2024-04-03 450 瀏覽
朋友對星馬泰菜情有獨鍾,今日就約埋一齊食😋蘇山雞飯主打星馬泰美食,以親民價受一眾街坊青睞,當中肉質嫩滑的無骨海南雞飯更是人氣之選,新推出火焰茅台椰子雞煲,原只椰子及香醇濃郁的茅台酒相互配合,深受客人喜愛☺️😍⋄⋄====—====—====—====—✦ 招牌海南雞 ✦🐥招牌海南雞飯($85)海南雞果然名不虛傳,肉質非常嫩滑,份量又夠多,還配上一碟三款的醬料包括姜茸、辣醬、豉油,配在海南雞上非常好吃😋👍🏻配上油飯非常好吃有嚼口,還有一碗鮮甜美味的雞湯😎🍚跟油飯,奉送冬瓜湯可改:輕怡肉骨茶+$10/星洲迷你叻沙+$15—可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)🥬麻辣玻璃魷魚通菜($25/半價)魷魚通菜配上麻辣醬非常香口,惹味非常😝⋄✦ 叻沙 ✦🍜🦐星洲叻沙摻摻($73)豆卜|魚片|魚旦|海蝦|青口|芽菜|通菜|蛋配料相當豐富,浸在在濃郁惹味的湯底上份外惹味😆主食預設是油面拼米粉,但由於個人不喜歡吃油面關係,所以轉成米粉🥹湯底方面,味道濃郁惹味,是我喜歡的叻沙味道,最後一滴不漏全都掃清了🥰🥰—可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)🐤醬油雞腳($14/半價)雞腳一份6只,浸在秘制醬油上非常滋味😙

====—====—====—====—
✦ 招牌海南雞 ✦
🐥招牌海南雞飯($85)

配上油飯非常好吃有嚼口,還有一碗鮮甜美味的雞湯😎

🍚跟油飯,奉送冬瓜湯
可改:輕怡肉骨茶+$10/星洲迷你叻沙+$15

可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)
🥬麻辣玻璃魷魚通菜($25/半價)

魷魚通菜配上麻辣醬非常香口,惹味非常😝

✦ 叻沙 ✦
🍜🦐星洲叻沙摻摻($73)
豆卜|魚片|魚旦|海蝦|青口|芽菜|通菜|蛋

配料相當豐富,浸在在濃郁惹味的湯底上份外惹味😆

可加配:小食/蔬菜一律半價(只限一款)
🐤醬油雞腳($14/半價)

雞腳一份6只,浸在秘制醬油上非常滋味😙

✦ 夏日Summer ✦

🍍砂拉越菠蘿冰($48)

菠蘿獨特的香味和營養豐富的果糖令它成為果中之王,選用時令的原只菠蘿取肉攪拌,保證一個菠蘿只做一杯,原汁原味,呈現一個不能抗拒解渴的飲品😋

🥥🌴開心果椰子奶昔($32)

結合左開心果和椰子奶的香濃口感,入口順滑,滿滿椰香😍
====—====—====—====—
  • 龍蝦叻沙摻摻
  • 雞雜冬瓜湯
  • 招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯
2024-03-08 835 瀏覽
/蘇山雞飯🇭🇰/➖➖➖<太子/長沙灣人氣新加坡菜餐廳> ➖➖➖新加坡菜來講 最鍾意就係喇沙同海南雞飯呢間店之前都有聽過 原先係長沙灣近期都開左去太子 鄰近地鐵站🫶🏻就算平日晚上到訪 都排左一陣環境方面都算幾舒適 唔會太嘈雜 新加坡菜以外 都有啲人氣嘅菜式例如: 椰子雞鍋 另有特飲 如:開心果奶昔、菠蘿沙冰~ ➖➖➖ 1️⃣龍蝦叻沙摻摻 $110 都係第一次食呢個組合嘅配搭龍蝦份量算幾多 有半隻 肉質結實 幾多肉! 蝦膏份量頗多 摻摻麵底即係油麵+米粉 掛湯幾入味 亦唔會煮得太腍 湯底都幾濃 又唔會過咸 亦會嚐到椰香✨配料方面都幾豐富 仲有豆卜、魚片、通菜同芽菜~ 整體不錯 湯底食完都唔會好口渴 ➖➖➖2️⃣招牌海南雞飯 $85 見招牌菜係海南雞點都想一試🤓呢款普通版另外見有款叫做豐盛海南雞飯 標榜用半隻雞 不過普通版都算多用 整體肉質都幾滑但比我想像中薄身 感覺會油啲啲 呢個set 都會跟番碗冬瓜湯 幾鮮甜唔算太油 湯嘅配料以雞雜為主本身會係跟一碗油飯 可以轉白飯 但個人覺得油飯邪惡得黎食落更滋味 ➖➖➖3️⃣開心果椰子奶昔 $32 見有開心果當然想試飲落口感幾順滑椰子味會較濃應該
/蘇山雞飯🇭🇰/

