:7️⃣
🔹太子//蘇山雞飯🔹人均約$170🔹

▫️豐盛海南雞飯(半隻)餐 $150

▪️ 新加坡白胡椒排骨茶白飯+油條 $88

▫️參巴辣蝦醬通菜 $42

▪️Susan雞翼 $44
好少地方雞翼會連埋雞翼尖🤓🤓係類似燒雞翼,大分夾抵食!

🔹好飽評語

🧠回頭指數:8️⃣
🧏🏻‍♀️打卡港女:7️⃣
🌬冷氣溫度:8️⃣
🚽廁所評價:⏹
🧾性價比呢:7️⃣

2022-12-12 40 瀏覽
見呢排IG好多人share呢度嘅雞飯,一直都好期待今日終於有機會一試!晚餐二人前來,叫左一份招牌海南雞飯跟熱檸檬冬瓜薏米水,一份巴東牛肉椰汁飯跟凍檸茶,加一份小食豬肉串燒。雞飯餐跟一碗冬瓜雞什湯,味道冇乜特別,雞什我唔好冇食。雞肉一半係雞胸肉一半雞脾肉,雞味唔特出又唔係好香,全靠d醬汁嘅味道。反而碗飯好味道,夠香又唔油膩,成碗俾我食晒巴東牛肉飯都有幾件牛肉大大件,跟隻滷水蛋同塊蝦片,不過友人都食剩唔少,應該味道唔係佢杯茶😅。最有驚喜係個豬肉串一上枱我都驚奇佢同平時嘅串燒唔一樣,一食陣味直情勾起我嘅思鄉情懷陣肉味簡直同潮州嘅扎肉一模一樣咁滯!勁好食,又彈牙如果唔係食到最後有香茅葉味,我會以為係潮州扎肉 呢個豬肉串真心冇得輸,成餐飯就呢個最令人回味飲品凍檸茶麻麻地,冬瓜薏米茶係特製,味道正常啦
見呢排IG好多人share呢度嘅雞飯,一直都好期待
今日終於有機會一試!

雞飯餐跟一碗冬瓜雞什湯,味道冇乜特別,雞什我唔好冇食

最有驚喜係個豬肉串

陣肉味簡直同潮州嘅扎肉一模一樣咁滯!
勁好食,又彈牙
如果唔係食到最後有香茅葉味,我會以為係潮州扎肉
呢個豬肉串真心冇得輸,成餐飯就呢個最令人回味

飲品凍檸茶麻麻地,冬瓜薏米茶係特製,味道正常啦
  • 順化炭燒豬肉串(3串)
2022-12-10 1109 瀏覽
今日約咗👭🏻食飯,喺OpenRice見到呢間都幾多好評嘅餐廳,餐廳裝修幾靚,估唔到CP值幾高 有啲驚喜🤭 去到餐廳啱啱好六點開始晚市,有晚市套餐,我地2個人,食物叫左:🍚🐥招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯 $85 👉🏻 海南雞已經起咗骨,有一半雞髀一半雞胸全部都啖啖肉。有三款醬:醬油膏/酸辣汁/薑蓉,我自己最鍾意醬油膏 甜甜地好好味😋 而且個🍚好特別,好香雞油同埋斑蘭味。另外不得不提雞雜冬瓜湯,雞雜好新鮮 個湯完全唔係味精湯個啲。🦞🍜星洲龍蝦喇沙摻摻配🧈🍞鮮油咖央多士 $128 👉🏻 餐廳好大方 半隻大大隻嘅龍蝦🤤🤤 除咗龍蝦仲有魚蛋魚片豆卜芽菜 好多料!另外有個重點就係鮮油咖央多士🧈🍞❣️真係我既大愛💯 甜甜地咖央夾埋厚切牛油,配上脆脆嘅多士🤯💯💯單點:麻辣玻璃魷魚通菜 $50 👉🏻 魷魚係好爽口嘅,個汁微辣好好食🙌🏻餐飲:新加坡即磨白咖啡☕️+$5 👉🏻 正宗,咖啡香。🦖恐龍美祿+$12 👉🏻 造型好有心思🤭 面頭加左好多美祿粉,味道濃郁👍🏻餐廳環境舒服,座位都幾闊落 食物好食 價錢唔貴,整體性價比高,已經諗定下次要再去食🧈🍞🤤