就算平日晚上到訪 都排左一陣
環境方面都算幾舒適 唔會太嘈雜
新加坡菜以外 都有啲人氣嘅菜式
例如: 椰子雞鍋 另有特飲
如:開心果奶昔、菠蘿沙冰~

1️⃣龍蝦叻沙摻摻 $110
都係第一次食呢個組合嘅配搭
龍蝦份量算幾多 有半隻 肉質結實 幾多肉!
蝦膏份量頗多
摻摻麵底即係油麵+米粉 掛湯幾入味
亦唔會煮得太腍
湯底都幾濃 又唔會過咸 亦會嚐到椰香✨
配料方面都幾豐富
仲有豆卜、魚片、通菜同芽菜~
整體不錯 湯底食完都唔會好口渴

略嫌開心果味唔夠出
如果可以加埋果仁碎就更好😆
開心果椰子奶昔

4️⃣菠蘿沙冰 $48
真係原個菠蘿上🍍幾清新!
夏天飲就更適合 仲可以食埋啲生果肉~
菠蘿沙冰

📍蘇山雞飯
太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖||
長沙灣元州街411號義華大廈地舖
龍蝦叻沙摻摻
菠蘿沙冰
2024-02-17 667 瀏覽
新一年要繼續出去搵好野食🤪蘇山雞飯係屋企人介紹 聽聞肉骨茶同海南雞飯都好出名😎⭕️ 新加坡白胡椒排骨茶配米粉以豬肋排同白胡椒為主要材料 飲落啖湯就知好足料 胡椒味勁出 好夠刺激😂依度有得揀配米粉 仲跟埋油條排骨啖啖肉 仲好淋身 成件事好暖胃🔥⭕️ 招牌海南雞飯雞肉肉質細嫩 皮膚彈牙 冇多餘調味 保留左雞肉嘅原汁原味👏🏻跟配油飯😍係我最愛 飯粒鬆散 香氣四溢 雖然係油飯 但唔會食到成口油每一啖都回味無窮醬料仲可以根據個人喜好調配 而旁邊嘅冬瓜湯都好清甜 加唔少分💯除左兩個主食 我地仲加配左⭕️ 馬拉盞椰菜苗同醬油拼盤椰菜苗清甜 配搭馬拉盞醬少辣 開胃 可以提升食慾 又有營養醬油拼盤有雞腳、豬手、滷水蛋 全部都滷到好入味 特別係豬手層皮 骨膠原滿滿⭕️ 最近餐廳仲新推出咗夏日飲品☀️菠蘿冰🍍同開心果椰子奶昔餐廳用原個菠蘿將啲肉攪拌而成 原汁原味而後者係偏重椰子味嘅奶昔 清涼解渴飲落順滑 賣相仲幾OK😎
新一年要繼續出去搵好野食🤪

而旁邊嘅冬瓜湯都好清甜 加唔少分💯

除左兩個主食 我地仲加配左
⭕️ 馬拉盞椰菜苗同醬油拼盤
椰菜苗清甜 配搭馬拉盞醬少辣 開胃 可以提升食慾 又有營養
醬油拼盤有雞腳、豬手、滷水蛋
全部都滷到好入味 特別係豬手層皮 骨膠原滿滿

⭕️ 最近餐廳仲新推出咗夏日飲品☀️
菠蘿冰🍍同開心果椰子奶昔
餐廳用原個菠蘿將啲肉攪拌而成 原汁原味
而後者係偏重椰子味嘅奶昔 清涼解渴
飲落順滑 賣相仲幾OK😎
  • 新加坡白胡椒排骨茶
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【太子椰子迷必去🥥|冬天之選暖笠笠雞窩】🐨火焰醬香椰子雞窩 $168推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一上枱已經係你面前俾你打卡,倒酒點火嗰下真係好正🩷🩷視覺率先享受~仲要未開蓋已經聞到椰子香味🥥 漏斗同店員都有教導要先飲湯後食雞,飲湯酒味淡淡地好香濃雞味,飲完即刻成身熱晒🔥好補身!而且個窩燒住可以保持溫度,本身擔心啲雞肉會好嚡,但完全無哩個問題,而且浸滿椰子清香味好入味,可以就咁食唔使刻意點醬添~仲要168已經有半隻雞咁多,絕對建議大家兩個人share食,勁抵!.🐨小食拼盤 $49推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️叫主食半價就已經可以追加一款小食,拼盤入邊有齊四件雞翼、兩條肉棒、兩條蝦卷同兩塊魚餅,最啱有選擇困難症嘅小編,一次過試晒咁多款😎肉棒有驚喜唔會好硬,而且調味十足👍🏻雞翼做到外脆內嫩,調味就俾肉棒輕少少,食得出廚師嘅心思~ 蝦卷外脆入面唔怕乾,入面有少少蘿蔔粒,感覺可以平衡到油膩感,加上粒粒蝦粒好彈牙!.🐨超冰涼椰青 $35推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐摸上手唔係好冰凍,不過一飲果然有料到,凍凍地,唔會死甜,好清涼~ 同埋意外哋飲到椰子香,仲要唔算好貴,大家
.#foodie #hk #hkfoodie
🐨小食拼盤 $49
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🐨超冰涼椰青 $35
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
摸上手唔係好冰凍,不過一飲果然有料到,凍凍地,唔會死甜,好清涼~ 同埋意外哋飲到椰子香,仲要唔算好貴,大家一定要叫!提提大家一定要撩埋啲椰子肉食,薄薄一層喺椰子內部,唔會好硬而且好甜😙用哩個做結尾就最好啦~
⌫另收加一服務費
-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----
蘇山雞飯
📍地址:太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5
💰人均價格:$150-200
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB太子 #HTB馬來西亞菜 #新加坡菜
#太子美食 #太子 #馬來西亞 #新加坡 #雞窩 #小食 #椰青 #美食推介 #蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港餐廳介紹 #長沙灣美食 #太子美食
2024-01-03
  • 火焰醬香椰子雞窩
  • 小食拼盤
2023-11-15 1092 瀏覽
早排喺太子上堂,一到lunch落樓下冇啖好食咁,點知最近先開咗間星馬餐廳,大胃喺長沙灣食過總店好正㗎太子新店比起總店裝修更是正,仲有新品𠻹除咗廣東人,星馬人食雞都有好多方法,啱啱起涼意食椰子雞鍋啱晒,首先樓面會點到煲蓋都會著火之後打開,椰香撐煲蓋,湯底全椰水,清香極致,雞肉奇嫩無比,點沙薑食或點豉油或清食一樣正,飲幾啖椰水再唧啲檸汁,更顯清新海南雞飯係台柱就梗啦,冇諗過會有星馬叉燒醬油上色入味,肉質頗滑,夠晒南洋風味海南雞一樣超級滑,滑到筷子都夾唔到,點吓三種經典醬料,一款一滋味油飯色香味俱全,有得揀多飯太幸福喇跟餐可以半價加小食,牛油咖央多士係大胃每次食星馬嘢無法抗拒嘅,呢間鮮油厚切,同時能夠同咖央醬融為一體,綿綿嘅香氣太令人陶醉雖然係夜晚,但跟餐可以半價加特飲加上厚椰乳呢個賣點太吸引,就嗌杯嚟飲,咖啡味由於係即磨炭燒,勁濃味呀