餐飲:新加坡即磨白咖啡☕️+$5 👉🏻 正宗,咖啡香。

2022-12-09
2022-12-09 53 瀏覽
之前係荔枝角食過呢間,係太子見到佢有新分店就久違食下,呢間室內環境好光猛,位置都算闊落🤟🏻整體份量都幾足~而且免加一🔸 鴛鴦海南雞飯(HK$93)首先叫左招牌嘅海南雞飯,陪有三款醬料以及雞腎,雞肉都算滑嫩,而雞皮有幾塊都幾厚🐔飯有少少嘅香味,食落唔會太油,另外仲有肉骨茶,入面有豆卜同大大舊嘅排骨,胡椒味比較突出~🔸星洲喇沙摻摻(HK$78)配料同粉麵嘅數量可以2個人share,配料有魚旦、魚片、芽菜、豆卜以及蛋,而油麵同米粉比例,今次呢碗就米粉比較多,湯底如果再濃郁啲就會更惹味啦🍜🔸特色小食拼盤(HK$73)可以一次過試到4款小食,包括有雞翼、泰式魚餅、扎肉以及鳳尾蝦春卷😝🔸鮮油咖央多士(HK$28)即叫即整嘅多士外脆內軟,黎到記得趁熱食,夾住咖央醬同好厚嘅牛油,好邪惡呀😈🔸恐龍美祿(套餐價HK$18)好耐無飲嘅恐龍美祿,上面有厚厚一層嘅美祿粉,不過飲到後期覺得有啲甜😆🔸蜂蜜蜜柑仔水(套餐價HK$9)呢杯冬天熱飲都好適合,好解膩~

🔸 鴛鴦海南雞飯(HK$93)

🔸星洲喇沙摻摻(HK$78)

🔸特色小食拼盤(HK$73)

🔸鮮油咖央多士(HK$28)

🔸恐龍美祿(套餐價HK$18)

🔸蜂蜜蜜柑仔水(套餐價HK$9)
呢杯冬天熱飲都好適合,好解膩~
2022-12-09 46 瀏覽
近年超級人氣嘅星馬菜餐廳 這裏的晚餐組合最為抵食,多款晚餐都會以主食,小食和飲品作為一個套餐,如果唔夠仲可以以優惠價錢加小食,真係性價比超高👍🏻👍🏻🍜🦞▪️星洲龍蝦叻沙摻摻 $ 128豪華版嘅叻沙呀,皆因佢嘅配料有龍蝦,湯底都幾濃味,而且蝦嘅味道好突出,會令人一啖又一啖咁飲落去,配料方面有半隻大龍蝦,彈牙又鮮甜,另外仲有魚蛋、魚片,豆卜及雞蛋等,食完真係捧住個肚走😋🥪▪️配鮮油咖央多士見到咁厚鮮牛油真係超級邪惡,但配合左即烘多士和咖央醬,外香脆,牛油冰凍好有口感,咖央醬微微甜,超正🐔▪️獅城芽菜走地雞飯配白胡椒排骨茶 $ 95🍚走地雞雞皮彈牙肉質爽口而且帶有香料味,另一主角油飯,味道出色好入味,配合三色醬一齊食,非常美味🍲白胡椒排骨茶有着傳統新加坡的風味,湯頭充滿胡椒藥材香,主角排骨好入味好夠淋,飲完成個人暖哂🍢▪️順化炭燒豬肉串(3串) $ 20豬肉串係免治豬肉,即叫即燒,肉質鬆軟彈牙,而且非常夠味,唔需要點任何醬汁已經好好食,食晚餐用優惠價加配實在超抵食🥬▪️參巴醬通菜 $ 20呢個菜都係必食推介,通菜新鮮幼嫩,配合香香辣辣嘅參巴醬,好食到停唔到口☕️▪️新加坡即磨白咖啡 $ 5 好香好香既咖啡

近年超級人氣嘅星馬菜餐廳 [蘇山雞飯 ],繼長沙灣店好評如潮,近期在太子再開分店,主打海南雞飯,豬手飯,巴東牛肉,喇沙,肉骨茶,魚丸湯,鮮油咖央多士,新加坡白咖啡數之不盡嘅星馬美食,而且價錢非常相宜,難怪新開無論中午和晚飯時段都全場爆滿👍🏻