太子新店比起總店裝修更是正,仲有新品𠻹

火焰醬香椰子雞窩

鴛鴦叉燒飯

海南雞飯係台柱就梗啦,冇諗過會有星馬叉燒

醬油上色入味,肉質頗滑,夠晒南洋風味

油飯色香味俱全,有得揀多飯太幸福喇

鮮油咖央多士

恐龍美祿

雖然係夜晚,但跟餐可以半價加特飲

凍即磨炭燒厚椰乳咖啡

2023-11-14
火焰醬香椰子雞窩
鴛鴦叉燒飯
鮮油咖央多士
恐龍美祿
凍即磨炭燒厚椰乳咖啡
6天前 0 瀏覽
***🏡 蘇珊雞飯(太子)📍太子彌敦道759-762號地下2-3號鋪藍馬之城💰人均100-200位於太子的特色東南亞餐廳 新加坡🇸🇬+馬來西亞🇲🇾一出地鐵站行唔使一分鐘就到 夠曬就腳 店鋪闊落坐得舒服 主力係做 *海南雞飯* 老闆介紹話雞飯唔似坊間做法大大煲佢地做法係4-5人份量電飯煲煮飯令每粒飯都可以吸收到雞油同斑蘭嘅香味今次同朋友試左以下幾款⬇️⭐ 星洲喇沙海南雞摻摻 $168湯底椰奶味十足 香滑濃郁 食落非常惹味喇沙配料豐富 有豆卜 魚蛋 魚片 芽菜等 仲可以試埋距地噶主打:海南雞果然名不虛傳 肉質鮮嫩 搭配秘製醬料口感更勝一籌⭐ 醬香火焰椰子雞窩 $168原汁原味無添加一滴水 椰青水香甜 走地雞肉質鮮嫩仲加埋醬香型茅台酒完全帶出左香醇濃郁既獨特味覺⭐ 乳酸蝶豆花梳打 $18打卡必備 紫藍夢幻配色 飲落好fresh⭐ 開心果椰子奶昔 $32超級特別噶搭配 椰奶味香濃 又無奪走開心果噶香味 入口順滑 夏日必點#香港美食 #eatwhatulike #九龍美食 #hkfoodie #hkig #hkblogger #香港探店 #蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶
***
🏡 蘇珊雞飯(太子)

📍太子彌敦道759-762號地下2-3號鋪藍馬之城

打卡必備 紫藍夢幻配色 飲落好fresh

⭐ 開心果椰子奶昔 $32
超級特別噶搭配 椰奶味香濃
又無奪走開心果噶香味 入口順滑 夏日必點

#香港美食 #eatwhatulike #九龍美食 #hkfoodie #hkig #hkblogger #香港探店 #蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港餐廳介紹 #長沙灣美食 #太子美食
2024-04-11
🔮火焰醬香椰子雞窩原個瓦煲連爐上,侍應先在煲上淋上米酒,陣陣米酒香,再點火焗住酒氣3分鐘左右,咁就食得喇!一打開,滿滿椰香和酒香撲鼻,一煲入面足足有成半隻雞呀,份量都幾多;個湯真係好正,湯底用了鮮雞來熬雞湯底,再加入新鮮椰子肉和椰子水水來熬煮,每啖湯鮮甜得來既有濃郁的椰香,更富有鮮雞的肉香味,再加上酒香和枸杞,頓時覺得真係好滋補呀!用了正宗海南文昌雞,肉質嫩實有口感,很有雞味,更可蘸一下自家製的醬油更加提鮮。還配上以雞湯煮成的黃飯,飯粒鮮咸清香,整個set都真係好滿足呀~🔮排骨香辣蝦麵真心大大碗份量十足,下午茶都有這樣的size,都真係幾抵!就咁眼睇個湯底呈深橙色都覺得好濃郁呀,用了新鮮的蝦和其他海鮮再加入湯骨,每天早上新鮮熬製,一啖入口,鮮蝦咸味十足,又有微辣香,十份惹味,滲滲麵底,雙重口感而麵條都很掛湯;配料有新鮮彈牙的鮮蝦,肉質軟腍排骨條,還有烚蛋,芽菜,韮菜等,相當豐富🔮玻璃魷魚通菜魷魚質地非常爽脆,再加上秘製咖哩辣汁,開胃惹味~🔮鮮菠蘿沙冰上台時勁震撼呀,大大原個菠蘿上,廚師特意挑選泰國菠蘿,肉甜多汁,以新鮮菠蘿肉,加椰子水攪拌成沙冰,入口勁爽又啖啖果肉,滿滿夏日風情又減膩呀
🔮火焰醬香椰子雞窩

🔮排骨香辣蝦麵

🔮玻璃魷魚通菜
魷魚質地非常爽脆,再加上秘製咖哩辣汁,開胃惹味~

🔮鮮菠蘿沙冰
上台時勁震撼呀,大大原個菠蘿上,廚師特意挑選泰國菠蘿,肉甜多汁,以新鮮菠蘿肉,加椰子水攪拌成沙冰,入口勁爽又啖啖果肉,滿滿夏日風情又減膩呀~
  • 火焰醬香椰子雞窩
不愧是🔝1⃣️ 东南亚菜!真的好好吃啊🥹听说晚上排队很夸张,选了下午来还是要排队🤣还好没有等很久,终于吃上了‼️🍚应该是我在香港吃过蕞好吃的海南鸡饭,肉肉亮晶晶的,多汁嫩滑,厉害的是这碗油饭啊啊啊,泰国香米包裹着油汁配上爽滑的鸡肉,干完一大份!🦞龙虾叻沙摻摻也要点啊姐妹们,比招牌更好吃!!又浓又奶的汤浸满半只大龙虾,还是带膏的那种😍自选粉底,没吃过老鼠粉,晶莹剔透软糯QQ的口感,很特别!这两款全部配套餐➕小吃/蔬菜/饮料好划算,人均百元搞定🥥呜呜好吃的太多了,多士里面厚厚两片🧈邪惡但真的好满足啊🥹开心果椰子奶昔一定要点,椰奶好香冰冰的让人上头。只有一个胃,只能留给下次再来啦
不愧是🔝1⃣️ 东南亚菜!真的好好吃啊🥹
听说晚上排队很夸张,选了下午来还是要排队🤣
还好没有等很久,终于吃上了‼️

下午茶
2024-04-11 16 瀏覽
不論在Openrice定社交平台都勁多好評嘅星馬菜餐廳亦係平日晚上都難得要排長龍嘅餐廳大約排30分鐘左右就有得食價錢都叫Affordable 👌🏻 賣相頗精緻,不過食物味道唔叫好驚喜但經過嘅話都可以一戰 !🤭𓂅 星洲叻沙海南雞摻摻 ᴴᴷᴰ 𝟾𝟶一次過食到叻沙摻摻 + 招牌海南雞叻沙都算濃郁,但我覺得湯底油咗少少豆卜亦煮得唔太熟至於海南雞無得選部位,我果份就比較肥美兩位朋友叫的則是偏瘦但整體都非常滑嫰!
不論在Openrice定社交平台都勁多好評嘅星馬菜餐廳
亦係平日晚上都難得要排長龍嘅餐廳
大約排30分鐘左右就有得食
價錢都叫Affordable 👌🏻
賣相頗精緻,不過食物味道唔叫好驚喜
但經過嘅話都可以一戰 !🤭

𓂅 星洲叻沙海南雞摻摻 ᴴᴷᴰ 𝟾𝟶
一次過食到叻沙摻摻 + 招牌海南雞
叻沙都算濃郁,但我覺得湯底油咗少少
豆卜亦煮得唔太熟
至於海南雞無得選部位,我果份就比較肥美
兩位朋友叫的則是偏瘦
但整體都非常滑嫰!
2024-04-11 0 瀏覽
最近好想食海南雞飯😋 ,途經太子,見到呢間蘇山雞飯,個樣望落好吸引🌟 就同朋友仔入去試試😘 。我和朋友各自叫咗黑白雞飯,同埋龍蝦叻沙摻摻(1人份量)📍 整係見到上枱時嘅海南雞,已經感覺無入錯黎😋❤️ 雞皮無膏,雞肉超滑,醬油味好出眾又吾會太膩,油飯裡面竟有油蔥酥🥰 ,非常正宗👍 。朋友嗰碗龍蝦叻沙摻摻勁多料🤩 ,除咗超大隻嘅龍蝦之外,配料仲有豆卜、魚片、魚蛋、芽菜等等,湯底濃香又不失鮮甜,性價比超高,抵食😋砂拉越菠蘿冰採用原隻菠蘿,好壯觀又解渴,鮮果味好濃郁!開心果椰子奶昔有香濃嘅椰子味,夾雜淡淡的開心果味,好出色🥰 餐廳價錢平民,但好高質素💯 性價比高嘅良選✅