🍜🦞▪️星洲龍蝦叻沙摻摻 $ 128

🥪▪️配鮮油咖央多士

🐔▪️獅城芽菜走地雞飯配白胡椒排骨茶 $ 95

🍢▪️順化炭燒豬肉串(3串) $ 20

🥬▪️參巴醬通菜 $ 20

☕️▪️新加坡即磨白咖啡 $ 5
好香好香既咖啡香,顏色和味道較比普通咖啡更清淡柔和,味道純正,甜味可以自行調配

• 順化炭燒豬肉串(3串)
  • 獅城芽菜走地雞飯
💎總評分:9.0/10-小編好耐之前已經介紹過長沙灣店,抵食好味回頭率高😋,最近太子開咗新鋪,仲要勁近地鐵站,Menu大致上一樣,主打海南雞飯、肉骨茶、喇沙等星馬菜式🇸🇬,龍蝦叻沙摻摻都係極具人氣嘅打卡之選📸,不過小編之前食過今次就無叫啦。太子店全新裝修走中國風,卡位之間有足夠空間,唔覺侷促坐得舒服👌🏻。🚗 小編呢日無揸車因為知道附近難揾位泊車,夜晚時間又多抄牌,搭地鐵太子站E出口轉右即到都好方便。1️⃣ 鴛鴦海南雞飯 $93一次過食晒肉骨茶同海南雞,啱晒有選擇困難症嘅朋友🤩!鎮店之寶海南雞果然嫩滑,啖啖肉仲誠意地跟上雞腎🐔,小編一向唔食雞皮,但係見佢呈啫喱狀應該爽彈,配必備嘅三色醬(黑醬、薑蓉、酸辣醬)簡直一流🤤。雞飯似炒過,帶有淡淡香茅味,比一般油飯乾身香口🍚。本來以為配肉骨茶會好Heavy,但係呢個係輕盈版🎈,沒有好重嘅藥材味,取而代之係淡淡嘅白胡椒味,湯底薄身配海南雞又幾match喎👍🏻~2️⃣ 嫏惹咖喱牛筋腩乾撈麵 $68主打星加坡菜當然要試吓地道嘅娘惹咖喱🍛,比起一般嘅港式咖喱更為杰身,似醬嘅質地,帶少少椰奶香🥥,唔會太辣,用嚟撈麵係重口味一族嘅最愛😙~配料方面有薯仔、牛筋、牛腩,
💎總評分:9.0/10

1️⃣ 鴛鴦海南雞飯 $93

2️⃣ 嫏惹咖喱牛筋腩乾撈麵 $68
主打星加坡菜當然要試吓地道嘅娘惹咖喱🍛,比起一般嘅港式咖喱更為杰身,似醬嘅質地,帶少少椰奶香🥥,唔會太辣,用嚟撈麵係重口味一族嘅最愛😙~配料方面有薯仔、牛筋、牛腩,份量好大方,獨食一碗夠晒飽🈵!

3️⃣ 麻辣玻璃魷魚通菜 $50
跟餐可以加$20配蝦醬通菜相對抵食💰,不過小編想食玻璃魷魚,單點左一份菜🥬。味道唔辣,份量適中,略嫌油膩偏鹹調味重手左D🙈。

4️⃣ 脆炸鳳尾蝦春卷/4件 $32;滷蛋/1隻 $5
春卷新鮮炸起趁熱食時外層好鬆脆,難得唔油膩幾乾身🫶🏻!滷蛋$5一隻真係好抵食🥚,仲要夠入味,加餸首選一定係佢❤️‍🔥!

5️⃣ 桔仔菠蘿梳打 (+$18);香茅薄荷特飲 (+$12)
特飲原價都只係$28唔算貴,跟餐加配價錢更加抵🤑!鍾意甜嘅朋友可以試吓桔仔菠蘿梳打,入面真係有菠蘿滿滿夏日風情🍍!另一杯綠色嘅好奪目,淡淡香茅加薄荷refreshing得嚟full of東南亞風味🍹!

食過長沙灣店後一直留有好印象✨,新店環境靚D,食物質素keep到水準一樣咁抵食~.最欣賞menu有好多小食option,仲有迷你版排骨茶同叻沙🍜,啱晒細食嘅朋友樣樣都可以淺嘗一下 !
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
2022-11-23
  • 鴛鴦海南雞飯.
  • 嫏惹咖喱牛筋腩乾撈麵
2022-12-05 908 瀏覽
之前喺長沙灣食過呢間餐廳果陣都已經覺得佢哋嘅海南雞飯好好食最近佢喺旺角開咗新嘅分店裝修新淨環境優雅座位亦都好舒服絕對推介大家去試吓🔸檳城黑豉油叉燒油飯配魚丸湯 $85🔸參巴醬通菜 $20🔸恐龍美綠$12🔸招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯$85🔸輕怡拼盤 $35🔸超冰凍椰青 $28🔸鮮油咖吔多士 $28檳城黑豉油叉燒油飯嘅叉燒色澤好靚,肥瘦好平均,咬落好juicy完全唔韌,喺面塗上黑豉油烤勁香😍油飯粒粒分明,口感幾好,就咁食都好好味,魚丸湯都好鮮甜😋招牌海南雞飯同樣出色,海南雞雞肉好嫩滑,雞皮爽嫩,雞味香濃,配有三款醬汁,點埋醬食好好味🤪雞雜冬瓜湯亦好清甜👍參巴醬通菜份量都唔少,$20食到真係勁抵,通菜炒完都好爽口,唔會好濕身,同參巴醬好夾😋 輕怡拼盤相當豐富,有春卷兩條、泰式魚餅兩片、雞翼尖四隻同埋滷水蛋一隻,全部都好惹味👅 鮮油咖吔多士烤到好香脆,中間夾住大大嚿牛油勁邪惡,配埋咖吔夾到無人有🤣恐龍美綠好大杯,朱古力味好濃,冰凍椰青好清甜,飲落好涼🤩
之前喺長沙灣食過呢間餐廳

🔸輕怡拼盤 $35

🔸超冰凍椰青 $28
🔸鮮油咖吔多士 $28

2022-12-03
要數其中一樣我好鍾意既菜式,一定係星馬菜🔎好似每次真係每款都岩口味😋呢一晚同老公經過太子,見到有星馬菜🧡係這家蘇山雞飯📍價錢幾抵食所以決定試‼️-點餐是QR CODE, 好方便呢!📱食物都有好多唔同選擇,我首先一定點了鮮油咖吔多士🧈🍞真係每次必叫,原來這家仲有厚厚的牛油🤤需要好邪惡 但真係好好食 真係一定要食🤪-今晚有D凍,所以想暖胃,點了輕怡排骨茶🤎新加坡潮式嘅肉骨茶以胡椒味行先, 湯底係比較清淡易入口🧂好飲同唔會太辣,地道之選!🥄小食我仲點了泰式魚餅,彈牙同厚實🧡呢個相對比較乾身,份量唔算多~~-菜方面我點了麻辣玻璃魷魚通菜🌶🥬又係惹味之選,真係有少少辣,但好開胃🥢鍾意食辣既朋友一定要試❗️同埋有埋魷魚🦑彈牙又好咬😆不過相對真係會比較濃味,係惹味之選!-主食方面,老公點了招牌海南雞配冬瓜湯🍚經典之選,絕對唔會失望😆雞肉好滑,同埋唔會太肥膩,仲有黃油飯,真係經典必試之選!😙-我自己則點了迷你星洲喇沙🍜我好欣賞有迷你呢個選擇!因為我食量真係唔多我又好想試下唔同菜式,所以迷你份量真係好岩💯但迷你都一定足料,同樣有蝦同魚蛋🦐絕不欺場既經典款,岩晒鍾意濃味既我😋-飲品方面,我點了恐龍美綠! 又係
要數其中一樣我好鍾意既菜式,一定係星馬菜🔎
好似每次真係每款都岩口味😋
呢一晚同老公經過太子,見到有星馬菜🧡
係這家蘇山雞飯📍價錢幾抵食所以決定試‼️
點餐是QR CODE, 好方便呢!📱
食物都有好多唔同選擇,我首先一定點了鮮油咖吔多士🧈🍞
真係每次必叫,原來這家仲有厚厚的牛油🤤
需要好邪惡 但真係好好食 真係一定要食🤪
今晚有D凍,所以想暖胃,點了輕怡排骨茶🤎
新加坡潮式嘅肉骨茶以胡椒味行先, 湯底係比較清淡易入口🧂
好飲同唔會太辣,地道之選!🥄
小食我仲點了泰式魚餅,彈牙同厚實🧡
呢個相對比較乾身,份量唔算多~~
菜方面我點了麻辣玻璃魷魚通菜🌶🥬
又係惹味之選,真係有少少辣,但好開胃🥢
鍾意食辣既朋友一定要試❗️
同埋有埋魷魚🦑彈牙又好咬😆
不過相對真係會比較濃味,係惹味之選!
主食方面,老公點了招牌海南雞配冬瓜湯🍚
經典之選,絕對唔會失望😆
雞肉好滑,同埋唔會太肥膩,
仲有黃油飯,真係經典必試之選!😙
我自己則點了迷你星洲喇沙🍜
我好欣賞有迷你呢個選擇!因為我食量真係唔多
我又好想試下唔同菜式,所以迷你份量真係好岩💯
但迷你都一定足料,同樣有蝦同魚蛋🦐
絕不欺場既經典款,岩晒鍾意濃味既我😋
飲品方面,我點了恐龍美綠! 又係另一必點✔️
滿滿既美綠份,真係好甜好邪惡 但又好好飲♥️
老公則點了凍檸檬茶
好滿足既晚上! 價錢好相宜 🔎~
而且地點真係好方便,鍾意星馬菜既朋友要試💖
招牌海南雞配冬瓜湯
麻辣玻璃魷魚通茶
泰式魚餅
恐龍美綠
凍檸檬茶
上網見到佢個鮮油咖央多士好似好正, 咁啱佢又開左喺太子一於去試下,去到見佢有下午茶,海南雞飯 +$10 就有埋 排骨茶, 就叫左呢個餐。 佢個雞飯同平時果啲好唔同,係有啲上色嘅,佢加左好多唔同香料同椰汁撈埋而成,幾有驚喜。 個雞都出色,嫰滑又好肉,配左三個醬汁都係傳統果幾款,我自己就無乜蘸醬都成晒成個雞咁滯喇。 排骨茶係比軟有胡椒感嘅風格,入面有兩大舊肉骨,同個豆卜,都幾正嘅,咁樣雖然唔係一般下午茶嘅價錢,但係真係超級飽! 但係既然為左鮮油咖央多士而嚟,無理由唔食埋先走㗎~!? 佢個賣相好吸引,隔離枱見到我地果舊都立即叫左一份,食落係有少少捩棄嘅,食嘅時候記得人要靠枱喺碟嘅上空食,唔係都好大機會正正式式「一褲都係」喇。 味道就無輸喇,滿滿嘅邪惡塞入口邊會有唔好食嘅道理吖~下次想夜晚嚟,試下叫餸食佢個芽菜雞同其他小食~!!