我和朋友各自叫咗黑白雞飯,同埋龍蝦叻沙摻摻(1人份量)📍

2024-04-10 0 瀏覽
在openrice 搜尋“太子”,第一位是這間7點15分去到,要排隊!我好耐未試過平日食飯要排隊人齊才入得兩人都俾大四人卡位,唔會叫你坐埋一邊,對面俾人搭枱原來有得食茅台醉香雞煲,我下次要試。店內有人食,充滿茅台醬香味海南雞拼醬油雞,雞唔錯,飯有少少飯焦,好味最驚喜是湯,有雞什,正!laksa 湯底唔錯,青口好味小食拼盤,只是魚餅好味,多葱。下次只叫魚餅夠了

在openrice 搜尋“太子”,第一位是這間

7點15分去到,要排隊!

我好耐未試過平日食飯要排隊

人齊才入得

兩人都俾大四人卡位,唔會叫你坐埋一邊,對面俾人搭枱

海南雞拼醬油雞,雞唔錯,飯有少少飯焦,好味

最驚喜是湯,有雞什,正!

laksa 湯底唔錯,青口好味

小食拼盤,只是魚餅好味,多葱。下次只叫魚餅夠了
2024-04-10
  • 泰式魚餅
  • 雞雜冬瓜湯
2024-04-09 0 瀏覽
上星期到太子覓食,在網上看到不少人大讚蘇山雞飯,便決定到訪一嚐。火焰醬香椰子雞窩(半隻雞)餐牌註明滴水不加,店員先灑一小杯矛台在窩蓋上再點火,視覺效果十足,然後放沙漏計時開蓋。雞件肉厚鮮嫩,椰子湯底清甜,帶輕微酒香。配白飯/油飯一碗,可要求多飯/少飯。新加坡白胡椒排骨茶這道菜以排骨和白胡椒調味製成的湯為基礎,湯汁清淡卻帶有濃郁的胡椒香氣。排骨的肉質軟嫩,配搭三款不同的醬料,令每一口肉都可以有不同的味道。砂拉越菠蘿冰原個菠蘿造型吸睛,以原隻菠蘿取肉攪拌,酸甜清新,充滿東南亞風味。開心果椰子奶昔 椰香味濃,跟開心果味十分合襯。

火焰醬香椰子雞窩(半隻雞)

新加坡白胡椒排骨茶

砂拉越菠蘿冰

開心果椰子奶昔
椰香味濃,跟開心果味十分合襯。
人均$80起|太子|馬拉菜|蘇山雞飯我很推薦這家馬來料理店!位於太子的絕佳Location,是家人氣店!這次我們來到,當然要嚐嚐他們的:娘惹咖哩牛筋腩飯我們也加錢轉烤餅,太讚了!點上馬來西亞的咖哩,烤餅得到了昇華了!Susan豬手飯這個一定要嚐嚐看哦~他們家的豬手好嫩喔~而且配菜也很多,比如說鹵水蛋、花生等等,神還原了馬拉的風味!咖吔油條配薄荷朱古力雪糕🍫🍦這個Fusion菜也是很值得一嚐的!裏面有油條、冰淇淋,以及巧克力醬,冰火交融。開心果椰子奶昔🥥🥤感覺有一點點的邪惡😈,不過也是一杯快樂肥仔水!海南清補涼——————為食分界線——————📍蘇山雞飯太子彌敦道759-762號地下2-3號鋪藍馬之城人均消費: $80#mariofatfat #foodie #蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港餐廳介紹 #長沙灣美食 #太子美食 #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西
人均$80起|太子|馬拉菜|蘇山雞飯
我很推薦這家馬來料理店!
位於太子的絕佳Location,是家人氣店!

這次我們來到,當然要嚐嚐他們的:
娘惹咖哩牛筋腩飯
我們也加錢轉烤餅,太讚了!
點上馬來西亞的咖哩,烤餅得到了昇華了!

Susan豬手飯
這個一定要嚐嚐看哦~
他們家的豬手好嫩喔~

咖吔油條配薄荷朱古力雪糕🍫🍦
這個Fusion菜也是很值得一嚐的!
裏面有油條、冰淇淋,以及巧克力醬,冰火交融。

開心果椰子奶昔🥥🥤
感覺有一點點的邪惡😈,
不過也是一杯快樂肥仔水!