但係既然為左鮮油咖央多士而嚟,無理由唔食埋先走㗎~!?

鮮油咖央多士

下次想夜晚嚟,試下叫餸食佢個芽菜雞同其他小食~!!
下午茶
鮮油咖央多士
  • 招牌海南雞飯
👍🏻胡椒海南羊腩湯配油飯 $118冬日限定!估唔到雞飯專門店都有羊腩煲食🤣羊腩湯用煲仔滾住上枱,羊腩大約有5-6舊,大大舊唔會剩係得骨肉質正常唔老,層皮夠哂彈牙,連埋少少皮下脂肪羊騷味唔過重啱啱好湯底清清地,味道有啲似肉骨茶咁,飲落有少少回甘,帶胡椒嘅辣,好暖胃配料仲有白蘿蔔、枝竹、豆卜配油飯,加入炒香咗嘅炸蒜,除咗鹹香之外仲有淡淡蒜香味味道同口感都似糯米飯咁,帶點煙韌,均勻入味最正係唔使加錢可以免費多油飯🤪一人份量,就算同枱朋友唔食羊自己都可以毒食過下口癮😎味道:8/10性價比:8/10-👍🏻檳城黑豉油叉燒油飯配魚丸湯 (包嘢飲) $85同一般嘅港式叉燒好唔同😮叉燒厚切好大舊,半肥瘦連住肥膏同少少筋位,肉質鬆軟唔難咬黑豉油比較杰身少少,甜甜鹹鹹叉燒好入味,但又唔會蓋過肉味,豬肉味濃配魚丸湯,有兩粒白魚蛋,超爽彈湯底就係冬瓜湯,清清地飲落幾舒服😌Dinner Set包鮮檸檬薏米水,另外可以加錢配小食同轉特飲味道:8/10性價比:8/10-📍#蘇山雞飯 @susan_chicken_rice太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖長沙灣元州街411號義華大廈地下
👍🏻胡椒海南羊腩湯配油飯 $118

冬日限定!估唔到雞飯專門店都有羊腩煲食🤣
配料仲有白蘿蔔、枝竹、豆卜
配油飯,加入炒香咗嘅炸蒜,除咗鹹香之外仲有淡淡蒜香味
味道同口感都似糯米飯咁,帶點煙韌,均勻入味
最正係唔使加錢可以免費多油飯🤪
一人份量,就算同枱朋友唔食羊自己都可以毒食過下口癮😎
味道:8/10
性價比:8/10
胡椒海南羊腩湯
👍🏻檳城黑豉油叉燒油飯配魚丸湯 (包嘢飲) $85
同一般嘅港式叉燒好唔同😮
叉燒厚切好大舊,半肥瘦連住肥膏同少少筋位,肉質鬆軟唔難咬
黑豉油比較杰身少少,甜甜鹹鹹
叉燒好入味,但又唔會蓋過肉味,豬肉味濃
配魚丸湯,有兩粒白魚蛋,超爽彈
湯底就係冬瓜湯,清清地飲落幾舒服😌
味道:8/10
性價比:8/10