海南清補涼
——————為食分界線——————
📍蘇山雞飯
太子彌敦道759-762號地下2-3號鋪藍馬之城

人均消費: $80
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店 @susan_chicken_rice
2024-03-29 52 瀏覽
話說終於都試咗最近出現率好高嘅蘇山雞飯🐔🍚-🐷鴛鴦义燒飯(叉燒+海南雞) / $93-🐔招牌海南雞飯 / $85(套飯跟咗一碗雞雜冬瓜湯🥣)海南雞雞肉好滑😋配三隻醬都好好食❤️不過當日食雞皮略嫌厚咗啲🤏🏼-🐟泰式魚餅四件 / $19 (加配價)-🦑麻辣玻璃魷魚通菜 / $25 (加配價)(菜底係白烚冇味又冇汁😓濃口味者要注意避雷🫣)-🩶鹹魚茸怡保芽菜 / $46 (呢個芽菜好食😋)-🍹凍蜂蜜桔仔水 / $12 (呢杯好好飲😋)
話說終於都試咗最近出現率好高嘅蘇山雞飯🐔🍚

-🐷鴛鴦义燒飯(叉燒+海南雞) / $93
鴛鴦义燒飯

-🐔招牌海南雞飯 / $85
招牌海南雞飯

(套飯跟咗一碗雞雜冬瓜湯🥣)

海南雞雞肉好滑😋配三隻醬都好好食❤️
不過當日食雞皮略嫌厚咗啲🤏🏼

-🐟泰式魚餅四件 / $19 (加配價)
泰式魚餅

-🦑麻辣玻璃魷魚通菜 / $25 (加配價)
麻辣玻璃魷魚通菜

(菜底係白烚冇味又冇汁😓濃口味者要注意避雷🫣)
-🩶鹹魚茸怡保芽菜 / $46 (呢個芽菜好食😋)
鹹魚茸怡保芽菜

-🍹凍蜂蜜桔仔水 / $12 (呢杯好好飲😋)
凍蜂蜜桔仔水

2024-02-03
鴛鴦义燒飯
泰式魚餅
鹹魚茸怡保芽菜
凍蜂蜜桔仔水
2024-03-28 32 瀏覽
📍蘇山雞飯 ⭐️海南雞首選呢一間嘅海南雞飯,係令到唔食雞,又唔食飯嘅我,忍唔住食晒成碟😂另外佢串燒嘅雞,真係整得好好食!完勝嗰啲串燒舖!如果要排個排名,我覺得成餐飯最好食就係串燒嘅雞,之後到海南雞飯嘅雞,再之後就係叻沙摻摻。✨ 招牌海南雞飯 $85👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(輕怡排骨茶+$10)佢嘅海南雞飯超級值得一試!佢隻雞係新鮮雞嘅味道,而且好滑😋加埋佢啲醬料,冇得頂!而且佢加個排骨茶好抵,又好飲!✨ 夜市沙嗲(4枝)$39 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻有兩種雞同埋牛,沙嗲雞真係食過最好食嘅!串燒舖都追唔上!佢嘅串燒係唔係因為燒完所以乾身左,保留住佢嘅肉汁!✨ 海南豬扒叻沙摻摻 $70 👍🏻👍🏻👍🏻叻沙摻摻基本上係每次食星馬菜我都會點嘅~佢湯底好香,麵軟硬度剛剛好,個麵我會比滿分~不過個豬扒就偏油身少少~下次想試吓龍蝦!✨ 開心果椰子奶昔 $32 👍🏻👍🏻👍🏻最近非常流行開心果嘅產品🤣我都係其中嘅fans!呢個嘅奶昔係超級香開心果味~好smooth☺️✨ 砂拉越菠蘿冰 $48 👍🏻👍🏻👍🏻呢一個菠蘿冰絕對係誠意之作!原隻菠蘿榨汁🍍見到個賣相都超級開胃🥰飲落去都係非常之fresh!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)
📍蘇山雞飯 ⭐️海南雞首選

✨ 招牌海南雞飯 $85👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

(輕怡排骨茶+$10)

而且佢加個排骨茶好抵,又好飲!

✨ 夜市沙嗲(4枝)$39 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 海南豬扒叻沙摻摻 $70 👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 開心果椰子奶昔 $32 👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 砂拉越菠蘿冰 $48 👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)